Paradajková polievka s parmezánom a bazalkou Suroviny na 4 porcie 800 g konzervovaných paradajok 80 g cibule 0,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru ČL olivového oleja čerstvá bazalka soľ korenie parmezán na dochutenie V hrnci na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme paradajky a vývar. Privedieme do varu a potom na miernom ohni varíme asi hodinu. Dochutíme soľou, korením a lístkami čerstvej bazalky. Podávame s nastrúhaným parmezánom.
Hubová polievka so zemiakmi Suroviny na 4 porcie 200 g húb 80 g cibule PL olivového oleja 2 dl bieleho vína 800 ml zeleninového vývaru 80 g zemiakov soľ korenie rasca V hrnci na olivovom oleji orestujeme cibuľu a huby, podlejeme vínom, ktoré necháme odpariť a pridáme štipku rasce. Zalejeme vývarom a pridáme zemiaky. Varíme, kým nie je zemiak mäkký. Dochutíme soľou a korením.
Zemiaková polievka s pórom Suroviny na 4 porcie 200 g zemiakov 200 g póru 20 g cesnaku 40 ml kyslej smotany 600 ml vývaru soľ korenie muškátový oriešok Do hrnca s vývarom dáme pokrájané zemiaky, cesnak, pór a privedieme do varu. Varíme, kým zemiaky nie sú uvarené do mäkka. Potom všetko rozmixujeme tyčovým mixérom a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Nakoniec pridáme kyslú smotanu. Ak sa vám polievka zdá hustá, rozrieďte ju vodou.
Kurací vývar so zeleninou Suroviny na 1 porciu 50 g kuracích krídel alebo chrbtov 15 g cibule 50 g koreňovej zeleniny soľ korenie Z kuracích krídel a chrbtov, koreňovej zeleniny a cibule si pripravíme vývar. Varíme zhruba dve hodiny, potom vývar scedíme a oberieme mäso z kostí. Zeleninu nakrájame na kocky, vývar ochutíme soľou, korením a pokrájanou petržlenovou vňaťou.
Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny