Orieškovo-kávová torta
Suroviny na viac surovín
Na cesto:
- 7 bielkov
- 270 g práškového cukru
- 100 g najemno pomletých orechov
- 110 g polohrubej múky
- štipka prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy
Na krém:
- 8 žĺtok
- 140 g práškového cukru
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 40 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 ml precedenej silnej čiernej kávy
Na polevu:
- bielok
- 100 g práškového cukru
- ČL vody
- ČL instantnej kávy
Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, pridajte cukor a nakoniec zapracujte vareškou mleté orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vylejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na 30 minút. Hotový korpusy nechajte vychladnúť. Žĺtky, cukor, smotanu a múku miešajte nad parou, kým nevznikne hustá kaša. Maslo vymiešajte dohladka a postupne doň prišľahávajte polovychladnutú kašu a precedenú silnú kávu. Krémom potrite celý alebo na dve až tri časti prekrojený korpus. Nakoniec pripravte z vyšľahaného bielka, cukru, vody a instantnej kávy polevu a pofŕkajte ňou povrch torty. Pred servírovaním tortu dozdobte zrnkami kávy alebo mandľovými lupienkami.
Tip: Chuť kávy v kréme ešte zvýrazníte, ak ju neprecedíte, ale primiešate do krému aj kávovú usadeninu. Korpus môžete pripraviť i biely, ak namiesto kakaa a orechov navážite rovnaké množstvo strúhaného kokosu.
Kapučínové sucháre
Suroviny na viac porcií
- 320 g hladkej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 50 g hnedého cukru alebo melasy
- 2 ČL instantnej kávy
- 2 ČL instantného kapučína
- 1 ČL jedlej sódy
- 3 vajíčka
- 2 PL oleja
- 30 ml mlieka
- hrsť nasekaných orechov
Rúru predhrejte na 175 stupňov. V miske zmiešajte všetky tekuté suroviny a potom pridajte všetky suché suroviny okrem orechov. Rukami vypracujte cesto podobné medovníkovému. Nakoniec do cesta rovnomerne zapracujte nasekané orechy, rozdeľte ho na dve časti a z každej vytvarujte akoby podlhovastú bagetu alebo knedľu. Vytvarované ich preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 25 - 30 minút. Upečené cesto nechajte na mriežke vychladnúť a potom ho ostrým alebo zúbkovaným nožom na chlieb narežte zošikma na sucháre hrubé 1 centimeter. Tie naukladajte opäť na plech a dajte ich do rúry dosušiť na 8 - 10 minút.
Tip: Namiesto nasekaných orechov môžete siahnuť i po kúskoch čokolády alebo nahrubo zomletých zrnkách kávy. Dobre vysušené sucháre môžete skladovať v zavretej dóze aj niekoľko týždňov.
Panna cotta s espressom a hruškami
Suroviny na 2 - 4 porcie
- 80 ml silného espressa
- 75 g práškového cukru
- väčšia hruška
- 2 ČL práškovej želatíny
- 250 ml mlieka
- 250 ml smotany
- 60 g hnedého cukru
- vanilková aróma
Espresso zahrejte v rajnici spolu s cukrom. Pridajte na štvrtinky alebo plátky pokrájané hrušky a varte približne 10 minút. Hrušky potom uložte do stredu misiek alebo formičiek a zalejte espresso omáčkou. Želatínu rozmiešajte v mlieku. Po krátkom napučaní prilejte do mlieka smotanu, cukor a vanilkovú arómu. Celú zmes zahrievajte, kým sa cukor a želatína nerozpustia. Želatína nesmie nikdy prevrieť. Hotovou zmesou zalejte hrušky vo formičkách a dajte na niekoľko hodín do chladu stuhnúť. Pred servírovaním panna cottu vyklopte na hlboký tanier.
Tip: Z tohto množstva pripravíte dve väčšie alebo štyri menšie porcie. Ak máte viac času a skúseností vanilkovú arómu vymeňte za pravú vanilku.
Spazzacamino - kávový zmrzlinový pohár
Suroviny na 4 porcie
- 4 mandľové alebo kávové sušienky
- 4 PL škótskej whisky
- vanilková zmrzlina
- 100 ml silného espressa
- mletá škorica
- nastrúhaná čokoláda
Na dno štyroch zmrzlinových pohárov vložte mandľové alebo kávové sušienky. Každú sušienky polejte lyžicou whisky a pohár doložte dvoma až tromi kopčekmi zmrzliny. Pripravte silné espresso prípadne silnú instantnú kávu a rovnomerne ňou polejte zmrzliny v pohári. Rýchlo dozdobte mletou škoricou a strúhanou čokoládou a servírujte. Dezert najlepšie chutí s domácou zmrzlinou.
Tip: Spazzacamino je obdobou talianskeho osviežujúceho kávového dezertu – affogato, ktorý sa podáva s vínom marsala. Ak sa vám zdá spojenie kávy a whisky prisilné, môžete ju nahradiť mandľovým likérom, sherry alebo portským vínom.
Domáca tiramisu torta
Suroviny na viac porcií
Na cesto:
- 4 vajíčka
- 200 g kryštálového cukru
- 6 PL horúcej vody
- 200 g polohrubej múky
- ČL prášku do pečiva
- tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy
Na krém:
- 5 vajíčok
- 5 PL kryštálového cukru
- 500 g mascarpone
Na potretie:
- šálka silného espressa
- 0,5 cl koňaku, whisky alebo likéru
- kakao na posypanie
Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. V druhej miske vyšľahajte žĺtky s cukrom, horúcou vodou a múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte do tortovej formy a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 - 30 minút. Hotový korpus nechajte vychladnúť a prekrojte. Na krém vyšľahajte bielky dotuha a odložte bokom. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, postupne primiešavajte mascarpone a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Krém odložte do chladničky. Pripravte silné espresso a vmiešajte do neho koňak alebo likér podľa chuti. Spodný plát korpusu pofŕkajte rovnomerne polovicou kávy a potrite hrubšou vrstvou krému. Povrch jemne posypte kakaom. Na krém položte druhý plát korpusu a postup opakujte. Podľa chuti a zvyšného krému môžete potrieť i boky torty. Nakoniec tortu dozdobte kakaom. Prípadne nastrúhanou čokoládou.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk
Autor: mag