Sladké jablká
Suroviny na viac porcií
- 6 – 8 menších červených jabĺk
- 2 šálky cukru
- 1/2 šálky kukuričného sirupu
- 2 PL medu
- niekoľko tvrdých ovocných cukríkov bez plnky
- pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva
- 1/2 vody
- 1 PL citrónovej šťavy
Jablká dôkladne umyte a vysušte. Zapichnite do ich hornej časti fondue vidličky, špajdle, nanukové paličky alebo konáriky. Poukladajte ich na tanier. Pripravte si alobal alebo vymastený papier na pečenie, kam budete horúce jablká ukladať tak, aby sa neprilepili. Všetky prísady zmiešajte v rajnici a za stáleho miešania dajte variť. Varte na malom plameni, kým sa všetko nerozpustí (najmenej 15 – 20 minút). Je lepšie využiť cukrárensky teplomer a karamel odstaviť, keď dosiahne 150 stupňov. Potom už len šikovným krúživým ťahom v naklonenom hrnci namáčajte jablká a odložte ich vychladnúť. Môžete ich obaliť i v čistom alebo smotanovom karameli a dozdobiť nasekanými orieškami a čokoládou.
Tip: Pri namáčaní je lepšie mať rukavice, i kvapka horúceho karamelu by mohla na koži spôsobiť škaredé popáleniny.