Obed v prírode

Začnite letnú sezónu a vystrojte si piknik so všetkým, čo k nemu patrí, hoci i u vás na záhrade...

(Zdroj: Isifa)

Mäsové koláče s jablkami
Suroviny na 8 kusov

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 40 g cukru
  • ČL soli
  • 200 g masla
  • šťava z jedného citróna
  • 300 ml kyslej smotany

Na plnku:

  • kilo mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250 g prerastenej slaniny
  • 2 zelené jablká
  • nasekané bylinky podľa chuti
  • 60 ml muškátového vína
  • rozšľahané vajíčko na potieranie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na vymastenie plechu

Do múky vmiešajte soľ, cukor, nastrúhané stuhnuté maslo a nakoniec citrónovú šťavu zmiešanú s kyslou smotanou. Rýchlo vypracujte cesto a odložte ho do chladničky. Cibuľu, cesnak, slaninu a jablká pokrájajte na kocky, zmiešajte s mletým mäsom, nasekanými bylinkami, prilejte víno, dochuťte soľou a korením, a poriadne premiešajte.

Cesto rozdeľte na dve časti. Väčšiu a menšiu. Väčšiu vyvaľkajte, vykrojte štvorce alebo kruhy, naplňte ich hrudkou plnky, pomôcť si pritom môžete kompótovou miskou tak, že cesto vložíte do vymastenej misky, aby pretŕčalo a naplníte. Z druhej časti cesta vykrojte „pokrievky“, zakryte nimi plnku a preložte cez ne previsnuté okraje cesta. Prstami postláčajte a hotové bochníčky naukladajte na vymastený plech a povrch a boky potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte približne 20 - 30 minút dozlatista.

Tip: Ak sa bojíte, že neodhadnete vyrovnané dochutenie plnky, odoberte z nej kúsok a krátko ho opražte na panvici ako fašírku. Po ochutnaní môžete doplniť koreniny. Bochníčky môžete upiecť i v plechu na mafiny.


Sendviče s kuracím šalátom
Suroviny na 6 porcií

  • 3 - 4 kuracie prsia
  • 2 čili papričky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 - 2 hrste nasekaného čerstvého koriandra
  • 100 ml olivového oleja
  • 50 ml vody
  • 1 cibuľa
  • 200 - 300 ml gréckeho jogurtu
  • 200 g nasekaných solených arašidov
  • ČL mletého koriandra
  • štipka rasce
  • slnečnicový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Sekacími nožmi rozmixujte v robote očistený zázvor, čili papričky, cesnakové strúčiky, mletý zázvor, rascu, olivový olej a vodu na pastu. Kuracie prsia pokrájajte na rezance a vmiešajte do marinovacej pasty. Nechajte chvíľku postáť v chladničke a potom ich opražte na troche oleja.

K hotovému mäsu primiešajte najemno pokrájanú alebo postrúhanú cibuľu, čerstvý koriander, nasekané arašidy a jogurt. Dochuťte soľou a korením a servírujte v čerstvom pečive.

Tip: Jedlo je výrazne voňavé od koriandra a cesnaku a pikantné od čili a zázvoru. Pri dochucovaní pozor na presolenie, keďže arašidy sú slané.


Zemiakovo-rybacie fašírky
Suroviny na 8 kusov

  • 300 g čerstvej tresky
  • 300 g údenej makrely
  • 600 ml mlieka
  • kilogram zemiakov
  • 150 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 - 2 jarné cibuľky
  • 100 g hladkej múky
  • 150 g strúhanky
  • 2 vajíčka na obaľovanie
  • olej na smaženie
  • kôpor
  • soľ, mleté čierne korenie

Obidva druhy rýb vložte do zapekacej misy, zalejte ich mliekom a vložte prikryté do vyhriatej rúry. Pečte približne 30 minút. Medzitým uvarte zemiaky, sceďte ich a spolu s maslom ich roztlačte na kašu. Hotové ryby nechajte čiastočne vychladnúť, vyberte ich z mlieka a oberte mäso z kostí.

K mäsu primiešajte zemiaky, vajíčka, nasekaný kôpor, jarné cibuľky, soľ a korenie. Z hmoty vytvarujte fašírky a obaľte ich v múke, vajíčku a strúhanke. Vysmažte na oleji dozlatista z obidvoch strán. Servírujte tak za tepla, ako za studena.

Tip: Chuť fašírok je dosť výrazná od údenej ryby, ale ešte viac vynikne s obľúbeným dresingom alebo omáčkou.


Jednoduché sušienky
Suroviny na 40 kusov

  • 200 g masla
  • 40 g kryštálového cukru
  • 280 g hladkej múky
  • 160 g detskej krupice
  • 60 ml mlieka
  • štipka soli
  • štipka prášku do pečiva

Vymiešajte cukor s maslom. Zmiešajte všetky suché suroviny, primiešajte ich k maslu, postupne primiešavajte mlieko a vypracujte cesto. Odložte ho zabalené v potravinárskej fólii do chladničky, aby sa nelepilo. Potom ho vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a vykrajujte rôzne tvary.

Sušienky naukladajte na plech vystlatý papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 - 15 minút. Po upečení ich jemne podoberajte príborovým nožíkom a ukladajte na tácku vychladnúť. Servírujte jednotlivo alebo zlepené džemom.

Tip: Namiesto detskej krupice je lepšie použiť semolinu. Sušienky môžete namiesto džemom lepiť i maslovým krémom alebo rozpustenou čokoládou.


Čerešňový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 110 g hladkej múky
  • 40 g celozrnnej múky
  • 110 g zmäknutého masla
  • 170 g hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • PL mandľového likéru alebo kvapka arómy
  • ČL prášku do pečiva
  • čerešne

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Čerešne umyte a odkôstkujte. Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte po jednom vajíčka, likér alebo arómu a nakoniec obidve múky zmiešané s práškom do pečiva. Vznikne trené cesto, ktoré preložte do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy. Po povrchu naukladajte polovicu čerešní a vložte do rúry.

Po piatich minútach, keď sa čerešne stratili v ceste, rúru otvorte, rýchlo vysuňte mriežku a na povrch navrstvite druhú časť čerešní. Pečte približne 50 - 60 minút. Dopečenie stredu koláča si overte drevenou špajdľou. Po upečení otvorte boky formy a koláč nechajte vychladnúť. Servírujte posypané práškovým cukrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  6. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  7. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  3. Cíťte sa v priestore príjemne
  4. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  7. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  9. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  10. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  1. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 802
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 761
  3. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 3 608
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 561
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 200
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 033
  7. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 2 857
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 000
  9. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 018
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 871

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Spolupracuje aj s firmou Apple. Peniaze na výskum ale nedostal

Spoločnosť Highchem s pätnástimi zamestnancami a vyše miliónovými tržbami nemá podľa hodnotenia dostatočné odborné kapacity.

Neprehliadnite tiež

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.

Cuketa v kuchyni. Od polievky až po šťavnatý koláč.

Máte jej plnú záhradu alebo ste si ju doniesli z trhu a neviete čo s ňou. Máme pre vás niekoľko overených receptov s cuketou.

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.