Sladký Deň matiek

Potešte nielen seba ale i všetkých svojich blízkych sladkým prekvapením. Oni sa vám za to odmenia peknou kyticou alebo vytúženým darčekom.

(Zdroj: Isifa)


Karamelová torta so snehovou perinou
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 140 g polohrubej múky
  • 1 - 2 PL kakaa
  • štipka prášku do pečiva

Na karamelovú plnku:

  • 5 žĺtkov
  • 500 ml mlieka
  • 300 g cukru
  • balíček karamelového pudingu

Na snehovú perinu:

  • 5 bielkov
  • 200 g kryštálového cukru

Na prípravu korpusu vyšľahajte žĺtky s cukrom dopenista, pridajte múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Polovicu cesta roztrite do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy, z druhej polovice vytvorte na plechu vystlanom papierom na pečenie dlhý pás široký približne ako okraje tortovej formy. Obidve cestá dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov približne na 10 minút. Po vychladnutí vyložte upečeným pásom okraje formy tak, aby boli dno i okraje pokryté a pripravené na plnku. Pomôcť si môžete rozrezaním. Na plnku skaramelizujte cukor, zalejte ho mliekom, rozmiešajte a pridajte žĺtky a práškový puding. Uvarte a nechajte vychladnúť. Hotovou plnkou naplňte korpus. Na záver vyšľahajte bielka dotuha, pridajte cukor a šľahajte 5 - 10 minút nad parou dohladka. Sneh navrstvite na vrch torty a dajte na chvíľku zapiecť do rúry. Hotovú tortu servírujte vychladenú.

Tip: Na vytvorenie "snehovej periny" môžete použiť i flambovaciu alebo teplovzdušnú pištoľ, ušetríte si tak čas pri strážení procesu zapekania v rúre.


Kakaová torta s tvarohovým krémom
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 5 vajíčok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 5 PL oleja
  • štipka soli

Na krém:

  • 400 g mäkkého jemného tvarohu
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • vrecúško práškovej želatíny
  • 100 ml mlieka

Vajíčka oddeľte na bielky a žĺtky. K bielkom pridajte štipku soli a vyšľahajte z nich tuhý sneh. Za stáleho šľahania k nemu postupne prisypávajte cukor a šľahajte najmenej 5 minút. Do hotového snehu zašľahávajte postupne po jednom žĺtky a po lyžiciach olej. Múku zmiešajte s kakaom, preosejte a jemne varechou vmiešajte do cesta. Hotové cesto pomocou stierky naneste do vymastenej tortovej formy. Upečte v predhriatej rúre pri teplote 150 stupňov tak, aby forma s cestom bola v strede rúry. Pečte približne 40 minút. Po vyklopení nechajte vychladnúť a prekrojte na dve alebo tri časti. Podľa chuti môžete pod tvarohovú plnku natrieť i džem. Na krém zmiešajte tvaroh s cukrom, šľahačku vyšľahajte dotuha s vanilínovým cukrom, želatínu rozpustite v teplom mlieku. Všetko spolu zmiešajte ručným šľahačom a dajte na chvíľku schladiť. Hotovým krémom naplňte pripravené korpusy. Tortu dozdobte podľa vlastnej fantázie.

Tip: Keďže do tohto korpusu nepridávate prášok do pečiva, snažte sa nepodceniť dlhé šľahanie bielkov. Inak sa môže stať, že sa korpus pri pečení nepodvihne a torta nebude krásne nadýchaná a vysoká.


Torta s parížskym krémom
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 6 vajíčok
  • 250 g práškového cukru
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody
  • 100 g čokolády na varenie
  • 250 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva

Na krém:

  • 140 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 200 g čokolády na varenie
  • 100 g kakaa
  • 500 ml 33 % šľahačkovej smotany

Všetky suroviny na krém vložte do hrnca. Pomôže, ak čokoládu nalámete na malé kocky. Nakoniec pridajte kakao. Za stáleho miešania priveďte na miernom plameni do varu, povarte 2 až 3 minúty. Nechajte vychladnúť a odložte na noc do chladničky. Na druhý deň krém krátko vyšľahajte elektrickým šľahačom. Vznikne hustý, hladký krém. Pozor na dlhé prešľahanie, aby sa krém nezrazil. Na korpus vyšľahajte žĺtka s práškovým cukrom do peny. Pridajte rozpustenú čokoládu a za stáleho šľahania prilievajte olej a vodu. Múku zmiešajte s práškom do pečiva, zašľahajte do cesta a na záver jemne varechou vmiešajte tuhý sneh z bielkov. Dno tortovej formy vysteľte papierom na pečenie, zľahka potrite olejom, vlejte cesto a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 45 minút, podľa veľkosti formy. Hotový korpus nechajte vychladnúť. Pred plnením ho prekrojte alebo suroviny rozdeľte na polovicu a upečte dva nižšie korpusy zvlášť. Naplňte krémom a dozdobte podľa vlastnej fantázie. Servírujte vychladené.

Tip: Ak sa obávate prípravy krému, skúste sa v obchode poobzerať už po hotovej parížskej šľahačke, ktorú jednoducho vyšľaháte spolu so stužovačom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  2. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  3. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  3. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  4. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  7. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  8. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  9. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 14 229
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 9 486
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 244
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 196
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 6 085
  6. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 5 124
  7. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 064
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 998
  9. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 4 472
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 359

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

KOMENTÁRE

Máme na viac, než zborovičkovaní bliakať Slovenskoooo

Slovensko má potenciál byť jednou z najlepších krajín sveta. Čo sme pre to urobili, aby sa ňou stalo?

DOMOV

Právnik z Via Iuris: Sudcovia vyslali prekvapivý signál

Vo voľbách neuspeli kandidáti reformného združenia.

DOMOV

Lunter: Strava pomohla matke z rakoviny, no šarlatánov neuznávam

Kandidát na župana šarlatánov neuznáva.

Neprehliadnite tiež

Chýba vám vo vzťahu sexuálna iskra? Terapeutka radí, ako ju oživiť

Úbytok vášne je prirodzený, všetko je však o prístupe partnerov.

Takmer dve tretiny žien sa aktívne zaujímajú o zdravie svojho partnera

Vyplýva to z internetového prieskumu, ktorý vlani zrealizovali predstavitelia občianskeho združenia Slovenský pacient.

Ako začať deň naplno a dosiahnuť ideálne ráno?

Vstávanie, raňajky, šport, nálada. Ako dosiahnuť, aby bolo vaše ráno zdravé?

Sedem fitness trendov, ktoré by ste mali tento rok vyskúšať

Sú efektívne, overené a opodstatnene obľúbené.