Mleté mäso pre každého

Pochúťky z mletého mäsa sú ako príbehy Tisíc a jednej noci. Vždy iné a predsa rovnako lákavé a zaujímavé...

(Zdroj: Isifa)

Hamburgery nielen pre deti

Suroviny na 4 porcie

  • 450 g mletého bravčového mäsa
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • soľ, mleté černe korenie
  • 1 cibuľa
  • 50 g nastrúhanej mrkvy
  • 50 g sterilizovaného hrášku
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • olej
  • 4 žemle
  • 4 plátky tvrdého syra
  • 4 listy zeleného šalátu

Do misky vložte mleté mäso, worcesterskú omáčku, soľ a korenie. Rukami spracovávajte, kým sa mäso akoby „nerozbije“. Pridajte veľmi nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a odkvapkaný hrášok a kukuricu. Dobre premiešajte a odložte do chladu aspoň na 30 minút odstáť. Z hmoty tvarujte hrubšie okrúhle hamburgery, ktoré opečte na troške oleja v grilovacej panvici z obidvoch strán. Servírujte v žemli, ktorej vnútro môžete opiecť, dozdobené podľa chuti syrom, plátkami zeleniny a dresingmi podľa chuti.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak sa bojíte, že sa budú hamburgery pri pečení rozpadať, vmiešajte do mäsa jedno vajíčko a trochu strúhanky. Pravé hamburgery sú však zásadne z čistého mäsa.


Paradajková polievka s mäsovými guľkami
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na mäsové guľky:

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 vajíčko
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 150 g nastrúhaného parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej na vymazanie plechu

Na paradajkovú polievku:

  • 2 PL olivového oleja
  • 2 x 400 g konzerva lúpaných paradajok
  • 300 ml paradajkovej šťavy alebo pretlaku
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvá bazalka

V miske zmiešajte mleté mäso, vajíčko, prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, najemno nastrúhaný parmezán, soľ a mleté čierne korenie. Rukami dôkladne mieste a stláčajte mäsovú hmotu, aby sa spojila. Podľa potreby môžete pridať trošku strúhanky alebo hladkej múky, nie je to však potrebné. Z mäsovej hmoty tvarujte naolejovanými rukami malé guľky, podľa toho, či ich chcete chrumkavé, alebo hladké ich obaľte v strúhanke a naukladajte na vymastený plech a upečte dozlatista. Medzitým zahrejte olivový olej, pridajte paradajky z konzervy, paradajkovú šťavu, nechajte zovrieť a dochuťte cukrom, soľou a korením. Servírujte polievku spolu s mäsovými guľkami a čerstvým pečivom. Nič nepokazíte, ak túto hustú polievku naservírujete ako hlavný chod s cestovinou.

Tip: Ak chcete zmeniť chuť polievky alebo omáčky namiesto čierneho korenia siahnite po voňavejšom novom alebo nastrúhanom muškátovom oriešku. Celkové servírovanie môžete doplniť o nastrúhaný parmezán.


Zapekané pastierske koláčiky
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 2 cibule
  • 2 PL oleja
  • 500 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
  • 2 mrkvy
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 200 ml silného vývaru
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • 200 ml červeného vína
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • plátok masla a trošku mlieka na pyré
  • maslo na vymastenie misiek

Zemiaky uvarte v šupke domäkka, nechajte ich vychladnúť a po ošúpaní z nich pripravte zemiakové pyré, spolu s maslom, mliekom a soľou. Cibuľu pokrájajte na kocky, opražte na oleji dozlatista, pridajte k nej mleté mäso a opekajte, kým mäso nezačne karamelizovať. Potom pridajte na kocky pokrájanú mrkvu, mrazený hrášok a po premiešaní mäsovú zmes zalejte vývarom, worcesterskou omáčkou a duste, kým sa šťava neodparí. Nakoniec pridajte k mäsu víno, paradajkový pretlak, soľ a korenie podľa chuti. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mäso rozdeľte do vymastených zapekacích mištičiek, naň navrstvite zemiakové pyré a pečte približne 30 – 40 minút.

Tip: Ak chcete povrch zapečený do chrumkava, pyré na vrchu neuhládzajte. Môžete ho ešte viac zvlniť vidličkou. Pastiersky koláč môžete pripravovať i v jednej veľkej spoločnej miske. Pri jednotlivých porciách si však ušetríte trápenie pri servírovaní rozpadávajúcich sa kúskov.


Jednoduché voňavé kebaby
Suroviny na 4 porcie

  • 2 plátky masla
  • 1 cibuľa
  • 100 g šampiňónov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL mletého koriandra
  • 600 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
  • 1 vajíčko
  • nasekaná petržlenová vňať
  • nasekaný čerstvý koriander
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej
  • špajdle

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Na panvici rozohrejte maslo a opražte na ňom najemno pokrájanú cibuľu a šampiňóny. Pridajte prelisovaný cesnak, mletý koriander a odstavte bokom. V mise zmiešajte mleté mäso s vajíčkom, nasekanou vňaťou koriandra a petržlenu, pridajte vychladnutú cibuľovo-šampiňónovú zmes, soľ a korenie podľa chuti. Podľa potreby zahustite strúhankou. Všetko dobre premiešajte a naolejovanými rukami tvarujte do guliek. Tie napichujte na špajdle a naukladajte do olejom vymasteného plechu. Pečte približne 15 - 20 minút. Počas pečenia môžete kebaby otočiť. Hotové kebaby servírujte v pita chlebe alebo v žemli s jogurtovým dresingom či tzatziky omáčkou.

Tip: Na zvýraznenie chuti môžete do kebabov pridať dve najemno nasekané čili papričky. Čerstvý koriander v kebaboch vynikne, môžete ho však nahradiť i mätou.


Mexické nachos
Suroviny na 4 porcie

  • 1 menšia cibuľa
  • olej
  • 500 g mletého chudého hovädzieho mäsa
  • 400 g konzerva červenej fazule v slanom náleve
  • 400 g konzerva sekaných paradajok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander
  • čili korenie
  • 1-2 balenie čipsov

Na panvici zahrejte trochu oleja, opečte na ňom do sklovita pokrájanú cibuľu, pridajte mäso a opekajte ho, kým nezhnedne. Pridajte scedené fazule, sekané paradajky, soľ, čierne korenie a trochu práškového alebo tekutého čili. Všetko dôkladne premiešajte a na pomalom plameni varte, kým sa prebytočná šťava neodparí. Nakoniec pridajte nasekané lístky koriandra. Servírujte hustý mäsový pokrm na nachos čipsoch. Jedlo môžete doplniť o pikantné alebo jemné salsy podľa toho, či ste zvolili syrové, kukuričné, alebo pálivé čipsy.

Tip: Na jednotlivé porcie alebo celú naaranžovanú misu nastrúhajte tvrdý syr a dajte ich na chvíľku zapiecť do teplovzdušnej alebo mikrovlnnej rúry, kým sa syr krásne nerozpustí.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

falafel.jpg cevapcici.jpg falosne_fasirky.png
Falafel Čevapčiči Falošné fašírky

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Will Slovakia stay at the forefront of a technology?
  2. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  3. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  4. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  5. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  6. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  7. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  8. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  9. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  10. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 447
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 22 106
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 16 487
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 250
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 983
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 7 760
  7. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 6 376
  8. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 218
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 442
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 4 489

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Nielen automobilky, aj IT firmy hľadajú ľudí medzi Ukrajincami

Dopyt po informatikoch rastie a Slovensko ho nedokáže zasýtiť.

PLUS

Slovenskí penzisti budú aj naďalej chorí a chudobní

Žiaden dôchodkový strop nepomôže. Toto je vysvetlenie.

Neprehliadnite tiež

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len na oko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Ekologické výrobky sú často nepoctivé, vraví dizajnérka

Vlasta Kubušová navrhuje udržateľnú módu.

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.