Sólo pre tlakový hrniec

Dokáže v kuchyni ušetriť mnoho času a energie. Aby však vydal zo seba to najlepšie, treba sa prispôsobiť jeho pracovnému tempu.

(Zdroj: Ilustračné - wmf)

Nebáť sa rozobrať tradičné rodinné recepty a poprehadzovať postupy tak, aby ste tlakový hrniec využili pri každej príležitosti. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu skrotiť ho.

Vyberajte ten najväčší

Ak sa ešte iba rozhliadate po tom najvhodnejšom, vyberte si ten najväčší tlakový hrniec ktorý si môžete dovoliť. Úspornosť varenia neutrpí ak budete v 6-litrovom hrnci pripravovať iba liter gulášu. Ak však budete chcieť do 3-litrového hrnca vtesnať celého králika, jahňaciu hruď alebo iný kus mäsa, narazíte na neriešiteľný problém.

Prednosťou je elektronický časovač, ktorý spustí odpočet nastaveného času v momente, keď tlak v hrnci dosiahne pracovnú hodnotu. Pomôže vám presne odmerať dĺžku varenia na sporáku či varnom paneli, ktorému chýba časovač pre automatické vypínanie varnej zóny.

Viac druhov súčasne

Ak potrebujete uvariť zemiaky na pyré, vajíčka do šalátu a zeleninu do plnených taštičiek, nie je nutné aby ste na to použili tri varné nádoby. Začnite vnímať tlakový hrniec rovnako ako rúru na pečenie. Nalejte do neho dva centimetre vody a vložte dnu zemiaky. Do parného sita bez rúčky vložte zeleninu a položte na ňu vajíčka s umytými škrupinkami. Vložte ho do hrnca, zavrite a dajte všetky tri suroviny variť spoločne v jednom cykle.

Mnohé tlakové hrnce sú dodávané s parnými sitami, ktoré je možné zavesiť na výčnelky v obvodových stenách hrnca. Funguje to však aj bez nich s akýmkoľvek iným cedidlom. Chute sa pri varení zemiakov a zeleniny nemiešajú viac ako v elektrickom parnom hrnci. Výhodou takéhoto varenia je, že nepotrebujete dva parné hrnce na to, aby ste mali dobrý pocit z toho že nimi šetríte energiu.

Omáčky trochu inak

Husté omáčky s mletým mäsom sú pre tlakový hrniec výzvou. Zvyknú sa pre svoju hustotu pripaľovať ak sa ich rozhodnete navariť v jednom kroku v ich finálnej podobe. Paradajková omáčka, múková zátrepka, surová mletá hovädzina a zelenina najemno narezaná kuchynským robotom sa bez miešania nezaobídu.

Nie však vtedy, ak sa z tlakového hrnca stane tlaková nádoba. Zmiešajte všetky suroviny v malom hrnci, ktorý sa do tlakového bez problému vmestí. Nalejte do tlakového hrnca 2 centimetre vody, položte na dno zaváraciu podložku alebo dve drevené doštičky a položte hrniec s omáčkou na ne. Uzatvorte tlakový hrniec a môžete sa pustiť do varenia.

Vodou oddelená omáčka od varnej platne sa nepripaľuje a využíva pri tom úspornosť tepelnej úpravy pri vysokom tlaku. Podobnú stratégiu možno využiť aj pre pľúcka na smotane či iné husté omáčky.

Mäso úcty zbavené

Výhodou varenia v tlakovom hrnci je, že každú zo surovín je možné v kuchyni ponížiť na jej absolútnu podstatu. A ak hovoríme o mäse na kosti, platí to dvojnásobne. Bez ohľadu na to čo plánujete z králika, kurčaťa, sliepky alebo jahňaciny pripravovať, vždy môžete smelo začať tlakovým hrncom.

Naporciujte celý korpus zvieraťa na časti (krídla, nohy, chrbát, hrudník), vložte do hrnca s vodou, soľou a koreninami, aby ste ho pod tlakom v priebehu niekoľkých minút uvarili. Zo surového mäsa tak získate dve cenné suroviny – silný vývar ktorý vždy stuhne v chladničke na želé a šťavnaté mäkké mäso, ktoré možno oddeliť od kosti.

K tomuto prístupu treba troška upraviť svoje tradičné rodinné recepty. Máte chuť na guláš? Opražte na masti cibuľu, pridajte papriku, koreniny, mäso obraté z kostí a podlejte vývarom. Ak sa všetko prehreje, zahustite zátrepkou a servírujte s knedľou či cestovinou. Chcete paprikáš či segedín? Postupujte rovnako. Nik nespozná či ste ich varili celé hodiny, alebo ste využili tlakový hrniec. So silným vývarom ste vždy v pluse.

Alebo ste dostali chuť na pečenú králičinu alebo sliepku, či kurča na kyslej kapuste? Zapečte ich v rúre dozlatista na kosti a budete mať istotu že sa nevysušia a bude vám to trvať podstatne kratšie ako zvyčajne. I jahňacina je akási jemnejšia bez toho, aby ste museli hruď či krk piecť na malom výkone celé hodiny, aby sa stali jemnými.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  6. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  7. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  10. Vysoká hra o súdne trovy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 14 832
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 3 809
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 797
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 663
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 429
  6. Splnený sen 1 414
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 338
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 170
  9. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 975
  10. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 937

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cítila každý vpich ihly. Lekárov so slzami v očiach prosila, aby už prestali

Denník SME oslovil všetky univerzitné a fakultné nemocnice. Ani jedna nedostala podnet na násilie či neetické správanie personálu počas pôrodu.

KOMENTÁRE

Orbán môže mať čoskoro v regióne nového spojenca. Andreja Babiša

Babiš má blízko k jeho politickej kultúre.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.