SME

Keď jedlo rozkvitne na tanieri

Kvietky patria nielen do záhradky a kozmetiky, ale vynímajú sa čoraz častejšie i v kuchyni - nielen vo váze.

(Zdroj: ISIFA)

Jahodová polievka s fialkami
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g jahôd
  • 50 g kryštálového cukru
  • 300 ml vody
  • 60 ml šumivého vína
  • hrsť fialiek

Jahody umyte a odstopkujte. Spolu s cukrom, vodou a šumivým vínom ich rozmixujte na hladkú penu. Nechajte v chladničke postáť aspoň 30 minút. Servírujte dozdobené kvietkami jedlých pestrých fialiek. Na osvieženie a dozdobenie môžete použiť i mätové lístky alebo celé jahody.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Polovicu jahôd môžete podľa chuti nahradiť červeným melónom. Do stredu polievky môžete pri servírovaní vložiť kopček obľúbenej zmrzliny.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát s tuniakom, špargľou a kapucínkami
Suroviny na 4 porcie

Na šalát:

  • zmes rukoly a baby špenátu
  • 1-2 červené cibule
  • zväzok zelenej špargle
  • 2 PL oleja
  • 200 g steak z tuniaka
  • kvety kapucínky
  • 1-2 PL veľkých kapár so stopkou

Na zálievku:

  • 3 PL olivového oleja
  • 2 PL bieleho vína alebo citrónovej šťavy
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Na oleji opražte z každej strany tuniaka, tak aby ostal v strede šťavnatý. Odložte ho bokom a prikryte, aby nevyschol. Špargľu očistite, zviažte a varte 6-10 minút. Následne prudko schlaďte pod studenou vodou. Kapary zlejte z nálevu a podľa potreby prepláchnite pod tečúcou vodou. Tuniaky rozkrájajte na kúsky, cibuľu na pásy a premiešajte s ostatnými surovinami na šalát vo väčšej miske. Zmiešaním surovín pripravte zálievku, ktorou polejte šalát pred servírovaním.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto tuniaka môžete použiť i pečené mäso alebo krevety.


Ovsené placky s tuniakovou nátierkou a tymianom
Suroviny na 4 porcie

Na placky:

  • 400 g ovsených vločiek
  • 4 vajíčka
  • 4 PL mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • stonka tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na nátierku:

  • 2 konzervy tuniaka v oleji
  • 150 g masla
  • 100 g topeného syra
  • 1-2 PL horčice
  • 1-2 cibule
  • stonka čerstvého tymianu
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu ovsených vločiek namočte vo väčšej miske do mlieka, druhú polovicu uvarte vo vode domäkka, sceďte a pridajte k nevareným vločkám. Primiešajte vajíčka, najemno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, lístky tymianu a dochuťte soľou a korením. Z hmoty tvarujte na panvici placky, ktoré opražte z obidvoch strán na oleji dozlatista. Tuniaka z konzervy preložte do sitka a nechajte odkvapkať prebytočný olej. V robote alebo elektrickým šľahačom zmiešajte všetky suroviny na nátierku. Čím viac ju rozmixujete, tým jemnejšia bude. Servírujte placky spolu s nátierkou dozdobené čerstvým tymianom a kvetmi pľúcnika.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak nestíhate pripravovať placky, pokojne servírujte nátierku s hriankami, čerstvým pečivom alebo mexickými čipsami. Tymian môžete nahradiť čerstvým kvitnúcim rozmarínom, ktorý jedlo ešte viac prevonia.


Levanduľovo-vanilková panna cotta
Suroviny na 4 porcie

    • 500 ml šľahačkovej smotany
    • 80 g kryštálového cukru
    • 1 vanilkový struk
    • 3 plátky želatíny
    • 1-2 PL levanduľových kvetov
    • biela čokoláda

Želatínu namočte vo vode. Smotanu zmiešajte v hrnci s cukrom, prekrojenou vanilkovou tobolkou, levanduľovými kvetmi a priveďte na malom plameni k varu. Z vanilky vyškrabte semienka, vmiešajte ich do smotany a prázdnu tobolku vyhoďte. Pridajte vyžmýkané plátky želatíny, premiešate a zahrievajte maximálne na 80 stupňov, kým sa všetko nerozpustí. Hotovú zmes nalejte do formičiek alebo šálok a nechajte stuhnúť a vychladnúť. Zachladený dezert servírujte dozdobený rozpustenou bielou čokoládou a kvetmi levandule.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Formičky môžete vopred vypláchnuť vodou, potrieť olejom alebo vystlať potravinárskou fóliou. Dezert sa potom bude dať servírovať i vyklopený.


Trúfate si aj vy?

  • Každý z nás už skúšal experimentovať s kvetmi. Veľmi známe sú v cestíčku vysmažené cuketové alebo bazové kvety, babičky nás v detstve ako náhradou medu kŕmili púpavovými kvetmi varenými s cukrom a kde-tu sme na lúke ochutnali sladký kvet ďateliny, sedmokrásky alebo pastierskej kapsičky.
  • V zahraničí sa hojne využívajú veľké kvety artičokov i fialové kvety pažítky či kráľovské lupene ruže.
  • V súčasnosti dostali kvety ako jedlo úplne nový rozmer. Servírujú sa výhradne čerstvé ako farebný doplnok šalátov, nápojov či obložených mís, zaliate v kocke ľadu či zamrazené v nanuku.
  • Do jedál sa oplatí zaradiť i kvety väčšiny doma pestovaných byliniek, ako je mäta, šalvia, bazalka, koriander i kôpor, pretože majú oveľa menej výraznú chuť ako listy rastliny.
  • Najčastejšie sa využívajú iba okvetné listy kvetov rastlín i ovocných stromov, keďže peľ môže ovplyvňovať výslednú chuť jedla. Taktiež je pri niektorých druhoch zvykom odštiknúť spodnú bielu časť kvetného lístka, ktorá je horkastá.

Ktoré áno, ktoré nie?

  • Borák lekársky – nebovomodré hviezdicovité kvety vyniknú na tanieri nielen svojím tvarom a farbou, ale ich jemná chuť, pripomínajúca uhorky, vás osloví v každom šaláte.
  • Nechtík lekársky – tak ako farba prechádza od žltej po oranžovú, i chuť sa podľa odrody mení od jemnej po korenistú. Môžete ho využiť na prípravu domáceho žltého masla, polievok, ryže i cestovín. Spolu s menej známym požltom farbiarskym sa môžu použiť ako farebná náhrada šafranu pravého.
  • Kapucínka – sa používa na prípravu šalátov ako na sladko tak i na slano. Pozor však na korenistú až mierne štipľavú chuť, ktorá sa ponáša na žeruchu.
  • Levanduľa – svojou sladkastou kvetovou arómou priam láka na použitie do sladkých dezertov, zmrzlín, nápojov, ale i jemných omáčok či mäsa.
  • Sirôtky a zdrobnené fialky, zvané viola – sú vhodné na sladko, do zákuskov, šalátov, na ozdobenie torty, na zaliatie v želé či na sladké kandizovanie.
  • Ruža – má mnoho odrôd a preto i mnoho chutí. Spodná biela časť lístka je horká. Využíva sa do šalátov, nápojov, na prípravu ružovej vody, lupienkov v čokoláde, punču i zmrzliny.
  • Aksamietnica drobnokvetá – má jemnú citrónovo-korenistú príchuť. Využíva sa ako šafran do ryžových pokrmov a šalátov.
  • Margarétky a sedmokrásky – pridávajte do šalátov a nátierok, alebo nimi jednoducho ozdobte chlebíčky.
  • Klinčeky – sladká chuť sa hodí do dezertov, vína či na dekoráciu. Chuťou pripomína muškátový oriešok.
  • Ďatelina a púpava – sú najlahodnejšie, keď sú najmladšie. Vhodné na výrobu sladkých nápojov, ale i liečivých sirupov. Za čerstva vhodné i do šalátov.

Oblúkom by ste sa mali vyhnúť – azalke, narcisom, konvalinke, ľalii, klematisu i hortenzii. Alergikov by mohla nepríjemne potrápiť i konzumácia púpavy, margaréty či ďateliny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


7
Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


22
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 169
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 494
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 873
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 735
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 555
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu