Ľahká večera? Skúste cícerové pyré alebo varenú rybu s teplou cviklou

Už zase stojíte bezradne pred chladničkou a neviete, čo dobré a hlavne zdravé pripraviť na večeru? Šéfkuchár Jaro Žídek má pre vás niekoľko tipov.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Cícerové pyré

Suroviny na 4 porcie
  • 400 g vareného cícera
  • 20 g sezamovej pasty tahini (dostať kúpiť v obchodoch so zdravou výživou)
  • 20 ml olivového oleja
  • 40 g strúčikov cesnaku
  • šťava z 1 citróna
  • soľ
  • korenie
  • 4 plátky celozrnného chleba

Cícer deň vopred necháme namočiť vo vode, potom na druhý deň uvaríme do mäkka. Vložíme do mixéra a nahladko rozmixujeme. Ak je hmota priveľmi hustá, postupne prilievame scedenú tekutinu z uvareného cícera.Ošúpané strúčiky cesnaku rozpolíme a odstránime z nich zelené alebo biele zárodky klíčkov. K cícerovej kaši pridáme cesnak, pastu tahini, citrónovú šťavu, premiešame a nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.Hotový humus naložíme do misy, prikryjeme fóliou na potraviny a uložíme do chladničky.Tesne pred podávaním ho pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme jesť samotné alebo ako nátierku na chrumkavý celozrnný chlebík.

Varená ryba s teplým cviklovým šalátom

Suroviny na 4 porcie
  • varena_ryba.jpg600 g filiet tresky alebo halibuta
  • 400 g čerstvej cvikly
  • 20 ml olivového oleja
  • šťava z ½ pomaranča
  • 20 g nastrúhaného chrenu
  • 40 g medu
  • soľ
  • korenie

Na court bujón:

  • ½ malého zeleru
  • malý petržlen
  • malá cibuľa
  • 3 guľôčky celého bieleho korenia
  • 2 bobkové listy
  • šťava z 1 citróna
  • 1 ½ l vody
  • PL soli
  • 1 dl bieleho vína

Najprv si pripravíme court bouillon (bujón) na pošírovanie, teda úpravu pokrmu podobnú vareniu, kde voda nepresiahne bod varu. Všetky ingrediencie dáme do hrnca a varíme asi 30 minút. Potom bujón scedíme a vložíme doň rybu, ktorú tesne pod bodom varu pošírujeme približne 15 minút. Aby sme si boli istí, že je ryba uvarená, prepichneme ju špajdľou – musí hladko prejsť mäsom. Cviklu pečieme v rúre pri teplote 180 °C približne 40 minút do mäkka (môžeme ju aj uvariť), potom olúpeme a nakrájame na mesiačiky. Na záver cviklu ochutíme pomarančovou šťavou, medom, soľou a korením a pridáme nastrúhaný chren.

Stratené vajce so špenátom a zemiakmi

Suroviny na 4 porcie
  • spenat.jpg4 vajcia
  • 400 g listového čerstvého špenátu
  • 60 g cibule
  • 40 ml olivového oleja
  • 25 ml octu
  • 240 g varených zemiakov
  • soľ
  • korenie

Do hrnca dáme variť vodu, ktorú ochutíme octom a soľou. Do vriacej vody opatrne vyklepneme vajce, aby sa neporušil žĺtok. Ak v tom nemáme prax, vyklepneme vajce do hrnčeka alebo naberačky a potom dáme do vody. Keď je vajce vo vode, tak lyžicou prelievajme bielka tak, aby bol žĺtok v bielku zabalený. Stiahnime z ohňa a nechajme asi štyri minúty dôjsť. Bielok by mal byť uvarený a žĺtok tekutý. Kým vajce dôjde, na panvici si na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľku a pridáme umytý a stoniek zbavený špenát. Krátko orestujeme a ochutíme soľou a korením. Vajce podávame so špenátom a varený zemiakom.

Cestoviny s paradajkami, mozzarellou a špenátovými listami

Suroviny na 4 porcie

vecera_hlavna.jpg

  • 320 g cestovín
  • 160 g rajčín
  • 200 g mozzarelly
  • 40 g šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 20 ml olivového oleja
  • 120 g špenátu
  • soľ
  • korenie

Vo veľkom hrnci v osolenej vode uvaríme cestoviny al dente. Mozzarellu a rajčiny nakrájame na kúsky, dáme do misy. Nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak orestujeme na panvici na olivovom oleji, pridáme cestoviny a premiešame. Potom cestoviny pridáme do misy k syru a rajčinám a premiešame. Nakoniec pridáme potrhané listy špenátu, dochutíme soľou a korením a pridáme zopár lístkov bazalky.

Varený pstruh so zeleninou

Suroviny na 1 porciu
  • pstruhpstruh.jpg
  • čerstvá sezónna zelenina podľa chuti, napríklad fazuľka, hrášok, mrkva, brokolica
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • bobkový list
  • nové korenie
  • citrón na pokvapkanie

Do širšieho hrnca (aby sa doň zmestil celý pstruh) dáme variť vodu, pridáme nové korenie, bobkový list, osolíme a okoreníme. Privedieme do varu a odstavíme z ohňa. Do horúceho kúpeľa vložíme pstruha tak, aby bol celý ponorený a necháme asi 10 minút odstáť. Medzitým zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme doň zeleninu, zľahka podlejeme vodou alebo kuracím vývarom a krátko podusíme. Ochutíme soľou, korením a môžeme pridať muškátový oriešok. Zeleninu dáme na tanier, pstruha opatrne vyberieme z kúpeľa a položíme na zeleninu. Z takto uvareného pstruha pôjde mäso ľahko od kosti. Nakoniec rybu ak treba dosolíme a pokvapkáme citrónom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  6. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  8. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  9. Inteligencia vo všetkom
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  6. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  9. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  10. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 23 460
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 8 549
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 891
  4. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 7 695
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 782
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 866
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 939
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 1 891
  9. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 819
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 607

Téma: Recepty Jara Žídeka


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Laššáková jazdí zadarmo, Kiska za vlaky platí

Najvýhodnejšie podmienky cestovania majú sudcovia Ústavného súdu v Košiciach, nemusia platiť za vlaky ani autobusy.

KOMENTÁRE

Hnev, strach a frustrácia na zmenu nestačia

Nevyháňal migrantov, nestaval múry, nenadbiehal skroteným rasizmom,

EKONOMIKA

Ovocie zamrzlo u nás aj v Poľsku. O koľko zdražejú jablká a jahody?

Premiér Fico hovorí o odškodňovaní ovocinárov.

DOMOV

Poisťovne otočili. Dopoludnia sa vakcína platila, popoludní nie

Dve z troch poisťovní tvrdia, že očkovanie proti osýpkam preplatia.

Neprehliadnite tiež

Titul baby friendly má už len jediná slovenská nemocnica

Ak chcú byť slovenské pôrodnice priateľské k deťom, musia prejsť recertifikáciou.

Kamila Boudová: Nechcem žiť vo svete, kde šesťročné deti šijú moje topánky

Odborníčka na udržateľnú módu prestala pred piatimi rokmi nakupovať oblečenie.

Aj staré mamy upratovali ekologicky, k čistote stačí obsah chladničky

Poradíme vám ako poňať jarné upratovanie šetrne k prírode.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop