Raňajky podľa Jaroslava Žídeka: Pestré nátierky a šalát

Už vás nebaví maslový chlieb so šunkou alebo so syrom? Známy šéfkuchár nám poradil, ako si pripraviť originálne raňajky či desiatu.

(Zdroj: Tibor Šághy)

Baklažánová nátierka

Suroviny na 4 porcie
  • 400 g baklažánu
  • 80 g pažítky alebo jarnej cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 20 g petržlenovej vňate
  • 60 ml olivového oleja
  • šťava z citróna alebo limetky
  • rímska rasca
  • soľ
  • korenie
  • celozrnné pečivo

Baklažán vcelku popicháme vidličkou, položíme ho na rozpálený gril a opečieme z každej strany 4 – 5 minút. Potom dáme do predhriatej rúry (230 – 240 °C) a pečieme asi 30 minút. Upečený baklažán narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky. Dáme do misky, osolíme, pridáme rímsku rascu, cesnak a jarnú cibuľku. Ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou, šťavou z limetky alebo citróna, olivovým olejom, okoreníme a dôkladne premiešame.

Kuracia nátierka s karí a ananásom

kuracia_natierka_600.jpg

Suroviny na 4 porcie
  • 400 g vareného kuracieho mäsa
  • 32 g pažítky alebo jarnej cibuľky
  • 80 g čerstvého ananásu
  • 40 ml kyslej smotany 11 %
  • 80 g čerstvej papriky
  • šťava z ½ citróna alebo limetky
  • ½ ČL pikantného korenia karí madras (kúpite v obchode s ázijskými potravinami)
  • štipka rímskej rasce
  • soľ
  • korenie
  • 4 plátky celozrnného chleba

Uvarené kuracie mäso nakrájame na drobné kúsky a dáme do misky. Pridáme nadrobno nakrájaný ananás, papriku a cibuľku. Nakoniec pridáme koreniny a kyslú smotanu a dôkladne premiešame.

Tuniaková nátierka

tuniakova_natierka_600.jpg

Suroviny na 4 porcie
  • 320 g tuniaka v konzerve
  • 40 g cibuľky
  • 80 g papriky
  • 80 g vajca
  • šťava z 1/2 citróna
  • 80 g kyslých uhoriek
  • 4 grahamové rožky
  • soľ
  • korenie

Tuniaka vyberte z konzervy, šťavu zlejte, uvarené vajíčko nakrájajte nadrobno a rozmačkajte so šťavou z tuniaka. Potom pridajte aj tuniaka a všetko rozmačkajte, zeleninu nakrájajte na drobné kocôčky a zmiešajte s tuniakom. Ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou.

Zelerový šalát s papájou

zelerovy_salat_600.jpg

Suroviny na 4 porcie
  • 80 g šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 60 g nesolených arašidov
  • 200 g zeleru
  • 160 g tvrdšej papáje
  • 60 g mrkvy
  • 200 g zelenej fazuľky
  • 80 g cherry rajčiakov
  • 2 čili papričky (alebo viac podľa chuti)
  • 80 g palmového cukru alebo hnedého cukru
  • šťava z 1 limetky
  • 40 g hotovej rybej omáčky (kúpite v obchode s ázijskými potravinami)
  • viazanička čerstvého koriandra

Arašidy opražíme nasucho na panvici a posekáme nadrobno. Očistený zeler a ošúpanú papáju a mrkvu pokrájame na tenké rezance. Na dresing dáme do mažiarika zvyšný cesnak, polovičné množstvo opražených arašidov, čili papričky, pokrájanú šalotku, koriander, cukor a všetko poriadne roztlačíme. Potom pridáme fazuľky, ktoré tiež rozmačkáme v mažiari a nakoniec zalejeme limetkovou šťavou a rybou omáčkou a dobre premiešame.

Dresing nalejeme do misy na nakrájanú zeleninu, pridáme rozpolené rajčiaky a všetko spolu dôkladne premiešame a necháme asi päť minút odstáť. Ak treba, dochutíme ešte rybou omáčkou, cukrom a limetkovou šťavou. Šalát má mať výraznú sladkokyslú a štipľavú chuť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  2. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  3. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  4. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  5. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  6. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  7. Cíťte sa v priestore príjemne
  8. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 9 703
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 435
  3. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 351
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 316
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 881
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 813
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 829
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 705
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 857
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 1 302

Téma: Recepty Jara Žídeka


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Andrássyovci milovali ženy, na Gemeri dodnes žijú ich potomkovia

Betliar je miesto, kde ožívajú časy Andrássyovcov, hovorí Július Barczi. Vládne tu zmes nostalgie a sentimentu

KOMENTÁRE

Fico, Danko a Bugár slabnú. Kto miesto nich zosilnel?

Podľa preferencií by koalícia nezostavila vládu.

SVET

Máme plán B, chváli sa Erdogan. Európu už nepotrebuje

Turecko potrebuje Európu viac ako Európa Turecko.

Neprehliadnite tiež

Nechápavé okolie a žiaden voľný čas. Ako sa žije s hendikepovaným dieťaťom?

Tri matky pre SME porozprávali, s čím sa musia vyrovnávať pri dieťati s postihnutím.

V Česku vymysleli pivo pre ženy, zožalo kritiku aj od zahraničných médií

Nápoj určený špeciálne pre dámy má mramorovo biely a ružovkastý obal. Podľa Britiek je sexistický.

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.