SME

Pekné aj chutné

Ak pribalíte do balíčkov vlastnoručne vyrobené maškrty, potešíte oko i jazýček nejedného kúpača...

(Zdroj: Isifa)

Ak už venujete pečeniu nejaký ten čas, nezabudnite na lákavé zdobenie.

Tradičný baranček
Suroviny na 1 baránka

  • 5 vajíčok
  • 250 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 300 g polohrubej múky
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy
  • forma na barančeka

Rúru predhrejte na 170 stupňov. Vajíčka oddeľte a z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľahajte na penu, pridajte citrónovú šťavu a kôru, múky a vareškou zľahka zapracujte sneh z bielkov. Cesto prelejte do vymazanej a vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre najmenej 40-50 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Barančeka môžete servírovať iba poprášeného práškovým cukrom s mašľou na krku, alebo ho zo zvyšných bielkov dozdobte ušľahaným snehom s cukrom nad parou. Namiesto citrónovej šťavy a kôry môžete do cesta pridať 1-2 PL rumu.


Veľkonočné kuriatka
Suroviny na 12 kusov

  • 125 g zmäknutého masla
  • 170 g kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 250 ml mlieka
  • šťava a kôra z dvoch citrónov
  • 250 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Maslový krém s bielou čokoládou:

  • 125 ml šľahačkovej smotany
  • 1 vanilínový cukor
  • 100 g bielej čokolády
  • 3 žĺtky
  • 50 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • žlté potravinárske farbivo

Navyše:

  • Marcipán alebo inú poťahovú hmotu
  • Potravinárske farby

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Plech na mafiny vyložte papierovými košíčkami. Maslo vymiešajte s cukrom do peny, pridajte žĺtky, mlieko, kôru a šťavu z citrónov, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Cestom naplňte košíčky a pečte približne 15-20 minút. Hotové mafiny dozdobte krémom a podľa vlastnej fantázie zafarbeným marcipánom.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava krému:
Šľahačkovú smotanu zahrejte nad parou a rozpustite v nej vanilínový cukor a na kocky nalámanú bielu čokoládu. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny a pomaly ich prišľahávajte k šľahačkovej hmote. Celý krém šľahajte až do zhustnutia nad parou. Nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte na penu a postupne k nemu zapracúvajte šľahačkovo-čokoládový krém. Odložte do chladničky. Pred zdobením krém na chvíľku vytiahnite, aby sa ľahšie plnil do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.

Tip: Krém sa určite nezrazí, ak bude mať maslo i šľahačková hmota pred zmiešaním rovnakú teplotu. Krém je lepšie si pripraviť skôr, ako mafiny či iné zákusky, inak budete na zdobenie netrpezlivo čakať.


Veľkonočné perníčky
Suroviny na 25-30 kusov

  • 180 g masla
  • 160 g krupicového cukru
  • kôra z jedného pomaranča
  • 1 vajíčko
  • 300 g hladkej múky
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 1/4 ČL prášku do pečiva
  • múku na vysypanie dosky

Na polevu:

SkryťVypnúť reklamu

  • 1 bielok
  • 150 g preosiateho práškového cukru
  • 1 ČL pomarančovej šťavy
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • drobné cukrárenské ozdoby podľa fantázie

Vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom do hladka, pridajte pomarančovú kôru, vajíčko a nakoniec múku zmiešanú s perníkovým korením a práškom do pečiva. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte do chladničky. Predhrejte rúru na 180 stupňov, cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte rôzne tvary. Tie naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 12-15 minút. Kým vychladnú vyšľahajte zo všetkých surovín polevu. Hotové perníčky natrite štetcom alebo lyžičkou bielkovou polevou a dozdobte.

Hľadáte viac veľkonočných inšpirácií?

10.png tortyvelkanoc.png 04.jpg
Veľkonočné dekorácie Veľkonočné torty Veľkonočné medovníky

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 689
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 926
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 233
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 459
  5. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 3 274
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 143
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 935
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 521
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 864
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 516
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 878
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 725
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 439
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 962
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 522
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 251
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu