Obed v prírode

Začnite letnú sezónu a vystrojte si piknik so všetkým, čo k nemu patrí, hoci i u vás na záhrade...

(Zdroj: Isifa)

Mäsové koláče s jablkami
Suroviny na 8 kusov

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 40 g cukru
  • ČL soli
  • 200 g masla
  • šťava z jedného citróna
  • 300 ml kyslej smotany

Na plnku:

  • kilo mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250 g prerastenej slaniny
  • 2 zelené jablká
  • nasekané bylinky podľa chuti
  • 60 ml muškátového vína
  • rozšľahané vajíčko na potieranie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na vymastenie plechu

Do múky vmiešajte soľ, cukor, nastrúhané stuhnuté maslo a nakoniec citrónovú šťavu zmiešanú s kyslou smotanou. Rýchlo vypracujte cesto a odložte ho do chladničky. Cibuľu, cesnak, slaninu a jablká pokrájajte na kocky, zmiešajte s mletým mäsom, nasekanými bylinkami, prilejte víno, dochuťte soľou a korením, a poriadne premiešajte.

Cesto rozdeľte na dve časti. Väčšiu a menšiu. Väčšiu vyvaľkajte, vykrojte štvorce alebo kruhy, naplňte ich hrudkou plnky, pomôcť si pritom môžete kompótovou miskou tak, že cesto vložíte do vymastenej misky, aby pretŕčalo a naplníte. Z druhej časti cesta vykrojte „pokrievky“, zakryte nimi plnku a preložte cez ne previsnuté okraje cesta. Prstami postláčajte a hotové bochníčky naukladajte na vymastený plech a povrch a boky potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte približne 20 - 30 minút dozlatista.

Tip: Ak sa bojíte, že neodhadnete vyrovnané dochutenie plnky, odoberte z nej kúsok a krátko ho opražte na panvici ako fašírku. Po ochutnaní môžete doplniť koreniny. Bochníčky môžete upiecť i v plechu na mafiny.


Sendviče s kuracím šalátom
Suroviny na 6 porcií

  • 3 - 4 kuracie prsia
  • 2 čili papričky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 - 2 hrste nasekaného čerstvého koriandra
  • 100 ml olivového oleja
  • 50 ml vody
  • 1 cibuľa
  • 200 - 300 ml gréckeho jogurtu
  • 200 g nasekaných solených arašidov
  • ČL mletého koriandra
  • štipka rasce
  • slnečnicový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Sekacími nožmi rozmixujte v robote očistený zázvor, čili papričky, cesnakové strúčiky, mletý zázvor, rascu, olivový olej a vodu na pastu. Kuracie prsia pokrájajte na rezance a vmiešajte do marinovacej pasty. Nechajte chvíľku postáť v chladničke a potom ich opražte na troche oleja.

K hotovému mäsu primiešajte najemno pokrájanú alebo postrúhanú cibuľu, čerstvý koriander, nasekané arašidy a jogurt. Dochuťte soľou a korením a servírujte v čerstvom pečive.

Tip: Jedlo je výrazne voňavé od koriandra a cesnaku a pikantné od čili a zázvoru. Pri dochucovaní pozor na presolenie, keďže arašidy sú slané.


Zemiakovo-rybacie fašírky
Suroviny na 8 kusov

  • 300 g čerstvej tresky
  • 300 g údenej makrely
  • 600 ml mlieka
  • kilogram zemiakov
  • 150 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 - 2 jarné cibuľky
  • 100 g hladkej múky
  • 150 g strúhanky
  • 2 vajíčka na obaľovanie
  • olej na smaženie
  • kôpor
  • soľ, mleté čierne korenie

Obidva druhy rýb vložte do zapekacej misy, zalejte ich mliekom a vložte prikryté do vyhriatej rúry. Pečte približne 30 minút. Medzitým uvarte zemiaky, sceďte ich a spolu s maslom ich roztlačte na kašu. Hotové ryby nechajte čiastočne vychladnúť, vyberte ich z mlieka a oberte mäso z kostí.

K mäsu primiešajte zemiaky, vajíčka, nasekaný kôpor, jarné cibuľky, soľ a korenie. Z hmoty vytvarujte fašírky a obaľte ich v múke, vajíčku a strúhanke. Vysmažte na oleji dozlatista z obidvoch strán. Servírujte tak za tepla, ako za studena.

Tip: Chuť fašírok je dosť výrazná od údenej ryby, ale ešte viac vynikne s obľúbeným dresingom alebo omáčkou.


Jednoduché sušienky
Suroviny na 40 kusov

  • 200 g masla
  • 40 g kryštálového cukru
  • 280 g hladkej múky
  • 160 g detskej krupice
  • 60 ml mlieka
  • štipka soli
  • štipka prášku do pečiva

Vymiešajte cukor s maslom. Zmiešajte všetky suché suroviny, primiešajte ich k maslu, postupne primiešavajte mlieko a vypracujte cesto. Odložte ho zabalené v potravinárskej fólii do chladničky, aby sa nelepilo. Potom ho vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a vykrajujte rôzne tvary.

Sušienky naukladajte na plech vystlatý papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 - 15 minút. Po upečení ich jemne podoberajte príborovým nožíkom a ukladajte na tácku vychladnúť. Servírujte jednotlivo alebo zlepené džemom.

Tip: Namiesto detskej krupice je lepšie použiť semolinu. Sušienky môžete namiesto džemom lepiť i maslovým krémom alebo rozpustenou čokoládou.


Čerešňový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 110 g hladkej múky
  • 40 g celozrnnej múky
  • 110 g zmäknutého masla
  • 170 g hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • PL mandľového likéru alebo kvapka arómy
  • ČL prášku do pečiva
  • čerešne

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Čerešne umyte a odkôstkujte. Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte po jednom vajíčka, likér alebo arómu a nakoniec obidve múky zmiešané s práškom do pečiva. Vznikne trené cesto, ktoré preložte do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy. Po povrchu naukladajte polovicu čerešní a vložte do rúry.

Po piatich minútach, keď sa čerešne stratili v ceste, rúru otvorte, rýchlo vysuňte mriežku a na povrch navrstvite druhú časť čerešní. Pečte približne 50 - 60 minút. Dopečenie stredu koláča si overte drevenou špajdľou. Po upečení otvorte boky formy a koláč nechajte vychladnúť. Servírujte posypané práškovým cukrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  2. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  2. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  3. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  4. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  5. 4* projekt víl a apartmánov priamo na pobreží, Chorvátsko
  6. Slováci rozhodli o najlepšom!
  7. AAA Auto má nový úver pre živnostníkov
  8. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  9. Kúpeľňa - profesionálne informácie pri jej zhotovení
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 9 191
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 5 088
  3. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 4 995
  4. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 4 792
  5. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 834
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 810
  7. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 337
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 279
  9. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 233
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 548

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Milióny na štadióny míňajú svoj cieľ. Polovicu dotácií si rozdelí päť podnikateľov

V Košiciach má vďaka štátnej dotácii stáť nový futbalový štadión. Klub však skrachoval.

KOMENTÁRE

Vláda sa futbalu vysmieva rovno do tváre

Štadión s licenciou UEFA jednoducho netreba, lebo nemá využitie.

Neprehliadnite tiež

Na čo sa v strave zamerať, ak sa chcete stať vegánom

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Keď klobúky hrajú prím: Takéto bizarné kúsky sa nosia vo vysokej spoločnosti

Päťdňové kráľovské konské dostihy patria medzi vrcholné podujatia spoločenskej sezóny v Anglicku.

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.

Zámky, záhrady, pevnosti. Na Morave si vychutnáte barok všetkými zmyslami

Viaceré moravské barokové skvosty sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO.