SME

Sladké raňajky podľa šéfkuchára Jara Žídeka

Vyskúšajte špaldové krúpky s jablkami, ryžovú kašu s kokosovým mliekom, nákyp z pšena s jablkami a škoricou alebo ovsenú kašu so sušeným ovocím.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Ovsená kaša so sušeným ovocím a orechmi

Suroviny na 4 porciekasa.jpg

  • 120 g ovsených vločiek
  • 4 dl mlieka
  • 1dl vody
  • 120 g sušeného ovocia
  • 40 g medu
  • 40 g vlašských orechov

Do hrnca dáme variť vodu s mliekom, pridáme ovsené vločky a prevaríme. Nakoniec pridáme sušené ovocie podľa chuti, ochutíme medom a posypeme orechmi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Špaldové krúpky s jablkami, makom a medom

Suroviny na 4 porciespaldove_krupky.jpg

  • 160 g špaldových krúpov
  • 160 g jabĺk
  • 40 g hrozienok
  • 120 g hrozna
  • 40 g medu
  • 20 g mletého maku

Krúpy prepláchneme, dáme do hrnca s vodou a varíme domäkka. Potom krúpy scedíme a zmiešame s pokrájanými jablkami, hrozienkami, hroznom a ochutíme medom a pomletým makom. Podľa chuti môžeme pridať iné ovocie alebo horkú čokoládu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Ryžová kaša s kokosovým mliekom a medom

Suroviny na 4 porcieryzova_kasa_hlavna.jpg

  • 400 g ryže vo varných vreckách
  • 320 ml mlieka
  • 120 g medu
  • 240 g banánu
  • 8 g škorice

Ryžu vo varných vreckách uvaríme podľa návodu, ale čas skrátime o štvrtinu, pretože ryžu budeme dovárať v mlieku. Počas varenia ryže si v hrnci privedieme do varu mlieko, vsypeme doň čiastočne uvarenú ryžu a za stáleho miešania dovaríme. Ryžu treba stále miešať, aby sa nepripálila. Dochutíme medom a škoricou. Miešame, kým nevychladne a nezhustne. Ryžu si môžeme pripraviť večer a ráno ju zjeme studenú alebo prihrejeme. Môžeme ozdobiť kolieskom banánu.

Nákyp z pšena s jablkami a škoricou

Suroviny na 4 porcienakyp_pseno.jpg

  • 150 ml mlieka
  • 160 ml vody
  • 80 g medu
  • 200 g pšena
  • 200 g jabĺk
  • škorica
  • 20 g orechov
  • 20 g žĺtok
  • 40 g cukru
  • 8 g masla

Do hrnčeka dáme vodu s mliekom a pridáme lyžicu medu, pšeno, ktoré sme predtým sparili horúcou vodou, aby nebolo horké, varíme domäkka. Zatiaľ ošúpeme a nastrúhame jablká, ochutíme škoricou a medom, pridáme orechy. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a zmiešame so pšenom. Zapekaciu misu vymažeme maslom, na dno dáme pšeno, malo by mať kašovitú konzistenciu. Na pšeno dáme jablká a navrch druhú vrstvu pšena. Vložíme do rúry a zapečieme pri 180 ° C približne na 15 minút. Nákyp si môžeme pripraviť deň vopred.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  3. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  4. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  5. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  6. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  7. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  8. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  3. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  5. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  7. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  8. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 835
  2. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 5 129
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 4 901
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 781
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 226
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 173
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 281
  8. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 1 997
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 13 164
  2. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 601
  3. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 10 522
  4. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 8 127
  5. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 7 959
  6. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 7 346
  7. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 488
  8. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 5 715
  1. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  3. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  4. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  5. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  6. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  7. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  8. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu