Keď jedia aj oči

Popustite uzdu fantázii a možno zistíte, že aj z vás by mohla byť šéfkuchárska hviezda. Stačí sa držať hesla, že jedlo musí nielen dobre chutiť ale i vyzerať...

(Zdroj: Isifa)

Výberový "golden" šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie oranžové cvikle
  • 2 nové zemiaky
  • 150 g mladej zelenej špargle
  • 100 ml olivového oleja
  • 20 g horčice
  • 2 PL jablčného octu
  • 1 PL medu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • listy špenátu alebo šalátu
  • píniové alebo slnečnicové semienka
  • syr balkánskeho typu
  • bylinky

Cviklu a zemiaky umyte a predvarte, alebo upečte v rúre. Špargľu krátko pripravte v pare alebo blanšírujte. Olivový olej, horčicu, ocot, med, korenie a soľ zmiešajte. Do šalátovej misy vrstvite kúsky cvikle, zemiakov, umyté listy špenátu, špargľu, namrvené kúsky syra, nasekané bylinky, semienka, celé to zalejte dresingom a premiešajte. Servírujte iba tak alebo s kúskom celozrnného pečiva.

Tip: Ak chcete, aby bol šalát energeticky výdatnejší, obohaťte ho o varené vajíčko, kúsky pečeného mäsa alebo ryby.


Krémovo-čokoládové košíčky s malinami
Suroviny na 12 kusov

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 140 g masla
  • 1 PL citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 70 g práškového cukru

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček kokosového pudingu
  • 2 žĺtky
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g masla

Navyše:

  • 150 g mliečnej čokolády
  • maliny
  • formičky na košíčky

Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte dohladka. Pracujte rýchlo a hotové cesto odložte zabalené vo fólii na chvíľku do chladničky. Medzitým zahrejte mlieko s kryštálovým cukrom, rozmiešajte v ňom pudingový prášok a za stáleho miešania uvarte hustý puding. Nechajte ho za občasného premiešania vychladnúť. Formičky vysteľte cestom do tvaru košíčka a upečte dozlatista. Nechajte ich vychladnúť. Do pudingu vmiešajte elektrickým šľahačom žĺtky a práškový cukor vymiešaný s maslom. Čokoládu rozpustite nad parou. Hotovým krémom naplňte košíčky, na povrch vmiešajte ešte teplú čokoládu a dozdobte malinami.


Bolonské ravioli
Suroviny na 4 porcie

Na ravioli:

  • 400 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 4 PL olivového oleja
  • voda podľa potreby
  • soľ
  • múku na pomúčenie dosky

Na náplň:

  • 100 g prerastenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 200 g mletého hovädzieho mäsa
  • 200 ml paradajkového pretlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • kúsok zeleru
  • soľ, mleté čierne korenie

Na dosku preosejte múku, urobte do nej jamku, pridajte štipku soli, vajíčka, olej a vymieste rukami cesto. Podľa potreby pridajte trošku vody. Vypracované husté cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Medzičasom pokrájajte slaninu nadrobno, opražte ju na panvici, po chvíľke pridajte najemno pokrájanú cibuľu, keď zosklovatie, pridajte mleté mäso a opekajte päť minút. Nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu a zeler, podlejte vínom, paradajkovým pretlakom, ochuťte prelisovaným cesnakom, korením a soľou a duste prikryté aspoň 30 minút. Hotovú náplň preložte do sitka a nechajte odkvapkať a vychladnúť tak, aby ste prebytočnú šťavu zachytili. Medzitým cesto rozdeľte na polovicu. Jednu polovicu vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne päť mm. Odložte ho nabok. Postup zopakujte i s druhou polovicou cesta, malou lyžičkou naň ukladajte rovnomerne kopčeky plnky, prikryte druhým cestom, okolo plnky vytlačte vzduchové bublinky, popritláčajte prstami a radielkom rozkrájajte. Hotové ravioli odvarte v horúcej osolenej vode. Pred servírovaním pofŕkajte olivovým olejom, aby sa nelepili, prelejte odcedenou paradajkovo-mäsovou omáčkou a podľa chuti posypte parmezánom alebo bylinkami.

Tip: Voda by mala vrieť, ale na slabšom plameni. Voda, ktorá veľmi „buble“, by mohla poškodiť a roztrhnúť povrch cesta.


Citrónový koláč
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 1 žĺtok
  • 2 PL studenej vody
  • štipka soli
  • múka na pomúčenie dosky

Na náplň:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml čerstvo vyžmýkanej citrónovej šťavy
  • kôra z jedného citróna
  • 3 vajíčka
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 30 g masla

Z uvedených surovín vypracujte rukami cesto, ktoré zabalené v potravinárskej fólii odložte do chladničky. V hrnci vyšľahajte celé vajíčka s cukrom, pridajte citrónovú šťavu a kôru a maizenu rozmiešanú v troške vody. Zmes preložte na sporák a uvarte na puding. Po vychladnutí do krému vmiešajte maslo. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a za pomoci valčeka ho preložte do papierom vystlanej okrúhlej alebo hranatej formy. Na cesto navrstvite krém a upečte v rúre predhriatej na 180 stupňov. Koláč je hotový približne o 15 - 20 minút, ak okraje cesta chytia zlatistý nádych.

Tip: Je lepšie používať formy s vlnkovaným okrajom, po ktorých nebude cesto pri pečení kĺzať. Ak chcete slávnostnejší nádych, pred koncom pečenia navrstvite na koláč hustý sladký sneh z bielkov a zapečte ho na povrchu.

Vyskúšajte ďalšie recepty z Naničmama.sk

jahodovy.png minitorticky.png muffiny.png
Kakaový koláč s jahodami Tvarohovo kakaové minitortičky Čokoládové muffiny

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  10. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  1. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  2. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  3. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  5. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  6. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  7. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  8. Modern luxury next to the Blue Church
  9. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  10. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  1. Moskva alebo Petrohrad? 7 043
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 5 184
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 782
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 195
  5. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 828
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 724
  7. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 346
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 165
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 067
  10. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 064

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

SVET

Rádioaktívny mrak prišiel z Uralu. Potvrdili to aj Rusi

Znečistenie izotopom Ru-106 presiahlo normu až tisícnásobne.

ROZHOVOR

Režisér Jan Hřebejk: Som veľký Eurohujer

Režisér legendárnych Pelíškov neprestal riešiť boľševika.

Neprehliadnite tiež

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.