Sladké broskyňové opojenie

Opojná vôňa, zamatový vzhľad, lahodná chuť a jemná štruktúra šťavnatej dužiny. Také sú broskyne na každý deň...

(Zdroj: Isifa)

Broskyňovo-kokosová zmrzlina
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 2 plechovky kokosového mlieka
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 4 broskyne
  • 3-4 PL hnedého cukru
  • muškátový oriešok alebo vanilková esencia

Umyté a odkôstkované broskyne rozmixujte s kokosovým mliekom dohladka. Pridajte cukor podľa chuti a zrelosti broskýň, muškátový oriešok alebo vanilkovú arómu. Znovu premixujte. Šľahačku vyšľahajte a jemne do nej primiešajte obsah mixéra. Hotovú zmes vlejte do nádoby a odložte do mrazničky. Zmrzlinu môžete pripraviť i v zmrzlinovači. Servírujte podľa chuti dozdobené ovocím, strúhaným kokosom alebo topingom.

Tip: Ak vymeníte obyčajnú šľahačku za rastlinnú, zmrzlinou môžete ponúknuť aj ľudí s netoleranciou mlieka. Surový hnedý cukor je zdravší ako rafinovaný, pretože obsahuje melasu plnú vitamínov a minerálov. Ak však chcete zmrzlinou potešiť diabetika, k sladkým broskyniam pridajte niekoľko lístkov stévie.


Mafiny s broskyňami a pomarančovým sirupom
Suroviny na viac porcií (12 veľkých alebo 24 malých mafinov)

  • 2 – 3 broskyne
  • 120 g celozrnnej múky
  • 80 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 160 g tuku na pečenie
  • 200 g trstinového cukru
  • 2 vajíčka
  • štipka mletej škorice
  • pomaranč
  • 100 g kryštálového cukru
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu

Očistené broskyne pokrájajte na malé kocky. Vo väčšej miske zmiešajte celozrnnú múku s hladkou múkou, práškom do pečiva, mletou škoricou a trstinovým cukrom. Pridajte vajíčka, zmäknutý alebo rozpustený a vychladnutý tuk, premiešajte a nakoniec zapracujte broskyne. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cestom naplňte vymastený a múkou vysypaný plech na mafiny a pečte približne 30 minút. Medzitým z dôkladne umytého pomaranča nastrúhajte trošku kôry do malého hrnca, šťavu z pomaranča vytlačte alebo ho odšťavte. Zo šťavy kôre a kryštálového cukru za stáleho miešania uvarte sirup. Hotové mafiny servírujte poliate sirupom, prípadne dozdobené šľahačkou alebo sladkým tvarohom.

Tip: Po dopečení urobte na vrchole každého mafinu zárez v tvare kríža alebo malú dierku, do ktorej lyžičkou nakvapkajte pomarančový sirup. Mafiny budú ešte šťavnatejšie.


Broskyňové čatní
Suroviny na viac porcií

  • 600 g broskýň
  • 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 50 g masla
  • 2 červené cibule
  • 100 g hnedého cukru
  • 50 ml vínneho alebo jablčného octu
  • čili paprička
  • šťava z jedného citróna
  • 100 g hrozienok alebo nasekaných mandlí
  • celá škorica
  • pár klinčekov
  • badyán
  • muškátový oriešok
  • štipka soli

Očistenú cibuľu pokrájajte na drobno a opečte na masle do sklovita. Umyté broskyne odkôstkujte a pokrájajte na malé kocky. Pridajte ich k cibuli s ostatnými surovinami, podľa potreby podlejte trochou vody a varte na miernom plameni za občasného premiešania približne 30 – 40 minút. Hotovú omáčku naplňte do vysterilizovaných malých zaváracích fliaš a dobre uzatvorte. Nechajte prikryté utierkou vychladnúť a odložte na tmavé chladné miesto. Servírujte ako omáčku k perníkovému koláču alebo grilovanému mäsu a zelenine.

Tip: Ak vám prekážajú rozdiely v tvrdosti použitých surovín, hotové čatní pred naplnením do fliaš rozmixujte ponorným mixérom.


Broskyňové trifle
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 balenie vanilkového pudingu bez varenia
  • 300 ml mlieka
  • 400 g jemného tvarohu
  • citrónová kôra
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 - 3 PL práškového cukru
  • 200 g piškótového korpusu alebo sušienok podľa chuti
  • 4 - 6 broskýň
  • 1 - 2 PL medu
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 3 PL rozpusteného masla
  • 2 PL hnedého cukru
  • 100 g orieškov podľa chuti (vlašské, lieskovce, mandle...)
  • orechový alebo mandľový likér

Vanilkový puding rozmiešajte elektrickým šľahačom v 300 ml mlieka alebo podľa návodu na obale. V miske zmiešajte tvaroh s vanilínovými cukrami, práškovým cukrom, citrónovou kôrou a hotovým pudingom. Broskyne po umytí a zbavení kôstky rozkrájajte na kocky alebo mesiačiky. V miske ich zmiešajte s medom a škoricou. V kuchynskom robote rýchlymi impulzmi nasekajte piškótové cesto alebo sušienky, pridajte hnedý cukor, orechy a rozpustené maslo. Do zmrzlinových alebo kokteilových pohárov vrstvite všetky tri zmesi - piškótovú, krémovú a ovocnú. Postup zopakujte. Nakoniec povrch dezertu dozdobte likérom.

Tip: Na sypkú zmes môžete použiť zvyšky domáceho piškótového korpusu, siahnuť môžete i po tortovom korpuse z obchodu alebo po cukrárenských dlhých piškótach či maslových sušienkach.


Pre zdravie i krásu

  • Broskyne obsahujú až 80 percent vody, približne 10 percent sacharidov, aminokyseliny, vitamín C, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú ale aj minerály ako železo, vápnik, horčík, zinok, draslík, fosfor a sodík. Ich výrazne žltá, oranžová a po dozretí až červená farba už hovorí sama za seba, že obsahujú vysoký podiel karoténov, ktoré majú významnú ochrannú funkciu v ľudskom organizme a dôležitý význam pre zdravie očí.
  • Konzumáciou broskýň si zlepšíte krvný obeh, uvoľníte zápchu, upevníte väzivové tkanivá a i napriek ich vyššiemu obsahu cukru vám pomôžu pri chudnutí a ustálení hladiny cukru v krvi. Jedením broskýň bojujete proti rakovine, zápalom, dokonca i proti zlej nálade, depresii a stresu.
  • Broskyne i ich „sesternice“ marhule či nektarinky sú pre neodolateľnú chuť a vábivú vôňu používané ako v potravinárstve tak i v kozmetickom priemysle. Lisovaním kôstok sa získava olej, ktorý sa pridáva do krémov i parfumov, nadrvené jadrá zas nájdete v pílingoch. Z dužiny si ľahko vyrobíte pleťovú masku, ktorá vašu pleť zjemní a omladí.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  2. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  4. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  5. Cestou - necestou
  6. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  7. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  8. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  9. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  10. Zábavný aj sebavedomý
  1. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  2. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  3. Dom od ES - bolo to fajn
  4. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  5. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  6. Obnova kaštieľa v Malinove
  7. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  8. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  9. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  10. Nové bývanie bez murovania
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 13 291
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 11 389
  3. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 10 465
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 520
  5. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 282
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 244
  7. Zábavný aj sebavedomý 2 715
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 499
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 046
  10. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre 1 997

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ako naozaj vyzerajú miesta späté s únosom Kováča ml.

Kde sú, čo sa tam stalo a ako sa odlišujú od filmového spracovania?

SVET

Držiteľka Pulizterovej ceny: Jeden článok môže zmeniť svet

Novinárka pomohla vyslobodiť viac ako dvetisíc otrokov thajského krevetového priemyslu.

SVET

Ryby, ktoré ste si kúpili, možno ulovili otroci

Komplikovaná sieť maskuje súvislosť medzi rybami a ľuďmi, ktorí ich chytajú.

KOMENTÁRE

Príbeh pokrivených amnestií už nebude mať ďalších hrdinov

Okrem tých, čo sa zachovali hrdinsky v najtemnejších časoch.

Neprehliadnite tiež

Sedem vecí, na ktoré ženy pri sexe zabúdajú

Prečo by pochopenie vlastného tela a potrieb nemali ísť bokom?

Chutne a zdravo: Desať spôsobov, ako v receptoch použiť cviklu

Vyberte si z našich tipov, ako v kuchyni čarovať s touto zdravou potravinou.

Giulietta Masina: Legendárna Perinbaba ožije na filmovom plátne

Aj keď už od smrti Giulietty Masiny uplynulo dvadsaťtri rokov, znovu ju uvidíme.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop