VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Zelená Veľká Noc

Pustite do vašej kuchyne jarné vitamíny a fantáziu, dajte zelenej zelenú!

(Zdroj: Isifa)

Zeleninová frittata s ricottou
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g cukety
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 130 g zeleného hrášku
  • 6 veľkých vajíčok
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • hrsť nasekanej mäty
  • 150g syra ricotta

Cukety umyte a nahrubo nastrúhajte. Na panvici rozohrejte olej a vyžmýkanú cuketu spolu s nasekaným cesnakom opekajte niekoľko minút. Keď cuketa zmäkne, pridajte k nej rozmrazený hrášok a premiešajte. Medzitým rozmiešajte vajíčka spolu so soľou, korením a nasekanou mätou. Zeleninu rovnomerne rozmiestnite po panvici a zalejte vajíčkami. Pomaly pečte. Keď sú vajíčka čiastočne zatiahnuté, rovnomerne rozmrvte v prstoch ricottu po celej omelete. Pomaly dopečte, podľa chuti a potreby otočte a dopečte z druhej strany. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Pravá talianska frittata sa pripravuje v celokovovej panvici a namiesto otáčania sa vrchná strana zapeká pod grilom alebo aspoň v rozpálenej rúre. Namiesto cukety a hrášku sa tradične na Veľkú Noc používajú do omelety či praženice umyté, nasekané a sparené prvé výhonky mladej žihľavy .


Hrášková polievka s mätou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčší zemiak
  • 2-3 jarné cibuľky
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • strúčik cesnaku
  • 800 g zeleného hrášku
  • 4 PL nasekanej čerstvej mäty
  • 1 PL citrónovej alebo limetovej šťavy
  • Soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • kyslá smotana na dozdobenie

Očistený zemiak pokrájajte na menšie kocky, umyté cibuľky na kolieska a všetko dajte variť do zeleninového vývaru spolu so strúčkom cesnaku asi na 15 minút. Z hrášku odoberte asi 3 PL a odložte ho bokom. Zvyšný hrášok pridajte do polievky a krátko povarte. Nakoniec do polievky primiešajte polovicu nasekanej mäty, citrónovú šťavu, soľ, korenie, cukor podľa chuti a polievku rozmixujte do hladka. Odobraté tri lyžice hrášku vhoďte na minútu do vriacej vody, sceďte prudko schlaďte. Týmto blanšírovaným hráškom dozdobte naservírovanú polievku spolu s nasekanou mätou a kyslou smotanou.

Tip: V tomto období budete variť polievku z mrazeného hrášku. V lete si však nenechajte ujsť jej studenú osviežujúcu verziu z čerstvo vylúskaného hrášku. Využiť môžete aj mladé neprezreté strúčky alebo sladký cukrový hrášok.


Jarný šalát zo skorých zemiakov
Suroviny na 4 porcie

  • 1,5 kg jarných zemiakov
  • 2 PL balzamikového octu
  • 2 PL francúzskej horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 4 PL olivového oleja
  • hrsť špenátových listov
  • hrsť rukoly
  • nasekaná pažítka
  • žerucha, tymian, kôpor

Nové zemiaky umyte a dajte variť do slanej vody. Dajte pozor, aby sa nerozvarili. Po vychladnutí ich rozkrájajte na kolieska. Medzitým vo väčšej šalátovej miske zmiešajte balzamikový ocot, horčicu, soľ, korenie a tenkým prúdom prišľahávajte olivový olej. Jemne primiešajte kolieska zemiakov a nakoniec umyté a odkvapkané listy špenátu a rukoly, nasekanú pažítku, dochuťte soľou a korením a jednotlivé porcie servírujte podľa chuti dozdobené korenistou žeruchou, lístkami tymianu alebo nasekaným kôprom. K šalátu môžete servírovať biely jogurt a plátky údeného lososa alebo šunky.

Tip: V zahraničí dostanete takýto šalát pripravený zásadne z lístkov vodnej žeruchy. V našich zemepisných podmienkach však musíme byť odkázaní na chuťové experimentovanie. Nebojte sa preto siahnuť aj po iných listoch drobného zeleného a červeného šalátu alebo čakanky.


Toasty s nátierkou z hrášku a fety
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 150-200 g zeleného hrášku
  • 1 strúčik cesnaku
  • ciabatta
  • 2 PL nasekaného kôpru
  • 4 PL olivového oleja
  • PL citrónovej šťavy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 250 g syra feta

Čerstvý alebo mrazený hrášok vhoďte do hrnca s vodou, priveďte k varu, varte asi 3 minúty a následne sceďte a schlaďte v studenej vode. Schladený ho nechajte na sitku odkvapkať. V mažiari alebo v robote so sekacími nožmi rozdrvte cesnak, kôpor, 2 PL olivového oleja, citrónovú šťavu, pridajte soľ, korenie, fetu a nakoniec hrášok. Hrášok sekajte iba niekoľkými rýchlymi impulzmi, aby ste ho nerozmixovali príliš najemno. Nátierku nechajte chvíľu postáť a potom podľa chuti dochuťte. Medzitým nakrájajte ciabattu alebo bagetu na 1 cm hrubé plátky, potrite ju zvyšným olejom a uložte na plech a zapečte v rúre, pod grilom alebo na grilovacej panvici do chrumkava.


Zeleninový šalát s mozzarellou
Suroviny na 4 porcie

  • 300g zeleného hrášku alebo zelených fazuľových strukov
  • 5 PL olivového oleja
  • soľ
  • 1 strúčik cesnaku
  • šťava z 1 citróna
  • mleté čierne korenie
  • 500 g mozzarelly
  • 150 g listov baby šalátu (môžete použiť aj medvedí cesnak)
  • bylinky podľa chuti

Hrášok alebo strúčky krátko povarte v osolenej vode. Po scedené schlaďte, nechajte odkvapkať a jemne nasekajte v robote spolu s lyžicou oleja a štipkou soli. Prelisovaný cesnak zmiešajte s olejom, citrónovou šťavou a korením. Zálievku odložte do chladničky. Medzitým pokrájajte na plátky mozzarellu a umyte a osušte listy šalátu a byliniek. Servírujte plátky mozzarelly s kôpkou hrášku, dozdobené šalátom a bylinkami pokvapkané zálievkou, spolu s čerstvým alebo opekaným pečivom.

Tip: Šalát je vhodný ako predjedlo. Ak sa rozhodnete servírovať ho ako hlavný chod, smelo ho obohaťte o reďkovku, blanšírovanú cviklu alebo špargľu, plátky šunky alebo varené vajíčko.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

spenatovepyre.jpg puding.png losos.jpg
Špenátové pyré Čakankový šalát Grilovaný losos so špenátom

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 6 151
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 342
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 402
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 3 166
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 093
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 866
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 1 063
  8. Splnený sen 1 045
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 976
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 961

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Baníci cítia krivdu, keď niekto kritizuje umelé dotovanie Hornonitrianskych baní vládou. Na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

PRIMÁR

K pandémiám chrípky môže dochádzať s príchodom leta

Simulácia správne predpovedala pandémiu vírusu prasacej chrípky.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.