Grilujeme na plyne

Od začiatku sezóny testujeme, aké sú špecifiká plynového grilu.

(Zdroj: mg)

Tí, čo majú plynový gril, si nevedia vynachváliť komfort pri jeho používaní. Tí, čo grilujú na uhlí, nedajú dopustiť na atmosféru a vôňu dymiacich uhlíkov. Čo možno od plynového grilu očakávať a čo nie? Od začiatku sezóny sa pre vás snažíme hľadať odpoveď. Priamo nad liatinovým roštom s rozvoniavajúcimi dobrotami.

Niet záhradného posedenia či terasy, ktoré by v letných mesiacoch neprevoňali grilované dobroty. Grilovačka nie je iba výpravou do sveta kulinárstva, ale aj oddychom, zábavou a životným štýlom. Obzeráte sa po novom grile a uvažujete o plyne? Prezradíme vám, čo vás čaká.

Pripravený bez čakania

V bezveternom dni netrvá viac ako desať minút, kým sa plynový gril nahreje na teplotu 250 stupňov. Stačí len otočiť ventily jeho horákov na plný výkon, zatlačiť tlačidlo zapaľovača napájaného batériou a ozve sa jemný hukot horákov, ktoré vyhrievajú pod vekom vnútorný priestor grilu.

Na zliatinových roštoch šuští omastok z minulej grilovačky a z veka sála horúci vzduch, ktorý rozvlní pohľad do dvora. Netreba hľadieť na hodinky ani na displej mobilu. Ručička teplomeru prezradí teplotu pod vekom, teplomery pri horákoch ukážu, či sú už rošty dostatočne horúce. Zvládne to aj dieťa.

Vždy správna teplota

Bez ohľadu na intenzitu plameňa nie všetky časti roštu majú rovnakú teplotu. Čím viac dozadu suroviny ukladáte, tým intenzívnejšej horúčave sú vystavené. Kým krkovičke svedčí intenzívna páľava, ktorá tvorí na jej povrchu zlatohnedý karamel, karé sa pýta dopredu, aby sa nevysušilo. Len plodová zelenina znesie úplne všetko.

Neoceniteľná je výklopná drôtená polica tesne pod vekom, vysoko nad roštami. Práve tam – ako v teplovzdušnej rúre – sa uvoľnia strnulé svalové vlákna stejkov, aby boli šťavnaté od okraja po okraj. Dvojfázová tepelná úprava má predsa len čosi do seba.

Neskrotný výkon

Plynový gril je ako raketa s neskrotnou silou. Pri štyroch horákoch počítajte s 15 kW tepelného výkonu, čo je omnoho viac, ako dokáže ponúknuť rúra v sporáku či stredne veľký gril na drevené uhlie. Teplota sa pri plnom výkone šplhá k 350 stupňom a rýchlo preniká do hĺbky mäsa bez toho, aby sa spálilo.

Práve vďaka tomu chutí grilované mäso úplne inak ako pečené, opekané alebo smažené. V tej strnulej rýchlosti sa všetky cukry menia na karamel s prenikavou, lákavou chuťou. Je to ako spomienka na staré hlinené pece, v ktorých sa pekával chlieb.

S dymom a plameňom

Ani tá správna grilovacia atmosféra plynu nechýba. Tuk, ktorý odkvapkáva z mäsa, steká cez rošt na kryty horákov, kde sa po kontakte s ohňom okamžite vznieti. Z grilu sa cez škáry valí dym, z času na čas sa objavia aj jasnožlté, ihravé plamene. Iba to, čo nestihne zhorieť, steká po dvojitom dne cez otvor do zbernej misky pod grilom. Často márne.

Tučné údeniny a mäso v plynovom grile na liatinový rošt nesmú. Niektoré obsahujú aj viac ako 50 percent tukov, ktoré z nich po zahriatí vytekajú von. Aby sa posedenie pod strechou altánku nezmenilo na dymovú šou, vyplatí sa siahnuť po oceľovej grilovacej miske pokrytej smaltom.

Zrazu akoby sa nepozorovane prikradla stánkarská atmosféra. V miske možno mäso i údeniny podliať vodou, ovocnou šťavou, pivom či vínom, prihodiť k tomu niekoľko byliniek a grilovačka získa slávnostnú atmosféru. Bez toho, aby bolo treba čosi pripravovať.

Nuž a žiada sa čaj, káva, omáčka či palacinka na zmenu chuti. Vtedy stačí len vyklopiť bočný kryt a zapáliť plameň horáka ako na plynovom sporáku. Pod čajníkom, panvičkou či hrncom.

Údržba takmer žiadna

Stačí otočiť plynové ventily a gril stíchne. Tukom presiaknutá zliatina je zárukou nelepivosti pri ďalšom grilovaní. Kryty horákov a vnútorné dno grilu treba vyčistiť iba raz začas, keď sa na nich nahromadí vrstvička čierneho karbónu a bieleho popola. Nič neplesnivie, nič sa nekazí, griluje sa predsa aspoň dvakrát do týždňa.

Musí byť plynový gril neustále pod strechou? Áno. Aby však nebolo v altánku tesno a nebolo treba gril tisnúť na kolieskach kdesi na priedomie alebo do garáže, v predaji sú zakrývacie plachty. A tie fungujú spoľahlivo i vo vetre.

Lacnejší, ako by sa mohlo zdať

Kto od jari až do jesene každý víkend zasadne k rodinnej grilovačke, iba zriedkavo minie 10-kilogramovú fľašu s propán-butánom. Kto vymení kuchynský sporák za gril na celú sezónu, neminie viac ako dve takéto fľaše. Pri cene 15 eur pri výmene prázdnej fľaše za plnú sú náklady na prevádzku prekvapivo nízke.

Podstatne nižšie ako pri grilovaní na uhlí a o poznanie nižšie ako pri grilovaní na elektrickom grile, ktorý má predsa len svoje špecifiká. A čo v zime? Stačí vymeniť fľašu s propán-butánom za čistý propán a môžete grilovať aj v treskúcich mrazoch. Gril sa síce zahreje na pracovnú teplotu pomalšie, z fľaše však bude plyn syčať rovnako dobre ako v sparnom lete.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 20 906
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 7 019
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 6 118
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 377
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 988
  6. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 888
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 842
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 777
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 767
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 143

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Čo si o autokamerách myslí polícia a môže ísť video na Facebook?

Autokamery snímajú aj poznávacie značky a tváre ľudí, s videami preto treba narábať opatrne.

DOMOV

Fico chce opäť bojovať s korupciou, založí nový úrad

Fico zvažuje aj prijatie nového ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku

DOMOV

Smer opúšťajú nitrianski členovia, nepáčia sa im kšefty

Predseda miestneho klubu je nespokojný.

Neprehliadnite tiež

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.