Višňovo-maková rolka so zmrzlinou
Suroviny na jednu rolku:
- ťahané cesto na štrúdľu
Na makovú náplň:
- 100 gmletého maku
- 5 cl mlieka
- hrsť sušených višní
- PL vanilkového cukru
- PL medu
- štipka perníkového korenia
- ½ l vody
Na hrozienkovú omáčku:
- ½ hrnčeka zlatých hrozienok
- 2 PL slivkového lekváru
- PL balzamikového octu
- PL rumu
Na jablkové pyré:
- 2 jablká
- 2 PL medu alebo 1 PL hnedého cukru
- 1 šálka vody
- šťava z ½ citróna
Na višňové želé:
- 150 g mrazených višní
- ½ l vody
- 5 PL cukru
- 400 ml šťavy
- 6 plátkov želatíny
Na makovú zmrzlinu:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 250 ml mlieka
- 180 g cukru
- 25 g maku
- 9 žĺtkov
- 50 ml rumu
Na prípravu náplne necháme zovrieť vodu a pridáme mak. Pridáme ostatné ingrediencie a zmiešame. Naplníme štrúdľové cesto potreté maslom a zvinieme. Pred pečením závin potrieme zvrchu bielkom a pečieme pri teplote 180 °C približne 10 minút.
Na omáčku namočíme hrozienka do horúcej vody s rumom a necháme napučať. Potom rozmixujeme a pridáme slivkový lekvár a balzamikový ocot. Podľa potreby zriedime vodou z napučaných hrozienok.
Na pyré povaríme jablká v cukrovej vode s citrónom. Scedíme a rozmixujeme dohladka. Višne rozmixujeme s cukrovou vodou a necháme odkvapkať šťavu. Na 400 ml šťavy pridáme 6 želatín, ktoré sme dopredu namočili v studenej vode a vyžmýkali. Necháme stuhnúť.
Na zmrzlinu necháme prejsť varom smotanu, mlieko, cukor a mak. Odstavíme a ihneď za stáleho miešania prilejeme žĺtky, preložíme do misy s ľadom a opäť za stáleho miešania schladíme. Prilejeme prevarený rum a necháme zmrznúť v stroji na zmrzlinu.
Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny