SME

Ľahká večera? Skúste cícerové pyré alebo varenú rybu s teplou cviklou

Už zase stojíte bezradne pred chladničkou a neviete, čo dobré a hlavne zdravé pripraviť na večeru? Šéfkuchár Jaro Žídek má pre vás niekoľko tipov.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Cícerové pyré Suroviny na 4 porcie 400 g vareného cícera 20 g sezamovej pasty tahini (dostať kúpiť v obchodoch so zdravou výživou) 20 ml olivového oleja 40 g strúčikov cesnaku šťava z 1 citróna soľ korenie 4 plátky celozrnného chleba Cícer deň vopred necháme namočiť vo vode, potom na druhý deň uvaríme do mäkka. Vložíme do mixéra a nahladko rozmixujeme. Ak je hmota priveľmi hustá, postupne prilievame scedenú tekutinu z uvareného cícera.Ošúpané strúčiky cesnaku rozpolíme a odstránime z nich zelené alebo biele zárodky klíčkov. K cícerovej kaši pridáme cesnak, pastu tahini, citrónovú šťavu, premiešame a nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.Hotový humus naložíme do misy, prikryjeme fóliou na potraviny a uložíme do chladničky.Tesne pred podávaním ho pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme jesť samotné alebo ako nátierku na chrumkavý celozrnný chlebík.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Varená ryba s teplým cviklovým šalátom Suroviny na 4 porcie 600 g filiet tresky alebo halibuta 400 g čerstvej cvikly 20 ml olivového oleja šťava z ½ pomaranča 20 g nastrúhaného chrenu 40 g medu soľ korenie Na court bujón:

½ malého zeleru malý petržlen malá cibuľa 3 guľôčky celého bieleho korenia 2 bobkové listy šťava z 1 citróna 1 ½ l vody PL soli 1 dl bieleho vína Najprv si pripravíme court bouillon (bujón) na pošírovanie, teda úpravu pokrmu podobnú vareniu, kde voda nepresiahne bod varu. Všetky ingrediencie dáme do hrnca a varíme asi 30 minút. Potom bujón scedíme a vložíme doň rybu, ktorú tesne pod bodom varu pošírujeme približne 15 minút. Aby sme si boli istí, že je ryba uvarená, prepichneme ju špajdľou – musí hladko prejsť mäsom. Cviklu pečieme v rúre pri teplote 180 °C približne 40 minút do mäkka (môžeme ju aj uvariť), potom olúpeme a nakrájame na mesiačiky. Na záver cviklu ochutíme pomarančovou šťavou, medom, soľou a korením a pridáme nastrúhaný chren.

SkryťVypnúť reklamu

Stratené vajce so špenátom a zemiakmi Suroviny na 4 porcie 4 vajcia 400 g listového čerstvého špenátu 60 g cibule 40 ml olivového oleja 25 ml octu 240 g varených zemiakov soľ korenie Do hrnca dáme variť vodu, ktorú ochutíme octom a soľou. Do vriacej vody opatrne vyklepneme vajce, aby sa neporušil žĺtok. Ak v tom nemáme prax, vyklepneme vajce do hrnčeka alebo naberačky a potom dáme do vody. Keď je vajce vo vode, tak lyžicou prelievajme bielka tak, aby bol žĺtok v bielku zabalený. Stiahnime z ohňa a nechajme asi štyri minúty dôjsť. Bielok by mal byť uvarený a žĺtok tekutý. Kým vajce dôjde, na panvici si na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľku a pridáme umytý a stoniek zbavený špenát. Krátko orestujeme a ochutíme soľou a korením. Vajce podávame so špenátom a varený zemiakom.

SkryťVypnúť reklamu

Cestoviny s paradajkami, mozzarellou a špenátovými listami Suroviny na 4 porcie

320 g cestovín 160 g rajčín 200 g mozzarelly 40 g šalotky 3 strúčiky cesnaku 20 ml olivového oleja 120 g špenátu soľ korenie Vo veľkom hrnci v osolenej vode uvaríme cestoviny al dente. Mozzarellu a rajčiny nakrájame na kúsky, dáme do misy. Nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak orestujeme na panvici na olivovom oleji, pridáme cestoviny a premiešame. Potom cestoviny pridáme do misy k syru a rajčinám a premiešame. Nakoniec pridáme potrhané listy špenátu, dochutíme soľou a korením a pridáme zopár lístkov bazalky.

Varený pstruh so zeleninou Suroviny na 1 porciu pstruh čerstvá sezónna zelenina podľa chuti, napríklad fazuľka, hrášok, mrkva, brokolica olivový olej soľ korenie bobkový list nové korenie citrón na pokvapkanie Do širšieho hrnca (aby sa doň zmestil celý pstruh) dáme variť vodu, pridáme nové korenie, bobkový list, osolíme a okoreníme. Privedieme do varu a odstavíme z ohňa. Do horúceho kúpeľa vložíme pstruha tak, aby bol celý ponorený a necháme asi 10 minút odstáť. Medzitým zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme doň zeleninu, zľahka podlejeme vodou alebo kuracím vývarom a krátko podusíme. Ochutíme soľou, korením a môžeme pridať muškátový oriešok. Zeleninu dáme na tanier, pstruha opatrne vyberieme z kúpeľa a položíme na zeleninu. Z takto uvareného pstruha pôjde mäso ľahko od kosti. Nakoniec rybu ak treba dosolíme a pokvapkáme citrónom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Plátené tašky a opakované použitie
  3. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  5. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  6. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  7. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  1. Podpora projektov, ktoré učia ľudí postaviť sa za seba
  2. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  3. Nela Pocisková: Dovolím si už robiť chyby a nevyčítať si to
  4. Plátené tašky a opakované použitie
  5. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  6. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  7. Nespoliehajú sa na štát, ale na vlastné sily
  8. Digitálna bezpečnosť opäť v centre pozornosti
  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 8 100
  2. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 5 341
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 4 318
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 038
  5. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 717
  6. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 2 711
  7. Plátené tašky a opakované použitie 2 201
  8. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 2 182
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 40 710
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 21 404
  3. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 640
  4. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 467
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 554
  6. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 10 175
  7. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 5 820
  8. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 783
  1. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  2. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  3. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  4. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  5. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  6. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  7. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  8. Věra Tepličková: Šok v Levoči
SkryťZatvoriť reklamu