Nechýba vám minerál na upokojenie?

Horčík patrí medzi základné minerály, ktoré potrebujeme nielen pre zdravé nervy a srdce, ale aj pre každú bunku nášho tela.

Viaceré medicínske výskumy dokázali, že magnézium hrá dôležitú úlohu pri regulácii krvného tlaku, je preto kľúčový pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Jeho nedostatok môže spôsobiť také metabolické zmeny, ktoré vedú k vyššiemu riziku srdcového infarktu alebo porážky.

10 zázrakov, ktoré dokáže horčík

1. Bojuje s únavou a vyčerpaním, pomáha vyrovnávať sa so stresom a prispieva ku kvalitnému spánku.

2. Podporuje koncentráciu, mentálnu aj fyzickú výkonnosť.

3. Upokojuje nervový systém tým, že vplýva na pôsobenie serotonínu, látky, ktorá je v našom organizme zodpovedná za dobrú náladu a pocity uvoľnenia. Dokáže zmierniť depresie.

4. Prispieva k rastu a zvýšenej sile svalovej hmoty. Odstraňuje svalové kŕče, napríklad po cvičení alebo počas spánku. Pôsobí ako prevencia proti svalovej horúčke.

5. Zmierňuje príznaky predmenštruačného syndrómu.

6. Prospieva kostiam, lebo stimuluje hormón kalcitonín, ktorý znižuje riziko osteoporózy.

7. Pomáha udržiavať v slinách zdravú rovnováhu fosforu a vápnika, čím chráni naše zuby.

8. Podporuje hydratáciu organizmu, pomáha telu vyrovnať sa so stratou tekutín.

9. Podporuje prácu enzýmov, ktoré riadia dôležité chemické reakcie v organizme.

10. Obnovuje a regeneruje bunky, podieľa sa na procese ich delenia.

Magnézium v bunkách

Ióny magnézia sa do buniek dostávajú rôznou rýchlosťou podľa toho, o aký typ bunky ide. Do pečene, srdca lebo sleziny prenikajú v priebehu niekoľkých hodín, svalové, kostné bunky a červené krvinky v sebe menia koncentráciu horčíka pomalšie, ide o dni až týždne. Zmena koncentrácie magnézia mení aj zloženie iných iónov. Jeho významné zníženie vedie k zníženiu draslíka a naopak, k vyššej koncentrácii vápnika a sodíka.

Prejavy jeho nedostatku

  • rýchla únava
  • časté bolesti hlavy
  • problémy s koncentráciou
  • väčšia náchylnosť na stres a depresie
  • tras viečok
  • svalové kŕče
  • padanie vlasov, lámavé nechty
Kde ho nájdete
Obsah horčíka v mg na 100 g:

Para orechy 377,4

Kešu oriešky pražené 271,6

Mandle 275,1

Tuniak, tepelne upravený 63,5

Parmezán 40,0

Špenát, tepelne upravený 87,2

Sójové bôby 60,0

Artičoky 60,0

Cornflakes 136,1

Ovsené otruby 235,1

Pohánková múka, celozrnná 250,8

Pšeničná múka, celozrnná 138,3
Zdroj: www.magnesium.cz

Najedzte sa magnézia

Najlepšie je prijímať horčík prirodzenou formou. Zdravý stravovací režim, ktorý nám dodá dostatok tejto minerálnej látky, by mal obsahovať pohánku, mandle, morské riasy, špenát, zelenú listovú zeleninu, celozrnné výrobky a banány.

Aj väčšina orieškov obsahuje dostatok horčíka, ich nevýhodou však je, že obsahujú veľa tuku, preto by sme ich mali konzumovať len umiernene. Ešte lepšie ako zo stravy sa horčík vstrebáva z tekutín. Preto je vhodné zaradiť do pitného režimu minerálne vody bohaté na magnézium, ktoré majú nízky obsah sodíka.

Pitie alkoholu, kávy a čierneho čaju naopak horčík odbúrava. Vhodná nie je ani strava bohatá na cukry a tuky, lebo zhoršuje jeho vstrebávanie.

Pomoc z lekárne

Kedy je vhodné siahnuť po magnéziu v tabletkách? Ak trpíte únavou, kŕčmi alebo dlhodobo užívate hormonálnu antikoncepciu. Výživové doplnky s obsahom magnézia sú vhodné aj pri športovej alebo akejkoľvek zvýšenej záťaži.

V lekárni si môžete vybrať magnézium buď v čistej forme alebo v kombinácii s vitamínom B6 a kalciom.

Naopak, o horčík nás oberajú niektoré druhy antibiotík, močopudných prostriedkov, preháňadiel, analgetík a liekov proti rakovine.

Horčíkový jedálny lístok

Odborníci na zdravý životný štýl a výživu Tina Zlatoš Turnerová a Vlado Zlatoš odporúčajú napríklad takýto denný stravovací režim s vysokým obsahom magnézia:

Raňajky: Vo vode varené ovsené vločky so škoricou, maslom, orechmi, syrom cottage a trochou medu.

Desiata: Jogurt alebo banán.

Obed: Zeleninový listový šalát s parmezánom, orechmi a morčacím steakom opečeným na kokosovom oleji.

Olovrant: Celozrnné pečivo s rukolou, syrom (eidam alebo parmezán) a olivovým olejom.

Večera: Vo woku dusená zelenina (artičoky, hrášok, mrkva, petržlen, cuketa, brokolica) s parmezánom a orechmi.

Tri otázky pre odborníka

Odpovedá Zdeněk Zadák, vedúci Centra pre výskum a vývoj z Fakultnej nemocnice v Hradci Králové.

1. Nedávno ste realizovali výskum, podľa ktorého až tretina Slovákov trpí nedostatkom horčíka. Akí ľudia sú najviac ohrození?

Riziko nedostatku horčíka sa zvyšuje so stúpajúcim vekom, u osôb nad 50 rokov dokonca niekoľkonásobne. To však neznamená, že mladší ľudia nedostatkom horčíka netrpia. Práve naopak – i u nich bol jeho nedostatok výskumom preukázaný. K ďalšej rizikovej skupine patria ľudia, ktorí majú BMI vyššie ako 25. Možno teda predpokladať, že nedostatok horčíka v organizme sa spája aj s nezdravým životným štýlom a výskytom obezity.

2. Čím je podľa vás nedostatok horčíka najviac spôsobený?

Súvisí to najmä so stravovaním. V súčasnosti je prítomnosť horčíka v strave na spodnej hranici. Je zaujímavé, že napríklad v jablkách sa ho dnes nachádza o 50 % menej ako v 80. rokoch. Veľké množstvo horčíka sa z potravín stráca technologickým spracovaním. Denný príjem magnézia by mal byť približne 400 až 420 mg u mužov, tehotných alebo dojčiacich žien. Ostatné ženy by mali prijímať okolo 300 až 320 mg.

3. Ako by sme mali prijímať túto minerálnu látku?

Horčík sa vstrebáva v tenkom čreve, preto je jeho dopĺňanie dôležité formou vhodnej stravy. Nájdete ho napríklad v strukovinách, čerstvej listovej zelenine, orechoch, morských rybách či banánoch. Prirodzeným a dostupným zdrojom sú aj minerálne vody bohaté na horčík.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 761
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 245
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 663
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 957
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 760
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 089
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 497
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 111
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 340
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 185

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

Neprehliadnite tiež

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazí svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop