Rybacie guľky s čili omáčkou
Suroviny na 4 porcie
- 500 g mäsa z ľubovoľnej morskej ryby
- 3 staršie rožky
- 3 vajíčka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie
- nasekaná petržlenová vňať
- strúhanka
- 1 - 2 PL oleja
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 100 ml mlieka
Na čili omáčku:
- 3 čili papričky
- 1 strúčik cesnaku
- 3 PL octu
- 3 PL cukru
- 120 ml vody
- štipka soli
- 1 ČL zemiakového škrobu
Obrané mäso z rýb pomeľte na mäsovom mlynčeku. Ak použijete mrazené filé kocky bez kostí, môžete ich po rozmrazení najemno nasekať sekacími nožmi v robote. Hmotu vo väčšej miske zmiešajte s nakrájanými a v mlieku namočenými rožkami, vajíčkami, nadrobno pokrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou, korením, citrónovou šťavou a podľa potreby prisypte strúhanku, kým nevznikne kompaktná hmota. Naolejovanými rukami tvarujte z hmoty guľky, ktoré pripravte v pare alebo upečte na vymastenom plechu do zlatista. Medzitým v malom hrnci rozohrejte polovicu vody, pridajte prelisovaný cesnak, nasekané čili papričky, ocot, cukor a zmes krátko povarte. V druhej polovici vody rozmiešajte škrobový prášok, vlejte do omáčky, nechajte prevrieť a odstavte. Podľa chuti doplňte soľ alebo cukor. Guľky alebo placky servírujte s čili omáčkou.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk