Raňajky podľa Jaroslava Žídeka: Pestré nátierky a šalát

Už vás nebaví maslový chlieb so šunkou alebo so syrom? Známy šéfkuchár nám poradil, ako si pripraviť originálne raňajky či desiatu.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Baklažánová nátierka

Suroviny na 4 porcie
  • 400 g baklažánu
  • 80 g pažítky alebo jarnej cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 20 g petržlenovej vňate
  • 60 ml olivového oleja
  • šťava z citróna alebo limetky
  • rímska rasca
  • soľ
  • korenie
  • celozrnné pečivo

Baklažán vcelku popicháme vidličkou, položíme ho na rozpálený gril a opečieme z každej strany 4 – 5 minút. Potom dáme do predhriatej rúry (230 – 240 °C) a pečieme asi 30 minút. Upečený baklažán narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky. Dáme do misky, osolíme, pridáme rímsku rascu, cesnak a jarnú cibuľku. Ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou, šťavou z limetky alebo citróna, olivovým olejom, okoreníme a dôkladne premiešame.

Kuracia nátierka s karí a ananásom

kuracia_natierka_600.jpg

Suroviny na 4 porcie
  • 400 g vareného kuracieho mäsa
  • 32 g pažítky alebo jarnej cibuľky
  • 80 g čerstvého ananásu
  • 40 ml kyslej smotany 11 %
  • 80 g čerstvej papriky
  • šťava z ½ citróna alebo limetky
  • ½ ČL pikantného korenia karí madras (kúpite v obchode s ázijskými potravinami)
  • štipka rímskej rasce
  • soľ
  • korenie
  • 4 plátky celozrnného chleba

Uvarené kuracie mäso nakrájame na drobné kúsky a dáme do misky. Pridáme nadrobno nakrájaný ananás, papriku a cibuľku. Nakoniec pridáme koreniny a kyslú smotanu a dôkladne premiešame.

Tuniaková nátierka

tuniakova_natierka_600.jpg

Suroviny na 4 porcie
  • 320 g tuniaka v konzerve
  • 40 g cibuľky
  • 80 g papriky
  • 80 g vajca
  • šťava z 1/2 citróna
  • 80 g kyslých uhoriek
  • 4 grahamové rožky
  • soľ
  • korenie

Tuniaka vyberte z konzervy, šťavu zlejte, uvarené vajíčko nakrájajte nadrobno a rozmačkajte so šťavou z tuniaka. Potom pridajte aj tuniaka a všetko rozmačkajte, zeleninu nakrájajte na drobné kocôčky a zmiešajte s tuniakom. Ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.

Zelerový šalát s papájou

zelerovy_salat_600.jpg

Suroviny na 4 porcie
  • 80 g šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 60 g nesolených arašidov
  • 200 g zeleru
  • 160 g tvrdšej papáje
  • 60 g mrkvy
  • 200 g zelenej fazuľky
  • 80 g cherry rajčiakov
  • 2 čili papričky (alebo viac podľa chuti)
  • 80 g palmového cukru alebo hnedého cukru
  • šťava z 1 limetky
  • 40 g hotovej rybej omáčky (kúpite v obchode s ázijskými potravinami)
  • viazanička čerstvého koriandra

Arašidy opražíme nasucho na panvici a posekáme nadrobno. Očistený zeler a ošúpanú papáju a mrkvu pokrájame na tenké rezance. Na dresing dáme do mažiarika zvyšný cesnak, polovičné množstvo opražených arašidov, čili papričky, pokrájanú šalotku, koriander, cukor a všetko poriadne roztlačíme. Potom pridáme fazuľky, ktoré tiež rozmačkáme v mažiari a nakoniec zalejeme limetkovou šťavou a rybou omáčkou a dobre premiešame.

Dresing nalejeme do misy na nakrájanú zeleninu, pridáme rozpolené rajčiaky a všetko spolu dôkladne premiešame a necháme asi päť minút odstáť. Ak treba, dochutíme ešte rybou omáčkou, cukrom a limetkovou šťavou. Šalát má mať výraznú sladkokyslú a štipľavú chuť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  5. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  6. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  7. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  10. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 965
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 749
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 4 214
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 700
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 302
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 2 998
  7. Kam do tepla v januári? 2 464
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 257
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 107
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 1 276

Téma: Recepty Jara Žídeka


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Predaj Telekomu stále nedokončili, štátu chýba sto miliónov eur

Aj zvyšný 49-percentný balík akcií operátora v roku 2015 kúpil nemecký Deutsche Telekom.

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Harabin sa zneužitia svojich údajov nebojí.

BRATISLAVA

Električkovú trať v Petržalke v máji stavať nezačnú

Výstavba necelých siedmich kilometrov električkovej trate trvá 20 rokov.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.