SME
Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Sladké broskyňové opojenie

Opojná vôňa, zamatový vzhľad, lahodná chuť a jemná štruktúra šťavnatej dužiny. Také sú broskyne na každý deň...

(Zdroj: Isifa)

Broskyňovo-kokosová zmrzlina
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 2 plechovky kokosového mlieka
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 4 broskyne
  • 3-4 PL hnedého cukru
  • muškátový oriešok alebo vanilková esencia

Umyté a odkôstkované broskyne rozmixujte s kokosovým mliekom dohladka. Pridajte cukor podľa chuti a zrelosti broskýň, muškátový oriešok alebo vanilkovú arómu. Znovu premixujte. Šľahačku vyšľahajte a jemne do nej primiešajte obsah mixéra. Hotovú zmes vlejte do nádoby a odložte do mrazničky. Zmrzlinu môžete pripraviť i v zmrzlinovači. Servírujte podľa chuti dozdobené ovocím, strúhaným kokosom alebo topingom.

Tip: Ak vymeníte obyčajnú šľahačku za rastlinnú, zmrzlinou môžete ponúknuť aj ľudí s netoleranciou mlieka. Surový hnedý cukor je zdravší ako rafinovaný, pretože obsahuje melasu plnú vitamínov a minerálov. Ak však chcete zmrzlinou potešiť diabetika, k sladkým broskyniam pridajte niekoľko lístkov stévie.


Mafiny s broskyňami a pomarančovým sirupom
Suroviny na viac porcií (12 veľkých alebo 24 malých mafinov)

  • 2 – 3 broskyne
  • 120 g celozrnnej múky
  • 80 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 160 g tuku na pečenie
  • 200 g trstinového cukru
  • 2 vajíčka
  • štipka mletej škorice
  • pomaranč
  • 100 g kryštálového cukru
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu

Očistené broskyne pokrájajte na malé kocky. Vo väčšej miske zmiešajte celozrnnú múku s hladkou múkou, práškom do pečiva, mletou škoricou a trstinovým cukrom. Pridajte vajíčka, zmäknutý alebo rozpustený a vychladnutý tuk, premiešajte a nakoniec zapracujte broskyne. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cestom naplňte vymastený a múkou vysypaný plech na mafiny a pečte približne 30 minút. Medzitým z dôkladne umytého pomaranča nastrúhajte trošku kôry do malého hrnca, šťavu z pomaranča vytlačte alebo ho odšťavte. Zo šťavy kôre a kryštálového cukru za stáleho miešania uvarte sirup. Hotové mafiny servírujte poliate sirupom, prípadne dozdobené šľahačkou alebo sladkým tvarohom.

Tip: Po dopečení urobte na vrchole každého mafinu zárez v tvare kríža alebo malú dierku, do ktorej lyžičkou nakvapkajte pomarančový sirup. Mafiny budú ešte šťavnatejšie.


Broskyňové čatní
Suroviny na viac porcií

  • 600 g broskýň
  • 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 50 g masla
  • 2 červené cibule
  • 100 g hnedého cukru
  • 50 ml vínneho alebo jablčného octu
  • čili paprička
  • šťava z jedného citróna
  • 100 g hrozienok alebo nasekaných mandlí
  • celá škorica
  • pár klinčekov
  • badyán
  • muškátový oriešok
  • štipka soli

Očistenú cibuľu pokrájajte na drobno a opečte na masle do sklovita. Umyté broskyne odkôstkujte a pokrájajte na malé kocky. Pridajte ich k cibuli s ostatnými surovinami, podľa potreby podlejte trochou vody a varte na miernom plameni za občasného premiešania približne 30 – 40 minút. Hotovú omáčku naplňte do vysterilizovaných malých zaváracích fliaš a dobre uzatvorte. Nechajte prikryté utierkou vychladnúť a odložte na tmavé chladné miesto. Servírujte ako omáčku k perníkovému koláču alebo grilovanému mäsu a zelenine.

Tip: Ak vám prekážajú rozdiely v tvrdosti použitých surovín, hotové čatní pred naplnením do fliaš rozmixujte ponorným mixérom.


Broskyňové trifle
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 balenie vanilkového pudingu bez varenia
  • 300 ml mlieka
  • 400 g jemného tvarohu
  • citrónová kôra
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 - 3 PL práškového cukru
  • 200 g piškótového korpusu alebo sušienok podľa chuti
  • 4 - 6 broskýň
  • 1 - 2 PL medu
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 3 PL rozpusteného masla
  • 2 PL hnedého cukru
  • 100 g orieškov podľa chuti (vlašské, lieskovce, mandle...)
  • orechový alebo mandľový likér

Vanilkový puding rozmiešajte elektrickým šľahačom v 300 ml mlieka alebo podľa návodu na obale. V miske zmiešajte tvaroh s vanilínovými cukrami, práškovým cukrom, citrónovou kôrou a hotovým pudingom. Broskyne po umytí a zbavení kôstky rozkrájajte na kocky alebo mesiačiky. V miske ich zmiešajte s medom a škoricou. V kuchynskom robote rýchlymi impulzmi nasekajte piškótové cesto alebo sušienky, pridajte hnedý cukor, orechy a rozpustené maslo. Do zmrzlinových alebo kokteilových pohárov vrstvite všetky tri zmesi - piškótovú, krémovú a ovocnú. Postup zopakujte. Nakoniec povrch dezertu dozdobte likérom.

Tip: Na sypkú zmes môžete použiť zvyšky domáceho piškótového korpusu, siahnuť môžete i po tortovom korpuse z obchodu alebo po cukrárenských dlhých piškótach či maslových sušienkach.


Pre zdravie i krásu

  • Broskyne obsahujú až 80 percent vody, približne 10 percent sacharidov, aminokyseliny, vitamín C, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú ale aj minerály ako železo, vápnik, horčík, zinok, draslík, fosfor a sodík. Ich výrazne žltá, oranžová a po dozretí až červená farba už hovorí sama za seba, že obsahujú vysoký podiel karoténov, ktoré majú významnú ochrannú funkciu v ľudskom organizme a dôležitý význam pre zdravie očí.
  • Konzumáciou broskýň si zlepšíte krvný obeh, uvoľníte zápchu, upevníte väzivové tkanivá a i napriek ich vyššiemu obsahu cukru vám pomôžu pri chudnutí a ustálení hladiny cukru v krvi. Jedením broskýň bojujete proti rakovine, zápalom, dokonca i proti zlej nálade, depresii a stresu.
  • Broskyne i ich „sesternice“ marhule či nektarinky sú pre neodolateľnú chuť a vábivú vôňu používané ako v potravinárstve tak i v kozmetickom priemysle. Lisovaním kôstok sa získava olej, ktorý sa pridáva do krémov i parfumov, nadrvené jadrá zas nájdete v pílingoch. Z dužiny si ľahko vyrobíte pleťovú masku, ktorá vašu pleť zjemní a omladí.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  2. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  5. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  6. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  7. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  2. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  5. Termming vo Veľkých Kapušanoch modernizuje tepelné hospodárstvo
  6. Slováci prepadli SENCORMÁNII a hľadajú najstarší spotrebič
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  8. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  9. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  10. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 055
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 234
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 754
  4. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 650
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 439
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 033
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 476
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 427
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 402
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 646
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezident Andrej Kiska.

Ukážka z knihy Andreja Kisku Prezident - Dvadsať dní na prežitie exkluzívne v denníku SME.


Andrej Kiska a 1 ďalší 6 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Ako postupovalo vyšetrovanie NAKA.


a 2 ďalší 6 h

Neprehliadnite tiež

Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Komenského inštitút: COVID 19 prináša aj pozitíva, niektoré inovácie vo vzdelávaní by sme mali zachovať
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Michael Achberger: Kde sa berie tuk v nohách? Pozrite cviky ako proti tomu bojovať
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Na konci dňa je ľuďom jedno, či pracuješ v sex-biznise alebo využívaš jeho služby
  8. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  1. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 882
  2. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 300
  3. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 3 923
  4. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 800
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch 3 763
  6. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 3 753
  7. Peter Chudý: Ako policajný funkcionár zničil stopy na mieste činu (vraždy/samovraždy) alebo v polícii sú stále ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť. 3 340
  8. Stanislav Martinčko: Bude Róbert Fico aj Borisovi Kollárovi ďakovať za dobre odvedenú prácu? 3 171
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  4. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  5. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  6. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
  7. Adam Valček: Kauza DPB: Čo robiť, keď Platiť sa oplatí pýta stovky eur za pokutu z MHD
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu