SME
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Oslaďte si nápoj stéviou

Nie je taká silná ako cukor, no skúste ju zmiešať so správnymi bylinkami a objavíte novú chuť.

(Zdroj: mg)

Niet záhradkárskej predajne, v ktorej by ju nepoznali. No môžete ju mať aj vy doma na parapete. Stévia sladká je rastlina, ktorá je teraz hitom medzi domácimi pestovateľmi.

Lipový kvet, zakvitnuté byľky harmančeka, vňať materinej dúšky, mladé výhony žihľavy a listy lesnej jahody. Všetky majú čosi spoločné. Keď si ich nazbierate na prechádzkach v prírode, kedykoľvek si z nich môžete pripraviť voňavý čaj. Čím ho však zlepšiť, aby chutil ako vzácny bylinný nektár?

No predsa ďalšou bylinkou. Priamo z okenného parapetu odtrhnete niekoľko čerstvých lístkov stévie a tie zmenia voňavý a zdravý čaj na chutný nápoj sladkastej chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Zo záhradného centra za okno

Stévia je svieža rastlinka hustého, bohato rozkonáreného vzrastu. Čím viac z nej ktosi uštipuje mladé výhony, tým viac z jej zálistkov vybiehajú nové. Neustálou regeneráciou chce dosiahnuť to, po čom túži každá rastlina. Zakvitnúť, aby za sebou na konci vegetačnej sezóny zanechala zárodky novej generácie. Semienka.

Zdravá rastlinka má pevné pružné listy, sviežozelené byľky a na každom zaštipnutom mieste vytvára svetlohnedý ochranný val. Čím rozkonárenejšia je, tým lepšie sa o ňu množiteľ a predajca staral. Nenechajte sa nachytať na vytiahnuté výpestky bez bočného obrastu. Kvalita nemusí stáť veľa.

Buďte kritickí a hľaďte na úžitok. Iba malá časť rastlín dokáže na okne prezimovať. Tá, ktorú kupujete, musí byť preto dostatočne vyspelá, aby ste mali aj vy čo uštipovať. Výška 20 centimetrov a aspoň 10 bočných výhonov naznačujú kvalitu dobrého zapestovania.

Skryť Vypnúť reklamu

Pod stálym dohľadom

Stévia nie je náročná, ak jej na okne doprajete dostatok svetla, tepla a kvetník podložíte miskou, aby ste ho mohli dostatočne zalievať. Rastlinka žije vo svojej domovine na okraji potokov, ak však zemina občas dostatočne preschne, je jej to len na osoh.

Sú iba dve nástrahy, ktoré vám môžu pokaziť náladu. Ak v chladnej noci necháte pootvorené okno, listy stratia pevnosť, ovisnú a prechladnutá rastlina v priebehu niekoľkých dní uhynie. Ak ju naopak zabudnete poliať a listy ovisnú nadol ako bezvládne stužky, môže sa stať, že ich konce odumrú a sfarbia sa dočierna.

Stévia rýchlo spotrebúva vodu a v rašelinovom substráte dokáže preschnúť na slnečnom parapete aj za dva dni. Majte ju preto pod stálym dohľadom.

Sladkastá, nie sladká

O stévii sa napísalo už toľko nezmyslov, že nejeden záujemca zažil sklamanie. Žiadna z rastliniek nenahradí za sezónu 100 kg cukru, žiadne lístočky neosladia fľašu pri zaváraní ovocia a stévia zaručene nie je sladšia ako cukor. Mnohí si totiž mýlia výťažok stevioid so samotnou stéviou.

Skryť Vypnúť reklamu

Aká v skutočnosti je?

Dáte jej lístok do úst, prehryznete ho a pocítite jemnú arómu pelendreku s ešte jemnejším náznakom horkosti trávy. Po chvíľočke sa však v ústach rozplynie sladkastá chuť, ktorá pretrváva. Máte pocit, že je sladšia ako mladý hrášok, sladšia ako byľ mladej ďateliny, no nie taká sladká ako červený melón, tobôž nie ako cukor. Je príjemne sladkastá a svedčí jej to.

S bylinkami vynikne

Ak v šálke zalejete dva rastové vrcholy stévie vriacou vodou, čoskoro sa začne farbiť do žltozelena. Získa jemnú arómu pelendreku a sladkastý nádych bylinky samotnej. Takýto čaj je osviežujúci, do istej miery však fádny. Ani citrón nedokáže takémuto čaju dodať potrebný šmrnc.

Ak však k stévii prihodíte vrecúško harmančeka, alebo niekoľko starostlivo vysušených kúskov vlastnoručne nazbieraných byliniek, otvára sa nová nepoznaná skúsenosť. Aróma bylín sa mieša so stéviou a vzniká harmónia hodná obdivu. Chute sa spájajú a bylinkové čaje zrazu chutia aj tým, ktorí ich bez cukru doposiaľ odmietali.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak položíte na okno tri či štyri kvetníky so stéviou, narastie v nich dostatok výhonov na to, aby ste si ju mohli do čaju pridávať každý deň. Rastie rýchlo, netrpí. Je vždy pripravená ponúknuť vám čerstvé výhony.

Nie je všemocná

Ak si na jej sladkavú chuť privyknete, začnete experimentovať ďalej a budete hľadať cestu k sladeniu iných nápojov. Čím menej od nej očakávate, tým viac vás dokáže príjemne prekvapiť. Raz to s ňou vyskúšate v šálke silného čierneho čaju a zistíte, že musíte byť kulinárskym detektívom, aby ste ju odhalili. Inokedy len do pramenistej vody vyžmýkate šťavu z polovice pomaranča a zistíte, že so stéviou to akosi pasuje dohromady.

Nemala by chýbať na žiadnom parapete a mali by sme byť vďační záhradkárom za to, že ju dokážu zo zelených odrezkov množiť znova a znova, aby sme do každej sezóny mohli vstúpiť so sladkavou bylinkou na okennom parapete.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 073
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 955
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 534
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 327
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 310
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 972
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 626
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 206
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 825
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 1 751
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Minister Matovič.

Kollárova strana by prípadne mohla prísť len o SIS.


6 h
Peter Sagan získal žltý dres pre celkového víťaza pretekov Okolo Slovenska 2021.

Slovenský cyklista si udržal žltý dres.


Sportnet a 1 ďalší 5 h

August býva vrchol uhorkovej sezóny. Je to síce nuda, ale aspoň sa nič nemôže pokaziť. Tento uplynulý bol výnimkou.


Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu