Ovsená kaša so sušeným ovocím a orechmi
Suroviny na 4 porcie
- 120 g ovsených vločiek
- 4 dl mlieka
- 1dl vody
- 120 g sušeného ovocia
- 40 g medu
- 40 g vlašských orechov
Do hrnca dáme variť vodu s mliekom, pridáme ovsené vločky a prevaríme. Nakoniec pridáme sušené ovocie podľa chuti, ochutíme medom a posypeme orechmi.
Špaldové krúpky s jablkami, makom a medom
Suroviny na 4 porcie
- 160 g špaldových krúpov
- 160 g jabĺk
- 40 g hrozienok
- 120 g hrozna
- 40 g medu
- 20 g mletého maku
Krúpy prepláchneme, dáme do hrnca s vodou a varíme domäkka. Potom krúpy scedíme a zmiešame s pokrájanými jablkami, hrozienkami, hroznom a ochutíme medom a pomletým makom. Podľa chuti môžeme pridať iné ovocie alebo horkú čokoládu.
Ryžová kaša s kokosovým mliekom a medom
Suroviny na 4 porcie
- 400 g ryže vo varných vreckách
- 320 ml mlieka
- 120 g medu
- 240 g banánu
- 8 g škorice
Ryžu vo varných vreckách uvaríme podľa návodu, ale čas skrátime o štvrtinu, pretože ryžu budeme dovárať v mlieku. Počas varenia ryže si v hrnci privedieme do varu mlieko, vsypeme doň čiastočne uvarenú ryžu a za stáleho miešania dovaríme. Ryžu treba stále miešať, aby sa nepripálila. Dochutíme medom a škoricou. Miešame, kým nevychladne a nezhustne. Ryžu si môžeme pripraviť večer a ráno ju zjeme studenú alebo prihrejeme. Môžeme ozdobiť kolieskom banánu.
Nákyp z pšena s jablkami a škoricou
Suroviny na 4 porcie
- 150 ml mlieka
- 160 ml vody
- 80 g medu
- 200 g pšena
- 200 g jabĺk
- škorica
- 20 g orechov
- 20 g žĺtok
- 40 g cukru
- 8 g masla
Do hrnčeka dáme vodu s mliekom a pridáme lyžicu medu, pšeno, ktoré sme predtým sparili horúcou vodou, aby nebolo horké, varíme domäkka. Zatiaľ ošúpeme a nastrúhame jablká, ochutíme škoricou a medom, pridáme orechy. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a zmiešame so pšenom. Zapekaciu misu vymažeme maslom, na dno dáme pšeno, malo by mať kašovitú konzistenciu. Na pšeno dáme jablká a navrch druhú vrstvu pšena. Vložíme do rúry a zapečieme pri 180 ° C približne na 15 minút. Nákyp si môžeme pripraviť deň vopred.
Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny