Obed v prírode

Začnite letnú sezónu a vystrojte si piknik so všetkým, čo k nemu patrí, hoci i u vás na záhrade...

(Zdroj: Isifa)

Mäsové koláče s jablkami
Suroviny na 8 kusov

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 40 g cukru
  • ČL soli
  • 200 g masla
  • šťava z jedného citróna
  • 300 ml kyslej smotany

Na plnku:

  • kilo mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250 g prerastenej slaniny
  • 2 zelené jablká
  • nasekané bylinky podľa chuti
  • 60 ml muškátového vína
  • rozšľahané vajíčko na potieranie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na vymastenie plechu

Do múky vmiešajte soľ, cukor, nastrúhané stuhnuté maslo a nakoniec citrónovú šťavu zmiešanú s kyslou smotanou. Rýchlo vypracujte cesto a odložte ho do chladničky. Cibuľu, cesnak, slaninu a jablká pokrájajte na kocky, zmiešajte s mletým mäsom, nasekanými bylinkami, prilejte víno, dochuťte soľou a korením, a poriadne premiešajte.

Článok pokračuje pod video reklamou

Cesto rozdeľte na dve časti. Väčšiu a menšiu. Väčšiu vyvaľkajte, vykrojte štvorce alebo kruhy, naplňte ich hrudkou plnky, pomôcť si pritom môžete kompótovou miskou tak, že cesto vložíte do vymastenej misky, aby pretŕčalo a naplníte. Z druhej časti cesta vykrojte „pokrievky“, zakryte nimi plnku a preložte cez ne previsnuté okraje cesta. Prstami postláčajte a hotové bochníčky naukladajte na vymastený plech a povrch a boky potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte približne 20 - 30 minút dozlatista.

Tip: Ak sa bojíte, že neodhadnete vyrovnané dochutenie plnky, odoberte z nej kúsok a krátko ho opražte na panvici ako fašírku. Po ochutnaní môžete doplniť koreniny. Bochníčky môžete upiecť i v plechu na mafiny.


Sendviče s kuracím šalátom
Suroviny na 6 porcií

  • 3 - 4 kuracie prsia
  • 2 čili papričky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 - 2 hrste nasekaného čerstvého koriandra
  • 100 ml olivového oleja
  • 50 ml vody
  • 1 cibuľa
  • 200 - 300 ml gréckeho jogurtu
  • 200 g nasekaných solených arašidov
  • ČL mletého koriandra
  • štipka rasce
  • slnečnicový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Sekacími nožmi rozmixujte v robote očistený zázvor, čili papričky, cesnakové strúčiky, mletý zázvor, rascu, olivový olej a vodu na pastu. Kuracie prsia pokrájajte na rezance a vmiešajte do marinovacej pasty. Nechajte chvíľku postáť v chladničke a potom ich opražte na troche oleja.

K hotovému mäsu primiešajte najemno pokrájanú alebo postrúhanú cibuľu, čerstvý koriander, nasekané arašidy a jogurt. Dochuťte soľou a korením a servírujte v čerstvom pečive.

Tip: Jedlo je výrazne voňavé od koriandra a cesnaku a pikantné od čili a zázvoru. Pri dochucovaní pozor na presolenie, keďže arašidy sú slané.


Zemiakovo-rybacie fašírky
Suroviny na 8 kusov

  • 300 g čerstvej tresky
  • 300 g údenej makrely
  • 600 ml mlieka
  • kilogram zemiakov
  • 150 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 - 2 jarné cibuľky
  • 100 g hladkej múky
  • 150 g strúhanky
  • 2 vajíčka na obaľovanie
  • olej na smaženie
  • kôpor
  • soľ, mleté čierne korenie

Obidva druhy rýb vložte do zapekacej misy, zalejte ich mliekom a vložte prikryté do vyhriatej rúry. Pečte približne 30 minút. Medzitým uvarte zemiaky, sceďte ich a spolu s maslom ich roztlačte na kašu. Hotové ryby nechajte čiastočne vychladnúť, vyberte ich z mlieka a oberte mäso z kostí.

K mäsu primiešajte zemiaky, vajíčka, nasekaný kôpor, jarné cibuľky, soľ a korenie. Z hmoty vytvarujte fašírky a obaľte ich v múke, vajíčku a strúhanke. Vysmažte na oleji dozlatista z obidvoch strán. Servírujte tak za tepla, ako za studena.

Tip: Chuť fašírok je dosť výrazná od údenej ryby, ale ešte viac vynikne s obľúbeným dresingom alebo omáčkou.


Jednoduché sušienky
Suroviny na 40 kusov

  • 200 g masla
  • 40 g kryštálového cukru
  • 280 g hladkej múky
  • 160 g detskej krupice
  • 60 ml mlieka
  • štipka soli
  • štipka prášku do pečiva

Vymiešajte cukor s maslom. Zmiešajte všetky suché suroviny, primiešajte ich k maslu, postupne primiešavajte mlieko a vypracujte cesto. Odložte ho zabalené v potravinárskej fólii do chladničky, aby sa nelepilo. Potom ho vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a vykrajujte rôzne tvary.

Sušienky naukladajte na plech vystlatý papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 - 15 minút. Po upečení ich jemne podoberajte príborovým nožíkom a ukladajte na tácku vychladnúť. Servírujte jednotlivo alebo zlepené džemom.

Tip: Namiesto detskej krupice je lepšie použiť semolinu. Sušienky môžete namiesto džemom lepiť i maslovým krémom alebo rozpustenou čokoládou.


Čerešňový koláč
Suroviny na viac porcií

  • 110 g hladkej múky
  • 40 g celozrnnej múky
  • 110 g zmäknutého masla
  • 170 g hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • PL mandľového likéru alebo kvapka arómy
  • ČL prášku do pečiva
  • čerešne

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Čerešne umyte a odkôstkujte. Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte po jednom vajíčka, likér alebo arómu a nakoniec obidve múky zmiešané s práškom do pečiva. Vznikne trené cesto, ktoré preložte do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy. Po povrchu naukladajte polovicu čerešní a vložte do rúry.

Po piatich minútach, keď sa čerešne stratili v ceste, rúru otvorte, rýchlo vysuňte mriežku a na povrch navrstvite druhú časť čerešní. Pečte približne 50 - 60 minút. Dopečenie stredu koláča si overte drevenou špajdľou. Po upečení otvorte boky formy a koláč nechajte vychladnúť. Servírujte posypané práškovým cukrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 349
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 12 964
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 533
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 8 775
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 008
  6. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 941
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 447
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 751
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 318
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 644

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Oheň v Pjongčangu uhasili snehové vločky, olympijskú štafetu prebrala Čína

Zimné olympijské hry 2018 sú definitívne ukončené.

SVET

Holandsko sa mení na narkoštát. Polícia nezvláda boj s kartelmi

Veci, vďaka ktorým je Holandsko úspešné, uľahčujú život aj kartelom.

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.