Obyčajné neobyčajne

Vyskúšajte si s nami uvariť a hlavne naservírovať i obyčajné jedlo tak, aby vyzeralo neobyčajne a lákavo.

(Zdroj: Isifa)

Slaný pizza koláč
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • 100 g masla
  • soľ

Náplň:

  • 75 g prerastenej slaniny
  • 400 g cherry paradajok
  • 2 biele cibule
  • 2 červené cibule
  • 4 vajíčka
  • 75 g kyslej smotany
  • mozarella
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bazalka, oregano, provensálske korenie...

Zo všetkých surovín vypracujte cesto a dajte ho schladiť. Očistite a rozkrájajte zeleninu. Cesto vyvaľkajte, natlačte prstami do jednej veľkej alebo dvoch menších okrúhlych foriem tak, aby okraje prevyšovali dno 1 - 2 cm. Formy môžete vymastiť alebo vystlať papierom na pečenie. Cesto popichajte vidličkou a navrstvite kúsky slaniny, paradajok, cibule, syra, povrch posypte soľou, korením, bylinkami a zalejte rozšľahanými vajíčkami s kyslou smotanou. Vložte do vyhriatej rúry na 190 stupňov a upečte dozlatista.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak ste v časovej tiesni, pokojne siahnite po chladenom lístkovom ceste. Naopak, ak chcete dosiahnuť ešte lepšiu chuť koláča, dajte si tú námahu, že slaninu a cibuľu vopred orestujete.


Grilované toasty
Suroviny na 4 porcie

  • 2 balíčky toastového chleba
  • plátky masla
  • 8 plátkov toastového syra
  • 1 - 2 vajíčka uvarené na tvrdo
  • 2 cibule
  • 2 paradajky
  • dijonská horčica alebo kečup

Toastové chleby rozdeľte na dvojice, na spodnú stranu navrstvite plátok masla, syra, koliesko vajíčka, cibule a paradajky, vrchnú časť chleba potrite horčicou alebo kečupom, spojte a grilujte z obidvoch strán, kým sa syr nerozpustí a povrch chlebov neopečie. Vôňa dymiacich uhlíkov dodá toastom tú pravú chuť. Nič sa však nestane, ak ich pripravíte na grilovacej panvici alebo v elektrickom kontaktnom - zatváracom grile.

Tip: Toasty môžete obohatiť o dusenú šunku, pečené mäso alebo plátky grilovanej papriky, cukety či baklažánu.


Nátierka z údenej ryby
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g mäsa z údenej ryby
  • 80 g masla
  • 1 PL horčice
  • 1 – 2 cibule
  • 1 vajíčko uvarené natvrdo
  • citrónová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

Obraté mäso z údenej ryby pomeľte najemno na mäsovom mlynčeku. V miske zmiešajte dohladka maslo, mletú rybu, horčicu, najemno nastrúhané vajíčko natvrdo, nadrobno pokrájanú cibuľu, soľ a korenie. So soľou opatrne, keďže údená ryba jej obsahuje už dosť. Nakoniec nátierku dochuťte citrónovou šťavou. Pred servírovaním nechajte zachladiť. Podávajte s čerstvým pečivom dozdobené bylinkami podľa chuti.

Tip: Mäsový mlynček zaručí, že všetky nežiaduce kosti ostanú namotané pred nožíkom. Ak ste si kosťami istí, môžete nátierku pripraviť i v kuchynskom robote.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

hruskovyranajkovec.jpg redkvickovysalat.jpg finskychlieb.jpg
Hruškový raňajkovec s čokoládou Redkvičkový šalát s prepeličím mäsom Fínsky mrkvovo-vločkový chlieb

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 718
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 729
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 310
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 398
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 931
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 375
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 743
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 657
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 796
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 253

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.