Sladký Deň matiek

Potešte nielen seba ale i všetkých svojich blízkych sladkým prekvapením. Oni sa vám za to odmenia peknou kyticou alebo vytúženým darčekom.

(Zdroj: Isifa)


Karamelová torta so snehovou perinou
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 140 g polohrubej múky
  • 1 - 2 PL kakaa
  • štipka prášku do pečiva

Na karamelovú plnku:

  • 5 žĺtkov
  • 500 ml mlieka
  • 300 g cukru
  • balíček karamelového pudingu

Na snehovú perinu:

  • 5 bielkov
  • 200 g kryštálového cukru

Na prípravu korpusu vyšľahajte žĺtky s cukrom dopenista, pridajte múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Polovicu cesta roztrite do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy, z druhej polovice vytvorte na plechu vystlanom papierom na pečenie dlhý pás široký približne ako okraje tortovej formy. Obidve cestá dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov približne na 10 minút. Po vychladnutí vyložte upečeným pásom okraje formy tak, aby boli dno i okraje pokryté a pripravené na plnku. Pomôcť si môžete rozrezaním. Na plnku skaramelizujte cukor, zalejte ho mliekom, rozmiešajte a pridajte žĺtky a práškový puding. Uvarte a nechajte vychladnúť. Hotovou plnkou naplňte korpus. Na záver vyšľahajte bielka dotuha, pridajte cukor a šľahajte 5 - 10 minút nad parou dohladka. Sneh navrstvite na vrch torty a dajte na chvíľku zapiecť do rúry. Hotovú tortu servírujte vychladenú.

Tip: Na vytvorenie "snehovej periny" môžete použiť i flambovaciu alebo teplovzdušnú pištoľ, ušetríte si tak čas pri strážení procesu zapekania v rúre.


Kakaová torta s tvarohovým krémom
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 5 vajíčok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 5 PL oleja
  • štipka soli

Na krém:

  • 400 g mäkkého jemného tvarohu
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • vrecúško práškovej želatíny
  • 100 ml mlieka

Vajíčka oddeľte na bielky a žĺtky. K bielkom pridajte štipku soli a vyšľahajte z nich tuhý sneh. Za stáleho šľahania k nemu postupne prisypávajte cukor a šľahajte najmenej 5 minút. Do hotového snehu zašľahávajte postupne po jednom žĺtky a po lyžiciach olej. Múku zmiešajte s kakaom, preosejte a jemne varechou vmiešajte do cesta. Hotové cesto pomocou stierky naneste do vymastenej tortovej formy. Upečte v predhriatej rúre pri teplote 150 stupňov tak, aby forma s cestom bola v strede rúry. Pečte približne 40 minút. Po vyklopení nechajte vychladnúť a prekrojte na dve alebo tri časti. Podľa chuti môžete pod tvarohovú plnku natrieť i džem. Na krém zmiešajte tvaroh s cukrom, šľahačku vyšľahajte dotuha s vanilínovým cukrom, želatínu rozpustite v teplom mlieku. Všetko spolu zmiešajte ručným šľahačom a dajte na chvíľku schladiť. Hotovým krémom naplňte pripravené korpusy. Tortu dozdobte podľa vlastnej fantázie.

Tip: Keďže do tohto korpusu nepridávate prášok do pečiva, snažte sa nepodceniť dlhé šľahanie bielkov. Inak sa môže stať, že sa korpus pri pečení nepodvihne a torta nebude krásne nadýchaná a vysoká.


Torta s parížskym krémom
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 6 vajíčok
  • 250 g práškového cukru
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody
  • 100 g čokolády na varenie
  • 250 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva

Na krém:

  • 140 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 200 g čokolády na varenie
  • 100 g kakaa
  • 500 ml 33 % šľahačkovej smotany

Všetky suroviny na krém vložte do hrnca. Pomôže, ak čokoládu nalámete na malé kocky. Nakoniec pridajte kakao. Za stáleho miešania priveďte na miernom plameni do varu, povarte 2 až 3 minúty. Nechajte vychladnúť a odložte na noc do chladničky. Na druhý deň krém krátko vyšľahajte elektrickým šľahačom. Vznikne hustý, hladký krém. Pozor na dlhé prešľahanie, aby sa krém nezrazil. Na korpus vyšľahajte žĺtka s práškovým cukrom do peny. Pridajte rozpustenú čokoládu a za stáleho šľahania prilievajte olej a vodu. Múku zmiešajte s práškom do pečiva, zašľahajte do cesta a na záver jemne varechou vmiešajte tuhý sneh z bielkov. Dno tortovej formy vysteľte papierom na pečenie, zľahka potrite olejom, vlejte cesto a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 45 minút, podľa veľkosti formy. Hotový korpus nechajte vychladnúť. Pred plnením ho prekrojte alebo suroviny rozdeľte na polovicu a upečte dva nižšie korpusy zvlášť. Naplňte krémom a dozdobte podľa vlastnej fantázie. Servírujte vychladené.

Tip: Ak sa obávate prípravy krému, skúste sa v obchode poobzerať už po hotovej parížskej šľahačke, ktorú jednoducho vyšľaháte spolu so stužovačom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  7. Inteligencia vo všetkom
  8. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  10. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  1. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  2. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  5. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  8. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  9. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  10. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 619
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 9 039
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 596
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 507
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 170
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 998
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 908
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 800
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 601
  10. Inteligencia vo všetkom 1 542

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Le Penová nie je Trump. Prečo sa prieskumy tentoraz nezmýlia

Agentúry nepredpovedali víťazstvo Trumpa ani brexit, vo Francúzsku by sa však už nemali mýliť.

SVET

Až teraz sa začína boj o Európu. Le Penová sa na Macrona teší

Macron vidí Francúzsko ako krajinu, ktorá má všetko.

KOMENTÁRE

Prečo prežívame v napätí francúzske voľby

O čo pôjde v druhom kole prezidentských volieb?

KOMENTÁRE

Hľadá sa dodatočný argument pre operáciu Gaulieder II

V demokraciách odvolávajú opoziční politici (trebárs) ministra vnútra.

Neprehliadnite tiež

Petra Regnácq Trnková: Vyriešenie korupčného prípadu bez svedectva je nepravdepodobné

Jej hlavnou náplňou práce je boj proti ľahostajnosti ľudí a ich zapájanie do boja proti korupcii.

Hygge: Dánsky štýl bývania, ktorý pristane každej domácnosti

Podľa dizajnérov robí ľudí šťastnejšími.

Starý rodič má mať vo výchove vnúčat len hlas poradcu

Zdrojom konfliktov vo väčších rodinách bývajú často stravovacie návyky a „čokoládková výchova“.

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop