Cícerové pyré
Suroviny na 4 porcie
- 400 g vareného cícera
- 20 g sezamovej pasty tahini (dostať kúpiť v obchodoch so zdravou výživou)
- 20 ml olivového oleja
- 40 g strúčikov cesnaku
- šťava z 1 citróna
- soľ
- korenie
- 4 plátky celozrnného chleba
Cícer deň vopred necháme namočiť vo vode, potom na druhý deň uvaríme do mäkka. Vložíme do mixéra a nahladko rozmixujeme. Ak je hmota priveľmi hustá, postupne prilievame scedenú tekutinu z uvareného cícera.Ošúpané strúčiky cesnaku rozpolíme a odstránime z nich zelené alebo biele zárodky klíčkov. K cícerovej kaši pridáme cesnak, pastu tahini, citrónovú šťavu, premiešame a nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.Hotový humus naložíme do misy, prikryjeme fóliou na potraviny a uložíme do chladničky.Tesne pred podávaním ho pokvapkáme olivovým olejom. Môžeme jesť samotné alebo ako nátierku na chrumkavý celozrnný chlebík.
Varená ryba s teplým cviklovým šalátom
Suroviny na 4 porcie
- 600 g filiet tresky alebo halibuta
- 400 g čerstvej cvikly
- 20 ml olivového oleja
- šťava z ½ pomaranča
- 20 g nastrúhaného chrenu
- 40 g medu
- soľ
- korenie
Na court bujón:
- ½ malého zeleru
- malý petržlen
- malá cibuľa
- 3 guľôčky celého bieleho korenia
- 2 bobkové listy
- šťava z 1 citróna
- 1 ½ l vody
- PL soli
- 1 dl bieleho vína
Najprv si pripravíme court bouillon (bujón) na pošírovanie, teda úpravu pokrmu podobnú vareniu, kde voda nepresiahne bod varu. Všetky ingrediencie dáme do hrnca a varíme asi 30 minút. Potom bujón scedíme a vložíme doň rybu, ktorú tesne pod bodom varu pošírujeme približne 15 minút. Aby sme si boli istí, že je ryba uvarená, prepichneme ju špajdľou – musí hladko prejsť mäsom. Cviklu pečieme v rúre pri teplote 180 °C približne 40 minút do mäkka (môžeme ju aj uvariť), potom olúpeme a nakrájame na mesiačiky. Na záver cviklu ochutíme pomarančovou šťavou, medom, soľou a korením a pridáme nastrúhaný chren.
Stratené vajce so špenátom a zemiakmi
Suroviny na 4 porcie
- 4 vajcia
- 400 g listového čerstvého špenátu
- 60 g cibule
- 40 ml olivového oleja
- 25 ml octu
- 240 g varených zemiakov
- soľ
- korenie
Do hrnca dáme variť vodu, ktorú ochutíme octom a soľou. Do vriacej vody opatrne vyklepneme vajce, aby sa neporušil žĺtok. Ak v tom nemáme prax, vyklepneme vajce do hrnčeka alebo naberačky a potom dáme do vody. Keď je vajce vo vode, tak lyžicou prelievajme bielka tak, aby bol žĺtok v bielku zabalený. Stiahnime z ohňa a nechajme asi štyri minúty dôjsť. Bielok by mal byť uvarený a žĺtok tekutý. Kým vajce dôjde, na panvici si na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú cibuľku a pridáme umytý a stoniek zbavený špenát. Krátko orestujeme a ochutíme soľou a korením. Vajce podávame so špenátom a varený zemiakom.
Cestoviny s paradajkami, mozzarellou a špenátovými listami
Suroviny na 4 porcie
- 320 g cestovín
- 160 g rajčín
- 200 g mozzarelly
- 40 g šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- 20 ml olivového oleja
- 120 g špenátu
- soľ
- korenie
Vo veľkom hrnci v osolenej vode uvaríme cestoviny al dente. Mozzarellu a rajčiny nakrájame na kúsky, dáme do misy. Nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak orestujeme na panvici na olivovom oleji, pridáme cestoviny a premiešame. Potom cestoviny pridáme do misy k syru a rajčinám a premiešame. Nakoniec pridáme potrhané listy špenátu, dochutíme soľou a korením a pridáme zopár lístkov bazalky.
Varený pstruh so zeleninou
Suroviny na 1 porciu
- pstruh
- čerstvá sezónna zelenina podľa chuti, napríklad fazuľka, hrášok, mrkva, brokolica
- olivový olej
- soľ
- korenie
- bobkový list
- nové korenie
- citrón na pokvapkanie
Do širšieho hrnca (aby sa doň zmestil celý pstruh) dáme variť vodu, pridáme nové korenie, bobkový list, osolíme a okoreníme. Privedieme do varu a odstavíme z ohňa. Do horúceho kúpeľa vložíme pstruha tak, aby bol celý ponorený a necháme asi 10 minút odstáť. Medzitým zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme doň zeleninu, zľahka podlejeme vodou alebo kuracím vývarom a krátko podusíme. Ochutíme soľou, korením a môžeme pridať muškátový oriešok. Zeleninu dáme na tanier, pstruha opatrne vyberieme z kúpeľa a položíme na zeleninu. Z takto uvareného pstruha pôjde mäso ľahko od kosti. Nakoniec rybu ak treba dosolíme a pokvapkáme citrónom.
Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny