VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Varíme s veľvyslancom: Švajčiarske syrové fondue

Švajčiarsky veľvyslanec na Slovensku Christian Fotsch pripravil pre seriál Varíme s veľvyslancom typickú švajčiarsku delikatesu, syrové fondue.

Syrové fondue je typickým švajčiarskym jedlom.(Zdroj: Slovak Spectator)

Tradičné švajčiarske jedlo bolo prvýkrát popísané v knižke uverejnenej v Zürichu už v roku 1699. Veľvyslanec Christian Fotsch neponecháva pri varení nič na náhodu. Tri druhy strúhaného švajčiarskeho syra sú pripravené v miskách so štýlovými papierovými menovkami – Appenzeller, Gruyére a Emmentaler. Na varenie fondue sa používa špeciálna nádoba „caquelon“, syr sa varí spolu so suchým bielym vínom a „Kirschwasser“, čo je tradičný švajčiarsky čerešňový destilát.

„Fondue svojím spôsobom odráža ducha Švajčiarska prostredníctvom svojich hlavných ingrediencií,“ povedal Fotsch, veľvyslanec Švajčiarska na Slovensku. Syr je veľmi tradičný výrobok jeho krajiny, ktorá má rozsiahly mliekárenský a vinárenský priemysel.

Fondue žiada viac než len syr a víno

„Pocit spolupatričnosti je pre toto jedlo veľmi dôležitý,“ hovorí Fotsch, pričom vysvetľuje svojim hosťom v rámci programu Varíme s veľvyslancom vo svojej bratislavskej rezidencii, ako používať špeciálnu vidličku s dlhou rúčkou na namáčanie kúskov chleba zo zohriateho hrnca na fondue v strede stola.

Keďže fondue je sýte jedlo, ľudia ho zvyčajne podávali počas zimných večerov, keď vládol nedostatok slnka a keď „by mohli potrebovať niečo, čo by ich povzbudilo“. Švajčiarsky veľvyslanec tiež vysvetlil, ako rôzne recepty na fondue, aké nájdeme v rámci Švajčiarska, odrážajú jeho federatívny charakter, pričom „každá oblasť má vlastné tradície, vlastný vkus. V jednom regióne použijete slanší syr, zatiaľ čo v inom sa na fondue používajú jemnejšie syry. Je to naozaj vec vkusu každého kantónu, každého okresu a dokonca každej obce. V horských oblastiach sa recepty môžu líšiť od jedného údolia k druhému.“

Podľa Fotscha je jedlo, rovnako ako v iných krajinách, dôležitou súčasťou identity. Na otázku o kulinárskych vplyvoch na švajčiarsku kuchyňu však veľvyslanec poukázal na silný vplyv, ktorý mali susedné krajiny ako Nemecko, Rakúsko a hlavne Taliansko a Francúzsko. „No postupom času sme si vytvorili vlastnú identitu švajčiarskeho jedla,“ povedal Fotsch a dodal, že fondue sa používalo pred druhou svetovou vojnou na posilnenie švajčiarskej identity a nezávislosti Švajčiarska.

Rôznorodosť je však podľa Fotscha zakódovaná vo švajčiarskych génoch. Vysvetlil, že Švajčiarsko je odjakživa konglomerátom rôznych menšín, „takže nikto nie je v skutočnosti vo Švajčiarsku väčšinou a my väčšiny odmietame, lebo každý Švajčiar je menšinou buď z hľadiska jazyka, alebo národnosti“.

Pokiaľ ide o jeho osobné kulinárske voľby, Fotsch prezradil, že je veľkým fanúšikom medzinárodnej kuchyne. Veľvyslanec má rád ázijskú kuchyňu: "Pokiaľ ide o jedlo, som veľmi globálny človek," dodáva.

Švajčiarsku a slovenskú kuchyňu spája syr

Fotsch poukázal na podobnosti medzi slovenskou a švajčiarskou kuchyňou, hlavne na početné jedlá oboch krajín založené na syre. Možno hlavný rozdiel spočíva v tom, že na Slovensku, na rozdiel od Švajčiarska, je hojne rozšírený ovčí syr.

Švajčiarsko sa stáva čoraz uvedomelejším ohľadom zdravej výživy a bio-potravín, pri ktorých zákazník pozná skutočný pôvod. Takéto potraviny sú v krajine čoraz populárnejšie. Švajčiarsko so svojimi silnými potravinovými predpismi sa môže nazývať BIO, keďže „Švajčiari sú veľmi bio-uvedomelí“.

„Náš parlament práve rozhodol, že chceme mať prísnejšie pravidlá ohľadom toho, pre ktoré produkty bude výrobca smieť použiť nálepku „Swiss-made“ (Vyrobené vo Švajčiarsku)," zhrnul Fotsch a dodal, že v súčasnosti musí byť 60 percent výrobku vyrobených vo Švajčiarsku, aby smel mal označenie Vyrobené vo Švajčiarsku.

Švajčiarske fondue

  • 2 kúsky cesnaku
  • 300 g strúhaného syra Appenzeller
  • 300 g strúhaného syra Gruyére
  • 300 g strúhaného syra Emmentaler
  • 4 dl suchého bieleho vína
  • 1 kávová lyžička limetkovej šťavy
  • 3-4 ml Kischwasseru (charakteristického čerešňového destilátu)
  • 3 kávové lyžičky kukuričného škrobu
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • štipka muškátového orecha

Podrvte cesnak. Premiešajte všetky (nahrubo postrúhané) syry s vínom, limetkovou šťavou a kukuričným škrobom (pripraveným v malom množstve vody) v špeciálnej nádobe nazývanej „caquelon“.

Dajte caquelon na šporák s miernou teplotou. Neustále miešajte zmes, kým sa celkom nerozpustí. Nakoniec pridajte Kirschwasser, čerstvo pomleté korenie a muškátový orech. Keď je fondue hotové, dajte caquelon na malý varič doprostred stola.

Prispôsobte teplotu tak, aby syr ostal rozpustený a udržal si stálu teplotu pri jedení. Servírujte fondue s čerstvými bielymi alebo tmavými bagetami nahrubo nakrájanými na kúsky 2x2 cm. Dajte kúsok bagety na dlhú fonduovú vidličku a ponorte ho do roztopeného syra. Občas premiešajte syr naspodku nádoby, aby sa nepripálil. Fondue možno podávať so suchým bielym vínom alebo čiernym čajom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 239
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 445
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 899
  4. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 609
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 574
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 413
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 355
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 284
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 233
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 114

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Teroristi zaútočili v Barcelone, zahynulo najmenej 13 ľudí (minúta po minúte)

Dodávka vrazila do davu ľudí v centre mesta. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

SVET

Ľudia utekali v panike. Ako vyzerá situácia v Barcelone (fotogaléria)

Polícia potvrdila, že išlo o teroristický útok.

KOMENTÁRE

Po kríze pokračujeme

Trauma Dankovi ale prospeje, viac bude počítať vlastné limity a „žetóny“, ktorými disponuje.

SVET

Útoky v Madride zmenili španielsky pohľad na terorizmus

Španielsko sa v roku 2004 poučilo.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.