SME

Recepty Jara Žídeka: V hlavnej úlohe mäso

Máte chuť na skutočnú lahôdku? Nechajte sa viesť chuťovými pohárikmi šéfkuchára Jara Žídeka. Tentokrát nám poradil, ako pripraviť pečené teľacie mäso s hubami, bravčové stehno na mrkve s quinoou a pečeného králika.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Pečené teľacie mäso s hubami a zemiakmi Suroviny na 4 porcie 600 g teľacej roštenky alebo stehna 200 g húb podľa sezóny 80 ml smotany 60 g šalotky 25 ml portského vína 20 ml olivového oleja soľ korenie 320 g zemiakov Očistené a umyté mäso sprudka opečieme zo všetkých strán a potom v rúre dopekáme pri teplote 120 °C približne10 minút. Huby pokrájame na menšie kúsky. V panvici zohrejme olivový olej, orestujeme cibuľu, pridáme huby, ktoré takisto krátko orestujeme a zalejeme portským vínom. Víno necháme odpariť a pridáme smotanu. Krátko povaríme, kým smotana nezhustne, a ihneď podávame s varenými zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Bravčové stehno na mrkve s quinoou Suroviny na 4 porcie 400 g chudého bravčového stehna 320 g mrkvy 40 g masla 200 g cibule 120 g quinoy (môžete nahradiť kuskusom) V širšom hrnci orestujte cibuľu na masle do zlatohneda. Pridajte mäso a restujte tak dlho, kým mäso nepustí vlastnú šťavu. Zalejte vodou a pridajte očistenú a pokrájanú mrkvu. Pod pokrievkou duste do mäkka. Podávajte s varenou quinoou, ktorú sparíte vriacou vodou, aby sa odstránila horkosť, vodu zlejte. Potom dajte variť do osolenej vody (300 ml). Priveďte do varu a povarte asi 20 minút a nechajte pod pokrievkou ešte asi 5 minút dôjsť.

Pečený králik Suroviny na 4 porcie 4 králičie stehná 320 g koreňovej zeleniny 200 g cibule 320 g zemiakov ČL olivového oleja bobkový list rasca soľ korenie Zeleninu a zemiaky nakrájame na kocky a dáme do pekáča. Ochutíme soľou, korením a pridáme bobkový list a rascu. Králika orestujeme na olivovom oleji a položíme na zeleninu. Priklopíme pokrievkou alebo alobalom a pečieme pri 160 °C do mäkka asi 1,5 hod. Upečeného králika podávame so zeleninou, ktorú môžeme nechať vcelku alebo ju pomačkáme na pyré.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  2. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  3. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  4. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  5. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 11 562
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 5 887
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 5 720
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 465
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 5 034
  6. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 885
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 350
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 2 526
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 14 214
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 11 974
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 9 885
  4. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 8 731
  5. Ján Valchár: Súboj mentálnych atlétov alebo Nobelovu cenu za novú vojnu 4 492
  6. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský? 4 296
  7. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 4 292
  8. Ján Valchár: Základný stavebný kameň každej ideológie: STRACH 4 220
  1. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  2. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  3. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
  4. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  5. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  6. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  7. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  8. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
SkryťZatvoriť reklamu