Sladký Deň matiek

Potešte nielen seba ale i všetkých svojich blízkych sladkým prekvapením. Oni sa vám za to odmenia peknou kyticou alebo vytúženým darčekom.

(Zdroj: Isifa)


Karamelová torta so snehovou perinou
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 140 g polohrubej múky
  • 1 - 2 PL kakaa
  • štipka prášku do pečiva

Na karamelovú plnku:

  • 5 žĺtkov
  • 500 ml mlieka
  • 300 g cukru
  • balíček karamelového pudingu

Na snehovú perinu:

  • 5 bielkov
  • 200 g kryštálového cukru

Na prípravu korpusu vyšľahajte žĺtky s cukrom dopenista, pridajte múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Polovicu cesta roztrite do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy, z druhej polovice vytvorte na plechu vystlanom papierom na pečenie dlhý pás široký približne ako okraje tortovej formy. Obidve cestá dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov približne na 10 minút. Po vychladnutí vyložte upečeným pásom okraje formy tak, aby boli dno i okraje pokryté a pripravené na plnku. Pomôcť si môžete rozrezaním. Na plnku skaramelizujte cukor, zalejte ho mliekom, rozmiešajte a pridajte žĺtky a práškový puding. Uvarte a nechajte vychladnúť. Hotovou plnkou naplňte korpus. Na záver vyšľahajte bielka dotuha, pridajte cukor a šľahajte 5 - 10 minút nad parou dohladka. Sneh navrstvite na vrch torty a dajte na chvíľku zapiecť do rúry. Hotovú tortu servírujte vychladenú.

Tip: Na vytvorenie "snehovej periny" môžete použiť i flambovaciu alebo teplovzdušnú pištoľ, ušetríte si tak čas pri strážení procesu zapekania v rúre.


Kakaová torta s tvarohovým krémom
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 5 vajíčok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 5 PL oleja
  • štipka soli

Na krém:

  • 400 g mäkkého jemného tvarohu
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • vrecúško práškovej želatíny
  • 100 ml mlieka

Vajíčka oddeľte na bielky a žĺtky. K bielkom pridajte štipku soli a vyšľahajte z nich tuhý sneh. Za stáleho šľahania k nemu postupne prisypávajte cukor a šľahajte najmenej 5 minút. Do hotového snehu zašľahávajte postupne po jednom žĺtky a po lyžiciach olej. Múku zmiešajte s kakaom, preosejte a jemne varechou vmiešajte do cesta. Hotové cesto pomocou stierky naneste do vymastenej tortovej formy. Upečte v predhriatej rúre pri teplote 150 stupňov tak, aby forma s cestom bola v strede rúry. Pečte približne 40 minút. Po vyklopení nechajte vychladnúť a prekrojte na dve alebo tri časti. Podľa chuti môžete pod tvarohovú plnku natrieť i džem. Na krém zmiešajte tvaroh s cukrom, šľahačku vyšľahajte dotuha s vanilínovým cukrom, želatínu rozpustite v teplom mlieku. Všetko spolu zmiešajte ručným šľahačom a dajte na chvíľku schladiť. Hotovým krémom naplňte pripravené korpusy. Tortu dozdobte podľa vlastnej fantázie.

Tip: Keďže do tohto korpusu nepridávate prášok do pečiva, snažte sa nepodceniť dlhé šľahanie bielkov. Inak sa môže stať, že sa korpus pri pečení nepodvihne a torta nebude krásne nadýchaná a vysoká.


Torta s parížskym krémom
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 6 vajíčok
  • 250 g práškového cukru
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody
  • 100 g čokolády na varenie
  • 250 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva

Na krém:

  • 140 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 200 g čokolády na varenie
  • 100 g kakaa
  • 500 ml 33 % šľahačkovej smotany

Všetky suroviny na krém vložte do hrnca. Pomôže, ak čokoládu nalámete na malé kocky. Nakoniec pridajte kakao. Za stáleho miešania priveďte na miernom plameni do varu, povarte 2 až 3 minúty. Nechajte vychladnúť a odložte na noc do chladničky. Na druhý deň krém krátko vyšľahajte elektrickým šľahačom. Vznikne hustý, hladký krém. Pozor na dlhé prešľahanie, aby sa krém nezrazil. Na korpus vyšľahajte žĺtka s práškovým cukrom do peny. Pridajte rozpustenú čokoládu a za stáleho šľahania prilievajte olej a vodu. Múku zmiešajte s práškom do pečiva, zašľahajte do cesta a na záver jemne varechou vmiešajte tuhý sneh z bielkov. Dno tortovej formy vysteľte papierom na pečenie, zľahka potrite olejom, vlejte cesto a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 45 minút, podľa veľkosti formy. Hotový korpus nechajte vychladnúť. Pred plnením ho prekrojte alebo suroviny rozdeľte na polovicu a upečte dva nižšie korpusy zvlášť. Naplňte krémom a dozdobte podľa vlastnej fantázie. Servírujte vychladené.

Tip: Ak sa obávate prípravy krému, skúste sa v obchode poobzerať už po hotovej parížskej šľahačke, ktorú jednoducho vyšľaháte spolu so stužovačom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  2. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  3. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  4. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  5. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  6. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova
  7. Košickí športovci „pustili žilou“
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord
  10. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí
  1. Príbeh tradičného družstva - príbeh Alojza Kračinovského
  2. Parfum podľa zverokruhu. Zvoľte tú správnu vôňu
  3. Fascinuje ma nadšenie mladých ľudí, s akým hltajú nové trendy
  4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  5. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  6. Chute a vône kórejskej kuchyne priamo v METRO
  7. Adient je tretí najlepší zamestnávateľ
  8. 8 krokov k príprave na zdravé tehotenstvo
  9. Študenti SPU skúmajú vplyv rýchlostnej cesty na život obyvateľov
  10. V Botanickej záhrade predstavia nežnú krásu orchideí
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 23 782
  2. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 153
  3. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 10 010
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 6 925
  5. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord 5 989
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 807
  7. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 5 562
  8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 4 742
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 3 952
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku 2 495

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Vojnový reportér: Na liečení sa ma psychiater spýtal, či som normálny

Po dvadsiatich šiestich rokoch sa TOMÁŠ ETZLER vrátil späť do Českej republiky.

Neprehliadnite tiež

Kokosový olej na akné? Zaručené zázraky radšej nečakajte

Upcháva póry a ako krém ho používať netreba.

Jedenásť trendov pre záhradu v roku 2018

Nový rok prináša nové trendy pre vašu záhradu, balkón aj terasu.

Hlasová pedagogička Eva Žilineková: V hlase a v prejave je najdôležitejšia ľudskosť

Rukami jej prešla viac ako stovka moderátorov. Mikrofonický hlas nepovažuje za najdôležitejšiu vec v brandži.

Burberry robí odvážny krok, v ich novej kampani sa bozkávajú muži

Značka, ktorá kedysi vyrábala kabáty pre staršie dámy, dnes podporuje LGBT.

Justin Timberlake: Jeho osobnosť ho predurčovala k sólovej dráhe

Je všestranným umelcom, no v poslednom čase ho najviac teší najmä rola otca.