Ak už venujete pečeniu nejaký ten čas, nezabudnite na lákavé zdobenie.
Tradičný baranček
Suroviny na 1 baránka
- 5 vajíčok
- 250 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- šťava a kôra z jedného citróna
- 300 g polohrubej múky
- tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy
- forma na barančeka
Rúru predhrejte na 170 stupňov. Vajíčka oddeľte a z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom vyšľahajte na penu, pridajte citrónovú šťavu a kôru, múky a vareškou zľahka zapracujte sneh z bielkov. Cesto prelejte do vymazanej a vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre najmenej 40-50 minút.
Tip: Barančeka môžete servírovať iba poprášeného práškovým cukrom s mašľou na krku, alebo ho zo zvyšných bielkov dozdobte ušľahaným snehom s cukrom nad parou. Namiesto citrónovej šťavy a kôry môžete do cesta pridať 1-2 PL rumu.
Veľkonočné kuriatka
Suroviny na 12 kusov
- 125 g zmäknutého masla
- 170 g kryštálového cukru
- 2 vajíčka
- 250 ml mlieka
- šťava a kôra z dvoch citrónov
- 250 g hladkej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
Maslový krém s bielou čokoládou:
- 125 ml šľahačkovej smotany
- 1 vanilínový cukor
- 100 g bielej čokolády
- 3 žĺtky
- 50 g práškového cukru
- 150 g masla
- žlté potravinárske farbivo
Navyše:
- Marcipán alebo inú poťahovú hmotu
- Potravinárske farby
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Plech na mafiny vyložte papierovými košíčkami. Maslo vymiešajte s cukrom do peny, pridajte žĺtky, mlieko, kôru a šťavu z citrónov, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Cestom naplňte košíčky a pečte približne 15-20 minút. Hotové mafiny dozdobte krémom a podľa vlastnej fantázie zafarbeným marcipánom.
Príprava krému:
Šľahačkovú smotanu zahrejte nad parou a rozpustite v nej vanilínový cukor a na kocky nalámanú bielu čokoládu. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny a pomaly ich prišľahávajte k šľahačkovej hmote. Celý krém šľahajte až do zhustnutia nad parou. Nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte na penu a postupne k nemu zapracúvajte šľahačkovo-čokoládový krém. Odložte do chladničky. Pred zdobením krém na chvíľku vytiahnite, aby sa ľahšie plnil do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.
Tip: Krém sa určite nezrazí, ak bude mať maslo i šľahačková hmota pred zmiešaním rovnakú teplotu. Krém je lepšie si pripraviť skôr, ako mafiny či iné zákusky, inak budete na zdobenie netrpezlivo čakať.
Veľkonočné perníčky
Suroviny na 25-30 kusov
- 180 g masla
- 160 g krupicového cukru
- kôra z jedného pomaranča
- 1 vajíčko
- 300 g hladkej múky
- 2 ČL perníkového korenia
- 1/4 ČL prášku do pečiva
- múku na vysypanie dosky
Na polevu:
- 1 bielok
- 150 g preosiateho práškového cukru
- 1 ČL pomarančovej šťavy
- 1 ČL kukuričného škrobu
- drobné cukrárenské ozdoby podľa fantázie
Vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom do hladka, pridajte pomarančovú kôru, vajíčko a nakoniec múku zmiešanú s perníkovým korením a práškom do pečiva. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte do chladničky. Predhrejte rúru na 180 stupňov, cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte rôzne tvary. Tie naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 12-15 minút. Kým vychladnú vyšľahajte zo všetkých surovín polevu. Hotové perníčky natrite štetcom alebo lyžičkou bielkovou polevou a dozdobte.
Hľadáte viac veľkonočných inšpirácií?
Autor: mag