Letné maškrtenie: talianska zmrzlinová torta a drink so sorbetom

Pripravte svojim blízkym osviežujúce dezerty na oslavu leta, blížiaceho sa konca školského roka či vysvedčenia plného jednotiek...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Zuccotto - talianska zmrzlinová torta
Suroviny na 4 porcie

Na zmrzlinu:

  • 400 ml mlieka
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 4 väčšie žĺtky
  • 110 g kryštálového cukru
  • 1 tobolka vanilky
  • kakao

Na korpus:

  • 4 vajíčka
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • ČL prášku do pečiva

Navyše:

  • ovocie podľa chuti
  • likér alebo koňak na zvlhčenie korpusu
  • nasekané oriešky
  • nastrúhaná čokoláda
  • veľká miska
  • potravinárska fólia

Vanilku pozdĺžne prerežte a spolu s mliekom zahrejte. Nechajte odstavené postáť, aby sa vanilka vylúhovala. Medzitým vyšľahajte žĺtky s cukrom. Vanilku vyberte z mlieka, vyškriabte z nej semienka, tie vráťte naspäť spolu s vymiešanými žĺtkami. Za stáleho miešania zmes zahrejte, aby sa žĺtky zdezinfikovali, ale nevarte, aby sa neuvarili a nevytvorili hrudky. Zmes nechajte úplne vychladnúť. Šľahačku vyšľahajte dotuha a primiešajte ju do vychladnutej mliečno-žĺtkovej zmesi. Do polovice môžete primiešať kakao, prelejte ju do zmrzlinovača alebo väčšej nádoby a nechajte zmraziť. Medzitým upečte na plechu vystlanom papierom na pečenie jednoduchý korpus, ktorý po vychladnutí prerežte na polovicu a každú polovicu poprekrajujte na väčšie i menšie trojuholníky. Vnútro väčšej misy vysteľte potravinárskou fóliou tak, aby pretŕčala a trojuholníkmi korpusu. Pokvapkajte ich likérom alebo koňakom, navrstvite vanilkovú zmrzlinu, do stredu môžete pridať ovocie, naň rozotrite kakaovú zmrzlinu, prikryte zvyšnými kúskami korpusov a uzatvorte pretŕčajúcou fóliou. Odložte do chladničky. Pred servírovaním tortu vyklopte a dozdobte.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Povrch vyklopenej torty môžete potrieť sladkým nad parou šľahaným hustým snehom zo zvyšných bielkov a potom tortu dozdobiť nasekanou čokoládou alebo orieškami. Dezert môžete pripraviť i bez zmrzliny s jogurtovým, smotanovým alebo tvarohovým krémom podobne ako Charlottu.


Long drink so sorbetom a sektom
Suroviny na 4 -6 porcií

  • 200 g jahôd
  • 200 g čerešní
  • 120 g kryštálového cukru
  • 100 ml jahodového džúsu
  • šťava z polovice citróna
  • sekt alebo šumivé víno

Ovocie umyte, odstopkujte, z čerešní odstráňte kôstky a vložte do mixéra. Rozmixujte dohladka, pridajte cukor, džús, citrónovú šťavu a znova rozmixujte. Ak nechcete v nápoji maličké čiastočky šupiek z čerešní a zrniečok z jahôd, zmes prepasírujte dohladka. Preložte do širšej nádoby a odložte do mrazničky. Po približne 30 minútach dreň dôkladne premiešajte vidličkou, aby sa nevytvárali veľké kryštály ľadu. Podľa možnosti postup ešte niekoľkokrát zopakujte. Servírujte vo vysokých pohároch. Na dno vložte kopček alebo dva sorbetu, zalejte ho sektom alebo šumivým vínom a dozdobte slamkou a ovocím.

Tip: Menším deťom môžete nápoj pripraviť s detským šampanským bez obsahu alkoholu alebo s obľúbenou sýtenou malinovkou. Ak sa chcú i niektorí z dospelých vyhnúť alkoholu alebo príliš sladkej chuti, sorbet dolejte minerálkou.


Jahodovo-vanilkový pohár
Suroviny na 4 porcie

Na vanilkový krém:

  • 4 žĺtky
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 2 PL zemiakového škrobu
  • 280 ml šľahačkovej smotany

Na želé:

  • 1 balenie jahodovej želatíny (na 500 ml tekutiny)
  • 100 ml jahodového sirupu

  • cukor podľa chuti
  • čerstvé jahody

Navyše:

  • 400 g ovocný jogurt
  • ovocie, oblátky alebo šľahačka na dozdobenie

Jogurt odložte do mrazničky. Odmerajte 400 ml vody, prilejte k nej jahodový sirup a nakoniec v tekutine rozmiešajte práškovú ochutenú želatínu a cukor podľa potreby. Zahrejte na 70-80 stupňov, miešajte pokiaľ sa cukor a želatína nerozpustia a odstavte. Nechajte krátko vychladnúť. Na dno servírovacích pohárov zatiaľ navrstvite jahody, zalejte ich želatínou a nechajte v chladničke stuhnúť. Žĺtky vymiešajte elektrickým šľahačom spolu s cukrami a škrobom do peny. Prilejte šľahačkovú smotanu, zľahka premiešajte metličkou a nad parou uvarte na hladký redší puding. Krém navrstvite na stuhnuté želé. Vrstvu môžete oddeliť piškótami alebo sušienkami. Poháre nechajte dôkladne vychladiť. Pred servírovaním ich dozdobte kopčekmi zmrazeného jogurtu, ovocím alebo oblátkou podľa chuti.

Tip: Čítajte dôkladne návody na obaloch. Kým pravá želatína nesmie nikdy prevrieť, naopak, tortové želé si vyžaduje približne 1 minútu varenia. Ak chcete, aby sa vám s jogurtovou zmrzlinou ľahšie pracovalo, pred zmrazením jogurt preklopte do širšej plytkej misky, kde po zmrazení pohybom lyžice vytvoríte pekné zrolované kopčeky.


Kulfi - indická kokosová zmrzlina
Suroviny na 4 porcie

  • 350 ml kokosového mlieka
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 125 ml kondenzovaného sladeného mlieka
  • 40 g sušeného mlieka
  • 3 PL strúhaného kokosu

Podľa chuti:

  • cukor
  • nasekané oriešky
  • sušené opečené hoblinky kokosu
  • exotické ovocie

Do hrnca vlejte kokosové mlieko, plnotučné mlieko, kondenzované mlieko a sušené mlieko. Všetko premiešajte a pomaly priveďte k varu. Pridajte strúhaný kokos a podľa nálady i šafran, kardamón či nasekané oriešky. Podľa chuti môžete pridať i cukor, ale majte na pamäti, že ste už použili sladené kondenzované mlieko. Za stáleho miešania varte približne 10 minút, čím dosiahnete hustnutie a redukovanie. Hotovú zmes vylejte do misiek alebo formičiek a po čiastočnom vychladnuté dajte zamraziť najmenej na 6 hodín. Pred servírovaním nechajte zmrzlinu postáť pri izbovej teplote niekoľko minút a môžete ju vyklopiť a dozdobiť.

Tip: Ak chcete umocniť zážitok s exotickými arómami, do zahriateho mlieka pridajte podľa chuti škoricu, kardamón, šafran, ktorý zmrzlinu nielen rozvonia, ale i zafarbí.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

tiramisu.png puding.png pena.png
Falošné Tiramisu Domáci puding Toblerone pena

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 322
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 382
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 8 679
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 545
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 461
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 029
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 659
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 554
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 988
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 527

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Klik

Klik: Ako Elon Musk tuneluje Chicago

Prehľad technologických správ týždňa.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.