Ako zavárať bez kíl cukru

Biely cukor môžete nahradiť prírodným alebo ovocnými šťavami, či soľou. Letný zavárací kolotoč je v plnom prúde. Gazdinky presúvajú ovocie na police špájz, uväznené do zaváracích pohárov v podobe džemov a kompótov.

(Zdroj: Fotolia.com)

Aby vydržalo celú zimu, treba ho podľa väčšiny receptov poriadne zacukriť. Kuchárske knihy odporúčajú niekedy vzorec koľko ovocia – toľko cukru. No ide to aj zdravšie.

Vyberte si inú možnosť

Prvou možnosťou, ako zredukovať objem potrebného cukru pri varení džemov, sú rôzne prípravky obsahujúce pektíny urýchľujúce želírovanie. Tie však obsahujú aj rôzne „umelé“ konzervačné látky.

Druhou možnosťou je nahradiť biely cukor napríklad prírodným trstinovým cukrom. Je o niečo zdravší vďaka melase, no marmelády osladené „hnedým“ cukrom môžu začať skôr kvasiť. V takom prípade je potrebné pridať trochu kyseliny citrónovej, šťavy z citróna, alebo použiť inú fintu. Napríklad zakvapkať vrch džemu bielym alkoholom.

Dá sa to rôzne

Bezcukrovou alternatívou sú šťavy získané priamo z ovocia odšťavovaním alebo lisovaním. Hodia sa na zaváranie kompótov. V koncentrovanej alebo vodou zriedenej šťave sa ovocie krátko predvarí (blanšíruje), naplní do pohárov a sterilizuje. Na nálevovú šťavu nemusíme použiť rovnaké ovocie, ktoré zavárame, dá sa nakombinovať z viacerých druhov, prípadne rozriediť s vodou.

Alternatívou je aj zaváranie ovocia vo vlastnej šťave. Nakrájané kusy sa naukladajú do pohárov a ovocie pri sterilizácii samo pustí šťavu. Poháre treba zahrievať rovnomerne, aby sa teplo dostalo aj do stredu ovocia.

Postupným odparovaním vody sa dá uvariť tiež džem bez cukru. Trvá to však oveľa dlhšie a zakonzervovať ho treba ešte sterilizovaním.

So soľou

Existuje ešte jedna metóda, ktorá sa môže zdať bizarná: zaváranie so soľou nasladko. Soľ je výborným konzervantom a dokáže z ovocia vytiahnuť vlastný cukor. Ovocie stačí poukladať do zaváracieho pohára, zaliať vodou, navrch pridať štipku morskej soli a poriadne vysterilizovať. Čas sterilizácie aj množstvo soli záleží od druhu a sladkosti ovocia. So soľou sa dá pripraviť napríklad aj ovocné pyré. Táto metóda je nielen zdravšia, ale aj lacnejšia.

Pri akomkoľvek zaváraní treba dbať hlavne na hygienu. Aby kompóty a džemy vydržali čo najdlhšie, mali by byť plody zdravé a bez náznakov hniloby. Zaváracie poháre a viečka, aj tie nové z obchodu, treba dôkladne vyumývať a vysušiť.

Recept na zavárané broskyne od Katky z blogu Hrnček var

1. Broskyne pred krájaním blanšírujte, aby ste ich zbavili tuhej šupky. Na každej broskyni urobte nožom krížik, vložte ich do misky a zalejte vriacou vodou.

2. Nechajte stáť asi minútu a následne ošúpte. Broskyne aj marhule si nakrájajte na osminky, zasypte cukrom, pridajte koreniny a zľahka premiešajte, aby sa cukor dostal aj medzi ovocie. Viac cukru by malo ostať navrchu, aby ste zabránili hnednutiu ovocia. Prikryte utierkou a nechajte na noc stáť na chladnejšom mieste, ovocie do rána pustí vlastnú šťavu.

3. Ovocie s cukrom a korením začnite pomaly zohrievať. Keď dosiahnete var, znížte teplotu skoro na minimum, aby zmes vytvárala malé lesklé bublinky. Zbierajte penu a miešajte podľa potreby, aby ste marmeládu nepripálili. Pridajte citrónovú šťavu a varte do zhustnutia.

4. Hustotu otestujete napríklad tak, že si varechou kvapnete kúsok marmelády a necháte ju vychladnúť. Ak ste s výslednou konzistenciou spokojní, vypnite zdroj tepla a nechajte chladnúť.

5. Po pár minútach začnite plniť zaváracie poháre, ktoré ste tesne predtým vytiahli z horúcej trúby či vody, aby pri styku s horúcou marmeládou nepraskli. Ihneď uzavrite fľašky viečkom, otočte ich na cca 10 minút hore dnom, následne obráťte a máte hotovo!

Broskyňovo-marhuľová marmeláda

  • 1 kg broskýň
  • 1 kg marhúľ
  • 300 g hnedého cukru (začnite s menším množstvom cukru, pridať môžete kedykoľvek počas varenia)
  • škorica (koreniny môžete kombinovať podľa vlastnej chuti a použiť aj klinčeky, badián, vanilku)
  • šťava z polovice citróna

Viac receptov na zaváranie nájdete na Naničmama.sme.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  2. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  3. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  6. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  7. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  8. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  9. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  10. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 958
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 9 825
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 033
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 416
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 888
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 270
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 098
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 617
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 2 750
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 749

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chcem mať doma svetovú jednotku. Ako sa z rodičov stávajú despotovia

Mnohí rodičia sú posadnutí úspechom svojich detí. Často tým však zničia ich kariéru a poznamenajú ich na celý život.

BLOG TRANSPARENCY

Keď biznis v zdravotníctve roztočí bývalý šéf daňovákov

Doktor Kostka nebol jediný, komu v posledných rokoch darilo.

DOMOV

Prieskum Focusu: Smer mierne klesá, vládu by skladal ťažko

Ak by boli voľby tento mesiac, v parlamente by bolo osem strán.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop