Keď jedia aj oči

Popustite uzdu fantázii a možno zistíte, že aj z vás by mohla byť šéfkuchárska hviezda. Stačí sa držať hesla, že jedlo musí nielen dobre chutiť ale i vyzerať...

(Zdroj: Isifa)

Výberový "golden" šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie oranžové cvikle
  • 2 nové zemiaky
  • 150 g mladej zelenej špargle
  • 100 ml olivového oleja
  • 20 g horčice
  • 2 PL jablčného octu
  • 1 PL medu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • listy špenátu alebo šalátu
  • píniové alebo slnečnicové semienka
  • syr balkánskeho typu
  • bylinky

Cviklu a zemiaky umyte a predvarte, alebo upečte v rúre. Špargľu krátko pripravte v pare alebo blanšírujte. Olivový olej, horčicu, ocot, med, korenie a soľ zmiešajte. Do šalátovej misy vrstvite kúsky cvikle, zemiakov, umyté listy špenátu, špargľu, namrvené kúsky syra, nasekané bylinky, semienka, celé to zalejte dresingom a premiešajte. Servírujte iba tak alebo s kúskom celozrnného pečiva.

Tip: Ak chcete, aby bol šalát energeticky výdatnejší, obohaťte ho o varené vajíčko, kúsky pečeného mäsa alebo ryby.


Krémovo-čokoládové košíčky s malinami
Suroviny na 12 kusov

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 140 g masla
  • 1 PL citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 70 g práškového cukru

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček kokosového pudingu
  • 2 žĺtky
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g masla

Navyše:

  • 150 g mliečnej čokolády
  • maliny
  • formičky na košíčky

Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte dohladka. Pracujte rýchlo a hotové cesto odložte zabalené vo fólii na chvíľku do chladničky. Medzitým zahrejte mlieko s kryštálovým cukrom, rozmiešajte v ňom pudingový prášok a za stáleho miešania uvarte hustý puding. Nechajte ho za občasného premiešania vychladnúť. Formičky vysteľte cestom do tvaru košíčka a upečte dozlatista. Nechajte ich vychladnúť. Do pudingu vmiešajte elektrickým šľahačom žĺtky a práškový cukor vymiešaný s maslom. Čokoládu rozpustite nad parou. Hotovým krémom naplňte košíčky, na povrch vmiešajte ešte teplú čokoládu a dozdobte malinami.


Bolonské ravioli
Suroviny na 4 porcie

Na ravioli:

  • 400 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 4 PL olivového oleja
  • voda podľa potreby
  • soľ
  • múku na pomúčenie dosky

Na náplň:

  • 100 g prerastenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 200 g mletého hovädzieho mäsa
  • 200 ml paradajkového pretlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • kúsok zeleru
  • soľ, mleté čierne korenie

Na dosku preosejte múku, urobte do nej jamku, pridajte štipku soli, vajíčka, olej a vymieste rukami cesto. Podľa potreby pridajte trošku vody. Vypracované husté cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Medzičasom pokrájajte slaninu nadrobno, opražte ju na panvici, po chvíľke pridajte najemno pokrájanú cibuľu, keď zosklovatie, pridajte mleté mäso a opekajte päť minút. Nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu a zeler, podlejte vínom, paradajkovým pretlakom, ochuťte prelisovaným cesnakom, korením a soľou a duste prikryté aspoň 30 minút. Hotovú náplň preložte do sitka a nechajte odkvapkať a vychladnúť tak, aby ste prebytočnú šťavu zachytili. Medzitým cesto rozdeľte na polovicu. Jednu polovicu vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne päť mm. Odložte ho nabok. Postup zopakujte i s druhou polovicou cesta, malou lyžičkou naň ukladajte rovnomerne kopčeky plnky, prikryte druhým cestom, okolo plnky vytlačte vzduchové bublinky, popritláčajte prstami a radielkom rozkrájajte. Hotové ravioli odvarte v horúcej osolenej vode. Pred servírovaním pofŕkajte olivovým olejom, aby sa nelepili, prelejte odcedenou paradajkovo-mäsovou omáčkou a podľa chuti posypte parmezánom alebo bylinkami.

Tip: Voda by mala vrieť, ale na slabšom plameni. Voda, ktorá veľmi „buble“, by mohla poškodiť a roztrhnúť povrch cesta.


Citrónový koláč
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 1 žĺtok
  • 2 PL studenej vody
  • štipka soli
  • múka na pomúčenie dosky

Na náplň:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml čerstvo vyžmýkanej citrónovej šťavy
  • kôra z jedného citróna
  • 3 vajíčka
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 30 g masla

Z uvedených surovín vypracujte rukami cesto, ktoré zabalené v potravinárskej fólii odložte do chladničky. V hrnci vyšľahajte celé vajíčka s cukrom, pridajte citrónovú šťavu a kôru a maizenu rozmiešanú v troške vody. Zmes preložte na sporák a uvarte na puding. Po vychladnutí do krému vmiešajte maslo. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a za pomoci valčeka ho preložte do papierom vystlanej okrúhlej alebo hranatej formy. Na cesto navrstvite krém a upečte v rúre predhriatej na 180 stupňov. Koláč je hotový približne o 15 - 20 minút, ak okraje cesta chytia zlatistý nádych.

Tip: Je lepšie používať formy s vlnkovaným okrajom, po ktorých nebude cesto pri pečení kĺzať. Ak chcete slávnostnejší nádych, pred koncom pečenia navrstvite na koláč hustý sladký sneh z bielkov a zapečte ho na povrchu.

Vyskúšajte ďalšie recepty z Naničmama.sk

jahodovy.png minitorticky.png muffiny.png
Kakaový koláč s jahodami Tvarohovo kakaové minitortičky Čokoládové muffiny

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  4. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  5. Top First moment dovolenky na leto 2018
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  7. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  10. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  1. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  2. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  3. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  4. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  5. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  6. Accessible Urban Living
  7. RPSP – A good intention ruined by execution
  8. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  10. Riešenia pre hnedú planétu
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 10 968
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 086
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 935
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 075
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 252
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 853
  7. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 1 739
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 515
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 379
  10. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 259

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Róbert Bezák: Radi počúvame, ako niekto vyrieši naše problémy

Možno je to taká diagnóza spoločnosti, že je schopná si kohokoľvek zvoliť. Som z toho smutný.

DOMOV

Rok 1993: Republiku krstili šampanským, ale mnohí rýchlo vytriezveli

Slovensko zápasilo so starými problémami.

DOMOV

Dobré ráno: Amerika môže odštartovať novú vojnu

Amerika môže v regióne zničiť mierové snahy.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Neviete, čo robiť s použitým tehotenským testom? Môžete ho spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?