3x huby bez námahy: V bochníku, toaste i koláčikoch

Pripravte si s nami jednoduché hubové pochúťky! A možno ani nemusíte chodiť do lesa, stačí zájsť do vlastnej komory alebo do supermarketu...

(Zdroj: Isifa)

Toasty s hubovým prekvapením
Suroviny na 4 porcie

  • plátok masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL hnedého cukru
  • 1 ČL horčicových semienok
  • 50 ml balzamikového octu
  • 2 bobkové listy
  • 1 – 2 PL vody
  • 250 g malých šampiňónov
  • 4 plátky ciabatty alebo 8 plátkov šikmo narezanej bagety
  • 2 – 3 mäsité paradajky
  • rukola alebo roketa na dozdobenie
  • morská soľ, mleté čierne korenie

Huby podľa potreby očistite. Na panvici rozohrejte maslo a olivový olej. Pridajte cukor, horčicové semienka, bobkové listy a zmes zalejte vodou a balzamikovým octom. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí a suroviny nespoja. Do omáčky pridajte šampiňóny, soľ a korenie a zmes povarte na malom plameni 1 – 2 minúty. Premiešajte, odstavte a nechajte postáť. Plátky pečiva nasucho opražte na panvici alebo ich upečte dochrumkava v rúre pri teplote 180 stupňov. Toasty servírujte s hubami, dozdobené plátkami paradajok a lístkami rokety. Chuť zvýrazní i čerstvo pomleté čierne korenie a hrubozrnná morská soľ či niekoľko kvapiek olivového oleja.

Tip: Ak vám prekážajú pri jedení horčicové semienka, môžete ich rozdrviť. Nič nepokazíte, ak pred pridaním šampiňónov omáčku precedíte a zbavíte sa tak i semienok i bobkových lístkov.


Hubový bochník so slaninou a syrom
Suroviny na viac porcií alebo 1 bochník

  • 2 plátky masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 250 g bielych alebo hnedých šampiňónov
  • 100 g hladkej múky
  • 80 g polohrubej múky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL pálivej papriky (kajenské korenie, čili...)
  • 3 veľké vajíčka
  • 60 g cmaru alebo jogurtu
  • 100 g prerastenej slaniny (pancetta)
  • 100 g aromatického tučného tvrdého syra (čedar, ementál...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy
  • forma

Zahrejte na panvici maslo s olivovým olejom, pridajte pokrájané šampiňóny a za občasného premiešania varte, kým huby prestanú púšťať šťavu. V miske zmiešajte obe múky s práškom do pečiva a pálivou paprikou. V inej nádobe metličkou alebo vidličkou rozmiešajte vajíčka spolu s cmarom a vlejte mokré prísady do suchých. Pridajte soľ a korenie a vypracujte cesto. Nakoniec doň zapracujte vychladnuté huby, nadrobno pokrájanú slaninu a nastrúhaný syr. Hotové ho preložte do vymastenej a vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 40 minút. Po čiastočnom vychladnutí bochník vyklopte a môžete servírovať s kyslou smotanou alebo s čerstvou zeleninou.

Tip: Veľkosť vajíčok a tiež hustota použitého jogurtu, cmaru, kyslého mlieka či smotany sa môže odlišovať. Cesto by ale nemalo byť tuhé. Namiesto celého bochníka môžete z cesta pripraviť i slané mafiny.


Hubovo-klobásové koláčiky
Suroviny na 4 porcie

  • 400 – 500 g lístkového cesta
  • 125 g syra s bielou plesňou (brie, hermelín...)
  • 50 g kvalitnej klobásy (chorizo)
  • 1 žĺtok
  • plátok masla
  • 260 g zmesi mladých vždy dostupných húb (šampiňóny, hliva, shiitake)
  • čerstvé vetvičky tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hladká múka na pomúčenie dosky

Rúru predhrejte na 220 stupňov. Na pomúčenej doske rozvaľkajte lístkové cesto a vyrežte z neho štyri kruhy. Ak chcete pracovať bez zvyškov cesta, pokojne to môžu byť aj štvorce. Tvary preložte na vymastený alebo papierom vystlaný plech na pečenie. Vonkajšie okraje (1 – 2 cm) cesta potrite rozmiešaným žĺtkom. Do stredu cesta navrstvite plátky syra a klobásy. Pečte približne 10 – 15 minút podľa hrúbky cesta. Medzitým zahrejte na panvici maslo a zľahka na ňom orestujte huby spolu s lístkami tymianu, soľou a korením. Hotové koláče servírujte dozdobené hubami a čerstvým tymianom.

Tip: Ak nezoženiete čerstvé huby shiitake – u nás známe aj pod názvom húževnatec jedlý, pokojne siahnite po ich sušenej, ale dobre predmočenej alebo predvarenej verzii.


V obchode i doma

  • Niekto ich rád vyhľadáva na prechádzke lesom, iní vždy s istotou stavia na obchod. Skúste si ich dopestovať sami – hoci i v paneláku!
  • Najjednoduchšie a najdostupnejšie sú práve šampiňóny a hliva ustricová. Stačí, ak si vyberiete naočkovaný substrát v sadbovači z ktorejkoľvek ponuky špecializovaných firiem. Potom už iba zabezpečte balíčku správnu teplotu, umiestnenie a vlhkosť podľa pokynov predajcov.
  • Celý proces starania sa o podhubím prerastený substrát netrvá dlhšie ako mesiac. Potom vás obdarí bohatou úrodou, až kým celé podhubie nevyčerpá zo substrátu všetky potrebné živiny. Pri správnej starostlivosti vás škatuľa šampiňónov či vrecko hlív obdaruje nie iba jednorazovou úrodou, ale hneď niekoľkými vlnami zberu za sebou.

Nie je huba ako huba

  • Šampiňóny i hliva majú čosi spoločné. Ako všetky huby pri uskladňovaní obľubujú tmu, chlad, ale sucho. Najlepším spôsobom, ako ich uskladniť po prinesení z obchodu, je obyčajné papierové vrecko uložené v samostatnej zásuvke chladničky. Takto uskladnené vydržia i tri dni. Stále však platí pravidlo, že najlepšiu sú čerstvé.
  • Huby sa po prinesení domov neumývajú. Ak na nich vidíte známky znečistenia alebo nalepené zvyšku pestovateľského substrátu, utrite ich utierkou alebo ich na znečistenom mieste jemne oškrabte nožom. Ak ich predsa len musíte umyť, urobte to rýchlo pod tečúcou vodou. Huby po osušení ihneď spracujte.
  • Šampiňóny – obsahujú veľa vlákniny, ktorá podporuje imunitu a pomáha znižovať zlý cholesterol. Ďalej sú to vitamíny skupiny B, ktoré podporujú metabolizmus a činnosť nervových buniek. Treba spomenúť i obsah vitamínu D, selénu, sodíka, ale i draslíka a fosforu.
  • Hliva – obsahuje veľké množstvo imunostimulačnej látky, preto je vhodná na posilnenie odolnosti organizmu a imunitného systému. Významné je i množstvo minerálov, ako sú draslík, fosfor, zinok, chróm, meď, bór a jód. Z vitamínov je to C, D, K, a B.
  • Tak šampiňóny ako i hliva sú vhodnými potravinami na leto, keďže obsahujú antioxidačné látky a látku ergothioneín, ktorá chráni telo pred UV žiarením a navyše podporuje spaľovanie tukov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  3. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  5. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  9. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  1. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  5. Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne
  6. Trendy udržateľnej architektúry
  7. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  8. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  9. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  10. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 10 390
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 380
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 416
  4. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 2 396
  5. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 1 713
  6. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 1 710
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 080
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 030
  9. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana 1 025
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 590

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štátna poisťovňa objednala liek na rakovinu protizákonne. Postup schválil Drucker

Poisťovňa znížila cenu zákazky na liek imbruvica.

KOMENTÁRE

Rusko: Keď úspešných mužov dobiehajú staré hriechy

Môžeme podozrenie polície nazvať odôvodneným?

Neprehliadnite tiež

Na obálke časopisu Playboy bude modelka, ktorá sa narodila ako muž

Prvé vydanie po smrti Hugha Hefnera smeruje k evolúcii.

Rýchle a lacné halloweenske inšpirácie, ktoré sa oplatí vyskúšať

Halloween je už za rohom, pripravte sa naň aj vďaka dekoráciám a nápaditým jedlám.

Nevidela a nepočula, no vyštudovala Harvard a stala sa svetovou celebritou

Helen Kellerová prekonala svoje postihnutie a inšpirovala milióny ľudí.

Volajú ich biomatky a nie je to kompliment. Môže to ženám ublížiť?

Nálepkovanie môže mať dopad aj na zdravotnú starostlivosť.