Bleskové kuracie kúsky s ananásom
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 4 kuracie prsia
- 1 menší ananás alebo polovicu veľkého
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL rybej omáčky
- 2 PL kukuričného škrobu
- 1 PL sójovej omáčky
- 2 PL hnedého cukru
- 1 PL oleja
- hrsť čerstvého špenátu
- 125 ml pomarančovej šťavy alebo džúsu
- 20 ml ryžového octu alebo vína
- 1 ČL mletého zázvoru
- soľ, karí korenie
Kuracie mäso pokrájajte na kocky. Ananás očistite a pokrájajte na kocky. Očistite a pokrájajte i cibuľu a cesnak, pripravte si namerané množstvá omáčok, aby ste pri varení reagovali rýchlo. Vo väčšej miske zmiešajte rybiu omáčku, kukuričný škrob, sójovú omáčku, štipku karí korenia a hnedý cukor. Do misky vložte kuracie kúsky, premiešajte a nechajte chvíľku postáť. Na panvici rozohrejte pár kvapiek oleja a mäso opečte z každej strany. Po pár minútach ho preložte na tanier. Na zvyšnom oleji opražte cibuľu, cesnak, ananás, pridajte späť mäso, špenát, podlejte pomarančovou šťavou, octom, pridajte zvyšné koreniny a soľ, premiešajte a odstavte. Servírujte s ryžovými rezancami.
Tip: Recept sa vám nikdy nezunuje vďaka jeho variabilnosti. Pokojne vymeňte ananás za jablko či pomaranč, pridajte papriku a cukrový hrášok, rezance vymeňte za ryžu, kurča za krevety...
Šošovicový šalát s bulgurom
Suroviny na 4 porcie
- 1a 1/2 šálky nahrubo namletého pšeničného bulguru
- 1 a 1/2 šálky šošovice
- olivový olej
- 2 stonky zeleru
- 3 jarné cibuľky
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL rímskej rasce
- štipka práškového čili
- soľ, mleté čierne korenie
- petržlenová alebo koriandrová vňať
- voda
V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte prebraný bulgur a chvíľku opekajte. Osoľte a zalejte dvojnásobným množstvom vody. Prikryte a na malom plameni duste približne 15 minút, kým nezmizne voda podobne ako ryžu. Medzitým uvarte, ale nerozvarte šošovicu, očistite a nasekajte cibuľky a stonky zeleru. Na troške olivového oleja opražte cibuľu dosklovita, pridajte k nej zeler, rascu, oregano, čili, čierne korenie a soľ. Po odstavení primiešajte nasekanú vňať, odkvapkanú šošovicu a bulgur. Všetko premiešajte a podľa potreby dochuťte. Servírujte dozdobené nasekanými mandľami alebo orieškami.
Tip: Jedlu dodajú chuť i nasekané sušené paradajky v oleji. Namiesto bulguru môžete skúsiť kuskus alebo tarhoňu. Šošovicu môžete vymeniť za oranžovú, ktorá sa varí kratšie.
Dobrá rada: Bulgur je predvarená nalámaná celozrnná pšenica. Chuťou pripomína pšenicu s jemným nádychom orieškov. Existuje aj špaldový bulgur.
Slané mafiny s jablkami
Suroviny na 12 kusov
- 2 vajíčka
- 180 g hladkej múky
- balíček prášku do pečiva
- 110 ml mlieka
- 150 g fety
- 1 - 2 jablká
- 4 PL olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie
Rozšľahajte v miske vajíčka a pridajte k nim múku zmiešanú s práškom do pečiva. Postupne pridávajte mlieko, rozmrvenú fetu, nasekané alebo nastrúhané očistené jablká, olej a soľ a korenie. Cesto preložte do vymasteného alebo papierovými košíčkami vystlaného plechu na mafiny. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 - 30 minút. Servírujte za horúca i sa studena.
Tip: Pri servírovaní môžete využiť nápaditosť a pestrosť nátierok typu arašidové maslo, hummus či tahini pasta.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk
Autor: mag