SME
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky
VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Grécky prezident si nasadil zemiaky zo Skalice

Grécky veľvyslanec Nicolaos D. Kanellos s manželkou Mariou navarili nielen známe tzatziky, ale aj plnené paradajky, papriky a grécku domácu cestovinovú polievku trahanas.

Opražené garnáty so syrom fetaOpražené garnáty so syrom feta (Zdroj: Slovak Spectator)

„Prines mi zemiaky, čo by som si zasadil v Epiruse.“ Toto bola jedna z prvých diplomatických úloh, aké Nicolaos D. Kanellos, grécky veľvyslanec na Slovensku, dostal v role diplomata od svojho šéfa v Grécku. Takže Kanellos urobil, o čo ho požiadali, a priniesol prezidentovi Grécka 25 kíl zemiakov zo záhrady Skaličanky, ktorá ich pestuje už 15 rokov.

„Pozrite, ako opatrne zaobchádza s tými zemiakmi, akoby to boli vajíčka,“ hovorí Kanellos o niekoľko rokov, keď sleduje svoju manželku Mariu Karakanda Kanellos v ich bratislavskej rezidencii, ako plní varené zemiaky jedným z najtypickejších gréckych jedál, tzatzikmi, počas nakrúcania seriálu Varíme s veľvyslancom.

Kanellos vysvetlil, že spôsob, akým jeho žena plní zemiaky zmesou sardel a kapár, vníma ako výraz lásky – „lebo ak nevaríte s láskou, tak to neznamená veľa“.

Grécky veľvyslanec povedal, že je hrdý na kuchyňu svojej vlasti, ale rýchlo dodal, že „nerobíme našim jedlám veľkú propagáciu“, pričom sa nazdáva, že tieto jedlá je najlepšie ochutnať v Grécku.

„Keby som jedol bryndzové halušky v Grécku, bolo by to neprirodzené,“ hovorí Kanellos, narážajúc na slovenské národné jedlo a teplejšiu klímu svojej domoviny.

Keď Maria Kanellos začne pripravovať plnené paradajky a papriku, jej manžel vysvetľuje, že pravé grécke paradajky nemožno pestovať vo veľkom. V záhrade ich dozreje možno len desať za mesiac – ale sú to dokonalé paradajky, ktoré opísal ako zeleninu „v stave absolútnej paramorfózy“.

„Hlavne v lete možno v gréckych záhradách oberať najkrajšie šťavnaté červené paradajky,“ pokračuje Maria Kanellos vo vychvaľovaní gréckych paradajok.

Než veľvyslanec začal pripravovať ďalšie jedlo, rozprával o Sparťanských vojakoch, ktorí prežili mnoho dní s veľmi skromným pokrmom, jednou figou denne a vodou, ale stále boli plní sily. „Dnes sa pokúsim uvariť niečo veľmi sparťanské,“ dodal.

Kanellos vysvetlil, že „trahana“ je veľmi jednoduchý druh cestoviny a zároveň typické grécke jedlo, ktoré sa obyčajne podáva ráno alebo neskoro v noci, po flámovaní. Je podomácky vyrobené z múky, mlieka a slaniny.

„Ak ste politik a chcete sa priblížiť ľuďom, tak musíte jesť trahany,“ hovorí Kanellos, pričom si nasadzuje obľúbenú žltkastú čiapku vyzdobenú čiernym kohútom.

Niekoľko zdrojov prezrádza, že trahana je najstaršie pripravované stredomorské jedlo, pričom Kanellos hovorí, že sa je po celom Grécku a bežne sa ponúka dobrým priateľom.

Veľvyslanec sa nazdáva, že najdôležitejšie na gréckom jedle je to, aby sa podávalo s láskou a dobrou náladou. „Ak to nerobíme, nemôžeme povedať, že naše jedlo je lepšie ako jedlo druhých. Musíte stráviť veľa času v kuchyni a nič by sa nemalo robiť povrchne. Potrebujete trpezlivosť, aby vaše jedlo bolo dobré.“

Dodal, že ak chcú ľudia ochutnať dobré jedlo, musia tiež chrániť svoje životné prostredie a musia mať v úcte prírodu, lebo „nemôžete mať kvalitné prísady a dobré ovocie alebo zeleninu alebo čokoľvek iné, čo použijete na varenie, bez starostlivosti o prírodu“.

O tradičných jedlách Kanellos hovorí, že dokáže oceniť jedlá rôznych národov, ale že sa tiež snaží pochopiť ľudí, čo sa za nimi skrývajú. „Som tu, aby som viac pochopil, aby som žil s malými tajomstvami Slovákov a aby som mal Slovákov radšej,“ povedal.

Kanellos sa nazdáva, že ľudia by nemali jesť len preto, aby prežili, ale aby žili dobre. „Potrebujeme mať voľný čas, aby sme si vychutnali dobré jedlo a spolu si dali dobré víno alebo si vypili ouzo či slivovicu,“ uzavrel grécky veľvyslanec.

Opražené garnáty so syrom feta

dsc_7725_r1201.jpg

  • 1 kg malých garnátov
  • 2 plechovky paradajok
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 250 g syra feta
  • petržlenová vňať
  • mletá červená alebo čili paprika
  • trištvrte šálky olivového oleja
  • pol lyžice cukru
  • soľ
  • čerstvé čierne korenie

Opražte cibuľu a cesnak na olivovom oleji na panvici. Potom pridajte paradajky a zelenú papriku, trochu soli a čierneho korenia a mletú papriku alebo čili. Mierne poduste niekoľko minút, potom pridajte garnáty a poduste ďalších 10 minút. Posypte fetou.

Gemista – plnené paradajky a papriky s ryžou

dsc_7757_r6847.jpg

  • 8 veľkých a zrelých paradajok
  • 4 veľké papriky
  • 14 lyžíc bielej ryže
  • 4 veľké paradajky (pokrájané)
  • petržlenová vňať
  • mäta kučeravá
  • 1-2 lyžice tmavého sušeného hrozna
  • 1-2 lyžice píniových orieškov
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor

Vydlabte dužinu paradajok a zmiešajte ju s pokrájanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, mätou, ryžou, cukrom, soľou a čiernym korením. Naplňte paradajky a papriky zmesou, konce so stopkou použite ako viečka. Nalejte na paradajky a papriky trochu olivového oleja a pečte v rúre na 175 °C jednu hodinu. Servírujte skôr teplé ako veľmi horúce.

Zemiaky s tzatzikmi

dsc_7724_r4568.jpg

  • 16 malých zemiakov
  • 1 postrúhaná uhorka
  • 2 strúčiky cesnaku (strúhaného)
  • 2 šálky gréckeho jogurtu
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • 125 gramov čiernych olív
  • 5 sardel
  • 25 gramov kapár
  • olivový olej

Uvarte zemiaky a potom do nich vyrežte malú dierku, odstráňte časť vnútrajšku zemiaku. Naplňte každý zemiak tzatzikmi – vyrobíte ich jednoducho zmiešaním zvyšku ingrediencií. Ozdobte zemiaky sardelkami a kaparami, ktoré ste predtým rozmixovali v mixéri spolu s olivami.

Trahana

dsc_7761_r155.jpg

  • 6 šálok vriacej vody s trochou soli
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1 šálka tarhany

Keď začne slaná voda vrieť, pridajte 1 šálku trahany – čo je špeciálna domáca grécka cestovina z kozieho mlieka a múky. Povarte a miešajte 12 minút. Keď sú cestoviny hotové, servírujte ich s fetou a trochou grilovanej slaniny.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 756
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 370
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 018
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 992
  5. Po Slovensku na motorke 6 670
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 328
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 224
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 631
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 4 577
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 340
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Medveď hnedý.

Medveď stojaci na zadných nohách nie je útočník.


18. jún
Peter Sagan vyhral spoločné MSR a MČR v cyklistike 2021.

Sagan predviedol skvelý únik.


Sportnet a 2 ďalší 2 h
O spoločnosti (týždenný newsletter).

Buďte všetkým, čím chcete. Je to výhoda, nie zlyhanie.


18. jún

Remišová prudko klesá.


4 h

Neprehliadnite tiež

Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún
Podcast Medzi nami štartuje tretiu sériu.

Prvý diel vyjde v utorok 22. júna.


17. jún