Sladké broskyňové opojenie

Opojná vôňa, zamatový vzhľad, lahodná chuť a jemná štruktúra šťavnatej dužiny. Také sú broskyne na každý deň...

(Zdroj: Isifa)

Broskyňovo-kokosová zmrzlina
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 2 plechovky kokosového mlieka
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 4 broskyne
  • 3-4 PL hnedého cukru
  • muškátový oriešok alebo vanilková esencia

Umyté a odkôstkované broskyne rozmixujte s kokosovým mliekom dohladka. Pridajte cukor podľa chuti a zrelosti broskýň, muškátový oriešok alebo vanilkovú arómu. Znovu premixujte. Šľahačku vyšľahajte a jemne do nej primiešajte obsah mixéra. Hotovú zmes vlejte do nádoby a odložte do mrazničky. Zmrzlinu môžete pripraviť i v zmrzlinovači. Servírujte podľa chuti dozdobené ovocím, strúhaným kokosom alebo topingom.

Tip: Ak vymeníte obyčajnú šľahačku za rastlinnú, zmrzlinou môžete ponúknuť aj ľudí s netoleranciou mlieka. Surový hnedý cukor je zdravší ako rafinovaný, pretože obsahuje melasu plnú vitamínov a minerálov. Ak však chcete zmrzlinou potešiť diabetika, k sladkým broskyniam pridajte niekoľko lístkov stévie.


Mafiny s broskyňami a pomarančovým sirupom
Suroviny na viac porcií (12 veľkých alebo 24 malých mafinov)

  • 2 – 3 broskyne
  • 120 g celozrnnej múky
  • 80 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 160 g tuku na pečenie
  • 200 g trstinového cukru
  • 2 vajíčka
  • štipka mletej škorice
  • pomaranč
  • 100 g kryštálového cukru
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu

Očistené broskyne pokrájajte na malé kocky. Vo väčšej miske zmiešajte celozrnnú múku s hladkou múkou, práškom do pečiva, mletou škoricou a trstinovým cukrom. Pridajte vajíčka, zmäknutý alebo rozpustený a vychladnutý tuk, premiešajte a nakoniec zapracujte broskyne. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cestom naplňte vymastený a múkou vysypaný plech na mafiny a pečte približne 30 minút. Medzitým z dôkladne umytého pomaranča nastrúhajte trošku kôry do malého hrnca, šťavu z pomaranča vytlačte alebo ho odšťavte. Zo šťavy kôre a kryštálového cukru za stáleho miešania uvarte sirup. Hotové mafiny servírujte poliate sirupom, prípadne dozdobené šľahačkou alebo sladkým tvarohom.

Tip: Po dopečení urobte na vrchole každého mafinu zárez v tvare kríža alebo malú dierku, do ktorej lyžičkou nakvapkajte pomarančový sirup. Mafiny budú ešte šťavnatejšie.


Broskyňové čatní
Suroviny na viac porcií

  • 600 g broskýň
  • 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 50 g masla
  • 2 červené cibule
  • 100 g hnedého cukru
  • 50 ml vínneho alebo jablčného octu
  • čili paprička
  • šťava z jedného citróna
  • 100 g hrozienok alebo nasekaných mandlí
  • celá škorica
  • pár klinčekov
  • badyán
  • muškátový oriešok
  • štipka soli

Očistenú cibuľu pokrájajte na drobno a opečte na masle do sklovita. Umyté broskyne odkôstkujte a pokrájajte na malé kocky. Pridajte ich k cibuli s ostatnými surovinami, podľa potreby podlejte trochou vody a varte na miernom plameni za občasného premiešania približne 30 – 40 minút. Hotovú omáčku naplňte do vysterilizovaných malých zaváracích fliaš a dobre uzatvorte. Nechajte prikryté utierkou vychladnúť a odložte na tmavé chladné miesto. Servírujte ako omáčku k perníkovému koláču alebo grilovanému mäsu a zelenine.

Tip: Ak vám prekážajú rozdiely v tvrdosti použitých surovín, hotové čatní pred naplnením do fliaš rozmixujte ponorným mixérom.


Broskyňové trifle
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 balenie vanilkového pudingu bez varenia
  • 300 ml mlieka
  • 400 g jemného tvarohu
  • citrónová kôra
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 - 3 PL práškového cukru
  • 200 g piškótového korpusu alebo sušienok podľa chuti
  • 4 - 6 broskýň
  • 1 - 2 PL medu
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 3 PL rozpusteného masla
  • 2 PL hnedého cukru
  • 100 g orieškov podľa chuti (vlašské, lieskovce, mandle...)
  • orechový alebo mandľový likér

Vanilkový puding rozmiešajte elektrickým šľahačom v 300 ml mlieka alebo podľa návodu na obale. V miske zmiešajte tvaroh s vanilínovými cukrami, práškovým cukrom, citrónovou kôrou a hotovým pudingom. Broskyne po umytí a zbavení kôstky rozkrájajte na kocky alebo mesiačiky. V miske ich zmiešajte s medom a škoricou. V kuchynskom robote rýchlymi impulzmi nasekajte piškótové cesto alebo sušienky, pridajte hnedý cukor, orechy a rozpustené maslo. Do zmrzlinových alebo kokteilových pohárov vrstvite všetky tri zmesi - piškótovú, krémovú a ovocnú. Postup zopakujte. Nakoniec povrch dezertu dozdobte likérom.

Tip: Na sypkú zmes môžete použiť zvyšky domáceho piškótového korpusu, siahnuť môžete i po tortovom korpuse z obchodu alebo po cukrárenských dlhých piškótach či maslových sušienkach.


Pre zdravie i krásu

  • Broskyne obsahujú až 80 percent vody, približne 10 percent sacharidov, aminokyseliny, vitamín C, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú ale aj minerály ako železo, vápnik, horčík, zinok, draslík, fosfor a sodík. Ich výrazne žltá, oranžová a po dozretí až červená farba už hovorí sama za seba, že obsahujú vysoký podiel karoténov, ktoré majú významnú ochrannú funkciu v ľudskom organizme a dôležitý význam pre zdravie očí.
  • Konzumáciou broskýň si zlepšíte krvný obeh, uvoľníte zápchu, upevníte väzivové tkanivá a i napriek ich vyššiemu obsahu cukru vám pomôžu pri chudnutí a ustálení hladiny cukru v krvi. Jedením broskýň bojujete proti rakovine, zápalom, dokonca i proti zlej nálade, depresii a stresu.
  • Broskyne i ich „sesternice“ marhule či nektarinky sú pre neodolateľnú chuť a vábivú vôňu používané ako v potravinárstve tak i v kozmetickom priemysle. Lisovaním kôstok sa získava olej, ktorý sa pridáva do krémov i parfumov, nadrvené jadrá zas nájdete v pílingoch. Z dužiny si ľahko vyrobíte pleťovú masku, ktorá vašu pleť zjemní a omladí.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 7 top cyklotrás zo severu na juh
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  6. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  8. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  9. Inteligencia vo všetkom
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  1. 7 top cyklotrás zo severu na juh
  2. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  3. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  4. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  5. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  6. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  7. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  8. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  9. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  10. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 9 772
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 528
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 751
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 402
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 5 982
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 639
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 4 700
  8. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 098
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 422
  10. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 2 328

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Na prvého mája hádzal po súdruhoch vajcia. Trafil a šiel sedieť do Ilavy

Vladimír Červeň sa už odmalička do sveta budovateľských hesiel a komunistického blahobytu obohnaného ostnatým drôtom nehodil.

KOMENTÁRE

Z celého sveta: Ako sa karikaturisti smiali z Donalda Trumpa

Karikatúry Trumpa z celého sveta.

KULTÚRA

Slovenskí džezmeni sú skvelí. Chýba im však originalita

Kritika zaznela na odovzdávaní Cien Esprit za najlepší slovenský džezový album.

Neprehliadnite tiež

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop