SME
reklama

Keď jedia aj oči

Popustite uzdu fantázii a možno zistíte, že aj z vás by mohla byť šéfkuchárska hviezda. Stačí sa držať hesla, že jedlo musí nielen dobre chutiť ale i vyzerať...

(Zdroj: Isifa)

Výberový "golden" šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie oranžové cvikle
  • 2 nové zemiaky
  • 150 g mladej zelenej špargle
  • 100 ml olivového oleja
  • 20 g horčice
  • 2 PL jablčného octu
  • 1 PL medu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • listy špenátu alebo šalátu
  • píniové alebo slnečnicové semienka
  • syr balkánskeho typu
  • bylinky

Cviklu a zemiaky umyte a predvarte, alebo upečte v rúre. Špargľu krátko pripravte v pare alebo blanšírujte. Olivový olej, horčicu, ocot, med, korenie a soľ zmiešajte. Do šalátovej misy vrstvite kúsky cvikle, zemiakov, umyté listy špenátu, špargľu, namrvené kúsky syra, nasekané bylinky, semienka, celé to zalejte dresingom a premiešajte. Servírujte iba tak alebo s kúskom celozrnného pečiva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak chcete, aby bol šalát energeticky výdatnejší, obohaťte ho o varené vajíčko, kúsky pečeného mäsa alebo ryby.


Krémovo-čokoládové košíčky s malinami
Suroviny na 12 kusov

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 140 g masla
  • 1 PL citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 70 g práškového cukru

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček kokosového pudingu
  • 2 žĺtky
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g masla

Navyše:

  • 150 g mliečnej čokolády
  • maliny
  • formičky na košíčky

Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte dohladka. Pracujte rýchlo a hotové cesto odložte zabalené vo fólii na chvíľku do chladničky. Medzitým zahrejte mlieko s kryštálovým cukrom, rozmiešajte v ňom pudingový prášok a za stáleho miešania uvarte hustý puding. Nechajte ho za občasného premiešania vychladnúť. Formičky vysteľte cestom do tvaru košíčka a upečte dozlatista. Nechajte ich vychladnúť. Do pudingu vmiešajte elektrickým šľahačom žĺtky a práškový cukor vymiešaný s maslom. Čokoládu rozpustite nad parou. Hotovým krémom naplňte košíčky, na povrch vmiešajte ešte teplú čokoládu a dozdobte malinami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bolonské ravioli
Suroviny na 4 porcie

Na ravioli:

  • 400 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 4 PL olivového oleja
  • voda podľa potreby
  • soľ
  • múku na pomúčenie dosky

Na náplň:

  • 100 g prerastenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 200 g mletého hovädzieho mäsa
  • 200 ml paradajkového pretlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • kúsok zeleru
  • soľ, mleté čierne korenie

Na dosku preosejte múku, urobte do nej jamku, pridajte štipku soli, vajíčka, olej a vymieste rukami cesto. Podľa potreby pridajte trošku vody. Vypracované husté cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Medzičasom pokrájajte slaninu nadrobno, opražte ju na panvici, po chvíľke pridajte najemno pokrájanú cibuľu, keď zosklovatie, pridajte mleté mäso a opekajte päť minút. Nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu a zeler, podlejte vínom, paradajkovým pretlakom, ochuťte prelisovaným cesnakom, korením a soľou a duste prikryté aspoň 30 minút. Hotovú náplň preložte do sitka a nechajte odkvapkať a vychladnúť tak, aby ste prebytočnú šťavu zachytili. Medzitým cesto rozdeľte na polovicu. Jednu polovicu vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne päť mm. Odložte ho nabok. Postup zopakujte i s druhou polovicou cesta, malou lyžičkou naň ukladajte rovnomerne kopčeky plnky, prikryte druhým cestom, okolo plnky vytlačte vzduchové bublinky, popritláčajte prstami a radielkom rozkrájajte. Hotové ravioli odvarte v horúcej osolenej vode. Pred servírovaním pofŕkajte olivovým olejom, aby sa nelepili, prelejte odcedenou paradajkovo-mäsovou omáčkou a podľa chuti posypte parmezánom alebo bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Voda by mala vrieť, ale na slabšom plameni. Voda, ktorá veľmi „buble“, by mohla poškodiť a roztrhnúť povrch cesta.


Citrónový koláč
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 1 žĺtok
  • 2 PL studenej vody
  • štipka soli
  • múka na pomúčenie dosky

Na náplň:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml čerstvo vyžmýkanej citrónovej šťavy
  • kôra z jedného citróna
  • 3 vajíčka
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 30 g masla

Z uvedených surovín vypracujte rukami cesto, ktoré zabalené v potravinárskej fólii odložte do chladničky. V hrnci vyšľahajte celé vajíčka s cukrom, pridajte citrónovú šťavu a kôru a maizenu rozmiešanú v troške vody. Zmes preložte na sporák a uvarte na puding. Po vychladnutí do krému vmiešajte maslo. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a za pomoci valčeka ho preložte do papierom vystlanej okrúhlej alebo hranatej formy. Na cesto navrstvite krém a upečte v rúre predhriatej na 180 stupňov. Koláč je hotový približne o 15 - 20 minút, ak okraje cesta chytia zlatistý nádych.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Je lepšie používať formy s vlnkovaným okrajom, po ktorých nebude cesto pri pečení kĺzať. Ak chcete slávnostnejší nádych, pred koncom pečenia navrstvite na koláč hustý sladký sneh z bielkov a zapečte ho na povrchu.

Vyskúšajte ďalšie recepty z Naničmama.sk

jahodovy.pngminitorticky.pngmuffiny.png
Kakaový koláč s jahodamiTvarohovo kakaové minitortičkyČokoládové muffiny

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 28 870
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 917
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 281
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 139
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 854
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 743
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 110
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 648
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 797
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 456
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 367
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 272
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu