Sólo pre tlakový hrniec

Dokáže v kuchyni ušetriť mnoho času a energie. Aby však vydal zo seba to najlepšie, treba sa prispôsobiť jeho pracovnému tempu.

(Zdroj: Ilustračné - wmf)

Nebáť sa rozobrať tradičné rodinné recepty a poprehadzovať postupy tak, aby ste tlakový hrniec využili pri každej príležitosti. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu skrotiť ho.

Vyberajte ten najväčší

Ak sa ešte iba rozhliadate po tom najvhodnejšom, vyberte si ten najväčší tlakový hrniec ktorý si môžete dovoliť. Úspornosť varenia neutrpí ak budete v 6-litrovom hrnci pripravovať iba liter gulášu. Ak však budete chcieť do 3-litrového hrnca vtesnať celého králika, jahňaciu hruď alebo iný kus mäsa, narazíte na neriešiteľný problém.

Prednosťou je elektronický časovač, ktorý spustí odpočet nastaveného času v momente, keď tlak v hrnci dosiahne pracovnú hodnotu. Pomôže vám presne odmerať dĺžku varenia na sporáku či varnom paneli, ktorému chýba časovač pre automatické vypínanie varnej zóny.

Viac druhov súčasne

Ak potrebujete uvariť zemiaky na pyré, vajíčka do šalátu a zeleninu do plnených taštičiek, nie je nutné aby ste na to použili tri varné nádoby. Začnite vnímať tlakový hrniec rovnako ako rúru na pečenie. Nalejte do neho dva centimetre vody a vložte dnu zemiaky. Do parného sita bez rúčky vložte zeleninu a položte na ňu vajíčka s umytými škrupinkami. Vložte ho do hrnca, zavrite a dajte všetky tri suroviny variť spoločne v jednom cykle.

Mnohé tlakové hrnce sú dodávané s parnými sitami, ktoré je možné zavesiť na výčnelky v obvodových stenách hrnca. Funguje to však aj bez nich s akýmkoľvek iným cedidlom. Chute sa pri varení zemiakov a zeleniny nemiešajú viac ako v elektrickom parnom hrnci. Výhodou takéhoto varenia je, že nepotrebujete dva parné hrnce na to, aby ste mali dobrý pocit z toho že nimi šetríte energiu.

Omáčky trochu inak

Husté omáčky s mletým mäsom sú pre tlakový hrniec výzvou. Zvyknú sa pre svoju hustotu pripaľovať ak sa ich rozhodnete navariť v jednom kroku v ich finálnej podobe. Paradajková omáčka, múková zátrepka, surová mletá hovädzina a zelenina najemno narezaná kuchynským robotom sa bez miešania nezaobídu.

Nie však vtedy, ak sa z tlakového hrnca stane tlaková nádoba. Zmiešajte všetky suroviny v malom hrnci, ktorý sa do tlakového bez problému vmestí. Nalejte do tlakového hrnca 2 centimetre vody, položte na dno zaváraciu podložku alebo dve drevené doštičky a položte hrniec s omáčkou na ne. Uzatvorte tlakový hrniec a môžete sa pustiť do varenia.

Vodou oddelená omáčka od varnej platne sa nepripaľuje a využíva pri tom úspornosť tepelnej úpravy pri vysokom tlaku. Podobnú stratégiu možno využiť aj pre pľúcka na smotane či iné husté omáčky.

Mäso úcty zbavené

Výhodou varenia v tlakovom hrnci je, že každú zo surovín je možné v kuchyni ponížiť na jej absolútnu podstatu. A ak hovoríme o mäse na kosti, platí to dvojnásobne. Bez ohľadu na to čo plánujete z králika, kurčaťa, sliepky alebo jahňaciny pripravovať, vždy môžete smelo začať tlakovým hrncom.

Naporciujte celý korpus zvieraťa na časti (krídla, nohy, chrbát, hrudník), vložte do hrnca s vodou, soľou a koreninami, aby ste ho pod tlakom v priebehu niekoľkých minút uvarili. Zo surového mäsa tak získate dve cenné suroviny – silný vývar ktorý vždy stuhne v chladničke na želé a šťavnaté mäkké mäso, ktoré možno oddeliť od kosti.

K tomuto prístupu treba troška upraviť svoje tradičné rodinné recepty. Máte chuť na guláš? Opražte na masti cibuľu, pridajte papriku, koreniny, mäso obraté z kostí a podlejte vývarom. Ak sa všetko prehreje, zahustite zátrepkou a servírujte s knedľou či cestovinou. Chcete paprikáš či segedín? Postupujte rovnako. Nik nespozná či ste ich varili celé hodiny, alebo ste využili tlakový hrniec. So silným vývarom ste vždy v pluse.

Alebo ste dostali chuť na pečenú králičinu alebo sliepku, či kurča na kyslej kapuste? Zapečte ich v rúre dozlatista na kosti a budete mať istotu že sa nevysušia a bude vám to trvať podstatne kratšie ako zvyčajne. I jahňacina je akási jemnejšia bez toho, aby ste museli hruď či krk piecť na malom výkone celé hodiny, aby sa stali jemnými.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  2. Študenti stredných a vysokých škôl môžu získať na účet 1000€
  3. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  4. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  5. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  6. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  7. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  8. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  10. Leto nekončí!
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 120
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 136
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 922
  4. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 1 903
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 825
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 341
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 283
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 209
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 132
  10. Leto nekončí! 775

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Elon Musk chce zastaviť zabijacké stroje. Zlyhá

Stovka výskumníkov chce, aby OSN zakázalo umelú inteligenciu v zbraniach. Ich cieľ je ušľachtilý, ale takmer určite nesplniteľný.

DOMOV

Lunter preskočil v prieskume Kotlebu

Voľby v banskobystrickej župe by vyhral Ján Lunter.

KOMENTÁRE

Američania sa boja, že sa ich krajina čoraz viac podobá Rusku

Liberálnu Ameriku neznepokojuje obava, že Rusko bude riadiť svet.

Neprehliadnite tiež

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.

Keď priznajú rakovinu, rodina ich zavrhne. Juhoázijské ženy trpia potichu

Mnohé ochorenie považujú za boží trest a neliečia sa.

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Už som dosť veľká na to, aby som niekam uletela

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.