Karfiolové nápady chutne a hlavne netradične

Nebojte sa univerzálnosti a fádnosti tejto zeleniny, s odvážnymi surovinami zaženiete dozaista v kuchyni nudu aj vy ...

(Zdroj: Isifa)

Karfiol v pikantnej omáčke Puttanesca
Suroviny na 4 porcie

  • 2 menšie karfioly
  • 1 kilo paradajok (alebo 2x450 g konzerva lúpaných sekaných paradajok)
  • 150 ml olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 ančovičky
  • 2 PL kapár
  • 1 čili paprička
  • hrsť čiernych olív bez kôstky
  • soľ, mleté čierne korenie

Karfiol očistite, umyte a pripravte podľa chuti. Môžete ho celý krátko povariť v slanej vode, pripraviť v pare alebo po rozdelení na ružičky a pokvapkaní olivovým olejom upiecť v rúre. Paradajky prelejte vriacou vodou a ošúpte. Pokrájajte ich na malé kocky. V hlbokej panvici alebo rajnici rozohrejte olivový olej. Postupne pridávajte prelisovaný alebo pokrájaný cesnak, celé alebo nasekané olivy, nasekané ančovičky, kapary a paradajky. Varte na miernom ohni za občasného premiešania, kým sa neodparí šťava z paradajok. Nakoniec pridajte nasekanú čili papričku, krátko povarte a dochuťte soľou a korením. Servírujte ružičky karfiolu preliate omáčkou dozdobené bazalkou a píniovými orieškami.

Tip: I keď je omáčka Puttanesca zaužívaná hlavne na cestoviny, môžete ju servírovať i so zeleninou alebo bielou rybou. Ak vynecháte maličké ančovičky, získate si i srdcia vegetariánov.


Netradičné placky z karfiolu a tofu
Suroviny na viac porcií

    • 1 menší karfiol
    • 300 g tofu
    • 4 vajíčka
    • 1 cibuľa
    • cesnak podľa chuti
    • 1 ČL drvenej rasce
    • malý kúsok zázvoru
    • kôra z jedného citróna alebo limety
    • 2 PL kvalitnej sójovej omáčky
    • 1 PL cukru

  • hrsť čerstvého nasekaného koriandru
  • hladká múka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na smaženie

Očistený karfiol uvarte domäkka. Nechajte ho vychladnúť a roztlačte ho vidličkou. Zmiešajte ho v miske s na kocky pokrájaným tofu, na drobno pokrájanou cibuľou a cesnakom, vajíčkami, nastrúhaným zázvorom, nasekaným koriandrom, citrónovou kôrou a zmes dochuťte rascou, cukrom, sójovou omáčkou, soľou a korením. Nakoniec pridajte toľko hladkej múky, akú konzistenciu cesta potrebujete, aby sa placky nerozpadávali. Lyžicou dávajte malé placky na panvicu s trochou oleja, opražte z obidvoch strán dozlatista. Servírujte s bylinkami, uhorkovým šalátom alebo pokvapkané citrónovou šťavou.

Tip: Chuť ovplyvní i použité tofu. Ak siahnete po jeho údenej verzii, placky budú ešte voňavejšie. Do cesta môžete pridať i nasekanú čili papričku.


Rýchla karfiolová kaša
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčší karfiol
  • 50 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1-2 ČL rasce
  • muškátový oriešok
  • soľ

Karfiol očistite, rozdeľte na ružičky a uvarte v slanej vode domäkka. Kým sa karfiol varí, rozohrejte maslo a krátko na ňom opražte prelisovaný cesnak a rascu, aby uvoľnili vôňu. Uvarený karfiol sceďte a roztlačte lisom na zemiaky na kašu. Kaša si zachová jemnú štruktúru. Ak by ste chceli hladké pyré, museli by ste karfiol rozmixovať s trochou mlieka. Do ešte horúcej kaše zamiešajte maslo s cesnakom a rascou a ochuťte nastrúhaným muškátovým orieškom a soľou. Servírujte k mäsu na šťave namiesto zemiakovej kaše alebo ako hlavný chod dozdobený trochou dusenej alebo opekanej zeleniny. Výborne chutí i na sedliacky spôsob s opečenou slaninou a cibuľou.

Tip: Koreniny v kaši môžete meniť podľa nálady. Muškátový oriešok vymeňte za parmezán, cesnak a rascu za karí korenie, pridajte pažítku, zelerovú vňať...


Čo o ňom vieme

  • Karfiol je populárna zelenina s jemnou chuťou a arómou, ktorá je obľúbená hlavne pre celoročnú dostupnosť. Mnohým ľuďom chutí i napriek tomu, že im prekáža jeho typická vôňa pri varení, ktorú spôsobuje síra. Tá by sa pri varení nemala hromadiť pod pokrievkou!
  • Karfiol sa u nás pestuje od polovice 18. storočia a v poslednom čase sú čoraz populárnejšie i jeho farebné odrody. Predchodca karfiolu mal hlávku vo veľkosti tenisovej loptičky, postupným šľachtením však dosiahol dnešné rozmery.
  • Možno sa to nezdá, ale karfiol obsahuje väčšie množstvo vitamínu C ako napríklad citrusové plody a dokonca si ho dokáže ešte dosť zachovať i po krátkom povarení. Tento zdravý šampión nezaostáva ani v obsahu vitamínov A, E, skupiny vitamínov B a K, ale i kyseliny listovej, draslíku, fluóru či zinku.
  • Vo všeobecnosti sa o ňom hovorí ako o bojovníkovi proti rakovine, ale dokáže tiež organizmus ochrániť pred rednutím kostí, vypadávaním vlasov, pôsobí protizápalovo, podporuje rast a obnovu buniek, krvotvorbu, znižuje krvný tlak a celkovo posilňuje imunitný systém.
  • Karfiol je navyše ľahko stráviteľný a obsahuje minimum tukov a dobrú vlákninu. Správne a zdravo pripravený je preto vhodný ako pre malé deti, tak pre ľudí držiacich redukčnú diétu.

Vyskúšajte čitateľské recepty s karfiolom na Naničmama.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 21 872
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 11 041
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 750
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 6 662
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 076
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 748
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 908
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 791
  9. Budú Slováci čoskoro ovládať svoje domácnosti cez smartfón? 1 635
  10. Inteligencia vo všetkom 1 613

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Francúzska revolúcia môže zničiť Úniu

Po voľbách môže do prezidentského kresla zasadnúť aj Le Penová.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop