SME

Keď jedlo rozkvitne na tanieri

Kvietky patria nielen do záhradky a kozmetiky, ale vynímajú sa čoraz častejšie i v kuchyni - nielen vo váze.

(Zdroj: ISIFA)

Jahodová polievka s fialkami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g jahôd
  • 50 g kryštálového cukru
  • 300 ml vody
  • 60 ml šumivého vína
  • hrsť fialiek

Jahody umyte a odstopkujte. Spolu s cukrom, vodou a šumivým vínom ich rozmixujte na hladkú penu. Nechajte v chladničke postáť aspoň 30 minút. Servírujte dozdobené kvietkami jedlých pestrých fialiek. Na osvieženie a dozdobenie môžete použiť i mätové lístky alebo celé jahody.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Polovicu jahôd môžete podľa chuti nahradiť červeným melónom. Do stredu polievky môžete pri servírovaní vložiť kopček obľúbenej zmrzliny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Šalát s tuniakom, špargľou a kapucínkami
Suroviny na 4 porcie

Na šalát:

  • zmes rukoly a baby špenátu
  • 1-2 červené cibule
  • zväzok zelenej špargle
  • 2 PL oleja
  • 200 g steak z tuniaka
  • kvety kapucínky
  • 1-2 PL veľkých kapár so stopkou

Na zálievku:

  • 3 PL olivového oleja
  • 2 PL bieleho vína alebo citrónovej šťavy
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte z každej strany tuniaka, tak aby ostal v strede šťavnatý. Odložte ho bokom a prikryte, aby nevyschol. Špargľu očistite, zviažte a varte 6-10 minút. Následne prudko schlaďte pod studenou vodou. Kapary zlejte z nálevu a podľa potreby prepláchnite pod tečúcou vodou. Tuniaky rozkrájajte na kúsky, cibuľu na pásy a premiešajte s ostatnými surovinami na šalát vo väčšej miske. Zmiešaním surovín pripravte zálievku, ktorou polejte šalát pred servírovaním.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto tuniaka môžete použiť i pečené mäso alebo krevety.


Ovsené placky s tuniakovou nátierkou a tymianom
Suroviny na 4 porcie

Na placky:

  • 400 g ovsených vločiek
  • 4 vajíčka
  • 4 PL mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • stonka tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na nátierku:

  • 2 konzervy tuniaka v oleji
  • 150 g masla
  • 100 g topeného syra
  • 1-2 PL horčice
  • 1-2 cibule
  • stonka čerstvého tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu ovsených vločiek namočte vo väčšej miske do mlieka, druhú polovicu uvarte vo vode domäkka, sceďte a pridajte k nevareným vločkám. Primiešajte vajíčka, najemno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, lístky tymianu a dochuťte soľou a korením. Z hmoty tvarujte na panvici placky, ktoré opražte z obidvoch strán na oleji dozlatista. Tuniaka z konzervy preložte do sitka a nechajte odkvapkať prebytočný olej. V robote alebo elektrickým šľahačom zmiešajte všetky suroviny na nátierku. Čím viac ju rozmixujete, tým jemnejšia bude. Servírujte placky spolu s nátierkou dozdobené čerstvým tymianom a kvetmi pľúcnika.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak nestíhate pripravovať placky, pokojne servírujte nátierku s hriankami, čerstvým pečivom alebo mexickými čipsami. Tymian môžete nahradiť čerstvým kvitnúcim rozmarínom, ktorý jedlo ešte viac prevonia.


Levanduľovo-vanilková panna cotta
Suroviny na 4 porcie

    • 500 ml šľahačkovej smotany
    • 80 g kryštálového cukru
    • 1 vanilkový struk
    • 3 plátky želatíny
    • 1-2 PL levanduľových kvetov
    • biela čokoláda

Želatínu namočte vo vode. Smotanu zmiešajte v hrnci s cukrom, prekrojenou vanilkovou tobolkou, levanduľovými kvetmi a priveďte na malom plameni k varu. Z vanilky vyškrabte semienka, vmiešajte ich do smotany a prázdnu tobolku vyhoďte. Pridajte vyžmýkané plátky želatíny, premiešate a zahrievajte maximálne na 80 stupňov, kým sa všetko nerozpustí. Hotovú zmes nalejte do formičiek alebo šálok a nechajte stuhnúť a vychladnúť. Zachladený dezert servírujte dozdobený rozpustenou bielou čokoládou a kvetmi levandule.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Formičky môžete vopred vypláchnuť vodou, potrieť olejom alebo vystlať potravinárskou fóliou. Dezert sa potom bude dať servírovať i vyklopený.


Trúfate si aj vy?

  • Každý z nás už skúšal experimentovať s kvetmi. Veľmi známe sú v cestíčku vysmažené cuketové alebo bazové kvety, babičky nás v detstve ako náhradou medu kŕmili púpavovými kvetmi varenými s cukrom a kde-tu sme na lúke ochutnali sladký kvet ďateliny, sedmokrásky alebo pastierskej kapsičky.
  • V zahraničí sa hojne využívajú veľké kvety artičokov i fialové kvety pažítky či kráľovské lupene ruže.
  • V súčasnosti dostali kvety ako jedlo úplne nový rozmer. Servírujú sa výhradne čerstvé ako farebný doplnok šalátov, nápojov či obložených mís, zaliate v kocke ľadu či zamrazené v nanuku.
  • Do jedál sa oplatí zaradiť i kvety väčšiny doma pestovaných byliniek, ako je mäta, šalvia, bazalka, koriander i kôpor, pretože majú oveľa menej výraznú chuť ako listy rastliny.
  • Najčastejšie sa využívajú iba okvetné listy kvetov rastlín i ovocných stromov, keďže peľ môže ovplyvňovať výslednú chuť jedla. Taktiež je pri niektorých druhoch zvykom odštiknúť spodnú bielu časť kvetného lístka, ktorá je horkastá.

Ktoré áno, ktoré nie?

  • Borák lekársky – nebovomodré hviezdicovité kvety vyniknú na tanieri nielen svojím tvarom a farbou, ale ich jemná chuť, pripomínajúca uhorky, vás osloví v každom šaláte.
  • Nechtík lekársky – tak ako farba prechádza od žltej po oranžovú, i chuť sa podľa odrody mení od jemnej po korenistú. Môžete ho využiť na prípravu domáceho žltého masla, polievok, ryže i cestovín. Spolu s menej známym požltom farbiarskym sa môžu použiť ako farebná náhrada šafranu pravého.
  • Kapucínka – sa používa na prípravu šalátov ako na sladko tak i na slano. Pozor však na korenistú až mierne štipľavú chuť, ktorá sa ponáša na žeruchu.
  • Levanduľa – svojou sladkastou kvetovou arómou priam láka na použitie do sladkých dezertov, zmrzlín, nápojov, ale i jemných omáčok či mäsa.
  • Sirôtky a zdrobnené fialky, zvané viola – sú vhodné na sladko, do zákuskov, šalátov, na ozdobenie torty, na zaliatie v želé či na sladké kandizovanie.
  • Ruža – má mnoho odrôd a preto i mnoho chutí. Spodná biela časť lístka je horká. Využíva sa do šalátov, nápojov, na prípravu ružovej vody, lupienkov v čokoláde, punču i zmrzliny.
  • Aksamietnica drobnokvetá – má jemnú citrónovo-korenistú príchuť. Využíva sa ako šafran do ryžových pokrmov a šalátov.
  • Margarétky a sedmokrásky – pridávajte do šalátov a nátierok, alebo nimi jednoducho ozdobte chlebíčky.
  • Klinčeky – sladká chuť sa hodí do dezertov, vína či na dekoráciu. Chuťou pripomína muškátový oriešok.
  • Ďatelina a púpava – sú najlahodnejšie, keď sú najmladšie. Vhodné na výrobu sladkých nápojov, ale i liečivých sirupov. Za čerstva vhodné i do šalátov.

Oblúkom by ste sa mali vyhnúť – azalke, narcisom, konvalinke, ľalii, klematisu i hortenzii. Alergikov by mohla nepríjemne potrápiť i konzumácia púpavy, margaréty či ďateliny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  4. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 14 464
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 005
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 789
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 944
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 4 692
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 3 930
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 898
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 2 562
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 14 519
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 755
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 067
  4. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 048
  5. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 542
  6. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 442
  7. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod. 4 946
  8. Ján Valchár: Základný stavebný kameň každej ideológie: STRACH 4 269
  1. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  2. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  3. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  4. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  5. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  6. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  7. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  8. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
SkryťZatvoriť reklamu