SME
Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky
VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Pekné aj chutné

Ak pribalíte do balíčkov vlastnoručne vyrobené maškrty, potešíte oko i jazýček nejedného kúpača...

(Zdroj: Isifa)

Ak už venujete pečeniu nejaký ten čas, nezabudnite na lákavé zdobenie.

Tradičný baranček
Suroviny na 1 baránka

  • 5 vajíčok
  • 250 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 300 g polohrubej múky
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy
  • forma na barančeka

Rúru predhrejte na 170 stupňov. Vajíčka oddeľte a z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľahajte na penu, pridajte citrónovú šťavu a kôru, múky a vareškou zľahka zapracujte sneh z bielkov. Cesto prelejte do vymazanej a vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre najmenej 40-50 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Barančeka môžete servírovať iba poprášeného práškovým cukrom s mašľou na krku, alebo ho zo zvyšných bielkov dozdobte ušľahaným snehom s cukrom nad parou. Namiesto citrónovej šťavy a kôry môžete do cesta pridať 1-2 PL rumu.


Veľkonočné kuriatka
Suroviny na 12 kusov

  • 125 g zmäknutého masla
  • 170 g kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 250 ml mlieka
  • šťava a kôra z dvoch citrónov
  • 250 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Maslový krém s bielou čokoládou:

  • 125 ml šľahačkovej smotany
  • 1 vanilínový cukor
  • 100 g bielej čokolády
  • 3 žĺtky
  • 50 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • žlté potravinárske farbivo

Navyše:

  • Marcipán alebo inú poťahovú hmotu
  • Potravinárske farby

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Plech na mafiny vyložte papierovými košíčkami. Maslo vymiešajte s cukrom do peny, pridajte žĺtky, mlieko, kôru a šťavu z citrónov, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Cestom naplňte košíčky a pečte približne 15-20 minút. Hotové mafiny dozdobte krémom a podľa vlastnej fantázie zafarbeným marcipánom.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava krému:
Šľahačkovú smotanu zahrejte nad parou a rozpustite v nej vanilínový cukor a na kocky nalámanú bielu čokoládu. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny a pomaly ich prišľahávajte k šľahačkovej hmote. Celý krém šľahajte až do zhustnutia nad parou. Nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte na penu a postupne k nemu zapracúvajte šľahačkovo-čokoládový krém. Odložte do chladničky. Pred zdobením krém na chvíľku vytiahnite, aby sa ľahšie plnil do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.

Tip: Krém sa určite nezrazí, ak bude mať maslo i šľahačková hmota pred zmiešaním rovnakú teplotu. Krém je lepšie si pripraviť skôr, ako mafiny či iné zákusky, inak budete na zdobenie netrpezlivo čakať.


Veľkonočné perníčky
Suroviny na 25-30 kusov

  • 180 g masla
  • 160 g krupicového cukru
  • kôra z jedného pomaranča
  • 1 vajíčko
  • 300 g hladkej múky
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 1/4 ČL prášku do pečiva
  • múku na vysypanie dosky

Na polevu:

Skryť Vypnúť reklamu

  • 1 bielok
  • 150 g preosiateho práškového cukru
  • 1 ČL pomarančovej šťavy
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • drobné cukrárenské ozdoby podľa fantázie

Vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom do hladka, pridajte pomarančovú kôru, vajíčko a nakoniec múku zmiešanú s perníkovým korením a práškom do pečiva. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte do chladničky. Predhrejte rúru na 180 stupňov, cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte rôzne tvary. Tie naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 12-15 minút. Kým vychladnú vyšľahajte zo všetkých surovín polevu. Hotové perníčky natrite štetcom alebo lyžičkou bielkovou polevou a dozdobte.

Hľadáte viac veľkonočných inšpirácií?

10.png tortyvelkanoc.png 04.jpg
Veľkonočné dekorácie Veľkonočné torty Veľkonočné medovníky

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  2. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  3. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  6. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  7. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  8. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  9. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  3. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  5. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  6. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  7. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  8. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  9. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  10. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 32 413
  2. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 16 595
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 14 804
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 090
  5. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 750
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 181
  7. Aká je chémia vôní 8 931
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 533
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 372
  10. Bývanie v meste predlžuje život 8 022
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Fico spojil Norberta Bödöra s Bonulom, predtým hovoril inak

Zákazky od Bonulu Smer nechce prezradiť.

Na fotografii (zľava) sú bývalý zamestnanec Bonulu Peter Brath; profesionálny zápasník Attila Végh; Matúš Mečár, ktorý bol odsúdený za vydieranie; nitriansky podnikateľ Norbert Bödör; podnikateľ a manažér zápasníkov Eduard Gerek a zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milan Mihálik.
Dobré ráno

Dobré ráno: Ruskovi za objednávku vraždy spoločníčky hrozí doživotie

Pojednávanie je odročené na február.

Vizualizácia projektu Pod Vinicou.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako Ficovi pes zožral domácu úlohu

Súčasťou pôvabu dobrej výhovorky je, že jej očividná lož skôr pobaví, ako urazí.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Neprehliadnite tiež

Čo potrebuje vaša pleť, keď starne? Radí odborníčka

Aj vo vyššom veku je vhodné starať sa o pleť podľa jej typu.

Bilkis

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
V Yeme ponúkajú najmä ovocie a zeleninu od slovenských farmárov.