Dezerty pre maškrtné jazýčky

Ako to vyzerá, keď sa snúbi krása s chuťou? Vyskúšajte naše nevšedné dezerty z rúry, ktoré urobia i z neskúsenej kuchárky zdatnú cukrárku...

(Zdroj: Isifa)

Ako to vyzerá, keď sa snúbi krása s chuťou? Vyskúšajte naše nevšedné dezerty z rúry, ktoré urobia i z neskúsenej kuchárky zdatnú cukrárku...

Trené mini bábovky s malinami
Suroviny na 4 porcie

  • 75 g zmäknutého masla
  • 75 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 vajíčka
  • 150 polohrubej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 125 ml mlieka
  • 75 g mrazených malín
  • 4 PL malinového džemu
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formičiek

Zmäknuté maslo vymiešajte vareškou dohladka s práškovým a vanilínovým cukrom. Postupne, po jednom, vmiešavajte žĺtky a striedavo primiešavajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Nakoniec zľahka primiešajte sneh z bielkov. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tukom a múkou vymažte a vysypte štyri šálky alebo formičky, na dná rozdeľte rovnomerne čiastočne rozmrazené maliny a džem. Na ovocie navrstvite po lyžičkách hladké cesto, formičky naukladajte do plechu na pečenie naplneného horúcou vodou a vložte ho do rúry. Pečte 30 - 40 minút. Hotové bábovky vyklopte a dozdobte práškovým cukrom a malinami.

Tip: Či je cesto prepečené, vyskúšajte pomocou drevenej špajdle. Ak je v strede surové a na vrchu už prihára, prikryte ho alobalom. Tento recept môžete pripravovať i v parnej rúre.


Ryžový nákyp s malinovým sirupom a pusinkami
Suroviny na 4 porcie

  • 130 g guľatozrnnej ryže
  • 500 ml mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 100 g mrazených malín
  • 150 ml malinového sirupu
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 3 žĺtky

Na snehové pusinky:

  • 150 g krupicového cukru
  • 3 bielky
  • 2 PL citrónovej šťavy

Ryžu dobre premyte. V hrnci ju zmiešajte s mliekom, priveďte do varu a stiahnite plameň. Za občasného premiešania varte približne 20 - 30 minút, kým nie je ryža mäkká. Nakoniec pridajte do ryže cukor, premiešajte, kým sa nerozpustí, a odstavte. Medzitým rozmixujte mrazené maliny s malinovým sirupom. Žĺtky vidličkou rozšľahajte so smotanou a vmiešajte ich do napoly vychladnutej ryže. Tú rozdeľte do štyroch zapekacích misiek alebo šálok, do stredu každej porcie urobte jamku a vlejte tam za lyžicu malinovej zmesi. Rúru predhrejte na 150 stupňov. Nakoniec vyšľahajte bielky na sneh, pridajte cukor a citrónovú šťavu, ušľahajte dotuha sneh a za pomoci cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou naneste na jednotlivé porcie niekoľko pusiniek. Nákyp pečte približne 15 - 20 minút, kým pusinky nechytia zlatistý nádych. Servírujte preliate zvyšnou malinovou zmesou.


Kokosovo-citrusový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 100 g kryštálového cukru
  • 140 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 80 g masla
  • 60 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 2 limetky
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie misky

Na omáčku:

  • 250 ml vriacej vody
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • 2 PL citrónovej šťavy

Rúru predhrejte na 160 stupňov. V miske zmiešajte cukor, múku, prášok do pečiva a strúhaný kokos. V rajnici rozpustite maslo, pridajte mlieko, vajíčko, kôru a šťavu z dobre umytých limetiek. Tekutú zmes vmiešajte do sypkej a hotové cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej zapekacej misy. Vo vriacej vode rozpustite cukor, primiešajte limetkovú a citrónovú šťavu a opatrne po lyžiciach polievajte cesto omáčkou. Pečte približne 30 minút. Pred servírovaním šťavnatý nákyp dozdobte citrónovou kôrou a práškovým cukrom.


Čokoládovo-pistáciový chlebíček
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 200 g čokolády na varenie
  • 200 g masla
  • 4 vajíčka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 75 g hladkej múky
  • 125 g najemno nasekaných pistácií (lieskovce, mandle, vlašské orechy...)
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy

Čokoládu rozpustite spolu s maslom vo vodnom kúpeli. Vajíčka ušľahajte s cukrom dohladka a postupne k nim zašľahávajte čokoládovú hmotu. Nakoniec pomaly primiešajte múku a nasekané pistácie. Hladké cesto vylejte do vymazanej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebíček. Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte približne 30 minút. Hotový chlebíček vyklopte a dozdobte práškovým cukrom, čokoládovou polevou alebo ho servírujte s ovocím, zmrzlinou či šľahačkou. Pred servírovaním rozkrájajte.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

tiramisu.png puding.png pena.png
Falošné Tiramisu Domáci puding Toblerone pena

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  2. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Legendárna Transsibírska magistrála
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  7. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  8. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  10. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  1. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  2. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Používate make-up? Potom spozornite
  5. Legendárna Transsibírska magistrála
  6. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  7. Vianočný bázar chalaňov
  8. Vianočné mecheche 2017
  9. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  10. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 37 334
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 5 196
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 003
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 138
  5. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 216
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 201
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 122
  8. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 1 093
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 962
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 859

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poórovi a jeho ľuďom sa za posledný rok v trnavskej nemocnici darilo

Firmy s väzbami na trnavského podnikateľa dodávajú nemocnici palivo, servisujú počítače a riadia tendre.

KOMENTÁRE

Fico to zabalil, s horúcou kávou si nebude páliť prsty

Aká neopätovaná je náklonnosť kaviarne k Smeru – tam ju predsa nik nemiluje!

Denník SME s knihou Róberta Bezáka

Denník SME pripravil pre vás v utorok 19. decembra špeciálne vydanie.

KULTÚRA

Najškaredšia modelka na svete sa dočkala vlastného filmu

Madame slúžka je netypická francúzska komédia.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Žena, s ktorou som podvádzal svoju priateľku, nás stále obťažuje

Ako sa správať, keď vás terorizuje bývalá milenka a čo si počať, keď manželka nevie vychádzať s peniazmi.

Najkrajšie šaty z červeného koberca v roku 2017

Akými róbami zaujali tento rok známe ženy?

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.