Recepty Jara Žídeka: V hlavnej úlohe mäso

Máte chuť na skutočnú lahôdku? Nechajte sa viesť chuťovými pohárikmi šéfkuchára Jara Žídeka. Tentokrát nám poradil, ako pripraviť pečené teľacie mäso s hubami, bravčové stehno na mrkve s quinoou a pečeného králika.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Pečené teľacie mäso s hubami a zemiakmi

Suroviny na 4 porcie
  • 600 g teľacej roštenky alebo stehna
  • 200 g húb podľa sezóny
  • 80 ml smotany
  • 60 g šalotky
  • 25 ml portského vína
  • 20 ml olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • 320 g zemiakov

Očistené a umyté mäso sprudka opečieme zo všetkých strán a potom v rúre dopekáme pri teplote 120 °C približne10 minút. Huby pokrájame na menšie kúsky. V panvici zohrejme olivový olej, orestujeme cibuľu, pridáme huby, ktoré takisto krátko orestujeme a zalejeme portským vínom. Víno necháme odpariť a pridáme smotanu. Krátko povaríme, kým smotana nezhustne, a ihneď podávame s varenými zemiakmi.

Bravčové stehno na mrkve s quinoou

Suroviny na 4 porciebravcove.jpg
  • 400 g chudého bravčového stehna
  • 320 g mrkvy
  • 40 g masla
  • 200 g cibule
  • 120 g quinoy (môžete nahradiť kuskusom)

V širšom hrnci orestujte cibuľu na masle do zlatohneda. Pridajte mäso a restujte tak dlho, kým mäso nepustí vlastnú šťavu. Zalejte vodou a pridajte očistenú a pokrájanú mrkvu. Pod pokrievkou duste do mäkka. Podávajte s varenou quinoou, ktorú sparíte vriacou vodou, aby sa odstránila horkosť, vodu zlejte. Potom dajte variť do osolenej vody (300 ml). Priveďte do varu a povarte asi 20 minút a nechajte pod pokrievkou ešte asi 5 minút dôjsť.

Pečený králik

Suroviny na 4 porciekralik.jpg
  • 4 králičie stehná
  • 320 g koreňovej zeleniny
  • 200 g cibule
  • 320 g zemiakov
  • ČL olivového oleja
  • bobkový list
  • rasca
  • soľ
  • korenie

Zeleninu a zemiaky nakrájame na kocky a dáme do pekáča. Ochutíme soľou, korením a pridáme bobkový list a rascu. Králika orestujeme na olivovom oleji a položíme na zeleninu. Priklopíme pokrievkou alebo alobalom a pečieme pri 160 °C do mäkka asi 1,5 hod. Upečeného králika podávame so zeleninou, ktorú môžeme nechať vcelku alebo ju pomačkáme na pyré.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 074
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 643
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 006
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 13 237
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 040
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 475
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 115
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 552
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 736
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 525

Téma: Recepty Jara Žídeka


Hlavné správy zo Sme.sk

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Trump je tým najhorším spojením Danka s Gašparovičom

Metafory zlyhávajú.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.