Sólo pre tlakový hrniec

Dokáže v kuchyni ušetriť mnoho času a energie. Aby však vydal zo seba to najlepšie, treba sa prispôsobiť jeho pracovnému tempu.

(Zdroj: Ilustračné - wmf)

Nebáť sa rozobrať tradičné rodinné recepty a poprehadzovať postupy tak, aby ste tlakový hrniec využili pri každej príležitosti. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu skrotiť ho.

Vyberajte ten najväčší

Ak sa ešte iba rozhliadate po tom najvhodnejšom, vyberte si ten najväčší tlakový hrniec ktorý si môžete dovoliť. Úspornosť varenia neutrpí ak budete v 6-litrovom hrnci pripravovať iba liter gulášu. Ak však budete chcieť do 3-litrového hrnca vtesnať celého králika, jahňaciu hruď alebo iný kus mäsa, narazíte na neriešiteľný problém.

Prednosťou je elektronický časovač, ktorý spustí odpočet nastaveného času v momente, keď tlak v hrnci dosiahne pracovnú hodnotu. Pomôže vám presne odmerať dĺžku varenia na sporáku či varnom paneli, ktorému chýba časovač pre automatické vypínanie varnej zóny.

Viac druhov súčasne

Ak potrebujete uvariť zemiaky na pyré, vajíčka do šalátu a zeleninu do plnených taštičiek, nie je nutné aby ste na to použili tri varné nádoby. Začnite vnímať tlakový hrniec rovnako ako rúru na pečenie. Nalejte do neho dva centimetre vody a vložte dnu zemiaky. Do parného sita bez rúčky vložte zeleninu a položte na ňu vajíčka s umytými škrupinkami. Vložte ho do hrnca, zavrite a dajte všetky tri suroviny variť spoločne v jednom cykle.

Mnohé tlakové hrnce sú dodávané s parnými sitami, ktoré je možné zavesiť na výčnelky v obvodových stenách hrnca. Funguje to však aj bez nich s akýmkoľvek iným cedidlom. Chute sa pri varení zemiakov a zeleniny nemiešajú viac ako v elektrickom parnom hrnci. Výhodou takéhoto varenia je, že nepotrebujete dva parné hrnce na to, aby ste mali dobrý pocit z toho že nimi šetríte energiu.

Omáčky trochu inak

Husté omáčky s mletým mäsom sú pre tlakový hrniec výzvou. Zvyknú sa pre svoju hustotu pripaľovať ak sa ich rozhodnete navariť v jednom kroku v ich finálnej podobe. Paradajková omáčka, múková zátrepka, surová mletá hovädzina a zelenina najemno narezaná kuchynským robotom sa bez miešania nezaobídu.

Nie však vtedy, ak sa z tlakového hrnca stane tlaková nádoba. Zmiešajte všetky suroviny v malom hrnci, ktorý sa do tlakového bez problému vmestí. Nalejte do tlakového hrnca 2 centimetre vody, položte na dno zaváraciu podložku alebo dve drevené doštičky a položte hrniec s omáčkou na ne. Uzatvorte tlakový hrniec a môžete sa pustiť do varenia.

Vodou oddelená omáčka od varnej platne sa nepripaľuje a využíva pri tom úspornosť tepelnej úpravy pri vysokom tlaku. Podobnú stratégiu možno využiť aj pre pľúcka na smotane či iné husté omáčky.

Mäso úcty zbavené

Výhodou varenia v tlakovom hrnci je, že každú zo surovín je možné v kuchyni ponížiť na jej absolútnu podstatu. A ak hovoríme o mäse na kosti, platí to dvojnásobne. Bez ohľadu na to čo plánujete z králika, kurčaťa, sliepky alebo jahňaciny pripravovať, vždy môžete smelo začať tlakovým hrncom.

Naporciujte celý korpus zvieraťa na časti (krídla, nohy, chrbát, hrudník), vložte do hrnca s vodou, soľou a koreninami, aby ste ho pod tlakom v priebehu niekoľkých minút uvarili. Zo surového mäsa tak získate dve cenné suroviny – silný vývar ktorý vždy stuhne v chladničke na želé a šťavnaté mäkké mäso, ktoré možno oddeliť od kosti.

K tomuto prístupu treba troška upraviť svoje tradičné rodinné recepty. Máte chuť na guláš? Opražte na masti cibuľu, pridajte papriku, koreniny, mäso obraté z kostí a podlejte vývarom. Ak sa všetko prehreje, zahustite zátrepkou a servírujte s knedľou či cestovinou. Chcete paprikáš či segedín? Postupujte rovnako. Nik nespozná či ste ich varili celé hodiny, alebo ste využili tlakový hrniec. So silným vývarom ste vždy v pluse.

Alebo ste dostali chuť na pečenú králičinu alebo sliepku, či kurča na kyslej kapuste? Zapečte ich v rúre dozlatista na kosti a budete mať istotu že sa nevysušia a bude vám to trvať podstatne kratšie ako zvyčajne. I jahňacina je akási jemnejšia bez toho, aby ste museli hruď či krk piecť na malom výkone celé hodiny, aby sa stali jemnými.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  3. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  4. Cestou - necestou
  5. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  6. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  7. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  8. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  9. Zábavný aj sebavedomý
  10. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt
  5. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  6. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  7. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  8. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  9. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  10. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 29 004
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 8 849
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 5 816
  4. Zábavný aj sebavedomý 4 352
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 4 183
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 108
  7. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 3 459
  8. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 688
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 1 967
  10. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 1 874

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Špina, smrad a chudoba. V slume to nie je koniec, ale začiatok

V obrovskom slume v keňskom Nairobi žije asi 600- tisíc ľudí. Mnohí sa nedožijú ani 45 rokov. No sú spôsoby, ako tento osud zmeniť.

SVET

Zomrela speváčka Špinarová. Babička z chalupy mala mocný hlas

Jej zjav nezodpovedal tomu, čo dokázala.

KOMENTÁRE

Moderná reforma školstva, ktorá skončí v šuplíku

Na stole máme prekvapivo dobrý dokument.

Neprehliadnite tiež

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.

Žena vyhrala v súťaži plastickú operáciu, zmenila sa na nepoznanie

Wijitpraphorn Punbu sa narodila bez brady a s vyčnievajúcimi zubami.

Štyri známe ženy, ktoré porazili rakovinu

Zákerná choroba sa nevyhýba ani hviezdam, tieto celebrity s ňou zvládli boj.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop