Netradičné šaláty pre každého

Vyskúšajte naše recepty na zaujímavé šaláty a možno vás milo prekvapia i menej tradičné suroviny...

Šalát zo zelenej sóje, pečenej papriky a pikantného mäsa
Suroviny na 4 porcie

  • 300 g zelených sójových bôbov
  • 4 porcie kuracích pŕs
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • 3 ČL mletej papriky
  • 1/2 ČL mletého čili korenia
  • 4 papriky
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • bylinky podľa chuti

Podľa chuti:

  • vínny ocot alebo sherry
  • čistý alebo ochutený olivový olej

Sójové bôby predvarte domäkka. Kuracie mäso umyte, osušte, potrite olivovým olejom, osoľte, okoreňte a na povrchu potrite zmesou bieleho jogurtu, mletej papriky a čili. Grilovaciu panvicu potrite slnečnicovým olejom, najskôr na nej pripravte očistené papriky a potom mäso upečte domäkka. Jedlo môžete pripravovať v rúre alebo vonku na grile. Servírujte za studena aj za tepla, sójové boby preliate octom a olejom spolu s plátkami mäsa a papriky. Nakoniec dozdobte nasekanými bylinkami.

Tip: Zelené sójové bôby zoženiete aj pod názvom edamame. Do šalátu môžete však použiť i menšie mungo alebo adzuki fazuľky. Ak ich nekúpite v bežnom obchode, skúste to v obchode so zdravou výživou.


Šalát z quinoi, baklažánu a cukety
Suroviny na 4 porcie

  • biela cibuľa
  • plátok masla
  • 2 ČL rasce
  • 1 ČL drveného koriandra
  • 2 šálky quinoi
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 8 - 10 baby baklažánov
  • 2 - 4 baby cukety
  • lístky mäty
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 červená cibuľa

Na marinádu:

    • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku

  • 2 PL citrónovej šťavy
  • nasekané listy koriandra
  • 100 ml šálky olivového oleja
  • 1 ČL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozohrejte hrubší plátok masla a speňte na ňom nadrobno pokrájanú bielu cibuľu. Pridajte semienka rasce a koriandra a nakoniec quinou. Krátko oprážajte podobne ako tarhoňu a zalejte vývarom. Duste približne 20 minút, kým nezmizne všetok vývar. Medzitým pripravte v pare alebo na panvici kúsky baklažánu. Vo väčšej mise zmiešajte všetky suroviny na marinádu. Do nej pridajte hotové baklažány, na pásiky postrúhanú cuketu, pokrájanú červenú cibuľu, všetko dôkladne premiešajte a nechajte aspoň pol hodiny odstáť, aby sa chute prepojili. Servírujte quinou doplnenú o baklažánovo cuketový šalát. Dozdobte lístkami mäty.

Tip: Ak nezoženiete maličké baklažány, pokojne rozkrájajte jeden veľký, keďže v tomto šaláte hrá hlavnú úlohu, nedá sa ničím nahradiť. Quinou možno nahradiť kuskusom alebo pšenom. Chuť šalátu podporíte dresingom z jogurtu a pikantnej pasty harrisy.


Pestrý šalát s kuskusom a mäsovými guľkami
Suroviny na 4 porcie

  • 180 g celozrnného kuskusu
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 šálky vriaceho kuracieho vývaru

Na mäsové guľky:

  • 500 g mletého chudého hovädzieho mäsa
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL mletého čili korenia
  • 2 PL sezamových semienok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • slnečnicový olej na praženie

Na šalát:

  • 250 g cherry paradajok
  • 2 červené cibule
  • hrsť sušených alebo čerstvých marhúľ
  • zrniečka z jedného granátového jablka
  • 100 g mandlí alebo pistácií
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 3 PL olivového oleja
  • listy čerstvého špenátu

Mleté mäso zmiešajte v miske so všetkými koreninami, z hmoty rukami tvarujte guľky a opražte ich z každej strany na rozpálenom oleji alebo ich upečte v rúre dozlatista. Na suchej panvici opražte 1 - 2 minúty kuskus, aby chytil zlatý nádych. Po odstavení ho prelejte olivovým olejom, horúcim vývarom, premiešajte a nechajte napučať, kým nevsiakne celý vývar. Medzitým pripravte šalát z nakrájaných cherry paradajok, červenej cibule, marhúľ, zrniečok granátového jablka, nasekaných mandlí a pistácií, zalejte ho citrónovou šťavou, olejom a jemne premiešajte. Servírujte kuskus prekrytý mäsovými guľkami a šalátom doplnený o listy špenátu.

Tip: Pikantné mäsové guľky výborne chuťovo ladia so sladkastým zeleninovo-ovocným šalátom. Nebojte sa preto celej lyžičky čili korenia. Milovníci tejto chuti môžu do mäsa alebo kuskusu pridať navyše i nasekanú čili papričku.


Krúpový šalát z údenej ryby a jabĺk
Suroviny na 4 porcie

  • 220 g jačmenných krúpov
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 3 stonky zeleru
  • 400 g mäsa z údenej ryby (makrela, losos, tuniak...)
  • 100 g pekanových alebo vlašských orechov
  • 2 červené jablká
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti

Na zálievku:

    • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku

  • 1 ČL medu
  • 2 ČL červeného vínneho octu
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Jačmenné krúpy preberte a dobre premyte pod tečúcou vodou. Preložte ich do hrnca, zalejte vývarom a varte na najmenšom plameni približne 30 minút alebo kým nezmäknú. Medzitým pripravte zálievku zmiešaním prelisovaného cesnaku, medu, vínneho octu, oleja, soli a korenia. Ďalej pripravte šalát zmiešaním obratého, čistého mäsa bez kostičiek, pokrájaných zelerových stoniek a nasekaných orechov. Polovicu zálievky vmiešajte do ešte teplých uvarených krúpov, druhú do šalátu. Keď krúpy vychladnú primiešajte ich do šalátu. Servírujte spolu s plátkami jabĺk, dozdobené bylinkami a jedlými kvietkami.

Tip: Dĺžka varenia krúpov závisí od ich veľkosti. Ak nemáte skúsenosti s kvetmi v šalátoch, stavte na istotu a experimentujte hlavne s kapucínkou, fialkou, levanduľou a ďatelinou.


Jarný tip:

Recept od od šéfkuchára Bjöerna Juhnkeho z hotela Kempinski River Park

Jarný losos Tataki
Suroviny na 4 porcie

    • 4 čerstvé steaky z lososa - každý 120 g
    • 200g nakladanej reďkovky, kúpite v ázijských obchodoch
    • 40g sezamových semienok
    • 2 ks mladého rímskeho šalátu

  • 40g masla
  • 150g sójovej omáčky
  • šťavu a dužinu z 1 limetky
  • 1 PL cukru
  • žeruchu na ozdobu
  • morskú soľ

Očistite steaky z lososa, odstráňte z nich kožu. Nakladanú reďkovku nakrájajte na kocky 1x1 cm. Šťavu z limetky zmiešajte so sójovou omáčkou a v hrnci zredukujte na polovicu. Na suchej panvičke bez oleja opražte sezamové semienka do zlatista na nízkej teplote. Na rozhorúčenej panvici na oleji osmažte lososa, približne 30 sekúnd až minútu z každej strany (v závislosti od veľkosti steakov). Losos nesmie byť prepečený, ale musí zostať v strede surový. Dočista umyte listy rímskeho šalátu a osušte v kuchynskej papierovej utierke. Na druhej panvici zohrejte maslo a rýchlo naň položte listy rímskeho šalátu, posypte cukrom a premiešajte na panvici približne 30 sekúnd. Pokvapkajte sójovou omáčkou, ktorá vám zostala a zložte z ohňa. Hotového lososa nakrájajte na pásiky a naaranžujte na tanier k čínskej reďkovke a posypte sezamovými semiačkami, ktoré dodajú jedlu sladkokyslú orieškovú chuť. Na záver poukladajte na tanier rímsky šalát a pokvapkajte ho zredukovanou sójovou omáčkou. Lososa ozdobte morskou soľou a dozdobte žeruchou.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

bulgur.jpg melonovy_salat.jpg cakankovy_salat.jpg
Šalát s bulgurom Melónový šalát so šunkou Čakankový šalát so slaninou a syrom

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 11 612
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 6 336
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 922
  4. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 282
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 1 839
  6. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 700
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 117
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 970
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 880
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 729

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Historické fiaská aj rekordné úspechy. Česko má po voľbách víťazov i porazených

V novom českom parlamente zasadne deväť strán. Nie všetky sú so svojim výsledkom spokojné.

KOMENTÁRE

Balada o zrade, alebo bez Babiša to nepôjde

Andrej Babiš vyhral v premiérskom referende.

SVET

Politológ: České voľby? Fenomenálny úspech populizmu

Babiš vyhral, lebo kauzy prezentoval ako snahu o zničenie, tvrdí Miloš Gregor.

KOMENTÁRE

Česko púšťa k moci populistu s autokratickými tendenciami

Krajina, ktorá už raz autokraciu porazila, jej znovu otvára cestu.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.