SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Dezert za odmenu: Višňovo-maková rolka so zmrzlinou

Keď dostanete chuť na sladké, môžete zhrešiť studenou verziou makovej štrúdle s ovocím. Recept pochádza od šéfkuchára Jaroslava Žídeka.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Višňovo-maková rolka so zmrzlinou

Suroviny na jednu rolku:

  • ťahané cesto na štrúdľu

Na makovú náplň:

  • 100 gmletého maku
  • 5 cl mlieka
  • hrsť sušených višní
  • PL vanilkového cukru
  • PL medu
  • štipka perníkového korenia
  • ½ l vody

Na hrozienkovú omáčku:

  • ½ hrnčeka zlatých hrozienok
  • 2 PL slivkového lekváru
  • PL balzamikového octu
  • PL rumu

Na jablkové pyré:

  • 2 jablká
  • 2 PL medu alebo 1 PL hnedého cukru
  • 1 šálka vody
  • šťava z ½ citróna

Na višňové želé:

  • 150 g mrazených višní
  • ½ l vody
  • 5 PL cukru
  • 400 ml šťavy
  • 6 plátkov želatíny

Na makovú zmrzlinu:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 250 ml mlieka
  • 180 g cukru
  • 25 g maku
  • 9 žĺtkov
  • 50 ml rumu

Na prípravu náplne necháme zovrieť vodu a pridáme mak. Pridáme ostatné ingrediencie a zmiešame. Naplníme štrúdľové cesto potreté maslom a zvinieme. Pred pečením závin potrieme zvrchu bielkom a pečieme pri teplote 180 °C približne 10 minút.

Na omáčku namočíme hrozienka do horúcej vody s rumom a necháme napučať. Potom rozmixujeme a pridáme slivkový lekvár a balzamikový ocot. Podľa potreby zriedime vodou z napučaných hrozienok.

Na pyré povaríme jablká v cukrovej vode s citrónom. Scedíme a rozmixujeme dohladka. Višne rozmixujeme s cukrovou vodou a necháme odkvapkať šťavu. Na 400 ml šťavy pridáme 6 želatín, ktoré sme dopredu namočili v studenej vode a vyžmýkali. Necháme stuhnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Na zmrzlinu necháme prejsť varom smotanu, mlieko, cukor a mak. Odstavíme a ihneď za stáleho miešania prilejeme žĺtky, preložíme do misy s ľadom a opäť za stáleho miešania schladíme. Prilejeme prevarený rum a necháme zmrznúť v stroji na zmrzlinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 179
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 539
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 320
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 540
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 814
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 364
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty Jara Žídeka

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia