VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Nevšedné rolády

Vymeňte klasické chlebíčky, údenú šunku či majonézový šalát za ozajstný kulinársky zážitok...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Sviečková Wellington
Suroviny na viac porcií

  • kilogram pravej hovädzej sviečkovej
  • 3 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 cibuľa
  • 250 g šampiňónov
  • 50 g masla
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 800 g lístkového cesta
  • 2 žĺtky
  • čerstvý tymian

Rúru rozohrejte na 200 stupňov. Dokonale umyté mäso osušte, potrite olejom, okoreňte a osoľte, a vložte do pekáča. Pečte približne 10 - 15 minút. Hotové mäso vyložte, nechajte vychladnúť a ešte teplé ho schlaďte aspoň na 20 minút v chladničke. Medzitým nasekajte cibuľu a šampiňóny, orestujte ich na masle, zalejte vínom, pridajte soľ, korenie a tymian a duste, kým sa šťava neodparí. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte lístkové cesto tak, aby sa doň zmestilo celé mäso a ešte ostalo po okrajoch aspoň 3 cm voľné. Cesto potrite šampiňónovou plnkou, do stredu položte mäso, okraje cesta potrite rozšľahaným žĺtkom, zabaľte a spoje zaviňte dnu alebo dôkladne postláčajte. Balíček preneste na plech vystlatý papierom na pečenie, potrite zvyšnými žĺtkami a na povrchu popichajte vidličkou. Vložte do rúry a pečte približne 25 - 30 minút. Pred servírovaním nechajte pokrm odstáť a až neskôr ho rozkrájajte na hrubšie plátky. Servírujte so zemiakovým pyré, prípadne s parenou zeleninou a výraznou omáčkou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Podľa chuti a fantázie môžete použiť i bravčovú panenku alebo mäso z diviny, jahňaťa či moriaka. Medzi cesto a plnku môžete naukladať i plátky parmskej šunky potreté horčicou.


Omeletová roláda
Suroviny na 1 roládu

  • 10 vajíčok
  • 100 g čerstvých špenátových listov
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 PL oleja
  • 200 g kozieho syra
  • 2 PL majonézy
  • 10 plátkov šunky alebo salámy

Na väčšej panvici rozohrejte olej, vajíčka rozšľahajte spolu s nasekaným špenátom, soľou a korením a vylejte na panvicu. Opečte z obidvoch strán na omeletu. Pri prevracaní si pomôžte plytkým tanierom alebo druhou panvicou, aby sa omeleta nepretrhla. Kozí syr rozmrvte, zmiešajte s majonézou a nasekanou šunkou, podľa potreby dochuťte. Vychladnutú omeletu vyklopte na alobal, potrite plnkou, pevne zaviňte a odložte do chladničky. Po stuhnutí rozkrájajte. Servírujte s čerstvou zeleninou a pečivom.

Tip: Namiesto šunky môžete do náplne primiešať údeného lososa. Roládu farebne doplní, ak pred zavinutím k okraju naukladáte pásiky sterilizovanej uhorky a kapie.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

morcacia_rolada.jpg zuzliak.jpg
Morčacia roláda Zuzliakov quiche

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  3. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 616
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 567
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 827
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 309
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 075
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 951
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 398
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 056
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 516
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 163

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Majstri sveta ťažia z Nemecka i Afriky. Esá Francúzov sú potomkami prisťahovalcov

Až 15 hráčov Francúzska nemá pôvod v Európe.

KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

To nie je o manželstve. Bojíte sa, že už nebudete výnimoční

A pritom stačí jednoduché: len sa podeliť.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.