VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Pekné aj chutné

Ak pribalíte do balíčkov vlastnoručne vyrobené maškrty, potešíte oko i jazýček nejedného kúpača...

(Zdroj: Isifa)

Ak už venujete pečeniu nejaký ten čas, nezabudnite na lákavé zdobenie.

Tradičný baranček
Suroviny na 1 baránka

  • 5 vajíčok
  • 250 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 300 g polohrubej múky
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy
  • forma na barančeka

Rúru predhrejte na 170 stupňov. Vajíčka oddeľte a z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľahajte na penu, pridajte citrónovú šťavu a kôru, múky a vareškou zľahka zapracujte sneh z bielkov. Cesto prelejte do vymazanej a vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre najmenej 40-50 minút.

Tip: Barančeka môžete servírovať iba poprášeného práškovým cukrom s mašľou na krku, alebo ho zo zvyšných bielkov dozdobte ušľahaným snehom s cukrom nad parou. Namiesto citrónovej šťavy a kôry môžete do cesta pridať 1-2 PL rumu.


Veľkonočné kuriatka
Suroviny na 12 kusov

  • 125 g zmäknutého masla
  • 170 g kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 250 ml mlieka
  • šťava a kôra z dvoch citrónov
  • 250 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Maslový krém s bielou čokoládou:

  • 125 ml šľahačkovej smotany
  • 1 vanilínový cukor
  • 100 g bielej čokolády
  • 3 žĺtky
  • 50 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • žlté potravinárske farbivo

Navyše:

  • Marcipán alebo inú poťahovú hmotu
  • Potravinárske farby

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Plech na mafiny vyložte papierovými košíčkami. Maslo vymiešajte s cukrom do peny, pridajte žĺtky, mlieko, kôru a šťavu z citrónov, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Cestom naplňte košíčky a pečte približne 15-20 minút. Hotové mafiny dozdobte krémom a podľa vlastnej fantázie zafarbeným marcipánom.

Príprava krému:
Šľahačkovú smotanu zahrejte nad parou a rozpustite v nej vanilínový cukor a na kocky nalámanú bielu čokoládu. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny a pomaly ich prišľahávajte k šľahačkovej hmote. Celý krém šľahajte až do zhustnutia nad parou. Nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte na penu a postupne k nemu zapracúvajte šľahačkovo-čokoládový krém. Odložte do chladničky. Pred zdobením krém na chvíľku vytiahnite, aby sa ľahšie plnil do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.

Tip: Krém sa určite nezrazí, ak bude mať maslo i šľahačková hmota pred zmiešaním rovnakú teplotu. Krém je lepšie si pripraviť skôr, ako mafiny či iné zákusky, inak budete na zdobenie netrpezlivo čakať.


Veľkonočné perníčky
Suroviny na 25-30 kusov

  • 180 g masla
  • 160 g krupicového cukru
  • kôra z jedného pomaranča
  • 1 vajíčko
  • 300 g hladkej múky
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 1/4 ČL prášku do pečiva
  • múku na vysypanie dosky

Na polevu:

  • 1 bielok
  • 150 g preosiateho práškového cukru
  • 1 ČL pomarančovej šťavy
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • drobné cukrárenské ozdoby podľa fantázie

Vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom do hladka, pridajte pomarančovú kôru, vajíčko a nakoniec múku zmiešanú s perníkovým korením a práškom do pečiva. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte do chladničky. Predhrejte rúru na 180 stupňov, cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte rôzne tvary. Tie naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 12-15 minút. Kým vychladnú vyšľahajte zo všetkých surovín polevu. Hotové perníčky natrite štetcom alebo lyžičkou bielkovou polevou a dozdobte.

Hľadáte viac veľkonočných inšpirácií?

10.png tortyvelkanoc.png 04.jpg
Veľkonočné dekorácie Veľkonočné torty Veľkonočné medovníky

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  3. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  4. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  9. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  2. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  3. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  4. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  5. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  6. Accessible Urban Living
  7. RPSP – A good intention ruined by execution
  8. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  10. Riešenia pre hnedú planétu
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 10 143
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 5 831
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 783
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 2 810
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 209
  6. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 2 035
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 838
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 505
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 406
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 358

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Róbert Bezák: Radi počúvame, ako niekto vyrieši naše problémy

Možno je to taká diagnóza spoločnosti, že je schopná si kohokoľvek zvoliť. Som z toho smutný.

KOŠICE KORZÁR

Raši: Pre EEI nie som župan. Treba s ňou skončiť

Z ničoho sa urobila megakauza, sťažoval sa primátor.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?