SME

Letné maškrtenie: talianska zmrzlinová torta a drink so sorbetom

Pripravte svojim blízkym osviežujúce dezerty na oslavu leta, blížiaceho sa konca školského roka či vysvedčenia plného jednotiek...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Zuccotto - talianska zmrzlinová torta
Suroviny na 4 porcie

Na zmrzlinu:

  • 400 ml mlieka
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 4 väčšie žĺtky
  • 110 g kryštálového cukru
  • 1 tobolka vanilky
  • kakao

Na korpus:

  • 4 vajíčka
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • ČL prášku do pečiva

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Navyše:

  • ovocie podľa chuti
  • likér alebo koňak na zvlhčenie korpusu
  • nasekané oriešky
  • nastrúhaná čokoláda
  • veľká miska
  • potravinárska fólia

Vanilku pozdĺžne prerežte a spolu s mliekom zahrejte. Nechajte odstavené postáť, aby sa vanilka vylúhovala. Medzitým vyšľahajte žĺtky s cukrom. Vanilku vyberte z mlieka, vyškriabte z nej semienka, tie vráťte naspäť spolu s vymiešanými žĺtkami. Za stáleho miešania zmes zahrejte, aby sa žĺtky zdezinfikovali, ale nevarte, aby sa neuvarili a nevytvorili hrudky. Zmes nechajte úplne vychladnúť. Šľahačku vyšľahajte dotuha a primiešajte ju do vychladnutej mliečno-žĺtkovej zmesi. Do polovice môžete primiešať kakao, prelejte ju do zmrzlinovača alebo väčšej nádoby a nechajte zmraziť. Medzitým upečte na plechu vystlanom papierom na pečenie jednoduchý korpus, ktorý po vychladnutí prerežte na polovicu a každú polovicu poprekrajujte na väčšie i menšie trojuholníky. Vnútro väčšej misy vysteľte potravinárskou fóliou tak, aby pretŕčala a trojuholníkmi korpusu. Pokvapkajte ich likérom alebo koňakom, navrstvite vanilkovú zmrzlinu, do stredu môžete pridať ovocie, naň rozotrite kakaovú zmrzlinu, prikryte zvyšnými kúskami korpusov a uzatvorte pretŕčajúcou fóliou. Odložte do chladničky. Pred servírovaním tortu vyklopte a dozdobte.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Povrch vyklopenej torty môžete potrieť sladkým nad parou šľahaným hustým snehom zo zvyšných bielkov a potom tortu dozdobiť nasekanou čokoládou alebo orieškami. Dezert môžete pripraviť i bez zmrzliny s jogurtovým, smotanovým alebo tvarohovým krémom podobne ako Charlottu.


Long drink so sorbetom a sektom
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 200 g jahôd
  • 200 g čerešní
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 ml jahodového džúsu
  • šťava z polovice citróna
  • sekt alebo šumivé víno

Ovocie umyte, odstopkujte, z čerešní odstráňte kôstky a vložte do mixéra. Rozmixujte dohladka, pridajte cukor, džús, citrónovú šťavu a znova rozmixujte. Ak nechcete v nápoji maličké čiastočky šupiek z čerešní a zrniečok z jahôd, zmes prepasírujte dohladka. Preložte do širšej nádoby a odložte do mrazničky. Po približne 30 minútach dreň dôkladne premiešajte vidličkou, aby sa nevytvárali veľké kryštály ľadu. Podľa možnosti postup ešte niekoľkokrát zopakujte. Servírujte vo vysokých pohároch. Na dno vložte kopček alebo dva sorbetu, zalejte ho sektom alebo šumivým vínom a dozdobte slamkou a ovocím.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Menším deťom môžete nápoj pripraviť s detským šampanským bez obsahu alkoholu alebo s obľúbenou sýtenou malinovkou. Ak sa chcú i niektorí z dospelých vyhnúť alkoholu alebo príliš sladkej chuti, sorbet dolejte minerálkou.


Jahodovo-vanilkový pohár
Suroviny na 4 porcie

Na vanilkový krém:

  • 4 žĺtky
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 PL zemiakového škrobu
  • 280 ml šľahačkovej smotany

Na želé:

  • 1 balenie jahodovej želatíny (na 500 ml tekutiny)
  • 100 ml jahodového sirupu

  • cukor podľa chuti
  • čerstvé jahody

Navyše:

  • 400 g ovocný jogurt
  • ovocie, oblátky alebo šľahačka na dozdobenie

Jogurt odložte do mrazničky. Odmerajte 400 ml vody, prilejte k nej jahodový sirup a nakoniec v tekutine rozmiešajte práškovú ochutenú želatínu a cukor podľa potreby. Zahrejte na 70-80 stupňov, miešajte pokiaľ sa cukor a želatína nerozpustia a odstavte. Nechajte krátko vychladnúť. Na dno servírovacích pohárov zatiaľ navrstvite jahody, zalejte ich želatínou a nechajte v chladničke stuhnúť. Žĺtky vymiešajte elektrickým šľahačom spolu s cukrami a škrobom do peny. Prilejte šľahačkovú smotanu, zľahka premiešajte metličkou a nad parou uvarte na hladký redší puding. Krém navrstvite na stuhnuté želé. Vrstvu môžete oddeliť piškótami alebo sušienkami. Poháre nechajte dôkladne vychladiť. Pred servírovaním ich dozdobte kopčekmi zmrazeného jogurtu, ovocím alebo oblátkou podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Čítajte dôkladne návody na obaloch. Kým pravá želatína nesmie nikdy prevrieť, naopak, tortové želé si vyžaduje približne 1 minútu varenia. Ak chcete, aby sa vám s jogurtovou zmrzlinou ľahšie pracovalo, pred zmrazením jogurt preklopte do širšej plytkej misky, kde po zmrazení pohybom lyžice vytvoríte pekné zrolované kopčeky.


Kulfi - indická kokosová zmrzlina
Suroviny na 4 porcie

  • 350 ml kokosového mlieka
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 125 ml kondenzovaného sladeného mlieka
  • 40 g sušeného mlieka
  • 3 PL strúhaného kokosu

Podľa chuti:

  • cukor
  • nasekané oriešky
  • sušené opečené hoblinky kokosu
  • exotické ovocie

Do hrnca vlejte kokosové mlieko, plnotučné mlieko, kondenzované mlieko a sušené mlieko. Všetko premiešajte a pomaly priveďte k varu. Pridajte strúhaný kokos a podľa nálady i šafran, kardamón či nasekané oriešky. Podľa chuti môžete pridať i cukor, ale majte na pamäti, že ste už použili sladené kondenzované mlieko. Za stáleho miešania varte približne 10 minút, čím dosiahnete hustnutie a redukovanie. Hotovú zmes vylejte do misiek alebo formičiek a po čiastočnom vychladnuté dajte zamraziť najmenej na 6 hodín. Pred servírovaním nechajte zmrzlinu postáť pri izbovej teplote niekoľko minút a môžete ju vyklopiť a dozdobiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak chcete umocniť zážitok s exotickými arómami, do zahriateho mlieka pridajte podľa chuti škoricu, kardamón, šafran, ktorý zmrzlinu nielen rozvonia, ale i zafarbí.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

tiramisu.png puding.png pena.png
Falošné Tiramisu Domáci puding Toblerone pena

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  3. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  4. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  6. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  1. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  2. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  3. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  4. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  7. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  8. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 16 064
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 7 296
  3. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 5 989
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 4 153
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 934
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 255
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 1 519
  8. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár 1 157
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 25 097
  2. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 19 082
  3. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 12 438
  4. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok. 8 650
  5. Ján Valchár: Zaujímavé fakty okolo ruskej ropy. 8 026
  6. Ján Bilohuščin: "Svetu vládnu starí kreténi" 6 613
  7. Ján Valchár: Zaujímavé info o ruskom rafinačnom sektore 5 242
  8. Marcel Rebro: Rusko: veľmoc latrín a tankodrómov 5 186
  1. Marian Nanias: Jachtavý brat Lacko.
  2. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS
  3. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee II. - jedno z možných objasnení
  4. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee
  5. Jiří Ščobák: Ako prísť o peniaze ľahko a rýchlo
  6. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa vedie do SNP.
  7. Věra Tepličková: O sviniach, potkanoch a sokoloch
  8. Post Bellum SK: Známi aj menej známi hrdinovia SNP
reklama
SkryťZatvoriť reklamu