SME
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Ako zavárať bez kíl cukru

Biely cukor môžete nahradiť prírodným alebo ovocnými šťavami, či soľou. Letný zavárací kolotoč je v plnom prúde. Gazdinky presúvajú ovocie na police špájz, uväznené do zaváracích pohárov v podobe džemov a kompótov.

(Zdroj: Fotolia.com)

Aby vydržalo celú zimu, treba ho podľa väčšiny receptov poriadne zacukriť. Kuchárske knihy odporúčajú niekedy vzorec koľko ovocia – toľko cukru. No ide to aj zdravšie.

Vyberte si inú možnosť

Prvou možnosťou, ako zredukovať objem potrebného cukru pri varení džemov, sú rôzne prípravky obsahujúce pektíny urýchľujúce želírovanie. Tie však obsahujú aj rôzne „umelé“ konzervačné látky.

Druhou možnosťou je nahradiť biely cukor napríklad prírodným trstinovým cukrom. Je o niečo zdravší vďaka melase, no marmelády osladené „hnedým“ cukrom môžu začať skôr kvasiť. V takom prípade je potrebné pridať trochu kyseliny citrónovej, šťavy z citróna, alebo použiť inú fintu. Napríklad zakvapkať vrch džemu bielym alkoholom.

Skryť Vypnúť reklamu

Dá sa to rôzne

Bezcukrovou alternatívou sú šťavy získané priamo z ovocia odšťavovaním alebo lisovaním. Hodia sa na zaváranie kompótov. V koncentrovanej alebo vodou zriedenej šťave sa ovocie krátko predvarí (blanšíruje), naplní do pohárov a sterilizuje. Na nálevovú šťavu nemusíme použiť rovnaké ovocie, ktoré zavárame, dá sa nakombinovať z viacerých druhov, prípadne rozriediť s vodou.

Alternatívou je aj zaváranie ovocia vo vlastnej šťave. Nakrájané kusy sa naukladajú do pohárov a ovocie pri sterilizácii samo pustí šťavu. Poháre treba zahrievať rovnomerne, aby sa teplo dostalo aj do stredu ovocia.

Postupným odparovaním vody sa dá uvariť tiež džem bez cukru. Trvá to však oveľa dlhšie a zakonzervovať ho treba ešte sterilizovaním.

So soľou

Existuje ešte jedna metóda, ktorá sa môže zdať bizarná: zaváranie so soľou nasladko. Soľ je výborným konzervantom a dokáže z ovocia vytiahnuť vlastný cukor. Ovocie stačí poukladať do zaváracieho pohára, zaliať vodou, navrch pridať štipku morskej soli a poriadne vysterilizovať. Čas sterilizácie aj množstvo soli záleží od druhu a sladkosti ovocia. So soľou sa dá pripraviť napríklad aj ovocné pyré. Táto metóda je nielen zdravšia, ale aj lacnejšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri akomkoľvek zaváraní treba dbať hlavne na hygienu. Aby kompóty a džemy vydržali čo najdlhšie, mali by byť plody zdravé a bez náznakov hniloby. Zaváracie poháre a viečka, aj tie nové z obchodu, treba dôkladne vyumývať a vysušiť.

Recept na zavárané broskyne od Katky z blogu Hrnček var

1. Broskyne pred krájaním blanšírujte, aby ste ich zbavili tuhej šupky. Na každej broskyni urobte nožom krížik, vložte ich do misky a zalejte vriacou vodou.

2. Nechajte stáť asi minútu a následne ošúpte. Broskyne aj marhule si nakrájajte na osminky, zasypte cukrom, pridajte koreniny a zľahka premiešajte, aby sa cukor dostal aj medzi ovocie. Viac cukru by malo ostať navrchu, aby ste zabránili hnednutiu ovocia. Prikryte utierkou a nechajte na noc stáť na chladnejšom mieste, ovocie do rána pustí vlastnú šťavu.

Skryť Vypnúť reklamu

3. Ovocie s cukrom a korením začnite pomaly zohrievať. Keď dosiahnete var, znížte teplotu skoro na minimum, aby zmes vytvárala malé lesklé bublinky. Zbierajte penu a miešajte podľa potreby, aby ste marmeládu nepripálili. Pridajte citrónovú šťavu a varte do zhustnutia.

4. Hustotu otestujete napríklad tak, že si varechou kvapnete kúsok marmelády a necháte ju vychladnúť. Ak ste s výslednou konzistenciou spokojní, vypnite zdroj tepla a nechajte chladnúť.

5. Po pár minútach začnite plniť zaváracie poháre, ktoré ste tesne predtým vytiahli z horúcej trúby či vody, aby pri styku s horúcou marmeládou nepraskli. Ihneď uzavrite fľašky viečkom, otočte ich na cca 10 minút hore dnom, následne obráťte a máte hotovo!

Broskyňovo-marhuľová marmeláda

  • 1 kg broskýň
  • 1 kg marhúľ
  • 300 g hnedého cukru (začnite s menším množstvom cukru, pridať môžete kedykoľvek počas varenia)
  • škorica (koreniny môžete kombinovať podľa vlastnej chuti a použiť aj klinčeky, badián, vanilku)
  • šťava z polovice citróna

Viac receptov na zaváranie nájdete na Naničmama.sme.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 402
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 931
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 723
  4. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 696
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 547
  6. Po Slovensku na motorke 6 414
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 304
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 5 051
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 410
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 375
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľuboš Kosík po príchode do Mali (vľavo) a teraz.

Zastavenie vyšetrovania starej kauzy SIS bolo nezákonné.


16 h
Joshua Jozef Kanáloš sa vo svojom novom domove hneď spriatelil s ďalšími psíčkarmi. Sám má dvoch psov, ktorých zachránil z ulice.

Známy predajca Nota bene získal mestský byt.


24 h
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 486 obetí.


a 3 ďalší 15 h

Neprehliadnite tiež

Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


22 h

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún
Podcast Medzi nami štartuje tretiu sériu.

Prvý diel vyjde v utorok 22. júna.


17. jún