SME

Zdravo a chutne

Nemusíte držať krutú diétu, aby ste boli fit. Skúste si pripraviť recepty s málo kalóriami...

(Zdroj: Isifa)

Bleskové kuracie kúsky s ananásom
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 4 kuracie prsia
  • 1 menší ananás alebo polovicu veľkého
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL rybej omáčky
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 PL oleja
  • hrsť čerstvého špenátu
  • 125 ml pomarančovej šťavy alebo džúsu
  • 20 ml ryžového octu alebo vína
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • soľ, karí korenie

Kuracie mäso pokrájajte na kocky. Ananás očistite a pokrájajte na kocky. Očistite a pokrájajte i cibuľu a cesnak, pripravte si namerané množstvá omáčok, aby ste pri varení reagovali rýchlo. Vo väčšej miske zmiešajte rybiu omáčku, kukuričný škrob, sójovú omáčku, štipku karí korenia a hnedý cukor. Do misky vložte kuracie kúsky, premiešajte a nechajte chvíľku postáť. Na panvici rozohrejte pár kvapiek oleja a mäso opečte z každej strany. Po pár minútach ho preložte na tanier. Na zvyšnom oleji opražte cibuľu, cesnak, ananás, pridajte späť mäso, špenát, podlejte pomarančovou šťavou, octom, pridajte zvyšné koreniny a soľ, premiešajte a odstavte. Servírujte s ryžovými rezancami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Recept sa vám nikdy nezunuje vďaka jeho variabilnosti. Pokojne vymeňte ananás za jablko či pomaranč, pridajte papriku a cukrový hrášok, rezance vymeňte za ryžu, kurča za krevety...


Šošovicový šalát s bulgurom
Suroviny na 4 porcie

  • 1a 1/2 šálky nahrubo namletého pšeničného bulguru
  • 1 a 1/2 šálky šošovice
  • olivový olej
  • 2 stonky zeleru
  • 3 jarné cibuľky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL rímskej rasce
  • štipka práškového čili
  • soľ, mleté čierne korenie

  • petržlenová alebo koriandrová vňať
  • voda

V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte prebraný bulgur a chvíľku opekajte. Osoľte a zalejte dvojnásobným množstvom vody. Prikryte a na malom plameni duste približne 15 minút, kým nezmizne voda podobne ako ryžu. Medzitým uvarte, ale nerozvarte šošovicu, očistite a nasekajte cibuľky a stonky zeleru. Na troške olivového oleja opražte cibuľu dosklovita, pridajte k nej zeler, rascu, oregano, čili, čierne korenie a soľ. Po odstavení primiešajte nasekanú vňať, odkvapkanú šošovicu a bulgur. Všetko premiešajte a podľa potreby dochuťte. Servírujte dozdobené nasekanými mandľami alebo orieškami.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Jedlu dodajú chuť i nasekané sušené paradajky v oleji. Namiesto bulguru môžete skúsiť kuskus alebo tarhoňu. Šošovicu môžete vymeniť za oranžovú, ktorá sa varí kratšie.

Dobrá rada: Bulgur je predvarená nalámaná celozrnná pšenica. Chuťou pripomína pšenicu s jemným nádychom orieškov. Existuje aj špaldový bulgur.


Slané mafiny s jablkami
Suroviny na 12 kusov

  • 2 vajíčka
  • 180 g hladkej múky
  • balíček prášku do pečiva
  • 110 ml mlieka
  • 150 g fety

  • 1 - 2 jablká
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozšľahajte v miske vajíčka a pridajte k nim múku zmiešanú s práškom do pečiva. Postupne pridávajte mlieko, rozmrvenú fetu, nasekané alebo nastrúhané očistené jablká, olej a soľ a korenie. Cesto preložte do vymasteného alebo papierovými košíčkami vystlaného plechu na mafiny. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 - 30 minút. Servírujte za horúca i sa studena.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pri servírovaní môžete využiť nápaditosť a pestrosť nátierok typu arašidové maslo, hummus či tahini pasta.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

bulgur.jpg melonovy_salat.jpg cakankovy_salat.jpg
Šalát s bulgurom Melónový šalát so šunkou Čakankový šalát so slaninou a syrom

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 635
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 889
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 690
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 813
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 220
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 151
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 220
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 303
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 294
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 067
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 893
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 818
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 032
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 586
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu