Sladké broskyňové opojenie

Opojná vôňa, zamatový vzhľad, lahodná chuť a jemná štruktúra šťavnatej dužiny. Také sú broskyne na každý deň...

(Zdroj: Isifa)

Broskyňovo-kokosová zmrzlina
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 2 plechovky kokosového mlieka
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 4 broskyne
  • 3-4 PL hnedého cukru
  • muškátový oriešok alebo vanilková esencia

Umyté a odkôstkované broskyne rozmixujte s kokosovým mliekom dohladka. Pridajte cukor podľa chuti a zrelosti broskýň, muškátový oriešok alebo vanilkovú arómu. Znovu premixujte. Šľahačku vyšľahajte a jemne do nej primiešajte obsah mixéra. Hotovú zmes vlejte do nádoby a odložte do mrazničky. Zmrzlinu môžete pripraviť i v zmrzlinovači. Servírujte podľa chuti dozdobené ovocím, strúhaným kokosom alebo topingom.

Tip: Ak vymeníte obyčajnú šľahačku za rastlinnú, zmrzlinou môžete ponúknuť aj ľudí s netoleranciou mlieka. Surový hnedý cukor je zdravší ako rafinovaný, pretože obsahuje melasu plnú vitamínov a minerálov. Ak však chcete zmrzlinou potešiť diabetika, k sladkým broskyniam pridajte niekoľko lístkov stévie.


Mafiny s broskyňami a pomarančovým sirupom
Suroviny na viac porcií (12 veľkých alebo 24 malých mafinov)

  • 2 – 3 broskyne
  • 120 g celozrnnej múky
  • 80 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 160 g tuku na pečenie
  • 200 g trstinového cukru
  • 2 vajíčka
  • štipka mletej škorice
  • pomaranč
  • 100 g kryštálového cukru
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu

Očistené broskyne pokrájajte na malé kocky. Vo väčšej miske zmiešajte celozrnnú múku s hladkou múkou, práškom do pečiva, mletou škoricou a trstinovým cukrom. Pridajte vajíčka, zmäknutý alebo rozpustený a vychladnutý tuk, premiešajte a nakoniec zapracujte broskyne. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cestom naplňte vymastený a múkou vysypaný plech na mafiny a pečte približne 30 minút. Medzitým z dôkladne umytého pomaranča nastrúhajte trošku kôry do malého hrnca, šťavu z pomaranča vytlačte alebo ho odšťavte. Zo šťavy kôre a kryštálového cukru za stáleho miešania uvarte sirup. Hotové mafiny servírujte poliate sirupom, prípadne dozdobené šľahačkou alebo sladkým tvarohom.

Tip: Po dopečení urobte na vrchole každého mafinu zárez v tvare kríža alebo malú dierku, do ktorej lyžičkou nakvapkajte pomarančový sirup. Mafiny budú ešte šťavnatejšie.


Broskyňové čatní
Suroviny na viac porcií

  • 600 g broskýň
  • 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 50 g masla
  • 2 červené cibule
  • 100 g hnedého cukru
  • 50 ml vínneho alebo jablčného octu
  • čili paprička
  • šťava z jedného citróna
  • 100 g hrozienok alebo nasekaných mandlí
  • celá škorica
  • pár klinčekov
  • badyán
  • muškátový oriešok
  • štipka soli

Očistenú cibuľu pokrájajte na drobno a opečte na masle do sklovita. Umyté broskyne odkôstkujte a pokrájajte na malé kocky. Pridajte ich k cibuli s ostatnými surovinami, podľa potreby podlejte trochou vody a varte na miernom plameni za občasného premiešania približne 30 – 40 minút. Hotovú omáčku naplňte do vysterilizovaných malých zaváracích fliaš a dobre uzatvorte. Nechajte prikryté utierkou vychladnúť a odložte na tmavé chladné miesto. Servírujte ako omáčku k perníkovému koláču alebo grilovanému mäsu a zelenine.

Tip: Ak vám prekážajú rozdiely v tvrdosti použitých surovín, hotové čatní pred naplnením do fliaš rozmixujte ponorným mixérom.


Broskyňové trifle
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 balenie vanilkového pudingu bez varenia
  • 300 ml mlieka
  • 400 g jemného tvarohu
  • citrónová kôra
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 - 3 PL práškového cukru
  • 200 g piškótového korpusu alebo sušienok podľa chuti
  • 4 - 6 broskýň
  • 1 - 2 PL medu
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 3 PL rozpusteného masla
  • 2 PL hnedého cukru
  • 100 g orieškov podľa chuti (vlašské, lieskovce, mandle...)
  • orechový alebo mandľový likér

Vanilkový puding rozmiešajte elektrickým šľahačom v 300 ml mlieka alebo podľa návodu na obale. V miske zmiešajte tvaroh s vanilínovými cukrami, práškovým cukrom, citrónovou kôrou a hotovým pudingom. Broskyne po umytí a zbavení kôstky rozkrájajte na kocky alebo mesiačiky. V miske ich zmiešajte s medom a škoricou. V kuchynskom robote rýchlymi impulzmi nasekajte piškótové cesto alebo sušienky, pridajte hnedý cukor, orechy a rozpustené maslo. Do zmrzlinových alebo kokteilových pohárov vrstvite všetky tri zmesi - piškótovú, krémovú a ovocnú. Postup zopakujte. Nakoniec povrch dezertu dozdobte likérom.

Tip: Na sypkú zmes môžete použiť zvyšky domáceho piškótového korpusu, siahnuť môžete i po tortovom korpuse z obchodu alebo po cukrárenských dlhých piškótach či maslových sušienkach.


Pre zdravie i krásu

  • Broskyne obsahujú až 80 percent vody, približne 10 percent sacharidov, aminokyseliny, vitamín C, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú ale aj minerály ako železo, vápnik, horčík, zinok, draslík, fosfor a sodík. Ich výrazne žltá, oranžová a po dozretí až červená farba už hovorí sama za seba, že obsahujú vysoký podiel karoténov, ktoré majú významnú ochrannú funkciu v ľudskom organizme a dôležitý význam pre zdravie očí.
  • Konzumáciou broskýň si zlepšíte krvný obeh, uvoľníte zápchu, upevníte väzivové tkanivá a i napriek ich vyššiemu obsahu cukru vám pomôžu pri chudnutí a ustálení hladiny cukru v krvi. Jedením broskýň bojujete proti rakovine, zápalom, dokonca i proti zlej nálade, depresii a stresu.
  • Broskyne i ich „sesternice“ marhule či nektarinky sú pre neodolateľnú chuť a vábivú vôňu používané ako v potravinárstve tak i v kozmetickom priemysle. Lisovaním kôstok sa získava olej, ktorý sa pridáva do krémov i parfumov, nadrvené jadrá zas nájdete v pílingoch. Z dužiny si ľahko vyrobíte pleťovú masku, ktorá vašu pleť zjemní a omladí.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  4. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  5. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  6. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  7. Splnený sen
  8. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  9. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  10. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  1. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  2. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  5. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  6. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  7. Vysoká hra o súdne trovy
  8. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  9. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  10. Návšteva zo Southwestern University of Finance and Economics
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 109
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 13 066
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 588
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 258
  5. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 2 982
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 543
  7. Splnený sen 2 097
  8. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 519
  9. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 298
  10. Koniec štátnym príspevkom pre mladých 1 077

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odsúdili prvých exministrov. Za nástenku dostali dlhoročné tresty Janušek a Štefanov

Exministri výstavby za SNS budú jediní odsúdení za kauzu nástenkový tender.

KOMENTÁRE

Rusi majú radi teplo. Moja žena spí v ponožkách

Marc Bennetts je jedným z top pozorovateľov ruskej reality.

KOŠICE KORZÁR

Reklamka obvineného dodávala mestu aj tričká I love Košice

Od mesta mala najprv jednu zákazku za druhou.

Neprehliadnite tiež

Facky, traumy a málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Najpopolárnejšia jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

Nesústredí sa dieťa v škole? Potrebuje lepšie raňajky

Deti sa stravujú lepšie, no raňajky im stále nechutia.