Zapekané zemiaky
Suroviny na 4 porcie
- 600 g zemiakov
- 100 g hrudkového syra alebo bryndze
- 250 ml smotany
- plátky masla
- soľ, mleté čierne korenie
- strúhanka
- bylinky
Očistené zemiaky pokrájajte alebo postrúhajte na plátky. Zapekaciu misu vymažte maslom a uložte do nej vrstvu zemiakov. Osoľte, okoreňte, pridajte kúsky namrvenej bryndze alebo postrúhaný syr, nasekané bylinky podľa chuti a prelejte trochou smotany. Postup opakujte, až kým nevytvoríte aspoň 3 – 4 vrstvy. Pečte v stredne vyhriatej rúre približne 45 minút. Pred dopečením poukladajte na povrch zemiakov plátky masla, prípadne posypte strúhankou z bieleho pečiva. Servírujte so zeleninovým šalátom alebo kyslou smotanou.
Tip: Zemiaky získajú jemnejšiu chuť, ak ich pred zapekaním vyperiete v studenej vode a necháte odstáť. Strednú vrstvu zemiakov môžete nahradiť cuketou. Nové zemiaky nemusíte ani šúpať.