SME
Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Recepty Jara Žídeka: V hlavnej úlohe mäso

Máte chuť na skutočnú lahôdku? Nechajte sa viesť chuťovými pohárikmi šéfkuchára Jara Žídeka. Tentokrát nám poradil, ako pripraviť pečené teľacie mäso s hubami, bravčové stehno na mrkve s quinoou a pečeného králika.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Pečené teľacie mäso s hubami a zemiakmi

Suroviny na 4 porcie
  • 600 g teľacej roštenky alebo stehna
  • 200 g húb podľa sezóny
  • 80 ml smotany
  • 60 g šalotky
  • 25 ml portského vína
  • 20 ml olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • 320 g zemiakov

Očistené a umyté mäso sprudka opečieme zo všetkých strán a potom v rúre dopekáme pri teplote 120 °C približne10 minút. Huby pokrájame na menšie kúsky. V panvici zohrejme olivový olej, orestujeme cibuľu, pridáme huby, ktoré takisto krátko orestujeme a zalejeme portským vínom. Víno necháme odpariť a pridáme smotanu. Krátko povaríme, kým smotana nezhustne, a ihneď podávame s varenými zemiakmi.

Bravčové stehno na mrkve s quinoou

Suroviny na 4 porciebravcove.jpg
  • 400 g chudého bravčového stehna
  • 320 g mrkvy
  • 40 g masla
  • 200 g cibule
  • 120 g quinoy (môžete nahradiť kuskusom)

V širšom hrnci orestujte cibuľu na masle do zlatohneda. Pridajte mäso a restujte tak dlho, kým mäso nepustí vlastnú šťavu. Zalejte vodou a pridajte očistenú a pokrájanú mrkvu. Pod pokrievkou duste do mäkka. Podávajte s varenou quinoou, ktorú sparíte vriacou vodou, aby sa odstránila horkosť, vodu zlejte. Potom dajte variť do osolenej vody (300 ml). Priveďte do varu a povarte asi 20 minút a nechajte pod pokrievkou ešte asi 5 minút dôjsť.

Pečený králik

Suroviny na 4 porciekralik.jpg
  • 4 králičie stehná
  • 320 g koreňovej zeleniny
  • 200 g cibule
  • 320 g zemiakov
  • ČL olivového oleja
  • bobkový list
  • rasca
  • soľ
  • korenie

Zeleninu a zemiaky nakrájame na kocky a dáme do pekáča. Ochutíme soľou, korením a pridáme bobkový list a rascu. Králika orestujeme na olivovom oleji a položíme na zeleninu. Priklopíme pokrievkou alebo alobalom a pečieme pri 160 °C do mäkka asi 1,5 hod. Upečeného králika podávame so zeleninou, ktorú môžeme nechať vcelku alebo ju pomačkáme na pyré.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  6. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  7. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  8. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  9. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  3. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  5. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  6. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  7. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  8. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  9. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  10. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 32 398
  2. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 16 632
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 14 794
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 076
  5. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 777
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 181
  7. Aká je chémia vôní 8 914
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 526
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 370
  10. Bývanie v meste predlžuje život 8 020
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty Jara Žídeka

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Fico spojil Norberta Bödöra s Bonulom, predtým hovoril inak

Zákazky od Bonulu Smer nechce prezradiť.

Na fotografii (zľava) sú bývalý zamestnanec Bonulu Peter Brath; profesionálny zápasník Attila Végh; Matúš Mečár, ktorý bol odsúdený za vydieranie; nitriansky podnikateľ Norbert Bödör; podnikateľ a manažér zápasníkov Eduard Gerek a zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milan Mihálik.
Dobré ráno

Dobré ráno: Ruskovi za objednávku vraždy spoločníčky hrozí doživotie

Pojednávanie je odročené na február.

Vizualizácia projektu Pod Vinicou.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako Ficovi pes zožral domácu úlohu

Súčasťou pôvabu dobrej výhovorky je, že jej očividná lož skôr pobaví, ako urazí.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Neprehliadnite tiež

Čo potrebuje vaša pleť, keď starne? Radí odborníčka

Aj vo vyššom veku je vhodné starať sa o pleť podľa jej typu.

Bilkis

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
V Yeme ponúkajú najmä ovocie a zeleninu od slovenských farmárov.