Sladký Deň matiek

Potešte nielen seba ale i všetkých svojich blízkych sladkým prekvapením. Oni sa vám za to odmenia peknou kyticou alebo vytúženým darčekom.

(Zdroj: Isifa)


Karamelová torta so snehovou perinou
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 140 g polohrubej múky
  • 1 - 2 PL kakaa
  • štipka prášku do pečiva

Na karamelovú plnku:

  • 5 žĺtkov
  • 500 ml mlieka
  • 300 g cukru
  • balíček karamelového pudingu

Na snehovú perinu:

  • 5 bielkov
  • 200 g kryštálového cukru

Na prípravu korpusu vyšľahajte žĺtky s cukrom dopenista, pridajte múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Polovicu cesta roztrite do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy, z druhej polovice vytvorte na plechu vystlanom papierom na pečenie dlhý pás široký približne ako okraje tortovej formy. Obidve cestá dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov približne na 10 minút. Po vychladnutí vyložte upečeným pásom okraje formy tak, aby boli dno i okraje pokryté a pripravené na plnku. Pomôcť si môžete rozrezaním. Na plnku skaramelizujte cukor, zalejte ho mliekom, rozmiešajte a pridajte žĺtky a práškový puding. Uvarte a nechajte vychladnúť. Hotovou plnkou naplňte korpus. Na záver vyšľahajte bielka dotuha, pridajte cukor a šľahajte 5 - 10 minút nad parou dohladka. Sneh navrstvite na vrch torty a dajte na chvíľku zapiecť do rúry. Hotovú tortu servírujte vychladenú.

Tip: Na vytvorenie "snehovej periny" môžete použiť i flambovaciu alebo teplovzdušnú pištoľ, ušetríte si tak čas pri strážení procesu zapekania v rúre.


Kakaová torta s tvarohovým krémom
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 5 vajíčok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 5 PL oleja
  • štipka soli

Na krém:

  • 400 g mäkkého jemného tvarohu
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • vrecúško práškovej želatíny
  • 100 ml mlieka

Vajíčka oddeľte na bielky a žĺtky. K bielkom pridajte štipku soli a vyšľahajte z nich tuhý sneh. Za stáleho šľahania k nemu postupne prisypávajte cukor a šľahajte najmenej 5 minút. Do hotového snehu zašľahávajte postupne po jednom žĺtky a po lyžiciach olej. Múku zmiešajte s kakaom, preosejte a jemne varechou vmiešajte do cesta. Hotové cesto pomocou stierky naneste do vymastenej tortovej formy. Upečte v predhriatej rúre pri teplote 150 stupňov tak, aby forma s cestom bola v strede rúry. Pečte približne 40 minút. Po vyklopení nechajte vychladnúť a prekrojte na dve alebo tri časti. Podľa chuti môžete pod tvarohovú plnku natrieť i džem. Na krém zmiešajte tvaroh s cukrom, šľahačku vyšľahajte dotuha s vanilínovým cukrom, želatínu rozpustite v teplom mlieku. Všetko spolu zmiešajte ručným šľahačom a dajte na chvíľku schladiť. Hotovým krémom naplňte pripravené korpusy. Tortu dozdobte podľa vlastnej fantázie.

Tip: Keďže do tohto korpusu nepridávate prášok do pečiva, snažte sa nepodceniť dlhé šľahanie bielkov. Inak sa môže stať, že sa korpus pri pečení nepodvihne a torta nebude krásne nadýchaná a vysoká.


Torta s parížskym krémom
Suroviny na viac porcií

Na korpus:

  • 6 vajíčok
  • 250 g práškového cukru
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody
  • 100 g čokolády na varenie
  • 250 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva

Na krém:

  • 140 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 200 g čokolády na varenie
  • 100 g kakaa
  • 500 ml 33 % šľahačkovej smotany

Všetky suroviny na krém vložte do hrnca. Pomôže, ak čokoládu nalámete na malé kocky. Nakoniec pridajte kakao. Za stáleho miešania priveďte na miernom plameni do varu, povarte 2 až 3 minúty. Nechajte vychladnúť a odložte na noc do chladničky. Na druhý deň krém krátko vyšľahajte elektrickým šľahačom. Vznikne hustý, hladký krém. Pozor na dlhé prešľahanie, aby sa krém nezrazil. Na korpus vyšľahajte žĺtka s práškovým cukrom do peny. Pridajte rozpustenú čokoládu a za stáleho šľahania prilievajte olej a vodu. Múku zmiešajte s práškom do pečiva, zašľahajte do cesta a na záver jemne varechou vmiešajte tuhý sneh z bielkov. Dno tortovej formy vysteľte papierom na pečenie, zľahka potrite olejom, vlejte cesto a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 45 minút, podľa veľkosti formy. Hotový korpus nechajte vychladnúť. Pred plnením ho prekrojte alebo suroviny rozdeľte na polovicu a upečte dva nižšie korpusy zvlášť. Naplňte krémom a dozdobte podľa vlastnej fantázie. Servírujte vychladené.

Tip: Ak sa obávate prípravy krému, skúste sa v obchode poobzerať už po hotovej parížskej šľahačke, ktorú jednoducho vyšľaháte spolu so stužovačom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 538
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 197
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 861
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 6 503
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 132
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 146
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 034
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 515
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 576
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 495

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Opel zrejme skončí vo francúzskych rukách. Bude sa vyrábať na Slovensku?

Francúzska spoločnosť PSA Group rokuje o kúpe nemeckej automobilky Opel od amerického koncernu General Motors. Značka je v dlhodobej strate.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

DOMOV

Exminister z nástenkového tendra kontroluje mestský podnik

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom.

ŠPORT

Prvá klasika ukáže favoritov. Víťazstvo sa však nevypláca

Belgičan Tom Boonen má poslednú šancu vyhrať.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop