Masť, maslo alebo margarín? Poradíme vám

Väčšinou sa pri výbere riadime chuťou. Ak vám však záleží aj na zdraví, mali by ste vedieť viac.

(Zdroj: ilustračné foto: archív)

Odpoveď na túto otázku nám zväčša poskytujú naše chuťové poháriky. Ak vám však záleží aj na tom, či a ako natretým chlebom prospievate svojmu zdraviu, mali by ste vedieť viac. Čítajte a zapojte sa do súťaže o tukomer s váhou a kozmetické produkty.

Vo všeobecnosti sú tuky popri sacharidoch a bielkovinách jednou z troch hlavných živín v potrave. V organizme plnia množstvo dôležitých funkcií: sú najbohatším zdrojom energie, umožňujú vstrebávanie niektorých vitamínov, plnia ochrannú funkciu pre orgány a podobne. Aj medzi tukmi však treba rozlišovať.

Základnou zložkou tukov sú mastné kyseliny. Živočíšne tuky, medzi ktoré radíme masť aj maslo, obsahujú väčšie množstvo nasýtených mastných kyselín. Tie sa pri častejšej konzumácii neradia k zdraviu prospešným, lebo prispievajú k zvyšovaniu hladiny cholesterolu v krvi. Nasýtené tuky by nemali prekročiť tretinu celkového denného príjmu tukov.

Rastlinné tuky majú zasa prevahu nenasýtených mastných kyselín. Sú dôležité pri prevencii srdcovo-cievnych a iných chronických chorôb, preto sa zväčša radia medzi „dobré tuky“. Nič však nie je čierno-biele.

Masť a maslo

„Bravčová masť obsahuje 55 percent nenasýtených mastných kyselín, z toho väčšinu tvorí kyselina olejová.“ hovorí MUDr. Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu. Napriek tomu však nezanedbateľných 45 percent predstavujú nasýtené mastné kyseliny. Zástancovia masti ju často uvádzajú ako potravinu našich starých mám, ktoré nepoznali zvýšený cholesterol ani srdcové choroby.

Treba si však uvedomiť aj to, že rovnako nepoznali ani sedavé zamestnanie a hodiny strávené v autách či pred televízorom. „Ľudia mali v minulosti oveľa viac pohybu a vďaka tomu dokázali „spáliť“ aj tučné potraviny,“ upozorňuje odborníčka. „Maslo patrí medzi ľahko stráviteľné tuky. Pravda je však aj to, že ako tuk živočíšneho pôvodu má pomerne vysoký obsah nasýtených mastných kyselín. „Viac ako 60 percent tvoria nasýtené a len 5 percent polynenasýtené mastné kyseliny,“ vysvetľuje Babinská. Prirodzený obsah vitamínov v masle (najmä A a D) závisí od ročného obdobia a spôsobu výživy zvierat.

Ako sú na tom oleje

Bežne používané rastlinné oleje obsahujú 80 – 90 % nenasýtených mastných kyselín. Aj margarín je tuk vyrobený prednostne z rastlinných zložiek. V súčasnosti o ňom panuje veľa mýtov, ktoré sú prevažne neopodstatnené. Je pravda, že ich výroba si vyžaduje zložitejší technologický proces, avšak vstupnou surovinou je vždy prírodný produkt – rastlinný olej. Margaríny majú znížený obsah nasýtených mastných kyselín, zvýšený obsah nenasýtených mastných kyselín.

Veľká pozornosť sa pritom venuje známym druhom omega-3 a omega-6. Je veľmi dôležité, aby boli tieto dve látky v tuku zastúpené v správnom pomere, ideálne 1 : 4 – 6. Obsah trans foriem mastných kyselín, kvôli ktorým boli najmä v deväťdesiatych rokoch terčom kritiky, je v margarínoch v súčasnosti nutrične nevýznamný. Spôsob ich výroby sa totiž podstatne zmenil a v súčasnosti vyrábané margaríny sú už z hľadiska vplyvu na zdravie a obsahu živín na vysokej úrovni.

„To však platí len o kvalitných margarínoch, ktorých zloženie si môžete skontrolovať na obale, vrátane pomeru omega-3 a 6. Pri výrobe cukroviniek, sušienok, čokoládových poliev či niektorých polotovarov môžu byť použité výživovo menej hodnotné tuky s vysokým obsahom nežiaducich trans foriem mastných kyselín,“ upozorňuje K. Babinská.

Pre zdravého človeka nepredstavuje masť ani maslo hrozbu, pokiaľ ich konzumuje s mierou. Ľudia s nadmernou hmotnosťou, zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi alebo trpiaci srdcovo-cievnymi chorobami by však mali dať prednosť rastlinným tukom. „Ideálne je kombinovať v rámci pestrej a vyváženej stravy všetky potraviny v správnom pomere,“ radí odborníčka.

Zapojte sa do súťaže

omron.jpgAk správne odpoviete na súťažnú otázku, budete zaradení do žrebovania. Jeden výherca získa tukomer s váhou OMRON BF 508 – klinicky overený, validovaný a certifikovaný prístroj, vyvinutý a schválený odborníkmi. Ďalší piati šťastlivci získajú sadu kozmetických produktov Dove. Súťaž trvá do 2. apríla do 15.00 hod. Mená výhercov uverejníme po skončení súťaže na tejto stránke.

Súťaž bola ukončená.

Výhercovia: Janka Paulisová, Táňa Slahučková, Ladislav Francan, Oldo Krédl, Anna Hartmannová, Ingrid Maňaková.

Ceny doručí výhercom partner súťaže.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 8 567
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 684
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 682
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 196
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 2 030
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 576
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 338
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 320
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 188
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 934

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

PLUS

Prečo je dobré nájsť si architekta

Len rozumný architekt vymyslí dom, v ktorom budete naozaj šťastní.

ŠPORT

Fotografka z Tour: Sagan má výraznú tvár, je fotogenický

Češka bola roky jedinou ženou, ktorá fotila Tour z motorky.

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Za dva roky dali prácu 80 ľuďom.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.