VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Pekné aj chutné

Ak pribalíte do balíčkov vlastnoručne vyrobené maškrty, potešíte oko i jazýček nejedného kúpača...

(Zdroj: Isifa)

Ak už venujete pečeniu nejaký ten čas, nezabudnite na lákavé zdobenie.

Tradičný baranček
Suroviny na 1 baránka

  • 5 vajíčok
  • 250 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 300 g polohrubej múky
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy
  • forma na barančeka

Rúru predhrejte na 170 stupňov. Vajíčka oddeľte a z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľahajte na penu, pridajte citrónovú šťavu a kôru, múky a vareškou zľahka zapracujte sneh z bielkov. Cesto prelejte do vymazanej a vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre najmenej 40-50 minút.

Tip: Barančeka môžete servírovať iba poprášeného práškovým cukrom s mašľou na krku, alebo ho zo zvyšných bielkov dozdobte ušľahaným snehom s cukrom nad parou. Namiesto citrónovej šťavy a kôry môžete do cesta pridať 1-2 PL rumu.


Veľkonočné kuriatka
Suroviny na 12 kusov

  • 125 g zmäknutého masla
  • 170 g kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 250 ml mlieka
  • šťava a kôra z dvoch citrónov
  • 250 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Maslový krém s bielou čokoládou:

  • 125 ml šľahačkovej smotany
  • 1 vanilínový cukor
  • 100 g bielej čokolády
  • 3 žĺtky
  • 50 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • žlté potravinárske farbivo

Navyše:

  • Marcipán alebo inú poťahovú hmotu
  • Potravinárske farby

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Plech na mafiny vyložte papierovými košíčkami. Maslo vymiešajte s cukrom do peny, pridajte žĺtky, mlieko, kôru a šťavu z citrónov, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Cestom naplňte košíčky a pečte približne 15-20 minút. Hotové mafiny dozdobte krémom a podľa vlastnej fantázie zafarbeným marcipánom.

Príprava krému:
Šľahačkovú smotanu zahrejte nad parou a rozpustite v nej vanilínový cukor a na kocky nalámanú bielu čokoládu. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny a pomaly ich prišľahávajte k šľahačkovej hmote. Celý krém šľahajte až do zhustnutia nad parou. Nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte na penu a postupne k nemu zapracúvajte šľahačkovo-čokoládový krém. Odložte do chladničky. Pred zdobením krém na chvíľku vytiahnite, aby sa ľahšie plnil do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.

Tip: Krém sa určite nezrazí, ak bude mať maslo i šľahačková hmota pred zmiešaním rovnakú teplotu. Krém je lepšie si pripraviť skôr, ako mafiny či iné zákusky, inak budete na zdobenie netrpezlivo čakať.


Veľkonočné perníčky
Suroviny na 25-30 kusov

  • 180 g masla
  • 160 g krupicového cukru
  • kôra z jedného pomaranča
  • 1 vajíčko
  • 300 g hladkej múky
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 1/4 ČL prášku do pečiva
  • múku na vysypanie dosky

Na polevu:

  • 1 bielok
  • 150 g preosiateho práškového cukru
  • 1 ČL pomarančovej šťavy
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • drobné cukrárenské ozdoby podľa fantázie

Vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom do hladka, pridajte pomarančovú kôru, vajíčko a nakoniec múku zmiešanú s perníkovým korením a práškom do pečiva. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte do chladničky. Predhrejte rúru na 180 stupňov, cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte rôzne tvary. Tie naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 12-15 minút. Kým vychladnú vyšľahajte zo všetkých surovín polevu. Hotové perníčky natrite štetcom alebo lyžičkou bielkovou polevou a dozdobte.

Hľadáte viac veľkonočných inšpirácií?

10.png tortyvelkanoc.png 04.jpg
Veľkonočné dekorácie Veľkonočné torty Veľkonočné medovníky

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Leto nekončí!
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  4. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  6. Už aj seniori presadajú do SUV
  7. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  8. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  9. Bratislava gets a new public space and park
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 493
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 089
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 183
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 776
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 736
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 341
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 091
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 088
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 668
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 564

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Branci pýtajú peniaze na domobranu. Končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia.

KOMENTÁRE

Zmizne dôkaz o krytí Bašternáka?

Inšpekcia koná, akoby kryla ľudí, ktorí vlani zmarili raziu u developera.

KULTÚRA

Vojna bez krvi. Dunkirk je filmová anomália

Film leta bol prijatý s istým nepochopením.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.