Voňavé „mini“ mazance
Suroviny na 16 kusov
- 550 g hladkej múky
- 2 ČL mletého nového korenia
- 1 ČL mletej škorice
- 50 g kryštálového cukru
- 10 g sušeného droždia
- 100 g vychladeného masla
- 100 g namočených hrozienok
- 200-250 ml teplého mlieka
- olej na vymastenie plechu
Na glazúru:
- 3 PL vody
- PL kryštálového cukru
Na ozdobné kríže:
- 35 g práškového cukru
- 1 PL mlieka
Vo väčšej miske zmiešajte múku, nové korenie, škoricu, cukor a sušené droždie. Pridajte nastrúhané maslo a prstami mieste, kým sa maslo neobalí múkou a nevznikne drobivá hmota. Pridajte namočené hrozienka a postupne dolievajte teplé mlieko a vypracujte cesto. Poprášte ho trochou múky a nechajte dobre vykysnúť. Z pripraveného cesta vytvarujte bochník a rozrežte ho na 4 časti. Z nich urobte menšie bochníčky a tiež ich prerežte na 4 časti. Dostanete 16 malých bochníčkov. Tie naukladajte na vymastený plech tak, aby sa nedotýkali a nechajte aspoň 15 minút podkysnúť. Medzitým zohrejte vodu a rozpustite v nej cukor na glazúru. Rúru predhrejte na 190 stupňov, bochníčky v strede narežte do kríža ako veľký mazanec a potrite glazúrou. Pečte do zlatista 15-20 minút. Hotové mazance dozdobte cukrovou polevou.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk