Karfiolové nápady chutne a hlavne netradične

Nebojte sa univerzálnosti a fádnosti tejto zeleniny, s odvážnymi surovinami zaženiete dozaista v kuchyni nudu aj vy ...

(Zdroj: Isifa)

Karfiol v pikantnej omáčke Puttanesca
Suroviny na 4 porcie

  • 2 menšie karfioly
  • 1 kilo paradajok (alebo 2x450 g konzerva lúpaných sekaných paradajok)
  • 150 ml olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 ančovičky
  • 2 PL kapár
  • 1 čili paprička
  • hrsť čiernych olív bez kôstky
  • soľ, mleté čierne korenie

Karfiol očistite, umyte a pripravte podľa chuti. Môžete ho celý krátko povariť v slanej vode, pripraviť v pare alebo po rozdelení na ružičky a pokvapkaní olivovým olejom upiecť v rúre. Paradajky prelejte vriacou vodou a ošúpte. Pokrájajte ich na malé kocky. V hlbokej panvici alebo rajnici rozohrejte olivový olej. Postupne pridávajte prelisovaný alebo pokrájaný cesnak, celé alebo nasekané olivy, nasekané ančovičky, kapary a paradajky. Varte na miernom ohni za občasného premiešania, kým sa neodparí šťava z paradajok. Nakoniec pridajte nasekanú čili papričku, krátko povarte a dochuťte soľou a korením. Servírujte ružičky karfiolu preliate omáčkou dozdobené bazalkou a píniovými orieškami.

Tip: I keď je omáčka Puttanesca zaužívaná hlavne na cestoviny, môžete ju servírovať i so zeleninou alebo bielou rybou. Ak vynecháte maličké ančovičky, získate si i srdcia vegetariánov.


Netradičné placky z karfiolu a tofu
Suroviny na viac porcií

    • 1 menší karfiol
    • 300 g tofu
    • 4 vajíčka
    • 1 cibuľa
    • cesnak podľa chuti
    • 1 ČL drvenej rasce
    • malý kúsok zázvoru
    • kôra z jedného citróna alebo limety
    • 2 PL kvalitnej sójovej omáčky
    • 1 PL cukru

  • hrsť čerstvého nasekaného koriandru
  • hladká múka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na smaženie

Očistený karfiol uvarte domäkka. Nechajte ho vychladnúť a roztlačte ho vidličkou. Zmiešajte ho v miske s na kocky pokrájaným tofu, na drobno pokrájanou cibuľou a cesnakom, vajíčkami, nastrúhaným zázvorom, nasekaným koriandrom, citrónovou kôrou a zmes dochuťte rascou, cukrom, sójovou omáčkou, soľou a korením. Nakoniec pridajte toľko hladkej múky, akú konzistenciu cesta potrebujete, aby sa placky nerozpadávali. Lyžicou dávajte malé placky na panvicu s trochou oleja, opražte z obidvoch strán dozlatista. Servírujte s bylinkami, uhorkovým šalátom alebo pokvapkané citrónovou šťavou.

Tip: Chuť ovplyvní i použité tofu. Ak siahnete po jeho údenej verzii, placky budú ešte voňavejšie. Do cesta môžete pridať i nasekanú čili papričku.


Rýchla karfiolová kaša
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčší karfiol
  • 50 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1-2 ČL rasce
  • muškátový oriešok
  • soľ

Karfiol očistite, rozdeľte na ružičky a uvarte v slanej vode domäkka. Kým sa karfiol varí, rozohrejte maslo a krátko na ňom opražte prelisovaný cesnak a rascu, aby uvoľnili vôňu. Uvarený karfiol sceďte a roztlačte lisom na zemiaky na kašu. Kaša si zachová jemnú štruktúru. Ak by ste chceli hladké pyré, museli by ste karfiol rozmixovať s trochou mlieka. Do ešte horúcej kaše zamiešajte maslo s cesnakom a rascou a ochuťte nastrúhaným muškátovým orieškom a soľou. Servírujte k mäsu na šťave namiesto zemiakovej kaše alebo ako hlavný chod dozdobený trochou dusenej alebo opekanej zeleniny. Výborne chutí i na sedliacky spôsob s opečenou slaninou a cibuľou.

Tip: Koreniny v kaši môžete meniť podľa nálady. Muškátový oriešok vymeňte za parmezán, cesnak a rascu za karí korenie, pridajte pažítku, zelerovú vňať...


Čo o ňom vieme

  • Karfiol je populárna zelenina s jemnou chuťou a arómou, ktorá je obľúbená hlavne pre celoročnú dostupnosť. Mnohým ľuďom chutí i napriek tomu, že im prekáža jeho typická vôňa pri varení, ktorú spôsobuje síra. Tá by sa pri varení nemala hromadiť pod pokrievkou!
  • Karfiol sa u nás pestuje od polovice 18. storočia a v poslednom čase sú čoraz populárnejšie i jeho farebné odrody. Predchodca karfiolu mal hlávku vo veľkosti tenisovej loptičky, postupným šľachtením však dosiahol dnešné rozmery.
  • Možno sa to nezdá, ale karfiol obsahuje väčšie množstvo vitamínu C ako napríklad citrusové plody a dokonca si ho dokáže ešte dosť zachovať i po krátkom povarení. Tento zdravý šampión nezaostáva ani v obsahu vitamínov A, E, skupiny vitamínov B a K, ale i kyseliny listovej, draslíku, fluóru či zinku.
  • Vo všeobecnosti sa o ňom hovorí ako o bojovníkovi proti rakovine, ale dokáže tiež organizmus ochrániť pred rednutím kostí, vypadávaním vlasov, pôsobí protizápalovo, podporuje rast a obnovu buniek, krvotvorbu, znižuje krvný tlak a celkovo posilňuje imunitný systém.
  • Karfiol je navyše ľahko stráviteľný a obsahuje minimum tukov a dobrú vlákninu. Správne a zdravo pripravený je preto vhodný ako pre malé deti, tak pre ľudí držiacich redukčnú diétu.

Vyskúšajte čitateľské recepty s karfiolom na Naničmama.sk

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 075
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 298
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 542
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 220
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 757
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 385
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 041
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 513
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 813
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 682

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.