VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Varíme s veľvyslancom: Švajčiarske syrové fondue

Švajčiarsky veľvyslanec na Slovensku Christian Fotsch pripravil pre seriál Varíme s veľvyslancom typickú švajčiarsku delikatesu, syrové fondue.

Syrové fondue je typickým švajčiarskym jedlom.(Zdroj: Slovak Spectator)

Tradičné švajčiarske jedlo bolo prvýkrát popísané v knižke uverejnenej v Zürichu už v roku 1699. Veľvyslanec Christian Fotsch neponecháva pri varení nič na náhodu. Tri druhy strúhaného švajčiarskeho syra sú pripravené v miskách so štýlovými papierovými menovkami – Appenzeller, Gruyére a Emmentaler. Na varenie fondue sa používa špeciálna nádoba „caquelon“, syr sa varí spolu so suchým bielym vínom a „Kirschwasser“, čo je tradičný švajčiarsky čerešňový destilát.

„Fondue svojím spôsobom odráža ducha Švajčiarska prostredníctvom svojich hlavných ingrediencií,“ povedal Fotsch, veľvyslanec Švajčiarska na Slovensku. Syr je veľmi tradičný výrobok jeho krajiny, ktorá má rozsiahly mliekárenský a vinárenský priemysel.

Fondue žiada viac než len syr a víno

„Pocit spolupatričnosti je pre toto jedlo veľmi dôležitý,“ hovorí Fotsch, pričom vysvetľuje svojim hosťom v rámci programu Varíme s veľvyslancom vo svojej bratislavskej rezidencii, ako používať špeciálnu vidličku s dlhou rúčkou na namáčanie kúskov chleba zo zohriateho hrnca na fondue v strede stola.

Keďže fondue je sýte jedlo, ľudia ho zvyčajne podávali počas zimných večerov, keď vládol nedostatok slnka a keď „by mohli potrebovať niečo, čo by ich povzbudilo“. Švajčiarsky veľvyslanec tiež vysvetlil, ako rôzne recepty na fondue, aké nájdeme v rámci Švajčiarska, odrážajú jeho federatívny charakter, pričom „každá oblasť má vlastné tradície, vlastný vkus. V jednom regióne použijete slanší syr, zatiaľ čo v inom sa na fondue používajú jemnejšie syry. Je to naozaj vec vkusu každého kantónu, každého okresu a dokonca každej obce. V horských oblastiach sa recepty môžu líšiť od jedného údolia k druhému.“

Podľa Fotscha je jedlo, rovnako ako v iných krajinách, dôležitou súčasťou identity. Na otázku o kulinárskych vplyvoch na švajčiarsku kuchyňu však veľvyslanec poukázal na silný vplyv, ktorý mali susedné krajiny ako Nemecko, Rakúsko a hlavne Taliansko a Francúzsko. „No postupom času sme si vytvorili vlastnú identitu švajčiarskeho jedla,“ povedal Fotsch a dodal, že fondue sa používalo pred druhou svetovou vojnou na posilnenie švajčiarskej identity a nezávislosti Švajčiarska.

Rôznorodosť je však podľa Fotscha zakódovaná vo švajčiarskych génoch. Vysvetlil, že Švajčiarsko je odjakživa konglomerátom rôznych menšín, „takže nikto nie je v skutočnosti vo Švajčiarsku väčšinou a my väčšiny odmietame, lebo každý Švajčiar je menšinou buď z hľadiska jazyka, alebo národnosti“.

Pokiaľ ide o jeho osobné kulinárske voľby, Fotsch prezradil, že je veľkým fanúšikom medzinárodnej kuchyne. Veľvyslanec má rád ázijskú kuchyňu: "Pokiaľ ide o jedlo, som veľmi globálny človek," dodáva.

Švajčiarsku a slovenskú kuchyňu spája syr

Fotsch poukázal na podobnosti medzi slovenskou a švajčiarskou kuchyňou, hlavne na početné jedlá oboch krajín založené na syre. Možno hlavný rozdiel spočíva v tom, že na Slovensku, na rozdiel od Švajčiarska, je hojne rozšírený ovčí syr.

Švajčiarsko sa stáva čoraz uvedomelejším ohľadom zdravej výživy a bio-potravín, pri ktorých zákazník pozná skutočný pôvod. Takéto potraviny sú v krajine čoraz populárnejšie. Švajčiarsko so svojimi silnými potravinovými predpismi sa môže nazývať BIO, keďže „Švajčiari sú veľmi bio-uvedomelí“.

„Náš parlament práve rozhodol, že chceme mať prísnejšie pravidlá ohľadom toho, pre ktoré produkty bude výrobca smieť použiť nálepku „Swiss-made“ (Vyrobené vo Švajčiarsku)," zhrnul Fotsch a dodal, že v súčasnosti musí byť 60 percent výrobku vyrobených vo Švajčiarsku, aby smel mal označenie Vyrobené vo Švajčiarsku.

Švajčiarske fondue

  • 2 kúsky cesnaku
  • 300 g strúhaného syra Appenzeller
  • 300 g strúhaného syra Gruyére
  • 300 g strúhaného syra Emmentaler
  • 4 dl suchého bieleho vína
  • 1 kávová lyžička limetkovej šťavy
  • 3-4 ml Kischwasseru (charakteristického čerešňového destilátu)
  • 3 kávové lyžičky kukuričného škrobu
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • štipka muškátového orecha

Podrvte cesnak. Premiešajte všetky (nahrubo postrúhané) syry s vínom, limetkovou šťavou a kukuričným škrobom (pripraveným v malom množstve vody) v špeciálnej nádobe nazývanej „caquelon“.

Dajte caquelon na šporák s miernou teplotou. Neustále miešajte zmes, kým sa celkom nerozpustí. Nakoniec pridajte Kirschwasser, čerstvo pomleté korenie a muškátový orech. Keď je fondue hotové, dajte caquelon na malý varič doprostred stola.

Prispôsobte teplotu tak, aby syr ostal rozpustený a udržal si stálu teplotu pri jedení. Servírujte fondue s čerstvými bielymi alebo tmavými bagetami nahrubo nakrájanými na kúsky 2x2 cm. Dajte kúsok bagety na dlhú fonduovú vidličku a ponorte ho do roztopeného syra. Občas premiešajte syr naspodku nádoby, aby sa nepripálil. Fondue možno podávať so suchým bielym vínom alebo čiernym čajom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. Mladí futbalisti získali takmer 50 tisíc eur
  2. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  3. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  4. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  5. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  7. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  8. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  9. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  10. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 12 106
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 711
  3. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 3 771
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 725
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 3 519
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 486
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 205
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 094
  9. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 060
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu? 2 035

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Fico píše o nefér hre, jeho list šéfovi UEFA nič nezmení

Premiér po zápase Nemecka s Talianskom napísal, že mu nie je ľahostajná výchova mladých ľudí. Pri iných futbalových kauzách mlčal.

KOMENTÁRE

Premiér listom UEFA podliezol latku

Je nezvyklé, aby ústavný činiteľ vypisoval na športové federácie.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Som tehotná, ale môj partner má pochybnosti

Klinická psychologička poradí pri pocitoch samoty v tehotenstve aj ako sa zachovať pri mizogýnovi v rodine.

Margaret Hamiltonová: žena, ktorá pomohla mužom pristáť na Mesiaci

Vyznala sa v programovaní a vymyslela termín softvérové inžinierstvo. Aj vďaka nej USA vo vesmírnych pretekoch dobehli Sovietsky zväz.

Láka vás vegánstvo? Na týchto sedem vecí by ste mali myslieť

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Strava v tehotenstve: Päť kľúčových živín pre matku a dieťa

Veľká päťka živín pre tehotné: kyselina listová, vápnik, vitamín D, bielkoviny a železo. Aký má byť príjem a ktoré potraviny ich obsahujú?