VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Zelená Veľká Noc

Pustite do vašej kuchyne jarné vitamíny a fantáziu, dajte zelenej zelenú!

(Zdroj: Isifa)

Zeleninová frittata s ricottou
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g cukety
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 130 g zeleného hrášku
  • 6 veľkých vajíčok
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • hrsť nasekanej mäty
  • 150g syra ricotta

Cukety umyte a nahrubo nastrúhajte. Na panvici rozohrejte olej a vyžmýkanú cuketu spolu s nasekaným cesnakom opekajte niekoľko minút. Keď cuketa zmäkne, pridajte k nej rozmrazený hrášok a premiešajte. Medzitým rozmiešajte vajíčka spolu so soľou, korením a nasekanou mätou. Zeleninu rovnomerne rozmiestnite po panvici a zalejte vajíčkami. Pomaly pečte. Keď sú vajíčka čiastočne zatiahnuté, rovnomerne rozmrvte v prstoch ricottu po celej omelete. Pomaly dopečte, podľa chuti a potreby otočte a dopečte z druhej strany. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Pravá talianska frittata sa pripravuje v celokovovej panvici a namiesto otáčania sa vrchná strana zapeká pod grilom alebo aspoň v rozpálenej rúre. Namiesto cukety a hrášku sa tradične na Veľkú Noc používajú do omelety či praženice umyté, nasekané a sparené prvé výhonky mladej žihľavy .


Hrášková polievka s mätou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčší zemiak
  • 2-3 jarné cibuľky
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • strúčik cesnaku
  • 800 g zeleného hrášku
  • 4 PL nasekanej čerstvej mäty
  • 1 PL citrónovej alebo limetovej šťavy
  • Soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • kyslá smotana na dozdobenie

Očistený zemiak pokrájajte na menšie kocky, umyté cibuľky na kolieska a všetko dajte variť do zeleninového vývaru spolu so strúčkom cesnaku asi na 15 minút. Z hrášku odoberte asi 3 PL a odložte ho bokom. Zvyšný hrášok pridajte do polievky a krátko povarte. Nakoniec do polievky primiešajte polovicu nasekanej mäty, citrónovú šťavu, soľ, korenie, cukor podľa chuti a polievku rozmixujte do hladka. Odobraté tri lyžice hrášku vhoďte na minútu do vriacej vody, sceďte prudko schlaďte. Týmto blanšírovaným hráškom dozdobte naservírovanú polievku spolu s nasekanou mätou a kyslou smotanou.

Tip: V tomto období budete variť polievku z mrazeného hrášku. V lete si však nenechajte ujsť jej studenú osviežujúcu verziu z čerstvo vylúskaného hrášku. Využiť môžete aj mladé neprezreté strúčky alebo sladký cukrový hrášok.


Jarný šalát zo skorých zemiakov
Suroviny na 4 porcie

  • 1,5 kg jarných zemiakov
  • 2 PL balzamikového octu
  • 2 PL francúzskej horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 4 PL olivového oleja
  • hrsť špenátových listov
  • hrsť rukoly
  • nasekaná pažítka
  • žerucha, tymian, kôpor

Nové zemiaky umyte a dajte variť do slanej vody. Dajte pozor, aby sa nerozvarili. Po vychladnutí ich rozkrájajte na kolieska. Medzitým vo väčšej šalátovej miske zmiešajte balzamikový ocot, horčicu, soľ, korenie a tenkým prúdom prišľahávajte olivový olej. Jemne primiešajte kolieska zemiakov a nakoniec umyté a odkvapkané listy špenátu a rukoly, nasekanú pažítku, dochuťte soľou a korením a jednotlivé porcie servírujte podľa chuti dozdobené korenistou žeruchou, lístkami tymianu alebo nasekaným kôprom. K šalátu môžete servírovať biely jogurt a plátky údeného lososa alebo šunky.

Tip: V zahraničí dostanete takýto šalát pripravený zásadne z lístkov vodnej žeruchy. V našich zemepisných podmienkach však musíme byť odkázaní na chuťové experimentovanie. Nebojte sa preto siahnuť aj po iných listoch drobného zeleného a červeného šalátu alebo čakanky.


Toasty s nátierkou z hrášku a fety
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 150-200 g zeleného hrášku
  • 1 strúčik cesnaku
  • ciabatta
  • 2 PL nasekaného kôpru
  • 4 PL olivového oleja
  • PL citrónovej šťavy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 250 g syra feta

Čerstvý alebo mrazený hrášok vhoďte do hrnca s vodou, priveďte k varu, varte asi 3 minúty a následne sceďte a schlaďte v studenej vode. Schladený ho nechajte na sitku odkvapkať. V mažiari alebo v robote so sekacími nožmi rozdrvte cesnak, kôpor, 2 PL olivového oleja, citrónovú šťavu, pridajte soľ, korenie, fetu a nakoniec hrášok. Hrášok sekajte iba niekoľkými rýchlymi impulzmi, aby ste ho nerozmixovali príliš najemno. Nátierku nechajte chvíľu postáť a potom podľa chuti dochuťte. Medzitým nakrájajte ciabattu alebo bagetu na 1 cm hrubé plátky, potrite ju zvyšným olejom a uložte na plech a zapečte v rúre, pod grilom alebo na grilovacej panvici do chrumkava.


Zeleninový šalát s mozzarellou
Suroviny na 4 porcie

  • 300g zeleného hrášku alebo zelených fazuľových strukov
  • 5 PL olivového oleja
  • soľ
  • 1 strúčik cesnaku
  • šťava z 1 citróna
  • mleté čierne korenie
  • 500 g mozzarelly
  • 150 g listov baby šalátu (môžete použiť aj medvedí cesnak)
  • bylinky podľa chuti

Hrášok alebo strúčky krátko povarte v osolenej vode. Po scedené schlaďte, nechajte odkvapkať a jemne nasekajte v robote spolu s lyžicou oleja a štipkou soli. Prelisovaný cesnak zmiešajte s olejom, citrónovou šťavou a korením. Zálievku odložte do chladničky. Medzitým pokrájajte na plátky mozzarellu a umyte a osušte listy šalátu a byliniek. Servírujte plátky mozzarelly s kôpkou hrášku, dozdobené šalátom a bylinkami pokvapkané zálievkou, spolu s čerstvým alebo opekaným pečivom.

Tip: Šalát je vhodný ako predjedlo. Ak sa rozhodnete servírovať ho ako hlavný chod, smelo ho obohaťte o reďkovku, blanšírovanú cviklu alebo špargľu, plátky šunky alebo varené vajíčko.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

spenatovepyre.jpg puding.png losos.jpg
Špenátové pyré Čakankový šalát Grilovaný losos so špenátom

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 382
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 954
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 198
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 720
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 282
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 062
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 021
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 000
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 908
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 624

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

PRIMÁR

Strachu sa bude dať zbaviť. Vedci ho zničia pomocou svetla

Objav pomôže obetiam traumatizujúcich zážitkov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.