SME
Streda, 4. august, 2021 | Meniny má Dominik, DominikaKrížovkyKrížovky

Keď jedlo rozkvitne na tanieri

Kvietky patria nielen do záhradky a kozmetiky, ale vynímajú sa čoraz častejšie i v kuchyni - nielen vo váze.

(Zdroj: ISIFA)

Jahodová polievka s fialkami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g jahôd
  • 50 g kryštálového cukru
  • 300 ml vody
  • 60 ml šumivého vína
  • hrsť fialiek

Jahody umyte a odstopkujte. Spolu s cukrom, vodou a šumivým vínom ich rozmixujte na hladkú penu. Nechajte v chladničke postáť aspoň 30 minút. Servírujte dozdobené kvietkami jedlých pestrých fialiek. Na osvieženie a dozdobenie môžete použiť i mätové lístky alebo celé jahody.

Tip: Polovicu jahôd môžete podľa chuti nahradiť červeným melónom. Do stredu polievky môžete pri servírovaní vložiť kopček obľúbenej zmrzliny.


Šalát s tuniakom, špargľou a kapucínkami
Suroviny na 4 porcie

Na šalát:

  • zmes rukoly a baby špenátu
  • 1-2 červené cibule
  • zväzok zelenej špargle
  • 2 PL oleja
  • 200 g steak z tuniaka
  • kvety kapucínky
  • 1-2 PL veľkých kapár so stopkou

Na zálievku:

  • 3 PL olivového oleja
  • 2 PL bieleho vína alebo citrónovej šťavy
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte z každej strany tuniaka, tak aby ostal v strede šťavnatý. Odložte ho bokom a prikryte, aby nevyschol. Špargľu očistite, zviažte a varte 6-10 minút. Následne prudko schlaďte pod studenou vodou. Kapary zlejte z nálevu a podľa potreby prepláchnite pod tečúcou vodou. Tuniaky rozkrájajte na kúsky, cibuľu na pásy a premiešajte s ostatnými surovinami na šalát vo väčšej miske. Zmiešaním surovín pripravte zálievku, ktorou polejte šalát pred servírovaním.

Tip: Namiesto tuniaka môžete použiť i pečené mäso alebo krevety.


Ovsené placky s tuniakovou nátierkou a tymianom
Suroviny na 4 porcie

Na placky:

  • 400 g ovsených vločiek
  • 4 vajíčka
  • 4 PL mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • stonka tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na nátierku:

  • 2 konzervy tuniaka v oleji
  • 150 g masla
  • 100 g topeného syra
  • 1-2 PL horčice
  • 1-2 cibule
  • stonka čerstvého tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu ovsených vločiek namočte vo väčšej miske do mlieka, druhú polovicu uvarte vo vode domäkka, sceďte a pridajte k nevareným vločkám. Primiešajte vajíčka, najemno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, lístky tymianu a dochuťte soľou a korením. Z hmoty tvarujte na panvici placky, ktoré opražte z obidvoch strán na oleji dozlatista. Tuniaka z konzervy preložte do sitka a nechajte odkvapkať prebytočný olej. V robote alebo elektrickým šľahačom zmiešajte všetky suroviny na nátierku. Čím viac ju rozmixujete, tým jemnejšia bude. Servírujte placky spolu s nátierkou dozdobené čerstvým tymianom a kvetmi pľúcnika.

Tip: Ak nestíhate pripravovať placky, pokojne servírujte nátierku s hriankami, čerstvým pečivom alebo mexickými čipsami. Tymian môžete nahradiť čerstvým kvitnúcim rozmarínom, ktorý jedlo ešte viac prevonia.


Levanduľovo-vanilková panna cotta
Suroviny na 4 porcie

    • 500 ml šľahačkovej smotany
    • 80 g kryštálového cukru
    • 1 vanilkový struk
    • 3 plátky želatíny
    • 1-2 PL levanduľových kvetov
    • biela čokoláda

Želatínu namočte vo vode. Smotanu zmiešajte v hrnci s cukrom, prekrojenou vanilkovou tobolkou, levanduľovými kvetmi a priveďte na malom plameni k varu. Z vanilky vyškrabte semienka, vmiešajte ich do smotany a prázdnu tobolku vyhoďte. Pridajte vyžmýkané plátky želatíny, premiešate a zahrievajte maximálne na 80 stupňov, kým sa všetko nerozpustí. Hotovú zmes nalejte do formičiek alebo šálok a nechajte stuhnúť a vychladnúť. Zachladený dezert servírujte dozdobený rozpustenou bielou čokoládou a kvetmi levandule.

Tip: Formičky môžete vopred vypláchnuť vodou, potrieť olejom alebo vystlať potravinárskou fóliou. Dezert sa potom bude dať servírovať i vyklopený.


Trúfate si aj vy?

  • Každý z nás už skúšal experimentovať s kvetmi. Veľmi známe sú v cestíčku vysmažené cuketové alebo bazové kvety, babičky nás v detstve ako náhradou medu kŕmili púpavovými kvetmi varenými s cukrom a kde-tu sme na lúke ochutnali sladký kvet ďateliny, sedmokrásky alebo pastierskej kapsičky.
  • V zahraničí sa hojne využívajú veľké kvety artičokov i fialové kvety pažítky či kráľovské lupene ruže.
  • V súčasnosti dostali kvety ako jedlo úplne nový rozmer. Servírujú sa výhradne čerstvé ako farebný doplnok šalátov, nápojov či obložených mís, zaliate v kocke ľadu či zamrazené v nanuku.
  • Do jedál sa oplatí zaradiť i kvety väčšiny doma pestovaných byliniek, ako je mäta, šalvia, bazalka, koriander i kôpor, pretože majú oveľa menej výraznú chuť ako listy rastliny.
  • Najčastejšie sa využívajú iba okvetné listy kvetov rastlín i ovocných stromov, keďže peľ môže ovplyvňovať výslednú chuť jedla. Taktiež je pri niektorých druhoch zvykom odštiknúť spodnú bielu časť kvetného lístka, ktorá je horkastá.

Ktoré áno, ktoré nie?

  • Borák lekársky – nebovomodré hviezdicovité kvety vyniknú na tanieri nielen svojím tvarom a farbou, ale ich jemná chuť, pripomínajúca uhorky, vás osloví v každom šaláte.
  • Nechtík lekársky – tak ako farba prechádza od žltej po oranžovú, i chuť sa podľa odrody mení od jemnej po korenistú. Môžete ho využiť na prípravu domáceho žltého masla, polievok, ryže i cestovín. Spolu s menej známym požltom farbiarskym sa môžu použiť ako farebná náhrada šafranu pravého.
  • Kapucínka – sa používa na prípravu šalátov ako na sladko tak i na slano. Pozor však na korenistú až mierne štipľavú chuť, ktorá sa ponáša na žeruchu.
  • Levanduľa – svojou sladkastou kvetovou arómou priam láka na použitie do sladkých dezertov, zmrzlín, nápojov, ale i jemných omáčok či mäsa.
  • Sirôtky a zdrobnené fialky, zvané viola – sú vhodné na sladko, do zákuskov, šalátov, na ozdobenie torty, na zaliatie v želé či na sladké kandizovanie.
  • Ruža – má mnoho odrôd a preto i mnoho chutí. Spodná biela časť lístka je horká. Využíva sa do šalátov, nápojov, na prípravu ružovej vody, lupienkov v čokoláde, punču i zmrzliny.
  • Aksamietnica drobnokvetá – má jemnú citrónovo-korenistú príchuť. Využíva sa ako šafran do ryžových pokrmov a šalátov.
  • Margarétky a sedmokrásky – pridávajte do šalátov a nátierok, alebo nimi jednoducho ozdobte chlebíčky.
  • Klinčeky – sladká chuť sa hodí do dezertov, vína či na dekoráciu. Chuťou pripomína muškátový oriešok.
  • Ďatelina a púpava – sú najlahodnejšie, keď sú najmladšie. Vhodné na výrobu sladkých nápojov, ale i liečivých sirupov. Za čerstva vhodné i do šalátov.

Oblúkom by ste sa mali vyhnúť – azalke, narcisom, konvalinke, ľalii, klematisu i hortenzii. Alergikov by mohla nepríjemne potrápiť i konzumácia púpavy, margaréty či ďateliny.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  5. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  6. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  10. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 771
  2. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 5 123
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 770
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 4 422
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 921
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 641
  7. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 3 475
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 345
  9. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 867
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca 2 459
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Psychologička Kataríny Nagy Pázmány

Katarína Nagy Pázmány rozpráva o tom, ako žiť v neistom svete.


4 h
Čokoládová Šarlota

Dá sa to aj bez pečenia


a 1 ďalší 3. aug