Ako to vyzerá, keď sa snúbi krása s chuťou? Vyskúšajte naše nevšedné dezerty z rúry, ktoré urobia i z neskúsenej kuchárky zdatnú cukrárku...
Trené mini bábovky s malinami
Suroviny na 4 porcie
- 75 g zmäknutého masla
- 75 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 2 vajíčka
- 150 polohrubej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 125 ml mlieka
- 75 g mrazených malín
- 4 PL malinového džemu
- tuk a múka na vymazanie a vysypanie formičiek
Zmäknuté maslo vymiešajte vareškou dohladka s práškovým a vanilínovým cukrom. Postupne, po jednom, vmiešavajte žĺtky a striedavo primiešavajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Nakoniec zľahka primiešajte sneh z bielkov. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tukom a múkou vymažte a vysypte štyri šálky alebo formičky, na dná rozdeľte rovnomerne čiastočne rozmrazené maliny a džem. Na ovocie navrstvite po lyžičkách hladké cesto, formičky naukladajte do plechu na pečenie naplneného horúcou vodou a vložte ho do rúry. Pečte 30 - 40 minút. Hotové bábovky vyklopte a dozdobte práškovým cukrom a malinami.
Tip: Či je cesto prepečené, vyskúšajte pomocou drevenej špajdle. Ak je v strede surové a na vrchu už prihára, prikryte ho alobalom. Tento recept môžete pripravovať i v parnej rúre.
Ryžový nákyp s malinovým sirupom a pusinkami
Suroviny na 4 porcie
- 130 g guľatozrnnej ryže
- 500 ml mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 100 g mrazených malín
- 150 ml malinového sirupu
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 3 žĺtky
Na snehové pusinky:
- 150 g krupicového cukru
- 3 bielky
- 2 PL citrónovej šťavy
Ryžu dobre premyte. V hrnci ju zmiešajte s mliekom, priveďte do varu a stiahnite plameň. Za občasného premiešania varte približne 20 - 30 minút, kým nie je ryža mäkká. Nakoniec pridajte do ryže cukor, premiešajte, kým sa nerozpustí, a odstavte. Medzitým rozmixujte mrazené maliny s malinovým sirupom. Žĺtky vidličkou rozšľahajte so smotanou a vmiešajte ich do napoly vychladnutej ryže. Tú rozdeľte do štyroch zapekacích misiek alebo šálok, do stredu každej porcie urobte jamku a vlejte tam za lyžicu malinovej zmesi. Rúru predhrejte na 150 stupňov. Nakoniec vyšľahajte bielky na sneh, pridajte cukor a citrónovú šťavu, ušľahajte dotuha sneh a za pomoci cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou naneste na jednotlivé porcie niekoľko pusiniek. Nákyp pečte približne 15 - 20 minút, kým pusinky nechytia zlatistý nádych. Servírujte preliate zvyšnou malinovou zmesou.
Kokosovo-citrusový nákyp
Suroviny na 4 porcie
- 100 g kryštálového cukru
- 140 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 50 g strúhaného kokosu
- 80 g masla
- 60 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 2 limetky
- tuk a múka na vymazanie a vysypanie misky
Na omáčku:
- 250 ml vriacej vody
- 50 g krupicového cukru
- 2 PL limetkovej šťavy
- 2 PL citrónovej šťavy
Rúru predhrejte na 160 stupňov. V miske zmiešajte cukor, múku, prášok do pečiva a strúhaný kokos. V rajnici rozpustite maslo, pridajte mlieko, vajíčko, kôru a šťavu z dobre umytých limetiek. Tekutú zmes vmiešajte do sypkej a hotové cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej zapekacej misy. Vo vriacej vode rozpustite cukor, primiešajte limetkovú a citrónovú šťavu a opatrne po lyžiciach polievajte cesto omáčkou. Pečte približne 30 minút. Pred servírovaním šťavnatý nákyp dozdobte citrónovou kôrou a práškovým cukrom.
Čokoládovo-pistáciový chlebíček
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 200 g čokolády na varenie
- 200 g masla
- 4 vajíčka
- 100 g kryštálového cukru
- 75 g hladkej múky
- 125 g najemno nasekaných pistácií (lieskovce, mandle, vlašské orechy...)
- tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy
Čokoládu rozpustite spolu s maslom vo vodnom kúpeli. Vajíčka ušľahajte s cukrom dohladka a postupne k nim zašľahávajte čokoládovú hmotu. Nakoniec pomaly primiešajte múku a nasekané pistácie. Hladké cesto vylejte do vymazanej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebíček. Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte približne 30 minút. Hotový chlebíček vyklopte a dozdobte práškovým cukrom, čokoládovou polevou alebo ho servírujte s ovocím, zmrzlinou či šľahačkou. Pred servírovaním rozkrájajte.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk
Autor: mag