Dezert za odmenu: Višňovo-maková rolka so zmrzlinou

Keď dostanete chuť na sladké, môžete zhrešiť studenou verziou makovej štrúdle s ovocím. Recept pochádza od šéfkuchára Jaroslava Žídeka.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Višňovo-maková rolka so zmrzlinou

Suroviny na jednu rolku:

  • ťahané cesto na štrúdľu

Na makovú náplň:

  • 100 gmletého maku
  • 5 cl mlieka
  • hrsť sušených višní
  • PL vanilkového cukru
  • PL medu
  • štipka perníkového korenia
  • ½ l vody

Na hrozienkovú omáčku:

  • ½ hrnčeka zlatých hrozienok
  • 2 PL slivkového lekváru
  • PL balzamikového octu
  • PL rumu

Na jablkové pyré:

  • 2 jablká
  • 2 PL medu alebo 1 PL hnedého cukru
  • 1 šálka vody
  • šťava z ½ citróna

Na višňové želé:

  • 150 g mrazených višní
  • ½ l vody
  • 5 PL cukru
  • 400 ml šťavy
  • 6 plátkov želatíny

Na makovú zmrzlinu:

Článok pokračuje pod video reklamou
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 250 ml mlieka
  • 180 g cukru
  • 25 g maku
  • 9 žĺtkov
  • 50 ml rumu

Na prípravu náplne necháme zovrieť vodu a pridáme mak. Pridáme ostatné ingrediencie a zmiešame. Naplníme štrúdľové cesto potreté maslom a zvinieme. Pred pečením závin potrieme zvrchu bielkom a pečieme pri teplote 180 °C približne 10 minút.

Na omáčku namočíme hrozienka do horúcej vody s rumom a necháme napučať. Potom rozmixujeme a pridáme slivkový lekvár a balzamikový ocot. Podľa potreby zriedime vodou z napučaných hrozienok.

Na pyré povaríme jablká v cukrovej vode s citrónom. Scedíme a rozmixujeme dohladka. Višne rozmixujeme s cukrovou vodou a necháme odkvapkať šťavu. Na 400 ml šťavy pridáme 6 želatín, ktoré sme dopredu namočili v studenej vode a vyžmýkali. Necháme stuhnúť.

Na zmrzlinu necháme prejsť varom smotanu, mlieko, cukor a mak. Odstavíme a ihneď za stáleho miešania prilejeme žĺtky, preložíme do misy s ľadom a opäť za stáleho miešania schladíme. Prilejeme prevarený rum a necháme zmrznúť v stroji na zmrzlinu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 674
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 327
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 806
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 12 267
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 235
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 666
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 987
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 581
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 754
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 359

Téma: Recepty Jara Žídeka


Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.