SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Grep – ružové mesiačiky vo vašej kuchyni

Teplé slnečné lúče nás pobádajú uvariť niečo ľahké a osviežujúce. Skúste to so zdravým a horkastým grapefruitom.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pečené kurča s grapefruitmi
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšie kurča
  • 2 - 3 grapefruity
  • 1 cibuľa
  • 2 plátky masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 2 PL medu
  • 200 ml svetlého piva
  • sušený tymian alebo oregáno
  • čerstvá šalvia a bazalka
  • soľ, mleté čierne korenie

Grapefruity dôkladne umyte najskôr v saponátovej a potom premyte v čistej tečúcej vode. Maslo rozpustite a primiešajte doň med, olivový olej a v dlaniach rozmrvené sušené bylinky. Zmesou potrite umyté kurča po celom jeho povrchu. Ak vám niečo ostane, potrite ho i zvnútra. Kurča zo všetkých strán nasoľte a okoreňte. Do brušnej dutiny vložte zväzok čerstvých byliniek a polovicu umytého grapefruitu. Pripravené ho vložte do stredu pekáča, naukladajte okolo neho na štvrtinky rozkrájané grapefruity a plátky cibule, podlejte pivom a vývarom a prikryté pečte pri teplote 180 stupňov približne 45 minút. Po skontrolovaní a odokrytí kurčaťu ešte krátko dopečte kožu. Servírujte s pečenými zemiakmi alebo ryžou.


Šalát s grilovacím syrom a grapefruitom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g grilovacieho syra Halloumi
  • 400 g listovej zeleniny podľa chuti (špenát, rukola, mizuna, mangold, šalát...)
  • 1 menší fenikel alebo niekoľko stoniek zeleru
  • 2 grapefruity
  • 1 granátové jablko
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Fenikel umyte, odrežte mu vňaťové výhony a koreňovú časť podobne ako pri cibuli, podľa vzhľadu odstráňte i vonkajšiu vrstvu. Prekrojte ho na štvrtinky a tie vložte na chvíľku do vriacej vody. Po vybratí pokrájajte na malé kúsky. Primiešajte umyté zelené lístky, posypte korením a soľou a zalejte niekoľkými lyžicami olivového oleja. Grapefruitom odrežte vrchy a spodky. Postavte ich na jednu zrezanú časť a ostrým nožom zhora nadol odrezávajte šupky aj s bielou kožou. Nakoniec zárezmi vykrajujte mesiačiky. Primiešajte ich do šalátu spolu s jadrami granátového jablka. Nakoniec pripravte na panvici alebo grile syr. Servírujte ozdobené píniovými orieškami.

Tip: Syr Halloumi je chutný cyperský syr vyrábaný zo zmesi kravského, kozieho a ovčieho mlieka. Je vhodný na tepelnú úpravu, keďže sa nerozteká. Ak ho nezoženiete, pokojne ho v šaláte nahraďte vaším obľúbeným syrom, zdravším tofu alebo ho úplne vymeňte napríklad za grilovaného lososa.


Koláčiky s pudingom a grapefruitom
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g tuku na pečenie
  • 50 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 ČL čerstvej alebo sušenej citrónovej kôry
  • formičky
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie

Na náplň:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 ml stopercentného pomarančového džúsu
  • 3 - 4 vajíčka
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 30 g masla
  • 2 grapefruity
  • klinčeky alebo celá škorica

Grapefruity zbavte šupky ostrým nožom. Dobre zrežte aj horkú bielu kožu. Rezmi v tvare písmena V vyrežte čisté mesiačiky. Tie vložte do pohára s celou škoricou alebo niekoľkými klinčekmi. Zatvorené odložte do chladničky, aby sa prevoňali. Z uvedených surovín spracujte cesto podobné lineckému. Zabaľte ho do igelitového vrecka a odložte do chladničky. Medzitým zmiešajte elektrickým šľahačom vajíčka s cukrom, pridajte pomarančový džús zmiešaný s kukuričným škrobom. Plnku prelejte do hrnca, pridajte maslo a za stáleho miešania uvarte na puding. Formičky vymažte a vysypte. Z cesta odtŕhajte kúsky, ktoré vtláčajte rovnomerne do formičiek. Uložte ich na plech na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Upečte doružova a ešte teplé vyklopte. Nechajte vychladnúť, naplňte pudingom a ozdobte grapefruitom.

Tip: Cesto môžete vyvaľkať na plát, vystlať ním až po okraje veľkú formu, popichať vidličkou, naplniť pudingom a upiecť pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Vznikne vám koláčik, ktorý sa podobá na Lemon Tart alebo Tarte au citron.


Zdravie, ktoré chutí

  • Zjedením jedného grapefruitu denne pomôžete telu znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Za jeho horkastou chuťou sa skrýva látka naringin, ktorá priaznivo pôsobí na trávenie a reguluje črevnú činnosť, podporuje látkovú premenu a celkovo prečisťuje organizmus.
  • Čím je toto ovocie horkejšie, tým viacej vitamínu C obsahuje. Na dosiahnutie celej dennej dávky tohto vitamínu vám stačí zjesť 200 g grapefruitu. Vitamín C pomáha udržať zdravé ďasná a zuby, takže vďaka grapefruitu budete mať krásny úsmev.
  • Za horkastou chuťou sa skrýva i obsah chinínu, ktorý pomáha pri chrípkových ochoreniach a hlavne horúčkach.
  • Kyselina askorbová, ktorú grapefruity obsahujú, pomáha odstrániť odumreté bunky a vyhladzuje pokožku. Ďalej je známe, že s citrusmi nepriberiete, keďže obsahujú veľa vody a žiadny tuk.
  • Ďalej obsahuje i veľké množstvo vitamínu B1 a K, D, E, draslík, horčík, zinok, meď, železo, pektín či limonoidy.

Čo o ňom vieme?

  • Grapefruit zvaný tiež – Citrónovník rajský – dorastá do výšky 5-6 metrov vzácnejšie aj do 12 metrov. Plod má žltú až jemne ružovú šupku. Vnútorná farba ovocia sa pohybuje od bielej, cez žltú a ružovú až po červenú. Zaujímavé je, že sa líšia aj sladkosťou. Najsladšie sú plody s červenou dužinou.
  • Grapefruit má podobné zloženie ako ostatné citrusové plody. Preto sa aj jeho dužina hodí hlavne do studenej kuchyne na prípravu šalátov a dezertov, do miešaných nápojov a pod.
  • I keď sa používa hlavne na povzbudenie zdravia, pozorne čítajte letáky a návody od všetkých liekov, pretože v spojení s citrusmi by mohli vzniknúť nežiaduce interakcie.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 451
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 321
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 759
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 827
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 131
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 120
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 449
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 276
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 098
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 991
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.

4 h
Minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k vyhodnoteniu doterajších výsledkov celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19.

Na Slovensku prebieha plošné testovanie. PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 236-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí.

11 h
Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane.

Slovenka v super-G vypadla.

3 h
Matúš Krčmárik.

Navaľnyj uspel jednoduchým obrazom.

3 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan