Ako zavárať bez kíl cukru

Biely cukor môžete nahradiť prírodným alebo ovocnými šťavami, či soľou. Letný zavárací kolotoč je v plnom prúde. Gazdinky presúvajú ovocie na police špájz, uväznené do zaváracích pohárov v podobe džemov a kompótov.

(Zdroj: Fotolia.com)

Aby vydržalo celú zimu, treba ho podľa väčšiny receptov poriadne zacukriť. Kuchárske knihy odporúčajú niekedy vzorec koľko ovocia – toľko cukru. No ide to aj zdravšie.

Vyberte si inú možnosť

Prvou možnosťou, ako zredukovať objem potrebného cukru pri varení džemov, sú rôzne prípravky obsahujúce pektíny urýchľujúce želírovanie. Tie však obsahujú aj rôzne „umelé“ konzervačné látky.

Druhou možnosťou je nahradiť biely cukor napríklad prírodným trstinovým cukrom. Je o niečo zdravší vďaka melase, no marmelády osladené „hnedým“ cukrom môžu začať skôr kvasiť. V takom prípade je potrebné pridať trochu kyseliny citrónovej, šťavy z citróna, alebo použiť inú fintu. Napríklad zakvapkať vrch džemu bielym alkoholom.

Dá sa to rôzne

Bezcukrovou alternatívou sú šťavy získané priamo z ovocia odšťavovaním alebo lisovaním. Hodia sa na zaváranie kompótov. V koncentrovanej alebo vodou zriedenej šťave sa ovocie krátko predvarí (blanšíruje), naplní do pohárov a sterilizuje. Na nálevovú šťavu nemusíme použiť rovnaké ovocie, ktoré zavárame, dá sa nakombinovať z viacerých druhov, prípadne rozriediť s vodou.

Alternatívou je aj zaváranie ovocia vo vlastnej šťave. Nakrájané kusy sa naukladajú do pohárov a ovocie pri sterilizácii samo pustí šťavu. Poháre treba zahrievať rovnomerne, aby sa teplo dostalo aj do stredu ovocia.

Postupným odparovaním vody sa dá uvariť tiež džem bez cukru. Trvá to však oveľa dlhšie a zakonzervovať ho treba ešte sterilizovaním.

So soľou

Existuje ešte jedna metóda, ktorá sa môže zdať bizarná: zaváranie so soľou nasladko. Soľ je výborným konzervantom a dokáže z ovocia vytiahnuť vlastný cukor. Ovocie stačí poukladať do zaváracieho pohára, zaliať vodou, navrch pridať štipku morskej soli a poriadne vysterilizovať. Čas sterilizácie aj množstvo soli záleží od druhu a sladkosti ovocia. So soľou sa dá pripraviť napríklad aj ovocné pyré. Táto metóda je nielen zdravšia, ale aj lacnejšia.

Pri akomkoľvek zaváraní treba dbať hlavne na hygienu. Aby kompóty a džemy vydržali čo najdlhšie, mali by byť plody zdravé a bez náznakov hniloby. Zaváracie poháre a viečka, aj tie nové z obchodu, treba dôkladne vyumývať a vysušiť.

Recept na zavárané broskyne od Katky z blogu Hrnček var

1. Broskyne pred krájaním blanšírujte, aby ste ich zbavili tuhej šupky. Na každej broskyni urobte nožom krížik, vložte ich do misky a zalejte vriacou vodou.

2. Nechajte stáť asi minútu a následne ošúpte. Broskyne aj marhule si nakrájajte na osminky, zasypte cukrom, pridajte koreniny a zľahka premiešajte, aby sa cukor dostal aj medzi ovocie. Viac cukru by malo ostať navrchu, aby ste zabránili hnednutiu ovocia. Prikryte utierkou a nechajte na noc stáť na chladnejšom mieste, ovocie do rána pustí vlastnú šťavu.

3. Ovocie s cukrom a korením začnite pomaly zohrievať. Keď dosiahnete var, znížte teplotu skoro na minimum, aby zmes vytvárala malé lesklé bublinky. Zbierajte penu a miešajte podľa potreby, aby ste marmeládu nepripálili. Pridajte citrónovú šťavu a varte do zhustnutia.

4. Hustotu otestujete napríklad tak, že si varechou kvapnete kúsok marmelády a necháte ju vychladnúť. Ak ste s výslednou konzistenciou spokojní, vypnite zdroj tepla a nechajte chladnúť.

5. Po pár minútach začnite plniť zaváracie poháre, ktoré ste tesne predtým vytiahli z horúcej trúby či vody, aby pri styku s horúcou marmeládou nepraskli. Ihneď uzavrite fľašky viečkom, otočte ich na cca 10 minút hore dnom, následne obráťte a máte hotovo!

Broskyňovo-marhuľová marmeláda

  • 1 kg broskýň
  • 1 kg marhúľ
  • 300 g hnedého cukru (začnite s menším množstvom cukru, pridať môžete kedykoľvek počas varenia)
  • škorica (koreniny môžete kombinovať podľa vlastnej chuti a použiť aj klinčeky, badián, vanilku)
  • šťava z polovice citróna

Viac receptov na zaváranie nájdete na Naničmama.sme.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  3. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  4. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  5. Top First moment dovolenky na leto 2018
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  7. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  9. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  2. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  4. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  5. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  6. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  7. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  8. Accessible Urban Living
  9. RPSP – A good intention ruined by execution
  10. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 6 715
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 5 286
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 325
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 260
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 238
  6. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 2 196
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 973
  8. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 1 816
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 815
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 576

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kiska je bližšie k tomu, že bude vyberať zo straníkov aj šéfa Ústavného súdu

Prezident v najbližších mesiacoch obmení celý Ústavný súd. Súčasné dianie by malo byť podľa odborníkov mementom, čo by sa nemalo opakovať.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?