SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Raňajky podľa Jaroslava Žídeka: Pestré nátierky a šalát

Už vás nebaví maslový chlieb so šunkou alebo so syrom? Známy šéfkuchár nám poradil, ako si pripraviť originálne raňajky či desiatu.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Baklažánová nátierka

Suroviny na 4 porcie
  • 400 g baklažánu
  • 80 g pažítky alebo jarnej cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 20 g petržlenovej vňate
  • 60 ml olivového oleja
  • šťava z citróna alebo limetky
  • rímska rasca
  • soľ
  • korenie
  • celozrnné pečivo

Baklažán vcelku popicháme vidličkou, položíme ho na rozpálený gril a opečieme z každej strany 4 – 5 minút. Potom dáme do predhriatej rúry (230 – 240 °C) a pečieme asi 30 minút. Upečený baklažán narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky. Dáme do misky, osolíme, pridáme rímsku rascu, cesnak a jarnú cibuľku. Ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou, šťavou z limetky alebo citróna, olivovým olejom, okoreníme a dôkladne premiešame.

Kuracia nátierka s karí a ananásom

kuracia_natierka_600.jpg

Suroviny na 4 porcie
  • 400 g vareného kuracieho mäsa
  • 32 g pažítky alebo jarnej cibuľky
  • 80 g čerstvého ananásu
  • 40 ml kyslej smotany 11 %
  • 80 g čerstvej papriky
  • šťava z ½ citróna alebo limetky
  • ½ ČL pikantného korenia karí madras (kúpite v obchode s ázijskými potravinami)
  • štipka rímskej rasce
  • soľ
  • korenie
  • 4 plátky celozrnného chleba

Uvarené kuracie mäso nakrájame na drobné kúsky a dáme do misky. Pridáme nadrobno nakrájaný ananás, papriku a cibuľku. Nakoniec pridáme koreniny a kyslú smotanu a dôkladne premiešame.

Tuniaková nátierka

tuniakova_natierka_600.jpg

Suroviny na 4 porcie
  • 320 g tuniaka v konzerve
  • 40 g cibuľky
  • 80 g papriky
  • 80 g vajca
  • šťava z 1/2 citróna
  • 80 g kyslých uhoriek
  • 4 grahamové rožky
  • soľ
  • korenie

Tuniaka vyberte z konzervy, šťavu zlejte, uvarené vajíčko nakrájajte nadrobno a rozmačkajte so šťavou z tuniaka. Potom pridajte aj tuniaka a všetko rozmačkajte, zeleninu nakrájajte na drobné kocôčky a zmiešajte s tuniakom. Ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.

Zelerový šalát s papájou

zelerovy_salat_600.jpg

Suroviny na 4 porcie
  • 80 g šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 60 g nesolených arašidov
  • 200 g zeleru
  • 160 g tvrdšej papáje
  • 60 g mrkvy
  • 200 g zelenej fazuľky
  • 80 g cherry rajčiakov
  • 2 čili papričky (alebo viac podľa chuti)
  • 80 g palmového cukru alebo hnedého cukru
  • šťava z 1 limetky
  • 40 g hotovej rybej omáčky (kúpite v obchode s ázijskými potravinami)
  • viazanička čerstvého koriandra

Arašidy opražíme nasucho na panvici a posekáme nadrobno. Očistený zeler a ošúpanú papáju a mrkvu pokrájame na tenké rezance. Na dresing dáme do mažiarika zvyšný cesnak, polovičné množstvo opražených arašidov, čili papričky, pokrájanú šalotku, koriander, cukor a všetko poriadne roztlačíme. Potom pridáme fazuľky, ktoré tiež rozmačkáme v mažiari a nakoniec zalejeme limetkovou šťavou a rybou omáčkou a dobre premiešame.

Dresing nalejeme do misy na nakrájanú zeleninu, pridáme rozpolené rajčiaky a všetko spolu dôkladne premiešame a necháme asi päť minút odstáť. Ak treba, dochutíme ešte rybou omáčkou, cukrom a limetkovou šťavou. Šalát má mať výraznú sladkokyslú a štipľavú chuť.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 356
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 610
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 784
  4. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 524
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 516
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 178
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 307
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 298
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 161
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 997
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty Jara Žídeka

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom