Sólo pre tlakový hrniec

Dokáže v kuchyni ušetriť mnoho času a energie. Aby však vydal zo seba to najlepšie, treba sa prispôsobiť jeho pracovnému tempu.

(Zdroj: Ilustračné - wmf)

Nebáť sa rozobrať tradičné rodinné recepty a poprehadzovať postupy tak, aby ste tlakový hrniec využili pri každej príležitosti. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu skrotiť ho.

Vyberajte ten najväčší

Ak sa ešte iba rozhliadate po tom najvhodnejšom, vyberte si ten najväčší tlakový hrniec ktorý si môžete dovoliť. Úspornosť varenia neutrpí ak budete v 6-litrovom hrnci pripravovať iba liter gulášu. Ak však budete chcieť do 3-litrového hrnca vtesnať celého králika, jahňaciu hruď alebo iný kus mäsa, narazíte na neriešiteľný problém.

Prednosťou je elektronický časovač, ktorý spustí odpočet nastaveného času v momente, keď tlak v hrnci dosiahne pracovnú hodnotu. Pomôže vám presne odmerať dĺžku varenia na sporáku či varnom paneli, ktorému chýba časovač pre automatické vypínanie varnej zóny.

Viac druhov súčasne

Ak potrebujete uvariť zemiaky na pyré, vajíčka do šalátu a zeleninu do plnených taštičiek, nie je nutné aby ste na to použili tri varné nádoby. Začnite vnímať tlakový hrniec rovnako ako rúru na pečenie. Nalejte do neho dva centimetre vody a vložte dnu zemiaky. Do parného sita bez rúčky vložte zeleninu a položte na ňu vajíčka s umytými škrupinkami. Vložte ho do hrnca, zavrite a dajte všetky tri suroviny variť spoločne v jednom cykle.

Mnohé tlakové hrnce sú dodávané s parnými sitami, ktoré je možné zavesiť na výčnelky v obvodových stenách hrnca. Funguje to však aj bez nich s akýmkoľvek iným cedidlom. Chute sa pri varení zemiakov a zeleniny nemiešajú viac ako v elektrickom parnom hrnci. Výhodou takéhoto varenia je, že nepotrebujete dva parné hrnce na to, aby ste mali dobrý pocit z toho že nimi šetríte energiu.

Omáčky trochu inak

Husté omáčky s mletým mäsom sú pre tlakový hrniec výzvou. Zvyknú sa pre svoju hustotu pripaľovať ak sa ich rozhodnete navariť v jednom kroku v ich finálnej podobe. Paradajková omáčka, múková zátrepka, surová mletá hovädzina a zelenina najemno narezaná kuchynským robotom sa bez miešania nezaobídu.

Nie však vtedy, ak sa z tlakového hrnca stane tlaková nádoba. Zmiešajte všetky suroviny v malom hrnci, ktorý sa do tlakového bez problému vmestí. Nalejte do tlakového hrnca 2 centimetre vody, položte na dno zaváraciu podložku alebo dve drevené doštičky a položte hrniec s omáčkou na ne. Uzatvorte tlakový hrniec a môžete sa pustiť do varenia.

Vodou oddelená omáčka od varnej platne sa nepripaľuje a využíva pri tom úspornosť tepelnej úpravy pri vysokom tlaku. Podobnú stratégiu možno využiť aj pre pľúcka na smotane či iné husté omáčky.

Mäso úcty zbavené

Výhodou varenia v tlakovom hrnci je, že každú zo surovín je možné v kuchyni ponížiť na jej absolútnu podstatu. A ak hovoríme o mäse na kosti, platí to dvojnásobne. Bez ohľadu na to čo plánujete z králika, kurčaťa, sliepky alebo jahňaciny pripravovať, vždy môžete smelo začať tlakovým hrncom.

Naporciujte celý korpus zvieraťa na časti (krídla, nohy, chrbát, hrudník), vložte do hrnca s vodou, soľou a koreninami, aby ste ho pod tlakom v priebehu niekoľkých minút uvarili. Zo surového mäsa tak získate dve cenné suroviny – silný vývar ktorý vždy stuhne v chladničke na želé a šťavnaté mäkké mäso, ktoré možno oddeliť od kosti.

K tomuto prístupu treba troška upraviť svoje tradičné rodinné recepty. Máte chuť na guláš? Opražte na masti cibuľu, pridajte papriku, koreniny, mäso obraté z kostí a podlejte vývarom. Ak sa všetko prehreje, zahustite zátrepkou a servírujte s knedľou či cestovinou. Chcete paprikáš či segedín? Postupujte rovnako. Nik nespozná či ste ich varili celé hodiny, alebo ste využili tlakový hrniec. So silným vývarom ste vždy v pluse.

Alebo ste dostali chuť na pečenú králičinu alebo sliepku, či kurča na kyslej kapuste? Zapečte ich v rúre dozlatista na kosti a budete mať istotu že sa nevysušia a bude vám to trvať podstatne kratšie ako zvyčajne. I jahňacina je akási jemnejšia bez toho, aby ste museli hruď či krk piecť na malom výkone celé hodiny, aby sa stali jemnými.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  4. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  5. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  6. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  7. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  8. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  9. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 711
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 9 530
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 829
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 653
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 817
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 338
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 127
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 648
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 007
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 675

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum Focusu: Smer mierne klesá, vládu by skladal ťažko

Ak by boli voľby tento mesiac, v parlamente by bolo osem strán.

KOMENTÁRE

Z islamu sa stala kolektívna neuróza (píše Michal Havran)

Ten nešťastný islam domotal Slováčikov.

SVET

Prečo vo Švédsku vidia krach multikulturalizmu

Švédsko priznáva problémy so začlenením utečencov.

KOMENTÁRE

Mihál a jeho kontext

Malichernosť a oproti princípu, má svoj étos – Slovensko oslobodené od Fica.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop