SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Karfiolové nápady chutne a hlavne netradične

Nebojte sa univerzálnosti a fádnosti tejto zeleniny, s odvážnymi surovinami zaženiete dozaista v kuchyni nudu aj vy ...

(Zdroj: Isifa)

Karfiol v pikantnej omáčke Puttanesca
Suroviny na 4 porcie

  • 2 menšie karfioly
  • 1 kilo paradajok (alebo 2x450 g konzerva lúpaných sekaných paradajok)
  • 150 ml olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 ančovičky
  • 2 PL kapár
  • 1 čili paprička
  • hrsť čiernych olív bez kôstky
  • soľ, mleté čierne korenie

Karfiol očistite, umyte a pripravte podľa chuti. Môžete ho celý krátko povariť v slanej vode, pripraviť v pare alebo po rozdelení na ružičky a pokvapkaní olivovým olejom upiecť v rúre. Paradajky prelejte vriacou vodou a ošúpte. Pokrájajte ich na malé kocky. V hlbokej panvici alebo rajnici rozohrejte olivový olej. Postupne pridávajte prelisovaný alebo pokrájaný cesnak, celé alebo nasekané olivy, nasekané ančovičky, kapary a paradajky. Varte na miernom ohni za občasného premiešania, kým sa neodparí šťava z paradajok. Nakoniec pridajte nasekanú čili papričku, krátko povarte a dochuťte soľou a korením. Servírujte ružičky karfiolu preliate omáčkou dozdobené bazalkou a píniovými orieškami.

Tip: I keď je omáčka Puttanesca zaužívaná hlavne na cestoviny, môžete ju servírovať i so zeleninou alebo bielou rybou. Ak vynecháte maličké ančovičky, získate si i srdcia vegetariánov.


Netradičné placky z karfiolu a tofu
Suroviny na viac porcií

    • 1 menší karfiol
    • 300 g tofu
    • 4 vajíčka
    • 1 cibuľa
    • cesnak podľa chuti
    • 1 ČL drvenej rasce
    • malý kúsok zázvoru
    • kôra z jedného citróna alebo limety
    • 2 PL kvalitnej sójovej omáčky
    • 1 PL cukru

  • hrsť čerstvého nasekaného koriandru
  • hladká múka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na smaženie

Očistený karfiol uvarte domäkka. Nechajte ho vychladnúť a roztlačte ho vidličkou. Zmiešajte ho v miske s na kocky pokrájaným tofu, na drobno pokrájanou cibuľou a cesnakom, vajíčkami, nastrúhaným zázvorom, nasekaným koriandrom, citrónovou kôrou a zmes dochuťte rascou, cukrom, sójovou omáčkou, soľou a korením. Nakoniec pridajte toľko hladkej múky, akú konzistenciu cesta potrebujete, aby sa placky nerozpadávali. Lyžicou dávajte malé placky na panvicu s trochou oleja, opražte z obidvoch strán dozlatista. Servírujte s bylinkami, uhorkovým šalátom alebo pokvapkané citrónovou šťavou.

Tip: Chuť ovplyvní i použité tofu. Ak siahnete po jeho údenej verzii, placky budú ešte voňavejšie. Do cesta môžete pridať i nasekanú čili papričku.


Rýchla karfiolová kaša
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčší karfiol
  • 50 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1-2 ČL rasce
  • muškátový oriešok
  • soľ

Karfiol očistite, rozdeľte na ružičky a uvarte v slanej vode domäkka. Kým sa karfiol varí, rozohrejte maslo a krátko na ňom opražte prelisovaný cesnak a rascu, aby uvoľnili vôňu. Uvarený karfiol sceďte a roztlačte lisom na zemiaky na kašu. Kaša si zachová jemnú štruktúru. Ak by ste chceli hladké pyré, museli by ste karfiol rozmixovať s trochou mlieka. Do ešte horúcej kaše zamiešajte maslo s cesnakom a rascou a ochuťte nastrúhaným muškátovým orieškom a soľou. Servírujte k mäsu na šťave namiesto zemiakovej kaše alebo ako hlavný chod dozdobený trochou dusenej alebo opekanej zeleniny. Výborne chutí i na sedliacky spôsob s opečenou slaninou a cibuľou.

Tip: Koreniny v kaši môžete meniť podľa nálady. Muškátový oriešok vymeňte za parmezán, cesnak a rascu za karí korenie, pridajte pažítku, zelerovú vňať...


Čo o ňom vieme

  • Karfiol je populárna zelenina s jemnou chuťou a arómou, ktorá je obľúbená hlavne pre celoročnú dostupnosť. Mnohým ľuďom chutí i napriek tomu, že im prekáža jeho typická vôňa pri varení, ktorú spôsobuje síra. Tá by sa pri varení nemala hromadiť pod pokrievkou!
  • Karfiol sa u nás pestuje od polovice 18. storočia a v poslednom čase sú čoraz populárnejšie i jeho farebné odrody. Predchodca karfiolu mal hlávku vo veľkosti tenisovej loptičky, postupným šľachtením však dosiahol dnešné rozmery.
  • Možno sa to nezdá, ale karfiol obsahuje väčšie množstvo vitamínu C ako napríklad citrusové plody a dokonca si ho dokáže ešte dosť zachovať i po krátkom povarení. Tento zdravý šampión nezaostáva ani v obsahu vitamínov A, E, skupiny vitamínov B a K, ale i kyseliny listovej, draslíku, fluóru či zinku.
  • Vo všeobecnosti sa o ňom hovorí ako o bojovníkovi proti rakovine, ale dokáže tiež organizmus ochrániť pred rednutím kostí, vypadávaním vlasov, pôsobí protizápalovo, podporuje rast a obnovu buniek, krvotvorbu, znižuje krvný tlak a celkovo posilňuje imunitný systém.
  • Karfiol je navyše ľahko stráviteľný a obsahuje minimum tukov a dobrú vlákninu. Správne a zdravo pripravený je preto vhodný ako pre malé deti, tak pre ľudí držiacich redukčnú diétu.

Vyskúšajte čitateľské recepty s karfiolom na Naničmama.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 886
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 009
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 110
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 289
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 063
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 739
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 651
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 849
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 721
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 676
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: O testovanie je opäť veľký záujem, Matovič pomáha v odbernom tíme (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.
Ilustračné foto.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.