SME
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Pozor na hnačky, v lete stúpa ich riziko

Počas letných mesiacov si treba viac dbať na hygienu, nepiť v zahraničí tečúcu pitnú vodu a vyhýbať sa niektorým druhom jedla.

Zdrojom nákazy sú často mäso, vajcia a iné nedostatočne tepelne spracované potraviny.Zdrojom nákazy sú často mäso, vajcia a iné nedostatočne tepelne spracované potraviny. (Zdroj: sxc.hu)

V letných mesiacoch z viacerých dôvodov hrozí vyššie riziko akútnych hnačkových ochorení. Horúce letné počasie predisponuje množenie niektorých ochorenie vyvolávajúcich baktérií a vírusov a počas dovolenkovej sezóny treba myslieť aj na takzvanú cestovateľskú hnačku a otravy hubami.

Ako na tlačovej konferencii uviedol riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (DFNsP) Ladislav Kužela, na Oddelení urgentného príjmu (OUP) v letných mesiacoch denne vyhľadá pomoc 15 až 20 pacientov s hnačkami rôzneho pôvodu. Predovšetkým u malých detí to môže znamenať závažné zdravotné riziko.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa primára OUP Marcela Brennera do ambulancií zvyčajne zavítajú pacienti s akútnou hnačkou, ktorá môže viesť k masívnym stratám vody a minerálov v organizme. Tie sa za normálnych okolností takto z tela nedostávajú.

"Tieto straty majú následne dopad na fungovanie mnohých orgánov a preto pacienti trpia okrem hnačky často aj výraznou únavou, bolesťami brucha, svalov a hlavy. Vzhľadom na znížený obsah vody v tele deti menej močia, sú bledé, trpia nechutenstvom, môžu mať zvýšenú telesnú teplotu. Nezriedka je postihnutý aj žalúdok a súčasne s hnačkou vracajú," opísal.

Horúce letné dni predstavujú ideálne podmienky pre rast a rozmnožovanie mikroorganizmov, najmä baktérií. Teplo, slabá hygiena, zlé skladovanie a nedostatočné tepelné spracovanie potravín a kontaminovaná voda predstavujú riziko vzniku hnačkových ochorení. Leto a dovolenková sezóna sa zároveň už tradične spájajú s cestovaním. "Cestovanie do exotických krajín môže byť spojené s väčšími rizikami hnačkových ochorení a výskytom 'exotických' parazitárnych ochorení," upozornila gastroenterologička Iveta Čierna.

Skryť Vypnúť reklamu

Hnačky môžu spôsobovať rôzne vírusy, baktérie, toxíny alebo chyby v stravovaní. V lete sa najčastejšie možno stretnúť s pôvodcami črevných infekcií ako sú enterotoxické E. coli, salmonely a baktérie z rodu Campylobakter. Tie pochádzajú z potravín živočíšneho pôvodu, najmä z mäsa, vajec a iných nedostatočne tepelne spracovaných produktov.

K pomnoženiu vírusov a baktérií v potravinách môže dôjsť prenosom kontaminovanými rukami alebo nesprávnym skladovaním potravín. Vírusové a bakteriálne ochorenia ohrozujú predovšetkým najmenšie deti, ktoré sa veľmi rýchlo dehydratujú. Netreba zabúdať ani na hnačky a tráviace ťažkosti spojené s požitím húb.

O hnačke možno hovoriť vtedy, ak má stolica väčší objem, je riedka až vodnatá, výrazne zapáchajúca a frekvencia vyprázdňovania je priemerne viac ako päť ráz denne," vysvetlila gastroenterologička Iveta Čierna. "Pri hnačke nastáva porucha vstrebávania tekutín, veľké množstvo tekutín spolu so soľami odchádza stolicou a dieťa je ohrozené dehydratáciou. Čím je dieťa menšie, tým väčšie je riziko dehydratácie. Nedostatok tekutín v cievnom riečisku môže mať závažné dôsledky: rozvrat vnútorného prostredia, poruchu cirkulácie až zlyhanie srdca," upozornila.

Skryť Vypnúť reklamu

Základom liečby každej hnačky je dostatočný prísun tekutín. Na rehydratáciu u detí sú určené špeciálne rehydratačné roztoky, ktoré do tela dodajú nielen vodu, ale obsahujú aj glukózu a dôležité soli, ktoré sa pri hnačke z organizmu strácajú. Niektoré sú obohatené aj probiotikami. Ako náhradu rehydratačných roztokov je vhodné u väčších detí použiť minerálne vody. Súčasťou liečby sú probiotiká, zdraviu prospešné baktérie, ktoré sú nápomocné pri úprave črevnej flóry na vytlačenie choroboplodných mikroorganizmov, pôvodcov hnačky.

Dôležitá je úprava stravy. Vhodné sú potraviny, ktoré stolicu zahustia - vývar z mrkvy, varená mrkva, ryža, banán, prípadne strúhané jablká. Čo sa týka prevencie, treba klásť dôraz na zvýšenú hygienu, nepiť v zahraničí tečúcu pitnú vodu z vodovodu vylúčiť chladené nápoje s kockami ľadu. Treba sa vyhýbať mliečnym výrobkom a konzumácii potravín, ktoré sa rýchlo kazia, napríklad majonézovým jedlám, tepelne neupraveným jedlám či polotovarom.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem akútnych hnačiek infekčného pôvodu, ktoré zvyčajne trvajú sedem až desať dní, existujú aj chronické hnačky. Tiež môžu byť sprievodným znakom iného ochorenia. U najmenších detí v dojčenskom veku býva často prejavom alergie na bielkovinu kravského mlieka alebo intolerancie laktózy. U starších detí môže byť hnačka prejavom malabsorpčného syndrómu - celiakie či syndrómu dráždivého čreva. Môže však sprevádzať aj závažné ochorenia, akými sú chronické nešpecifické črevné zápaly - Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  5. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  9. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 023
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 944
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 508
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 326
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 309
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 971
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 621
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 201
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 825
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 1 783
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Minister Matovič.

Kollárova strana by prípadne mohla prísť len o SIS.


6 h
Peter Sagan získal žltý dres pre celkového víťaza pretekov Okolo Slovenska 2021.

Slovenský cyklista si udržal žltý dres.


Sportnet a 1 ďalší 4 h

August býva vrchol uhorkovej sezóny. Je to síce nuda, ale aspoň sa nič nemôže pokaziť. Tento uplynulý bol výnimkou.


Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu