SME

Grécky prezident si nasadil zemiaky zo Skalice

Grécky veľvyslanec Nicolaos D. Kanellos s manželkou Mariou navarili nielen známe tzatziky, ale aj plnené paradajky, papriky a grécku domácu cestovinovú polievku trahanas.

Opražené garnáty so syrom fetaOpražené garnáty so syrom feta (Zdroj: Slovak Spectator)

„Prines mi zemiaky, čo by som si zasadil v Epiruse.“ Toto bola jedna z prvých diplomatických úloh, aké Nicolaos D. Kanellos, grécky veľvyslanec na Slovensku, dostal v role diplomata od svojho šéfa v Grécku. Takže Kanellos urobil, o čo ho požiadali, a priniesol prezidentovi Grécka 25 kíl zemiakov zo záhrady Skaličanky, ktorá ich pestuje už 15 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Pozrite, ako opatrne zaobchádza s tými zemiakmi, akoby to boli vajíčka,“ hovorí Kanellos o niekoľko rokov, keď sleduje svoju manželku Mariu Karakanda Kanellos v ich bratislavskej rezidencii, ako plní varené zemiaky jedným z najtypickejších gréckych jedál, tzatzikmi, počas nakrúcania seriálu Varíme s veľvyslancom.

SkryťVypnúť reklamu

Kanellos vysvetlil, že spôsob, akým jeho žena plní zemiaky zmesou sardel a kapár, vníma ako výraz lásky – „lebo ak nevaríte s láskou, tak to neznamená veľa“.

Grécky veľvyslanec povedal, že je hrdý na kuchyňu svojej vlasti, ale rýchlo dodal, že „nerobíme našim jedlám veľkú propagáciu“, pričom sa nazdáva, že tieto jedlá je najlepšie ochutnať v Grécku.

„Keby som jedol bryndzové halušky v Grécku, bolo by to neprirodzené,“ hovorí Kanellos, narážajúc na slovenské národné jedlo a teplejšiu klímu svojej domoviny.

Keď Maria Kanellos začne pripravovať plnené paradajky a papriku, jej manžel vysvetľuje, že pravé grécke paradajky nemožno pestovať vo veľkom. V záhrade ich dozreje možno len desať za mesiac – ale sú to dokonalé paradajky, ktoré opísal ako zeleninu „v stave absolútnej paramorfózy“.

SkryťVypnúť reklamu

„Hlavne v lete možno v gréckych záhradách oberať najkrajšie šťavnaté červené paradajky,“ pokračuje Maria Kanellos vo vychvaľovaní gréckych paradajok.

Než veľvyslanec začal pripravovať ďalšie jedlo, rozprával o Sparťanských vojakoch, ktorí prežili mnoho dní s veľmi skromným pokrmom, jednou figou denne a vodou, ale stále boli plní sily. „Dnes sa pokúsim uvariť niečo veľmi sparťanské,“ dodal.

Kanellos vysvetlil, že „trahana“ je veľmi jednoduchý druh cestoviny a zároveň typické grécke jedlo, ktoré sa obyčajne podáva ráno alebo neskoro v noci, po flámovaní. Je podomácky vyrobené z múky, mlieka a slaniny.

„Ak ste politik a chcete sa priblížiť ľuďom, tak musíte jesť trahany,“ hovorí Kanellos, pričom si nasadzuje obľúbenú žltkastú čiapku vyzdobenú čiernym kohútom.

SkryťVypnúť reklamu

Niekoľko zdrojov prezrádza, že trahana je najstaršie pripravované stredomorské jedlo, pričom Kanellos hovorí, že sa je po celom Grécku a bežne sa ponúka dobrým priateľom.

Veľvyslanec sa nazdáva, že najdôležitejšie na gréckom jedle je to, aby sa podávalo s láskou a dobrou náladou. „Ak to nerobíme, nemôžeme povedať, že naše jedlo je lepšie ako jedlo druhých. Musíte stráviť veľa času v kuchyni a nič by sa nemalo robiť povrchne. Potrebujete trpezlivosť, aby vaše jedlo bolo dobré.“

Dodal, že ak chcú ľudia ochutnať dobré jedlo, musia tiež chrániť svoje životné prostredie a musia mať v úcte prírodu, lebo „nemôžete mať kvalitné prísady a dobré ovocie alebo zeleninu alebo čokoľvek iné, čo použijete na varenie, bez starostlivosti o prírodu“.

O tradičných jedlách Kanellos hovorí, že dokáže oceniť jedlá rôznych národov, ale že sa tiež snaží pochopiť ľudí, čo sa za nimi skrývajú. „Som tu, aby som viac pochopil, aby som žil s malými tajomstvami Slovákov a aby som mal Slovákov radšej,“ povedal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kanellos sa nazdáva, že ľudia by nemali jesť len preto, aby prežili, ale aby žili dobre. „Potrebujeme mať voľný čas, aby sme si vychutnali dobré jedlo a spolu si dali dobré víno alebo si vypili ouzo či slivovicu,“ uzavrel grécky veľvyslanec.

Opražené garnáty so syrom feta

dsc_7725_r1201.jpg

  • 1 kg malých garnátov
  • 2 plechovky paradajok
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 250 g syra feta
  • petržlenová vňať
  • mletá červená alebo čili paprika
  • trištvrte šálky olivového oleja
  • pol lyžice cukru
  • soľ
  • čerstvé čierne korenie

Opražte cibuľu a cesnak na olivovom oleji na panvici. Potom pridajte paradajky a zelenú papriku, trochu soli a čierneho korenia a mletú papriku alebo čili. Mierne poduste niekoľko minút, potom pridajte garnáty a poduste ďalších 10 minút. Posypte fetou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Gemista – plnené paradajky a papriky s ryžou

dsc_7757_r6847.jpg

  • 8 veľkých a zrelých paradajok
  • 4 veľké papriky
  • 14 lyžíc bielej ryže
  • 4 veľké paradajky (pokrájané)
  • petržlenová vňať
  • mäta kučeravá
  • 1-2 lyžice tmavého sušeného hrozna
  • 1-2 lyžice píniových orieškov
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor

Vydlabte dužinu paradajok a zmiešajte ju s pokrájanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, mätou, ryžou, cukrom, soľou a čiernym korením. Naplňte paradajky a papriky zmesou, konce so stopkou použite ako viečka. Nalejte na paradajky a papriky trochu olivového oleja a pečte v rúre na 175 °C jednu hodinu. Servírujte skôr teplé ako veľmi horúce.

Zemiaky s tzatzikmi

dsc_7724_r4568.jpg

  • 16 malých zemiakov
  • 1 postrúhaná uhorka
  • 2 strúčiky cesnaku (strúhaného)
  • 2 šálky gréckeho jogurtu
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • 125 gramov čiernych olív
  • 5 sardel
  • 25 gramov kapár
  • olivový olej

Uvarte zemiaky a potom do nich vyrežte malú dierku, odstráňte časť vnútrajšku zemiaku. Naplňte každý zemiak tzatzikmi – vyrobíte ich jednoducho zmiešaním zvyšku ingrediencií. Ozdobte zemiaky sardelkami a kaparami, ktoré ste predtým rozmixovali v mixéri spolu s olivami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trahana

dsc_7761_r155.jpg

  • 6 šálok vriacej vody s trochou soli
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1 šálka tarhany

Keď začne slaná voda vrieť, pridajte 1 šálku trahany – čo je špeciálna domáca grécka cestovina z kozieho mlieka a múky. Povarte a miešajte 12 minút. Keď sú cestoviny hotové, servírujte ich s fetou a trochou grilovanej slaniny.

Autor: Slovak Spectator

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 95 768
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 983
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 659
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 873
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 195
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 722
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 844
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 629
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 41 844
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 21 660
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 555
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 033
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 968
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 772
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu