Chudnite pestro a s rozumom

Netrápte telo hladovaním. S našimi „odľahčenými“ receptami si môžete pokojne i zamaškrtiť.

(Zdroj: Isifa)

Farebný šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 2 cvikly
  • 2 väčšia mrkva
  • 1 cibuľa
  • ľadový šalát alebo pekinská kapusta
  • 2 vajíčka
  • hrsť arašidov, hrozienok alebo píniových či slnečnicových semienok
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti

Cviklu umyte, osoľte, okoreňte a zabalenú v alobale pečte v rúre približne 45 - 60 minút. Potom ju ošúpte a pokrájajte alebo nastrúhajte na rezance. Ostatnú zeleninu očistite a pokrájajte podľa chuti. Vajíčka uvarte natvrdo. Všetko spolu premiešajte a dochuťte olivovým olejom, balzamikovým octom, bylinkami, soľou a korením. Servírujte samostatne alebo s nasucho opekanými toastmi.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Šalát môžete obohatiť o kúsky mäsa, klíčky alebo mäkké syry. Namiesto balzamikového octu môžete siahnuť po jogurtovom dresingu.


Zdravý tanier
Suroviny na 4 porcie

Na zálievku:

  • 1 PL sezamového oleja
  • 1 - 2 PL ryžového octu
  • 2 PL vody
  • 1 PL sójovej omáčky
  • kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 PL hnedého cukru

Na šalát:

  • 300 g uvareného cícera
  • 6 predmočených sušených marhúľ
  • 2 jarné cibuľky
  • nasekaný čerstvý koriander
  • soľ, mleté čierne korenie

Podľa chuti:

  • kozí syr, mozarella
  • ovocie podľa vlastného výberu (ananás, jablko, slivky, melón...)
  • reďkovky
  • baby špenát

Zmiešajte suroviny na zálievku a nechajte ju postáť, aby sa chute prepojili. Medzitým pripravte šalát. Sušený cícer predvarte alebo použite predvarený z konzervy. Predmočené marhule poprekrajujte, rozkrájajte očistené a umyté jarné cibuľky a všetko spolu zmiešajte. Šalát dochuťte nasekaným koriandrom, soľou a korením. Servírujte cícerový šalát spolu so zálievkou, syrom, ovocím a zeleninou podľa chuti.

Tip: So soľou a korením to v šaláte neprežeňte, keďže zálievka je dostatočne ochutená.


Špenátové rolky
Suroviny na 4 porcie

  • 8 veľkých čerstvých špenátových listov
  • 8 plátkov dusenej šunky alebo údeného lososa
  • tvrdý syr
  • zelenina podľa chuti (mrkva, stonkový zeler, kaleráb, uhorka, avokádo...)
  • jogurtový dresing
  • mleté čierne korenie

  • olivový olej
  • sójová omáčka

Umyté špenátové listy rozprestrite, osušte, potrite dresingom a naukladajte na ne podľa chuti plátky ryby alebo šunky. Syr a zeleninu pokrájajte na tenké hranolčeky, naukladajte na jednu stranu špenátu, okoreňte a zrolujte. Môžete servírovať za surova so sójovou omáčkou podobne ako sushi. Rolku však môžete v strede zviazať pažítkou, špagetou alebo jednoducho špáradlom a na malom množstve olivového oleja krátko orestovať z obidvoch strán, len toľko, kým špenát trošku stmavne a zvädne. Servírujte samostatne alebo s opečenou bagetou.


Dvojité osvieženie
Suroviny na 4 -6 porcií

Na sorbet:

  • 400 g mrazeného drobného ovocia (jahody, maliny, čučoriedky...)
  • 125 ml jahodového džúsu
  • 50 g hnedého cukru

Na zmrzlinu:

  • 400 g mäkkého ovocia (banány, marhule, broskyne)
  • 50 g hnedého cukru
  • 300 ml bieleho alebo ovocného jogurtu

Banán alebo iné ovocie rozmixujte spolu s cukrom a jogurtom dohladka. Vlejte do zmrzlinovača a čakajte, kým bude zmrzlina hotová. Cukor spolu s jahodovým džúsom zahrejte, kým sa nerozpustí. Odstavte a nechajte vychladnúť. Mrazené ovocie rozmixujte spolu s vychladnutým džúsom, vlejte do nádobky a dajte na 1 - 2 hodiny do mrazničky. Servírujte zmrzlinu dozdobenú sorbetom.

Tip: Zmrzlina by mala byť krémová, preto ak nemáte zmrzlinovač, vlejte ju do nádoby, odložte do mrazničky a každú hodinu premiešavajte, aby sa nevytvorili ľadové kryštáliky. Ak chcete, aby si táto lahôdka zachovala menej kalórií, určite nenahrádzajte jogurt smotanou ani šľahačkou a pohár nedozdobujte toppingom.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

bulgur.jpg melonovy_salat.jpg cakankovy_salat.jpg
Šalát s bulgurom Melónový šalát so šunkou Čakankový šalát so slaninou a syrom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 042
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 283
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 596
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 156
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 795
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 374
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 034
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 512
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 804
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 681

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.