Dezerty s vôňou kávy

Nepijete kávu a predsa tajne milujete jej chuť a arómu? Prijmite naše pozvanie na kávu, ktorá môže byť aj celkom milým a sladkým prekvapením.

(Zdroj: Isifa)

Orieškovo-kávová torta
Suroviny na viac surovín

Na cesto:

  • 7 bielkov
  • 270 g práškového cukru
  • 100 g najemno pomletých orechov
  • 110 g polohrubej múky
  • štipka prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Na krém:

  • 8 žĺtok
  • 140 g práškového cukru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 40 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 ml precedenej silnej čiernej kávy

Na polevu:

  • bielok
  • 100 g práškového cukru
  • ČL vody
  • ČL instantnej kávy

Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, pridajte cukor a nakoniec zapracujte vareškou mleté orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vylejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na 30 minút. Hotový korpusy nechajte vychladnúť. Žĺtky, cukor, smotanu a múku miešajte nad parou, kým nevznikne hustá kaša. Maslo vymiešajte dohladka a postupne doň prišľahávajte polovychladnutú kašu a precedenú silnú kávu. Krémom potrite celý alebo na dve až tri časti prekrojený korpus. Nakoniec pripravte z vyšľahaného bielka, cukru, vody a instantnej kávy polevu a pofŕkajte ňou povrch torty. Pred servírovaním tortu dozdobte zrnkami kávy alebo mandľovými lupienkami.

Tip: Chuť kávy v kréme ešte zvýrazníte, ak ju neprecedíte, ale primiešate do krému aj kávovú usadeninu. Korpus môžete pripraviť i biely, ak namiesto kakaa a orechov navážite rovnaké množstvo strúhaného kokosu.


Kapučínové sucháre
Suroviny na viac porcií

  • 320 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g hnedého cukru alebo melasy
  • 2 ČL instantnej kávy
  • 2 ČL instantného kapučína
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 3 vajíčka
  • 2 PL oleja
  • 30 ml mlieka
  • hrsť nasekaných orechov

Rúru predhrejte na 175 stupňov. V miske zmiešajte všetky tekuté suroviny a potom pridajte všetky suché suroviny okrem orechov. Rukami vypracujte cesto podobné medovníkovému. Nakoniec do cesta rovnomerne zapracujte nasekané orechy, rozdeľte ho na dve časti a z každej vytvarujte akoby podlhovastú bagetu alebo knedľu. Vytvarované ich preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 25 - 30 minút. Upečené cesto nechajte na mriežke vychladnúť a potom ho ostrým alebo zúbkovaným nožom na chlieb narežte zošikma na sucháre hrubé 1 centimeter. Tie naukladajte opäť na plech a dajte ich do rúry dosušiť na 8 - 10 minút.

Tip: Namiesto nasekaných orechov môžete siahnuť i po kúskoch čokolády alebo nahrubo zomletých zrnkách kávy. Dobre vysušené sucháre môžete skladovať v zavretej dóze aj niekoľko týždňov.


Panna cotta s espressom a hruškami
Suroviny na 2 - 4 porcie

  • 80 ml silného espressa
  • 75 g práškového cukru
  • väčšia hruška
  • 2 ČL práškovej želatíny
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml smotany
  • 60 g hnedého cukru
  • vanilková aróma

Espresso zahrejte v rajnici spolu s cukrom. Pridajte na štvrtinky alebo plátky pokrájané hrušky a varte približne 10 minút. Hrušky potom uložte do stredu misiek alebo formičiek a zalejte espresso omáčkou. Želatínu rozmiešajte v mlieku. Po krátkom napučaní prilejte do mlieka smotanu, cukor a vanilkovú arómu. Celú zmes zahrievajte, kým sa cukor a želatína nerozpustia. Želatína nesmie nikdy prevrieť. Hotovou zmesou zalejte hrušky vo formičkách a dajte na niekoľko hodín do chladu stuhnúť. Pred servírovaním panna cottu vyklopte na hlboký tanier.

Tip: Z tohto množstva pripravíte dve väčšie alebo štyri menšie porcie. Ak máte viac času a skúseností vanilkovú arómu vymeňte za pravú vanilku.


Spazzacamino - kávový zmrzlinový pohár
Suroviny na 4 porcie

  • 4 mandľové alebo kávové sušienky
  • 4 PL škótskej whisky
  • vanilková zmrzlina
  • 100 ml silného espressa
  • mletá škorica
  • nastrúhaná čokoláda

Na dno štyroch zmrzlinových pohárov vložte mandľové alebo kávové sušienky. Každú sušienky polejte lyžicou whisky a pohár doložte dvoma až tromi kopčekmi zmrzliny. Pripravte silné espresso prípadne silnú instantnú kávu a rovnomerne ňou polejte zmrzliny v pohári. Rýchlo dozdobte mletou škoricou a strúhanou čokoládou a servírujte. Dezert najlepšie chutí s domácou zmrzlinou.

Tip: Spazzacamino je obdobou talianskeho osviežujúceho kávového dezertu – affogato, ktorý sa podáva s vínom marsala. Ak sa vám zdá spojenie kávy a whisky prisilné, môžete ju nahradiť mandľovým likérom, sherry alebo portským vínom.


Domáca tiramisu torta
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 6 PL horúcej vody
  • 200 g polohrubej múky
  • ČL prášku do pečiva
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy

Na krém:

  • 5 vajíčok
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 500 g mascarpone

Na potretie:

  • šálka silného espressa
  • 0,5 cl koňaku, whisky alebo likéru
  • kakao na posypanie

Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. V druhej miske vyšľahajte žĺtky s cukrom, horúcou vodou a múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte do tortovej formy a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 - 30 minút. Hotový korpus nechajte vychladnúť a prekrojte. Na krém vyšľahajte bielky dotuha a odložte bokom. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, postupne primiešavajte mascarpone a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Krém odložte do chladničky. Pripravte silné espresso a vmiešajte do neho koňak alebo likér podľa chuti. Spodný plát korpusu pofŕkajte rovnomerne polovicou kávy a potrite hrubšou vrstvou krému. Povrch jemne posypte kakaom. Na krém položte druhý plát korpusu a postup opakujte. Podľa chuti a zvyšného krému môžete potrieť i boky torty. Nakoniec tortu dozdobte kakaom. Prípadne nastrúhanou čokoládou.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

triclate_torta.jpg torta_vajecnyliker.jpg torta_cokoladova.jpg
Triclate torta Torta s vaječným likérom Torta Black&White

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 27 551
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 927
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 807
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 876
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 706
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 433
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 392
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 326
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 111
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 973

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Obľúbenejší ako Maradona v Neapole nikto nebol. Hamšík dokázal nevídanú vec

Slovák Marek Hamšík vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu.

SVET

Brexit pokračuje. Druhá fáza môže skončiť aj referendom

Začínajú najväčšie obchodné rokovania histórie.

KOMENTÁRE

Pointou lyžovačky nie je obrat vlekárov

Keby sa Smer držal v týchto limitoch, žili by sme v šťastnej krajine.

EKONOMIKA

Premiér Fico otáča, odchod do penzie má dostať strop

V roku 2012 štát nastavil vek odchodu do dôchodku na strednú dĺžku dožitia.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.