SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Karfiolové nápady chutne a hlavne netradične

Nebojte sa univerzálnosti a fádnosti tejto zeleniny, s odvážnymi surovinami zaženiete dozaista v kuchyni nudu aj vy ...

(Zdroj: Isifa)

Karfiol v pikantnej omáčke Puttanesca
Suroviny na 4 porcie

  • 2 menšie karfioly
  • 1 kilo paradajok (alebo 2x450 g konzerva lúpaných sekaných paradajok)
  • 150 ml olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 ančovičky
  • 2 PL kapár
  • 1 čili paprička
  • hrsť čiernych olív bez kôstky
  • soľ, mleté čierne korenie

Karfiol očistite, umyte a pripravte podľa chuti. Môžete ho celý krátko povariť v slanej vode, pripraviť v pare alebo po rozdelení na ružičky a pokvapkaní olivovým olejom upiecť v rúre. Paradajky prelejte vriacou vodou a ošúpte. Pokrájajte ich na malé kocky. V hlbokej panvici alebo rajnici rozohrejte olivový olej. Postupne pridávajte prelisovaný alebo pokrájaný cesnak, celé alebo nasekané olivy, nasekané ančovičky, kapary a paradajky. Varte na miernom ohni za občasného premiešania, kým sa neodparí šťava z paradajok. Nakoniec pridajte nasekanú čili papričku, krátko povarte a dochuťte soľou a korením. Servírujte ružičky karfiolu preliate omáčkou dozdobené bazalkou a píniovými orieškami.

Tip: I keď je omáčka Puttanesca zaužívaná hlavne na cestoviny, môžete ju servírovať i so zeleninou alebo bielou rybou. Ak vynecháte maličké ančovičky, získate si i srdcia vegetariánov.


Netradičné placky z karfiolu a tofu
Suroviny na viac porcií

    • 1 menší karfiol
    • 300 g tofu
    • 4 vajíčka
    • 1 cibuľa
    • cesnak podľa chuti
    • 1 ČL drvenej rasce
    • malý kúsok zázvoru
    • kôra z jedného citróna alebo limety
    • 2 PL kvalitnej sójovej omáčky
    • 1 PL cukru

  • hrsť čerstvého nasekaného koriandru
  • hladká múka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na smaženie

Očistený karfiol uvarte domäkka. Nechajte ho vychladnúť a roztlačte ho vidličkou. Zmiešajte ho v miske s na kocky pokrájaným tofu, na drobno pokrájanou cibuľou a cesnakom, vajíčkami, nastrúhaným zázvorom, nasekaným koriandrom, citrónovou kôrou a zmes dochuťte rascou, cukrom, sójovou omáčkou, soľou a korením. Nakoniec pridajte toľko hladkej múky, akú konzistenciu cesta potrebujete, aby sa placky nerozpadávali. Lyžicou dávajte malé placky na panvicu s trochou oleja, opražte z obidvoch strán dozlatista. Servírujte s bylinkami, uhorkovým šalátom alebo pokvapkané citrónovou šťavou.

Tip: Chuť ovplyvní i použité tofu. Ak siahnete po jeho údenej verzii, placky budú ešte voňavejšie. Do cesta môžete pridať i nasekanú čili papričku.


Rýchla karfiolová kaša
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčší karfiol
  • 50 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1-2 ČL rasce
  • muškátový oriešok
  • soľ

Karfiol očistite, rozdeľte na ružičky a uvarte v slanej vode domäkka. Kým sa karfiol varí, rozohrejte maslo a krátko na ňom opražte prelisovaný cesnak a rascu, aby uvoľnili vôňu. Uvarený karfiol sceďte a roztlačte lisom na zemiaky na kašu. Kaša si zachová jemnú štruktúru. Ak by ste chceli hladké pyré, museli by ste karfiol rozmixovať s trochou mlieka. Do ešte horúcej kaše zamiešajte maslo s cesnakom a rascou a ochuťte nastrúhaným muškátovým orieškom a soľou. Servírujte k mäsu na šťave namiesto zemiakovej kaše alebo ako hlavný chod dozdobený trochou dusenej alebo opekanej zeleniny. Výborne chutí i na sedliacky spôsob s opečenou slaninou a cibuľou.

Tip: Koreniny v kaši môžete meniť podľa nálady. Muškátový oriešok vymeňte za parmezán, cesnak a rascu za karí korenie, pridajte pažítku, zelerovú vňať...


Čo o ňom vieme

  • Karfiol je populárna zelenina s jemnou chuťou a arómou, ktorá je obľúbená hlavne pre celoročnú dostupnosť. Mnohým ľuďom chutí i napriek tomu, že im prekáža jeho typická vôňa pri varení, ktorú spôsobuje síra. Tá by sa pri varení nemala hromadiť pod pokrievkou!
  • Karfiol sa u nás pestuje od polovice 18. storočia a v poslednom čase sú čoraz populárnejšie i jeho farebné odrody. Predchodca karfiolu mal hlávku vo veľkosti tenisovej loptičky, postupným šľachtením však dosiahol dnešné rozmery.
  • Možno sa to nezdá, ale karfiol obsahuje väčšie množstvo vitamínu C ako napríklad citrusové plody a dokonca si ho dokáže ešte dosť zachovať i po krátkom povarení. Tento zdravý šampión nezaostáva ani v obsahu vitamínov A, E, skupiny vitamínov B a K, ale i kyseliny listovej, draslíku, fluóru či zinku.
  • Vo všeobecnosti sa o ňom hovorí ako o bojovníkovi proti rakovine, ale dokáže tiež organizmus ochrániť pred rednutím kostí, vypadávaním vlasov, pôsobí protizápalovo, podporuje rast a obnovu buniek, krvotvorbu, znižuje krvný tlak a celkovo posilňuje imunitný systém.
  • Karfiol je navyše ľahko stráviteľný a obsahuje minimum tukov a dobrú vlákninu. Správne a zdravo pripravený je preto vhodný ako pre malé deti, tak pre ľudí držiacich redukčnú diétu.

Vyskúšajte čitateľské recepty s karfiolom na Naničmama.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 342
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 971
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 352
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 368
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 996
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 494
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 345
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 993
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 691
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 589
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Snímka z odberového miesta v športovej hale v Pezinku počas celoplošného  skríningového testovania ľudí na ochorenie COVID-19 na Slovensku.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

5 h
Petra Vlhová počas zjazdu v Crans Montane.

Aj sobotňajší zjazd ovládla Goggiová.

4 h
Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

18 h
Ester Ledecká.

V rýchlostných disciplínach patrí k najlepším.

17 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

23 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt