Pečené kurča s grapefruitmi
Suroviny na 4 porcie
- 1 väčšie kurča
- 2 - 3 grapefruity
- 1 cibuľa
- 2 plátky masla
- 2 PL olivového oleja
- 200 ml kuracieho vývaru
- 2 PL medu
- 200 ml svetlého piva
- sušený tymian alebo oregáno
- čerstvá šalvia a bazalka
- soľ, mleté čierne korenie
Grapefruity dôkladne umyte najskôr v saponátovej a potom premyte v čistej tečúcej vode. Maslo rozpustite a primiešajte doň med, olivový olej a v dlaniach rozmrvené sušené bylinky. Zmesou potrite umyté kurča po celom jeho povrchu. Ak vám niečo ostane, potrite ho i zvnútra. Kurča zo všetkých strán nasoľte a okoreňte. Do brušnej dutiny vložte zväzok čerstvých byliniek a polovicu umytého grapefruitu. Pripravené ho vložte do stredu pekáča, naukladajte okolo neho na štvrtinky rozkrájané grapefruity a plátky cibule, podlejte pivom a vývarom a prikryté pečte pri teplote 180 stupňov približne 45 minút. Po skontrolovaní a odokrytí kurčaťu ešte krátko dopečte kožu. Servírujte s pečenými zemiakmi alebo ryžou.
Šalát s grilovacím syrom a grapefruitom
Suroviny na 4 porcie
- 250 g grilovacieho syra Halloumi
- 400 g listovej zeleniny podľa chuti (špenát, rukola, mizuna, mangold, šalát...)
- 1 menší fenikel alebo niekoľko stoniek zeleru
- 2 grapefruity
- 1 granátové jablko
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Fenikel umyte, odrežte mu vňaťové výhony a koreňovú časť podobne ako pri cibuli, podľa vzhľadu odstráňte i vonkajšiu vrstvu. Prekrojte ho na štvrtinky a tie vložte na chvíľku do vriacej vody. Po vybratí pokrájajte na malé kúsky. Primiešajte umyté zelené lístky, posypte korením a soľou a zalejte niekoľkými lyžicami olivového oleja. Grapefruitom odrežte vrchy a spodky. Postavte ich na jednu zrezanú časť a ostrým nožom zhora nadol odrezávajte šupky aj s bielou kožou. Nakoniec zárezmi vykrajujte mesiačiky. Primiešajte ich do šalátu spolu s jadrami granátového jablka. Nakoniec pripravte na panvici alebo grile syr. Servírujte ozdobené píniovými orieškami.
Tip: Syr Halloumi je chutný cyperský syr vyrábaný zo zmesi kravského, kozieho a ovčieho mlieka. Je vhodný na tepelnú úpravu, keďže sa nerozteká. Ak ho nezoženiete, pokojne ho v šaláte nahraďte vaším obľúbeným syrom, zdravším tofu alebo ho úplne vymeňte napríklad za grilovaného lososa.
Koláčiky s pudingom a grapefruitom
Suroviny na viac porcií
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g tuku na pečenie
- 50 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 ČL čerstvej alebo sušenej citrónovej kôry
- formičky
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie
Na náplň:
- 150 g kryštálového cukru
- 150 ml stopercentného pomarančového džúsu
- 3 - 4 vajíčka
- 2 PL kukuričného škrobu
- 30 g masla
- 2 grapefruity
- klinčeky alebo celá škorica
Grapefruity zbavte šupky ostrým nožom. Dobre zrežte aj horkú bielu kožu. Rezmi v tvare písmena V vyrežte čisté mesiačiky. Tie vložte do pohára s celou škoricou alebo niekoľkými klinčekmi. Zatvorené odložte do chladničky, aby sa prevoňali. Z uvedených surovín spracujte cesto podobné lineckému. Zabaľte ho do igelitového vrecka a odložte do chladničky. Medzitým zmiešajte elektrickým šľahačom vajíčka s cukrom, pridajte pomarančový džús zmiešaný s kukuričným škrobom. Plnku prelejte do hrnca, pridajte maslo a za stáleho miešania uvarte na puding. Formičky vymažte a vysypte. Z cesta odtŕhajte kúsky, ktoré vtláčajte rovnomerne do formičiek. Uložte ich na plech na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Upečte doružova a ešte teplé vyklopte. Nechajte vychladnúť, naplňte pudingom a ozdobte grapefruitom.
Tip: Cesto môžete vyvaľkať na plát, vystlať ním až po okraje veľkú formu, popichať vidličkou, naplniť pudingom a upiecť pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Vznikne vám koláčik, ktorý sa podobá na Lemon Tart alebo Tarte au citron.
Zdravie, ktoré chutí
- Zjedením jedného grapefruitu denne pomôžete telu znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Za jeho horkastou chuťou sa skrýva látka naringin, ktorá priaznivo pôsobí na trávenie a reguluje črevnú činnosť, podporuje látkovú premenu a celkovo prečisťuje organizmus.
- Čím je toto ovocie horkejšie, tým viacej vitamínu C obsahuje. Na dosiahnutie celej dennej dávky tohto vitamínu vám stačí zjesť 200 g grapefruitu. Vitamín C pomáha udržať zdravé ďasná a zuby, takže vďaka grapefruitu budete mať krásny úsmev.
- Za horkastou chuťou sa skrýva i obsah chinínu, ktorý pomáha pri chrípkových ochoreniach a hlavne horúčkach.
- Kyselina askorbová, ktorú grapefruity obsahujú, pomáha odstrániť odumreté bunky a vyhladzuje pokožku. Ďalej je známe, že s citrusmi nepriberiete, keďže obsahujú veľa vody a žiadny tuk.
- Ďalej obsahuje i veľké množstvo vitamínu B1 a K, D, E, draslík, horčík, zinok, meď, železo, pektín či limonoidy.

Čo o ňom vieme?
- Grapefruit zvaný tiež – Citrónovník rajský – dorastá do výšky 5-6 metrov vzácnejšie aj do 12 metrov. Plod má žltú až jemne ružovú šupku. Vnútorná farba ovocia sa pohybuje od bielej, cez žltú a ružovú až po červenú. Zaujímavé je, že sa líšia aj sladkosťou. Najsladšie sú plody s červenou dužinou.
- Grapefruit má podobné zloženie ako ostatné citrusové plody. Preto sa aj jeho dužina hodí hlavne do studenej kuchyne na prípravu šalátov a dezertov, do miešaných nápojov a pod.
- I keď sa používa hlavne na povzbudenie zdravia, pozorne čítajte letáky a návody od všetkých liekov, pretože v spojení s citrusmi by mohli vzniknúť nežiaduce interakcie.