Mleté mäso pre každého

Pochúťky z mletého mäsa sú ako príbehy Tisíc a jednej noci. Vždy iné a predsa rovnako lákavé a zaujímavé...

(Zdroj: Isifa)

Hamburgery nielen pre deti

Suroviny na 4 porcie

  • 450 g mletého bravčového mäsa
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • soľ, mleté černe korenie
  • 1 cibuľa
  • 50 g nastrúhanej mrkvy
  • 50 g sterilizovaného hrášku
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • olej
  • 4 žemle
  • 4 plátky tvrdého syra
  • 4 listy zeleného šalátu

Do misky vložte mleté mäso, worcesterskú omáčku, soľ a korenie. Rukami spracovávajte, kým sa mäso akoby „nerozbije“. Pridajte veľmi nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a odkvapkaný hrášok a kukuricu. Dobre premiešajte a odložte do chladu aspoň na 30 minút odstáť. Z hmoty tvarujte hrubšie okrúhle hamburgery, ktoré opečte na troške oleja v grilovacej panvici z obidvoch strán. Servírujte v žemli, ktorej vnútro môžete opiecť, dozdobené podľa chuti syrom, plátkami zeleniny a dresingmi podľa chuti.

Tip: Ak sa bojíte, že sa budú hamburgery pri pečení rozpadať, vmiešajte do mäsa jedno vajíčko a trochu strúhanky. Pravé hamburgery sú však zásadne z čistého mäsa.


Paradajková polievka s mäsovými guľkami
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na mäsové guľky:

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 vajíčko
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 150 g nastrúhaného parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej na vymazanie plechu

Na paradajkovú polievku:

  • 2 PL olivového oleja
  • 2 x 400 g konzerva lúpaných paradajok
  • 300 ml paradajkovej šťavy alebo pretlaku
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvá bazalka

V miske zmiešajte mleté mäso, vajíčko, prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, najemno nastrúhaný parmezán, soľ a mleté čierne korenie. Rukami dôkladne mieste a stláčajte mäsovú hmotu, aby sa spojila. Podľa potreby môžete pridať trošku strúhanky alebo hladkej múky, nie je to však potrebné. Z mäsovej hmoty tvarujte naolejovanými rukami malé guľky, podľa toho, či ich chcete chrumkavé, alebo hladké ich obaľte v strúhanke a naukladajte na vymastený plech a upečte dozlatista. Medzitým zahrejte olivový olej, pridajte paradajky z konzervy, paradajkovú šťavu, nechajte zovrieť a dochuťte cukrom, soľou a korením. Servírujte polievku spolu s mäsovými guľkami a čerstvým pečivom. Nič nepokazíte, ak túto hustú polievku naservírujete ako hlavný chod s cestovinou.

Tip: Ak chcete zmeniť chuť polievky alebo omáčky namiesto čierneho korenia siahnite po voňavejšom novom alebo nastrúhanom muškátovom oriešku. Celkové servírovanie môžete doplniť o nastrúhaný parmezán.


Zapekané pastierske koláčiky
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 2 cibule
  • 2 PL oleja
  • 500 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
  • 2 mrkvy
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 200 ml silného vývaru
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • 200 ml červeného vína
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • plátok masla a trošku mlieka na pyré
  • maslo na vymastenie misiek

Zemiaky uvarte v šupke domäkka, nechajte ich vychladnúť a po ošúpaní z nich pripravte zemiakové pyré, spolu s maslom, mliekom a soľou. Cibuľu pokrájajte na kocky, opražte na oleji dozlatista, pridajte k nej mleté mäso a opekajte, kým mäso nezačne karamelizovať. Potom pridajte na kocky pokrájanú mrkvu, mrazený hrášok a po premiešaní mäsovú zmes zalejte vývarom, worcesterskou omáčkou a duste, kým sa šťava neodparí. Nakoniec pridajte k mäsu víno, paradajkový pretlak, soľ a korenie podľa chuti. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mäso rozdeľte do vymastených zapekacích mištičiek, naň navrstvite zemiakové pyré a pečte približne 30 – 40 minút.

Tip: Ak chcete povrch zapečený do chrumkava, pyré na vrchu neuhládzajte. Môžete ho ešte viac zvlniť vidličkou. Pastiersky koláč môžete pripravovať i v jednej veľkej spoločnej miske. Pri jednotlivých porciách si však ušetríte trápenie pri servírovaní rozpadávajúcich sa kúskov.


Jednoduché voňavé kebaby
Suroviny na 4 porcie

  • 2 plátky masla
  • 1 cibuľa
  • 100 g šampiňónov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL mletého koriandra
  • 600 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
  • 1 vajíčko
  • nasekaná petržlenová vňať
  • nasekaný čerstvý koriander
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej
  • špajdle

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Na panvici rozohrejte maslo a opražte na ňom najemno pokrájanú cibuľu a šampiňóny. Pridajte prelisovaný cesnak, mletý koriander a odstavte bokom. V mise zmiešajte mleté mäso s vajíčkom, nasekanou vňaťou koriandra a petržlenu, pridajte vychladnutú cibuľovo-šampiňónovú zmes, soľ a korenie podľa chuti. Podľa potreby zahustite strúhankou. Všetko dobre premiešajte a naolejovanými rukami tvarujte do guliek. Tie napichujte na špajdle a naukladajte do olejom vymasteného plechu. Pečte približne 15 - 20 minút. Počas pečenia môžete kebaby otočiť. Hotové kebaby servírujte v pita chlebe alebo v žemli s jogurtovým dresingom či tzatziky omáčkou.

Tip: Na zvýraznenie chuti môžete do kebabov pridať dve najemno nasekané čili papričky. Čerstvý koriander v kebaboch vynikne, môžete ho však nahradiť i mätou.


Mexické nachos
Suroviny na 4 porcie

  • 1 menšia cibuľa
  • olej
  • 500 g mletého chudého hovädzieho mäsa
  • 400 g konzerva červenej fazule v slanom náleve
  • 400 g konzerva sekaných paradajok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander
  • čili korenie
  • 1-2 balenie čipsov

Na panvici zahrejte trochu oleja, opečte na ňom do sklovita pokrájanú cibuľu, pridajte mäso a opekajte ho, kým nezhnedne. Pridajte scedené fazule, sekané paradajky, soľ, čierne korenie a trochu práškového alebo tekutého čili. Všetko dôkladne premiešajte a na pomalom plameni varte, kým sa prebytočná šťava neodparí. Nakoniec pridajte nasekané lístky koriandra. Servírujte hustý mäsový pokrm na nachos čipsoch. Jedlo môžete doplniť o pikantné alebo jemné salsy podľa toho, či ste zvolili syrové, kukuričné, alebo pálivé čipsy.

Tip: Na jednotlivé porcie alebo celú naaranžovanú misu nastrúhajte tvrdý syr a dajte ich na chvíľku zapiecť do teplovzdušnej alebo mikrovlnnej rúry, kým sa syr krásne nerozpustí.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

falafel.jpg cevapcici.jpg falosne_fasirky.png
Falafel Čevapčiči Falošné fašírky

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  3. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  4. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  5. Zábavný aj sebavedomý
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  8. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  9. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  3. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  4. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  5. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  6. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  7. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  8. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  9. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  10. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 25 936
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 6 124
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 4 744
  4. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 4 166
  5. Zábavný aj sebavedomý 3 802
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 3 418
  7. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 354
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 166
  9. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 3 027
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 369

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Golfista, ktorý sa vzoprel Mečiarovi (profil Františka Gauliedera)

Minulý rok uplynulo 20 rokov odvtedy, ako parlament protiprávne zbavil Františka Gauliedera mandátu. Exposlanec v sobotu nadránom zomrel.

PLUS

Bezdomovec, ktorý pil drahé víno a 42-krát daroval krv

Štefan Karner žil osem rokov na ulici. Netradične.

NITRA

Bývalého poslanca parlamentu Gauliedera našli mŕtveho

Príčiny smrti vyšetruje polícia.

Neprehliadnite tiež

Desať osviežujúcich ananásových receptov pre váš sladký víkend

Ananás je vďačnou surovinou, ktorá dokonale pristane koláčom a tortám. Vyskúšajte niektorý z receptov počas voľných dní.

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Jarné upratovanie v tele: Návod na účinnú očistu

Jarné obdobie je ideálne na prečistenie organizmu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop