SME
Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Grilujeme na plyne

Od začiatku sezóny testujeme, aké sú špecifiká plynového grilu.

(Zdroj: mg)

Tí, čo majú plynový gril, si nevedia vynachváliť komfort pri jeho používaní. Tí, čo grilujú na uhlí, nedajú dopustiť na atmosféru a vôňu dymiacich uhlíkov. Čo možno od plynového grilu očakávať a čo nie? Od začiatku sezóny sa pre vás snažíme hľadať odpoveď. Priamo nad liatinovým roštom s rozvoniavajúcimi dobrotami.

Niet záhradného posedenia či terasy, ktoré by v letných mesiacoch neprevoňali grilované dobroty. Grilovačka nie je iba výpravou do sveta kulinárstva, ale aj oddychom, zábavou a životným štýlom. Obzeráte sa po novom grile a uvažujete o plyne? Prezradíme vám, čo vás čaká.

Skryť Vypnúť reklamu

Pripravený bez čakania

V bezveternom dni netrvá viac ako desať minút, kým sa plynový gril nahreje na teplotu 250 stupňov. Stačí len otočiť ventily jeho horákov na plný výkon, zatlačiť tlačidlo zapaľovača napájaného batériou a ozve sa jemný hukot horákov, ktoré vyhrievajú pod vekom vnútorný priestor grilu.

Na zliatinových roštoch šuští omastok z minulej grilovačky a z veka sála horúci vzduch, ktorý rozvlní pohľad do dvora. Netreba hľadieť na hodinky ani na displej mobilu. Ručička teplomeru prezradí teplotu pod vekom, teplomery pri horákoch ukážu, či sú už rošty dostatočne horúce. Zvládne to aj dieťa.

Vždy správna teplota

Bez ohľadu na intenzitu plameňa nie všetky časti roštu majú rovnakú teplotu. Čím viac dozadu suroviny ukladáte, tým intenzívnejšej horúčave sú vystavené. Kým krkovičke svedčí intenzívna páľava, ktorá tvorí na jej povrchu zlatohnedý karamel, karé sa pýta dopredu, aby sa nevysušilo. Len plodová zelenina znesie úplne všetko.

Skryť Vypnúť reklamu

Neoceniteľná je výklopná drôtená polica tesne pod vekom, vysoko nad roštami. Práve tam – ako v teplovzdušnej rúre – sa uvoľnia strnulé svalové vlákna stejkov, aby boli šťavnaté od okraja po okraj. Dvojfázová tepelná úprava má predsa len čosi do seba.

Neskrotný výkon

Plynový gril je ako raketa s neskrotnou silou. Pri štyroch horákoch počítajte s 15 kW tepelného výkonu, čo je omnoho viac, ako dokáže ponúknuť rúra v sporáku či stredne veľký gril na drevené uhlie. Teplota sa pri plnom výkone šplhá k 350 stupňom a rýchlo preniká do hĺbky mäsa bez toho, aby sa spálilo.

Práve vďaka tomu chutí grilované mäso úplne inak ako pečené, opekané alebo smažené. V tej strnulej rýchlosti sa všetky cukry menia na karamel s prenikavou, lákavou chuťou. Je to ako spomienka na staré hlinené pece, v ktorých sa pekával chlieb.

Skryť Vypnúť reklamu

S dymom a plameňom

Ani tá správna grilovacia atmosféra plynu nechýba. Tuk, ktorý odkvapkáva z mäsa, steká cez rošt na kryty horákov, kde sa po kontakte s ohňom okamžite vznieti. Z grilu sa cez škáry valí dym, z času na čas sa objavia aj jasnožlté, ihravé plamene. Iba to, čo nestihne zhorieť, steká po dvojitom dne cez otvor do zbernej misky pod grilom. Často márne.

Tučné údeniny a mäso v plynovom grile na liatinový rošt nesmú. Niektoré obsahujú aj viac ako 50 percent tukov, ktoré z nich po zahriatí vytekajú von. Aby sa posedenie pod strechou altánku nezmenilo na dymovú šou, vyplatí sa siahnuť po oceľovej grilovacej miske pokrytej smaltom.

Zrazu akoby sa nepozorovane prikradla stánkarská atmosféra. V miske možno mäso i údeniny podliať vodou, ovocnou šťavou, pivom či vínom, prihodiť k tomu niekoľko byliniek a grilovačka získa slávnostnú atmosféru. Bez toho, aby bolo treba čosi pripravovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Nuž a žiada sa čaj, káva, omáčka či palacinka na zmenu chuti. Vtedy stačí len vyklopiť bočný kryt a zapáliť plameň horáka ako na plynovom sporáku. Pod čajníkom, panvičkou či hrncom.

Údržba takmer žiadna

Stačí otočiť plynové ventily a gril stíchne. Tukom presiaknutá zliatina je zárukou nelepivosti pri ďalšom grilovaní. Kryty horákov a vnútorné dno grilu treba vyčistiť iba raz začas, keď sa na nich nahromadí vrstvička čierneho karbónu a bieleho popola. Nič neplesnivie, nič sa nekazí, griluje sa predsa aspoň dvakrát do týždňa.

Musí byť plynový gril neustále pod strechou? Áno. Aby však nebolo v altánku tesno a nebolo treba gril tisnúť na kolieskach kdesi na priedomie alebo do garáže, v predaji sú zakrývacie plachty. A tie fungujú spoľahlivo i vo vetre.

Skryť Vypnúť reklamu

Lacnejší, ako by sa mohlo zdať

Kto od jari až do jesene každý víkend zasadne k rodinnej grilovačke, iba zriedkavo minie 10-kilogramovú fľašu s propán-butánom. Kto vymení kuchynský sporák za gril na celú sezónu, neminie viac ako dve takéto fľaše. Pri cene 15 eur pri výmene prázdnej fľaše za plnú sú náklady na prevádzku prekvapivo nízke.

Podstatne nižšie ako pri grilovaní na uhlí a o poznanie nižšie ako pri grilovaní na elektrickom grile, ktorý má predsa len svoje špecifiká. A čo v zime? Stačí vymeniť fľašu s propán-butánom za čistý propán a môžete grilovať aj v treskúcich mrazoch. Gril sa síce zahreje na pracovnú teplotu pomalšie, z fľaše však bude plyn syčať rovnako dobre ako v sparnom lete.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  4. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  5. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  6. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  9. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  10. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  1. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  2. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  3. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  4. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  5. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 079
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 6 584
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 259
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 091
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 961
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 202
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 193
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 451
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 195
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 652
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zuzana Plačková a príslušníci NAKA.

Zadržali ju pre podozrenia týkajúce sa drog.


2 h
Dole vodou so Samom Marcom

Rozprávajme sa s tými, ktorým záleží na tom, ako žijeme.


26. sep
Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


4 h
Franziska Giffeyová

Ako vyzerala volebná noc v hlavnom meste


5 h

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


4 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


6 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Sixpack u žien ako cieľ. Prečo to neodporúčam?
  3. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  8. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 665
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 13 254
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 8 682
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 405
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 644
  6. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 401
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 943
  8. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 4 082
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu