Špargľa trikrát inak

Táto lahodná zelenina si získala už nejedného stolovníka. Že ste jej ešte neprišli na chuť? Vyskúšajte ju ešte skôr ako sa skončí jej krátka sezóna...

(Zdroj: Isifa)

Hrianka so špargľou a strateným vajíčkom
Suroviny na 4 porcie

  • 200 – 300 g zelenej špargle
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 kúsky pečiva
  • 4 vajíčka
  • 1 PL octu
  • 4 plátky masla
  • soľ, mleté čierne korenie

V osolenej vode krátko povarte očistenú špargľu. Vyberte ju z vody a preložte na panvicu s olivovým olejom. Krátko opečte, dochuťte soľou a korením a prikryte, aby nevychladla. Medzitým pripravte v hriankovači alebo pod grilom z jednej strany opečené hrianky. Ešte za horúca položte na každú hrianku plátok masla. V hrnci priveďte do varu vodu, pridajte do nej lyžicu octu a urobte silný vír. Do stredu rozbite vajíčko a varte približne 2 – 3 minúty. Postup opakujte aj s ostatnými vajíčkami. Servírujte teplú hrianku so špargľou navrchu so strateným vajíčkom. Dochuťte soľou a korením. Celý pokrm môžete preliať holandskou omáčkou.

Tip: Jedlo môžete obohatiť o údeného alebo čerstvého na masle pripraveného lososa alebo o nastrúhaný parmezán. Hrianku môžete potrieť cesnakom.


Špargľovo-hrášková polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g špargle
  • 350 g čerstvého hrášku
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 ČL kryštálového cukru
  • šťava z polovice citróna
  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozohrejte v hrnci olej a opražte na ňom najemno pokrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte prelisovaný cesnak, premiešajte a odstavte. Špargľu očistite a pokrájajte. Ak chcete, hlavičky si odložte bokom na blanšírovanie a dozdobenie hotového jedla. Kúsky špargle pridajte k cibuli, krátko opečte, prisypte hrášok, zalejte vývarom a priveďte do varu. Posypte cukrom, štipkou soli a korenia. Varte 10 minút, potom odstavte a nechajte vychladnúť. Zmes spolu s citrónovou šťavou a jogurtom rozmixujte dohladka. Podľa potreby dokoreňte a odložte do chladničky. Servírujte chladné, dozdobené jogurtom, špargľou alebo hráškom.

Tip: Hrášok môžete použiť i mrazený. Je jedno, či siahnete po zelenej, alebo bielej špargli, pretože aj samotný hrášok polievku zafarbí nazeleno. Polievku možno servírovať i za horúca.


Vegetariánske cestoviny
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g špagiet
  • 250 g špargle
  • plechovka čiernych olív
  • 1 – 2 paradajky
  • 40 ml olivového oleja
  • 100 g parmezánu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Špagety uvarte podľa návodu na obale. Špargľu očistite a uvarte do polomäkka. Môžete ju uvariť v tej istej vode ako špagety. Hotové špagety zlejte a nechajte odkvapkať. Špargľu preložte do panvice s rozpáleným olivovým olejom a opekajte ju približne 2 – 3 minúty. Pridajte prelisovaný cesnak, pokrájané paradajky, odkvapkané olivy a špagety. Všetko premiešajte, aby sa chute spojili a celý pokrm sa dostatočne prehrial. Nakoniec dochuťte soľou, korením a postrúhaným parmezánom. Servírujte horúce.

Tip: Pre milovníkov mäsa môžete pripraviť verziu s údeným lososom, slanými sardelovými očkami, tuniakom v oleji alebo s grilovaným kuracím mäsom.


Chutná i diétna

  • Špargľa má nielen veľmi lahodnú chuť, ale pomáha telu udržať sa v dobrej kondícií. Pre veľa ľudí je najchutnejšia biela odroda, ktorá obsahuje približne 93 percent vody, minimum sacharidov a žiadne tuky. V 100 gramoch bielej špargle sa skrýva len 94 kJ, mnoho vitamínov B, vitamín C, betakarotén, minerály, ako sú draslík, fosfor, vápnik, ale i zinok a železo. Ďalej obsahuje kyselinu listovú a vlákninu.
  • Vďaka svojej nízkej energetickej hodnote je ideálna ako ľahký obed a večera. Ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom alebo nadváhou by mali špargľu zaradiť do svojho jedálneho lístka čo najčastejšie. Pomáha aj pri anémii, chorobách pečene, tráviacich ťažkostiach, chorobách srdca či ateroskleróze a cukrovke.
  • Výnimočné účinky má aj na krásu, keďže vďaka vitamínu E spomaľuje starnutie. Jesť by ju mali ľudia trpiaci na kožné problémy a ekzémy, ako aj ženy túžiace po krásnych vlasoch a nechtoch.

Ako na ňu?

  • Kupujte vždy iba kvalitnú špargľu s lesklou šupkou, pevnou hlavičkou a pružnou a šťavnatou dužinou. Najkvalitnejšia je „ranná“ – zozbieraná v skorých ranných hodinách. Neskoro zozbieraná, prerastená špargľa má zafarbené hlavičky od slnka dofialova. A to tak biela ako i zelená. Biela špargľa musí mať pri kúpe úplne uzatvorené hlavičky. Čím je špargľa tenšia a nepravidelne krivolaká, tým klesá jej kvalita. Na chuti jej však zakrivenie neuberá.
  • Šúpať začínajte ostrým nožom alebo škrabkou vždy asi 1 cm pod hlavičkou smerom nadol. Čím ste nižšie, tým viac môžete uberať. Zdrevnatené konce úplne odrežte, inak by ste si pokazili celé jedlo.
  • Pripravené výhonky varte v špeciálnom-vysokom hrnci na špargľu, alebo ich zviažte potravinárskym špagátikom a vložte nastojato do vriacej vody tak, aby hlavičky vytŕčali. Varte od 8 – 12 minút vo vode, s lyžičkou cukru a štipkou soli.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  4. Moskva alebo Petrohrad?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  2. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  3. Modern luxury next to the Blue Church
  4. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  5. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  6. Moskva alebo Petrohrad?
  7. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. HB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  1. Moskva alebo Petrohrad? 10 304
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 183
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 148
  4. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 1 683
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 646
  6. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 460
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 416
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 145
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 071
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 807

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

V Belgicku zadržali 112 slovenských kamiónov pre možné vykorisťovanie vodičov

Polícia skúma či nedošlo k systematickému sociálnemu dumpingu.

TRENČÍN

Strelcovi zo Smeru potvrdil súd 20 rokov za pokus o vraždu

Krajský súd zamietol odvolanie Jaroslava Baču.

ŠPORT

Zomrela bývala wimbledonská víťazka Jana Novotná

Češka zomrela vo veku 49 rokov.

Neprehliadnite tiež

Americké hviezdy zabudli šokovať. Pozrite si galériu z American Music Awards 2017

Odovzdávania hudobných cien idú často ruka v ruke s módnou extravaganciou.

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.