Paradajková polievka s parmezánom a bazalkou
Suroviny na 4 porcie
- 800 g konzervovaných paradajok
- 80 g cibule
- 0,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
- ČL olivového oleja
- čerstvá bazalka
- soľ
- korenie
- parmezán na dochutenie
V hrnci na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme paradajky a vývar. Privedieme do varu a potom na miernom ohni varíme asi hodinu. Dochutíme soľou, korením a lístkami čerstvej bazalky. Podávame s nastrúhaným parmezánom.
Hubová polievka so zemiakmi
Suroviny na 4 porcie
- 200 g húb
- 80 g cibule
- PL olivového oleja
- 2 dl bieleho vína
- 800 ml zeleninového vývaru
- 80 g zemiakov
- soľ
- korenie
- rasca
V hrnci na olivovom oleji orestujeme cibuľu a huby, podlejeme vínom, ktoré necháme odpariť a pridáme štipku rasce. Zalejeme vývarom a pridáme zemiaky. Varíme, kým nie je zemiak mäkký. Dochutíme soľou a korením.
Zemiaková polievka s pórom
Suroviny na 4 porcie
- 200 g zemiakov
- 200 g póru
- 20 g cesnaku
- 40 ml kyslej smotany
- 600 ml vývaru
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok
Do hrnca s vývarom dáme pokrájané zemiaky, cesnak, pór a privedieme do varu. Varíme, kým zemiaky nie sú uvarené do mäkka. Potom všetko rozmixujeme tyčovým mixérom a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Nakoniec pridáme kyslú smotanu. Ak sa vám polievka zdá hustá, rozrieďte ju vodou.
Kurací vývar so zeleninou
Suroviny na 1 porciu
- 50 g kuracích krídel alebo chrbtov
- 15 g cibule
- 50 g koreňovej zeleniny
- soľ
- korenie
Z kuracích krídel a chrbtov, koreňovej zeleniny a cibule si pripravíme vývar. Varíme zhruba dve hodiny, potom vývar scedíme a oberieme mäso z kostí. Zeleninu nakrájame na kocky, vývar ochutíme soľou, korením a pokrájanou petržlenovou vňaťou.
Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny