SME

Dezerty s vôňou kávy

Nepijete kávu a predsa tajne milujete jej chuť a arómu? Prijmite naše pozvanie na kávu, ktorá môže byť aj celkom milým a sladkým prekvapením.

(Zdroj: Isifa)

Orieškovo-kávová torta
Suroviny na viac surovín

Na cesto:

  • 7 bielkov
  • 270 g práškového cukru
  • 100 g najemno pomletých orechov
  • 110 g polohrubej múky
  • štipka prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Na krém:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 8 žĺtok
  • 140 g práškového cukru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 40 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 ml precedenej silnej čiernej kávy

Na polevu:

  • bielok
  • 100 g práškového cukru
  • ČL vody
  • ČL instantnej kávy

Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, pridajte cukor a nakoniec zapracujte vareškou mleté orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vylejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na 30 minút. Hotový korpusy nechajte vychladnúť. Žĺtky, cukor, smotanu a múku miešajte nad parou, kým nevznikne hustá kaša. Maslo vymiešajte dohladka a postupne doň prišľahávajte polovychladnutú kašu a precedenú silnú kávu. Krémom potrite celý alebo na dve až tri časti prekrojený korpus. Nakoniec pripravte z vyšľahaného bielka, cukru, vody a instantnej kávy polevu a pofŕkajte ňou povrch torty. Pred servírovaním tortu dozdobte zrnkami kávy alebo mandľovými lupienkami.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Chuť kávy v kréme ešte zvýrazníte, ak ju neprecedíte, ale primiešate do krému aj kávovú usadeninu. Korpus môžete pripraviť i biely, ak namiesto kakaa a orechov navážite rovnaké množstvo strúhaného kokosu.


Kapučínové sucháre
Suroviny na viac porcií

  • 320 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g hnedého cukru alebo melasy
  • 2 ČL instantnej kávy
  • 2 ČL instantného kapučína
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 3 vajíčka
  • 2 PL oleja
  • 30 ml mlieka
  • hrsť nasekaných orechov

Rúru predhrejte na 175 stupňov. V miske zmiešajte všetky tekuté suroviny a potom pridajte všetky suché suroviny okrem orechov. Rukami vypracujte cesto podobné medovníkovému. Nakoniec do cesta rovnomerne zapracujte nasekané orechy, rozdeľte ho na dve časti a z každej vytvarujte akoby podlhovastú bagetu alebo knedľu. Vytvarované ich preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 25 - 30 minút. Upečené cesto nechajte na mriežke vychladnúť a potom ho ostrým alebo zúbkovaným nožom na chlieb narežte zošikma na sucháre hrubé 1 centimeter. Tie naukladajte opäť na plech a dajte ich do rúry dosušiť na 8 - 10 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto nasekaných orechov môžete siahnuť i po kúskoch čokolády alebo nahrubo zomletých zrnkách kávy. Dobre vysušené sucháre môžete skladovať v zavretej dóze aj niekoľko týždňov.


Panna cotta s espressom a hruškami
Suroviny na 2 - 4 porcie

  • 80 ml silného espressa
  • 75 g práškového cukru
  • väčšia hruška
  • 2 ČL práškovej želatíny
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml smotany
  • 60 g hnedého cukru
  • vanilková aróma

Espresso zahrejte v rajnici spolu s cukrom. Pridajte na štvrtinky alebo plátky pokrájané hrušky a varte približne 10 minút. Hrušky potom uložte do stredu misiek alebo formičiek a zalejte espresso omáčkou. Želatínu rozmiešajte v mlieku. Po krátkom napučaní prilejte do mlieka smotanu, cukor a vanilkovú arómu. Celú zmes zahrievajte, kým sa cukor a želatína nerozpustia. Želatína nesmie nikdy prevrieť. Hotovou zmesou zalejte hrušky vo formičkách a dajte na niekoľko hodín do chladu stuhnúť. Pred servírovaním panna cottu vyklopte na hlboký tanier.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Z tohto množstva pripravíte dve väčšie alebo štyri menšie porcie. Ak máte viac času a skúseností vanilkovú arómu vymeňte za pravú vanilku.


Spazzacamino - kávový zmrzlinový pohár
Suroviny na 4 porcie

  • 4 mandľové alebo kávové sušienky
  • 4 PL škótskej whisky
  • vanilková zmrzlina
  • 100 ml silného espressa
  • mletá škorica
  • nastrúhaná čokoláda

Na dno štyroch zmrzlinových pohárov vložte mandľové alebo kávové sušienky. Každú sušienky polejte lyžicou whisky a pohár doložte dvoma až tromi kopčekmi zmrzliny. Pripravte silné espresso prípadne silnú instantnú kávu a rovnomerne ňou polejte zmrzliny v pohári. Rýchlo dozdobte mletou škoricou a strúhanou čokoládou a servírujte. Dezert najlepšie chutí s domácou zmrzlinou.

Tip: Spazzacamino je obdobou talianskeho osviežujúceho kávového dezertu – affogato, ktorý sa podáva s vínom marsala. Ak sa vám zdá spojenie kávy a whisky prisilné, môžete ju nahradiť mandľovým likérom, sherry alebo portským vínom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Domáca tiramisu torta
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 6 PL horúcej vody
  • 200 g polohrubej múky
  • ČL prášku do pečiva
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy

Na krém:

  • 5 vajíčok
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 500 g mascarpone

Na potretie:

  • šálka silného espressa
  • 0,5 cl koňaku, whisky alebo likéru
  • kakao na posypanie

Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. V druhej miske vyšľahajte žĺtky s cukrom, horúcou vodou a múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte do tortovej formy a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 - 30 minút. Hotový korpus nechajte vychladnúť a prekrojte. Na krém vyšľahajte bielky dotuha a odložte bokom. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, postupne primiešavajte mascarpone a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Krém odložte do chladničky. Pripravte silné espresso a vmiešajte do neho koňak alebo likér podľa chuti. Spodný plát korpusu pofŕkajte rovnomerne polovicou kávy a potrite hrubšou vrstvou krému. Povrch jemne posypte kakaom. Na krém položte druhý plát korpusu a postup opakujte. Podľa chuti a zvyšného krému môžete potrieť i boky torty. Nakoniec tortu dozdobte kakaom. Prípadne nastrúhanou čokoládou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

triclate_torta.jpg torta_vajecnyliker.jpg torta_cokoladova.jpg
Triclate torta Torta s vaječným likérom Torta Black&White

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 754
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 643
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 431
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 824
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 639
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 289
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu