SME
Sobota, 23. október, 2021 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Netradičné šaláty pre každého

Vyskúšajte naše recepty na zaujímavé šaláty a možno vás milo prekvapia i menej tradičné suroviny...

Šalát zo zelenej sóje, pečenej papriky a pikantného mäsa
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g zelených sójových bôbov
  • 4 porcie kuracích pŕs
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • 3 ČL mletej papriky
  • 1/2 ČL mletého čili korenia
  • 4 papriky
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • bylinky podľa chuti

Podľa chuti:

  • vínny ocot alebo sherry
  • čistý alebo ochutený olivový olej

Sójové bôby predvarte domäkka. Kuracie mäso umyte, osušte, potrite olivovým olejom, osoľte, okoreňte a na povrchu potrite zmesou bieleho jogurtu, mletej papriky a čili. Grilovaciu panvicu potrite slnečnicovým olejom, najskôr na nej pripravte očistené papriky a potom mäso upečte domäkka. Jedlo môžete pripravovať v rúre alebo vonku na grile. Servírujte za studena aj za tepla, sójové boby preliate octom a olejom spolu s plátkami mäsa a papriky. Nakoniec dozdobte nasekanými bylinkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Zelené sójové bôby zoženiete aj pod názvom edamame. Do šalátu môžete však použiť i menšie mungo alebo adzuki fazuľky. Ak ich nekúpite v bežnom obchode, skúste to v obchode so zdravou výživou.


Šalát z quinoi, baklažánu a cukety
Suroviny na 4 porcie

  • biela cibuľa
  • plátok masla
  • 2 ČL rasce
  • 1 ČL drveného koriandra
  • 2 šálky quinoi
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 8 - 10 baby baklažánov
  • 2 - 4 baby cukety
  • lístky mäty
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 červená cibuľa

Na marinádu:

    • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku

  • 2 PL citrónovej šťavy
  • nasekané listy koriandra
  • 100 ml šálky olivového oleja
  • 1 ČL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozohrejte hrubší plátok masla a speňte na ňom nadrobno pokrájanú bielu cibuľu. Pridajte semienka rasce a koriandra a nakoniec quinou. Krátko oprážajte podobne ako tarhoňu a zalejte vývarom. Duste približne 20 minút, kým nezmizne všetok vývar. Medzitým pripravte v pare alebo na panvici kúsky baklažánu. Vo väčšej mise zmiešajte všetky suroviny na marinádu. Do nej pridajte hotové baklažány, na pásiky postrúhanú cuketu, pokrájanú červenú cibuľu, všetko dôkladne premiešajte a nechajte aspoň pol hodiny odstáť, aby sa chute prepojili. Servírujte quinou doplnenú o baklažánovo cuketový šalát. Dozdobte lístkami mäty.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak nezoženiete maličké baklažány, pokojne rozkrájajte jeden veľký, keďže v tomto šaláte hrá hlavnú úlohu, nedá sa ničím nahradiť. Quinou možno nahradiť kuskusom alebo pšenom. Chuť šalátu podporíte dresingom z jogurtu a pikantnej pasty harrisy.


Pestrý šalát s kuskusom a mäsovými guľkami
Suroviny na 4 porcie

  • 180 g celozrnného kuskusu
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 šálky vriaceho kuracieho vývaru

Na mäsové guľky:

  • 500 g mletého chudého hovädzieho mäsa
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL mletého čili korenia
  • 2 PL sezamových semienok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • slnečnicový olej na praženie

Na šalát:

  • 250 g cherry paradajok
  • 2 červené cibule
  • hrsť sušených alebo čerstvých marhúľ
  • zrniečka z jedného granátového jablka
  • 100 g mandlí alebo pistácií
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 3 PL olivového oleja
  • listy čerstvého špenátu

Mleté mäso zmiešajte v miske so všetkými koreninami, z hmoty rukami tvarujte guľky a opražte ich z každej strany na rozpálenom oleji alebo ich upečte v rúre dozlatista. Na suchej panvici opražte 1 - 2 minúty kuskus, aby chytil zlatý nádych. Po odstavení ho prelejte olivovým olejom, horúcim vývarom, premiešajte a nechajte napučať, kým nevsiakne celý vývar. Medzitým pripravte šalát z nakrájaných cherry paradajok, červenej cibule, marhúľ, zrniečok granátového jablka, nasekaných mandlí a pistácií, zalejte ho citrónovou šťavou, olejom a jemne premiešajte. Servírujte kuskus prekrytý mäsovými guľkami a šalátom doplnený o listy špenátu.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Pikantné mäsové guľky výborne chuťovo ladia so sladkastým zeleninovo-ovocným šalátom. Nebojte sa preto celej lyžičky čili korenia. Milovníci tejto chuti môžu do mäsa alebo kuskusu pridať navyše i nasekanú čili papričku.


Krúpový šalát z údenej ryby a jabĺk
Suroviny na 4 porcie

  • 220 g jačmenných krúpov
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 3 stonky zeleru
  • 400 g mäsa z údenej ryby (makrela, losos, tuniak...)
  • 100 g pekanových alebo vlašských orechov
  • 2 červené jablká
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti

Na zálievku:

    • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku

  • 1 ČL medu
  • 2 ČL červeného vínneho octu
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Jačmenné krúpy preberte a dobre premyte pod tečúcou vodou. Preložte ich do hrnca, zalejte vývarom a varte na najmenšom plameni približne 30 minút alebo kým nezmäknú. Medzitým pripravte zálievku zmiešaním prelisovaného cesnaku, medu, vínneho octu, oleja, soli a korenia. Ďalej pripravte šalát zmiešaním obratého, čistého mäsa bez kostičiek, pokrájaných zelerových stoniek a nasekaných orechov. Polovicu zálievky vmiešajte do ešte teplých uvarených krúpov, druhú do šalátu. Keď krúpy vychladnú primiešajte ich do šalátu. Servírujte spolu s plátkami jabĺk, dozdobené bylinkami a jedlými kvietkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Dĺžka varenia krúpov závisí od ich veľkosti. Ak nemáte skúsenosti s kvetmi v šalátoch, stavte na istotu a experimentujte hlavne s kapucínkou, fialkou, levanduľou a ďatelinou.


Jarný tip:

Recept od od šéfkuchára Bjöerna Juhnkeho z hotela Kempinski River Park

Jarný losos Tataki
Suroviny na 4 porcie

    • 4 čerstvé steaky z lososa - každý 120 g
    • 200g nakladanej reďkovky, kúpite v ázijských obchodoch
    • 40g sezamových semienok
    • 2 ks mladého rímskeho šalátu

  • 40g masla
  • 150g sójovej omáčky
  • šťavu a dužinu z 1 limetky
  • 1 PL cukru
  • žeruchu na ozdobu
  • morskú soľ

Očistite steaky z lososa, odstráňte z nich kožu. Nakladanú reďkovku nakrájajte na kocky 1x1 cm. Šťavu z limetky zmiešajte so sójovou omáčkou a v hrnci zredukujte na polovicu. Na suchej panvičke bez oleja opražte sezamové semienka do zlatista na nízkej teplote. Na rozhorúčenej panvici na oleji osmažte lososa, približne 30 sekúnd až minútu z každej strany (v závislosti od veľkosti steakov). Losos nesmie byť prepečený, ale musí zostať v strede surový. Dočista umyte listy rímskeho šalátu a osušte v kuchynskej papierovej utierke. Na druhej panvici zohrejte maslo a rýchlo naň položte listy rímskeho šalátu, posypte cukrom a premiešajte na panvici približne 30 sekúnd. Pokvapkajte sójovou omáčkou, ktorá vám zostala a zložte z ohňa. Hotového lososa nakrájajte na pásiky a naaranžujte na tanier k čínskej reďkovke a posypte sezamovými semiačkami, ktoré dodajú jedlu sladkokyslú orieškovú chuť. Na záver poukladajte na tanier rímsky šalát a pokvapkajte ho zredukovanou sójovou omáčkou. Lososa ozdobte morskou soľou a dozdobte žeruchou.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

bulgur.jpg melonovy_salat.jpg cakankovy_salat.jpg
Šalát s bulgurom Melónový šalát so šunkou Čakankový šalát so slaninou a syrom

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  3. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  4. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  5. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  6. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  7. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  8. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Zánovné vozidlá na slovenskom trhu za rok zdraželi až o 15 %
  3. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  4. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  5. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  6. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  7. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  8. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  10. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 503
  2. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 12 116
  3. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 089
  4. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 5 924
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 218
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 584
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 415
  8. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 3 200
  9. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 750
  10. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 2 546
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Petra Vlhová dnes ide 1. kolo obrovský slalom v Sölden 2021.

Sledujte s nami online prenos.


Sportnet 4 h
Infektológ Vladimír Krčméry je jednou z najznámejších tvarí očkovacej kampane na Slovensku

Na facebooku kolovala výzva na smrť mojich vnúčat, vraví Krčméry.


14 h
Týždeň Petra Schutza

Marosz je dôkazom, že transparentná štátna správa je nad možnosti OĽaNO.


21. okt
Petra Vlhová na poslednom tréningu pred obrovským slalomom v Söldene.

Je obhajkyňou veľkého glóbusu.


18 h

Neprehliadnite tiež

Pavlína Fichta Čierna so synom Johannom

Pavlínu Fichta Čiernu hnevajú extrémistické návrhy v parlamente.


23 h
Michaela Žureková

RTVS dáva ženám za ich peniaze lekcie, ako prehliadať obťažovanie.


21. okt
Ilustračné foto.

Na Slovensku chýbajú programy pre páchateľov násilia.


19. okt
Barbora Jakobsen

Barbora Jakobsen je psychoterapeutkou v Nórsku.


19. okt

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 312
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 13 732
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 9 649
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 7 746
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 149
  6. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 396
  7. Stanislav Martinčko: Prečo chudoba v R. Sobote mávala prázdnymi čapicami ??? 4 154
  8. Lucia Nicholsonová: Emme. 3 810
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu