VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Varíme s veľvyslancom: Švajčiarske syrové fondue

Švajčiarsky veľvyslanec na Slovensku Christian Fotsch pripravil pre seriál Varíme s veľvyslancom typickú švajčiarsku delikatesu, syrové fondue.

Syrové fondue je typickým švajčiarskym jedlom.(Zdroj: Slovak Spectator)

Tradičné švajčiarske jedlo bolo prvýkrát popísané v knižke uverejnenej v Zürichu už v roku 1699. Veľvyslanec Christian Fotsch neponecháva pri varení nič na náhodu. Tri druhy strúhaného švajčiarskeho syra sú pripravené v miskách so štýlovými papierovými menovkami – Appenzeller, Gruyére a Emmentaler. Na varenie fondue sa používa špeciálna nádoba „caquelon“, syr sa varí spolu so suchým bielym vínom a „Kirschwasser“, čo je tradičný švajčiarsky čerešňový destilát.

„Fondue svojím spôsobom odráža ducha Švajčiarska prostredníctvom svojich hlavných ingrediencií,“ povedal Fotsch, veľvyslanec Švajčiarska na Slovensku. Syr je veľmi tradičný výrobok jeho krajiny, ktorá má rozsiahly mliekárenský a vinárenský priemysel.

Fondue žiada viac než len syr a víno

„Pocit spolupatričnosti je pre toto jedlo veľmi dôležitý,“ hovorí Fotsch, pričom vysvetľuje svojim hosťom v rámci programu Varíme s veľvyslancom vo svojej bratislavskej rezidencii, ako používať špeciálnu vidličku s dlhou rúčkou na namáčanie kúskov chleba zo zohriateho hrnca na fondue v strede stola.

Keďže fondue je sýte jedlo, ľudia ho zvyčajne podávali počas zimných večerov, keď vládol nedostatok slnka a keď „by mohli potrebovať niečo, čo by ich povzbudilo“. Švajčiarsky veľvyslanec tiež vysvetlil, ako rôzne recepty na fondue, aké nájdeme v rámci Švajčiarska, odrážajú jeho federatívny charakter, pričom „každá oblasť má vlastné tradície, vlastný vkus. V jednom regióne použijete slanší syr, zatiaľ čo v inom sa na fondue používajú jemnejšie syry. Je to naozaj vec vkusu každého kantónu, každého okresu a dokonca každej obce. V horských oblastiach sa recepty môžu líšiť od jedného údolia k druhému.“

Podľa Fotscha je jedlo, rovnako ako v iných krajinách, dôležitou súčasťou identity. Na otázku o kulinárskych vplyvoch na švajčiarsku kuchyňu však veľvyslanec poukázal na silný vplyv, ktorý mali susedné krajiny ako Nemecko, Rakúsko a hlavne Taliansko a Francúzsko. „No postupom času sme si vytvorili vlastnú identitu švajčiarskeho jedla,“ povedal Fotsch a dodal, že fondue sa používalo pred druhou svetovou vojnou na posilnenie švajčiarskej identity a nezávislosti Švajčiarska.

Rôznorodosť je však podľa Fotscha zakódovaná vo švajčiarskych génoch. Vysvetlil, že Švajčiarsko je odjakživa konglomerátom rôznych menšín, „takže nikto nie je v skutočnosti vo Švajčiarsku väčšinou a my väčšiny odmietame, lebo každý Švajčiar je menšinou buď z hľadiska jazyka, alebo národnosti“.

Pokiaľ ide o jeho osobné kulinárske voľby, Fotsch prezradil, že je veľkým fanúšikom medzinárodnej kuchyne. Veľvyslanec má rád ázijskú kuchyňu: "Pokiaľ ide o jedlo, som veľmi globálny človek," dodáva.

Švajčiarsku a slovenskú kuchyňu spája syr

Fotsch poukázal na podobnosti medzi slovenskou a švajčiarskou kuchyňou, hlavne na početné jedlá oboch krajín založené na syre. Možno hlavný rozdiel spočíva v tom, že na Slovensku, na rozdiel od Švajčiarska, je hojne rozšírený ovčí syr.

Švajčiarsko sa stáva čoraz uvedomelejším ohľadom zdravej výživy a bio-potravín, pri ktorých zákazník pozná skutočný pôvod. Takéto potraviny sú v krajine čoraz populárnejšie. Švajčiarsko so svojimi silnými potravinovými predpismi sa môže nazývať BIO, keďže „Švajčiari sú veľmi bio-uvedomelí“.

„Náš parlament práve rozhodol, že chceme mať prísnejšie pravidlá ohľadom toho, pre ktoré produkty bude výrobca smieť použiť nálepku „Swiss-made“ (Vyrobené vo Švajčiarsku)," zhrnul Fotsch a dodal, že v súčasnosti musí byť 60 percent výrobku vyrobených vo Švajčiarsku, aby smel mal označenie Vyrobené vo Švajčiarsku.

Švajčiarske fondue

  • 2 kúsky cesnaku
  • 300 g strúhaného syra Appenzeller
  • 300 g strúhaného syra Gruyére
  • 300 g strúhaného syra Emmentaler
  • 4 dl suchého bieleho vína
  • 1 kávová lyžička limetkovej šťavy
  • 3-4 ml Kischwasseru (charakteristického čerešňového destilátu)
  • 3 kávové lyžičky kukuričného škrobu
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • štipka muškátového orecha

Podrvte cesnak. Premiešajte všetky (nahrubo postrúhané) syry s vínom, limetkovou šťavou a kukuričným škrobom (pripraveným v malom množstve vody) v špeciálnej nádobe nazývanej „caquelon“.

Dajte caquelon na šporák s miernou teplotou. Neustále miešajte zmes, kým sa celkom nerozpustí. Nakoniec pridajte Kirschwasser, čerstvo pomleté korenie a muškátový orech. Keď je fondue hotové, dajte caquelon na malý varič doprostred stola.

Prispôsobte teplotu tak, aby syr ostal rozpustený a udržal si stálu teplotu pri jedení. Servírujte fondue s čerstvými bielymi alebo tmavými bagetami nahrubo nakrájanými na kúsky 2x2 cm. Dajte kúsok bagety na dlhú fonduovú vidličku a ponorte ho do roztopeného syra. Občas premiešajte syr naspodku nádoby, aby sa nepripálil. Fondue možno podávať so suchým bielym vínom alebo čiernym čajom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  3. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  4. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  5. Zábavný aj sebavedomý
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  8. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  9. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  1. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt
  2. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  3. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  4. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  5. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  6. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  7. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  9. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  10. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 27 273
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 7 950
  3. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 4 528
  4. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 4 185
  5. Zábavný aj sebavedomý 4 007
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 700
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 3 171
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 138
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 273
  10. Baktérie vyhrávajú nad antibiotikami a môžeme si za to sami 1 916

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Trump zažil najväčšiu porážku. Nevie robiť dohody

Reforma zdravotníckeho systému obamacare Trumpovi nevyšla. Ďalšia na rade môže byť jeho reforma daní.

SVET

Rusi predali Aljašku priľahko, ľutujú už 150 rokov

V USA sa najskôr vtipkovalo, že utratili hriešne peniaze za chladničku.

KOMENTÁRE

Gaulieder zosobňoval protest proti únosu štátu

Smrť bývalého poslanca pripomína, že sa od 90. rokov veľa nezmenilo.

Neprehliadnite tiež

Desať osviežujúcich ananásových receptov pre váš sladký víkend

Ananás je vďačnou surovinou, ktorá dokonale pristane koláčom a tortám. Vyskúšajte niektorý z receptov počas voľných dní.

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Jarné upratovanie v tele: Návod na účinnú očistu

Jarné obdobie je ideálne na prečistenie organizmu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop