Sólo pre tlakový hrniec

Dokáže v kuchyni ušetriť mnoho času a energie. Aby však vydal zo seba to najlepšie, treba sa prispôsobiť jeho pracovnému tempu.

(Zdroj: Ilustračné - wmf)

Nebáť sa rozobrať tradičné rodinné recepty a poprehadzovať postupy tak, aby ste tlakový hrniec využili pri každej príležitosti. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu skrotiť ho.

Vyberajte ten najväčší

Ak sa ešte iba rozhliadate po tom najvhodnejšom, vyberte si ten najväčší tlakový hrniec ktorý si môžete dovoliť. Úspornosť varenia neutrpí ak budete v 6-litrovom hrnci pripravovať iba liter gulášu. Ak však budete chcieť do 3-litrového hrnca vtesnať celého králika, jahňaciu hruď alebo iný kus mäsa, narazíte na neriešiteľný problém.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prednosťou je elektronický časovač, ktorý spustí odpočet nastaveného času v momente, keď tlak v hrnci dosiahne pracovnú hodnotu. Pomôže vám presne odmerať dĺžku varenia na sporáku či varnom paneli, ktorému chýba časovač pre automatické vypínanie varnej zóny.

Viac druhov súčasne

Ak potrebujete uvariť zemiaky na pyré, vajíčka do šalátu a zeleninu do plnených taštičiek, nie je nutné aby ste na to použili tri varné nádoby. Začnite vnímať tlakový hrniec rovnako ako rúru na pečenie. Nalejte do neho dva centimetre vody a vložte dnu zemiaky. Do parného sita bez rúčky vložte zeleninu a položte na ňu vajíčka s umytými škrupinkami. Vložte ho do hrnca, zavrite a dajte všetky tri suroviny variť spoločne v jednom cykle.

Mnohé tlakové hrnce sú dodávané s parnými sitami, ktoré je možné zavesiť na výčnelky v obvodových stenách hrnca. Funguje to však aj bez nich s akýmkoľvek iným cedidlom. Chute sa pri varení zemiakov a zeleniny nemiešajú viac ako v elektrickom parnom hrnci. Výhodou takéhoto varenia je, že nepotrebujete dva parné hrnce na to, aby ste mali dobrý pocit z toho že nimi šetríte energiu.

Omáčky trochu inak

Husté omáčky s mletým mäsom sú pre tlakový hrniec výzvou. Zvyknú sa pre svoju hustotu pripaľovať ak sa ich rozhodnete navariť v jednom kroku v ich finálnej podobe. Paradajková omáčka, múková zátrepka, surová mletá hovädzina a zelenina najemno narezaná kuchynským robotom sa bez miešania nezaobídu.

Nie však vtedy, ak sa z tlakového hrnca stane tlaková nádoba. Zmiešajte všetky suroviny v malom hrnci, ktorý sa do tlakového bez problému vmestí. Nalejte do tlakového hrnca 2 centimetre vody, položte na dno zaváraciu podložku alebo dve drevené doštičky a položte hrniec s omáčkou na ne. Uzatvorte tlakový hrniec a môžete sa pustiť do varenia.

Vodou oddelená omáčka od varnej platne sa nepripaľuje a využíva pri tom úspornosť tepelnej úpravy pri vysokom tlaku. Podobnú stratégiu možno využiť aj pre pľúcka na smotane či iné husté omáčky.

Mäso úcty zbavené

Výhodou varenia v tlakovom hrnci je, že každú zo surovín je možné v kuchyni ponížiť na jej absolútnu podstatu. A ak hovoríme o mäse na kosti, platí to dvojnásobne. Bez ohľadu na to čo plánujete z králika, kurčaťa, sliepky alebo jahňaciny pripravovať, vždy môžete smelo začať tlakovým hrncom.

Naporciujte celý korpus zvieraťa na časti (krídla, nohy, chrbát, hrudník), vložte do hrnca s vodou, soľou a koreninami, aby ste ho pod tlakom v priebehu niekoľkých minút uvarili. Zo surového mäsa tak získate dve cenné suroviny – silný vývar ktorý vždy stuhne v chladničke na želé a šťavnaté mäkké mäso, ktoré možno oddeliť od kosti.

K tomuto prístupu treba troška upraviť svoje tradičné rodinné recepty. Máte chuť na guláš? Opražte na masti cibuľu, pridajte papriku, koreniny, mäso obraté z kostí a podlejte vývarom. Ak sa všetko prehreje, zahustite zátrepkou a servírujte s knedľou či cestovinou. Chcete paprikáš či segedín? Postupujte rovnako. Nik nespozná či ste ich varili celé hodiny, alebo ste využili tlakový hrniec. So silným vývarom ste vždy v pluse.

Alebo ste dostali chuť na pečenú králičinu alebo sliepku, či kurča na kyslej kapuste? Zapečte ich v rúre dozlatista na kosti a budete mať istotu že sa nevysušia a bude vám to trvať podstatne kratšie ako zvyčajne. I jahňacina je akási jemnejšia bez toho, aby ste museli hruď či krk piecť na malom výkone celé hodiny, aby sa stali jemnými.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  8. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 163
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 421
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 18 420
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 15 364
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 7 501
  6. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 5 927
  7. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 5 926
  8. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 766
  9. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 3 702
  10. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 3 114

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Rok zmien: Padali symboly moci, o demokraciu treba stále bojovať

Aké boli najzásadnejšie udalosti od vraždy Jána Kuciaka.

Neprehliadnite tiež

Káro a tartan zmenili farby: Ako nosiť zimnú klasiku inak?

Aj túto sezónu sú stredobodom pozornosti.