PRE ŠIKOVNÉ RUKY

Oživte svoje kuchynské dózy. Upečte im etikety!

Ide o veľmi jednoduchý a efektný spôsob, ako okrášliť zaváraninové fľaše, dózy na kávu či cukor a zároveň im dodať nostalgický vzhľad.

Postup na pečené etikety nám prezradila Michaela Búranová, ktorá sa vo svojom voľnom čase s obľúbou venuje renovovaniu a vytváraniu rôznych "stariniek".

Viac o tvorbe Michaely Búranovej si prečítate v článku Tvorím, teda som. Fotografie jej diel nájdete na Artmama.sk

Pečené etikety

Potrebujeme:

  • kancelársky papier

  • nožnice

  • čierny čaj alebo kávu

  • plech

  • lepidlo (na servítkovú techniku alebo akékoľvek lepidlo vhodné na papier)

  • tenší štetec

  • dózu

Potrebujeme

Postup:

Najprv si uvaríme čaj, najlepšie čierny, ale postačí aj káva. Rúru zahrejeme na 200 °C. Na kancelársky papier si vytlačíme motív - etiketu, ktorú si zvládne každá gazdinka vytvoriť aj sama.

02etiketa.jpg

Vystrihnutý motív namočíme na chvíľu do čaju.

03caj.jpg

Etiketu uložíme na plech, kde ju môžeme ešte "zašpiniť" zrnkami kávy. Potom vložíme do vyhriatej rúry približne na tri až päť minút, kým nebude papier suchý. Čím dlhšie necháme etiketu v rúre, tým bude hnedšia a teda získa "starší" nádych.

04napekaci.jpg

Po piatich minútach sa môžeme tešiť z pečenej etikety. Zozadu ju jemne po celej ploche natrieme lepidlom.

06lepidlo.jpg

Priložíme na dózu a popritláčame, aby sme vytlačili prebytočné lepidlo. Potom utrieme.

07pritlacanie.jpg

Na záver môžeme ešte pretrieť etiketu lepidlom aj zvrchu, bude vďaka tomu odolnejšia.

08hotovo.jpg

Náš tip: Dózy od kávy môžeme zbaviť pôvodných etikiet tak, že ich na pár minút ponoríme do vody. Ak lepidlo nezíde dolu spolu s etiketou, odstránime ho riedidlom.

Výber z tvorby Michaely Búranovej

((galeria))

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 054
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 289
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 557
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 199
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 792
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 381
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 034
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 513
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 809
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 682

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.