SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky
VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL

Zelená Veľká Noc

Pustite do vašej kuchyne jarné vitamíny a fantáziu, dajte zelenej zelenú!

(Zdroj: Isifa)

Zeleninová frittata s ricottou
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g cukety
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 130 g zeleného hrášku
  • 6 veľkých vajíčok
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • hrsť nasekanej mäty
  • 150g syra ricotta

Cukety umyte a nahrubo nastrúhajte. Na panvici rozohrejte olej a vyžmýkanú cuketu spolu s nasekaným cesnakom opekajte niekoľko minút. Keď cuketa zmäkne, pridajte k nej rozmrazený hrášok a premiešajte. Medzitým rozmiešajte vajíčka spolu so soľou, korením a nasekanou mätou. Zeleninu rovnomerne rozmiestnite po panvici a zalejte vajíčkami. Pomaly pečte. Keď sú vajíčka čiastočne zatiahnuté, rovnomerne rozmrvte v prstoch ricottu po celej omelete. Pomaly dopečte, podľa chuti a potreby otočte a dopečte z druhej strany. Servírujte s čerstvým pečivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Pravá talianska frittata sa pripravuje v celokovovej panvici a namiesto otáčania sa vrchná strana zapeká pod grilom alebo aspoň v rozpálenej rúre. Namiesto cukety a hrášku sa tradične na Veľkú Noc používajú do omelety či praženice umyté, nasekané a sparené prvé výhonky mladej žihľavy .


Hrášková polievka s mätou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčší zemiak
  • 2-3 jarné cibuľky
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • strúčik cesnaku
  • 800 g zeleného hrášku
  • 4 PL nasekanej čerstvej mäty
  • 1 PL citrónovej alebo limetovej šťavy
  • Soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • kyslá smotana na dozdobenie

Očistený zemiak pokrájajte na menšie kocky, umyté cibuľky na kolieska a všetko dajte variť do zeleninového vývaru spolu so strúčkom cesnaku asi na 15 minút. Z hrášku odoberte asi 3 PL a odložte ho bokom. Zvyšný hrášok pridajte do polievky a krátko povarte. Nakoniec do polievky primiešajte polovicu nasekanej mäty, citrónovú šťavu, soľ, korenie, cukor podľa chuti a polievku rozmixujte do hladka. Odobraté tri lyžice hrášku vhoďte na minútu do vriacej vody, sceďte prudko schlaďte. Týmto blanšírovaným hráškom dozdobte naservírovanú polievku spolu s nasekanou mätou a kyslou smotanou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: V tomto období budete variť polievku z mrazeného hrášku. V lete si však nenechajte ujsť jej studenú osviežujúcu verziu z čerstvo vylúskaného hrášku. Využiť môžete aj mladé neprezreté strúčky alebo sladký cukrový hrášok.


Jarný šalát zo skorých zemiakov
Suroviny na 4 porcie

  • 1,5 kg jarných zemiakov
  • 2 PL balzamikového octu
  • 2 PL francúzskej horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 4 PL olivového oleja
  • hrsť špenátových listov
  • hrsť rukoly
  • nasekaná pažítka
  • žerucha, tymian, kôpor

Nové zemiaky umyte a dajte variť do slanej vody. Dajte pozor, aby sa nerozvarili. Po vychladnutí ich rozkrájajte na kolieska. Medzitým vo väčšej šalátovej miske zmiešajte balzamikový ocot, horčicu, soľ, korenie a tenkým prúdom prišľahávajte olivový olej. Jemne primiešajte kolieska zemiakov a nakoniec umyté a odkvapkané listy špenátu a rukoly, nasekanú pažítku, dochuťte soľou a korením a jednotlivé porcie servírujte podľa chuti dozdobené korenistou žeruchou, lístkami tymianu alebo nasekaným kôprom. K šalátu môžete servírovať biely jogurt a plátky údeného lososa alebo šunky.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: V zahraničí dostanete takýto šalát pripravený zásadne z lístkov vodnej žeruchy. V našich zemepisných podmienkach však musíme byť odkázaní na chuťové experimentovanie. Nebojte sa preto siahnuť aj po iných listoch drobného zeleného a červeného šalátu alebo čakanky.


Toasty s nátierkou z hrášku a fety
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 150-200 g zeleného hrášku
  • 1 strúčik cesnaku
  • ciabatta
  • 2 PL nasekaného kôpru
  • 4 PL olivového oleja
  • PL citrónovej šťavy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 250 g syra feta

Čerstvý alebo mrazený hrášok vhoďte do hrnca s vodou, priveďte k varu, varte asi 3 minúty a následne sceďte a schlaďte v studenej vode. Schladený ho nechajte na sitku odkvapkať. V mažiari alebo v robote so sekacími nožmi rozdrvte cesnak, kôpor, 2 PL olivového oleja, citrónovú šťavu, pridajte soľ, korenie, fetu a nakoniec hrášok. Hrášok sekajte iba niekoľkými rýchlymi impulzmi, aby ste ho nerozmixovali príliš najemno. Nátierku nechajte chvíľu postáť a potom podľa chuti dochuťte. Medzitým nakrájajte ciabattu alebo bagetu na 1 cm hrubé plátky, potrite ju zvyšným olejom a uložte na plech a zapečte v rúre, pod grilom alebo na grilovacej panvici do chrumkava.

Skryť Vypnúť reklamu

Zeleninový šalát s mozzarellou
Suroviny na 4 porcie

  • 300g zeleného hrášku alebo zelených fazuľových strukov
  • 5 PL olivového oleja
  • soľ
  • 1 strúčik cesnaku
  • šťava z 1 citróna
  • mleté čierne korenie
  • 500 g mozzarelly
  • 150 g listov baby šalátu (môžete použiť aj medvedí cesnak)
  • bylinky podľa chuti

Hrášok alebo strúčky krátko povarte v osolenej vode. Po scedené schlaďte, nechajte odkvapkať a jemne nasekajte v robote spolu s lyžicou oleja a štipkou soli. Prelisovaný cesnak zmiešajte s olejom, citrónovou šťavou a korením. Zálievku odložte do chladničky. Medzitým pokrájajte na plátky mozzarellu a umyte a osušte listy šalátu a byliniek. Servírujte plátky mozzarelly s kôpkou hrášku, dozdobené šalátom a bylinkami pokvapkané zálievkou, spolu s čerstvým alebo opekaným pečivom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Šalát je vhodný ako predjedlo. Ak sa rozhodnete servírovať ho ako hlavný chod, smelo ho obohaťte o reďkovku, blanšírovanú cviklu alebo špargľu, plátky šunky alebo varené vajíčko.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

spenatovepyre.jpg puding.png losos.jpg
Špenátové pyré Čakankový šalát Grilovaný losos so špenátom

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 253
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 027
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 231
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 730
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 867
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 376
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 420
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 277
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 195
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 953
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ilustračné foto.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako by Trnku potrestali u Emira Kusturicu

Sebaočistu prokuratúra ani len nepredstiera.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.