Grep – ružové mesiačiky vo vašej kuchyni

Teplé slnečné lúče nás pobádajú uvariť niečo ľahké a osviežujúce. Skúste to so zdravým a horkastým grapefruitom.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pečené kurča s grapefruitmi
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšie kurča
  • 2 - 3 grapefruity
  • 1 cibuľa
  • 2 plátky masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 2 PL medu
  • 200 ml svetlého piva
  • sušený tymian alebo oregáno
  • čerstvá šalvia a bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie

Grapefruity dôkladne umyte najskôr v saponátovej a potom premyte v čistej tečúcej vode. Maslo rozpustite a primiešajte doň med, olivový olej a v dlaniach rozmrvené sušené bylinky. Zmesou potrite umyté kurča po celom jeho povrchu. Ak vám niečo ostane, potrite ho i zvnútra. Kurča zo všetkých strán nasoľte a okoreňte. Do brušnej dutiny vložte zväzok čerstvých byliniek a polovicu umytého grapefruitu. Pripravené ho vložte do stredu pekáča, naukladajte okolo neho na štvrtinky rozkrájané grapefruity a plátky cibule, podlejte pivom a vývarom a prikryté pečte pri teplote 180 stupňov približne 45 minút. Po skontrolovaní a odokrytí kurčaťu ešte krátko dopečte kožu. Servírujte s pečenými zemiakmi alebo ryžou.


Šalát s grilovacím syrom a grapefruitom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g grilovacieho syra Halloumi
  • 400 g listovej zeleniny podľa chuti (špenát, rukola, mizuna, mangold, šalát...)
  • 1 menší fenikel alebo niekoľko stoniek zeleru
  • 2 grapefruity
  • 1 granátové jablko
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Fenikel umyte, odrežte mu vňaťové výhony a koreňovú časť podobne ako pri cibuli, podľa vzhľadu odstráňte i vonkajšiu vrstvu. Prekrojte ho na štvrtinky a tie vložte na chvíľku do vriacej vody. Po vybratí pokrájajte na malé kúsky. Primiešajte umyté zelené lístky, posypte korením a soľou a zalejte niekoľkými lyžicami olivového oleja. Grapefruitom odrežte vrchy a spodky. Postavte ich na jednu zrezanú časť a ostrým nožom zhora nadol odrezávajte šupky aj s bielou kožou. Nakoniec zárezmi vykrajujte mesiačiky. Primiešajte ich do šalátu spolu s jadrami granátového jablka. Nakoniec pripravte na panvici alebo grile syr. Servírujte ozdobené píniovými orieškami.

Tip: Syr Halloumi je chutný cyperský syr vyrábaný zo zmesi kravského, kozieho a ovčieho mlieka. Je vhodný na tepelnú úpravu, keďže sa nerozteká. Ak ho nezoženiete, pokojne ho v šaláte nahraďte vaším obľúbeným syrom, zdravším tofu alebo ho úplne vymeňte napríklad za grilovaného lososa.


Koláčiky s pudingom a grapefruitom
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g tuku na pečenie
  • 50 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 ČL čerstvej alebo sušenej citrónovej kôry
  • formičky
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie

Na náplň:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 ml stopercentného pomarančového džúsu
  • 3 - 4 vajíčka
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 30 g masla
  • 2 grapefruity
  • klinčeky alebo celá škorica

Grapefruity zbavte šupky ostrým nožom. Dobre zrežte aj horkú bielu kožu. Rezmi v tvare písmena V vyrežte čisté mesiačiky. Tie vložte do pohára s celou škoricou alebo niekoľkými klinčekmi. Zatvorené odložte do chladničky, aby sa prevoňali. Z uvedených surovín spracujte cesto podobné lineckému. Zabaľte ho do igelitového vrecka a odložte do chladničky. Medzitým zmiešajte elektrickým šľahačom vajíčka s cukrom, pridajte pomarančový džús zmiešaný s kukuričným škrobom. Plnku prelejte do hrnca, pridajte maslo a za stáleho miešania uvarte na puding. Formičky vymažte a vysypte. Z cesta odtŕhajte kúsky, ktoré vtláčajte rovnomerne do formičiek. Uložte ich na plech na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Upečte doružova a ešte teplé vyklopte. Nechajte vychladnúť, naplňte pudingom a ozdobte grapefruitom.

Tip: Cesto môžete vyvaľkať na plát, vystlať ním až po okraje veľkú formu, popichať vidličkou, naplniť pudingom a upiecť pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Vznikne vám koláčik, ktorý sa podobá na Lemon Tart alebo Tarte au citron.


Zdravie, ktoré chutí

  • Zjedením jedného grapefruitu denne pomôžete telu znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Za jeho horkastou chuťou sa skrýva látka naringin, ktorá priaznivo pôsobí na trávenie a reguluje črevnú činnosť, podporuje látkovú premenu a celkovo prečisťuje organizmus.
  • Čím je toto ovocie horkejšie, tým viacej vitamínu C obsahuje. Na dosiahnutie celej dennej dávky tohto vitamínu vám stačí zjesť 200 g grapefruitu. Vitamín C pomáha udržať zdravé ďasná a zuby, takže vďaka grapefruitu budete mať krásny úsmev.
  • Za horkastou chuťou sa skrýva i obsah chinínu, ktorý pomáha pri chrípkových ochoreniach a hlavne horúčkach.
  • Kyselina askorbová, ktorú grapefruity obsahujú, pomáha odstrániť odumreté bunky a vyhladzuje pokožku. Ďalej je známe, že s citrusmi nepriberiete, keďže obsahujú veľa vody a žiadny tuk.
  • Ďalej obsahuje i veľké množstvo vitamínu B1 a K, D, E, draslík, horčík, zinok, meď, železo, pektín či limonoidy.

Čo o ňom vieme?

  • Grapefruit zvaný tiež – Citrónovník rajský – dorastá do výšky 5-6 metrov vzácnejšie aj do 12 metrov. Plod má žltú až jemne ružovú šupku. Vnútorná farba ovocia sa pohybuje od bielej, cez žltú a ružovú až po červenú. Zaujímavé je, že sa líšia aj sladkosťou. Najsladšie sú plody s červenou dužinou.
  • Grapefruit má podobné zloženie ako ostatné citrusové plody. Preto sa aj jeho dužina hodí hlavne do studenej kuchyne na prípravu šalátov a dezertov, do miešaných nápojov a pod.
  • I keď sa používa hlavne na povzbudenie zdravia, pozorne čítajte letáky a návody od všetkých liekov, pretože v spojení s citrusmi by mohli vzniknúť nežiaduce interakcie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 728
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 809
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 088
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 460
  5. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 394
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 393
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 486
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 702
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 376
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

DOMOV

Prieskum Polis: Voľby by vyhral Smer, SNS preferencie klesli

Do parlamentu by sa dostalo aj KDH.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop