Petržlenovo-mätový tabbouleh Suroviny na 4 porcie 3 šálky nasekanej plocholistej petržlenovej vňate šálka nadrobno posekaných mätových lístkov mladá cibuľka 2 paradajky 4 lyžice uvareného celozrnného kuskusu šťava z 1 limetky soľ čierne korenie PL extra panenského olivového oleja 2 ks indickeho chleba papadam alebo kukuričné či pšeničné placky Petržlenovú vňať a mätu zmiešame s najemno nakrájanou mladou cibuľkou, dužinou z paradajok pokrájanou na kocky a kuskusom. Ochutíme soľou, čerstvo pomletým korením a vmiešame olivový olej a limetkovú šťavu.
Avokádová nátierka s kukuričnou tortilou Suroviny na 4 porcie 400 g avokáda 160 g rajčín šťava z citróna 3 strúčiky cesnaku 40 ml olivového oleja 4 kukuričné tortily soľ čierne korenie Avokádo vylúpnite zo šupky a ihneď pokvapkajte citrónom a olejom. Vidličkou rozmačkajte na pyré, pridajte rozdrveným cesnakom, ochuťte soľou, korením a nakoniec primiešajte pokrájanú rajčinu. Podávajte s chrumkavou tortillou.
Grilovaná zelenina s kozím syrom Suroviny na 4 porcie 160 g čerstvého kozieho syra 120 g papriky 120 g baklažánu 120 g cukety 3 strúčiky cesnaku 40 g cibuľky 40 ml olivového oleja šťava z ½ citróna 4 ks celozrnného pečiva soľ korenie petržlenová vňať alebo kôpor Zeleninu nakrájame na kolieska a orestujeme na olivovom oleji. Opečenú zeleninu dáme do misky a ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením a nadrobno pokrájaným cesnakom. Pridáme pokrájaný čerstvý kozí syr, môžeme dochutiť čerstvým petržlenom a kôprom. Prikryjeme fóliou a necháme cez noc odpočinúť. Môžeme jesť samotné alebo s celozrnným chlebom.
Krevetový šalát s vajcom Suroviny na 4 porcie
400 g varených väčších kreviet 80 ml kyslej smotany šťava z ½ citróna 2 vajcia 8 g kôpru 4 plátky celozrnného chleba alebo knekebrodu soľ korenie Krevety narežeme, olúpeme a narežeme na chrbte, aby sme mohli odstrániť črievko. Potom ich pokrájame na menšie kúsky a dáme do misky. Pridáme kyslú smotanu, uvarené vajíčko pokrájané na kúsky, nasekáme kôpor a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny