SME

Ako zavárať bez kíl cukru

Biely cukor môžete nahradiť prírodným alebo ovocnými šťavami, či soľou. Letný zavárací kolotoč je v plnom prúde. Gazdinky presúvajú ovocie na police špájz, uväznené do zaváracích pohárov v podobe džemov a kompótov.

(Zdroj: Fotolia.com)

Aby vydržalo celú zimu, treba ho podľa väčšiny receptov poriadne zacukriť. Kuchárske knihy odporúčajú niekedy vzorec koľko ovocia – toľko cukru. No ide to aj zdravšie.

Vyberte si inú možnosť

Prvou možnosťou, ako zredukovať objem potrebného cukru pri varení džemov, sú rôzne prípravky obsahujúce pektíny urýchľujúce želírovanie. Tie však obsahujú aj rôzne „umelé“ konzervačné látky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhou možnosťou je nahradiť biely cukor napríklad prírodným trstinovým cukrom. Je o niečo zdravší vďaka melase, no marmelády osladené „hnedým“ cukrom môžu začať skôr kvasiť. V takom prípade je potrebné pridať trochu kyseliny citrónovej, šťavy z citróna, alebo použiť inú fintu. Napríklad zakvapkať vrch džemu bielym alkoholom.

SkryťVypnúť reklamu

Dá sa to rôzne

Bezcukrovou alternatívou sú šťavy získané priamo z ovocia odšťavovaním alebo lisovaním. Hodia sa na zaváranie kompótov. V koncentrovanej alebo vodou zriedenej šťave sa ovocie krátko predvarí (blanšíruje), naplní do pohárov a sterilizuje. Na nálevovú šťavu nemusíme použiť rovnaké ovocie, ktoré zavárame, dá sa nakombinovať z viacerých druhov, prípadne rozriediť s vodou.

Alternatívou je aj zaváranie ovocia vo vlastnej šťave. Nakrájané kusy sa naukladajú do pohárov a ovocie pri sterilizácii samo pustí šťavu. Poháre treba zahrievať rovnomerne, aby sa teplo dostalo aj do stredu ovocia.

Postupným odparovaním vody sa dá uvariť tiež džem bez cukru. Trvá to však oveľa dlhšie a zakonzervovať ho treba ešte sterilizovaním.

So soľou

Existuje ešte jedna metóda, ktorá sa môže zdať bizarná: zaváranie so soľou nasladko. Soľ je výborným konzervantom a dokáže z ovocia vytiahnuť vlastný cukor. Ovocie stačí poukladať do zaváracieho pohára, zaliať vodou, navrch pridať štipku morskej soli a poriadne vysterilizovať. Čas sterilizácie aj množstvo soli záleží od druhu a sladkosti ovocia. So soľou sa dá pripraviť napríklad aj ovocné pyré. Táto metóda je nielen zdravšia, ale aj lacnejšia.

SkryťVypnúť reklamu

Pri akomkoľvek zaváraní treba dbať hlavne na hygienu. Aby kompóty a džemy vydržali čo najdlhšie, mali by byť plody zdravé a bez náznakov hniloby. Zaváracie poháre a viečka, aj tie nové z obchodu, treba dôkladne vyumývať a vysušiť.

Recept na zavárané broskyne od Katky z blogu Hrnček var

1. Broskyne pred krájaním blanšírujte, aby ste ich zbavili tuhej šupky. Na každej broskyni urobte nožom krížik, vložte ich do misky a zalejte vriacou vodou.

2. Nechajte stáť asi minútu a následne ošúpte. Broskyne aj marhule si nakrájajte na osminky, zasypte cukrom, pridajte koreniny a zľahka premiešajte, aby sa cukor dostal aj medzi ovocie. Viac cukru by malo ostať navrchu, aby ste zabránili hnednutiu ovocia. Prikryte utierkou a nechajte na noc stáť na chladnejšom mieste, ovocie do rána pustí vlastnú šťavu.

SkryťVypnúť reklamu

3. Ovocie s cukrom a korením začnite pomaly zohrievať. Keď dosiahnete var, znížte teplotu skoro na minimum, aby zmes vytvárala malé lesklé bublinky. Zbierajte penu a miešajte podľa potreby, aby ste marmeládu nepripálili. Pridajte citrónovú šťavu a varte do zhustnutia.

4. Hustotu otestujete napríklad tak, že si varechou kvapnete kúsok marmelády a necháte ju vychladnúť. Ak ste s výslednou konzistenciou spokojní, vypnite zdroj tepla a nechajte chladnúť.

5. Po pár minútach začnite plniť zaváracie poháre, ktoré ste tesne predtým vytiahli z horúcej trúby či vody, aby pri styku s horúcou marmeládou nepraskli. Ihneď uzavrite fľašky viečkom, otočte ich na cca 10 minút hore dnom, následne obráťte a máte hotovo!

Broskyňovo-marhuľová marmeláda

  • 1 kg broskýň
  • 1 kg marhúľ
  • 300 g hnedého cukru (začnite s menším množstvom cukru, pridať môžete kedykoľvek počas varenia)
  • škorica (koreniny môžete kombinovať podľa vlastnej chuti a použiť aj klinčeky, badián, vanilku)
  • šťava z polovice citróna

Viac receptov na zaváranie nájdete na Naničmama.sme.sk

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 007
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 612
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 835
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 655
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 882
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 331
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 131
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 212
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 952
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 370
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 286
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 881
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 777
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 569
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu