Výberový "golden" šalát
Suroviny na 4 porcie
- 4 menšie oranžové cvikle
- 2 nové zemiaky
- 150 g mladej zelenej špargle
- 100 ml olivového oleja
- 20 g horčice
- 2 PL jablčného octu
- 1 PL medu
- soľ, mleté čierne korenie
- listy špenátu alebo šalátu
- píniové alebo slnečnicové semienka
- syr balkánskeho typu
- bylinky
Cviklu a zemiaky umyte a predvarte, alebo upečte v rúre. Špargľu krátko pripravte v pare alebo blanšírujte. Olivový olej, horčicu, ocot, med, korenie a soľ zmiešajte. Do šalátovej misy vrstvite kúsky cvikle, zemiakov, umyté listy špenátu, špargľu, namrvené kúsky syra, nasekané bylinky, semienka, celé to zalejte dresingom a premiešajte. Servírujte iba tak alebo s kúskom celozrnného pečiva.
Tip: Ak chcete, aby bol šalát energeticky výdatnejší, obohaťte ho o varené vajíčko, kúsky pečeného mäsa alebo ryby.
Krémovo-čokoládové košíčky s malinami
Suroviny na 12 kusov
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 vajíčko
- 140 g masla
- 1 PL citrónovej alebo pomarančovej kôry
- 1 PL citrónovej šťavy
- 70 g práškového cukru
Na krém:
- 300 ml mlieka
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 balíček kokosového pudingu
- 2 žĺtky
- 50 g práškového cukru
- 100 g masla
Navyše:
- 150 g mliečnej čokolády
- maliny
- formičky na košíčky
Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte dohladka. Pracujte rýchlo a hotové cesto odložte zabalené vo fólii na chvíľku do chladničky. Medzitým zahrejte mlieko s kryštálovým cukrom, rozmiešajte v ňom pudingový prášok a za stáleho miešania uvarte hustý puding. Nechajte ho za občasného premiešania vychladnúť. Formičky vysteľte cestom do tvaru košíčka a upečte dozlatista. Nechajte ich vychladnúť. Do pudingu vmiešajte elektrickým šľahačom žĺtky a práškový cukor vymiešaný s maslom. Čokoládu rozpustite nad parou. Hotovým krémom naplňte košíčky, na povrch vmiešajte ešte teplú čokoládu a dozdobte malinami.
Bolonské ravioli
Suroviny na 4 porcie
Na ravioli:
- 400 g hladkej múky
- 4 vajíčka
- 4 PL olivového oleja
- voda podľa potreby
- soľ
- múku na pomúčenie dosky
Na náplň:
- 100 g prerastenej slaniny
- 1 cibuľa
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- 200 ml paradajkového pretlaku
- 100 ml červeného vína
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké mrkvy
- kúsok zeleru
- soľ, mleté čierne korenie
Na dosku preosejte múku, urobte do nej jamku, pridajte štipku soli, vajíčka, olej a vymieste rukami cesto. Podľa potreby pridajte trošku vody. Vypracované husté cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Medzičasom pokrájajte slaninu nadrobno, opražte ju na panvici, po chvíľke pridajte najemno pokrájanú cibuľu, keď zosklovatie, pridajte mleté mäso a opekajte päť minút. Nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu a zeler, podlejte vínom, paradajkovým pretlakom, ochuťte prelisovaným cesnakom, korením a soľou a duste prikryté aspoň 30 minút. Hotovú náplň preložte do sitka a nechajte odkvapkať a vychladnúť tak, aby ste prebytočnú šťavu zachytili. Medzitým cesto rozdeľte na polovicu. Jednu polovicu vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne päť mm. Odložte ho nabok. Postup zopakujte i s druhou polovicou cesta, malou lyžičkou naň ukladajte rovnomerne kopčeky plnky, prikryte druhým cestom, okolo plnky vytlačte vzduchové bublinky, popritláčajte prstami a radielkom rozkrájajte. Hotové ravioli odvarte v horúcej osolenej vode. Pred servírovaním pofŕkajte olivovým olejom, aby sa nelepili, prelejte odcedenou paradajkovo-mäsovou omáčkou a podľa chuti posypte parmezánom alebo bylinkami.
Tip: Voda by mala vrieť, ale na slabšom plameni. Voda, ktorá veľmi „buble“, by mohla poškodiť a roztrhnúť povrch cesta.
Citrónový koláč
Suroviny na 4 porcie
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 1 žĺtok
- 2 PL studenej vody
- štipka soli
- múka na pomúčenie dosky
Na náplň:
- 150 g kryštálového cukru
- 100 ml čerstvo vyžmýkanej citrónovej šťavy
- kôra z jedného citróna
- 3 vajíčka
- 1 PL kukuričného škrobu
- 30 g masla
Z uvedených surovín vypracujte rukami cesto, ktoré zabalené v potravinárskej fólii odložte do chladničky. V hrnci vyšľahajte celé vajíčka s cukrom, pridajte citrónovú šťavu a kôru a maizenu rozmiešanú v troške vody. Zmes preložte na sporák a uvarte na puding. Po vychladnutí do krému vmiešajte maslo. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a za pomoci valčeka ho preložte do papierom vystlanej okrúhlej alebo hranatej formy. Na cesto navrstvite krém a upečte v rúre predhriatej na 180 stupňov. Koláč je hotový približne o 15 - 20 minút, ak okraje cesta chytia zlatistý nádych.
Tip: Je lepšie používať formy s vlnkovaným okrajom, po ktorých nebude cesto pri pečení kĺzať. Ak chcete slávnostnejší nádych, pred koncom pečenia navrstvite na koláč hustý sladký sneh z bielkov a zapečte ho na povrchu.
Vyskúšajte ďalšie recepty z Naničmama.sk