SME

Raňajky podľa Jaroslava Žídeka: Pestré nátierky a šalát

Už vás nebaví maslový chlieb so šunkou alebo so syrom? Známy šéfkuchár nám poradil, ako si pripraviť originálne raňajky či desiatu.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Baklažánová nátierka Suroviny na 4 porcie 400 g baklažánu 80 g pažítky alebo jarnej cibuľky 3 strúčiky cesnaku 20 g petržlenovej vňate 60 ml olivového oleja šťava z citróna alebo limetky rímska rasca soľ korenie celozrnné pečivo Baklažán vcelku popicháme vidličkou, položíme ho na rozpálený gril a opečieme z každej strany 4 – 5 minút. Potom dáme do predhriatej rúry (230 – 240 °C) a pečieme asi 30 minút. Upečený baklažán narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky. Dáme do misky, osolíme, pridáme rímsku rascu, cesnak a jarnú cibuľku. Ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou, šťavou z limetky alebo citróna, olivovým olejom, okoreníme a dôkladne premiešame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kuracia nátierka s karí a ananásom

Suroviny na 4 porcie 400 g vareného kuracieho mäsa 32 g pažítky alebo jarnej cibuľky 80 g čerstvého ananásu 40 ml kyslej smotany 11 % 80 g čerstvej papriky šťava z ½ citróna alebo limetky ½ ČL pikantného korenia karí madras (kúpite v obchode s ázijskými potravinami) štipka rímskej rasce soľ korenie 4 plátky celozrnného chleba Uvarené kuracie mäso nakrájame na drobné kúsky a dáme do misky. Pridáme nadrobno nakrájaný ananás, papriku a cibuľku. Nakoniec pridáme koreniny a kyslú smotanu a dôkladne premiešame.

Tuniaková nátierka

Suroviny na 4 porcie 320 g tuniaka v konzerve 40 g cibuľky 80 g papriky 80 g vajca šťava z 1/2 citróna 80 g kyslých uhoriek 4 grahamové rožky soľ korenie Tuniaka vyberte z konzervy, šťavu zlejte, uvarené vajíčko nakrájajte nadrobno a rozmačkajte so šťavou z tuniaka. Potom pridajte aj tuniaka a všetko rozmačkajte, zeleninu nakrájajte na drobné kocôčky a zmiešajte s tuniakom. Ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu

Zelerový šalát s papájou

Suroviny na 4 porcie 80 g šalotky 3 strúčiky cesnaku 60 g nesolených arašidov 200 g zeleru 160 g tvrdšej papáje 60 g mrkvy 200 g zelenej fazuľky 80 g cherry rajčiakov 2 čili papričky (alebo viac podľa chuti) 80 g palmového cukru alebo hnedého cukru šťava z 1 limetky 40 g hotovej rybej omáčky (kúpite v obchode s ázijskými potravinami) viazanička čerstvého koriandra Arašidy opražíme nasucho na panvici a posekáme nadrobno. Očistený zeler a ošúpanú papáju a mrkvu pokrájame na tenké rezance. Na dresing dáme do mažiarika zvyšný cesnak, polovičné množstvo opražených arašidov, čili papričky, pokrájanú šalotku, koriander, cukor a všetko poriadne roztlačíme. Potom pridáme fazuľky, ktoré tiež rozmačkáme v mažiari a nakoniec zalejeme limetkovou šťavou a rybou omáčkou a dobre premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Dresing nalejeme do misy na nakrájanú zeleninu, pridáme rozpolené rajčiaky a všetko spolu dôkladne premiešame a necháme asi päť minút odstáť. Ak treba, dochutíme ešte rybou omáčkou, cukrom a limetkovou šťavou. Šalát má mať výraznú sladkokyslú a štipľavú chuť.

Autor: Spracovala Miriam Vojteková, redakcia smeŽeny

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 990
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 599
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 819
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 630
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 927
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 413
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 209
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 898
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 469
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 874
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 751
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 557
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu