VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Nevšedné rolády

Vymeňte klasické chlebíčky, údenú šunku či majonézový šalát za ozajstný kulinársky zážitok...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Sviečková Wellington
Suroviny na viac porcií

  • kilogram pravej hovädzej sviečkovej
  • 3 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 cibuľa
  • 250 g šampiňónov
  • 50 g masla
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 800 g lístkového cesta
  • 2 žĺtky
  • čerstvý tymian

Rúru rozohrejte na 200 stupňov. Dokonale umyté mäso osušte, potrite olejom, okoreňte a osoľte, a vložte do pekáča. Pečte približne 10 - 15 minút. Hotové mäso vyložte, nechajte vychladnúť a ešte teplé ho schlaďte aspoň na 20 minút v chladničke. Medzitým nasekajte cibuľu a šampiňóny, orestujte ich na masle, zalejte vínom, pridajte soľ, korenie a tymian a duste, kým sa šťava neodparí. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte lístkové cesto tak, aby sa doň zmestilo celé mäso a ešte ostalo po okrajoch aspoň 3 cm voľné. Cesto potrite šampiňónovou plnkou, do stredu položte mäso, okraje cesta potrite rozšľahaným žĺtkom, zabaľte a spoje zaviňte dnu alebo dôkladne postláčajte. Balíček preneste na plech vystlatý papierom na pečenie, potrite zvyšnými žĺtkami a na povrchu popichajte vidličkou. Vložte do rúry a pečte približne 25 - 30 minút. Pred servírovaním nechajte pokrm odstáť a až neskôr ho rozkrájajte na hrubšie plátky. Servírujte so zemiakovým pyré, prípadne s parenou zeleninou a výraznou omáčkou.

Tip: Podľa chuti a fantázie môžete použiť i bravčovú panenku alebo mäso z diviny, jahňaťa či moriaka. Medzi cesto a plnku môžete naukladať i plátky parmskej šunky potreté horčicou.


Omeletová roláda
Suroviny na 1 roládu

  • 10 vajíčok
  • 100 g čerstvých špenátových listov
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 PL oleja
  • 200 g kozieho syra
  • 2 PL majonézy
  • 10 plátkov šunky alebo salámy

Na väčšej panvici rozohrejte olej, vajíčka rozšľahajte spolu s nasekaným špenátom, soľou a korením a vylejte na panvicu. Opečte z obidvoch strán na omeletu. Pri prevracaní si pomôžte plytkým tanierom alebo druhou panvicou, aby sa omeleta nepretrhla. Kozí syr rozmrvte, zmiešajte s majonézou a nasekanou šunkou, podľa potreby dochuťte. Vychladnutú omeletu vyklopte na alobal, potrite plnkou, pevne zaviňte a odložte do chladničky. Po stuhnutí rozkrájajte. Servírujte s čerstvou zeleninou a pečivom.

Tip: Namiesto šunky môžete do náplne primiešať údeného lososa. Roládu farebne doplní, ak pred zavinutím k okraju naukladáte pásiky sterilizovanej uhorky a kapie.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

morcacia_rolada.jpg zuzliak.jpg
Morčacia roláda Zuzliakov quiche

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  2. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  3. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  4. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  5. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  10. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 205
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 636
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 887
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 277
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 107
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 974
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 809
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 702
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 500
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 899

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, slovenské Cargo v súťaži neuspelo

Štátny nákladný prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo o subdodávkach na slovenskom a českom úseku.

PLUS

Mnohí mlčia, on nie. Služba vlasti z neho spravila lovca ľudí

Tóth tvrdí, že si z vojenčiny priniesol domov traumu.

EKONOMIKA

Slovenka hľadá startupy v Keni či Vietname

Naša predstava o treťom svete je mylná.

Neprehliadnite tiež

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.

Jamie Dornan z Fifty Shades: S Christianom Greyom by som sa nepriatelil

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop