Sladký Deň matiek

Potešte nielen seba ale i všetkých svojich blízkych sladkým prekvapením. Oni sa vám za to odmenia peknou kyticou alebo vytúženým darčekom.

(Zdroj: Isifa)


Karamelová torta so snehovou perinou
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 140 g polohrubej múky
  • 1 - 2 PL kakaa
  • štipka prášku do pečiva

Na karamelovú plnku:

  • 5 žĺtkov
  • 500 ml mlieka
  • 300 g cukru
  • balíček karamelového pudingu

Na snehovú perinu:

  • 5 bielkov
  • 200 g kryštálového cukru

Na prípravu korpusu vyšľahajte žĺtky s cukrom dopenista, pridajte múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Polovicu cesta roztrite do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy, z druhej polovice vytvorte na plechu vystlanom papierom na pečenie dlhý pás široký približne ako okraje tortovej formy. Obidve cestá dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov približne na 10 minút. Po vychladnutí vyložte upečeným pásom okraje formy tak, aby boli dno i okraje pokryté a pripravené na plnku. Pomôcť si môžete rozrezaním. Na plnku skaramelizujte cukor, zalejte ho mliekom, rozmiešajte a pridajte žĺtky a práškový puding. Uvarte a nechajte vychladnúť. Hotovou plnkou naplňte korpus. Na záver vyšľahajte bielka dotuha, pridajte cukor a šľahajte 5 - 10 minút nad parou dohladka. Sneh navrstvite na vrch torty a dajte na chvíľku zapiecť do rúry. Hotovú tortu servírujte vychladenú.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Na vytvorenie "snehovej periny" môžete použiť i flambovaciu alebo teplovzdušnú pištoľ, ušetríte si tak čas pri strážení procesu zapekania v rúre.


Kakaová torta s tvarohovým krémom
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 5 vajíčok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 5 PL oleja
  • štipka soli

Na krém:

  • 400 g mäkkého jemného tvarohu
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • vrecúško práškovej želatíny
  • 100 ml mlieka

Vajíčka oddeľte na bielky a žĺtky. K bielkom pridajte štipku soli a vyšľahajte z nich tuhý sneh. Za stáleho šľahania k nemu postupne prisypávajte cukor a šľahajte najmenej 5 minút. Do hotového snehu zašľahávajte postupne po jednom žĺtky a po lyžiciach olej. Múku zmiešajte s kakaom, preosejte a jemne varechou vmiešajte do cesta. Hotové cesto pomocou stierky naneste do vymastenej tortovej formy. Upečte v predhriatej rúre pri teplote 150 stupňov tak, aby forma s cestom bola v strede rúry. Pečte približne 40 minút. Po vyklopení nechajte vychladnúť a prekrojte na dve alebo tri časti. Podľa chuti môžete pod tvarohovú plnku natrieť i džem. Na krém zmiešajte tvaroh s cukrom, šľahačku vyšľahajte dotuha s vanilínovým cukrom, želatínu rozpustite v teplom mlieku. Všetko spolu zmiešajte ručným šľahačom a dajte na chvíľku schladiť. Hotovým krémom naplňte pripravené korpusy. Tortu dozdobte podľa vlastnej fantázie.

Tip: Keďže do tohto korpusu nepridávate prášok do pečiva, snažte sa nepodceniť dlhé šľahanie bielkov. Inak sa môže stať, že sa korpus pri pečení nepodvihne a torta nebude krásne nadýchaná a vysoká.


Torta s parížskym krémom
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 6 vajíčok
  • 250 g práškového cukru
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody
  • 100 g čokolády na varenie
  • 250 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva

Na krém:

  • 140 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 200 g čokolády na varenie
  • 100 g kakaa
  • 500 ml 33 % šľahačkovej smotany

Všetky suroviny na krém vložte do hrnca. Pomôže, ak čokoládu nalámete na malé kocky. Nakoniec pridajte kakao. Za stáleho miešania priveďte na miernom plameni do varu, povarte 2 až 3 minúty. Nechajte vychladnúť a odložte na noc do chladničky. Na druhý deň krém krátko vyšľahajte elektrickým šľahačom. Vznikne hustý, hladký krém. Pozor na dlhé prešľahanie, aby sa krém nezrazil. Na korpus vyšľahajte žĺtka s práškovým cukrom do peny. Pridajte rozpustenú čokoládu a za stáleho šľahania prilievajte olej a vodu. Múku zmiešajte s práškom do pečiva, zašľahajte do cesta a na záver jemne varechou vmiešajte tuhý sneh z bielkov. Dno tortovej formy vysteľte papierom na pečenie, zľahka potrite olejom, vlejte cesto a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 45 minút, podľa veľkosti formy. Hotový korpus nechajte vychladnúť. Pred plnením ho prekrojte alebo suroviny rozdeľte na polovicu a upečte dva nižšie korpusy zvlášť. Naplňte krémom a dozdobte podľa vlastnej fantázie. Servírujte vychladené.

Tip: Ak sa obávate prípravy krému, skúste sa v obchode poobzerať už po hotovej parížskej šľahačke, ktorú jednoducho vyšľaháte spolu so stužovačom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 368
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 501
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 19 555
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 10 624
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 9 057
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 7 396
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 5 208
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 3 447
  9. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 3 359
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 322

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ján Kuciak nemal v detstve ani počítač, vyrástol z neho analytik

Kuciak chcel s novinami najskôr skončiť.

ŠPORT

Opäť sa ukázalo, že Shiffrinová sa dá zdolať, tvrdila Vlhová

Vlhovú predstihla o 58 stotín sekundy.

EKONOMIKA

V Jasnej či v Tatrách si skipasy lyžiari kúpia po novom

Tatry Mountain Resorts zásadným spôsobom mení predaj lístkov.

Neprehliadnite tiež

Zimný trend číslo jeden: Káro a tartan menia farbu

Aj túto sezónu sú stredobodom pozornosti.