SME

Špargľa trikrát inak

Táto lahodná zelenina si získala už nejedného stolovníka. Že ste jej ešte neprišli na chuť? Vyskúšajte ju ešte skôr ako sa skončí jej krátka sezóna...

(Zdroj: Isifa)

Hrianka so špargľou a strateným vajíčkom
Suroviny na 4 porcie

  • 200 – 300 g zelenej špargle
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 kúsky pečiva
  • 4 vajíčka
  • 1 PL octu
  • 4 plátky masla
  • soľ, mleté čierne korenie

V osolenej vode krátko povarte očistenú špargľu. Vyberte ju z vody a preložte na panvicu s olivovým olejom. Krátko opečte, dochuťte soľou a korením a prikryte, aby nevychladla. Medzitým pripravte v hriankovači alebo pod grilom z jednej strany opečené hrianky. Ešte za horúca položte na každú hrianku plátok masla. V hrnci priveďte do varu vodu, pridajte do nej lyžicu octu a urobte silný vír. Do stredu rozbite vajíčko a varte približne 2 – 3 minúty. Postup opakujte aj s ostatnými vajíčkami. Servírujte teplú hrianku so špargľou navrchu so strateným vajíčkom. Dochuťte soľou a korením. Celý pokrm môžete preliať holandskou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Jedlo môžete obohatiť o údeného alebo čerstvého na masle pripraveného lososa alebo o nastrúhaný parmezán. Hrianku môžete potrieť cesnakom.


Špargľovo-hrášková polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g špargle
  • 350 g čerstvého hrášku
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 ČL kryštálového cukru
  • šťava z polovice citróna
  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozohrejte v hrnci olej a opražte na ňom najemno pokrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte prelisovaný cesnak, premiešajte a odstavte. Špargľu očistite a pokrájajte. Ak chcete, hlavičky si odložte bokom na blanšírovanie a dozdobenie hotového jedla. Kúsky špargle pridajte k cibuli, krátko opečte, prisypte hrášok, zalejte vývarom a priveďte do varu. Posypte cukrom, štipkou soli a korenia. Varte 10 minút, potom odstavte a nechajte vychladnúť. Zmes spolu s citrónovou šťavou a jogurtom rozmixujte dohladka. Podľa potreby dokoreňte a odložte do chladničky. Servírujte chladné, dozdobené jogurtom, špargľou alebo hráškom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Hrášok môžete použiť i mrazený. Je jedno, či siahnete po zelenej, alebo bielej špargli, pretože aj samotný hrášok polievku zafarbí nazeleno. Polievku možno servírovať i za horúca.


Vegetariánske cestoviny
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g špagiet
  • 250 g špargle
  • plechovka čiernych olív
  • 1 – 2 paradajky
  • 40 ml olivového oleja
  • 100 g parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Špagety uvarte podľa návodu na obale. Špargľu očistite a uvarte do polomäkka. Môžete ju uvariť v tej istej vode ako špagety. Hotové špagety zlejte a nechajte odkvapkať. Špargľu preložte do panvice s rozpáleným olivovým olejom a opekajte ju približne 2 – 3 minúty. Pridajte prelisovaný cesnak, pokrájané paradajky, odkvapkané olivy a špagety. Všetko premiešajte, aby sa chute spojili a celý pokrm sa dostatočne prehrial. Nakoniec dochuťte soľou, korením a postrúhaným parmezánom. Servírujte horúce.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pre milovníkov mäsa môžete pripraviť verziu s údeným lososom, slanými sardelovými očkami, tuniakom v oleji alebo s grilovaným kuracím mäsom.


Chutná i diétna

  • Špargľa má nielen veľmi lahodnú chuť, ale pomáha telu udržať sa v dobrej kondícií. Pre veľa ľudí je najchutnejšia biela odroda, ktorá obsahuje približne 93 percent vody, minimum sacharidov a žiadne tuky. V 100 gramoch bielej špargle sa skrýva len 94 kJ, mnoho vitamínov B, vitamín C, betakarotén, minerály, ako sú draslík, fosfor, vápnik, ale i zinok a železo. Ďalej obsahuje kyselinu listovú a vlákninu.
  • Vďaka svojej nízkej energetickej hodnote je ideálna ako ľahký obed a večera. Ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom alebo nadváhou by mali špargľu zaradiť do svojho jedálneho lístka čo najčastejšie. Pomáha aj pri anémii, chorobách pečene, tráviacich ťažkostiach, chorobách srdca či ateroskleróze a cukrovke.
  • Výnimočné účinky má aj na krásu, keďže vďaka vitamínu E spomaľuje starnutie. Jesť by ju mali ľudia trpiaci na kožné problémy a ekzémy, ako aj ženy túžiace po krásnych vlasoch a nechtoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako na ňu?

  • Kupujte vždy iba kvalitnú špargľu s lesklou šupkou, pevnou hlavičkou a pružnou a šťavnatou dužinou. Najkvalitnejšia je „ranná“ – zozbieraná v skorých ranných hodinách. Neskoro zozbieraná, prerastená špargľa má zafarbené hlavičky od slnka dofialova. A to tak biela ako i zelená. Biela špargľa musí mať pri kúpe úplne uzatvorené hlavičky. Čím je špargľa tenšia a nepravidelne krivolaká, tým klesá jej kvalita. Na chuti jej však zakrivenie neuberá.
  • Šúpať začínajte ostrým nožom alebo škrabkou vždy asi 1 cm pod hlavičkou smerom nadol. Čím ste nižšie, tým viac môžete uberať. Zdrevnatené konce úplne odrežte, inak by ste si pokazili celé jedlo.
  • Pripravené výhonky varte v špeciálnom-vysokom hrnci na špargľu, alebo ich zviažte potravinárskym špagátikom a vložte nastojato do vriacej vody tak, aby hlavičky vytŕčali. Varte od 8 – 12 minút vo vode, s lyžičkou cukru a štipkou soli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 86 188
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 590
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 318
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 349
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 380
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 225
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 447
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 741
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 592
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 37 396
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 031
  5. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 17 498
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 511
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 990
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 913
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu