Varíme s veľvyslancom: Pomalé a tradičné varenie Indonézie

Vo svete, kde dominuje rýchle občerstvenie, je pomalé varenie viac než len metódou prípravy jedál, ktorá zintenzívňuje chute a vône pokrmu. V domovine Djumantora Purwokoputra Purba, indonézskeho veľvyslanca na Slovensku, je to tradícia s hlbokými historic

(Zdroj: Slovak Spectator)

„Na prípravu rendangu - korenistého jedla z mäsa používame viac než 20 druhov korenia, a potom ho pomaly varíme niekoľko hodín, alebo dokonca dní, aby získalo arómu a zmäklo,“ vysvetľoval Rajendra Thalib, uznávaný indonézsky šéfkuchár, ktorý pricestoval do Bratislavy na pozvanie tunajšieho indonézskeho veľvyslanectva, pričom sa podelil o tajomstvá jedla, ktoré si získalo celosvetovú popularitu.

Podľa Thaliba vybrala anketa CN International rendang – pokrm z oblasti Sumatry – pred pár rokmi ako jedno z najobľúbenejších jedál na svete. Djumantoro Purbo si však zvolil pre program Varíme s veľvyslancom iné recepty, aby ukázal bohatstvo kuchyne jeho vlasti. Ukázal nám, ako sa pripravuje gado-gado - šalát z varenej zeleniny poliatej hustou arašidovou omáčkou a pepes - grilovaná ryba obalená v banánových listoch.

Djumantoro Purbo vysvetlil, že gado-gado, čo doslova znamená zmes-zmes, možno servírovať ako predjedlo alebo ako hlavný chod s ryžou. Je všeobecne známe po celej Indonézii, hoci názov sa mení v závislosti od miesta, kde sa pripravuje a od intenzity použitých korenín: „Gado-gado je slovo, ktoré sme si požičali z Džakarty – mesta, kde som vyrastal. Na východe alebo západe Jávy ho voláme lotek a na strednej Jáve mu hovoríme pecel.“

„Prečo je taký obľúbený?“, spýtal sa Djumantoro Purbo a vzápätí si sám odpovedal: „Lebo si ho môžete dať pri prechádzke mestom, v stánkoch a dokonca aj v päťhviezdičkových hoteloch – nielen v Indonézii, ale aj v susedných štátoch.“

Veľvyslanec tiež vysvetlil, že je nemožné určiť len jedno národné jedlo pre celú Indonéziu, pretože majú množstvo ostrovov, navyše o pestrosť kuchyne sa postarali aj prisťahovalci z početných krajín.

Thalib povedal, že na Sumatre je silný vplyv Indie a Stredného Východu, zatiaľ čo na Jáve je zjavný čínsky vplyv. Dodal, že práve preto „zistíte, že na Sumatre väčšina jedál obsahuje lístky kari a veľa kokosového mlieka.“

Čerstvé prísady sú prevažujúcou črtou jávskej kuchyne: na Jáve človek nájde veľa čerstvej soli a sladkovodných rýb. Thalib dáva ako jeden z príkladov pepes, jedlo pozostávajúce z ryby zmiešanej s koreninami a čerstvou zeleninou a zabalenej do banánových listov. Pepes sa tiež pripravuje metódou pomalého varenia na grile nad dreveným uhlím alebo kokosovými škrupinami.

Pri pomalom varení je dôležité, aby mäso nasiaklo všetkými ostatnými ingredienciami, a tak si zachovalo výživovú hodnotu a rozšírilo chute a vône, zdôraznil veľvyslanec a jeho hosť, ktorí debatovali o tejto metóde varenia.

Hoci Indonézanov ovplyvnilo prudké rozšírenie reťazcov s rýchlymi jedlami v 80. a 90. rokoch minulého storočia, podľa indonézskeho veľvyslanca dnes mnohí ľudia nanovo objavujú tradičnú kuchyňu. „Mladšia generácia teraz oceňuje indonézsku kuchyňu viac ako predtým,“ dodal.

Na otázku o svojom prvom pozoruhodnom zážitku so slovenskou kuchyňou si veľvyslanec spomenul, že to bolo v Slovenskom Grobe, dedine známej svojimi tradičnými husacími špecialitami, podávanými s kyslou kapustou a zemiakovými lokšami.

„Toto v Indonézii nenájdem,“ skonštatoval Djumantoro Purbo a dodal, že to bolo preňho čosi nové. „Ale prosím, na halušky sa ma nepýtajte.“

Gado-gado (Indonézsky zeleninový šalát s arašidovou omáčkou)

salat.jpg
Prísady:

  • 1 natenko nakrájaná čerstvá uhorka
  • 2 kúsky opraženého tofu
  • 1 vajíčko - uvarené natvrdo a nakrájané na štvrťky

Na blanšírovanú zeleninu:

  • 1 šálku zelenej fazuľky nakrájanej na kúsky dlhé 4cm
  • 1 šálku potrhanej kapusty
  • 1 šálku mungo klíčkov
  • 2 malé plody chayote nakrájané na mesiačiky
  • 1 šálka vodného špenátu
  • 1 šálka čínskeho špenátu
  • 1 šálka sladkej kukurice.

Omáčka:

  • podrvené opražené arašidy
  • thajské čili
  • asta zo sušených garnátov (terasi)
  • palmový cukor
  • soľ
  • tamarind
  • cesnak
  • voda

Na ozdobenie:

  • opražené šalotky
  • garnátové sušienky
  • emping (čipsy gnetum gnemon, nazývané po indonézsky „Melinjo“)
  • 1 stredne veľký zemiak dusený v pare, pokrájaný na kúsky

Blanšírujte a sceďte čínsky špenát, vodný špenát, zelenú fazuľku, mungo klíčky, kapustu a nakrájanú uhorku; povarte 20-30 minút. Rozdrvte prísady na omáčku v mažiari tĺčikom dohladka; pridajte polievkovú lyžicu soli, dve kávové lyžičky pasty zo sušených garnátov, tri thajské čili papričky a ¼ šálky palmového cukru; pridajte šálku najemno podrvených pražených arašidov (alebo šálku arašidového masla) a ešte trochu podrvte, aby sa prísady dobre nepremiešali. V malej miske zmiešajte polievkovú lyžicu (asi 20 g) tamarindu s ¼ šálky horúcej vody. Pridajte šťavu do omáčky, potom vmiešajte pol šálky vody a dobre premiešajte. Dajte zeleninu na servírovací tanier a nalejte navrch omáčku, alebo môžete zmiešať všetku zeleninu s omáčkou v mažiari ešte pred podávaním. Pridajte navrch vajíčko natvrdo a ozdobte opraženými šalotkami, garnátovými sušienkami a empingom. Servírujte s lontongom (ryžovým koláčom pripravovaným na pare).

Pepes (grilovaná ryba obalená v banánových listoch)

ryba.jpg
Prísady:

  • ostriež baramundi

Zmes zeleniny:

  • 250 g listov Melinjo
  • 150 g dlhej fazule (yardlong bean) nakrájanej na dĺžku 3 cm
  • 200 g baby kukurice
  • 100 g nakrájaného zeleného čili
  • 150 g nakrájaných zelených paradajok
  • 150 g nakrájanej šalotky
  • 100 g nakrájanej citronely (citrónovej trávy)
  • 75 g tamarindovej vody
  • 3 g soli
  • 15 g cukru
  • 30 g kuracieho prášku
  • 2 g bieleho korenia

Marinujte rybu v soli a tamarindovej vode. Zmiešajte všetku nakrájanú zeleninu a prísady v mise, kým nezmäknú; potrite rybu zeleninou a zabaľte do banánového listu a alobalu. Grilujte pri 160 °C asi 40 minút. (Pepes je forma grilovania, pri ktorej sa prísady zabalia do banánových listov a grilujú ako balíčky domäkka. Možno použiť buď sladkovodnú alebo morskú rybu.)

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  2. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  3. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  4. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  5. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  6. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  7. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  8. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  9. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  10. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 356
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 9 109
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 982
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 573
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 747
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 461
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 197
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 682
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 276
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 658

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poliaci a Švédi čistia Európu od slovenských zbraní

Poliaci rozbili gang pašujúci slovenské zbrane, Švédi na prípade stále pracujú.

KOMENTÁRE

Pripomeňme si, že režim bol naozaj zločinecký

Námietka, že ÚPN v Poľsku má väčšie právomoci, je nemiestna.

TECH

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét.

Neprehliadnite tiež

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop