SME

Chudnite pestro a s rozumom

Netrápte telo hladovaním. S našimi „odľahčenými“ receptami si môžete pokojne i zamaškrtiť.

(Zdroj: Isifa)

Farebný šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 2 cvikly
  • 2 väčšia mrkva
  • 1 cibuľa
  • ľadový šalát alebo pekinská kapusta
  • 2 vajíčka
  • hrsť arašidov, hrozienok alebo píniových či slnečnicových semienok
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti

Cviklu umyte, osoľte, okoreňte a zabalenú v alobale pečte v rúre približne 45 - 60 minút. Potom ju ošúpte a pokrájajte alebo nastrúhajte na rezance. Ostatnú zeleninu očistite a pokrájajte podľa chuti. Vajíčka uvarte natvrdo. Všetko spolu premiešajte a dochuťte olivovým olejom, balzamikovým octom, bylinkami, soľou a korením. Servírujte samostatne alebo s nasucho opekanými toastmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Šalát môžete obohatiť o kúsky mäsa, klíčky alebo mäkké syry. Namiesto balzamikového octu môžete siahnuť po jogurtovom dresingu.


Zdravý tanier
Suroviny na 4 porcie

Na zálievku:

  • 1 PL sezamového oleja
  • 1 - 2 PL ryžového octu
  • 2 PL vody
  • 1 PL sójovej omáčky
  • kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 PL hnedého cukru

Na šalát:

  • 300 g uvareného cícera
  • 6 predmočených sušených marhúľ
  • 2 jarné cibuľky
  • nasekaný čerstvý koriander
  • soľ, mleté čierne korenie

Podľa chuti:

  • kozí syr, mozarella
  • ovocie podľa vlastného výberu (ananás, jablko, slivky, melón...)
  • reďkovky
  • baby špenát

Zmiešajte suroviny na zálievku a nechajte ju postáť, aby sa chute prepojili. Medzitým pripravte šalát. Sušený cícer predvarte alebo použite predvarený z konzervy. Predmočené marhule poprekrajujte, rozkrájajte očistené a umyté jarné cibuľky a všetko spolu zmiešajte. Šalát dochuťte nasekaným koriandrom, soľou a korením. Servírujte cícerový šalát spolu so zálievkou, syrom, ovocím a zeleninou podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: So soľou a korením to v šaláte neprežeňte, keďže zálievka je dostatočne ochutená.


Špenátové rolky
Suroviny na 4 porcie

  • 8 veľkých čerstvých špenátových listov
  • 8 plátkov dusenej šunky alebo údeného lososa
  • tvrdý syr
  • zelenina podľa chuti (mrkva, stonkový zeler, kaleráb, uhorka, avokádo...)
  • jogurtový dresing
  • mleté čierne korenie

  • olivový olej
  • sójová omáčka

Umyté špenátové listy rozprestrite, osušte, potrite dresingom a naukladajte na ne podľa chuti plátky ryby alebo šunky. Syr a zeleninu pokrájajte na tenké hranolčeky, naukladajte na jednu stranu špenátu, okoreňte a zrolujte. Môžete servírovať za surova so sójovou omáčkou podobne ako sushi. Rolku však môžete v strede zviazať pažítkou, špagetou alebo jednoducho špáradlom a na malom množstve olivového oleja krátko orestovať z obidvoch strán, len toľko, kým špenát trošku stmavne a zvädne. Servírujte samostatne alebo s opečenou bagetou.

SkryťVypnúť reklamu

Dvojité osvieženie
Suroviny na 4 -6 porcií

Na sorbet:

  • 400 g mrazeného drobného ovocia (jahody, maliny, čučoriedky...)
  • 125 ml jahodového džúsu
  • 50 g hnedého cukru

Na zmrzlinu:

  • 400 g mäkkého ovocia (banány, marhule, broskyne)
  • 50 g hnedého cukru
  • 300 ml bieleho alebo ovocného jogurtu

Banán alebo iné ovocie rozmixujte spolu s cukrom a jogurtom dohladka. Vlejte do zmrzlinovača a čakajte, kým bude zmrzlina hotová. Cukor spolu s jahodovým džúsom zahrejte, kým sa nerozpustí. Odstavte a nechajte vychladnúť. Mrazené ovocie rozmixujte spolu s vychladnutým džúsom, vlejte do nádobky a dajte na 1 - 2 hodiny do mrazničky. Servírujte zmrzlinu dozdobenú sorbetom.

Tip: Zmrzlina by mala byť krémová, preto ak nemáte zmrzlinovač, vlejte ju do nádoby, odložte do mrazničky a každú hodinu premiešavajte, aby sa nevytvorili ľadové kryštáliky. Ak chcete, aby si táto lahôdka zachovala menej kalórií, určite nenahrádzajte jogurt smotanou ani šľahačkou a pohár nedozdobujte toppingom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

bulgur.jpg melonovy_salat.jpg cakankovy_salat.jpg
Šalát s bulgurom Melónový šalát so šunkou Čakankový šalát so slaninou a syrom

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 046
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 649
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 921
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 712
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 780
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 161
  8. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 144
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 224
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 300
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 187
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 938
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 901
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 841
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 034
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 590
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu