SME

Obed v prírode

Začnite letnú sezónu a vystrojte si piknik so všetkým, čo k nemu patrí, hoci i u vás na záhrade...

(Zdroj: Isifa)

Mäsové koláče s jablkami
Suroviny na 8 kusov

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 40 g cukru
  • ČL soli
  • 200 g masla
  • šťava z jedného citróna
  • 300 ml kyslej smotany

Na plnku:

  • kilo mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250 g prerastenej slaniny
  • 2 zelené jablká
  • nasekané bylinky podľa chuti
  • 60 ml muškátového vína
  • rozšľahané vajíčko na potieranie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na vymastenie plechu

Do múky vmiešajte soľ, cukor, nastrúhané stuhnuté maslo a nakoniec citrónovú šťavu zmiešanú s kyslou smotanou. Rýchlo vypracujte cesto a odložte ho do chladničky. Cibuľu, cesnak, slaninu a jablká pokrájajte na kocky, zmiešajte s mletým mäsom, nasekanými bylinkami, prilejte víno, dochuťte soľou a korením, a poriadne premiešajte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Cesto rozdeľte na dve časti. Väčšiu a menšiu. Väčšiu vyvaľkajte, vykrojte štvorce alebo kruhy, naplňte ich hrudkou plnky, pomôcť si pritom môžete kompótovou miskou tak, že cesto vložíte do vymastenej misky, aby pretŕčalo a naplníte. Z druhej časti cesta vykrojte „pokrievky“, zakryte nimi plnku a preložte cez ne previsnuté okraje cesta. Prstami postláčajte a hotové bochníčky naukladajte na vymastený plech a povrch a boky potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte približne 20 - 30 minút dozlatista.

Tip: Ak sa bojíte, že neodhadnete vyrovnané dochutenie plnky, odoberte z nej kúsok a krátko ho opražte na panvici ako fašírku. Po ochutnaní môžete doplniť koreniny. Bochníčky môžete upiecť i v plechu na mafiny.


Sendviče s kuracím šalátom
Suroviny na 6 porcií

  • 3 - 4 kuracie prsia
  • 2 čili papričky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 - 2 hrste nasekaného čerstvého koriandra
  • 100 ml olivového oleja
  • 50 ml vody
  • 1 cibuľa
  • 200 - 300 ml gréckeho jogurtu
  • 200 g nasekaných solených arašidov
  • ČL mletého koriandra
  • štipka rasce
  • slnečnicový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Sekacími nožmi rozmixujte v robote očistený zázvor, čili papričky, cesnakové strúčiky, mletý zázvor, rascu, olivový olej a vodu na pastu. Kuracie prsia pokrájajte na rezance a vmiešajte do marinovacej pasty. Nechajte chvíľku postáť v chladničke a potom ich opražte na troche oleja.

SkryťVypnúť reklamu

K hotovému mäsu primiešajte najemno pokrájanú alebo postrúhanú cibuľu, čerstvý koriander, nasekané arašidy a jogurt. Dochuťte soľou a korením a servírujte v čerstvom pečive.

Tip: Jedlo je výrazne voňavé od koriandra a cesnaku a pikantné od čili a zázvoru. Pri dochucovaní pozor na presolenie, keďže arašidy sú slané.


Zemiakovo-rybacie fašírky
Suroviny na 8 kusov

  • 300 g čerstvej tresky
  • 300 g údenej makrely
  • 600 ml mlieka
  • kilogram zemiakov
  • 150 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 - 2 jarné cibuľky
  • 100 g hladkej múky
  • 150 g strúhanky
  • 2 vajíčka na obaľovanie
  • olej na smaženie
  • kôpor
  • soľ, mleté čierne korenie

Obidva druhy rýb vložte do zapekacej misy, zalejte ich mliekom a vložte prikryté do vyhriatej rúry. Pečte približne 30 minút. Medzitým uvarte zemiaky, sceďte ich a spolu s maslom ich roztlačte na kašu. Hotové ryby nechajte čiastočne vychladnúť, vyberte ich z mlieka a oberte mäso z kostí.

SkryťVypnúť reklamu

K mäsu primiešajte zemiaky, vajíčka, nasekaný kôpor, jarné cibuľky, soľ a korenie. Z hmoty vytvarujte fašírky a obaľte ich v múke, vajíčku a strúhanke. Vysmažte na oleji dozlatista z obidvoch strán. Servírujte tak za tepla, ako za studena.

Tip: Chuť fašírok je dosť výrazná od údenej ryby, ale ešte viac vynikne s obľúbeným dresingom alebo omáčkou.


Jednoduché sušienky
Suroviny na 40 kusov

  • 200 g masla
  • 40 g kryštálového cukru
  • 280 g hladkej múky
  • 160 g detskej krupice
  • 60 ml mlieka
  • štipka soli
  • štipka prášku do pečiva

Vymiešajte cukor s maslom. Zmiešajte všetky suché suroviny, primiešajte ich k maslu, postupne primiešavajte mlieko a vypracujte cesto. Odložte ho zabalené v potravinárskej fólii do chladničky, aby sa nelepilo. Potom ho vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a vykrajujte rôzne tvary.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sušienky naukladajte na plech vystlatý papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 - 15 minút. Po upečení ich jemne podoberajte príborovým nožíkom a ukladajte na tácku vychladnúť. Servírujte jednotlivo alebo zlepené džemom.

Tip: Namiesto detskej krupice je lepšie použiť semolinu. Sušienky môžete namiesto džemom lepiť i maslovým krémom alebo rozpustenou čokoládou.


Čerešňový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 110 g hladkej múky
  • 40 g celozrnnej múky
  • 110 g zmäknutého masla
  • 170 g hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • PL mandľového likéru alebo kvapka arómy
  • ČL prášku do pečiva
  • čerešne

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Čerešne umyte a odkôstkujte. Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte po jednom vajíčka, likér alebo arómu a nakoniec obidve múky zmiešané s práškom do pečiva. Vznikne trené cesto, ktoré preložte do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy. Po povrchu naukladajte polovicu čerešní a vložte do rúry.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po piatich minútach, keď sa čerešne stratili v ceste, rúru otvorte, rýchlo vysuňte mriežku a na povrch navrstvite druhú časť čerešní. Pečte približne 50 - 60 minút. Dopečenie stredu koláča si overte drevenou špajdľou. Po upečení otvorte boky formy a koláč nechajte vychladnúť. Servírujte posypané práškovým cukrom.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 548
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 9 436
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 219
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 298
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 554
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 965
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 166
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 043
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


4

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 473
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 073
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 66 666
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 208
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 543
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 685
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 226
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 768
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťZatvoriť reklamu