Keď jedia aj oči

Popustite uzdu fantázii a možno zistíte, že aj z vás by mohla byť šéfkuchárska hviezda. Stačí sa držať hesla, že jedlo musí nielen dobre chutiť ale i vyzerať...

(Zdroj: Isifa)

Výberový "golden" šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 4 menšie oranžové cvikle
  • 2 nové zemiaky
  • 150 g mladej zelenej špargle
  • 100 ml olivového oleja
  • 20 g horčice
  • 2 PL jablčného octu
  • 1 PL medu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • listy špenátu alebo šalátu
  • píniové alebo slnečnicové semienka
  • syr balkánskeho typu
  • bylinky

Cviklu a zemiaky umyte a predvarte, alebo upečte v rúre. Špargľu krátko pripravte v pare alebo blanšírujte. Olivový olej, horčicu, ocot, med, korenie a soľ zmiešajte. Do šalátovej misy vrstvite kúsky cvikle, zemiakov, umyté listy špenátu, špargľu, namrvené kúsky syra, nasekané bylinky, semienka, celé to zalejte dresingom a premiešajte. Servírujte iba tak alebo s kúskom celozrnného pečiva.

Tip: Ak chcete, aby bol šalát energeticky výdatnejší, obohaťte ho o varené vajíčko, kúsky pečeného mäsa alebo ryby.


Krémovo-čokoládové košíčky s malinami
Suroviny na 12 kusov

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 140 g masla
  • 1 PL citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 70 g práškového cukru

Na krém:

  • 300 ml mlieka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček kokosového pudingu
  • 2 žĺtky
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g masla

Navyše:

  • 150 g mliečnej čokolády
  • maliny
  • formičky na košíčky

Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte dohladka. Pracujte rýchlo a hotové cesto odložte zabalené vo fólii na chvíľku do chladničky. Medzitým zahrejte mlieko s kryštálovým cukrom, rozmiešajte v ňom pudingový prášok a za stáleho miešania uvarte hustý puding. Nechajte ho za občasného premiešania vychladnúť. Formičky vysteľte cestom do tvaru košíčka a upečte dozlatista. Nechajte ich vychladnúť. Do pudingu vmiešajte elektrickým šľahačom žĺtky a práškový cukor vymiešaný s maslom. Čokoládu rozpustite nad parou. Hotovým krémom naplňte košíčky, na povrch vmiešajte ešte teplú čokoládu a dozdobte malinami.


Bolonské ravioli
Suroviny na 4 porcie

Na ravioli:

  • 400 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 4 PL olivového oleja
  • voda podľa potreby
  • soľ
  • múku na pomúčenie dosky

Na náplň:

  • 100 g prerastenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 200 g mletého hovädzieho mäsa
  • 200 ml paradajkového pretlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • kúsok zeleru
  • soľ, mleté čierne korenie

Na dosku preosejte múku, urobte do nej jamku, pridajte štipku soli, vajíčka, olej a vymieste rukami cesto. Podľa potreby pridajte trošku vody. Vypracované husté cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Medzičasom pokrájajte slaninu nadrobno, opražte ju na panvici, po chvíľke pridajte najemno pokrájanú cibuľu, keď zosklovatie, pridajte mleté mäso a opekajte päť minút. Nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu a zeler, podlejte vínom, paradajkovým pretlakom, ochuťte prelisovaným cesnakom, korením a soľou a duste prikryté aspoň 30 minút. Hotovú náplň preložte do sitka a nechajte odkvapkať a vychladnúť tak, aby ste prebytočnú šťavu zachytili. Medzitým cesto rozdeľte na polovicu. Jednu polovicu vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne päť mm. Odložte ho nabok. Postup zopakujte i s druhou polovicou cesta, malou lyžičkou naň ukladajte rovnomerne kopčeky plnky, prikryte druhým cestom, okolo plnky vytlačte vzduchové bublinky, popritláčajte prstami a radielkom rozkrájajte. Hotové ravioli odvarte v horúcej osolenej vode. Pred servírovaním pofŕkajte olivovým olejom, aby sa nelepili, prelejte odcedenou paradajkovo-mäsovou omáčkou a podľa chuti posypte parmezánom alebo bylinkami.

Tip: Voda by mala vrieť, ale na slabšom plameni. Voda, ktorá veľmi „buble“, by mohla poškodiť a roztrhnúť povrch cesta.


Citrónový koláč
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 1 žĺtok
  • 2 PL studenej vody
  • štipka soli
  • múka na pomúčenie dosky

Na náplň:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml čerstvo vyžmýkanej citrónovej šťavy
  • kôra z jedného citróna
  • 3 vajíčka
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 30 g masla

Z uvedených surovín vypracujte rukami cesto, ktoré zabalené v potravinárskej fólii odložte do chladničky. V hrnci vyšľahajte celé vajíčka s cukrom, pridajte citrónovú šťavu a kôru a maizenu rozmiešanú v troške vody. Zmes preložte na sporák a uvarte na puding. Po vychladnutí do krému vmiešajte maslo. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a za pomoci valčeka ho preložte do papierom vystlanej okrúhlej alebo hranatej formy. Na cesto navrstvite krém a upečte v rúre predhriatej na 180 stupňov. Koláč je hotový približne o 15 - 20 minút, ak okraje cesta chytia zlatistý nádych.

Tip: Je lepšie používať formy s vlnkovaným okrajom, po ktorých nebude cesto pri pečení kĺzať. Ak chcete slávnostnejší nádych, pred koncom pečenia navrstvite na koláč hustý sladký sneh z bielkov a zapečte ho na povrchu.

Vyskúšajte ďalšie recepty z Naničmama.sk

jahodovy.png minitorticky.png muffiny.png
Kakaový koláč s jahodami Tvarohovo kakaové minitortičky Čokoládové muffiny

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  2. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  4. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  5. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  6. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  7. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  10. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 651
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 701
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 6 869
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 478
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 344
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 920
  7. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 5 889
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 369
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 651
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 141

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Mesiac som žil v inteligentnej domácnosti. A takto to dopadlo

Moderná, zábavná a zaujímavá. Inteligentná domácnosť je ale drahá a slovenským príkazom zatiaľ nerozumie.

KOMENTÁRE

Nová česká celebrita, hlúpa Mary a budúcnosť ľavosúdia (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

SVET

Rozhoduje sa o budúcnosti sveta, čo plánujú lídri (Globsec naživo)

Lídri, vojaci a odborníci sa rozprávajú o hrozbách.

KOMENTÁRE

Keď slová slúžia ako strely

Falošné správy často pritiahnu väčšie masy ako dôveryhodné médiá.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?