Raňajky podľa Jaroslava Žídeka: Pestré nátierky a šalát

Už vás nebaví maslový chlieb so šunkou alebo so syrom? Známy šéfkuchár nám poradil, ako si pripraviť originálne raňajky či desiatu.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Baklažánová nátierka

Suroviny na 4 porcie
  • 400 g baklažánu
  • 80 g pažítky alebo jarnej cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 20 g petržlenovej vňate
  • 60 ml olivového oleja
  • šťava z citróna alebo limetky
  • rímska rasca
  • soľ
  • korenie
  • celozrnné pečivo

Baklažán vcelku popicháme vidličkou, položíme ho na rozpálený gril a opečieme z každej strany 4 – 5 minút. Potom dáme do predhriatej rúry (230 – 240 °C) a pečieme asi 30 minút. Upečený baklažán narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky. Dáme do misky, osolíme, pridáme rímsku rascu, cesnak a jarnú cibuľku. Ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou, šťavou z limetky alebo citróna, olivovým olejom, okoreníme a dôkladne premiešame.

Kuracia nátierka s karí a ananásom

kuracia_natierka_600.jpg

Suroviny na 4 porcie
  • 400 g vareného kuracieho mäsa
  • 32 g pažítky alebo jarnej cibuľky
  • 80 g čerstvého ananásu
  • 40 ml kyslej smotany 11 %
  • 80 g čerstvej papriky
  • šťava z ½ citróna alebo limetky
  • ½ ČL pikantného korenia karí madras (kúpite v obchode s ázijskými potravinami)
  • štipka rímskej rasce
  • soľ
  • korenie
  • 4 plátky celozrnného chleba

Uvarené kuracie mäso nakrájame na drobné kúsky a dáme do misky. Pridáme nadrobno nakrájaný ananás, papriku a cibuľku. Nakoniec pridáme koreniny a kyslú smotanu a dôkladne premiešame.

Tuniaková nátierka

tuniakova_natierka_600.jpg

Suroviny na 4 porcie
  • 320 g tuniaka v konzerve
  • 40 g cibuľky
  • 80 g papriky
  • 80 g vajca
  • šťava z 1/2 citróna
  • 80 g kyslých uhoriek
  • 4 grahamové rožky
  • soľ
  • korenie

Tuniaka vyberte z konzervy, šťavu zlejte, uvarené vajíčko nakrájajte nadrobno a rozmačkajte so šťavou z tuniaka. Potom pridajte aj tuniaka a všetko rozmačkajte, zeleninu nakrájajte na drobné kocôčky a zmiešajte s tuniakom. Ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.

Zelerový šalát s papájou

zelerovy_salat_600.jpg

Suroviny na 4 porcie
  • 80 g šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 60 g nesolených arašidov
  • 200 g zeleru
  • 160 g tvrdšej papáje
  • 60 g mrkvy
  • 200 g zelenej fazuľky
  • 80 g cherry rajčiakov
  • 2 čili papričky (alebo viac podľa chuti)
  • 80 g palmového cukru alebo hnedého cukru
  • šťava z 1 limetky
  • 40 g hotovej rybej omáčky (kúpite v obchode s ázijskými potravinami)
  • viazanička čerstvého koriandra

Arašidy opražíme nasucho na panvici a posekáme nadrobno. Očistený zeler a ošúpanú papáju a mrkvu pokrájame na tenké rezance. Na dresing dáme do mažiarika zvyšný cesnak, polovičné množstvo opražených arašidov, čili papričky, pokrájanú šalotku, koriander, cukor a všetko poriadne roztlačíme. Potom pridáme fazuľky, ktoré tiež rozmačkáme v mažiari a nakoniec zalejeme limetkovou šťavou a rybou omáčkou a dobre premiešame.

Dresing nalejeme do misy na nakrájanú zeleninu, pridáme rozpolené rajčiaky a všetko spolu dôkladne premiešame a necháme asi päť minút odstáť. Ak treba, dochutíme ešte rybou omáčkou, cukrom a limetkovou šťavou. Šalát má mať výraznú sladkokyslú a štipľavú chuť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 203
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 159
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 9 012
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 916
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 373
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 254
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 555
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 103
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 487
  10. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 4 000

Téma: Recepty Jara Žídeka


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.