SME
Pondelok, 23. november, 2020 | Meniny má KlementKrížovkyKrížovky

Ľahká večera? Skúste cícerové pyré alebo varenú rybu s teplou cviklou

Už zase stojíte bezradne pred chladničkou a neviete, čo dobré a hlavne zdravé pripraviť na večeru? Šéfkuchár Jaro Žídek má pre vás niekoľko tipov.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Cícerové pyré

Suroviny na 4 porcie
  • 400 g vareného cícera
  • 20 g sezamovej pasty tahini (dostať kúpiť v obchodoch so zdravou výživou)
  • 20 ml olivového oleja
  • 40 g strúčikov cesnaku
  • šťava z 1 citróna
  • soľ
  • korenie
  • 4 plátky celozrnného chleba

Cícer deň vopred necháme namočiť vo vode, potom na druhý deň uvaríme do mäkka. Vložíme do mixéra a nahladko rozmixujeme. Ak je hmota priveľmi hustá, postupne prilievame scedenú tekutinu z uvareného cícera.Ošúpané strúčiky cesnaku rozpolíme a odstránime z nich zelené alebo biele zárodky klíčkov. K cícerovej kaši pridáme cesnak, pastu tahini, citrónovú šťavu, premiešame a nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.Hotový humus naložíme do misy, prikryjeme fóliou na potraviny a uložíme do chladničky.Tesne pred podávaním ho pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme jesť samotné alebo ako nátierku na chrumkavý celozrnný chlebík.

Varená ryba s teplým cviklovým šalátom

Suroviny na 4 porcie
  • varena_ryba.jpg600 g filiet tresky alebo halibuta
  • 400 g čerstvej cvikly
  • 20 ml olivového oleja
  • šťava z ½ pomaranča
  • 20 g nastrúhaného chrenu
  • 40 g medu
  • soľ
  • korenie

Na court bujón:

  • ½ malého zeleru
  • malý petržlen
  • malá cibuľa
  • 3 guľôčky celého bieleho korenia
  • 2 bobkové listy
  • šťava z 1 citróna
  • 1 ½ l vody
  • PL soli
  • 1 dl bieleho vína

Najprv si pripravíme court bouillon (bujón) na pošírovanie, teda úpravu pokrmu podobnú vareniu, kde voda nepresiahne bod varu. Všetky ingrediencie dáme do hrnca a varíme asi 30 minút. Potom bujón scedíme a vložíme doň rybu, ktorú tesne pod bodom varu pošírujeme približne 15 minút. Aby sme si boli istí, že je ryba uvarená, prepichneme ju špajdľou – musí hladko prejsť mäsom. Cviklu pečieme v rúre pri teplote 180 °C približne 40 minút do mäkka (môžeme ju aj uvariť), potom olúpeme a nakrájame na mesiačiky. Na záver cviklu ochutíme pomarančovou šťavou, medom, soľou a korením a pridáme nastrúhaný chren.

Stratené vajce so špenátom a zemiakmi

Suroviny na 4 porcie
  • spenat.jpg4 vajcia
  • 400 g listového čerstvého špenátu
  • 60 g cibule
  • 40 ml olivového oleja
  • 25 ml octu
  • 240 g varených zemiakov
  • soľ
  • korenie

Do hrnca dáme variť vodu, ktorú ochutíme octom a soľou. Do vriacej vody opatrne vyklepneme vajce, aby sa neporušil žĺtok. Ak v tom nemáme prax, vyklepneme vajce do hrnčeka alebo naberačky a potom dáme do vody. Keď je vajce vo vode, tak lyžicou prelievajme bielka tak, aby bol žĺtok v bielku zabalený. Stiahnime z ohňa a nechajme asi štyri minúty dôjsť. Bielok by mal byť uvarený a žĺtok tekutý. Kým vajce dôjde, na panvici si na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľku a pridáme umytý a stoniek zbavený špenát. Krátko orestujeme a ochutíme soľou a korením. Vajce podávame so špenátom a varený zemiakom.

Cestoviny s paradajkami, mozzarellou a špenátovými listami

Suroviny na 4 porcie

vecera_hlavna.jpg

  • 320 g cestovín
  • 160 g rajčín
  • 200 g mozzarelly
  • 40 g šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 20 ml olivového oleja
  • 120 g špenátu
  • soľ
  • korenie

Vo veľkom hrnci v osolenej vode uvaríme cestoviny al dente. Mozzarellu a rajčiny nakrájame na kúsky, dáme do misy. Nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak orestujeme na panvici na olivovom oleji, pridáme cestoviny a premiešame. Potom cestoviny pridáme do misy k syru a rajčinám a premiešame. Nakoniec pridáme potrhané listy špenátu, dochutíme soľou a korením a pridáme zopár lístkov bazalky.

Varený pstruh so zeleninou

Suroviny na 1 porciu
  • pstruhpstruh.jpg
  • čerstvá sezónna zelenina podľa chuti, napríklad fazuľka, hrášok, mrkva, brokolica
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • bobkový list
  • nové korenie
  • citrón na pokvapkanie

Do širšieho hrnca (aby sa doň zmestil celý pstruh) dáme variť vodu, pridáme nové korenie, bobkový list, osolíme a okoreníme. Privedieme do varu a odstavíme z ohňa. Do horúceho kúpeľa vložíme pstruha tak, aby bol celý ponorený a necháme asi 10 minút odstáť. Medzitým zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme doň zeleninu, zľahka podlejeme vodou alebo kuracím vývarom a krátko podusíme. Ochutíme soľou, korením a môžeme pridať muškátový oriešok. Zeleninu dáme na tanier, pstruha opatrne vyberieme z kúpeľa a položíme na zeleninu. Z takto uvareného pstruha pôjde mäso ľahko od kosti. Nakoniec rybu ak treba dosolíme a pokvapkáme citrónom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom 5,5 % - 8 %
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  3. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Neberieme štúdium športovo, ale športujeme
  6. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  7. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  10. Mercedes-Benz EQV je elektrické riešenie všestranného vozidla
  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Get our subscription and support the Online Charity Auction
  3. Ako overiť či máte aktívny druhý pilier?
  4. Kurzarbeit – then, now and tomorrow
  5. Fanshop HC Košice prichádza s novinkami
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe
  8. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  9. Vianočnú edíciu kávy Starbucks tento rok kúpite už aj v obchode
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 30 063
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 421
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 10 192
  4. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 9 543
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 370
  6. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 9 138
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 9 088
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 861
  9. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 669
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 8 389
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty Jara Žídeka

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Richard Sulík
Komentár Tomáša Prokopčáka

Jedna zlá a dve dobré správy o novej vakcíne

Očkovanie je jeden z najúžasnejších objavov ľudstva.

Tomáš Prokopčák.
Tibora Gašpara poslal súd do väzby.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Sulík zasa berie Matovičovi hračku

Premiér sa vyhráža zatváraním a otvára maturitné ročníky.

Peter Tkačenko

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na dezerty s piškótami

Inšpirujte sa koláčmi, v ktorých majú hlavnú úlohu piškóty.

Matky a dcéry nemusia mať ideálny vzťah ani v dospelosti