VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Varíme s veľvyslancom: Švajčiarske syrové fondue

Švajčiarsky veľvyslanec na Slovensku Christian Fotsch pripravil pre seriál Varíme s veľvyslancom typickú švajčiarsku delikatesu, syrové fondue.

Syrové fondue je typickým švajčiarskym jedlom.(Zdroj: Slovak Spectator)

Tradičné švajčiarske jedlo bolo prvýkrát popísané v knižke uverejnenej v Zürichu už v roku 1699. Veľvyslanec Christian Fotsch neponecháva pri varení nič na náhodu. Tri druhy strúhaného švajčiarskeho syra sú pripravené v miskách so štýlovými papierovými menovkami – Appenzeller, Gruyére a Emmentaler. Na varenie fondue sa používa špeciálna nádoba „caquelon“, syr sa varí spolu so suchým bielym vínom a „Kirschwasser“, čo je tradičný švajčiarsky čerešňový destilát.

„Fondue svojím spôsobom odráža ducha Švajčiarska prostredníctvom svojich hlavných ingrediencií,“ povedal Fotsch, veľvyslanec Švajčiarska na Slovensku. Syr je veľmi tradičný výrobok jeho krajiny, ktorá má rozsiahly mliekárenský a vinárenský priemysel.

Fondue žiada viac než len syr a víno

„Pocit spolupatričnosti je pre toto jedlo veľmi dôležitý,“ hovorí Fotsch, pričom vysvetľuje svojim hosťom v rámci programu Varíme s veľvyslancom vo svojej bratislavskej rezidencii, ako používať špeciálnu vidličku s dlhou rúčkou na namáčanie kúskov chleba zo zohriateho hrnca na fondue v strede stola.

Keďže fondue je sýte jedlo, ľudia ho zvyčajne podávali počas zimných večerov, keď vládol nedostatok slnka a keď „by mohli potrebovať niečo, čo by ich povzbudilo“. Švajčiarsky veľvyslanec tiež vysvetlil, ako rôzne recepty na fondue, aké nájdeme v rámci Švajčiarska, odrážajú jeho federatívny charakter, pričom „každá oblasť má vlastné tradície, vlastný vkus. V jednom regióne použijete slanší syr, zatiaľ čo v inom sa na fondue používajú jemnejšie syry. Je to naozaj vec vkusu každého kantónu, každého okresu a dokonca každej obce. V horských oblastiach sa recepty môžu líšiť od jedného údolia k druhému.“

Podľa Fotscha je jedlo, rovnako ako v iných krajinách, dôležitou súčasťou identity. Na otázku o kulinárskych vplyvoch na švajčiarsku kuchyňu však veľvyslanec poukázal na silný vplyv, ktorý mali susedné krajiny ako Nemecko, Rakúsko a hlavne Taliansko a Francúzsko. „No postupom času sme si vytvorili vlastnú identitu švajčiarskeho jedla,“ povedal Fotsch a dodal, že fondue sa používalo pred druhou svetovou vojnou na posilnenie švajčiarskej identity a nezávislosti Švajčiarska.

Rôznorodosť je však podľa Fotscha zakódovaná vo švajčiarskych génoch. Vysvetlil, že Švajčiarsko je odjakživa konglomerátom rôznych menšín, „takže nikto nie je v skutočnosti vo Švajčiarsku väčšinou a my väčšiny odmietame, lebo každý Švajčiar je menšinou buď z hľadiska jazyka, alebo národnosti“.

Pokiaľ ide o jeho osobné kulinárske voľby, Fotsch prezradil, že je veľkým fanúšikom medzinárodnej kuchyne. Veľvyslanec má rád ázijskú kuchyňu: "Pokiaľ ide o jedlo, som veľmi globálny človek," dodáva.

Švajčiarsku a slovenskú kuchyňu spája syr

Fotsch poukázal na podobnosti medzi slovenskou a švajčiarskou kuchyňou, hlavne na početné jedlá oboch krajín založené na syre. Možno hlavný rozdiel spočíva v tom, že na Slovensku, na rozdiel od Švajčiarska, je hojne rozšírený ovčí syr.

Švajčiarsko sa stáva čoraz uvedomelejším ohľadom zdravej výživy a bio-potravín, pri ktorých zákazník pozná skutočný pôvod. Takéto potraviny sú v krajine čoraz populárnejšie. Švajčiarsko so svojimi silnými potravinovými predpismi sa môže nazývať BIO, keďže „Švajčiari sú veľmi bio-uvedomelí“.

„Náš parlament práve rozhodol, že chceme mať prísnejšie pravidlá ohľadom toho, pre ktoré produkty bude výrobca smieť použiť nálepku „Swiss-made“ (Vyrobené vo Švajčiarsku)," zhrnul Fotsch a dodal, že v súčasnosti musí byť 60 percent výrobku vyrobených vo Švajčiarsku, aby smel mal označenie Vyrobené vo Švajčiarsku.

Švajčiarske fondue

  • 2 kúsky cesnaku
  • 300 g strúhaného syra Appenzeller
  • 300 g strúhaného syra Gruyére
  • 300 g strúhaného syra Emmentaler
  • 4 dl suchého bieleho vína
  • 1 kávová lyžička limetkovej šťavy
  • 3-4 ml Kischwasseru (charakteristického čerešňového destilátu)
  • 3 kávové lyžičky kukuričného škrobu
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • štipka muškátového orecha

Podrvte cesnak. Premiešajte všetky (nahrubo postrúhané) syry s vínom, limetkovou šťavou a kukuričným škrobom (pripraveným v malom množstve vody) v špeciálnej nádobe nazývanej „caquelon“.

Dajte caquelon na šporák s miernou teplotou. Neustále miešajte zmes, kým sa celkom nerozpustí. Nakoniec pridajte Kirschwasser, čerstvo pomleté korenie a muškátový orech. Keď je fondue hotové, dajte caquelon na malý varič doprostred stola.

Prispôsobte teplotu tak, aby syr ostal rozpustený a udržal si stálu teplotu pri jedení. Servírujte fondue s čerstvými bielymi alebo tmavými bagetami nahrubo nakrájanými na kúsky 2x2 cm. Dajte kúsok bagety na dlhú fonduovú vidličku a ponorte ho do roztopeného syra. Občas premiešajte syr naspodku nádoby, aby sa nepripálil. Fondue možno podávať so suchým bielym vínom alebo čiernym čajom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  5. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  6. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  7. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  9. Rastie nám pokrivená generácia?
  10. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  1. Poslanec Borguľa žiada vládu o podporu pre Bratislavu
  2. Otvorenie akademického roka 2017/2018 na EU v Bratislave
  3. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  4. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  5. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  6. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  7. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  8. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  9. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  10. Detské zúbky sú veda
  1. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 6 307
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 5 073
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 2 988
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 490
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 444
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 1 431
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 407
  8. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície? 1 213
  9. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni. 1 000
  10. Kedy sa refinancovanie oplatí? 909

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako mení transplantácia srdca vnímanie okolitého sveta

Transplantácia orgánov sa ukazuje ako otázka niekoľkých rokov. Vhodné srdce pre Jana Škrlanta sa však našlo už po šiestich týždňoch.

ŠPORT

Legenda Merckx o Saganovi: Súperi mu len nahrávajú

Merckx nevidel na MS poriadne preteky.

SVET

Macron našiel spojencov na európsku revolúciu aj na Slovensku

Pri plánoch sa nemôže úplne spoľahnúť na podporu Nemecka.

BRATISLAVA

Rušiť gymnáziá, prihlasovať ľudí? Kandidáti povedali, čo chcú s Bratislavou

V SME Naživo diskutovali Ftáčnik, Frešo, Droba a Kusý.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.