3x huby bez námahy: V bochníku, toaste i koláčikoch

Pripravte si s nami jednoduché hubové pochúťky! A možno ani nemusíte chodiť do lesa, stačí zájsť do vlastnej komory alebo do supermarketu...

(Zdroj: Isifa)

Toasty s hubovým prekvapením
Suroviny na 4 porcie

  • plátok masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL hnedého cukru
  • 1 ČL horčicových semienok
  • 50 ml balzamikového octu
  • 2 bobkové listy
  • 1 – 2 PL vody
  • 250 g malých šampiňónov
  • 4 plátky ciabatty alebo 8 plátkov šikmo narezanej bagety
  • 2 – 3 mäsité paradajky
  • rukola alebo roketa na dozdobenie
  • morská soľ, mleté čierne korenie

Huby podľa potreby očistite. Na panvici rozohrejte maslo a olivový olej. Pridajte cukor, horčicové semienka, bobkové listy a zmes zalejte vodou a balzamikovým octom. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí a suroviny nespoja. Do omáčky pridajte šampiňóny, soľ a korenie a zmes povarte na malom plameni 1 – 2 minúty. Premiešajte, odstavte a nechajte postáť. Plátky pečiva nasucho opražte na panvici alebo ich upečte dochrumkava v rúre pri teplote 180 stupňov. Toasty servírujte s hubami, dozdobené plátkami paradajok a lístkami rokety. Chuť zvýrazní i čerstvo pomleté čierne korenie a hrubozrnná morská soľ či niekoľko kvapiek olivového oleja.

Tip: Ak vám prekážajú pri jedení horčicové semienka, môžete ich rozdrviť. Nič nepokazíte, ak pred pridaním šampiňónov omáčku precedíte a zbavíte sa tak i semienok i bobkových lístkov.


Hubový bochník so slaninou a syrom
Suroviny na viac porcií alebo 1 bochník

  • 2 plátky masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 250 g bielych alebo hnedých šampiňónov
  • 100 g hladkej múky
  • 80 g polohrubej múky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL pálivej papriky (kajenské korenie, čili...)
  • 3 veľké vajíčka
  • 60 g cmaru alebo jogurtu
  • 100 g prerastenej slaniny (pancetta)
  • 100 g aromatického tučného tvrdého syra (čedar, ementál...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy
  • forma

Zahrejte na panvici maslo s olivovým olejom, pridajte pokrájané šampiňóny a za občasného premiešania varte, kým huby prestanú púšťať šťavu. V miske zmiešajte obe múky s práškom do pečiva a pálivou paprikou. V inej nádobe metličkou alebo vidličkou rozmiešajte vajíčka spolu s cmarom a vlejte mokré prísady do suchých. Pridajte soľ a korenie a vypracujte cesto. Nakoniec doň zapracujte vychladnuté huby, nadrobno pokrájanú slaninu a nastrúhaný syr. Hotové ho preložte do vymastenej a vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 40 minút. Po čiastočnom vychladnutí bochník vyklopte a môžete servírovať s kyslou smotanou alebo s čerstvou zeleninou.

Tip: Veľkosť vajíčok a tiež hustota použitého jogurtu, cmaru, kyslého mlieka či smotany sa môže odlišovať. Cesto by ale nemalo byť tuhé. Namiesto celého bochníka môžete z cesta pripraviť i slané mafiny.


Hubovo-klobásové koláčiky
Suroviny na 4 porcie

  • 400 – 500 g lístkového cesta
  • 125 g syra s bielou plesňou (brie, hermelín...)
  • 50 g kvalitnej klobásy (chorizo)
  • 1 žĺtok
  • plátok masla
  • 260 g zmesi mladých vždy dostupných húb (šampiňóny, hliva, shiitake)
  • čerstvé vetvičky tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hladká múka na pomúčenie dosky

Rúru predhrejte na 220 stupňov. Na pomúčenej doske rozvaľkajte lístkové cesto a vyrežte z neho štyri kruhy. Ak chcete pracovať bez zvyškov cesta, pokojne to môžu byť aj štvorce. Tvary preložte na vymastený alebo papierom vystlaný plech na pečenie. Vonkajšie okraje (1 – 2 cm) cesta potrite rozmiešaným žĺtkom. Do stredu cesta navrstvite plátky syra a klobásy. Pečte približne 10 – 15 minút podľa hrúbky cesta. Medzitým zahrejte na panvici maslo a zľahka na ňom orestujte huby spolu s lístkami tymianu, soľou a korením. Hotové koláče servírujte dozdobené hubami a čerstvým tymianom.

Tip: Ak nezoženiete čerstvé huby shiitake – u nás známe aj pod názvom húževnatec jedlý, pokojne siahnite po ich sušenej, ale dobre predmočenej alebo predvarenej verzii.


V obchode i doma

  • Niekto ich rád vyhľadáva na prechádzke lesom, iní vždy s istotou stavia na obchod. Skúste si ich dopestovať sami – hoci i v paneláku!
  • Najjednoduchšie a najdostupnejšie sú práve šampiňóny a hliva ustricová. Stačí, ak si vyberiete naočkovaný substrát v sadbovači z ktorejkoľvek ponuky špecializovaných firiem. Potom už iba zabezpečte balíčku správnu teplotu, umiestnenie a vlhkosť podľa pokynov predajcov.
  • Celý proces starania sa o podhubím prerastený substrát netrvá dlhšie ako mesiac. Potom vás obdarí bohatou úrodou, až kým celé podhubie nevyčerpá zo substrátu všetky potrebné živiny. Pri správnej starostlivosti vás škatuľa šampiňónov či vrecko hlív obdaruje nie iba jednorazovou úrodou, ale hneď niekoľkými vlnami zberu za sebou.

Nie je huba ako huba

  • Šampiňóny i hliva majú čosi spoločné. Ako všetky huby pri uskladňovaní obľubujú tmu, chlad, ale sucho. Najlepším spôsobom, ako ich uskladniť po prinesení z obchodu, je obyčajné papierové vrecko uložené v samostatnej zásuvke chladničky. Takto uskladnené vydržia i tri dni. Stále však platí pravidlo, že najlepšiu sú čerstvé.
  • Huby sa po prinesení domov neumývajú. Ak na nich vidíte známky znečistenia alebo nalepené zvyšku pestovateľského substrátu, utrite ich utierkou alebo ich na znečistenom mieste jemne oškrabte nožom. Ak ich predsa len musíte umyť, urobte to rýchlo pod tečúcou vodou. Huby po osušení ihneď spracujte.
  • Šampiňóny – obsahujú veľa vlákniny, ktorá podporuje imunitu a pomáha znižovať zlý cholesterol. Ďalej sú to vitamíny skupiny B, ktoré podporujú metabolizmus a činnosť nervových buniek. Treba spomenúť i obsah vitamínu D, selénu, sodíka, ale i draslíka a fosforu.
  • Hliva – obsahuje veľké množstvo imunostimulačnej látky, preto je vhodná na posilnenie odolnosti organizmu a imunitného systému. Významné je i množstvo minerálov, ako sú draslík, fosfor, zinok, chróm, meď, bór a jód. Z vitamínov je to C, D, K, a B.
  • Tak šampiňóny ako i hliva sú vhodnými potravinami na leto, keďže obsahujú antioxidačné látky a látku ergothioneín, ktorá chráni telo pred UV žiarením a navyše podporuje spaľovanie tukov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Top First moment dovolenky na leto 2018
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  8. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  9. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Riešenia pre hnedú planétu
  4. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  5. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 18 930
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 932
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 5 972
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 141
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 457
  6. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 974
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 971
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 731
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 609
  10. Slováci triedia lepšie 1 212

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

SME vás prevedie cez štvrťstoročie

Významné dni si pamätáme aj cez vlastné príbehy. Rozmýšľame, kde sme boli v 1989, komu sme v 1993 tlieskali a čoho sme sa v 1995 báli.

DOMOV

Dobré ráno: Privítajte nových pánov, singularita je tu

O nových pokrokoch vo vývoji umelej inteligencie.

KOMENTÁRE

Mobilizácia Smeru. Kto ďalej dohodí kameňom

Kamene ako najlepšia formu sebaobrany.

Neprehliadnite tiež

Veľká vianočná súťaž: Hrajte o ceny za viac ako 2400 eur

Zapojte sa a obdarujte seba alebo blízkych.

Fyzioterapeutka radí: Čo robiť, keď vás sekne?

Neprestajné namáhanie chrbta môže viesť k akútnej bolesti.

Technika vo svete ženy: Bez čoho sa nezaobídu známe Slovenky?

Dnešné ženy poznajú výhody moderných technológií, uľahčujú im život v rôznych oblastiach.

Sedem spôsobov, ako si rozvoňať bývanie Vianocami

Vnímajte najkrajšie sviatky roka všetkými zmyslami. Aj čuchom.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Hrajte o štedré ceny vo veľkej vianočnej súťaži!