SME

Zdravo a chutne

Nemusíte držať krutú diétu, aby ste boli fit. Skúste si pripraviť recepty s málo kalóriami...

(Zdroj: Isifa)

Bleskové kuracie kúsky s ananásom
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 4 kuracie prsia
  • 1 menší ananás alebo polovicu veľkého
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL rybej omáčky
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 PL oleja
  • hrsť čerstvého špenátu
  • 125 ml pomarančovej šťavy alebo džúsu
  • 20 ml ryžového octu alebo vína
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • soľ, karí korenie

Kuracie mäso pokrájajte na kocky. Ananás očistite a pokrájajte na kocky. Očistite a pokrájajte i cibuľu a cesnak, pripravte si namerané množstvá omáčok, aby ste pri varení reagovali rýchlo. Vo väčšej miske zmiešajte rybiu omáčku, kukuričný škrob, sójovú omáčku, štipku karí korenia a hnedý cukor. Do misky vložte kuracie kúsky, premiešajte a nechajte chvíľku postáť. Na panvici rozohrejte pár kvapiek oleja a mäso opečte z každej strany. Po pár minútach ho preložte na tanier. Na zvyšnom oleji opražte cibuľu, cesnak, ananás, pridajte späť mäso, špenát, podlejte pomarančovou šťavou, octom, pridajte zvyšné koreniny a soľ, premiešajte a odstavte. Servírujte s ryžovými rezancami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Recept sa vám nikdy nezunuje vďaka jeho variabilnosti. Pokojne vymeňte ananás za jablko či pomaranč, pridajte papriku a cukrový hrášok, rezance vymeňte za ryžu, kurča za krevety...


Šošovicový šalát s bulgurom
Suroviny na 4 porcie

  • 1a 1/2 šálky nahrubo namletého pšeničného bulguru
  • 1 a 1/2 šálky šošovice
  • olivový olej
  • 2 stonky zeleru
  • 3 jarné cibuľky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL rímskej rasce
  • štipka práškového čili
  • soľ, mleté čierne korenie

  • petržlenová alebo koriandrová vňať
  • voda

V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte prebraný bulgur a chvíľku opekajte. Osoľte a zalejte dvojnásobným množstvom vody. Prikryte a na malom plameni duste približne 15 minút, kým nezmizne voda podobne ako ryžu. Medzitým uvarte, ale nerozvarte šošovicu, očistite a nasekajte cibuľky a stonky zeleru. Na troške olivového oleja opražte cibuľu dosklovita, pridajte k nej zeler, rascu, oregano, čili, čierne korenie a soľ. Po odstavení primiešajte nasekanú vňať, odkvapkanú šošovicu a bulgur. Všetko premiešajte a podľa potreby dochuťte. Servírujte dozdobené nasekanými mandľami alebo orieškami.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Jedlu dodajú chuť i nasekané sušené paradajky v oleji. Namiesto bulguru môžete skúsiť kuskus alebo tarhoňu. Šošovicu môžete vymeniť za oranžovú, ktorá sa varí kratšie.

Dobrá rada: Bulgur je predvarená nalámaná celozrnná pšenica. Chuťou pripomína pšenicu s jemným nádychom orieškov. Existuje aj špaldový bulgur.


Slané mafiny s jablkami
Suroviny na 12 kusov

  • 2 vajíčka
  • 180 g hladkej múky
  • balíček prášku do pečiva
  • 110 ml mlieka
  • 150 g fety

  • 1 - 2 jablká
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozšľahajte v miske vajíčka a pridajte k nim múku zmiešanú s práškom do pečiva. Postupne pridávajte mlieko, rozmrvenú fetu, nasekané alebo nastrúhané očistené jablká, olej a soľ a korenie. Cesto preložte do vymasteného alebo papierovými košíčkami vystlaného plechu na mafiny. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 - 30 minút. Servírujte za horúca i sa studena.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pri servírovaní môžete využiť nápaditosť a pestrosť nátierok typu arašidové maslo, hummus či tahini pasta.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

bulgur.jpg melonovy_salat.jpg cakankovy_salat.jpg
Šalát s bulgurom Melónový šalát so šunkou Čakankový šalát so slaninou a syrom

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 17 226
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 143
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 232
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 539
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 140
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 264
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 124
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 1 779
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


2

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 367
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 724
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 375
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 170
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 457
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 671
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 645
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 617
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
reklama
SkryťZatvoriť reklamu