SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Mleté mäso pre každého

Pochúťky z mletého mäsa sú ako príbehy Tisíc a jednej noci. Vždy iné a predsa rovnako lákavé a zaujímavé...

(Zdroj: Isifa)

Hamburgery nielen pre deti

Suroviny na 4 porcie

  • 450 g mletého bravčového mäsa
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • soľ, mleté černe korenie
  • 1 cibuľa
  • 50 g nastrúhanej mrkvy
  • 50 g sterilizovaného hrášku
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • olej
  • 4 žemle
  • 4 plátky tvrdého syra
  • 4 listy zeleného šalátu

Do misky vložte mleté mäso, worcesterskú omáčku, soľ a korenie. Rukami spracovávajte, kým sa mäso akoby „nerozbije“. Pridajte veľmi nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a odkvapkaný hrášok a kukuricu. Dobre premiešajte a odložte do chladu aspoň na 30 minút odstáť. Z hmoty tvarujte hrubšie okrúhle hamburgery, ktoré opečte na troške oleja v grilovacej panvici z obidvoch strán. Servírujte v žemli, ktorej vnútro môžete opiecť, dozdobené podľa chuti syrom, plátkami zeleniny a dresingmi podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak sa bojíte, že sa budú hamburgery pri pečení rozpadať, vmiešajte do mäsa jedno vajíčko a trochu strúhanky. Pravé hamburgery sú však zásadne z čistého mäsa.


Paradajková polievka s mäsovými guľkami
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na mäsové guľky:

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 vajíčko
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 150 g nastrúhaného parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej na vymazanie plechu

Na paradajkovú polievku:

  • 2 PL olivového oleja
  • 2 x 400 g konzerva lúpaných paradajok
  • 300 ml paradajkovej šťavy alebo pretlaku
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvá bazalka

V miske zmiešajte mleté mäso, vajíčko, prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, najemno nastrúhaný parmezán, soľ a mleté čierne korenie. Rukami dôkladne mieste a stláčajte mäsovú hmotu, aby sa spojila. Podľa potreby môžete pridať trošku strúhanky alebo hladkej múky, nie je to však potrebné. Z mäsovej hmoty tvarujte naolejovanými rukami malé guľky, podľa toho, či ich chcete chrumkavé, alebo hladké ich obaľte v strúhanke a naukladajte na vymastený plech a upečte dozlatista. Medzitým zahrejte olivový olej, pridajte paradajky z konzervy, paradajkovú šťavu, nechajte zovrieť a dochuťte cukrom, soľou a korením. Servírujte polievku spolu s mäsovými guľkami a čerstvým pečivom. Nič nepokazíte, ak túto hustú polievku naservírujete ako hlavný chod s cestovinou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete zmeniť chuť polievky alebo omáčky namiesto čierneho korenia siahnite po voňavejšom novom alebo nastrúhanom muškátovom oriešku. Celkové servírovanie môžete doplniť o nastrúhaný parmezán.


Zapekané pastierske koláčiky
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 2 cibule
  • 2 PL oleja
  • 500 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
  • 2 mrkvy
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 200 ml silného vývaru
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • 200 ml červeného vína
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • plátok masla a trošku mlieka na pyré
  • maslo na vymastenie misiek

Zemiaky uvarte v šupke domäkka, nechajte ich vychladnúť a po ošúpaní z nich pripravte zemiakové pyré, spolu s maslom, mliekom a soľou. Cibuľu pokrájajte na kocky, opražte na oleji dozlatista, pridajte k nej mleté mäso a opekajte, kým mäso nezačne karamelizovať. Potom pridajte na kocky pokrájanú mrkvu, mrazený hrášok a po premiešaní mäsovú zmes zalejte vývarom, worcesterskou omáčkou a duste, kým sa šťava neodparí. Nakoniec pridajte k mäsu víno, paradajkový pretlak, soľ a korenie podľa chuti. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mäso rozdeľte do vymastených zapekacích mištičiek, naň navrstvite zemiakové pyré a pečte približne 30 – 40 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete povrch zapečený do chrumkava, pyré na vrchu neuhládzajte. Môžete ho ešte viac zvlniť vidličkou. Pastiersky koláč môžete pripravovať i v jednej veľkej spoločnej miske. Pri jednotlivých porciách si však ušetríte trápenie pri servírovaní rozpadávajúcich sa kúskov.


Jednoduché voňavé kebaby
Suroviny na 4 porcie

  • 2 plátky masla
  • 1 cibuľa
  • 100 g šampiňónov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL mletého koriandra
  • 600 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
  • 1 vajíčko
  • nasekaná petržlenová vňať
  • nasekaný čerstvý koriander
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej
  • špajdle

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Na panvici rozohrejte maslo a opražte na ňom najemno pokrájanú cibuľu a šampiňóny. Pridajte prelisovaný cesnak, mletý koriander a odstavte bokom. V mise zmiešajte mleté mäso s vajíčkom, nasekanou vňaťou koriandra a petržlenu, pridajte vychladnutú cibuľovo-šampiňónovú zmes, soľ a korenie podľa chuti. Podľa potreby zahustite strúhankou. Všetko dobre premiešajte a naolejovanými rukami tvarujte do guliek. Tie napichujte na špajdle a naukladajte do olejom vymasteného plechu. Pečte približne 15 - 20 minút. Počas pečenia môžete kebaby otočiť. Hotové kebaby servírujte v pita chlebe alebo v žemli s jogurtovým dresingom či tzatziky omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na zvýraznenie chuti môžete do kebabov pridať dve najemno nasekané čili papričky. Čerstvý koriander v kebaboch vynikne, môžete ho však nahradiť i mätou.


Mexické nachos
Suroviny na 4 porcie

  • 1 menšia cibuľa
  • olej
  • 500 g mletého chudého hovädzieho mäsa
  • 400 g konzerva červenej fazule v slanom náleve
  • 400 g konzerva sekaných paradajok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander
  • čili korenie
  • 1-2 balenie čipsov

Na panvici zahrejte trochu oleja, opečte na ňom do sklovita pokrájanú cibuľu, pridajte mäso a opekajte ho, kým nezhnedne. Pridajte scedené fazule, sekané paradajky, soľ, čierne korenie a trochu práškového alebo tekutého čili. Všetko dôkladne premiešajte a na pomalom plameni varte, kým sa prebytočná šťava neodparí. Nakoniec pridajte nasekané lístky koriandra. Servírujte hustý mäsový pokrm na nachos čipsoch. Jedlo môžete doplniť o pikantné alebo jemné salsy podľa toho, či ste zvolili syrové, kukuričné, alebo pálivé čipsy.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na jednotlivé porcie alebo celú naaranžovanú misu nastrúhajte tvrdý syr a dajte ich na chvíľku zapiecť do teplovzdušnej alebo mikrovlnnej rúry, kým sa syr krásne nerozpustí.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

falafel.jpg cevapcici.jpg falosne_fasirky.png
Falafel Čevapčiči Falošné fašírky

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 619
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 437
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 200
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 053
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 836
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 772
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 396
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 10 996
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 533
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 514
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Boj o moc, ambície a pomsta. Kauza STU

Čo sa to dialo na Slovenskej technickej univerzite.

Podcast Dobré Ráno.
Komentár Petra Schutza

Najsilnejšie protipandemické opatrenie je osobný lockdown

Zabudli povedať najdôležitejšiu informáciu.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Poľsko vyhlásilo vojnu ženám

Nejde len o potraty, ale o kontrolu nad telami a životmi.

Michaela Žureková
Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.