SME
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Keď jedlo rozkvitne na tanieri

Kvietky patria nielen do záhradky a kozmetiky, ale vynímajú sa čoraz častejšie i v kuchyni - nielen vo váze.

(Zdroj: ISIFA)

Jahodová polievka s fialkami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g jahôd
  • 50 g kryštálového cukru
  • 300 ml vody
  • 60 ml šumivého vína
  • hrsť fialiek

Jahody umyte a odstopkujte. Spolu s cukrom, vodou a šumivým vínom ich rozmixujte na hladkú penu. Nechajte v chladničke postáť aspoň 30 minút. Servírujte dozdobené kvietkami jedlých pestrých fialiek. Na osvieženie a dozdobenie môžete použiť i mätové lístky alebo celé jahody.

Tip: Polovicu jahôd môžete podľa chuti nahradiť červeným melónom. Do stredu polievky môžete pri servírovaní vložiť kopček obľúbenej zmrzliny.


Šalát s tuniakom, špargľou a kapucínkami
Suroviny na 4 porcie

Na šalát:

  • zmes rukoly a baby špenátu
  • 1-2 červené cibule
  • zväzok zelenej špargle
  • 2 PL oleja
  • 200 g steak z tuniaka
  • kvety kapucínky
  • 1-2 PL veľkých kapár so stopkou

Na zálievku:

  • 3 PL olivového oleja
  • 2 PL bieleho vína alebo citrónovej šťavy
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte z každej strany tuniaka, tak aby ostal v strede šťavnatý. Odložte ho bokom a prikryte, aby nevyschol. Špargľu očistite, zviažte a varte 6-10 minút. Následne prudko schlaďte pod studenou vodou. Kapary zlejte z nálevu a podľa potreby prepláchnite pod tečúcou vodou. Tuniaky rozkrájajte na kúsky, cibuľu na pásy a premiešajte s ostatnými surovinami na šalát vo väčšej miske. Zmiešaním surovín pripravte zálievku, ktorou polejte šalát pred servírovaním.

Tip: Namiesto tuniaka môžete použiť i pečené mäso alebo krevety.


Ovsené placky s tuniakovou nátierkou a tymianom
Suroviny na 4 porcie

Na placky:

  • 400 g ovsených vločiek
  • 4 vajíčka
  • 4 PL mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • stonka tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na nátierku:

  • 2 konzervy tuniaka v oleji
  • 150 g masla
  • 100 g topeného syra
  • 1-2 PL horčice
  • 1-2 cibule
  • stonka čerstvého tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu ovsených vločiek namočte vo väčšej miske do mlieka, druhú polovicu uvarte vo vode domäkka, sceďte a pridajte k nevareným vločkám. Primiešajte vajíčka, najemno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, lístky tymianu a dochuťte soľou a korením. Z hmoty tvarujte na panvici placky, ktoré opražte z obidvoch strán na oleji dozlatista. Tuniaka z konzervy preložte do sitka a nechajte odkvapkať prebytočný olej. V robote alebo elektrickým šľahačom zmiešajte všetky suroviny na nátierku. Čím viac ju rozmixujete, tým jemnejšia bude. Servírujte placky spolu s nátierkou dozdobené čerstvým tymianom a kvetmi pľúcnika.

Tip: Ak nestíhate pripravovať placky, pokojne servírujte nátierku s hriankami, čerstvým pečivom alebo mexickými čipsami. Tymian môžete nahradiť čerstvým kvitnúcim rozmarínom, ktorý jedlo ešte viac prevonia.


Levanduľovo-vanilková panna cotta
Suroviny na 4 porcie

    • 500 ml šľahačkovej smotany
    • 80 g kryštálového cukru
    • 1 vanilkový struk
    • 3 plátky želatíny
    • 1-2 PL levanduľových kvetov
    • biela čokoláda

Želatínu namočte vo vode. Smotanu zmiešajte v hrnci s cukrom, prekrojenou vanilkovou tobolkou, levanduľovými kvetmi a priveďte na malom plameni k varu. Z vanilky vyškrabte semienka, vmiešajte ich do smotany a prázdnu tobolku vyhoďte. Pridajte vyžmýkané plátky želatíny, premiešate a zahrievajte maximálne na 80 stupňov, kým sa všetko nerozpustí. Hotovú zmes nalejte do formičiek alebo šálok a nechajte stuhnúť a vychladnúť. Zachladený dezert servírujte dozdobený rozpustenou bielou čokoládou a kvetmi levandule.

Tip: Formičky môžete vopred vypláchnuť vodou, potrieť olejom alebo vystlať potravinárskou fóliou. Dezert sa potom bude dať servírovať i vyklopený.


Trúfate si aj vy?

  • Každý z nás už skúšal experimentovať s kvetmi. Veľmi známe sú v cestíčku vysmažené cuketové alebo bazové kvety, babičky nás v detstve ako náhradou medu kŕmili púpavovými kvetmi varenými s cukrom a kde-tu sme na lúke ochutnali sladký kvet ďateliny, sedmokrásky alebo pastierskej kapsičky.
  • V zahraničí sa hojne využívajú veľké kvety artičokov i fialové kvety pažítky či kráľovské lupene ruže.
  • V súčasnosti dostali kvety ako jedlo úplne nový rozmer. Servírujú sa výhradne čerstvé ako farebný doplnok šalátov, nápojov či obložených mís, zaliate v kocke ľadu či zamrazené v nanuku.
  • Do jedál sa oplatí zaradiť i kvety väčšiny doma pestovaných byliniek, ako je mäta, šalvia, bazalka, koriander i kôpor, pretože majú oveľa menej výraznú chuť ako listy rastliny.
  • Najčastejšie sa využívajú iba okvetné listy kvetov rastlín i ovocných stromov, keďže peľ môže ovplyvňovať výslednú chuť jedla. Taktiež je pri niektorých druhoch zvykom odštiknúť spodnú bielu časť kvetného lístka, ktorá je horkastá.

Ktoré áno, ktoré nie?

  • Borák lekársky – nebovomodré hviezdicovité kvety vyniknú na tanieri nielen svojím tvarom a farbou, ale ich jemná chuť, pripomínajúca uhorky, vás osloví v každom šaláte.
  • Nechtík lekársky – tak ako farba prechádza od žltej po oranžovú, i chuť sa podľa odrody mení od jemnej po korenistú. Môžete ho využiť na prípravu domáceho žltého masla, polievok, ryže i cestovín. Spolu s menej známym požltom farbiarskym sa môžu použiť ako farebná náhrada šafranu pravého.
  • Kapucínka – sa používa na prípravu šalátov ako na sladko tak i na slano. Pozor však na korenistú až mierne štipľavú chuť, ktorá sa ponáša na žeruchu.
  • Levanduľa – svojou sladkastou kvetovou arómou priam láka na použitie do sladkých dezertov, zmrzlín, nápojov, ale i jemných omáčok či mäsa.
  • Sirôtky a zdrobnené fialky, zvané viola – sú vhodné na sladko, do zákuskov, šalátov, na ozdobenie torty, na zaliatie v želé či na sladké kandizovanie.
  • Ruža – má mnoho odrôd a preto i mnoho chutí. Spodná biela časť lístka je horká. Využíva sa do šalátov, nápojov, na prípravu ružovej vody, lupienkov v čokoláde, punču i zmrzliny.
  • Aksamietnica drobnokvetá – má jemnú citrónovo-korenistú príchuť. Využíva sa ako šafran do ryžových pokrmov a šalátov.
  • Margarétky a sedmokrásky – pridávajte do šalátov a nátierok, alebo nimi jednoducho ozdobte chlebíčky.
  • Klinčeky – sladká chuť sa hodí do dezertov, vína či na dekoráciu. Chuťou pripomína muškátový oriešok.
  • Ďatelina a púpava – sú najlahodnejšie, keď sú najmladšie. Vhodné na výrobu sladkých nápojov, ale i liečivých sirupov. Za čerstva vhodné i do šalátov.

Oblúkom by ste sa mali vyhnúť – azalke, narcisom, konvalinke, ľalii, klematisu i hortenzii. Alergikov by mohla nepríjemne potrápiť i konzumácia púpavy, margaréty či ďateliny.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 27 108
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 24 352
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 152
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 168
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 716
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 680
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 453
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 608
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 526
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 558
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Keď začal boj s extrémizmom prinášať výsledky, prokuratúra ho ide oslabiť

Samostatné oddelenie špeciálnej prokuratúry má dnes päť ľudí.

Milan Mazurek v budove Najvyššieho súdu (vpravo).
Dobré ráno

Dobré ráno: Obvinili Fica, Kotlebu aj Mazureka. Teraz im hrozí zánik

Pripravuje sa reorganizácia prokuratúry.

Komentár Zuzany Kepplovej

Žilinka vykročil ľavou

Rozpustenie Honzovho úradu sa nezdá ako dobrý začiatok perestrojky na prokuratúre.

Zuzana Kepplová.
Do skúmavky treba pľuť minútu, aby bolo dosť slín na test. Netreba robiť výtery z nosa a hrdla.

Neprehliadnite tiež

Vaše oblečenie môže znečisťovať aj Arktídu. Ako tomu pri praní zabrániť?

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

Ilustračné foto.
SERIÁL O NEKONVENČNÝCH LÁSKACH

Jefferson napísal, že všetci ľudia sú si rovní a so svojou otrokyňou mal deti

Je to príbeh lásky alebo zotročenia?

Z filmu Jefferson v Paríži, 1995
Seriál o nekonvenčných láskach

Vzal si svoju dcéru? Woody Allen svoj vzťah celé roky obraňuje

Príbeh nekonvenčnej lásky sprevádzajú tiene zneužívania.

Soon-Yi Previn a Woody Allen.

Kyseliny majú zlú povesť, no pleti naozaj prospievajú

Poradíme, ako ich zaradiť do dennej rutiny.