SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Mleté mäso pre každého

Pochúťky z mletého mäsa sú ako príbehy Tisíc a jednej noci. Vždy iné a predsa rovnako lákavé a zaujímavé...

(Zdroj: Isifa)

Hamburgery nielen pre deti

Suroviny na 4 porcie

  • 450 g mletého bravčového mäsa
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • soľ, mleté černe korenie
  • 1 cibuľa
  • 50 g nastrúhanej mrkvy
  • 50 g sterilizovaného hrášku
  • 50 g sterilizovanej kukurice
  • olej
  • 4 žemle
  • 4 plátky tvrdého syra
  • 4 listy zeleného šalátu

Do misky vložte mleté mäso, worcesterskú omáčku, soľ a korenie. Rukami spracovávajte, kým sa mäso akoby „nerozbije“. Pridajte veľmi nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a odkvapkaný hrášok a kukuricu. Dobre premiešajte a odložte do chladu aspoň na 30 minút odstáť. Z hmoty tvarujte hrubšie okrúhle hamburgery, ktoré opečte na troške oleja v grilovacej panvici z obidvoch strán. Servírujte v žemli, ktorej vnútro môžete opiecť, dozdobené podľa chuti syrom, plátkami zeleniny a dresingmi podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak sa bojíte, že sa budú hamburgery pri pečení rozpadať, vmiešajte do mäsa jedno vajíčko a trochu strúhanky. Pravé hamburgery sú však zásadne z čistého mäsa.


Paradajková polievka s mäsovými guľkami
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na mäsové guľky:

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 vajíčko
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 150 g nastrúhaného parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej na vymazanie plechu

Na paradajkovú polievku:

  • 2 PL olivového oleja
  • 2 x 400 g konzerva lúpaných paradajok
  • 300 ml paradajkovej šťavy alebo pretlaku
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvá bazalka

V miske zmiešajte mleté mäso, vajíčko, prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, najemno nastrúhaný parmezán, soľ a mleté čierne korenie. Rukami dôkladne mieste a stláčajte mäsovú hmotu, aby sa spojila. Podľa potreby môžete pridať trošku strúhanky alebo hladkej múky, nie je to však potrebné. Z mäsovej hmoty tvarujte naolejovanými rukami malé guľky, podľa toho, či ich chcete chrumkavé, alebo hladké ich obaľte v strúhanke a naukladajte na vymastený plech a upečte dozlatista. Medzitým zahrejte olivový olej, pridajte paradajky z konzervy, paradajkovú šťavu, nechajte zovrieť a dochuťte cukrom, soľou a korením. Servírujte polievku spolu s mäsovými guľkami a čerstvým pečivom. Nič nepokazíte, ak túto hustú polievku naservírujete ako hlavný chod s cestovinou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete zmeniť chuť polievky alebo omáčky namiesto čierneho korenia siahnite po voňavejšom novom alebo nastrúhanom muškátovom oriešku. Celkové servírovanie môžete doplniť o nastrúhaný parmezán.


Zapekané pastierske koláčiky
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 2 cibule
  • 2 PL oleja
  • 500 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
  • 2 mrkvy
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 200 ml silného vývaru
  • 2 PL worcesterskej omáčky
  • 200 ml červeného vína
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • plátok masla a trošku mlieka na pyré
  • maslo na vymastenie misiek

Zemiaky uvarte v šupke domäkka, nechajte ich vychladnúť a po ošúpaní z nich pripravte zemiakové pyré, spolu s maslom, mliekom a soľou. Cibuľu pokrájajte na kocky, opražte na oleji dozlatista, pridajte k nej mleté mäso a opekajte, kým mäso nezačne karamelizovať. Potom pridajte na kocky pokrájanú mrkvu, mrazený hrášok a po premiešaní mäsovú zmes zalejte vývarom, worcesterskou omáčkou a duste, kým sa šťava neodparí. Nakoniec pridajte k mäsu víno, paradajkový pretlak, soľ a korenie podľa chuti. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mäso rozdeľte do vymastených zapekacích mištičiek, naň navrstvite zemiakové pyré a pečte približne 30 – 40 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete povrch zapečený do chrumkava, pyré na vrchu neuhládzajte. Môžete ho ešte viac zvlniť vidličkou. Pastiersky koláč môžete pripravovať i v jednej veľkej spoločnej miske. Pri jednotlivých porciách si však ušetríte trápenie pri servírovaní rozpadávajúcich sa kúskov.


Jednoduché voňavé kebaby
Suroviny na 4 porcie

  • 2 plátky masla
  • 1 cibuľa
  • 100 g šampiňónov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL mletého koriandra
  • 600 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
  • 1 vajíčko
  • nasekaná petržlenová vňať
  • nasekaný čerstvý koriander
  • soľ, mleté čierne korenie
  • strúhanka
  • olej
  • špajdle

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Na panvici rozohrejte maslo a opražte na ňom najemno pokrájanú cibuľu a šampiňóny. Pridajte prelisovaný cesnak, mletý koriander a odstavte bokom. V mise zmiešajte mleté mäso s vajíčkom, nasekanou vňaťou koriandra a petržlenu, pridajte vychladnutú cibuľovo-šampiňónovú zmes, soľ a korenie podľa chuti. Podľa potreby zahustite strúhankou. Všetko dobre premiešajte a naolejovanými rukami tvarujte do guliek. Tie napichujte na špajdle a naukladajte do olejom vymasteného plechu. Pečte približne 15 - 20 minút. Počas pečenia môžete kebaby otočiť. Hotové kebaby servírujte v pita chlebe alebo v žemli s jogurtovým dresingom či tzatziky omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na zvýraznenie chuti môžete do kebabov pridať dve najemno nasekané čili papričky. Čerstvý koriander v kebaboch vynikne, môžete ho však nahradiť i mätou.


Mexické nachos
Suroviny na 4 porcie

  • 1 menšia cibuľa
  • olej
  • 500 g mletého chudého hovädzieho mäsa
  • 400 g konzerva červenej fazule v slanom náleve
  • 400 g konzerva sekaných paradajok
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander
  • čili korenie
  • 1-2 balenie čipsov

Na panvici zahrejte trochu oleja, opečte na ňom do sklovita pokrájanú cibuľu, pridajte mäso a opekajte ho, kým nezhnedne. Pridajte scedené fazule, sekané paradajky, soľ, čierne korenie a trochu práškového alebo tekutého čili. Všetko dôkladne premiešajte a na pomalom plameni varte, kým sa prebytočná šťava neodparí. Nakoniec pridajte nasekané lístky koriandra. Servírujte hustý mäsový pokrm na nachos čipsoch. Jedlo môžete doplniť o pikantné alebo jemné salsy podľa toho, či ste zvolili syrové, kukuričné, alebo pálivé čipsy.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Na jednotlivé porcie alebo celú naaranžovanú misu nastrúhajte tvrdý syr a dajte ich na chvíľku zapiecť do teplovzdušnej alebo mikrovlnnej rúry, kým sa syr krásne nerozpustí.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

falafel.jpg cevapcici.jpg falosne_fasirky.png
Falafel Čevapčiči Falošné fašírky

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  4. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  5. Legislative intention - recodification of the corporate law
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  10. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  1. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 162
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 10 775
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 996
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 047
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 863
  6. Po Slovensku na motorke 6 800
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 126
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 342
  9. Crème de la crème po slovensky 3 230
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 701
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kajetána Kičuru privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Kičura zostáva vo väzbe, bráni sa slabo.


14 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Kajetán Kičura je vo väzbe od apríla.


a 2 ďalší 6 h

Neprehliadnite tiež

Pistáciové keksíky

Sú zelené, zdravé a chutné.


18. jún
Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún