Recepty Jara Žídeka: V hlavnej úlohe mäso

Máte chuť na skutočnú lahôdku? Nechajte sa viesť chuťovými pohárikmi šéfkuchára Jara Žídeka. Tentokrát nám poradil, ako pripraviť pečené teľacie mäso s hubami, bravčové stehno na mrkve s quinoou a pečeného králika.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Pečené teľacie mäso s hubami a zemiakmi

Suroviny na 4 porcie
  • 600 g teľacej roštenky alebo stehna
  • 200 g húb podľa sezóny
  • 80 ml smotany
  • 60 g šalotky
  • 25 ml portského vína
  • 20 ml olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • 320 g zemiakov

Očistené a umyté mäso sprudka opečieme zo všetkých strán a potom v rúre dopekáme pri teplote 120 °C približne10 minút. Huby pokrájame na menšie kúsky. V panvici zohrejme olivový olej, orestujeme cibuľu, pridáme huby, ktoré takisto krátko orestujeme a zalejeme portským vínom. Víno necháme odpariť a pridáme smotanu. Krátko povaríme, kým smotana nezhustne, a ihneď podávame s varenými zemiakmi.

Bravčové stehno na mrkve s quinoou

Suroviny na 4 porciebravcove.jpg
  • 400 g chudého bravčového stehna
  • 320 g mrkvy
  • 40 g masla
  • 200 g cibule
  • 120 g quinoy (môžete nahradiť kuskusom)

V širšom hrnci orestujte cibuľu na masle do zlatohneda. Pridajte mäso a restujte tak dlho, kým mäso nepustí vlastnú šťavu. Zalejte vodou a pridajte očistenú a pokrájanú mrkvu. Pod pokrievkou duste do mäkka. Podávajte s varenou quinoou, ktorú sparíte vriacou vodou, aby sa odstránila horkosť, vodu zlejte. Potom dajte variť do osolenej vody (300 ml). Priveďte do varu a povarte asi 20 minút a nechajte pod pokrievkou ešte asi 5 minút dôjsť.

Pečený králik

Suroviny na 4 porciekralik.jpg
  • 4 králičie stehná
  • 320 g koreňovej zeleniny
  • 200 g cibule
  • 320 g zemiakov
  • ČL olivového oleja
  • bobkový list
  • rasca
  • soľ
  • korenie

Zeleninu a zemiaky nakrájame na kocky a dáme do pekáča. Ochutíme soľou, korením a pridáme bobkový list a rascu. Králika orestujeme na olivovom oleji a položíme na zeleninu. Priklopíme pokrievkou alebo alobalom a pečieme pri 160 °C do mäkka asi 1,5 hod. Upečeného králika podávame so zeleninou, ktorú môžeme nechať vcelku alebo ju pomačkáme na pyré.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  5. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  6. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Najužitočnejšia appka
  10. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  10. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  1. Najužitočnejšia appka 16 511
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 15 075
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 946
  4. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 10 796
  5. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 10 795
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 568
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 313
  8. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 5 942
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 3 644
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 417

Téma: Recepty Jara Žídeka


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hrdina Trnavy: Hrám v tretej lige a o pár dní rozhodnem proti Bruselu

Slávny Anderlecht zaskočil najmladší Trnavčan.

ŠPORT

Trnava šokovala Brusel, hrdinom bol dvadsaťročný mladík

Senzácia pokračuje aj naďalej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Za jeden zápas Slovenska pýtajú tristo eur

Robili čo mohli, dopadlo to ako vždy.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Milujem snúbenicu môjho kamaráta. Mám mu to povedať?

Klinická psychologička odpovedá na vzťahové otázky.

Desať receptov na okrúhle koláče, ktoré vám rozvoňajú jeseň

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.

Slovensko nedostatočne chráni dojčenie, tvrdí správa WHO

Propagácia umelého mlieka môže byť mätúca.

O dvoch mužoch, ktorí chceli dieťa, a o žene, ktorá im ho vynosila

Čím si musí prejsť náhradná matka a budúci rodičia?