Domáca paštéta
Suroviny na 4 porcie
- 200 g kuracích pečení
- 1 menšia cibuľa
- 100 g kuracích pŕs
- 150 ml šľahačkovej smotany
- 150 g masla alebo masti
- 25 ml koňaku
- mandle
- soľ, mleté čierne korenie
- nastrúhaný muškátový oriešok
- sušený rozmarín
Kuracie pečienky a mäso umyte, dočistite, pokrájajte a vložte na chvíľku do mrazničky. Cibuľu pokrájajte na malé kocky a orestujte na polovici masla, na konci opekania pridajte nasekané mandle a odstavte. Stuhnuté pečienky a mäso najemno rozmixujte v robote. Pridajte koňak, soľ, korenie, muškátový oriešok, sušený rozmarín, vychladnutú cibuľu s mandľami a nakoniec prilejte šľahačku. Premixujte a vzniknutú hladkú hmotu preložte do maslom vymastených zapekacích mištičiek. Misky zakryte pokrievkou alebo alobalom, naukladajte do hlbokého plechu s vodou a vložte do rúry predhriatej na 175 stupňov. Pečte 50 – 60 minút. Paštétu nechajte vychladnúť a potom ju zalejte troškou roztopeného masla alebo masti a dozdobte sušeným jablkom alebo bobkovým listom. Servírujte na čerstvom alebo na opekanom chlebe spolu s kyslými uhorkami alebo figami podľa chuti.
Tip: V jesennej sezóne môžete kuracie pečienky nahradiť za kačacie a husacie, práve tie dodajú paštéte silnejšiu a jemnejšiu chuť zároveň. Ak chcete, aby bola paštéta ešte jemnejšia, namočte pečienky na niekoľko hodín do mlieka.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk