SME

Sladké raňajky podľa šéfkuchára Jara Žídeka

Vyskúšajte špaldové krúpky s jablkami, ryžovú kašu s kokosovým mliekom, nákyp z pšena s jablkami a škoricou alebo ovsenú kašu so sušeným ovocím.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Ovsená kaša so sušeným ovocím a orechmi

Suroviny na 4 porciekasa.jpg

  • 120 g ovsených vločiek
  • 4 dl mlieka
  • 1dl vody
  • 120 g sušeného ovocia
  • 40 g medu
  • 40 g vlašských orechov

Do hrnca dáme variť vodu s mliekom, pridáme ovsené vločky a prevaríme. Nakoniec pridáme sušené ovocie podľa chuti, ochutíme medom a posypeme orechmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Špaldové krúpky s jablkami, makom a medom

Suroviny na 4 porciespaldove_krupky.jpg

  • 160 g špaldových krúpov
  • 160 g jabĺk
  • 40 g hrozienok
  • 120 g hrozna
  • 40 g medu
  • 20 g mletého maku

Krúpy prepláchneme, dáme do hrnca s vodou a varíme domäkka. Potom krúpy scedíme a zmiešame s pokrájanými jablkami, hrozienkami, hroznom a ochutíme medom a pomletým makom. Podľa chuti môžeme pridať iné ovocie alebo horkú čokoládu.

SkryťVypnúť reklamu

Ryžová kaša s kokosovým mliekom a medom

Suroviny na 4 porcieryzova_kasa_hlavna.jpg

  • 400 g ryže vo varných vreckách
  • 320 ml mlieka
  • 120 g medu
  • 240 g banánu
  • 8 g škorice

Ryžu vo varných vreckách uvaríme podľa návodu, ale čas skrátime o štvrtinu, pretože ryžu budeme dovárať v mlieku. Počas varenia ryže si v hrnci privedieme do varu mlieko, vsypeme doň čiastočne uvarenú ryžu a za stáleho miešania dovaríme. Ryžu treba stále miešať, aby sa nepripálila. Dochutíme medom a škoricou. Miešame, kým nevychladne a nezhustne. Ryžu si môžeme pripraviť večer a ráno ju zjeme studenú alebo prihrejeme. Môžeme ozdobiť kolieskom banánu.

Nákyp z pšena s jablkami a škoricou

Suroviny na 4 porcienakyp_pseno.jpg

  • 150 ml mlieka
  • 160 ml vody
  • 80 g medu
  • 200 g pšena
  • 200 g jabĺk
  • škorica
  • 20 g orechov
  • 20 g žĺtok
  • 40 g cukru
  • 8 g masla

Do hrnčeka dáme vodu s mliekom a pridáme lyžicu medu, pšeno, ktoré sme predtým sparili horúcou vodou, aby nebolo horké, varíme domäkka. Zatiaľ ošúpeme a nastrúhame jablká, ochutíme škoricou a medom, pridáme orechy. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a zmiešame so pšenom. Zapekaciu misu vymažeme maslom, na dno dáme pšeno, malo by mať kašovitú konzistenciu. Na pšeno dáme jablká a navrch druhú vrstvu pšena. Vložíme do rúry a zapečieme pri 180 ° C približne na 15 minút. Nákyp si môžeme pripraviť deň vopred.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 983
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 811
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 624
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 943
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 432
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 124
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 169
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 494
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 873
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 735
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 555
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu