Pečené kurča s grapefruitmi
Suroviny na 4 porcie
1 väčšie kurča
2 - 3 grapefruity
1 cibuľa
2 plátky masla
2 PL olivového oleja
200 ml kuracieho vývaru
2 PL medu
200 ml svetlého piva
sušený tymian alebo oregáno
čerstvá šalvia a bazalka
soľ, mleté čierne korenie
Grapefruity dôkladne umyte najskôr v saponátovej a potom premyte v čistej tečúcej vode. Maslo rozpustite a primiešajte doň med, olivový olej a v dlaniach rozmrvené sušené bylinky. Zmesou potrite umyté kurča po celom jeho povrchu. Ak vám niečo ostane, potrite ho i zvnútra. Kurča zo všetkých strán nasoľte a okoreňte. Do brušnej dutiny vložte zväzok čerstvých byliniek a polovicu umytého grapefruitu. Pripravené ho vložte do stredu pekáča, naukladajte okolo neho na štvrtinky rozkrájané grapefruity a plátky cibule, podlejte pivom a vývarom a prikryté pečte pri teplote 180 stupňov približne 45 minút. Po skontrolovaní a odokrytí kurčaťu ešte krátko dopečte kožu. Servírujte s pečenými zemiakmi alebo ryžou.
Šalát s grilovacím syrom a grapefruitom
Suroviny na 4 porcie
250 g grilovacieho syra Halloumi
400 g listovej zeleniny podľa chuti (špenát, rukola, mizuna, mangold, šalát...)
1 menší fenikel alebo niekoľko stoniek zeleru
2 grapefruity
1 granátové jablko
olivový olej
soľ, mleté čierne korenie
Fenikel umyte, odrežte mu vňaťové výhony a koreňovú časť podobne ako pri cibuli, podľa vzhľadu odstráňte i vonkajšiu vrstvu. Prekrojte ho na štvrtinky a tie vložte na chvíľku do vriacej vody. Po vybratí pokrájajte na malé kúsky. Primiešajte umyté zelené lístky, posypte korením a soľou a zalejte niekoľkými lyžicami olivového oleja. Grapefruitom odrežte vrchy a spodky. Postavte ich na jednu zrezanú časť a ostrým nožom zhora nadol odrezávajte šupky aj s bielou kožou. Nakoniec zárezmi vykrajujte mesiačiky. Primiešajte ich do šalátu spolu s jadrami granátového jablka. Nakoniec pripravte na panvici alebo grile syr. Servírujte ozdobené píniovými orieškami.
Tip: Syr Halloumi je chutný cyperský syr vyrábaný zo zmesi kravského, kozieho a ovčieho mlieka. Je vhodný na tepelnú úpravu, keďže sa nerozteká. Ak ho nezoženiete, pokojne ho v šaláte nahraďte vaším obľúbeným syrom, zdravším tofu alebo ho úplne vymeňte napríklad za grilovaného lososa.
Koláčiky s pudingom a grapefruitom
Suroviny na viac porcií
Na cesto:
200 g hladkej múky
100 g tuku na pečenie
50 g práškového cukru
2 žĺtky
1 ČL čerstvej alebo sušenej citrónovej kôry
formičky
tuk a múka na vymastenie a vysypanie
Na náplň:
150 g kryštálového cukru
150 ml stopercentného pomarančového džúsu
3 - 4 vajíčka
2 PL kukuričného škrobu
30 g masla
2 grapefruity
klinčeky alebo celá škorica
Grapefruity zbavte šupky ostrým nožom. Dobre zrežte aj horkú bielu kožu. Rezmi v tvare písmena V vyrežte čisté mesiačiky. Tie vložte do pohára s celou škoricou alebo niekoľkými klinčekmi. Zatvorené odložte do chladničky, aby sa prevoňali. Z uvedených surovín spracujte cesto podobné lineckému. Zabaľte ho do igelitového vrecka a odložte do chladničky. Medzitým zmiešajte elektrickým šľahačom vajíčka s cukrom, pridajte pomarančový džús zmiešaný s kukuričným škrobom. Plnku prelejte do hrnca, pridajte maslo a za stáleho miešania uvarte na puding. Formičky vymažte a vysypte. Z cesta odtŕhajte kúsky, ktoré vtláčajte rovnomerne do formičiek. Uložte ich na plech na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Upečte doružova a ešte teplé vyklopte. Nechajte vychladnúť, naplňte pudingom a ozdobte grapefruitom.
Tip: Cesto môžete vyvaľkať na plát, vystlať ním až po okraje veľkú formu, popichať vidličkou, naplniť pudingom a upiecť pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Vznikne vám koláčik, ktorý sa podobá na Lemon Tart alebo Tarte au citron.
Zdravie, ktoré chutí
Zjedením jedného grapefruitu denne pomôžete telu znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Za jeho horkastou chuťou sa skrýva látka naringin, ktorá priaznivo pôsobí na trávenie a reguluje črevnú činnosť, podporuje látkovú premenu a celkovo prečisťuje organizmus.
Čím je toto ovocie horkejšie, tým viacej vitamínu C obsahuje. Na dosiahnutie celej dennej dávky tohto vitamínu vám stačí zjesť 200 g grapefruitu. Vitamín C pomáha udržať zdravé ďasná a zuby, takže vďaka grapefruitu budete mať krásny úsmev.
Za horkastou chuťou sa skrýva i obsah chinínu, ktorý pomáha pri chrípkových ochoreniach a hlavne horúčkach.
Kyselina askorbová, ktorú grapefruity obsahujú, pomáha odstrániť odumreté bunky a vyhladzuje pokožku. Ďalej je známe, že s citrusmi nepriberiete, keďže obsahujú veľa vody a žiadny tuk.
Ďalej obsahuje i veľké množstvo vitamínu B1 a K, D, E, draslík, horčík, zinok, meď, železo, pektín či limonoidy.
Čo o ňom vieme?
Grapefruit zvaný tiež – Citrónovník rajský – dorastá do výšky 5-6 metrov vzácnejšie aj do 12 metrov. Plod má žltú až jemne ružovú šupku. Vnútorná farba ovocia sa pohybuje od bielej, cez žltú a ružovú až po červenú. Zaujímavé je, že sa líšia aj sladkosťou. Najsladšie sú plody s červenou dužinou.
Grapefruit má podobné zloženie ako ostatné citrusové plody. Preto sa aj jeho dužina hodí hlavne do studenej kuchyne na prípravu šalátov a dezertov, do miešaných nápojov a pod.
I keď sa používa hlavne na povzbudenie zdravia, pozorne čítajte letáky a návody od všetkých liekov, pretože v spojení s citrusmi by mohli vzniknúť nežiaduce interakcie.
Autor: mag