Dezerty s vôňou kávy

Nepijete kávu a predsa tajne milujete jej chuť a arómu? Prijmite naše pozvanie na kávu, ktorá môže byť aj celkom milým a sladkým prekvapením.

(Zdroj: Isifa)

Orieškovo-kávová torta
Suroviny na viac surovín

Na cesto:

  • 7 bielkov
  • 270 g práškového cukru
  • 100 g najemno pomletých orechov
  • 110 g polohrubej múky
  • štipka prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Na krém:

  • 8 žĺtok
  • 140 g práškového cukru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 40 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 ml precedenej silnej čiernej kávy

Na polevu:

  • bielok
  • 100 g práškového cukru
  • ČL vody
  • ČL instantnej kávy

Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, pridajte cukor a nakoniec zapracujte vareškou mleté orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vylejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na 30 minút. Hotový korpusy nechajte vychladnúť. Žĺtky, cukor, smotanu a múku miešajte nad parou, kým nevznikne hustá kaša. Maslo vymiešajte dohladka a postupne doň prišľahávajte polovychladnutú kašu a precedenú silnú kávu. Krémom potrite celý alebo na dve až tri časti prekrojený korpus. Nakoniec pripravte z vyšľahaného bielka, cukru, vody a instantnej kávy polevu a pofŕkajte ňou povrch torty. Pred servírovaním tortu dozdobte zrnkami kávy alebo mandľovými lupienkami.

Tip: Chuť kávy v kréme ešte zvýrazníte, ak ju neprecedíte, ale primiešate do krému aj kávovú usadeninu. Korpus môžete pripraviť i biely, ak namiesto kakaa a orechov navážite rovnaké množstvo strúhaného kokosu.


Kapučínové sucháre
Suroviny na viac porcií

  • 320 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g hnedého cukru alebo melasy
  • 2 ČL instantnej kávy
  • 2 ČL instantného kapučína
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 3 vajíčka
  • 2 PL oleja
  • 30 ml mlieka
  • hrsť nasekaných orechov

Rúru predhrejte na 175 stupňov. V miske zmiešajte všetky tekuté suroviny a potom pridajte všetky suché suroviny okrem orechov. Rukami vypracujte cesto podobné medovníkovému. Nakoniec do cesta rovnomerne zapracujte nasekané orechy, rozdeľte ho na dve časti a z každej vytvarujte akoby podlhovastú bagetu alebo knedľu. Vytvarované ich preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 25 - 30 minút. Upečené cesto nechajte na mriežke vychladnúť a potom ho ostrým alebo zúbkovaným nožom na chlieb narežte zošikma na sucháre hrubé 1 centimeter. Tie naukladajte opäť na plech a dajte ich do rúry dosušiť na 8 - 10 minút.

Tip: Namiesto nasekaných orechov môžete siahnuť i po kúskoch čokolády alebo nahrubo zomletých zrnkách kávy. Dobre vysušené sucháre môžete skladovať v zavretej dóze aj niekoľko týždňov.


Panna cotta s espressom a hruškami
Suroviny na 2 - 4 porcie

  • 80 ml silného espressa
  • 75 g práškového cukru
  • väčšia hruška
  • 2 ČL práškovej želatíny
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml smotany
  • 60 g hnedého cukru
  • vanilková aróma

Espresso zahrejte v rajnici spolu s cukrom. Pridajte na štvrtinky alebo plátky pokrájané hrušky a varte približne 10 minút. Hrušky potom uložte do stredu misiek alebo formičiek a zalejte espresso omáčkou. Želatínu rozmiešajte v mlieku. Po krátkom napučaní prilejte do mlieka smotanu, cukor a vanilkovú arómu. Celú zmes zahrievajte, kým sa cukor a želatína nerozpustia. Želatína nesmie nikdy prevrieť. Hotovou zmesou zalejte hrušky vo formičkách a dajte na niekoľko hodín do chladu stuhnúť. Pred servírovaním panna cottu vyklopte na hlboký tanier.

Tip: Z tohto množstva pripravíte dve väčšie alebo štyri menšie porcie. Ak máte viac času a skúseností vanilkovú arómu vymeňte za pravú vanilku.


Spazzacamino - kávový zmrzlinový pohár
Suroviny na 4 porcie

  • 4 mandľové alebo kávové sušienky
  • 4 PL škótskej whisky
  • vanilková zmrzlina
  • 100 ml silného espressa
  • mletá škorica
  • nastrúhaná čokoláda

Na dno štyroch zmrzlinových pohárov vložte mandľové alebo kávové sušienky. Každú sušienky polejte lyžicou whisky a pohár doložte dvoma až tromi kopčekmi zmrzliny. Pripravte silné espresso prípadne silnú instantnú kávu a rovnomerne ňou polejte zmrzliny v pohári. Rýchlo dozdobte mletou škoricou a strúhanou čokoládou a servírujte. Dezert najlepšie chutí s domácou zmrzlinou.

Tip: Spazzacamino je obdobou talianskeho osviežujúceho kávového dezertu – affogato, ktorý sa podáva s vínom marsala. Ak sa vám zdá spojenie kávy a whisky prisilné, môžete ju nahradiť mandľovým likérom, sherry alebo portským vínom.


Domáca tiramisu torta
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 6 PL horúcej vody
  • 200 g polohrubej múky
  • ČL prášku do pečiva
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy

Na krém:

  • 5 vajíčok
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 500 g mascarpone

Na potretie:

  • šálka silného espressa
  • 0,5 cl koňaku, whisky alebo likéru
  • kakao na posypanie

Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. V druhej miske vyšľahajte žĺtky s cukrom, horúcou vodou a múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte do tortovej formy a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 - 30 minút. Hotový korpus nechajte vychladnúť a prekrojte. Na krém vyšľahajte bielky dotuha a odložte bokom. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, postupne primiešavajte mascarpone a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Krém odložte do chladničky. Pripravte silné espresso a vmiešajte do neho koňak alebo likér podľa chuti. Spodný plát korpusu pofŕkajte rovnomerne polovicou kávy a potrite hrubšou vrstvou krému. Povrch jemne posypte kakaom. Na krém položte druhý plát korpusu a postup opakujte. Podľa chuti a zvyšného krému môžete potrieť i boky torty. Nakoniec tortu dozdobte kakaom. Prípadne nastrúhanou čokoládou.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

triclate_torta.jpg torta_vajecnyliker.jpg torta_cokoladova.jpg
Triclate torta Torta s vaječným likérom Torta Black&White

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  5. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  6. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  7. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  8. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  9. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  10. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  1. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  2. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Noerr advised on WebSupport deal
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  7. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  8. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  9. eKasa prichádza na Slovensko
  10. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 391
  2. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 14 013
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 12 745
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 683
  5. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 992
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 343
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 684
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 3 425
  10. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 2 635

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Čo sa pýtať Šefčoviča

Vo volebnom štábe sa zrejme spoľahli, že veľká časť Slovenska vôbec nepochopila, o čom boli kuciakovské protesty.

DOMOV

Lubyová prežila hlasovanie o dôvere, zostáva ministerkou

Za jej odvolanie hlasovalo iba 43 poslancov zo 105 prítomných.

Píše Marek Maďarič

Poslanci ukázali neúctu, inak sa to vysvetliť nedá (píše Marek Maďarič)

Je drzosť hovoriť, že toto je normálne.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Takto končí politika identity

Krach izraelského summitu V4 je príznačný.

Neprehliadnite tiež

Ako sa s partnerom rozprávať o psychických problémoch?

Svoj psychický stav by ste nemali tajiť.

Ilustračné foto.
Martha Gellhornová a Ernest Hemingway
Ilustračné foto.

Mejkap do práce: Ako ho zvládnuť rýchlo a jednoducho

Zjednodušte si život a každodennú rannú rutinu.

Oľga Beständigová: Som silná, aj keď som podľahla závislosti

Úspešná krasokorčuliarka rozpráva o tanci na ľade aj o bulímii.