SME

Cézar – kráľ medzi šalátmi

Majte na pamäti, že variácií je mnoho, ale originál je len jeden! Môžete sa však pokúsiť priblížiť sa čo najviac vašej vlastnej chuti...

(Zdroj: Isifa)

Cézar šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 - 2 hlávky rímskeho šalátu
  • parmezán na hoblinky
  • opekané bagety
  • dresing

Rímsky šalát rozoberte na listy a dôkladne ich umyte. Pozor však pri manipulácii, aby sa listy nepolámali. Listy čo najlepšie osušte, inak by kvapôčky vody zálievku rozriedili a tá by na nich nedržala. Tento krok je rovnako dôležitý ako to, aby listy naozaj zostali chrumkavé a svieže.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na osušenie šalátu môžete použiť originálnu odstredivku, ktorá by ich však nemala poškodiť, alebo ich jednoducho zabaľte do čistej, na polovicu preloženej bavlnenej utierky, uchopte ju za konce a krútiacou odstredivou silou ich osušte.

SkryťVypnúť reklamu

Listy potom odložte do chladu, aby si uchovali čerstvosť. Pripravte si podľa návodu opečené bagety a dressing. Do šalátovej misky preložte listy šalátu. Podľa veľkosti ich nechajte vcelku alebo ich natrhajte na menšie kúsky. Na listy pridajte trochu zálievky a pohybom rúk poprehadzujte.

Postup opakujte, kým neminiete celú zálievku. Tá by mala svojou hustotou na každom liste urobiť tenký, ale súvislý film. Servírujte listy ochuteného šalátu spolu s bagetami, dozdobené hoblinkami parmezánu.

Šikovné tipy: Taniere dajte pred servírovaním schladiť. Ak sa rozhodnete použiť malé krutóny, je lepšie ich pridať do misy už pri prehadzovaní šalátu so zálievkou, aby sa ochutili. Ak neviete zohnať čisté ančovičky, použite sardelové očká zbavené kapary. Šalát samotný má nezameniteľne lahodnú chuť, nič však nepokazíte, ak si pre energetickú hodnotu a sýtosť pridáte na tanier plátky opečenej slaniny alebo opečené kuracie prsia rozkrájané na menšie kúsky.

SkryťVypnúť reklamu

Na opečené bagety

  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 dlhá bageta
  • 60 g rozpusteného masla
  • parmezán

Bagetu alebo biely chlieb rozkrájajte najmenej na 16 plátkov, rozložte ich na plech a dajte ich do rúry na chvíľku sušiť pri teplote 80 stupňov, aby sa z čerstvého pečiva odparila prebytočná vlhkosť. Rozpustite maslo alebo použite olivový olej a krátko na ňom orestujte prelisovaný alebo na veľmi drobno pokrájaný cesnak.

Zmesou potrite bagety a dopečte ich v rúre pri vyššej teplote alebo na panvici, pokiaľ nebudú chrumkavé s hnedočerveným nádychom. Na záver ich môžete posypať nastrúhaným parmezánom. Niekto uprednostňuje krutóny pokrájané na malé kocky, postup prípravy je však rovnaký. Hotové bagetky odložte nabok.

Na dresing

  • 150 ml olivového oleja
  • 1 ČL worcesterskej omáčky
  • 1 - 2 PL dijonskej horčice
  • 2 vajíčka
  • 1 PL nastrúhaného parmezánu
  • citrón
  • 2 filetky ančovičiek
  • soľ, mleté čierne korenie

Na prípravu dresingu je najdôležitejšie mať poruke úplne čerstvé domáce vajíčka. Ak si nie ste istý čerstvosťou kúpených, ponorte ich do hrnca s vodou. Čerstvé vajíčko sa snaží udržať pri dne, čím je vajíčko staršie, má väčšiu vzduchovú bublinku a tá ho núti stúpať na povrch hladiny. Čerstvé žĺtky môžete použiť surové, ak sa bojíte, vajíčka vložte do vriacej vody, tak aby boli celé ponorené a varte ich presne minútu.

SkryťVypnúť reklamu

Potom ich schlaďte prúdom studenej vody. Po rozklepnutí by mal byť okolo škrupiny čiastočne uvarený bielok. Do misky oddeľte zohriate žĺtky, pridajte k nim dijonskú horčicu, citrónovú alebo jemnejšiu limetovú šťavu a metličkou začnite suroviny v miske ručne šľahať.

Postupne tenkým prúdom prišľahávajte olivový olej a zapracovávajte i nadrobno pokrájané ančovičky. Šľahajte čím dlhšie, aby ste dosiahli správnu hustotu dresingu. Takisto platí, že čím viac oleja pridáte, tým bude hustejšia, podobne ako pri výrobe majonézy.

Nakoniec pridajte najemno postrúhaný parmezán, podľa chuti i worcesterskú omáčku, soľ a korenie a zálievku premiešajte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 990
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 599
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 819
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 630
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 927
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 413
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 210
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 652
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 444
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 875
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 758
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 559
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu