SME

Mleté mäso pre každého

Pochúťky z mletého mäsa sú ako príbehy Tisíc a jednej noci. Vždy iné a predsa rovnako lákavé a zaujímavé...

(Zdroj: Isifa)

Hamburgery nielen pre deti

Suroviny na 4 porcie

  • 450 g mletého bravčového mäsa
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • soľ, mleté černe korenie
  • 1 cibuľa
  • 50 g nastrúhanej mrkvy
  • 50 g sterilizovaného hrášku
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • olej
  • 4 žemle
  • 4 plátky tvrdého syra
  • 4 listy zeleného šalátu

Do misky vložte mleté mäso, worcesterskú omáčku, soľ a korenie. Rukami spracovávajte, kým sa mäso akoby „nerozbije“. Pridajte veľmi nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a odkvapkaný hrášok a kukuricu. Dobre premiešajte a odložte do chladu aspoň na 30 minút odstáť. Z hmoty tvarujte hrubšie okrúhle hamburgery, ktoré opečte na troške oleja v grilovacej panvici z obidvoch strán. Servírujte v žemli, ktorej vnútro môžete opiecť, dozdobené podľa chuti syrom, plátkami zeleniny a dresingmi podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa bojíte, že sa budú hamburgery pri pečení rozpadať, vmiešajte do mäsa jedno vajíčko a trochu strúhanky. Pravé hamburgery sú však zásadne z čistého mäsa.


Paradajková polievka s mäsovými guľkami
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na mäsové guľky:

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 vajíčko
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 150 g nastrúhaného parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej na vymazanie plechu

Na paradajkovú polievku:

  • 2 PL olivového oleja
  • 2 x 400 g konzerva lúpaných paradajok
  • 300 ml paradajkovej šťavy alebo pretlaku
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvá bazalka

V miske zmiešajte mleté mäso, vajíčko, prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, najemno nastrúhaný parmezán, soľ a mleté čierne korenie. Rukami dôkladne mieste a stláčajte mäsovú hmotu, aby sa spojila. Podľa potreby môžete pridať trošku strúhanky alebo hladkej múky, nie je to však potrebné. Z mäsovej hmoty tvarujte naolejovanými rukami malé guľky, podľa toho, či ich chcete chrumkavé, alebo hladké ich obaľte v strúhanke a naukladajte na vymastený plech a upečte dozlatista. Medzitým zahrejte olivový olej, pridajte paradajky z konzervy, paradajkovú šťavu, nechajte zovrieť a dochuťte cukrom, soľou a korením. Servírujte polievku spolu s mäsovými guľkami a čerstvým pečivom. Nič nepokazíte, ak túto hustú polievku naservírujete ako hlavný chod s cestovinou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak chcete zmeniť chuť polievky alebo omáčky namiesto čierneho korenia siahnite po voňavejšom novom alebo nastrúhanom muškátovom oriešku. Celkové servírovanie môžete doplniť o nastrúhaný parmezán.


Zapekané pastierske koláčiky
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 2 cibule
  • 2 PL oleja
  • 500 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
  • 2 mrkvy
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 200 ml silného vývaru
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • 200 ml červeného vína
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • plátok masla a trošku mlieka na pyré
  • maslo na vymastenie misiek

Zemiaky uvarte v šupke domäkka, nechajte ich vychladnúť a po ošúpaní z nich pripravte zemiakové pyré, spolu s maslom, mliekom a soľou. Cibuľu pokrájajte na kocky, opražte na oleji dozlatista, pridajte k nej mleté mäso a opekajte, kým mäso nezačne karamelizovať. Potom pridajte na kocky pokrájanú mrkvu, mrazený hrášok a po premiešaní mäsovú zmes zalejte vývarom, worcesterskou omáčkou a duste, kým sa šťava neodparí. Nakoniec pridajte k mäsu víno, paradajkový pretlak, soľ a korenie podľa chuti. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mäso rozdeľte do vymastených zapekacích mištičiek, naň navrstvite zemiakové pyré a pečte približne 30 – 40 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak chcete povrch zapečený do chrumkava, pyré na vrchu neuhládzajte. Môžete ho ešte viac zvlniť vidličkou. Pastiersky koláč môžete pripravovať i v jednej veľkej spoločnej miske. Pri jednotlivých porciách si však ušetríte trápenie pri servírovaní rozpadávajúcich sa kúskov.


Jednoduché voňavé kebaby
Suroviny na 4 porcie

  • 2 plátky masla
  • 1 cibuľa
  • 100 g šampiňónov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL mletého koriandra
  • 600 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
  • 1 vajíčko
  • nasekaná petržlenová vňať
  • nasekaný čerstvý koriander
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej
  • špajdle

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Na panvici rozohrejte maslo a opražte na ňom najemno pokrájanú cibuľu a šampiňóny. Pridajte prelisovaný cesnak, mletý koriander a odstavte bokom. V mise zmiešajte mleté mäso s vajíčkom, nasekanou vňaťou koriandra a petržlenu, pridajte vychladnutú cibuľovo-šampiňónovú zmes, soľ a korenie podľa chuti. Podľa potreby zahustite strúhankou. Všetko dobre premiešajte a naolejovanými rukami tvarujte do guliek. Tie napichujte na špajdle a naukladajte do olejom vymasteného plechu. Pečte približne 15 - 20 minút. Počas pečenia môžete kebaby otočiť. Hotové kebaby servírujte v pita chlebe alebo v žemli s jogurtovým dresingom či tzatziky omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Na zvýraznenie chuti môžete do kebabov pridať dve najemno nasekané čili papričky. Čerstvý koriander v kebaboch vynikne, môžete ho však nahradiť i mätou.


Mexické nachos
Suroviny na 4 porcie

  • 1 menšia cibuľa
  • olej
  • 500 g mletého chudého hovädzieho mäsa
  • 400 g konzerva červenej fazule v slanom náleve
  • 400 g konzerva sekaných paradajok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander
  • čili korenie
  • 1-2 balenie čipsov

Na panvici zahrejte trochu oleja, opečte na ňom do sklovita pokrájanú cibuľu, pridajte mäso a opekajte ho, kým nezhnedne. Pridajte scedené fazule, sekané paradajky, soľ, čierne korenie a trochu práškového alebo tekutého čili. Všetko dôkladne premiešajte a na pomalom plameni varte, kým sa prebytočná šťava neodparí. Nakoniec pridajte nasekané lístky koriandra. Servírujte hustý mäsový pokrm na nachos čipsoch. Jedlo môžete doplniť o pikantné alebo jemné salsy podľa toho, či ste zvolili syrové, kukuričné, alebo pálivé čipsy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Na jednotlivé porcie alebo celú naaranžovanú misu nastrúhajte tvrdý syr a dajte ich na chvíľku zapiecť do teplovzdušnej alebo mikrovlnnej rúry, kým sa syr krásne nerozpustí.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

falafel.jpgcevapcici.jpgfalosne_fasirky.png
FalafelČevapčičiFalošné fašírky

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 990
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 599
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 819
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 630
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 927
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 413
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 210
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 652
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 444
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 875
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 758
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 559
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu