SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Grilujeme na plyne

Od začiatku sezóny testujeme, aké sú špecifiká plynového grilu.

(Zdroj: mg)

Tí, čo majú plynový gril, si nevedia vynachváliť komfort pri jeho používaní. Tí, čo grilujú na uhlí, nedajú dopustiť na atmosféru a vôňu dymiacich uhlíkov. Čo možno od plynového grilu očakávať a čo nie? Od začiatku sezóny sa pre vás snažíme hľadať odpoveď. Priamo nad liatinovým roštom s rozvoniavajúcimi dobrotami.

Niet záhradného posedenia či terasy, ktoré by v letných mesiacoch neprevoňali grilované dobroty. Grilovačka nie je iba výpravou do sveta kulinárstva, ale aj oddychom, zábavou a životným štýlom. Obzeráte sa po novom grile a uvažujete o plyne? Prezradíme vám, čo vás čaká.

Skryť Vypnúť reklamu

Pripravený bez čakania

V bezveternom dni netrvá viac ako desať minút, kým sa plynový gril nahreje na teplotu 250 stupňov. Stačí len otočiť ventily jeho horákov na plný výkon, zatlačiť tlačidlo zapaľovača napájaného batériou a ozve sa jemný hukot horákov, ktoré vyhrievajú pod vekom vnútorný priestor grilu.

Na zliatinových roštoch šuští omastok z minulej grilovačky a z veka sála horúci vzduch, ktorý rozvlní pohľad do dvora. Netreba hľadieť na hodinky ani na displej mobilu. Ručička teplomeru prezradí teplotu pod vekom, teplomery pri horákoch ukážu, či sú už rošty dostatočne horúce. Zvládne to aj dieťa.

Vždy správna teplota

Bez ohľadu na intenzitu plameňa nie všetky časti roštu majú rovnakú teplotu. Čím viac dozadu suroviny ukladáte, tým intenzívnejšej horúčave sú vystavené. Kým krkovičke svedčí intenzívna páľava, ktorá tvorí na jej povrchu zlatohnedý karamel, karé sa pýta dopredu, aby sa nevysušilo. Len plodová zelenina znesie úplne všetko.

Skryť Vypnúť reklamu

Neoceniteľná je výklopná drôtená polica tesne pod vekom, vysoko nad roštami. Práve tam – ako v teplovzdušnej rúre – sa uvoľnia strnulé svalové vlákna stejkov, aby boli šťavnaté od okraja po okraj. Dvojfázová tepelná úprava má predsa len čosi do seba.

Neskrotný výkon

Plynový gril je ako raketa s neskrotnou silou. Pri štyroch horákoch počítajte s 15 kW tepelného výkonu, čo je omnoho viac, ako dokáže ponúknuť rúra v sporáku či stredne veľký gril na drevené uhlie. Teplota sa pri plnom výkone šplhá k 350 stupňom a rýchlo preniká do hĺbky mäsa bez toho, aby sa spálilo.

Práve vďaka tomu chutí grilované mäso úplne inak ako pečené, opekané alebo smažené. V tej strnulej rýchlosti sa všetky cukry menia na karamel s prenikavou, lákavou chuťou. Je to ako spomienka na staré hlinené pece, v ktorých sa pekával chlieb.

Skryť Vypnúť reklamu

S dymom a plameňom

Ani tá správna grilovacia atmosféra plynu nechýba. Tuk, ktorý odkvapkáva z mäsa, steká cez rošt na kryty horákov, kde sa po kontakte s ohňom okamžite vznieti. Z grilu sa cez škáry valí dym, z času na čas sa objavia aj jasnožlté, ihravé plamene. Iba to, čo nestihne zhorieť, steká po dvojitom dne cez otvor do zbernej misky pod grilom. Často márne.

Tučné údeniny a mäso v plynovom grile na liatinový rošt nesmú. Niektoré obsahujú aj viac ako 50 percent tukov, ktoré z nich po zahriatí vytekajú von. Aby sa posedenie pod strechou altánku nezmenilo na dymovú šou, vyplatí sa siahnuť po oceľovej grilovacej miske pokrytej smaltom.

Zrazu akoby sa nepozorovane prikradla stánkarská atmosféra. V miske možno mäso i údeniny podliať vodou, ovocnou šťavou, pivom či vínom, prihodiť k tomu niekoľko byliniek a grilovačka získa slávnostnú atmosféru. Bez toho, aby bolo treba čosi pripravovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Nuž a žiada sa čaj, káva, omáčka či palacinka na zmenu chuti. Vtedy stačí len vyklopiť bočný kryt a zapáliť plameň horáka ako na plynovom sporáku. Pod čajníkom, panvičkou či hrncom.

Údržba takmer žiadna

Stačí otočiť plynové ventily a gril stíchne. Tukom presiaknutá zliatina je zárukou nelepivosti pri ďalšom grilovaní. Kryty horákov a vnútorné dno grilu treba vyčistiť iba raz začas, keď sa na nich nahromadí vrstvička čierneho karbónu a bieleho popola. Nič neplesnivie, nič sa nekazí, griluje sa predsa aspoň dvakrát do týždňa.

Musí byť plynový gril neustále pod strechou? Áno. Aby však nebolo v altánku tesno a nebolo treba gril tisnúť na kolieskach kdesi na priedomie alebo do garáže, v predaji sú zakrývacie plachty. A tie fungujú spoľahlivo i vo vetre.

Skryť Vypnúť reklamu

Lacnejší, ako by sa mohlo zdať

Kto od jari až do jesene každý víkend zasadne k rodinnej grilovačke, iba zriedkavo minie 10-kilogramovú fľašu s propán-butánom. Kto vymení kuchynský sporák za gril na celú sezónu, neminie viac ako dve takéto fľaše. Pri cene 15 eur pri výmene prázdnej fľaše za plnú sú náklady na prevádzku prekvapivo nízke.

Podstatne nižšie ako pri grilovaní na uhlí a o poznanie nižšie ako pri grilovaní na elektrickom grile, ktorý má predsa len svoje špecifiká. A čo v zime? Stačí vymeniť fľašu s propán-butánom za čistý propán a môžete grilovať aj v treskúcich mrazoch. Gril sa síce zahreje na pracovnú teplotu pomalšie, z fľaše však bude plyn syčať rovnako dobre ako v sparnom lete.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 232
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 393
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 196
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 154
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 150
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 522
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 763
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 899
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 758
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 722
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je vyšší ako v piatok, Naď upozorňuje, že ľudí z iných okresov nemusia otestovať (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.
Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Tao Hart.