SME
reklama

Cézar – kráľ medzi šalátmi

Majte na pamäti, že variácií je mnoho, ale originál je len jeden! Môžete sa však pokúsiť priblížiť sa čo najviac vašej vlastnej chuti...

(Zdroj: Isifa)

Cézar šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 - 2 hlávky rímskeho šalátu
  • parmezán na hoblinky
  • opekané bagety
  • dresing

Rímsky šalát rozoberte na listy a dôkladne ich umyte. Pozor však pri manipulácii, aby sa listy nepolámali. Listy čo najlepšie osušte, inak by kvapôčky vody zálievku rozriedili a tá by na nich nedržala. Tento krok je rovnako dôležitý ako to, aby listy naozaj zostali chrumkavé a svieže.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na osušenie šalátu môžete použiť originálnu odstredivku, ktorá by ich však nemala poškodiť, alebo ich jednoducho zabaľte do čistej, na polovicu preloženej bavlnenej utierky, uchopte ju za konce a krútiacou odstredivou silou ich osušte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Listy potom odložte do chladu, aby si uchovali čerstvosť. Pripravte si podľa návodu opečené bagety a dressing. Do šalátovej misky preložte listy šalátu. Podľa veľkosti ich nechajte vcelku alebo ich natrhajte na menšie kúsky. Na listy pridajte trochu zálievky a pohybom rúk poprehadzujte.

Postup opakujte, kým neminiete celú zálievku. Tá by mala svojou hustotou na každom liste urobiť tenký, ale súvislý film. Servírujte listy ochuteného šalátu spolu s bagetami, dozdobené hoblinkami parmezánu.

Šikovné tipy: Taniere dajte pred servírovaním schladiť. Ak sa rozhodnete použiť malé krutóny, je lepšie ich pridať do misy už pri prehadzovaní šalátu so zálievkou, aby sa ochutili. Ak neviete zohnať čisté ančovičky, použite sardelové očká zbavené kapary. Šalát samotný má nezameniteľne lahodnú chuť, nič však nepokazíte, ak si pre energetickú hodnotu a sýtosť pridáte na tanier plátky opečenej slaniny alebo opečené kuracie prsia rozkrájané na menšie kúsky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na opečené bagety

  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 dlhá bageta
  • 60 g rozpusteného masla
  • parmezán

Bagetu alebo biely chlieb rozkrájajte najmenej na 16 plátkov, rozložte ich na plech a dajte ich do rúry na chvíľku sušiť pri teplote 80 stupňov, aby sa z čerstvého pečiva odparila prebytočná vlhkosť. Rozpustite maslo alebo použite olivový olej a krátko na ňom orestujte prelisovaný alebo na veľmi drobno pokrájaný cesnak.

Zmesou potrite bagety a dopečte ich v rúre pri vyššej teplote alebo na panvici, pokiaľ nebudú chrumkavé s hnedočerveným nádychom. Na záver ich môžete posypať nastrúhaným parmezánom. Niekto uprednostňuje krutóny pokrájané na malé kocky, postup prípravy je však rovnaký. Hotové bagetky odložte nabok.

Na dresing

  • 150 ml olivového oleja
  • 1 ČL worcesterskej omáčky
  • 1 - 2 PL dijonskej horčice
  • 2 vajíčka
  • 1 PL nastrúhaného parmezánu
  • citrón
  • 2 filetky ančovičiek
  • soľ, mleté čierne korenie

Na prípravu dresingu je najdôležitejšie mať poruke úplne čerstvé domáce vajíčka. Ak si nie ste istý čerstvosťou kúpených, ponorte ich do hrnca s vodou. Čerstvé vajíčko sa snaží udržať pri dne, čím je vajíčko staršie, má väčšiu vzduchovú bublinku a tá ho núti stúpať na povrch hladiny. Čerstvé žĺtky môžete použiť surové, ak sa bojíte, vajíčka vložte do vriacej vody, tak aby boli celé ponorené a varte ich presne minútu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potom ich schlaďte prúdom studenej vody. Po rozklepnutí by mal byť okolo škrupiny čiastočne uvarený bielok. Do misky oddeľte zohriate žĺtky, pridajte k nim dijonskú horčicu, citrónovú alebo jemnejšiu limetovú šťavu a metličkou začnite suroviny v miske ručne šľahať.

Postupne tenkým prúdom prišľahávajte olivový olej a zapracovávajte i nadrobno pokrájané ančovičky. Šľahajte čím dlhšie, aby ste dosiahli správnu hustotu dresingu. Takisto platí, že čím viac oleja pridáte, tým bude hustejšia, podobne ako pri výrobe majonézy.

Nakoniec pridajte najemno postrúhaný parmezán, podľa chuti i worcesterskú omáčku, soľ a korenie a zálievku premiešajte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 833
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 332
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 749
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 252
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 130
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 869
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 363
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 069
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lukášova a Markova svadba, na ktorej mali 90 hostí.

Žaluje ministerstvo vnútra.


Peter Tkačenko

Aby sa KDH neudusilo, potrebuje od svojich partnerov priestor na dýchanie.


Minister Tomáš Taraba.

Minister chcel pôvodne predložiť ústavný zákon.


a 1 ďalší
Parkovacie domy, ktoré by mohli vyrásť v Bratislave.

Vyrásť by mali vo väčšine mestských častí.


reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 958
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 71 896
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 237
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 681
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 435
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 555
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 15 520
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 12 494
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
reklama
SkryťZatvoriť reklamu