SME

Ľahká večera? Skúste cícerové pyré alebo varenú rybu s teplou cviklou

Už zase stojíte bezradne pred chladničkou a neviete, čo dobré a hlavne zdravé pripraviť na večeru? Šéfkuchár Jaro Žídek má pre vás niekoľko tipov.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Cícerové pyré Suroviny na 4 porcie 400 g vareného cícera 20 g sezamovej pasty tahini (dostať kúpiť v obchodoch so zdravou výživou) 20 ml olivového oleja 40 g strúčikov cesnaku šťava z 1 citróna soľ korenie 4 plátky celozrnného chleba Cícer deň vopred necháme namočiť vo vode, potom na druhý deň uvaríme do mäkka. Vložíme do mixéra a nahladko rozmixujeme. Ak je hmota priveľmi hustá, postupne prilievame scedenú tekutinu z uvareného cícera.Ošúpané strúčiky cesnaku rozpolíme a odstránime z nich zelené alebo biele zárodky klíčkov. K cícerovej kaši pridáme cesnak, pastu tahini, citrónovú šťavu, premiešame a nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.Hotový humus naložíme do misy, prikryjeme fóliou na potraviny a uložíme do chladničky.Tesne pred podávaním ho pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme jesť samotné alebo ako nátierku na chrumkavý celozrnný chlebík.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Varená ryba s teplým cviklovým šalátom Suroviny na 4 porcie 600 g filiet tresky alebo halibuta 400 g čerstvej cvikly 20 ml olivového oleja šťava z ½ pomaranča 20 g nastrúhaného chrenu 40 g medu soľ korenie Na court bujón:

½ malého zeleru malý petržlen malá cibuľa 3 guľôčky celého bieleho korenia 2 bobkové listy šťava z 1 citróna 1 ½ l vody PL soli 1 dl bieleho vína Najprv si pripravíme court bouillon (bujón) na pošírovanie, teda úpravu pokrmu podobnú vareniu, kde voda nepresiahne bod varu. Všetky ingrediencie dáme do hrnca a varíme asi 30 minút. Potom bujón scedíme a vložíme doň rybu, ktorú tesne pod bodom varu pošírujeme približne 15 minút. Aby sme si boli istí, že je ryba uvarená, prepichneme ju špajdľou – musí hladko prejsť mäsom. Cviklu pečieme v rúre pri teplote 180 °C približne 40 minút do mäkka (môžeme ju aj uvariť), potom olúpeme a nakrájame na mesiačiky. Na záver cviklu ochutíme pomarančovou šťavou, medom, soľou a korením a pridáme nastrúhaný chren.

SkryťVypnúť reklamu

Stratené vajce so špenátom a zemiakmi Suroviny na 4 porcie 4 vajcia 400 g listového čerstvého špenátu 60 g cibule 40 ml olivového oleja 25 ml octu 240 g varených zemiakov soľ korenie Do hrnca dáme variť vodu, ktorú ochutíme octom a soľou. Do vriacej vody opatrne vyklepneme vajce, aby sa neporušil žĺtok. Ak v tom nemáme prax, vyklepneme vajce do hrnčeka alebo naberačky a potom dáme do vody. Keď je vajce vo vode, tak lyžicou prelievajme bielka tak, aby bol žĺtok v bielku zabalený. Stiahnime z ohňa a nechajme asi štyri minúty dôjsť. Bielok by mal byť uvarený a žĺtok tekutý. Kým vajce dôjde, na panvici si na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľku a pridáme umytý a stoniek zbavený špenát. Krátko orestujeme a ochutíme soľou a korením. Vajce podávame so špenátom a varený zemiakom.

SkryťVypnúť reklamu

Cestoviny s paradajkami, mozzarellou a špenátovými listami Suroviny na 4 porcie

320 g cestovín 160 g rajčín 200 g mozzarelly 40 g šalotky 3 strúčiky cesnaku 20 ml olivového oleja 120 g špenátu soľ korenie Vo veľkom hrnci v osolenej vode uvaríme cestoviny al dente. Mozzarellu a rajčiny nakrájame na kúsky, dáme do misy. Nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak orestujeme na panvici na olivovom oleji, pridáme cestoviny a premiešame. Potom cestoviny pridáme do misy k syru a rajčinám a premiešame. Nakoniec pridáme potrhané listy špenátu, dochutíme soľou a korením a pridáme zopár lístkov bazalky.

Varený pstruh so zeleninou Suroviny na 1 porciu pstruh čerstvá sezónna zelenina podľa chuti, napríklad fazuľka, hrášok, mrkva, brokolica olivový olej soľ korenie bobkový list nové korenie citrón na pokvapkanie Do širšieho hrnca (aby sa doň zmestil celý pstruh) dáme variť vodu, pridáme nové korenie, bobkový list, osolíme a okoreníme. Privedieme do varu a odstavíme z ohňa. Do horúceho kúpeľa vložíme pstruha tak, aby bol celý ponorený a necháme asi 10 minút odstáť. Medzitým zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme doň zeleninu, zľahka podlejeme vodou alebo kuracím vývarom a krátko podusíme. Ochutíme soľou, korením a môžeme pridať muškátový oriešok. Zeleninu dáme na tanier, pstruha opatrne vyberieme z kúpeľa a položíme na zeleninu. Z takto uvareného pstruha pôjde mäso ľahko od kosti. Nakoniec rybu ak treba dosolíme a pokvapkáme citrónom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 366
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 514
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 298
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 351
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 949
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 504
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 084
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu