Petržlenovo-mätový tabbouleh
Suroviny na 4 porcie
- 3 šálky nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
- šálka nadrobno posekaných mätových lístkov
- mladá cibuľka
- 2 paradajky
- 4 lyžice uvareného celozrnného kuskusu
- šťava z 1 limetky
- soľ
- čierne korenie
- PL extra panenského olivového oleja
- 2 ks indickeho chleba papadam alebo kukuričné či pšeničné placky
Petržlenovú vňať a mätu zmiešame s najemno nakrájanou mladou cibuľkou, dužinou z paradajok pokrájanou na kocky a kuskusom. Ochutíme soľou, čerstvo pomletým korením a vmiešame olivový olej a limetkovú šťavu.
Avokádová nátierka s kukuričnou tortilou
Suroviny na 4 porcie
- 400 g avokáda
- 160 g rajčín
- šťava z citróna
- 3 strúčiky cesnaku
- 40 ml olivového oleja
- 4 kukuričné tortily
- soľ
- čierne korenie
Avokádo vylúpnite zo šupky a ihneď pokvapkajte citrónom a olejom. Vidličkou rozmačkajte na pyré, pridajte rozdrveným cesnakom, ochuťte soľou, korením a nakoniec primiešajte pokrájanú rajčinu. Podávajte s chrumkavou tortillou.
Grilovaná zelenina s kozím syrom
Suroviny na 4 porcie
- 160 g čerstvého kozieho syra
- 120 g papriky
- 120 g baklažánu
- 120 g cukety
- 3 strúčiky cesnaku
- 40 g cibuľky
- 40 ml olivového oleja
- šťava z ½ citróna
- 4 ks celozrnného pečiva
- soľ
- korenie
- petržlenová vňať alebo kôpor
Zeleninu nakrájame na kolieska a orestujeme na olivovom oleji. Opečenú zeleninu dáme do misky a ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením a nadrobno pokrájaným cesnakom. Pridáme pokrájaný čerstvý kozí syr, môžeme dochutiť čerstvým petržlenom a kôprom. Prikryjeme fóliou a necháme cez noc odpočinúť. Môžeme jesť samotné alebo s celozrnným chlebom.
Krevetový šalát s vajcom
Suroviny na 4 porcie
- 400 g varených väčších kreviet
- 80 ml kyslej smotany
- šťava z ½ citróna
- 2 vajcia
- 8 g kôpru
- 4 plátky celozrnného chleba alebo knekebrodu
- soľ
- korenie
Krevety narežeme, olúpeme a narežeme na chrbte, aby sme mohli odstrániť črievko. Potom ich pokrájame na menšie kúsky a dáme do misky. Pridáme kyslú smotanu, uvarené vajíčko pokrájané na kúsky, nasekáme kôpor a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny