SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Karfiolové nápady chutne a hlavne netradične

Nebojte sa univerzálnosti a fádnosti tejto zeleniny, s odvážnymi surovinami zaženiete dozaista v kuchyni nudu aj vy ...

(Zdroj: Isifa)

Karfiol v pikantnej omáčke Puttanesca
Suroviny na 4 porcie

  • 2 menšie karfioly
  • 1 kilo paradajok (alebo 2x450 g konzerva lúpaných sekaných paradajok)
  • 150 ml olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 ančovičky
  • 2 PL kapár
  • 1 čili paprička
  • hrsť čiernych olív bez kôstky
  • soľ, mleté čierne korenie

Karfiol očistite, umyte a pripravte podľa chuti. Môžete ho celý krátko povariť v slanej vode, pripraviť v pare alebo po rozdelení na ružičky a pokvapkaní olivovým olejom upiecť v rúre. Paradajky prelejte vriacou vodou a ošúpte. Pokrájajte ich na malé kocky. V hlbokej panvici alebo rajnici rozohrejte olivový olej. Postupne pridávajte prelisovaný alebo pokrájaný cesnak, celé alebo nasekané olivy, nasekané ančovičky, kapary a paradajky. Varte na miernom ohni za občasného premiešania, kým sa neodparí šťava z paradajok. Nakoniec pridajte nasekanú čili papričku, krátko povarte a dochuťte soľou a korením. Servírujte ružičky karfiolu preliate omáčkou dozdobené bazalkou a píniovými orieškami.

Tip: I keď je omáčka Puttanesca zaužívaná hlavne na cestoviny, môžete ju servírovať i so zeleninou alebo bielou rybou. Ak vynecháte maličké ančovičky, získate si i srdcia vegetariánov.


Netradičné placky z karfiolu a tofu
Suroviny na viac porcií

    • 1 menší karfiol
    • 300 g tofu
    • 4 vajíčka
    • 1 cibuľa
    • cesnak podľa chuti
    • 1 ČL drvenej rasce
    • malý kúsok zázvoru
    • kôra z jedného citróna alebo limety
    • 2 PL kvalitnej sójovej omáčky
    • 1 PL cukru

  • hrsť čerstvého nasekaného koriandru
  • hladká múka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na smaženie

Očistený karfiol uvarte domäkka. Nechajte ho vychladnúť a roztlačte ho vidličkou. Zmiešajte ho v miske s na kocky pokrájaným tofu, na drobno pokrájanou cibuľou a cesnakom, vajíčkami, nastrúhaným zázvorom, nasekaným koriandrom, citrónovou kôrou a zmes dochuťte rascou, cukrom, sójovou omáčkou, soľou a korením. Nakoniec pridajte toľko hladkej múky, akú konzistenciu cesta potrebujete, aby sa placky nerozpadávali. Lyžicou dávajte malé placky na panvicu s trochou oleja, opražte z obidvoch strán dozlatista. Servírujte s bylinkami, uhorkovým šalátom alebo pokvapkané citrónovou šťavou.

Tip: Chuť ovplyvní i použité tofu. Ak siahnete po jeho údenej verzii, placky budú ešte voňavejšie. Do cesta môžete pridať i nasekanú čili papričku.


Rýchla karfiolová kaša
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčší karfiol
  • 50 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1-2 ČL rasce
  • muškátový oriešok
  • soľ

Karfiol očistite, rozdeľte na ružičky a uvarte v slanej vode domäkka. Kým sa karfiol varí, rozohrejte maslo a krátko na ňom opražte prelisovaný cesnak a rascu, aby uvoľnili vôňu. Uvarený karfiol sceďte a roztlačte lisom na zemiaky na kašu. Kaša si zachová jemnú štruktúru. Ak by ste chceli hladké pyré, museli by ste karfiol rozmixovať s trochou mlieka. Do ešte horúcej kaše zamiešajte maslo s cesnakom a rascou a ochuťte nastrúhaným muškátovým orieškom a soľou. Servírujte k mäsu na šťave namiesto zemiakovej kaše alebo ako hlavný chod dozdobený trochou dusenej alebo opekanej zeleniny. Výborne chutí i na sedliacky spôsob s opečenou slaninou a cibuľou.

Tip: Koreniny v kaši môžete meniť podľa nálady. Muškátový oriešok vymeňte za parmezán, cesnak a rascu za karí korenie, pridajte pažítku, zelerovú vňať...


Čo o ňom vieme

  • Karfiol je populárna zelenina s jemnou chuťou a arómou, ktorá je obľúbená hlavne pre celoročnú dostupnosť. Mnohým ľuďom chutí i napriek tomu, že im prekáža jeho typická vôňa pri varení, ktorú spôsobuje síra. Tá by sa pri varení nemala hromadiť pod pokrievkou!
  • Karfiol sa u nás pestuje od polovice 18. storočia a v poslednom čase sú čoraz populárnejšie i jeho farebné odrody. Predchodca karfiolu mal hlávku vo veľkosti tenisovej loptičky, postupným šľachtením však dosiahol dnešné rozmery.
  • Možno sa to nezdá, ale karfiol obsahuje väčšie množstvo vitamínu C ako napríklad citrusové plody a dokonca si ho dokáže ešte dosť zachovať i po krátkom povarení. Tento zdravý šampión nezaostáva ani v obsahu vitamínov A, E, skupiny vitamínov B a K, ale i kyseliny listovej, draslíku, fluóru či zinku.
  • Vo všeobecnosti sa o ňom hovorí ako o bojovníkovi proti rakovine, ale dokáže tiež organizmus ochrániť pred rednutím kostí, vypadávaním vlasov, pôsobí protizápalovo, podporuje rast a obnovu buniek, krvotvorbu, znižuje krvný tlak a celkovo posilňuje imunitný systém.
  • Karfiol je navyše ľahko stráviteľný a obsahuje minimum tukov a dobrú vlákninu. Správne a zdravo pripravený je preto vhodný ako pre malé deti, tak pre ľudí držiacich redukčnú diétu.

Vyskúšajte čitateľské recepty s karfiolom na Naničmama.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  5. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  9. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  10. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. Aj panelák môže byť Smart
  4. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  5. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 354
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 896
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 320
  4. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 976
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 569
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 068
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 045
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 634
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 806
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 785
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Heger s lídrami koaličných strán.

Keď už nevyšlo nič iné, vždy sa dalo hovoriť, že táto vládna koalícia aspoň obnovuje právny štát.


19. sep

Parlamentná matematika.


6 h
Dušan Kováčik prichádza na súdne pojednávanie.

Súd Kováčikovi uložil 14 rokov.


a 1 ďalší 3 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Nový výskum ukázal, že maximálna cena za interrupciu sa prekračuje.


3 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu