VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Nevšedné rolády

Vymeňte klasické chlebíčky, údenú šunku či majonézový šalát za ozajstný kulinársky zážitok...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Sviečková Wellington
Suroviny na viac porcií

  • kilogram pravej hovädzej sviečkovej
  • 3 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 cibuľa
  • 250 g šampiňónov
  • 50 g masla
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 800 g lístkového cesta
  • 2 žĺtky
  • čerstvý tymian

Rúru rozohrejte na 200 stupňov. Dokonale umyté mäso osušte, potrite olejom, okoreňte a osoľte, a vložte do pekáča. Pečte približne 10 - 15 minút. Hotové mäso vyložte, nechajte vychladnúť a ešte teplé ho schlaďte aspoň na 20 minút v chladničke. Medzitým nasekajte cibuľu a šampiňóny, orestujte ich na masle, zalejte vínom, pridajte soľ, korenie a tymian a duste, kým sa šťava neodparí. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte lístkové cesto tak, aby sa doň zmestilo celé mäso a ešte ostalo po okrajoch aspoň 3 cm voľné. Cesto potrite šampiňónovou plnkou, do stredu položte mäso, okraje cesta potrite rozšľahaným žĺtkom, zabaľte a spoje zaviňte dnu alebo dôkladne postláčajte. Balíček preneste na plech vystlatý papierom na pečenie, potrite zvyšnými žĺtkami a na povrchu popichajte vidličkou. Vložte do rúry a pečte približne 25 - 30 minút. Pred servírovaním nechajte pokrm odstáť a až neskôr ho rozkrájajte na hrubšie plátky. Servírujte so zemiakovým pyré, prípadne s parenou zeleninou a výraznou omáčkou.

Tip: Podľa chuti a fantázie môžete použiť i bravčovú panenku alebo mäso z diviny, jahňaťa či moriaka. Medzi cesto a plnku môžete naukladať i plátky parmskej šunky potreté horčicou.


Omeletová roláda
Suroviny na 1 roládu

  • 10 vajíčok
  • 100 g čerstvých špenátových listov
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 PL oleja
  • 200 g kozieho syra
  • 2 PL majonézy
  • 10 plátkov šunky alebo salámy

Na väčšej panvici rozohrejte olej, vajíčka rozšľahajte spolu s nasekaným špenátom, soľou a korením a vylejte na panvicu. Opečte z obidvoch strán na omeletu. Pri prevracaní si pomôžte plytkým tanierom alebo druhou panvicou, aby sa omeleta nepretrhla. Kozí syr rozmrvte, zmiešajte s majonézou a nasekanou šunkou, podľa potreby dochuťte. Vychladnutú omeletu vyklopte na alobal, potrite plnkou, pevne zaviňte a odložte do chladničky. Po stuhnutí rozkrájajte. Servírujte s čerstvou zeleninou a pečivom.

Tip: Namiesto šunky môžete do náplne primiešať údeného lososa. Roládu farebne doplní, ak pred zavinutím k okraju naukladáte pásiky sterilizovanej uhorky a kapie.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

morcacia_rolada.jpg zuzliak.jpg
Morčacia roláda Zuzliakov quiche

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 727
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 10 548
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 464
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 444
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 072
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 032
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 658
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 490
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 274
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 222

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Slobodné a rozvedené matky sú moderné vdovy, tvrdia Kotlebovci

Kotlebovci cielia na zraniteľné skupiny s najväčšími finančnými problémami.

PLUS

Európa sa hýbe smerom, akým chce Merkelová

Angela Merkelová bola v posledných rokoch tvárou Európskej únie. Bez domáce podpory to bude mať oveľa ťažšie.

EKONOMIKA

Bankomaty majú výročia. Takto vyzerali pred 50 rokmi

Prvý bankomat dali do používania v roku 1967 v Londýne.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.