Slaný pizza koláč
Suroviny na 4 porcie
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 1 vajíčko
- 100 g masla
- soľ
Náplň:
- 75 g prerastenej slaniny
- 400 g cherry paradajok
- 2 biele cibule
- 2 červené cibule
- 4 vajíčka
- 75 g kyslej smotany
- mozarella
- soľ, mleté čierne korenie
- bazalka, oregano, provensálske korenie...
Zo všetkých surovín vypracujte cesto a dajte ho schladiť. Očistite a rozkrájajte zeleninu. Cesto vyvaľkajte, natlačte prstami do jednej veľkej alebo dvoch menších okrúhlych foriem tak, aby okraje prevyšovali dno 1 - 2 cm. Formy môžete vymastiť alebo vystlať papierom na pečenie. Cesto popichajte vidličkou a navrstvite kúsky slaniny, paradajok, cibule, syra, povrch posypte soľou, korením, bylinkami a zalejte rozšľahanými vajíčkami s kyslou smotanou. Vložte do vyhriatej rúry na 190 stupňov a upečte dozlatista.
Tip: Ak ste v časovej tiesni, pokojne siahnite po chladenom lístkovom ceste. Naopak, ak chcete dosiahnuť ešte lepšiu chuť koláča, dajte si tú námahu, že slaninu a cibuľu vopred orestujete.
Grilované toasty
Suroviny na 4 porcie
- 2 balíčky toastového chleba
- plátky masla
- 8 plátkov toastového syra
- 1 - 2 vajíčka uvarené na tvrdo
- 2 cibule
- 2 paradajky
- dijonská horčica alebo kečup
Toastové chleby rozdeľte na dvojice, na spodnú stranu navrstvite plátok masla, syra, koliesko vajíčka, cibule a paradajky, vrchnú časť chleba potrite horčicou alebo kečupom, spojte a grilujte z obidvoch strán, kým sa syr nerozpustí a povrch chlebov neopečie. Vôňa dymiacich uhlíkov dodá toastom tú pravú chuť. Nič sa však nestane, ak ich pripravíte na grilovacej panvici alebo v elektrickom kontaktnom - zatváracom grile.
Tip: Toasty môžete obohatiť o dusenú šunku, pečené mäso alebo plátky grilovanej papriky, cukety či baklažánu.
Nátierka z údenej ryby
Suroviny na 4 porcie
- 300 g mäsa z údenej ryby
- 80 g masla
- 1 PL horčice
- 1 – 2 cibule
- 1 vajíčko uvarené natvrdo
- citrónová šťava
- soľ, mleté čierne korenie
Obraté mäso z údenej ryby pomeľte najemno na mäsovom mlynčeku. V miske zmiešajte dohladka maslo, mletú rybu, horčicu, najemno nastrúhané vajíčko natvrdo, nadrobno pokrájanú cibuľu, soľ a korenie. So soľou opatrne, keďže údená ryba jej obsahuje už dosť. Nakoniec nátierku dochuťte citrónovou šťavou. Pred servírovaním nechajte zachladiť. Podávajte s čerstvým pečivom dozdobené bylinkami podľa chuti.
Tip: Mäsový mlynček zaručí, že všetky nežiaduce kosti ostanú namotané pred nožíkom. Ak ste si kosťami istí, môžete nátierku pripraviť i v kuchynskom robote.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk