Cézar – kráľ medzi šalátmi

Majte na pamäti, že variácií je mnoho, ale originál je len jeden! Môžete sa však pokúsiť priblížiť sa čo najviac vašej vlastnej chuti...

(Zdroj: Isifa)

Cézar šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 1 - 2 hlávky rímskeho šalátu
  • parmezán na hoblinky
  • opekané bagety
  • dresing

Rímsky šalát rozoberte na listy a dôkladne ich umyte. Pozor však pri manipulácii, aby sa listy nepolámali. Listy čo najlepšie osušte, inak by kvapôčky vody zálievku rozriedili a tá by na nich nedržala. Tento krok je rovnako dôležitý ako to, aby listy naozaj zostali chrumkavé a svieže.

Na osušenie šalátu môžete použiť originálnu odstredivku, ktorá by ich však nemala poškodiť, alebo ich jednoducho zabaľte do čistej, na polovicu preloženej bavlnenej utierky, uchopte ju za konce a krútiacou odstredivou silou ich osušte.

Listy potom odložte do chladu, aby si uchovali čerstvosť. Pripravte si podľa návodu opečené bagety a dressing. Do šalátovej misky preložte listy šalátu. Podľa veľkosti ich nechajte vcelku alebo ich natrhajte na menšie kúsky. Na listy pridajte trochu zálievky a pohybom rúk poprehadzujte.

Postup opakujte, kým neminiete celú zálievku. Tá by mala svojou hustotou na každom liste urobiť tenký, ale súvislý film. Servírujte listy ochuteného šalátu spolu s bagetami, dozdobené hoblinkami parmezánu.

Šikovné tipy: Taniere dajte pred servírovaním schladiť. Ak sa rozhodnete použiť malé krutóny, je lepšie ich pridať do misy už pri prehadzovaní šalátu so zálievkou, aby sa ochutili. Ak neviete zohnať čisté ančovičky, použite sardelové očká zbavené kapary. Šalát samotný má nezameniteľne lahodnú chuť, nič však nepokazíte, ak si pre energetickú hodnotu a sýtosť pridáte na tanier plátky opečenej slaniny alebo opečené kuracie prsia rozkrájané na menšie kúsky.

Na opečené bagety

  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 dlhá bageta
  • 60 g rozpusteného masla
  • parmezán

Bagetu alebo biely chlieb rozkrájajte najmenej na 16 plátkov, rozložte ich na plech a dajte ich do rúry na chvíľku sušiť pri teplote 80 stupňov, aby sa z čerstvého pečiva odparila prebytočná vlhkosť. Rozpustite maslo alebo použite olivový olej a krátko na ňom orestujte prelisovaný alebo na veľmi drobno pokrájaný cesnak.

Zmesou potrite bagety a dopečte ich v rúre pri vyššej teplote alebo na panvici, pokiaľ nebudú chrumkavé s hnedočerveným nádychom. Na záver ich môžete posypať nastrúhaným parmezánom. Niekto uprednostňuje krutóny pokrájané na malé kocky, postup prípravy je však rovnaký. Hotové bagetky odložte nabok.

Na dresing

  • 150 ml olivového oleja
  • 1 ČL worcesterskej omáčky
  • 1 - 2 PL dijonskej horčice
  • 2 vajíčka
  • 1 PL nastrúhaného parmezánu
  • citrón
  • 2 filetky ančovičiek
  • soľ, mleté čierne korenie

Na prípravu dresingu je najdôležitejšie mať poruke úplne čerstvé domáce vajíčka. Ak si nie ste istý čerstvosťou kúpených, ponorte ich do hrnca s vodou. Čerstvé vajíčko sa snaží udržať pri dne, čím je vajíčko staršie, má väčšiu vzduchovú bublinku a tá ho núti stúpať na povrch hladiny. Čerstvé žĺtky môžete použiť surové, ak sa bojíte, vajíčka vložte do vriacej vody, tak aby boli celé ponorené a varte ich presne minútu.

Potom ich schlaďte prúdom studenej vody. Po rozklepnutí by mal byť okolo škrupiny čiastočne uvarený bielok. Do misky oddeľte zohriate žĺtky, pridajte k nim dijonskú horčicu, citrónovú alebo jemnejšiu limetovú šťavu a metličkou začnite suroviny v miske ručne šľahať.

Postupne tenkým prúdom prišľahávajte olivový olej a zapracovávajte i nadrobno pokrájané ančovičky. Šľahajte čím dlhšie, aby ste dosiahli správnu hustotu dresingu. Takisto platí, že čím viac oleja pridáte, tým bude hustejšia, podobne ako pri výrobe majonézy.

Nakoniec pridajte najemno postrúhaný parmezán, podľa chuti i worcesterskú omáčku, soľ a korenie a zálievku premiešajte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 343
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 959
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 441
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 812
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 694
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 390
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 462
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 948
  9. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 176
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 145

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Film roka vyhlásili dvakrát, Oscara má Moonlight (minúta po minúte)

Muzikál La La Land vyhral šesť cien, ale na konci večera sa udial veľký trapas.

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. S tvrdou silou nemáme šancu.

KULTÚRA

Oscar nemá logiku. 5 dôvodov, prečo vyhral Moonlight

Mal šťastie, že nie je sci-fi.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop