SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky
VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Grécky prezident si nasadil zemiaky zo Skalice

Grécky veľvyslanec Nicolaos D. Kanellos s manželkou Mariou navarili nielen známe tzatziky, ale aj plnené paradajky, papriky a grécku domácu cestovinovú polievku trahanas.

Opražené garnáty so syrom fetaOpražené garnáty so syrom feta (Zdroj: Slovak Spectator)

„Prines mi zemiaky, čo by som si zasadil v Epiruse.“ Toto bola jedna z prvých diplomatických úloh, aké Nicolaos D. Kanellos, grécky veľvyslanec na Slovensku, dostal v role diplomata od svojho šéfa v Grécku. Takže Kanellos urobil, o čo ho požiadali, a priniesol prezidentovi Grécka 25 kíl zemiakov zo záhrady Skaličanky, ktorá ich pestuje už 15 rokov.

„Pozrite, ako opatrne zaobchádza s tými zemiakmi, akoby to boli vajíčka,“ hovorí Kanellos o niekoľko rokov, keď sleduje svoju manželku Mariu Karakanda Kanellos v ich bratislavskej rezidencii, ako plní varené zemiaky jedným z najtypickejších gréckych jedál, tzatzikmi, počas nakrúcania seriálu Varíme s veľvyslancom.

Kanellos vysvetlil, že spôsob, akým jeho žena plní zemiaky zmesou sardel a kapár, vníma ako výraz lásky – „lebo ak nevaríte s láskou, tak to neznamená veľa“.

Grécky veľvyslanec povedal, že je hrdý na kuchyňu svojej vlasti, ale rýchlo dodal, že „nerobíme našim jedlám veľkú propagáciu“, pričom sa nazdáva, že tieto jedlá je najlepšie ochutnať v Grécku.

„Keby som jedol bryndzové halušky v Grécku, bolo by to neprirodzené,“ hovorí Kanellos, narážajúc na slovenské národné jedlo a teplejšiu klímu svojej domoviny.

Keď Maria Kanellos začne pripravovať plnené paradajky a papriku, jej manžel vysvetľuje, že pravé grécke paradajky nemožno pestovať vo veľkom. V záhrade ich dozreje možno len desať za mesiac – ale sú to dokonalé paradajky, ktoré opísal ako zeleninu „v stave absolútnej paramorfózy“.

„Hlavne v lete možno v gréckych záhradách oberať najkrajšie šťavnaté červené paradajky,“ pokračuje Maria Kanellos vo vychvaľovaní gréckych paradajok.

Než veľvyslanec začal pripravovať ďalšie jedlo, rozprával o Sparťanských vojakoch, ktorí prežili mnoho dní s veľmi skromným pokrmom, jednou figou denne a vodou, ale stále boli plní sily. „Dnes sa pokúsim uvariť niečo veľmi sparťanské,“ dodal.

Kanellos vysvetlil, že „trahana“ je veľmi jednoduchý druh cestoviny a zároveň typické grécke jedlo, ktoré sa obyčajne podáva ráno alebo neskoro v noci, po flámovaní. Je podomácky vyrobené z múky, mlieka a slaniny.

„Ak ste politik a chcete sa priblížiť ľuďom, tak musíte jesť trahany,“ hovorí Kanellos, pričom si nasadzuje obľúbenú žltkastú čiapku vyzdobenú čiernym kohútom.

Niekoľko zdrojov prezrádza, že trahana je najstaršie pripravované stredomorské jedlo, pričom Kanellos hovorí, že sa je po celom Grécku a bežne sa ponúka dobrým priateľom.

Veľvyslanec sa nazdáva, že najdôležitejšie na gréckom jedle je to, aby sa podávalo s láskou a dobrou náladou. „Ak to nerobíme, nemôžeme povedať, že naše jedlo je lepšie ako jedlo druhých. Musíte stráviť veľa času v kuchyni a nič by sa nemalo robiť povrchne. Potrebujete trpezlivosť, aby vaše jedlo bolo dobré.“

Dodal, že ak chcú ľudia ochutnať dobré jedlo, musia tiež chrániť svoje životné prostredie a musia mať v úcte prírodu, lebo „nemôžete mať kvalitné prísady a dobré ovocie alebo zeleninu alebo čokoľvek iné, čo použijete na varenie, bez starostlivosti o prírodu“.

O tradičných jedlách Kanellos hovorí, že dokáže oceniť jedlá rôznych národov, ale že sa tiež snaží pochopiť ľudí, čo sa za nimi skrývajú. „Som tu, aby som viac pochopil, aby som žil s malými tajomstvami Slovákov a aby som mal Slovákov radšej,“ povedal.

Kanellos sa nazdáva, že ľudia by nemali jesť len preto, aby prežili, ale aby žili dobre. „Potrebujeme mať voľný čas, aby sme si vychutnali dobré jedlo a spolu si dali dobré víno alebo si vypili ouzo či slivovicu,“ uzavrel grécky veľvyslanec.

Opražené garnáty so syrom feta

dsc_7725_r1201.jpg

  • 1 kg malých garnátov
  • 2 plechovky paradajok
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 250 g syra feta
  • petržlenová vňať
  • mletá červená alebo čili paprika
  • trištvrte šálky olivového oleja
  • pol lyžice cukru
  • soľ
  • čerstvé čierne korenie

Opražte cibuľu a cesnak na olivovom oleji na panvici. Potom pridajte paradajky a zelenú papriku, trochu soli a čierneho korenia a mletú papriku alebo čili. Mierne poduste niekoľko minút, potom pridajte garnáty a poduste ďalších 10 minút. Posypte fetou.

Gemista – plnené paradajky a papriky s ryžou

dsc_7757_r6847.jpg

  • 8 veľkých a zrelých paradajok
  • 4 veľké papriky
  • 14 lyžíc bielej ryže
  • 4 veľké paradajky (pokrájané)
  • petržlenová vňať
  • mäta kučeravá
  • 1-2 lyžice tmavého sušeného hrozna
  • 1-2 lyžice píniových orieškov
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor

Vydlabte dužinu paradajok a zmiešajte ju s pokrájanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, mätou, ryžou, cukrom, soľou a čiernym korením. Naplňte paradajky a papriky zmesou, konce so stopkou použite ako viečka. Nalejte na paradajky a papriky trochu olivového oleja a pečte v rúre na 175 °C jednu hodinu. Servírujte skôr teplé ako veľmi horúce.

Zemiaky s tzatzikmi

dsc_7724_r4568.jpg

  • 16 malých zemiakov
  • 1 postrúhaná uhorka
  • 2 strúčiky cesnaku (strúhaného)
  • 2 šálky gréckeho jogurtu
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • 125 gramov čiernych olív
  • 5 sardel
  • 25 gramov kapár
  • olivový olej

Uvarte zemiaky a potom do nich vyrežte malú dierku, odstráňte časť vnútrajšku zemiaku. Naplňte každý zemiak tzatzikmi – vyrobíte ich jednoducho zmiešaním zvyšku ingrediencií. Ozdobte zemiaky sardelkami a kaparami, ktoré ste predtým rozmixovali v mixéri spolu s olivami.

Trahana

dsc_7761_r155.jpg

  • 6 šálok vriacej vody s trochou soli
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1 šálka tarhany

Keď začne slaná voda vrieť, pridajte 1 šálku trahany – čo je špeciálna domáca grécka cestovina z kozieho mlieka a múky. Povarte a miešajte 12 minút. Keď sú cestoviny hotové, servírujte ich s fetou a trochou grilovanej slaniny.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 711
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 143
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 710
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 721
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 118
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 11 276
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 547
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 081
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 079
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 019
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varíme s veľvyslancom

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu