Varíme s veľvyslancom: Pomalé a tradičné varenie Indonézie

Vo svete, kde dominuje rýchle občerstvenie, je pomalé varenie viac než len metódou prípravy jedál, ktorá zintenzívňuje chute a vône pokrmu. V domovine Djumantora Purwokoputra Purba, indonézskeho veľvyslanca na Slovensku, je to tradícia s hlbokými historic

(Zdroj: Slovak Spectator)

„Na prípravu rendangu - korenistého jedla z mäsa používame viac než 20 druhov korenia, a potom ho pomaly varíme niekoľko hodín, alebo dokonca dní, aby získalo arómu a zmäklo,“ vysvetľoval Rajendra Thalib, uznávaný indonézsky šéfkuchár, ktorý pricestoval do Bratislavy na pozvanie tunajšieho indonézskeho veľvyslanectva, pričom sa podelil o tajomstvá jedla, ktoré si získalo celosvetovú popularitu.

Podľa Thaliba vybrala anketa CN International rendang – pokrm z oblasti Sumatry – pred pár rokmi ako jedno z najobľúbenejších jedál na svete. Djumantoro Purbo si však zvolil pre program Varíme s veľvyslancom iné recepty, aby ukázal bohatstvo kuchyne jeho vlasti. Ukázal nám, ako sa pripravuje gado-gado - šalát z varenej zeleniny poliatej hustou arašidovou omáčkou a pepes - grilovaná ryba obalená v banánových listoch.

Djumantoro Purbo vysvetlil, že gado-gado, čo doslova znamená zmes-zmes, možno servírovať ako predjedlo alebo ako hlavný chod s ryžou. Je všeobecne známe po celej Indonézii, hoci názov sa mení v závislosti od miesta, kde sa pripravuje a od intenzity použitých korenín: „Gado-gado je slovo, ktoré sme si požičali z Džakarty – mesta, kde som vyrastal. Na východe alebo západe Jávy ho voláme lotek a na strednej Jáve mu hovoríme pecel.“

„Prečo je taký obľúbený?“, spýtal sa Djumantoro Purbo a vzápätí si sám odpovedal: „Lebo si ho môžete dať pri prechádzke mestom, v stánkoch a dokonca aj v päťhviezdičkových hoteloch – nielen v Indonézii, ale aj v susedných štátoch.“

Veľvyslanec tiež vysvetlil, že je nemožné určiť len jedno národné jedlo pre celú Indonéziu, pretože majú množstvo ostrovov, navyše o pestrosť kuchyne sa postarali aj prisťahovalci z početných krajín.

Thalib povedal, že na Sumatre je silný vplyv Indie a Stredného Východu, zatiaľ čo na Jáve je zjavný čínsky vplyv. Dodal, že práve preto „zistíte, že na Sumatre väčšina jedál obsahuje lístky kari a veľa kokosového mlieka.“

Čerstvé prísady sú prevažujúcou črtou jávskej kuchyne: na Jáve človek nájde veľa čerstvej soli a sladkovodných rýb. Thalib dáva ako jeden z príkladov pepes, jedlo pozostávajúce z ryby zmiešanej s koreninami a čerstvou zeleninou a zabalenej do banánových listov. Pepes sa tiež pripravuje metódou pomalého varenia na grile nad dreveným uhlím alebo kokosovými škrupinami.

Pri pomalom varení je dôležité, aby mäso nasiaklo všetkými ostatnými ingredienciami, a tak si zachovalo výživovú hodnotu a rozšírilo chute a vône, zdôraznil veľvyslanec a jeho hosť, ktorí debatovali o tejto metóde varenia.

Hoci Indonézanov ovplyvnilo prudké rozšírenie reťazcov s rýchlymi jedlami v 80. a 90. rokoch minulého storočia, podľa indonézskeho veľvyslanca dnes mnohí ľudia nanovo objavujú tradičnú kuchyňu. „Mladšia generácia teraz oceňuje indonézsku kuchyňu viac ako predtým,“ dodal.

Na otázku o svojom prvom pozoruhodnom zážitku so slovenskou kuchyňou si veľvyslanec spomenul, že to bolo v Slovenskom Grobe, dedine známej svojimi tradičnými husacími špecialitami, podávanými s kyslou kapustou a zemiakovými lokšami.

„Toto v Indonézii nenájdem,“ skonštatoval Djumantoro Purbo a dodal, že to bolo preňho čosi nové. „Ale prosím, na halušky sa ma nepýtajte.“

Gado-gado (Indonézsky zeleninový šalát s arašidovou omáčkou)

salat.jpg
Prísady:

  • 1 natenko nakrájaná čerstvá uhorka
  • 2 kúsky opraženého tofu
  • 1 vajíčko - uvarené natvrdo a nakrájané na štvrťky

Na blanšírovanú zeleninu:

  • 1 šálku zelenej fazuľky nakrájanej na kúsky dlhé 4cm
  • 1 šálku potrhanej kapusty
  • 1 šálku mungo klíčkov
  • 2 malé plody chayote nakrájané na mesiačiky
  • 1 šálka vodného špenátu
  • 1 šálka čínskeho špenátu
  • 1 šálka sladkej kukurice.

Omáčka:

  • podrvené opražené arašidy
  • thajské čili
  • asta zo sušených garnátov (terasi)
  • palmový cukor
  • soľ
  • tamarind
  • cesnak
  • voda

Na ozdobenie:

  • opražené šalotky
  • garnátové sušienky
  • emping (čipsy gnetum gnemon, nazývané po indonézsky „Melinjo“)
  • 1 stredne veľký zemiak dusený v pare, pokrájaný na kúsky

Blanšírujte a sceďte čínsky špenát, vodný špenát, zelenú fazuľku, mungo klíčky, kapustu a nakrájanú uhorku; povarte 20-30 minút. Rozdrvte prísady na omáčku v mažiari tĺčikom dohladka; pridajte polievkovú lyžicu soli, dve kávové lyžičky pasty zo sušených garnátov, tri thajské čili papričky a ¼ šálky palmového cukru; pridajte šálku najemno podrvených pražených arašidov (alebo šálku arašidového masla) a ešte trochu podrvte, aby sa prísady dobre nepremiešali. V malej miske zmiešajte polievkovú lyžicu (asi 20 g) tamarindu s ¼ šálky horúcej vody. Pridajte šťavu do omáčky, potom vmiešajte pol šálky vody a dobre premiešajte. Dajte zeleninu na servírovací tanier a nalejte navrch omáčku, alebo môžete zmiešať všetku zeleninu s omáčkou v mažiari ešte pred podávaním. Pridajte navrch vajíčko natvrdo a ozdobte opraženými šalotkami, garnátovými sušienkami a empingom. Servírujte s lontongom (ryžovým koláčom pripravovaným na pare).

Pepes (grilovaná ryba obalená v banánových listoch)

ryba.jpg
Prísady:

  • ostriež baramundi

Zmes zeleniny:

  • 250 g listov Melinjo
  • 150 g dlhej fazule (yardlong bean) nakrájanej na dĺžku 3 cm
  • 200 g baby kukurice
  • 100 g nakrájaného zeleného čili
  • 150 g nakrájaných zelených paradajok
  • 150 g nakrájanej šalotky
  • 100 g nakrájanej citronely (citrónovej trávy)
  • 75 g tamarindovej vody
  • 3 g soli
  • 15 g cukru
  • 30 g kuracieho prášku
  • 2 g bieleho korenia

Marinujte rybu v soli a tamarindovej vode. Zmiešajte všetku nakrájanú zeleninu a prísady v mise, kým nezmäknú; potrite rybu zeleninou a zabaľte do banánového listu a alobalu. Grilujte pri 160 °C asi 40 minút. (Pepes je forma grilovania, pri ktorej sa prísady zabalia do banánových listov a grilujú ako balíčky domäkka. Možno použiť buď sladkovodnú alebo morskú rybu.)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  8. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 359
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 500
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 19 521
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 10 676
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 9 026
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 7 363
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 5 214
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 3 432
  9. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 3 339
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 314

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ján Kuciak nemal v detstve ani počítač, vyrástol z neho analytik

Kuciak chcel s novinami najskôr skončiť.

ŠPORT

Opäť sa ukázalo, že Shiffrinová sa dá zdolať, tvrdila Vlhová

Vlhovú predstihla o 58 stotín sekundy.

EKONOMIKA

V Jasnej či v Tatrách si skipasy lyžiari kúpia po novom

Tatry Mountain Resorts zásadným spôsobom mení predaj lístkov.

Neprehliadnite tiež

Zimný trend číslo jeden: Káro a tartan menia farbu

Aj túto sezónu sú stredobodom pozornosti.