Mäsové koláče s jablkami
Suroviny na 8 kusov
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 40 g cukru
- ČL soli
- 200 g masla
- šťava z jedného citróna
- 300 ml kyslej smotany
Na plnku:
- kilo mletého bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 250 g prerastenej slaniny
- 2 zelené jablká
- nasekané bylinky podľa chuti
- 60 ml muškátového vína
- rozšľahané vajíčko na potieranie
- soľ, mleté čierne korenie
- olej na vymastenie plechu
Do múky vmiešajte soľ, cukor, nastrúhané stuhnuté maslo a nakoniec citrónovú šťavu zmiešanú s kyslou smotanou. Rýchlo vypracujte cesto a odložte ho do chladničky. Cibuľu, cesnak, slaninu a jablká pokrájajte na kocky, zmiešajte s mletým mäsom, nasekanými bylinkami, prilejte víno, dochuťte soľou a korením, a poriadne premiešajte.
Cesto rozdeľte na dve časti. Väčšiu a menšiu. Väčšiu vyvaľkajte, vykrojte štvorce alebo kruhy, naplňte ich hrudkou plnky, pomôcť si pritom môžete kompótovou miskou tak, že cesto vložíte do vymastenej misky, aby pretŕčalo a naplníte. Z druhej časti cesta vykrojte „pokrievky“, zakryte nimi plnku a preložte cez ne previsnuté okraje cesta. Prstami postláčajte a hotové bochníčky naukladajte na vymastený plech a povrch a boky potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte približne 20 - 30 minút dozlatista.
Tip: Ak sa bojíte, že neodhadnete vyrovnané dochutenie plnky, odoberte z nej kúsok a krátko ho opražte na panvici ako fašírku. Po ochutnaní môžete doplniť koreniny. Bochníčky môžete upiecť i v plechu na mafiny.
Sendviče s kuracím šalátom
Suroviny na 6 porcií
- 3 - 4 kuracie prsia
- 2 čili papričky
- 5 strúčikov cesnaku
- kúsok čerstvého zázvoru
- 1 - 2 hrste nasekaného čerstvého koriandra
- 100 ml olivového oleja
- 50 ml vody
- 1 cibuľa
- 200 - 300 ml gréckeho jogurtu
- 200 g nasekaných solených arašidov
- ČL mletého koriandra
- štipka rasce
- slnečnicový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Sekacími nožmi rozmixujte v robote očistený zázvor, čili papričky, cesnakové strúčiky, mletý zázvor, rascu, olivový olej a vodu na pastu. Kuracie prsia pokrájajte na rezance a vmiešajte do marinovacej pasty. Nechajte chvíľku postáť v chladničke a potom ich opražte na troche oleja.
K hotovému mäsu primiešajte najemno pokrájanú alebo postrúhanú cibuľu, čerstvý koriander, nasekané arašidy a jogurt. Dochuťte soľou a korením a servírujte v čerstvom pečive.
Tip: Jedlo je výrazne voňavé od koriandra a cesnaku a pikantné od čili a zázvoru. Pri dochucovaní pozor na presolenie, keďže arašidy sú slané.
Zemiakovo-rybacie fašírky
Suroviny na 8 kusov 
- 300 g čerstvej tresky
- 300 g údenej makrely
- 600 ml mlieka
- kilogram zemiakov
- 150 g masla
- 2 vajíčka
- 1 - 2 jarné cibuľky
- 100 g hladkej múky
- 150 g strúhanky
- 2 vajíčka na obaľovanie
- olej na smaženie
- kôpor
- soľ, mleté čierne korenie
Obidva druhy rýb vložte do zapekacej misy, zalejte ich mliekom a vložte prikryté do vyhriatej rúry. Pečte približne 30 minút. Medzitým uvarte zemiaky, sceďte ich a spolu s maslom ich roztlačte na kašu. Hotové ryby nechajte čiastočne vychladnúť, vyberte ich z mlieka a oberte mäso z kostí.
K mäsu primiešajte zemiaky, vajíčka, nasekaný kôpor, jarné cibuľky, soľ a korenie. Z hmoty vytvarujte fašírky a obaľte ich v múke, vajíčku a strúhanke. Vysmažte na oleji dozlatista z obidvoch strán. Servírujte tak za tepla, ako za studena.
Tip: Chuť fašírok je dosť výrazná od údenej ryby, ale ešte viac vynikne s obľúbeným dresingom alebo omáčkou.
Jednoduché sušienky
Suroviny na 40 kusov 
- 200 g masla
- 40 g kryštálového cukru
- 280 g hladkej múky
- 160 g detskej krupice
- 60 ml mlieka
- štipka soli
- štipka prášku do pečiva
Vymiešajte cukor s maslom. Zmiešajte všetky suché suroviny, primiešajte ich k maslu, postupne primiešavajte mlieko a vypracujte cesto. Odložte ho zabalené v potravinárskej fólii do chladničky, aby sa nelepilo. Potom ho vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a vykrajujte rôzne tvary.
Sušienky naukladajte na plech vystlatý papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 - 15 minút. Po upečení ich jemne podoberajte príborovým nožíkom a ukladajte na tácku vychladnúť. Servírujte jednotlivo alebo zlepené džemom.
Tip: Namiesto detskej krupice je lepšie použiť semolinu. Sušienky môžete namiesto džemom lepiť i maslovým krémom alebo rozpustenou čokoládou.
Čerešňový koláč
Suroviny na viac porcií 
- 110 g hladkej múky
- 40 g celozrnnej múky
- 110 g zmäknutého masla
- 170 g hnedého cukru
- 2 vajíčka
- PL mandľového likéru alebo kvapka arómy
- ČL prášku do pečiva
- čerešne
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Čerešne umyte a odkôstkujte. Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte po jednom vajíčka, likér alebo arómu a nakoniec obidve múky zmiešané s práškom do pečiva. Vznikne trené cesto, ktoré preložte do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy. Po povrchu naukladajte polovicu čerešní a vložte do rúry.
Po piatich minútach, keď sa čerešne stratili v ceste, rúru otvorte, rýchlo vysuňte mriežku a na povrch navrstvite druhú časť čerešní. Pečte približne 50 - 60 minút. Dopečenie stredu koláča si overte drevenou špajdľou. Po upečení otvorte boky formy a koláč nechajte vychladnúť. Servírujte posypané práškovým cukrom.
Autor: mag