Cézar – kráľ medzi šalátmi

Majte na pamäti, že variácií je mnoho, ale originál je len jeden! Môžete sa však pokúsiť priblížiť sa čo najviac vašej vlastnej chuti...

(Zdroj: Isifa)

Cézar šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 - 2 hlávky rímskeho šalátu
  • parmezán na hoblinky
  • opekané bagety
  • dresing

Rímsky šalát rozoberte na listy a dôkladne ich umyte. Pozor však pri manipulácii, aby sa listy nepolámali. Listy čo najlepšie osušte, inak by kvapôčky vody zálievku rozriedili a tá by na nich nedržala. Tento krok je rovnako dôležitý ako to, aby listy naozaj zostali chrumkavé a svieže.

Na osušenie šalátu môžete použiť originálnu odstredivku, ktorá by ich však nemala poškodiť, alebo ich jednoducho zabaľte do čistej, na polovicu preloženej bavlnenej utierky, uchopte ju za konce a krútiacou odstredivou silou ich osušte.

Listy potom odložte do chladu, aby si uchovali čerstvosť. Pripravte si podľa návodu opečené bagety a dressing. Do šalátovej misky preložte listy šalátu. Podľa veľkosti ich nechajte vcelku alebo ich natrhajte na menšie kúsky. Na listy pridajte trochu zálievky a pohybom rúk poprehadzujte.

Postup opakujte, kým neminiete celú zálievku. Tá by mala svojou hustotou na každom liste urobiť tenký, ale súvislý film. Servírujte listy ochuteného šalátu spolu s bagetami, dozdobené hoblinkami parmezánu.

Šikovné tipy: Taniere dajte pred servírovaním schladiť. Ak sa rozhodnete použiť malé krutóny, je lepšie ich pridať do misy už pri prehadzovaní šalátu so zálievkou, aby sa ochutili. Ak neviete zohnať čisté ančovičky, použite sardelové očká zbavené kapary. Šalát samotný má nezameniteľne lahodnú chuť, nič však nepokazíte, ak si pre energetickú hodnotu a sýtosť pridáte na tanier plátky opečenej slaniny alebo opečené kuracie prsia rozkrájané na menšie kúsky.

Na opečené bagety

  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 dlhá bageta
  • 60 g rozpusteného masla
  • parmezán

Bagetu alebo biely chlieb rozkrájajte najmenej na 16 plátkov, rozložte ich na plech a dajte ich do rúry na chvíľku sušiť pri teplote 80 stupňov, aby sa z čerstvého pečiva odparila prebytočná vlhkosť. Rozpustite maslo alebo použite olivový olej a krátko na ňom orestujte prelisovaný alebo na veľmi drobno pokrájaný cesnak.

Zmesou potrite bagety a dopečte ich v rúre pri vyššej teplote alebo na panvici, pokiaľ nebudú chrumkavé s hnedočerveným nádychom. Na záver ich môžete posypať nastrúhaným parmezánom. Niekto uprednostňuje krutóny pokrájané na malé kocky, postup prípravy je však rovnaký. Hotové bagetky odložte nabok.

Na dresing

  • 150 ml olivového oleja
  • 1 ČL worcesterskej omáčky
  • 1 - 2 PL dijonskej horčice
  • 2 vajíčka
  • 1 PL nastrúhaného parmezánu
  • citrón
  • 2 filetky ančovičiek
  • soľ, mleté čierne korenie

Na prípravu dresingu je najdôležitejšie mať poruke úplne čerstvé domáce vajíčka. Ak si nie ste istý čerstvosťou kúpených, ponorte ich do hrnca s vodou. Čerstvé vajíčko sa snaží udržať pri dne, čím je vajíčko staršie, má väčšiu vzduchovú bublinku a tá ho núti stúpať na povrch hladiny. Čerstvé žĺtky môžete použiť surové, ak sa bojíte, vajíčka vložte do vriacej vody, tak aby boli celé ponorené a varte ich presne minútu.

Potom ich schlaďte prúdom studenej vody. Po rozklepnutí by mal byť okolo škrupiny čiastočne uvarený bielok. Do misky oddeľte zohriate žĺtky, pridajte k nim dijonskú horčicu, citrónovú alebo jemnejšiu limetovú šťavu a metličkou začnite suroviny v miske ručne šľahať.

Postupne tenkým prúdom prišľahávajte olivový olej a zapracovávajte i nadrobno pokrájané ančovičky. Šľahajte čím dlhšie, aby ste dosiahli správnu hustotu dresingu. Takisto platí, že čím viac oleja pridáte, tým bude hustejšia, podobne ako pri výrobe majonézy.

Nakoniec pridajte najemno postrúhaný parmezán, podľa chuti i worcesterskú omáčku, soľ a korenie a zálievku premiešajte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 926
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 069
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 468
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 929
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 542
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 541
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 529
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 329
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 307
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 153

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

SVET

Stala sa nehoda? Treba natáčať

Prácu záchranárov komplikujú ľudia, ktorí sa chcú pochváliť zábermi.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.