SME

Grep – ružové mesiačiky vo vašej kuchyni

Teplé slnečné lúče nás pobádajú uvariť niečo ľahké a osviežujúce. Skúste to so zdravým a horkastým grapefruitom.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pečené kurča s grapefruitmi
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšie kurča

  • 2 - 3 grapefruity

  • 1 cibuľa

  • 2 plátky masla

  • 2 PL olivového oleja

  • 200 ml kuracieho vývaru

  • 2 PL medu

  • 200 ml svetlého piva

  • sušený tymian alebo oregáno

  • čerstvá šalvia a bazalka

    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou

  • soľ, mleté čierne korenie

Grapefruity dôkladne umyte najskôr v saponátovej a potom premyte v čistej tečúcej vode. Maslo rozpustite a primiešajte doň med, olivový olej a v dlaniach rozmrvené sušené bylinky. Zmesou potrite umyté kurča po celom jeho povrchu. Ak vám niečo ostane, potrite ho i zvnútra. Kurča zo všetkých strán nasoľte a okoreňte. Do brušnej dutiny vložte zväzok čerstvých byliniek a polovicu umytého grapefruitu. Pripravené ho vložte do stredu pekáča, naukladajte okolo neho na štvrtinky rozkrájané grapefruity a plátky cibule, podlejte pivom a vývarom a prikryté pečte pri teplote 180 stupňov približne 45 minút. Po skontrolovaní a odokrytí kurčaťu ešte krátko dopečte kožu. Servírujte s pečenými zemiakmi alebo ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát s grilovacím syrom a grapefruitom
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g grilovacieho syra Halloumi

  • 400 g listovej zeleniny podľa chuti (špenát, rukola, mizuna, mangold, šalát...)

  • 1 menší fenikel alebo niekoľko stoniek zeleru

  • 2 grapefruity

  • 1 granátové jablko

  • olivový olej

  • soľ, mleté čierne korenie

Fenikel umyte, odrežte mu vňaťové výhony a koreňovú časť podobne ako pri cibuli, podľa vzhľadu odstráňte i vonkajšiu vrstvu. Prekrojte ho na štvrtinky a tie vložte na chvíľku do vriacej vody. Po vybratí pokrájajte na malé kúsky. Primiešajte umyté zelené lístky, posypte korením a soľou a zalejte niekoľkými lyžicami olivového oleja. Grapefruitom odrežte vrchy a spodky. Postavte ich na jednu zrezanú časť a ostrým nožom zhora nadol odrezávajte šupky aj s bielou kožou. Nakoniec zárezmi vykrajujte mesiačiky. Primiešajte ich do šalátu spolu s jadrami granátového jablka. Nakoniec pripravte na panvici alebo grile syr. Servírujte ozdobené píniovými orieškami.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Syr Halloumi je chutný cyperský syr vyrábaný zo zmesi kravského, kozieho a ovčieho mlieka. Je vhodný na tepelnú úpravu, keďže sa nerozteká. Ak ho nezoženiete, pokojne ho v šaláte nahraďte vaším obľúbeným syrom, zdravším tofu alebo ho úplne vymeňte napríklad za grilovaného lososa.


Koláčiky s pudingom a grapefruitom
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky

  • 100 g tuku na pečenie

  • 50 g práškového cukru

  • 2 žĺtky

  • 1 ČL čerstvej alebo sušenej citrónovej kôry

  • formičky

  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie

Na náplň:

  • 150 g kryštálového cukru

  • 150 ml stopercentného pomarančového džúsu

  • 3 - 4 vajíčka

  • 2 PL kukuričného škrobu

  • 30 g masla

  • 2 grapefruity

  • klinčeky alebo celá škorica

Grapefruity zbavte šupky ostrým nožom. Dobre zrežte aj horkú bielu kožu. Rezmi v tvare písmena V vyrežte čisté mesiačiky. Tie vložte do pohára s celou škoricou alebo niekoľkými klinčekmi. Zatvorené odložte do chladničky, aby sa prevoňali. Z uvedených surovín spracujte cesto podobné lineckému. Zabaľte ho do igelitového vrecka a odložte do chladničky. Medzitým zmiešajte elektrickým šľahačom vajíčka s cukrom, pridajte pomarančový džús zmiešaný s kukuričným škrobom. Plnku prelejte do hrnca, pridajte maslo a za stáleho miešania uvarte na puding. Formičky vymažte a vysypte. Z cesta odtŕhajte kúsky, ktoré vtláčajte rovnomerne do formičiek. Uložte ich na plech na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Upečte doružova a ešte teplé vyklopte. Nechajte vychladnúť, naplňte pudingom a ozdobte grapefruitom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Cesto môžete vyvaľkať na plát, vystlať ním až po okraje veľkú formu, popichať vidličkou, naplniť pudingom a upiecť pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Vznikne vám koláčik, ktorý sa podobá na Lemon Tart alebo Tarte au citron.


Zdravie, ktoré chutí

  • Zjedením jedného grapefruitu denne pomôžete telu znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Za jeho horkastou chuťou sa skrýva látka naringin, ktorá priaznivo pôsobí na trávenie a reguluje črevnú činnosť, podporuje látkovú premenu a celkovo prečisťuje organizmus.

  • Čím je toto ovocie horkejšie, tým viacej vitamínu C obsahuje. Na dosiahnutie celej dennej dávky tohto vitamínu vám stačí zjesť 200 g grapefruitu. Vitamín C pomáha udržať zdravé ďasná a zuby, takže vďaka grapefruitu budete mať krásny úsmev.

  • Za horkastou chuťou sa skrýva i obsah chinínu, ktorý pomáha pri chrípkových ochoreniach a hlavne horúčkach.

  • Kyselina askorbová, ktorú grapefruity obsahujú, pomáha odstrániť odumreté bunky a vyhladzuje pokožku. Ďalej je známe, že s citrusmi nepriberiete, keďže obsahujú veľa vody a žiadny tuk.

  • Ďalej obsahuje i veľké množstvo vitamínu B1 a K, D, E, draslík, horčík, zinok, meď, železo, pektín či limonoidy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo o ňom vieme?

  • Grapefruit zvaný tiež – Citrónovník rajský – dorastá do výšky 5-6 metrov vzácnejšie aj do 12 metrov. Plod má žltú až jemne ružovú šupku. Vnútorná farba ovocia sa pohybuje od bielej, cez žltú a ružovú až po červenú. Zaujímavé je, že sa líšia aj sladkosťou. Najsladšie sú plody s červenou dužinou.

  • Grapefruit má podobné zloženie ako ostatné citrusové plody. Preto sa aj jeho dužina hodí hlavne do studenej kuchyne na prípravu šalátov a dezertov, do miešaných nápojov a pod.

  • I keď sa používa hlavne na povzbudenie zdravia, pozorne čítajte letáky a návody od všetkých liekov, pretože v spojení s citrusmi by mohli vzniknúť nežiaduce interakcie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 032
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 629
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 879
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 679
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 827
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 247
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 146
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu