SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Dezerty s vôňou kávy

Nepijete kávu a predsa tajne milujete jej chuť a arómu? Prijmite naše pozvanie na kávu, ktorá môže byť aj celkom milým a sladkým prekvapením.

(Zdroj: Isifa)

Orieškovo-kávová torta
Suroviny na viac surovín

Na cesto:

  • 7 bielkov
  • 270 g práškového cukru
  • 100 g najemno pomletých orechov
  • 110 g polohrubej múky
  • štipka prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Na krém:

  • 8 žĺtok
  • 140 g práškového cukru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 40 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 ml precedenej silnej čiernej kávy

Na polevu:

  • bielok
  • 100 g práškového cukru
  • ČL vody
  • ČL instantnej kávy

Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, pridajte cukor a nakoniec zapracujte vareškou mleté orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vylejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov na 30 minút. Hotový korpusy nechajte vychladnúť. Žĺtky, cukor, smotanu a múku miešajte nad parou, kým nevznikne hustá kaša. Maslo vymiešajte dohladka a postupne doň prišľahávajte polovychladnutú kašu a precedenú silnú kávu. Krémom potrite celý alebo na dve až tri časti prekrojený korpus. Nakoniec pripravte z vyšľahaného bielka, cukru, vody a instantnej kávy polevu a pofŕkajte ňou povrch torty. Pred servírovaním tortu dozdobte zrnkami kávy alebo mandľovými lupienkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Chuť kávy v kréme ešte zvýrazníte, ak ju neprecedíte, ale primiešate do krému aj kávovú usadeninu. Korpus môžete pripraviť i biely, ak namiesto kakaa a orechov navážite rovnaké množstvo strúhaného kokosu.


Kapučínové sucháre
Suroviny na viac porcií

  • 320 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g hnedého cukru alebo melasy
  • 2 ČL instantnej kávy
  • 2 ČL instantného kapučína
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 3 vajíčka
  • 2 PL oleja
  • 30 ml mlieka
  • hrsť nasekaných orechov

Rúru predhrejte na 175 stupňov. V miske zmiešajte všetky tekuté suroviny a potom pridajte všetky suché suroviny okrem orechov. Rukami vypracujte cesto podobné medovníkovému. Nakoniec do cesta rovnomerne zapracujte nasekané orechy, rozdeľte ho na dve časti a z každej vytvarujte akoby podlhovastú bagetu alebo knedľu. Vytvarované ich preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 25 - 30 minút. Upečené cesto nechajte na mriežke vychladnúť a potom ho ostrým alebo zúbkovaným nožom na chlieb narežte zošikma na sucháre hrubé 1 centimeter. Tie naukladajte opäť na plech a dajte ich do rúry dosušiť na 8 - 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Namiesto nasekaných orechov môžete siahnuť i po kúskoch čokolády alebo nahrubo zomletých zrnkách kávy. Dobre vysušené sucháre môžete skladovať v zavretej dóze aj niekoľko týždňov.


Panna cotta s espressom a hruškami
Suroviny na 2 - 4 porcie

  • 80 ml silného espressa
  • 75 g práškového cukru
  • väčšia hruška
  • 2 ČL práškovej želatíny
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml smotany
  • 60 g hnedého cukru
  • vanilková aróma

Espresso zahrejte v rajnici spolu s cukrom. Pridajte na štvrtinky alebo plátky pokrájané hrušky a varte približne 10 minút. Hrušky potom uložte do stredu misiek alebo formičiek a zalejte espresso omáčkou. Želatínu rozmiešajte v mlieku. Po krátkom napučaní prilejte do mlieka smotanu, cukor a vanilkovú arómu. Celú zmes zahrievajte, kým sa cukor a želatína nerozpustia. Želatína nesmie nikdy prevrieť. Hotovou zmesou zalejte hrušky vo formičkách a dajte na niekoľko hodín do chladu stuhnúť. Pred servírovaním panna cottu vyklopte na hlboký tanier.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Z tohto množstva pripravíte dve väčšie alebo štyri menšie porcie. Ak máte viac času a skúseností vanilkovú arómu vymeňte za pravú vanilku.


Spazzacamino - kávový zmrzlinový pohár
Suroviny na 4 porcie

  • 4 mandľové alebo kávové sušienky
  • 4 PL škótskej whisky
  • vanilková zmrzlina
  • 100 ml silného espressa
  • mletá škorica
  • nastrúhaná čokoláda

Na dno štyroch zmrzlinových pohárov vložte mandľové alebo kávové sušienky. Každú sušienky polejte lyžicou whisky a pohár doložte dvoma až tromi kopčekmi zmrzliny. Pripravte silné espresso prípadne silnú instantnú kávu a rovnomerne ňou polejte zmrzliny v pohári. Rýchlo dozdobte mletou škoricou a strúhanou čokoládou a servírujte. Dezert najlepšie chutí s domácou zmrzlinou.

Tip: Spazzacamino je obdobou talianskeho osviežujúceho kávového dezertu – affogato, ktorý sa podáva s vínom marsala. Ak sa vám zdá spojenie kávy a whisky prisilné, môžete ju nahradiť mandľovým likérom, sherry alebo portským vínom.

Skryť Vypnúť reklamu

Domáca tiramisu torta
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 6 PL horúcej vody
  • 200 g polohrubej múky
  • ČL prášku do pečiva
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy

Na krém:

  • 5 vajíčok
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 500 g mascarpone

Na potretie:

  • šálka silného espressa
  • 0,5 cl koňaku, whisky alebo likéru
  • kakao na posypanie

Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. V druhej miske vyšľahajte žĺtky s cukrom, horúcou vodou a múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte do tortovej formy a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 - 30 minút. Hotový korpus nechajte vychladnúť a prekrojte. Na krém vyšľahajte bielky dotuha a odložte bokom. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, postupne primiešavajte mascarpone a nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov. Krém odložte do chladničky. Pripravte silné espresso a vmiešajte do neho koňak alebo likér podľa chuti. Spodný plát korpusu pofŕkajte rovnomerne polovicou kávy a potrite hrubšou vrstvou krému. Povrch jemne posypte kakaom. Na krém položte druhý plát korpusu a postup opakujte. Podľa chuti a zvyšného krému môžete potrieť i boky torty. Nakoniec tortu dozdobte kakaom. Prípadne nastrúhanou čokoládou.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

triclate_torta.jpg torta_vajecnyliker.jpg torta_cokoladova.jpg
Triclate torta Torta s vaječným likérom Torta Black&White

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 639
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 459
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 14 288
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 676
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 913
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 115
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 024
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 580
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 485
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 316
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Plošné testovanie bude, od soboty platí zákaz vychádzania (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Igor Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Bödörovi blízka firma ťažila z obrovských štátnych zákaziek. Okolnosti sú podozrivé

Jej partnerom boli známi stavbári.

Norbert Bödör.