Cézar – kráľ medzi šalátmi

Majte na pamäti, že variácií je mnoho, ale originál je len jeden! Môžete sa však pokúsiť priblížiť sa čo najviac vašej vlastnej chuti...

(Zdroj: Isifa)

Cézar šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 - 2 hlávky rímskeho šalátu
  • parmezán na hoblinky
  • opekané bagety
  • dresing

Rímsky šalát rozoberte na listy a dôkladne ich umyte. Pozor však pri manipulácii, aby sa listy nepolámali. Listy čo najlepšie osušte, inak by kvapôčky vody zálievku rozriedili a tá by na nich nedržala. Tento krok je rovnako dôležitý ako to, aby listy naozaj zostali chrumkavé a svieže.

Na osušenie šalátu môžete použiť originálnu odstredivku, ktorá by ich však nemala poškodiť, alebo ich jednoducho zabaľte do čistej, na polovicu preloženej bavlnenej utierky, uchopte ju za konce a krútiacou odstredivou silou ich osušte.

Listy potom odložte do chladu, aby si uchovali čerstvosť. Pripravte si podľa návodu opečené bagety a dressing. Do šalátovej misky preložte listy šalátu. Podľa veľkosti ich nechajte vcelku alebo ich natrhajte na menšie kúsky. Na listy pridajte trochu zálievky a pohybom rúk poprehadzujte.

Postup opakujte, kým neminiete celú zálievku. Tá by mala svojou hustotou na každom liste urobiť tenký, ale súvislý film. Servírujte listy ochuteného šalátu spolu s bagetami, dozdobené hoblinkami parmezánu.

Šikovné tipy: Taniere dajte pred servírovaním schladiť. Ak sa rozhodnete použiť malé krutóny, je lepšie ich pridať do misy už pri prehadzovaní šalátu so zálievkou, aby sa ochutili. Ak neviete zohnať čisté ančovičky, použite sardelové očká zbavené kapary. Šalát samotný má nezameniteľne lahodnú chuť, nič však nepokazíte, ak si pre energetickú hodnotu a sýtosť pridáte na tanier plátky opečenej slaniny alebo opečené kuracie prsia rozkrájané na menšie kúsky.

Na opečené bagety

  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 dlhá bageta
  • 60 g rozpusteného masla
  • parmezán

Bagetu alebo biely chlieb rozkrájajte najmenej na 16 plátkov, rozložte ich na plech a dajte ich do rúry na chvíľku sušiť pri teplote 80 stupňov, aby sa z čerstvého pečiva odparila prebytočná vlhkosť. Rozpustite maslo alebo použite olivový olej a krátko na ňom orestujte prelisovaný alebo na veľmi drobno pokrájaný cesnak.

Zmesou potrite bagety a dopečte ich v rúre pri vyššej teplote alebo na panvici, pokiaľ nebudú chrumkavé s hnedočerveným nádychom. Na záver ich môžete posypať nastrúhaným parmezánom. Niekto uprednostňuje krutóny pokrájané na malé kocky, postup prípravy je však rovnaký. Hotové bagetky odložte nabok.

Na dresing

  • 150 ml olivového oleja
  • 1 ČL worcesterskej omáčky
  • 1 - 2 PL dijonskej horčice
  • 2 vajíčka
  • 1 PL nastrúhaného parmezánu
  • citrón
  • 2 filetky ančovičiek
  • soľ, mleté čierne korenie

Na prípravu dresingu je najdôležitejšie mať poruke úplne čerstvé domáce vajíčka. Ak si nie ste istý čerstvosťou kúpených, ponorte ich do hrnca s vodou. Čerstvé vajíčko sa snaží udržať pri dne, čím je vajíčko staršie, má väčšiu vzduchovú bublinku a tá ho núti stúpať na povrch hladiny. Čerstvé žĺtky môžete použiť surové, ak sa bojíte, vajíčka vložte do vriacej vody, tak aby boli celé ponorené a varte ich presne minútu.

Potom ich schlaďte prúdom studenej vody. Po rozklepnutí by mal byť okolo škrupiny čiastočne uvarený bielok. Do misky oddeľte zohriate žĺtky, pridajte k nim dijonskú horčicu, citrónovú alebo jemnejšiu limetovú šťavu a metličkou začnite suroviny v miske ručne šľahať.

Postupne tenkým prúdom prišľahávajte olivový olej a zapracovávajte i nadrobno pokrájané ančovičky. Šľahajte čím dlhšie, aby ste dosiahli správnu hustotu dresingu. Takisto platí, že čím viac oleja pridáte, tým bude hustejšia, podobne ako pri výrobe majonézy.

Nakoniec pridajte najemno postrúhaný parmezán, podľa chuti i worcesterskú omáčku, soľ a korenie a zálievku premiešajte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 7 839
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 7 716
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 521
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 345
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 208
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 102
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 644
  8. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 1 464
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 175
  10. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 826

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ako sa pije a žije v banskom kraji, keď bane miznú

Tak ich tu vnímajú. Ako náletové buriny, ktoré sa uchytili v pustnúcom baníckom kraji.

SVET

Poliaci masovo protestujú, krajina stráca slobodu

Vládna strana postupne ovládla súdnictvo či médiá.

TECH

Rozlúštili záhadu supersilného betónu starovekých Rimanov

Náš betón sa časom drobí, ten z antiky sa stáva pevnejším.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.

Nevera z pohľadu mužov a žien: Čo už považujú za prekročenie hranice?

Britský prieskum ukázal, že názory na to, čo je podvádzanie, sa u mužov a žien extrémne líšia.