Špargľa trikrát inak

Táto lahodná zelenina si získala už nejedného stolovníka. Že ste jej ešte neprišli na chuť? Vyskúšajte ju ešte skôr ako sa skončí jej krátka sezóna...

(Zdroj: Isifa)

Hrianka so špargľou a strateným vajíčkom
Suroviny na 4 porcie

  • 200 – 300 g zelenej špargle
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 kúsky pečiva
  • 4 vajíčka
  • 1 PL octu
  • 4 plátky masla
  • soľ, mleté čierne korenie

V osolenej vode krátko povarte očistenú špargľu. Vyberte ju z vody a preložte na panvicu s olivovým olejom. Krátko opečte, dochuťte soľou a korením a prikryte, aby nevychladla. Medzitým pripravte v hriankovači alebo pod grilom z jednej strany opečené hrianky. Ešte za horúca položte na každú hrianku plátok masla. V hrnci priveďte do varu vodu, pridajte do nej lyžicu octu a urobte silný vír. Do stredu rozbite vajíčko a varte približne 2 – 3 minúty. Postup opakujte aj s ostatnými vajíčkami. Servírujte teplú hrianku so špargľou navrchu so strateným vajíčkom. Dochuťte soľou a korením. Celý pokrm môžete preliať holandskou omáčkou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Jedlo môžete obohatiť o údeného alebo čerstvého na masle pripraveného lososa alebo o nastrúhaný parmezán. Hrianku môžete potrieť cesnakom.


Špargľovo-hrášková polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g špargle
  • 350 g čerstvého hrášku
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 ČL kryštálového cukru
  • šťava z polovice citróna
  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozohrejte v hrnci olej a opražte na ňom najemno pokrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte prelisovaný cesnak, premiešajte a odstavte. Špargľu očistite a pokrájajte. Ak chcete, hlavičky si odložte bokom na blanšírovanie a dozdobenie hotového jedla. Kúsky špargle pridajte k cibuli, krátko opečte, prisypte hrášok, zalejte vývarom a priveďte do varu. Posypte cukrom, štipkou soli a korenia. Varte 10 minút, potom odstavte a nechajte vychladnúť. Zmes spolu s citrónovou šťavou a jogurtom rozmixujte dohladka. Podľa potreby dokoreňte a odložte do chladničky. Servírujte chladné, dozdobené jogurtom, špargľou alebo hráškom.

Tip: Hrášok môžete použiť i mrazený. Je jedno, či siahnete po zelenej, alebo bielej špargli, pretože aj samotný hrášok polievku zafarbí nazeleno. Polievku možno servírovať i za horúca.


Vegetariánske cestoviny
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g špagiet
  • 250 g špargle
  • plechovka čiernych olív
  • 1 – 2 paradajky
  • 40 ml olivového oleja
  • 100 g parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Špagety uvarte podľa návodu na obale. Špargľu očistite a uvarte do polomäkka. Môžete ju uvariť v tej istej vode ako špagety. Hotové špagety zlejte a nechajte odkvapkať. Špargľu preložte do panvice s rozpáleným olivovým olejom a opekajte ju približne 2 – 3 minúty. Pridajte prelisovaný cesnak, pokrájané paradajky, odkvapkané olivy a špagety. Všetko premiešajte, aby sa chute spojili a celý pokrm sa dostatočne prehrial. Nakoniec dochuťte soľou, korením a postrúhaným parmezánom. Servírujte horúce.

Tip: Pre milovníkov mäsa môžete pripraviť verziu s údeným lososom, slanými sardelovými očkami, tuniakom v oleji alebo s grilovaným kuracím mäsom.


Chutná i diétna

  • Špargľa má nielen veľmi lahodnú chuť, ale pomáha telu udržať sa v dobrej kondícií. Pre veľa ľudí je najchutnejšia biela odroda, ktorá obsahuje približne 93 percent vody, minimum sacharidov a žiadne tuky. V 100 gramoch bielej špargle sa skrýva len 94 kJ, mnoho vitamínov B, vitamín C, betakarotén, minerály, ako sú draslík, fosfor, vápnik, ale i zinok a železo. Ďalej obsahuje kyselinu listovú a vlákninu.
  • Vďaka svojej nízkej energetickej hodnote je ideálna ako ľahký obed a večera. Ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom alebo nadváhou by mali špargľu zaradiť do svojho jedálneho lístka čo najčastejšie. Pomáha aj pri anémii, chorobách pečene, tráviacich ťažkostiach, chorobách srdca či ateroskleróze a cukrovke.
  • Výnimočné účinky má aj na krásu, keďže vďaka vitamínu E spomaľuje starnutie. Jesť by ju mali ľudia trpiaci na kožné problémy a ekzémy, ako aj ženy túžiace po krásnych vlasoch a nechtoch.

Ako na ňu?

  • Kupujte vždy iba kvalitnú špargľu s lesklou šupkou, pevnou hlavičkou a pružnou a šťavnatou dužinou. Najkvalitnejšia je „ranná“ – zozbieraná v skorých ranných hodinách. Neskoro zozbieraná, prerastená špargľa má zafarbené hlavičky od slnka dofialova. A to tak biela ako i zelená. Biela špargľa musí mať pri kúpe úplne uzatvorené hlavičky. Čím je špargľa tenšia a nepravidelne krivolaká, tým klesá jej kvalita. Na chuti jej však zakrivenie neuberá.
  • Šúpať začínajte ostrým nožom alebo škrabkou vždy asi 1 cm pod hlavičkou smerom nadol. Čím ste nižšie, tým viac môžete uberať. Zdrevnatené konce úplne odrežte, inak by ste si pokazili celé jedlo.
  • Pripravené výhonky varte v špeciálnom-vysokom hrnci na špargľu, alebo ich zviažte potravinárskym špagátikom a vložte nastojato do vriacej vody tak, aby hlavičky vytŕčali. Varte od 8 – 12 minút vo vode, s lyžičkou cukru a štipkou soli.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  3. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 626
  2. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 23 617
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 18 272
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 616
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 043
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 611
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 5 734
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 013
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 4 525
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 058

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Aktivitou v parlamente nesrší, politickú budúcnosť má Kaliňák už spečatenú

V Smere je stále veľmi silný, hovorí o Robertovi Kaliňákovi politológ.

DOMOV

NAKA zatkla Mariana Kočnera

Príkaz vydal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

PLUS

Kto je naozaj Marián Kočner

Obsadil televíziu Markíza, zmenky za desiatky miliónov, spor o Glance House. Voláme ho kontroverzný podnikateľ.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.