Šalát zo zelenej sóje, pečenej papriky a pikantného mäsa
Suroviny na 4 porcie
- 300 g zelených sójových bôbov
- 4 porcie kuracích pŕs
- 2 PL olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 PL bieleho jogurtu
- 3 ČL mletej papriky
- 1/2 ČL mletého čili korenia
- 4 papriky
- 2 PL slnečnicového oleja
- bylinky podľa chuti
Podľa chuti:
- vínny ocot alebo sherry
- čistý alebo ochutený olivový olej
Sójové bôby predvarte domäkka. Kuracie mäso umyte, osušte, potrite olivovým olejom, osoľte, okoreňte a na povrchu potrite zmesou bieleho jogurtu, mletej papriky a čili. Grilovaciu panvicu potrite slnečnicovým olejom, najskôr na nej pripravte očistené papriky a potom mäso upečte domäkka. Jedlo môžete pripravovať v rúre alebo vonku na grile. Servírujte za studena aj za tepla, sójové boby preliate octom a olejom spolu s plátkami mäsa a papriky. Nakoniec dozdobte nasekanými bylinkami.
Tip: Zelené sójové bôby zoženiete aj pod názvom edamame. Do šalátu môžete však použiť i menšie mungo alebo adzuki fazuľky. Ak ich nekúpite v bežnom obchode, skúste to v obchode so zdravou výživou.
Šalát z quinoi, baklažánu a cukety
Suroviny na 4 porcie
- biela cibuľa
- plátok masla
- 2 ČL rasce
- 1 ČL drveného koriandra
- 2 šálky quinoi
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 8 - 10 baby baklažánov
- 2 - 4 baby cukety
- lístky mäty
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 červená cibuľa
Na marinádu:
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 2 PL citrónovej šťavy
- nasekané listy koriandra
- 100 ml šálky olivového oleja
- 1 ČL cukru
- soľ, mleté čierne korenie
Rozohrejte hrubší plátok masla a speňte na ňom nadrobno pokrájanú bielu cibuľu. Pridajte semienka rasce a koriandra a nakoniec quinou. Krátko oprážajte podobne ako tarhoňu a zalejte vývarom. Duste približne 20 minút, kým nezmizne všetok vývar. Medzitým pripravte v pare alebo na panvici kúsky baklažánu. Vo väčšej mise zmiešajte všetky suroviny na marinádu. Do nej pridajte hotové baklažány, na pásiky postrúhanú cuketu, pokrájanú červenú cibuľu, všetko dôkladne premiešajte a nechajte aspoň pol hodiny odstáť, aby sa chute prepojili. Servírujte quinou doplnenú o baklažánovo cuketový šalát. Dozdobte lístkami mäty.
Tip: Ak nezoženiete maličké baklažány, pokojne rozkrájajte jeden veľký, keďže v tomto šaláte hrá hlavnú úlohu, nedá sa ničím nahradiť. Quinou možno nahradiť kuskusom alebo pšenom. Chuť šalátu podporíte dresingom z jogurtu a pikantnej pasty harrisy.
Pestrý šalát s kuskusom a mäsovými guľkami
Suroviny na 4 porcie
- 180 g celozrnného kuskusu
- 1 PL olivového oleja
- 2 šálky vriaceho kuracieho vývaru
Na mäsové guľky:
- 500 g mletého chudého hovädzieho mäsa
- 1 ČL mletej papriky
- 1 ČL rímskej rasce
- 1 ČL mletého koriandra
- 1 ČL mletého čili korenia
- 2 PL sezamových semienok
- soľ, mleté čierne korenie
- slnečnicový olej na praženie
Na šalát:
- 250 g cherry paradajok
- 2 červené cibule
- hrsť sušených alebo čerstvých marhúľ
- zrniečka z jedného granátového jablka
- 100 g mandlí alebo pistácií
- 2 PL citrónovej šťavy
- 3 PL olivového oleja
- listy čerstvého špenátu
Mleté mäso zmiešajte v miske so všetkými koreninami, z hmoty rukami tvarujte guľky a opražte ich z každej strany na rozpálenom oleji alebo ich upečte v rúre dozlatista. Na suchej panvici opražte 1 - 2 minúty kuskus, aby chytil zlatý nádych. Po odstavení ho prelejte olivovým olejom, horúcim vývarom, premiešajte a nechajte napučať, kým nevsiakne celý vývar. Medzitým pripravte šalát z nakrájaných cherry paradajok, červenej cibule, marhúľ, zrniečok granátového jablka, nasekaných mandlí a pistácií, zalejte ho citrónovou šťavou, olejom a jemne premiešajte. Servírujte kuskus prekrytý mäsovými guľkami a šalátom doplnený o listy špenátu.
Tip: Pikantné mäsové guľky výborne chuťovo ladia so sladkastým zeleninovo-ovocným šalátom. Nebojte sa preto celej lyžičky čili korenia. Milovníci tejto chuti môžu do mäsa alebo kuskusu pridať navyše i nasekanú čili papričku.
Krúpový šalát z údenej ryby a jabĺk
Suroviny na 4 porcie
- 220 g jačmenných krúpov
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 3 stonky zeleru
- 400 g mäsa z údenej ryby (makrela, losos, tuniak...)
- 100 g pekanových alebo vlašských orechov
- 2 červené jablká
- soľ, mleté čierne korenie
- bylinky podľa chuti
Na zálievku:
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 1 ČL medu
- 2 ČL červeného vínneho octu
- 100 ml olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie
Jačmenné krúpy preberte a dobre premyte pod tečúcou vodou. Preložte ich do hrnca, zalejte vývarom a varte na najmenšom plameni približne 30 minút alebo kým nezmäknú. Medzitým pripravte zálievku zmiešaním prelisovaného cesnaku, medu, vínneho octu, oleja, soli a korenia. Ďalej pripravte šalát zmiešaním obratého, čistého mäsa bez kostičiek, pokrájaných zelerových stoniek a nasekaných orechov. Polovicu zálievky vmiešajte do ešte teplých uvarených krúpov, druhú do šalátu. Keď krúpy vychladnú primiešajte ich do šalátu. Servírujte spolu s plátkami jabĺk, dozdobené bylinkami a jedlými kvietkami.
Tip: Dĺžka varenia krúpov závisí od ich veľkosti. Ak nemáte skúsenosti s kvetmi v šalátoch, stavte na istotu a experimentujte hlavne s kapucínkou, fialkou, levanduľou a ďatelinou.
Jarný tip:
Recept od od šéfkuchára Bjöerna Juhnkeho z hotela Kempinski River Park
Jarný losos Tataki
Suroviny na 4 porcie
- 4 čerstvé steaky z lososa - každý 120 g
- 200g nakladanej reďkovky, kúpite v ázijských obchodoch
- 40g sezamových semienok
- 2 ks mladého rímskeho šalátu
- 40g masla
- 150g sójovej omáčky
- šťavu a dužinu z 1 limetky
- 1 PL cukru
- žeruchu na ozdobu
- morskú soľ
Očistite steaky z lososa, odstráňte z nich kožu. Nakladanú reďkovku nakrájajte na kocky 1x1 cm. Šťavu z limetky zmiešajte so sójovou omáčkou a v hrnci zredukujte na polovicu. Na suchej panvičke bez oleja opražte sezamové semienka do zlatista na nízkej teplote. Na rozhorúčenej panvici na oleji osmažte lososa, približne 30 sekúnd až minútu z každej strany (v závislosti od veľkosti steakov). Losos nesmie byť prepečený, ale musí zostať v strede surový. Dočista umyte listy rímskeho šalátu a osušte v kuchynskej papierovej utierke. Na druhej panvici zohrejte maslo a rýchlo naň položte listy rímskeho šalátu, posypte cukrom a premiešajte na panvici približne 30 sekúnd. Pokvapkajte sójovou omáčkou, ktorá vám zostala a zložte z ohňa. Hotového lososa nakrájajte na pásiky a naaranžujte na tanier k čínskej reďkovke a posypte sezamovými semiačkami, ktoré dodajú jedlu sladkokyslú orieškovú chuť. Na záver poukladajte na tanier rímsky šalát a pokvapkajte ho zredukovanou sójovou omáčkou. Lososa ozdobte morskou soľou a dozdobte žeruchou.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk