Pečené teľacie mäso s hubami a zemiakmi Suroviny na 4 porcie 600 g teľacej roštenky alebo stehna 200 g húb podľa sezóny 80 ml smotany 60 g šalotky 25 ml portského vína 20 ml olivového oleja soľ korenie 320 g zemiakov Očistené a umyté mäso sprudka opečieme zo všetkých strán a potom v rúre dopekáme pri teplote 120 °C približne10 minút. Huby pokrájame na menšie kúsky. V panvici zohrejme olivový olej, orestujeme cibuľu, pridáme huby, ktoré takisto krátko orestujeme a zalejeme portským vínom. Víno necháme odpariť a pridáme smotanu. Krátko povaríme, kým smotana nezhustne, a ihneď podávame s varenými zemiakmi.
Bravčové stehno na mrkve s quinoou Suroviny na 4 porcie 400 g chudého bravčového stehna 320 g mrkvy 40 g masla 200 g cibule 120 g quinoy (môžete nahradiť kuskusom) V širšom hrnci orestujte cibuľu na masle do zlatohneda. Pridajte mäso a restujte tak dlho, kým mäso nepustí vlastnú šťavu. Zalejte vodou a pridajte očistenú a pokrájanú mrkvu. Pod pokrievkou duste do mäkka. Podávajte s varenou quinoou, ktorú sparíte vriacou vodou, aby sa odstránila horkosť, vodu zlejte. Potom dajte variť do osolenej vody (300 ml). Priveďte do varu a povarte asi 20 minút a nechajte pod pokrievkou ešte asi 5 minút dôjsť.
Pečený králik Suroviny na 4 porcie 4 králičie stehná 320 g koreňovej zeleniny 200 g cibule 320 g zemiakov ČL olivového oleja bobkový list rasca soľ korenie Zeleninu a zemiaky nakrájame na kocky a dáme do pekáča. Ochutíme soľou, korením a pridáme bobkový list a rascu. Králika orestujeme na olivovom oleji a položíme na zeleninu. Priklopíme pokrievkou alebo alobalom a pečieme pri 160 °C do mäkka asi 1,5 hod. Upečeného králika podávame so zeleninou, ktorú môžeme nechať vcelku alebo ju pomačkáme na pyré.
Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny