Hrianka so špargľou a strateným vajíčkom
Suroviny na 4 porcie
- 200 – 300 g zelenej špargle
- 2 PL olivového oleja
- 4 kúsky pečiva
- 4 vajíčka
- 1 PL octu
- 4 plátky masla
- soľ, mleté čierne korenie
V osolenej vode krátko povarte očistenú špargľu. Vyberte ju z vody a preložte na panvicu s olivovým olejom. Krátko opečte, dochuťte soľou a korením a prikryte, aby nevychladla. Medzitým pripravte v hriankovači alebo pod grilom z jednej strany opečené hrianky. Ešte za horúca položte na každú hrianku plátok masla. V hrnci priveďte do varu vodu, pridajte do nej lyžicu octu a urobte silný vír. Do stredu rozbite vajíčko a varte približne 2 – 3 minúty. Postup opakujte aj s ostatnými vajíčkami. Servírujte teplú hrianku so špargľou navrchu so strateným vajíčkom. Dochuťte soľou a korením. Celý pokrm môžete preliať holandskou omáčkou.
Tip: Jedlo môžete obohatiť o údeného alebo čerstvého na masle pripraveného lososa alebo o nastrúhaný parmezán. Hrianku môžete potrieť cesnakom.
Špargľovo-hrášková polievka
Suroviny na 4 porcie 
- 2 PL olivového oleja
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g špargle
- 350 g čerstvého hrášku
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1/2 ČL kryštálového cukru
- šťava z polovice citróna
- 200 g hustého bieleho jogurtu
- soľ, mleté čierne korenie
Rozohrejte v hrnci olej a opražte na ňom najemno pokrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte prelisovaný cesnak, premiešajte a odstavte. Špargľu očistite a pokrájajte. Ak chcete, hlavičky si odložte bokom na blanšírovanie a dozdobenie hotového jedla. Kúsky špargle pridajte k cibuli, krátko opečte, prisypte hrášok, zalejte vývarom a priveďte do varu. Posypte cukrom, štipkou soli a korenia. Varte 10 minút, potom odstavte a nechajte vychladnúť. Zmes spolu s citrónovou šťavou a jogurtom rozmixujte dohladka. Podľa potreby dokoreňte a odložte do chladničky. Servírujte chladné, dozdobené jogurtom, špargľou alebo hráškom.
Tip: Hrášok môžete použiť i mrazený. Je jedno, či siahnete po zelenej, alebo bielej špargli, pretože aj samotný hrášok polievku zafarbí nazeleno. Polievku možno servírovať i za horúca.
Vegetariánske cestoviny
Suroviny na 4 porcie
- 300 g špagiet
- 250 g špargle
- plechovka čiernych olív
- 1 – 2 paradajky
- 40 ml olivového oleja
- 100 g parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
Špagety uvarte podľa návodu na obale. Špargľu očistite a uvarte do polomäkka. Môžete ju uvariť v tej istej vode ako špagety. Hotové špagety zlejte a nechajte odkvapkať. Špargľu preložte do panvice s rozpáleným olivovým olejom a opekajte ju približne 2 – 3 minúty. Pridajte prelisovaný cesnak, pokrájané paradajky, odkvapkané olivy a špagety. Všetko premiešajte, aby sa chute spojili a celý pokrm sa dostatočne prehrial. Nakoniec dochuťte soľou, korením a postrúhaným parmezánom. Servírujte horúce.
Tip: Pre milovníkov mäsa môžete pripraviť verziu s údeným lososom, slanými sardelovými očkami, tuniakom v oleji alebo s grilovaným kuracím mäsom.
Chutná i diétna
- Špargľa má nielen veľmi lahodnú chuť, ale pomáha telu udržať sa v dobrej kondícií. Pre veľa ľudí je najchutnejšia biela odroda, ktorá obsahuje približne 93 percent vody, minimum sacharidov a žiadne tuky. V 100 gramoch bielej špargle sa skrýva len 94 kJ, mnoho vitamínov B, vitamín C, betakarotén, minerály, ako sú draslík, fosfor, vápnik, ale i zinok a železo. Ďalej obsahuje kyselinu listovú a vlákninu.
- Vďaka svojej nízkej energetickej hodnote je ideálna ako ľahký obed a večera. Ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom alebo nadváhou by mali špargľu zaradiť do svojho jedálneho lístka čo najčastejšie. Pomáha aj pri anémii, chorobách pečene, tráviacich ťažkostiach, chorobách srdca či ateroskleróze a cukrovke.
- Výnimočné účinky má aj na krásu, keďže vďaka vitamínu E spomaľuje starnutie. Jesť by ju mali ľudia trpiaci na kožné problémy a ekzémy, ako aj ženy túžiace po krásnych vlasoch a nechtoch.
Ako na ňu?
- Kupujte vždy iba kvalitnú špargľu s lesklou šupkou, pevnou hlavičkou a pružnou a šťavnatou dužinou. Najkvalitnejšia je „ranná“ – zozbieraná v skorých ranných hodinách. Neskoro zozbieraná, prerastená špargľa má zafarbené hlavičky od slnka dofialova. A to tak biela ako i zelená. Biela špargľa musí mať pri kúpe úplne uzatvorené hlavičky. Čím je špargľa tenšia a nepravidelne krivolaká, tým klesá jej kvalita. Na chuti jej však zakrivenie neuberá.
- Šúpať začínajte ostrým nožom alebo škrabkou vždy asi 1 cm pod hlavičkou smerom nadol. Čím ste nižšie, tým viac môžete uberať. Zdrevnatené konce úplne odrežte, inak by ste si pokazili celé jedlo.
- Pripravené výhonky varte v špeciálnom-vysokom hrnci na špargľu, alebo ich zviažte potravinárskym špagátikom a vložte nastojato do vriacej vody tak, aby hlavičky vytŕčali. Varte od 8 – 12 minút vo vode, s lyžičkou cukru a štipkou soli.