Odpoveď na túto otázku nám zväčša poskytujú naše chuťové poháriky. Ak vám však záleží aj na tom, či a ako natretým chlebom prospievate svojmu zdraviu, mali by ste vedieť viac. Čítajte a zapojte sa do súťaže o tukomer s váhou a kozmetické produkty.
Vo všeobecnosti sú tuky popri sacharidoch a bielkovinách jednou z troch hlavných živín v potrave. V organizme plnia množstvo dôležitých funkcií: sú najbohatším zdrojom energie, umožňujú vstrebávanie niektorých vitamínov, plnia ochrannú funkciu pre orgány a podobne. Aj medzi tukmi však treba rozlišovať.
Základnou zložkou tukov sú mastné kyseliny. Živočíšne tuky, medzi ktoré radíme masť aj maslo, obsahujú väčšie množstvo nasýtených mastných kyselín. Tie sa pri častejšej konzumácii neradia k zdraviu prospešným, lebo prispievajú k zvyšovaniu hladiny cholesterolu v krvi. Nasýtené tuky by nemali prekročiť tretinu celkového denného príjmu tukov.
Rastlinné tuky majú zasa prevahu nenasýtených mastných kyselín. Sú dôležité pri prevencii srdcovo-cievnych a iných chronických chorôb, preto sa zväčša radia medzi „dobré tuky“. Nič však nie je čierno-biele.
Masť a maslo
„Bravčová masť obsahuje 55 percent nenasýtených mastných kyselín, z toho väčšinu tvorí kyselina olejová.“ hovorí MUDr. Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu. Napriek tomu však nezanedbateľných 45 percent predstavujú nasýtené mastné kyseliny. Zástancovia masti ju často uvádzajú ako potravinu našich starých mám, ktoré nepoznali zvýšený cholesterol ani srdcové choroby.
Treba si však uvedomiť aj to, že rovnako nepoznali ani sedavé zamestnanie a hodiny strávené v autách či pred televízorom. „Ľudia mali v minulosti oveľa viac pohybu a vďaka tomu dokázali „spáliť“ aj tučné potraviny,“ upozorňuje odborníčka. „Maslo patrí medzi ľahko stráviteľné tuky. Pravda je však aj to, že ako tuk živočíšneho pôvodu má pomerne vysoký obsah nasýtených mastných kyselín. „Viac ako 60 percent tvoria nasýtené a len 5 percent polynenasýtené mastné kyseliny,“ vysvetľuje Babinská. Prirodzený obsah vitamínov v masle (najmä A a D) závisí od ročného obdobia a spôsobu výživy zvierat.
Ako sú na tom oleje
Bežne používané rastlinné oleje obsahujú 80 – 90 % nenasýtených mastných kyselín. Aj margarín je tuk vyrobený prednostne z rastlinných zložiek. V súčasnosti o ňom panuje veľa mýtov, ktoré sú prevažne neopodstatnené. Je pravda, že ich výroba si vyžaduje zložitejší technologický proces, avšak vstupnou surovinou je vždy prírodný produkt – rastlinný olej. Margaríny majú znížený obsah nasýtených mastných kyselín, zvýšený obsah nenasýtených mastných kyselín.
Veľká pozornosť sa pritom venuje známym druhom omega-3 a omega-6. Je veľmi dôležité, aby boli tieto dve látky v tuku zastúpené v správnom pomere, ideálne 1 : 4 – 6. Obsah trans foriem mastných kyselín, kvôli ktorým boli najmä v deväťdesiatych rokoch terčom kritiky, je v margarínoch v súčasnosti nutrične nevýznamný. Spôsob ich výroby sa totiž podstatne zmenil a v súčasnosti vyrábané margaríny sú už z hľadiska vplyvu na zdravie a obsahu živín na vysokej úrovni.
„To však platí len o kvalitných margarínoch, ktorých zloženie si môžete skontrolovať na obale, vrátane pomeru omega-3 a 6. Pri výrobe cukroviniek, sušienok, čokoládových poliev či niektorých polotovarov môžu byť použité výživovo menej hodnotné tuky s vysokým obsahom nežiaducich trans foriem mastných kyselín,“ upozorňuje K. Babinská.
Pre zdravého človeka nepredstavuje masť ani maslo hrozbu, pokiaľ ich konzumuje s mierou. Ľudia s nadmernou hmotnosťou, zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi alebo trpiaci srdcovo-cievnymi chorobami by však mali dať prednosť rastlinným tukom. „Ideálne je kombinovať v rámci pestrej a vyváženej stravy všetky potraviny v správnom pomere,“ radí odborníčka.
Zapojte sa do súťaže
Ak správne odpoviete na súťažnú otázku, budete zaradení do žrebovania. Jeden výherca získa tukomer s váhou OMRON BF 508 – klinicky overený, validovaný a certifikovaný prístroj, vyvinutý a schválený odborníkmi. Ďalší piati šťastlivci získajú sadu kozmetických produktov Dove. Súťaž trvá do 2. apríla do 15.00 hod. Mená výhercov uverejníme po skončení súťaže na tejto stránke.
Súťaž bola ukončená.
Výhercovia: Janka Paulisová, Táňa Slahučková, Ladislav Francan, Oldo Krédl, Anna Hartmannová, Ingrid Maňaková.
Ceny doručí výhercom partner súťaže.