VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Grécky prezident si nasadil zemiaky zo Skalice

Grécky veľvyslanec Nicolaos D. Kanellos s manželkou Mariou navarili nielen známe tzatziky, ale aj plnené paradajky, papriky a grécku domácu cestovinovú polievku trahanas.

Opražené garnáty so syrom feta(Zdroj: Slovak Spectator)

„Prines mi zemiaky, čo by som si zasadil v Epiruse.“ Toto bola jedna z prvých diplomatických úloh, aké Nicolaos D. Kanellos, grécky veľvyslanec na Slovensku, dostal v role diplomata od svojho šéfa v Grécku. Takže Kanellos urobil, o čo ho požiadali, a priniesol prezidentovi Grécka 25 kíl zemiakov zo záhrady Skaličanky, ktorá ich pestuje už 15 rokov.

„Pozrite, ako opatrne zaobchádza s tými zemiakmi, akoby to boli vajíčka,“ hovorí Kanellos o niekoľko rokov, keď sleduje svoju manželku Mariu Karakanda Kanellos v ich bratislavskej rezidencii, ako plní varené zemiaky jedným z najtypickejších gréckych jedál, tzatzikmi, počas nakrúcania seriálu Varíme s veľvyslancom.

Kanellos vysvetlil, že spôsob, akým jeho žena plní zemiaky zmesou sardel a kapár, vníma ako výraz lásky – „lebo ak nevaríte s láskou, tak to neznamená veľa“.

Grécky veľvyslanec povedal, že je hrdý na kuchyňu svojej vlasti, ale rýchlo dodal, že „nerobíme našim jedlám veľkú propagáciu“, pričom sa nazdáva, že tieto jedlá je najlepšie ochutnať v Grécku.

„Keby som jedol bryndzové halušky v Grécku, bolo by to neprirodzené,“ hovorí Kanellos, narážajúc na slovenské národné jedlo a teplejšiu klímu svojej domoviny.

Keď Maria Kanellos začne pripravovať plnené paradajky a papriku, jej manžel vysvetľuje, že pravé grécke paradajky nemožno pestovať vo veľkom. V záhrade ich dozreje možno len desať za mesiac – ale sú to dokonalé paradajky, ktoré opísal ako zeleninu „v stave absolútnej paramorfózy“.

„Hlavne v lete možno v gréckych záhradách oberať najkrajšie šťavnaté červené paradajky,“ pokračuje Maria Kanellos vo vychvaľovaní gréckych paradajok.

Než veľvyslanec začal pripravovať ďalšie jedlo, rozprával o Sparťanských vojakoch, ktorí prežili mnoho dní s veľmi skromným pokrmom, jednou figou denne a vodou, ale stále boli plní sily. „Dnes sa pokúsim uvariť niečo veľmi sparťanské,“ dodal.

Kanellos vysvetlil, že „trahana“ je veľmi jednoduchý druh cestoviny a zároveň typické grécke jedlo, ktoré sa obyčajne podáva ráno alebo neskoro v noci, po flámovaní. Je podomácky vyrobené z múky, mlieka a slaniny.

„Ak ste politik a chcete sa priblížiť ľuďom, tak musíte jesť trahany,“ hovorí Kanellos, pričom si nasadzuje obľúbenú žltkastú čiapku vyzdobenú čiernym kohútom.

Niekoľko zdrojov prezrádza, že trahana je najstaršie pripravované stredomorské jedlo, pričom Kanellos hovorí, že sa je po celom Grécku a bežne sa ponúka dobrým priateľom.

Veľvyslanec sa nazdáva, že najdôležitejšie na gréckom jedle je to, aby sa podávalo s láskou a dobrou náladou. „Ak to nerobíme, nemôžeme povedať, že naše jedlo je lepšie ako jedlo druhých. Musíte stráviť veľa času v kuchyni a nič by sa nemalo robiť povrchne. Potrebujete trpezlivosť, aby vaše jedlo bolo dobré.“

Dodal, že ak chcú ľudia ochutnať dobré jedlo, musia tiež chrániť svoje životné prostredie a musia mať v úcte prírodu, lebo „nemôžete mať kvalitné prísady a dobré ovocie alebo zeleninu alebo čokoľvek iné, čo použijete na varenie, bez starostlivosti o prírodu“.

O tradičných jedlách Kanellos hovorí, že dokáže oceniť jedlá rôznych národov, ale že sa tiež snaží pochopiť ľudí, čo sa za nimi skrývajú. „Som tu, aby som viac pochopil, aby som žil s malými tajomstvami Slovákov a aby som mal Slovákov radšej,“ povedal.

Kanellos sa nazdáva, že ľudia by nemali jesť len preto, aby prežili, ale aby žili dobre. „Potrebujeme mať voľný čas, aby sme si vychutnali dobré jedlo a spolu si dali dobré víno alebo si vypili ouzo či slivovicu,“ uzavrel grécky veľvyslanec.

Opražené garnáty so syrom feta

dsc_7725_r1201.jpg

  • 1 kg malých garnátov
  • 2 plechovky paradajok
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 250 g syra feta
  • petržlenová vňať
  • mletá červená alebo čili paprika
  • trištvrte šálky olivového oleja
  • pol lyžice cukru
  • soľ
  • čerstvé čierne korenie

Opražte cibuľu a cesnak na olivovom oleji na panvici. Potom pridajte paradajky a zelenú papriku, trochu soli a čierneho korenia a mletú papriku alebo čili. Mierne poduste niekoľko minút, potom pridajte garnáty a poduste ďalších 10 minút. Posypte fetou.

Gemista – plnené paradajky a papriky s ryžou

dsc_7757_r6847.jpg

  • 8 veľkých a zrelých paradajok
  • 4 veľké papriky
  • 14 lyžíc bielej ryže
  • 4 veľké paradajky (pokrájané)
  • petržlenová vňať
  • mäta kučeravá
  • 1-2 lyžice tmavého sušeného hrozna
  • 1-2 lyžice píniových orieškov
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor

Vydlabte dužinu paradajok a zmiešajte ju s pokrájanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, mätou, ryžou, cukrom, soľou a čiernym korením. Naplňte paradajky a papriky zmesou, konce so stopkou použite ako viečka. Nalejte na paradajky a papriky trochu olivového oleja a pečte v rúre na 175 °C jednu hodinu. Servírujte skôr teplé ako veľmi horúce.

Zemiaky s tzatzikmi

dsc_7724_r4568.jpg

  • 16 malých zemiakov
  • 1 postrúhaná uhorka
  • 2 strúčiky cesnaku (strúhaného)
  • 2 šálky gréckeho jogurtu
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • 125 gramov čiernych olív
  • 5 sardel
  • 25 gramov kapár
  • olivový olej

Uvarte zemiaky a potom do nich vyrežte malú dierku, odstráňte časť vnútrajšku zemiaku. Naplňte každý zemiak tzatzikmi – vyrobíte ich jednoducho zmiešaním zvyšku ingrediencií. Ozdobte zemiaky sardelkami a kaparami, ktoré ste predtým rozmixovali v mixéri spolu s olivami.

Trahana

dsc_7761_r155.jpg

  • 6 šálok vriacej vody s trochou soli
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1 šálka tarhany

Keď začne slaná voda vrieť, pridajte 1 šálku trahany – čo je špeciálna domáca grécka cestovina z kozieho mlieka a múky. Povarte a miešajte 12 minút. Keď sú cestoviny hotové, servírujte ich s fetou a trochou grilovanej slaniny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  5. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  6. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  9. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  1. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake
  10. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  1. Moskva alebo Petrohrad? 12 381
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 974
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 100
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 793
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 639
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 450
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 081
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 023
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 850
  10. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené? 479

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

KOMENTÁRE

Úrad, ktorý by Slovensku zdvihol reputáciu

To, že prípadný úspech vláda zneužije na marketing, je rub príbehu.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.