SME
Piatok, 20. september, 2019 | Meniny má Ľuboslav(a)
VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Zelená Veľká Noc

Pustite do vašej kuchyne jarné vitamíny a fantáziu, dajte zelenej zelenú!

(Zdroj: Isifa)

Zeleninová frittata s ricottou
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g cukety
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 130 g zeleného hrášku
  • 6 veľkých vajíčok
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • hrsť nasekanej mäty
  • 150g syra ricotta

Cukety umyte a nahrubo nastrúhajte. Na panvici rozohrejte olej a vyžmýkanú cuketu spolu s nasekaným cesnakom opekajte niekoľko minút. Keď cuketa zmäkne, pridajte k nej rozmrazený hrášok a premiešajte. Medzitým rozmiešajte vajíčka spolu so soľou, korením a nasekanou mätou. Zeleninu rovnomerne rozmiestnite po panvici a zalejte vajíčkami. Pomaly pečte. Keď sú vajíčka čiastočne zatiahnuté, rovnomerne rozmrvte v prstoch ricottu po celej omelete. Pomaly dopečte, podľa chuti a potreby otočte a dopečte z druhej strany. Servírujte s čerstvým pečivom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Pravá talianska frittata sa pripravuje v celokovovej panvici a namiesto otáčania sa vrchná strana zapeká pod grilom alebo aspoň v rozpálenej rúre. Namiesto cukety a hrášku sa tradične na Veľkú Noc používajú do omelety či praženice umyté, nasekané a sparené prvé výhonky mladej žihľavy .


Hrášková polievka s mätou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčší zemiak
  • 2-3 jarné cibuľky
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • strúčik cesnaku
  • 800 g zeleného hrášku
  • 4 PL nasekanej čerstvej mäty
  • 1 PL citrónovej alebo limetovej šťavy
  • Soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • kyslá smotana na dozdobenie

Očistený zemiak pokrájajte na menšie kocky, umyté cibuľky na kolieska a všetko dajte variť do zeleninového vývaru spolu so strúčkom cesnaku asi na 15 minút. Z hrášku odoberte asi 3 PL a odložte ho bokom. Zvyšný hrášok pridajte do polievky a krátko povarte. Nakoniec do polievky primiešajte polovicu nasekanej mäty, citrónovú šťavu, soľ, korenie, cukor podľa chuti a polievku rozmixujte do hladka. Odobraté tri lyžice hrášku vhoďte na minútu do vriacej vody, sceďte prudko schlaďte. Týmto blanšírovaným hráškom dozdobte naservírovanú polievku spolu s nasekanou mätou a kyslou smotanou.

Tip: V tomto období budete variť polievku z mrazeného hrášku. V lete si však nenechajte ujsť jej studenú osviežujúcu verziu z čerstvo vylúskaného hrášku. Využiť môžete aj mladé neprezreté strúčky alebo sladký cukrový hrášok.


Jarný šalát zo skorých zemiakov
Suroviny na 4 porcie

  • 1,5 kg jarných zemiakov
  • 2 PL balzamikového octu
  • 2 PL francúzskej horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 4 PL olivového oleja
  • hrsť špenátových listov
  • hrsť rukoly
  • nasekaná pažítka
  • žerucha, tymian, kôpor

Nové zemiaky umyte a dajte variť do slanej vody. Dajte pozor, aby sa nerozvarili. Po vychladnutí ich rozkrájajte na kolieska. Medzitým vo väčšej šalátovej miske zmiešajte balzamikový ocot, horčicu, soľ, korenie a tenkým prúdom prišľahávajte olivový olej. Jemne primiešajte kolieska zemiakov a nakoniec umyté a odkvapkané listy špenátu a rukoly, nasekanú pažítku, dochuťte soľou a korením a jednotlivé porcie servírujte podľa chuti dozdobené korenistou žeruchou, lístkami tymianu alebo nasekaným kôprom. K šalátu môžete servírovať biely jogurt a plátky údeného lososa alebo šunky.

Tip: V zahraničí dostanete takýto šalát pripravený zásadne z lístkov vodnej žeruchy. V našich zemepisných podmienkach však musíme byť odkázaní na chuťové experimentovanie. Nebojte sa preto siahnuť aj po iných listoch drobného zeleného a červeného šalátu alebo čakanky.


Toasty s nátierkou z hrášku a fety
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 150-200 g zeleného hrášku
  • 1 strúčik cesnaku
  • ciabatta
  • 2 PL nasekaného kôpru
  • 4 PL olivového oleja
  • PL citrónovej šťavy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 250 g syra feta

Čerstvý alebo mrazený hrášok vhoďte do hrnca s vodou, priveďte k varu, varte asi 3 minúty a následne sceďte a schlaďte v studenej vode. Schladený ho nechajte na sitku odkvapkať. V mažiari alebo v robote so sekacími nožmi rozdrvte cesnak, kôpor, 2 PL olivového oleja, citrónovú šťavu, pridajte soľ, korenie, fetu a nakoniec hrášok. Hrášok sekajte iba niekoľkými rýchlymi impulzmi, aby ste ho nerozmixovali príliš najemno. Nátierku nechajte chvíľu postáť a potom podľa chuti dochuťte. Medzitým nakrájajte ciabattu alebo bagetu na 1 cm hrubé plátky, potrite ju zvyšným olejom a uložte na plech a zapečte v rúre, pod grilom alebo na grilovacej panvici do chrumkava.


Zeleninový šalát s mozzarellou
Suroviny na 4 porcie

  • 300g zeleného hrášku alebo zelených fazuľových strukov
  • 5 PL olivového oleja
  • soľ
  • 1 strúčik cesnaku
  • šťava z 1 citróna
  • mleté čierne korenie
  • 500 g mozzarelly
  • 150 g listov baby šalátu (môžete použiť aj medvedí cesnak)
  • bylinky podľa chuti

Hrášok alebo strúčky krátko povarte v osolenej vode. Po scedené schlaďte, nechajte odkvapkať a jemne nasekajte v robote spolu s lyžicou oleja a štipkou soli. Prelisovaný cesnak zmiešajte s olejom, citrónovou šťavou a korením. Zálievku odložte do chladničky. Medzitým pokrájajte na plátky mozzarellu a umyte a osušte listy šalátu a byliniek. Servírujte plátky mozzarelly s kôpkou hrášku, dozdobené šalátom a bylinkami pokvapkané zálievkou, spolu s čerstvým alebo opekaným pečivom.

Tip: Šalát je vhodný ako predjedlo. Ak sa rozhodnete servírovať ho ako hlavný chod, smelo ho obohaťte o reďkovku, blanšírovanú cviklu alebo špargľu, plátky šunky alebo varené vajíčko.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

spenatovepyre.jpg puding.png losos.jpg
Špenátové pyré Čakankový šalát Grilovaný losos so špenátom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj verejnosť si vyberá svojho Učiteľ Slovenska
  2. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  3. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu
  4. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu
  5. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  6. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  7. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  8. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom
  9. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid?
  10. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne
  1. Nový Focus ST - exkluzívne vo Ford POP Up Store
  2. Aj verejnosť si vyberá svojho Učiteľ Slovenska
  3. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  4. Špičkový slovenský pretekár Maťo Homola je ambasádorom OMV
  5. Špičkový slovenský pretekár Maťo Homola je ambasádorom OMV
  6. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu
  7. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu
  8. Ochrana klímy spojí slovenské mestá a obce
  9. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  10. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú
  1. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid? 12 239
  2. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu 9 201
  3. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu 8 803
  4. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom 7 423
  5. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 285
  6. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu 6 404
  7. Máte bolesti hlavy či depresie? Vinníkom môže byť intolerancia 6 144
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 6 113
  9. Ako si správne sporiť v čase nízkych úrokov? 5 749
  10. Vyhrajte cestu okolo sveta 5 658

Hlavné správy zo Sme.sk

Klimatický pochod v Bratislave.
Mikuláš Černák.
Futbalisti ŠK Slovan Bratislava po zápase proti Besiktasu Istanbul.
Autorská strana Jakuba Fila

Zabudnite na katastrofické filmy, sú len slabý odvar našej možnej budúcnosti

Európa bez Dánska či Holandska.