VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Varíme s veľvyslancom: Švajčiarske syrové fondue

Švajčiarsky veľvyslanec na Slovensku Christian Fotsch pripravil pre seriál Varíme s veľvyslancom typickú švajčiarsku delikatesu, syrové fondue.

Syrové fondue je typickým švajčiarskym jedlom.(Zdroj: Slovak Spectator)

Tradičné švajčiarske jedlo bolo prvýkrát popísané v knižke uverejnenej v Zürichu už v roku 1699. Veľvyslanec Christian Fotsch neponecháva pri varení nič na náhodu. Tri druhy strúhaného švajčiarskeho syra sú pripravené v miskách so štýlovými papierovými menovkami – Appenzeller, Gruyére a Emmentaler. Na varenie fondue sa používa špeciálna nádoba „caquelon“, syr sa varí spolu so suchým bielym vínom a „Kirschwasser“, čo je tradičný švajčiarsky čerešňový destilát.

„Fondue svojím spôsobom odráža ducha Švajčiarska prostredníctvom svojich hlavných ingrediencií,“ povedal Fotsch, veľvyslanec Švajčiarska na Slovensku. Syr je veľmi tradičný výrobok jeho krajiny, ktorá má rozsiahly mliekárenský a vinárenský priemysel.

Fondue žiada viac než len syr a víno

„Pocit spolupatričnosti je pre toto jedlo veľmi dôležitý,“ hovorí Fotsch, pričom vysvetľuje svojim hosťom v rámci programu Varíme s veľvyslancom vo svojej bratislavskej rezidencii, ako používať špeciálnu vidličku s dlhou rúčkou na namáčanie kúskov chleba zo zohriateho hrnca na fondue v strede stola.

Keďže fondue je sýte jedlo, ľudia ho zvyčajne podávali počas zimných večerov, keď vládol nedostatok slnka a keď „by mohli potrebovať niečo, čo by ich povzbudilo“. Švajčiarsky veľvyslanec tiež vysvetlil, ako rôzne recepty na fondue, aké nájdeme v rámci Švajčiarska, odrážajú jeho federatívny charakter, pričom „každá oblasť má vlastné tradície, vlastný vkus. V jednom regióne použijete slanší syr, zatiaľ čo v inom sa na fondue používajú jemnejšie syry. Je to naozaj vec vkusu každého kantónu, každého okresu a dokonca každej obce. V horských oblastiach sa recepty môžu líšiť od jedného údolia k druhému.“

Podľa Fotscha je jedlo, rovnako ako v iných krajinách, dôležitou súčasťou identity. Na otázku o kulinárskych vplyvoch na švajčiarsku kuchyňu však veľvyslanec poukázal na silný vplyv, ktorý mali susedné krajiny ako Nemecko, Rakúsko a hlavne Taliansko a Francúzsko. „No postupom času sme si vytvorili vlastnú identitu švajčiarskeho jedla,“ povedal Fotsch a dodal, že fondue sa používalo pred druhou svetovou vojnou na posilnenie švajčiarskej identity a nezávislosti Švajčiarska.

Rôznorodosť je však podľa Fotscha zakódovaná vo švajčiarskych génoch. Vysvetlil, že Švajčiarsko je odjakživa konglomerátom rôznych menšín, „takže nikto nie je v skutočnosti vo Švajčiarsku väčšinou a my väčšiny odmietame, lebo každý Švajčiar je menšinou buď z hľadiska jazyka, alebo národnosti“.

Pokiaľ ide o jeho osobné kulinárske voľby, Fotsch prezradil, že je veľkým fanúšikom medzinárodnej kuchyne. Veľvyslanec má rád ázijskú kuchyňu: "Pokiaľ ide o jedlo, som veľmi globálny človek," dodáva.

Švajčiarsku a slovenskú kuchyňu spája syr

Fotsch poukázal na podobnosti medzi slovenskou a švajčiarskou kuchyňou, hlavne na početné jedlá oboch krajín založené na syre. Možno hlavný rozdiel spočíva v tom, že na Slovensku, na rozdiel od Švajčiarska, je hojne rozšírený ovčí syr.

Švajčiarsko sa stáva čoraz uvedomelejším ohľadom zdravej výživy a bio-potravín, pri ktorých zákazník pozná skutočný pôvod. Takéto potraviny sú v krajine čoraz populárnejšie. Švajčiarsko so svojimi silnými potravinovými predpismi sa môže nazývať BIO, keďže „Švajčiari sú veľmi bio-uvedomelí“.

„Náš parlament práve rozhodol, že chceme mať prísnejšie pravidlá ohľadom toho, pre ktoré produkty bude výrobca smieť použiť nálepku „Swiss-made“ (Vyrobené vo Švajčiarsku)," zhrnul Fotsch a dodal, že v súčasnosti musí byť 60 percent výrobku vyrobených vo Švajčiarsku, aby smel mal označenie Vyrobené vo Švajčiarsku.

Švajčiarske fondue

  • 2 kúsky cesnaku
  • 300 g strúhaného syra Appenzeller
  • 300 g strúhaného syra Gruyére
  • 300 g strúhaného syra Emmentaler
  • 4 dl suchého bieleho vína
  • 1 kávová lyžička limetkovej šťavy
  • 3-4 ml Kischwasseru (charakteristického čerešňového destilátu)
  • 3 kávové lyžičky kukuričného škrobu
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • štipka muškátového orecha

Podrvte cesnak. Premiešajte všetky (nahrubo postrúhané) syry s vínom, limetkovou šťavou a kukuričným škrobom (pripraveným v malom množstve vody) v špeciálnej nádobe nazývanej „caquelon“.

Dajte caquelon na šporák s miernou teplotou. Neustále miešajte zmes, kým sa celkom nerozpustí. Nakoniec pridajte Kirschwasser, čerstvo pomleté korenie a muškátový orech. Keď je fondue hotové, dajte caquelon na malý varič doprostred stola.

Prispôsobte teplotu tak, aby syr ostal rozpustený a udržal si stálu teplotu pri jedení. Servírujte fondue s čerstvými bielymi alebo tmavými bagetami nahrubo nakrájanými na kúsky 2x2 cm. Dajte kúsok bagety na dlhú fonduovú vidličku a ponorte ho do roztopeného syra. Občas premiešajte syr naspodku nádoby, aby sa nepripálil. Fondue možno podávať so suchým bielym vínom alebo čiernym čajom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  2. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  3. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  4. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  6. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  10. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 4 402
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 4 071
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 527
  4. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 486
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 922
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 401
  7. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 2 311
  8. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 1 876
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 835
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 505

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Laššáková: Kiskov výber ma prekvapil, nečakala som to

Poslankyňa za Smer Jana Laššáková tvrdí, že Maďarič na sneme strany hovoril čiastočne aj z jej srdca.

Neprehliadnite tiež

Ak chcú ženy dojčiť dve či tri deti súčasne, musia často veľa vysvetľovať

Tandemové dojčenie sprevádza mnoho nedorozumení a mýtov.

Etické nakupovanie je výzva. Ukazuje, čo sme schopní obetovať a na čom nám záleží

Je to ťažké, ale nie nemožné. Už ste niekedy uvažovali nad etikou pri nákupe oblečenia?

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.