SME

Paella - španielsku dobrotu zvládnete aj doma

Prímorskú dovolenkovú atmosféru si môžete navodiť i doma. Čo tak pripraviť si španielsku paellu?

(Zdroj: Fotolia)

Paella
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • balíček šafranu
  • 4 kuracie stehná
  • 220 g chorizo klobásky
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 paradajky
  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 1 liter vývaru (kurací, rybí)
  • 12 veľkých kreviet
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • 200 g zeleného hrášku
  • 2-3 citróny
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Kuracie stehná nakrájajte na kocky, chorizo na kolieska, krevety podľa potreby dočistite a zeleninu rozkrájajte. Šafran zalejte v malom poháriku trochou vriacej vody, aby sa vylúhoval. Medzitým zahrejte na veľkej panvici alebo v hlbokom hrnci olej, pridajte pokrájanú cibuľu a chvíľku opekajte, pridajte kuracie kúsky a opečte ich z každej strany, aby sa mäso zatiahlo. Pridajte chorizo a prelisovaný cesnak a na záver ryžu. Po chvíľke miešania pridajte pokrájané paradajky, zalejte šafranom a vývarom, osoľte a okoreňte, znížte teplotu a nechajte dusiť približne 20 minút. Občas premiešajte, aby sa vývar rovnomerne vstrebával. Na záver pridajte hrášok a na povrch rozmiestnite krevety. Nechajte pomaly odpariť všetku tekutinu, ale paellu už nepremiešavajte. Po dovarení nechajte chvíľku odstáť a servírujte dozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou a osminkami citróna.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Paellu je najlepšie pripravovať v hrnci na pomalé varenie, kde máte istotu, že sa pokrm nebude pripaľovať, a predsa sa všetky prísady uvaria naraz. Štvrtinu vývaru môžete nahradiť dobrým bielym vínom. Petržlenovú vňať môžete nahradiť voňavejším rozmarínom, tymianom alebo estragónom.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

rizoto_kuracie_srdiecka.jpg hraskove_rizoto.png
Rizoto s kuracími srdiečkami Rizoto so zeleným hráškom

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ľuboš Fellner otvorene
  2. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  3. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  5. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Ľuboš Fellner otvorene
  2. HEINEKEN Slovensko: 30 rokov vášne pre pivo
  3. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  5. Ich slnkom je mesiac, kvitnú v noci
  6. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  7. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  8. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  1. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 19 193
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 7 236
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 372
  4. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 857
  5. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 027
  6. Ľuboš Fellner otvorene 4 007
  7. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 3 932
  8. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 3 177
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  2. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  3. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  4. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  5. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  6. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  7. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  8. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 66 651
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 12 830
  3. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 9 090
  4. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 9 011
  5. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 7 728
  6. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 672
  7. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 334
  8. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 249
  1. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
  2. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka.
  3. Marian Nanias: Havárie a nehody jadrových zariadení v kozme.
  4. Marcel Rebro: Zvyšujeme odvody, aby ste mali viac. Orwell by žasol
  5. Radko Mačuha: Na bielych životoch záleží.
  6. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  7. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  8. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
reklama
SkryťZatvoriť reklamu