SME

Špargľa trikrát inak

Táto lahodná zelenina si získala už nejedného stolovníka. Že ste jej ešte neprišli na chuť? Vyskúšajte ju ešte skôr ako sa skončí jej krátka sezóna...

(Zdroj: Isifa)

Hrianka so špargľou a strateným vajíčkom
Suroviny na 4 porcie

  • 200 – 300 g zelenej špargle
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 kúsky pečiva
  • 4 vajíčka
  • 1 PL octu
  • 4 plátky masla
  • soľ, mleté čierne korenie

V osolenej vode krátko povarte očistenú špargľu. Vyberte ju z vody a preložte na panvicu s olivovým olejom. Krátko opečte, dochuťte soľou a korením a prikryte, aby nevychladla. Medzitým pripravte v hriankovači alebo pod grilom z jednej strany opečené hrianky. Ešte za horúca položte na každú hrianku plátok masla. V hrnci priveďte do varu vodu, pridajte do nej lyžicu octu a urobte silný vír. Do stredu rozbite vajíčko a varte približne 2 – 3 minúty. Postup opakujte aj s ostatnými vajíčkami. Servírujte teplú hrianku so špargľou navrchu so strateným vajíčkom. Dochuťte soľou a korením. Celý pokrm môžete preliať holandskou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Jedlo môžete obohatiť o údeného alebo čerstvého na masle pripraveného lososa alebo o nastrúhaný parmezán. Hrianku môžete potrieť cesnakom.


Špargľovo-hrášková polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g špargle
  • 350 g čerstvého hrášku
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 ČL kryštálového cukru
  • šťava z polovice citróna
  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozohrejte v hrnci olej a opražte na ňom najemno pokrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte prelisovaný cesnak, premiešajte a odstavte. Špargľu očistite a pokrájajte. Ak chcete, hlavičky si odložte bokom na blanšírovanie a dozdobenie hotového jedla. Kúsky špargle pridajte k cibuli, krátko opečte, prisypte hrášok, zalejte vývarom a priveďte do varu. Posypte cukrom, štipkou soli a korenia. Varte 10 minút, potom odstavte a nechajte vychladnúť. Zmes spolu s citrónovou šťavou a jogurtom rozmixujte dohladka. Podľa potreby dokoreňte a odložte do chladničky. Servírujte chladné, dozdobené jogurtom, špargľou alebo hráškom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Hrášok môžete použiť i mrazený. Je jedno, či siahnete po zelenej, alebo bielej špargli, pretože aj samotný hrášok polievku zafarbí nazeleno. Polievku možno servírovať i za horúca.


Vegetariánske cestoviny
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g špagiet
  • 250 g špargle
  • plechovka čiernych olív
  • 1 – 2 paradajky
  • 40 ml olivového oleja
  • 100 g parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Špagety uvarte podľa návodu na obale. Špargľu očistite a uvarte do polomäkka. Môžete ju uvariť v tej istej vode ako špagety. Hotové špagety zlejte a nechajte odkvapkať. Špargľu preložte do panvice s rozpáleným olivovým olejom a opekajte ju približne 2 – 3 minúty. Pridajte prelisovaný cesnak, pokrájané paradajky, odkvapkané olivy a špagety. Všetko premiešajte, aby sa chute spojili a celý pokrm sa dostatočne prehrial. Nakoniec dochuťte soľou, korením a postrúhaným parmezánom. Servírujte horúce.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pre milovníkov mäsa môžete pripraviť verziu s údeným lososom, slanými sardelovými očkami, tuniakom v oleji alebo s grilovaným kuracím mäsom.


Chutná i diétna

  • Špargľa má nielen veľmi lahodnú chuť, ale pomáha telu udržať sa v dobrej kondícií. Pre veľa ľudí je najchutnejšia biela odroda, ktorá obsahuje približne 93 percent vody, minimum sacharidov a žiadne tuky. V 100 gramoch bielej špargle sa skrýva len 94 kJ, mnoho vitamínov B, vitamín C, betakarotén, minerály, ako sú draslík, fosfor, vápnik, ale i zinok a železo. Ďalej obsahuje kyselinu listovú a vlákninu.
  • Vďaka svojej nízkej energetickej hodnote je ideálna ako ľahký obed a večera. Ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom alebo nadváhou by mali špargľu zaradiť do svojho jedálneho lístka čo najčastejšie. Pomáha aj pri anémii, chorobách pečene, tráviacich ťažkostiach, chorobách srdca či ateroskleróze a cukrovke.
  • Výnimočné účinky má aj na krásu, keďže vďaka vitamínu E spomaľuje starnutie. Jesť by ju mali ľudia trpiaci na kožné problémy a ekzémy, ako aj ženy túžiace po krásnych vlasoch a nechtoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako na ňu?

  • Kupujte vždy iba kvalitnú špargľu s lesklou šupkou, pevnou hlavičkou a pružnou a šťavnatou dužinou. Najkvalitnejšia je „ranná“ – zozbieraná v skorých ranných hodinách. Neskoro zozbieraná, prerastená špargľa má zafarbené hlavičky od slnka dofialova. A to tak biela ako i zelená. Biela špargľa musí mať pri kúpe úplne uzatvorené hlavičky. Čím je špargľa tenšia a nepravidelne krivolaká, tým klesá jej kvalita. Na chuti jej však zakrivenie neuberá.
  • Šúpať začínajte ostrým nožom alebo škrabkou vždy asi 1 cm pod hlavičkou smerom nadol. Čím ste nižšie, tým viac môžete uberať. Zdrevnatené konce úplne odrežte, inak by ste si pokazili celé jedlo.
  • Pripravené výhonky varte v špeciálnom-vysokom hrnci na špargľu, alebo ich zviažte potravinárskym špagátikom a vložte nastojato do vriacej vody tak, aby hlavičky vytŕčali. Varte od 8 – 12 minút vo vode, s lyžičkou cukru a štipkou soli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku aj bez spoluúčasti
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  5. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  6. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  7. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Doma v záhrade je najčítanejší mesačník na Slovensku
  2. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  5. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  6. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku
  7. Príbeh firmy, ktorá si získala celé Slovensko
  8. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 482
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 6 431
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 702
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 594
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 569
  6. Plátené tašky a opakované použitie 4 185
  7. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone 2 098
  8. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 1 974
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 100 888
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 26 078
  3. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 18 026
  4. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 408
  5. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 339
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 10 738
  7. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 7 614
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 7 185
  1. Marian Nanias: Áno, jadrové palivo nie sú fazuľky….
  2. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode?
  3. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  4. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  5. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  6. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  7. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  8. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
SkryťZatvoriť reklamu