SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Nevšedné rolády

Vymeňte klasické chlebíčky, údenú šunku či majonézový šalát za ozajstný kulinársky zážitok...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Sviečková Wellington
Suroviny na viac porcií

  • kilogram pravej hovädzej sviečkovej
  • 3 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 cibuľa
  • 250 g šampiňónov
  • 50 g masla
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 800 g lístkového cesta
  • 2 žĺtky
  • čerstvý tymian

Rúru rozohrejte na 200 stupňov. Dokonale umyté mäso osušte, potrite olejom, okoreňte a osoľte, a vložte do pekáča. Pečte približne 10 - 15 minút. Hotové mäso vyložte, nechajte vychladnúť a ešte teplé ho schlaďte aspoň na 20 minút v chladničke. Medzitým nasekajte cibuľu a šampiňóny, orestujte ich na masle, zalejte vínom, pridajte soľ, korenie a tymian a duste, kým sa šťava neodparí. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte lístkové cesto tak, aby sa doň zmestilo celé mäso a ešte ostalo po okrajoch aspoň 3 cm voľné. Cesto potrite šampiňónovou plnkou, do stredu položte mäso, okraje cesta potrite rozšľahaným žĺtkom, zabaľte a spoje zaviňte dnu alebo dôkladne postláčajte. Balíček preneste na plech vystlatý papierom na pečenie, potrite zvyšnými žĺtkami a na povrchu popichajte vidličkou. Vložte do rúry a pečte približne 25 - 30 minút. Pred servírovaním nechajte pokrm odstáť a až neskôr ho rozkrájajte na hrubšie plátky. Servírujte so zemiakovým pyré, prípadne s parenou zeleninou a výraznou omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Podľa chuti a fantázie môžete použiť i bravčovú panenku alebo mäso z diviny, jahňaťa či moriaka. Medzi cesto a plnku môžete naukladať i plátky parmskej šunky potreté horčicou.


Omeletová roláda
Suroviny na 1 roládu

  • 10 vajíčok
  • 100 g čerstvých špenátových listov
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 PL oleja
  • 200 g kozieho syra
  • 2 PL majonézy
  • 10 plátkov šunky alebo salámy

Na väčšej panvici rozohrejte olej, vajíčka rozšľahajte spolu s nasekaným špenátom, soľou a korením a vylejte na panvicu. Opečte z obidvoch strán na omeletu. Pri prevracaní si pomôžte plytkým tanierom alebo druhou panvicou, aby sa omeleta nepretrhla. Kozí syr rozmrvte, zmiešajte s majonézou a nasekanou šunkou, podľa potreby dochuťte. Vychladnutú omeletu vyklopte na alobal, potrite plnkou, pevne zaviňte a odložte do chladničky. Po stuhnutí rozkrájajte. Servírujte s čerstvou zeleninou a pečivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Namiesto šunky môžete do náplne primiešať údeného lososa. Roládu farebne doplní, ak pred zavinutím k okraju naukladáte pásiky sterilizovanej uhorky a kapie.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

morcacia_rolada.jpg zuzliak.jpg
Morčacia roláda Zuzliakov quiche

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 663
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 335
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 080
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 039
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 789
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 715
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 555
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 773
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 660
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: V prvý deň bol záujem vysoký, na Orave sa opäť tvoria rady už od rána (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Na Orave sa tvoria rady už od sobotňajšieho rána.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.