SME

Dezerty pre maškrtné jazýčky

Ako to vyzerá, keď sa snúbi krása s chuťou? Vyskúšajte naše nevšedné dezerty z rúry, ktoré urobia i z neskúsenej kuchárky zdatnú cukrárku...

(Zdroj: Isifa)

Ako to vyzerá, keď sa snúbi krása s chuťou? Vyskúšajte naše nevšedné dezerty z rúry, ktoré urobia i z neskúsenej kuchárky zdatnú cukrárku...

Trené mini bábovky s malinami
Suroviny na 4 porcie

  • 75 g zmäknutého masla
  • 75 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 vajíčka
  • 150 polohrubej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 125 ml mlieka
  • 75 g mrazených malín
  • 4 PL malinového džemu
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formičiek

Zmäknuté maslo vymiešajte vareškou dohladka s práškovým a vanilínovým cukrom. Postupne, po jednom, vmiešavajte žĺtky a striedavo primiešavajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Nakoniec zľahka primiešajte sneh z bielkov. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tukom a múkou vymažte a vysypte štyri šálky alebo formičky, na dná rozdeľte rovnomerne čiastočne rozmrazené maliny a džem. Na ovocie navrstvite po lyžičkách hladké cesto, formičky naukladajte do plechu na pečenie naplneného horúcou vodou a vložte ho do rúry. Pečte 30 - 40 minút. Hotové bábovky vyklopte a dozdobte práškovým cukrom a malinami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Či je cesto prepečené, vyskúšajte pomocou drevenej špajdle. Ak je v strede surové a na vrchu už prihára, prikryte ho alobalom. Tento recept môžete pripravovať i v parnej rúre.


Ryžový nákyp s malinovým sirupom a pusinkami
Suroviny na 4 porcie

  • 130 g guľatozrnnej ryže
  • 500 ml mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 100 g mrazených malín
  • 150 ml malinového sirupu
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 3 žĺtky

Na snehové pusinky:

  • 150 g krupicového cukru
  • 3 bielky
  • 2 PL citrónovej šťavy

Ryžu dobre premyte. V hrnci ju zmiešajte s mliekom, priveďte do varu a stiahnite plameň. Za občasného premiešania varte približne 20 - 30 minút, kým nie je ryža mäkká. Nakoniec pridajte do ryže cukor, premiešajte, kým sa nerozpustí, a odstavte. Medzitým rozmixujte mrazené maliny s malinovým sirupom. Žĺtky vidličkou rozšľahajte so smotanou a vmiešajte ich do napoly vychladnutej ryže. Tú rozdeľte do štyroch zapekacích misiek alebo šálok, do stredu každej porcie urobte jamku a vlejte tam za lyžicu malinovej zmesi. Rúru predhrejte na 150 stupňov. Nakoniec vyšľahajte bielky na sneh, pridajte cukor a citrónovú šťavu, ušľahajte dotuha sneh a za pomoci cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou naneste na jednotlivé porcie niekoľko pusiniek. Nákyp pečte približne 15 - 20 minút, kým pusinky nechytia zlatistý nádych. Servírujte preliate zvyšnou malinovou zmesou.

SkryťVypnúť reklamu

Kokosovo-citrusový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 100 g kryštálového cukru
  • 140 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 80 g masla
  • 60 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 2 limetky
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie misky

Na omáčku:

  • 250 ml vriacej vody
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • 2 PL citrónovej šťavy

Rúru predhrejte na 160 stupňov. V miske zmiešajte cukor, múku, prášok do pečiva a strúhaný kokos. V rajnici rozpustite maslo, pridajte mlieko, vajíčko, kôru a šťavu z dobre umytých limetiek. Tekutú zmes vmiešajte do sypkej a hotové cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej zapekacej misy. Vo vriacej vode rozpustite cukor, primiešajte limetkovú a citrónovú šťavu a opatrne po lyžiciach polievajte cesto omáčkou. Pečte približne 30 minút. Pred servírovaním šťavnatý nákyp dozdobte citrónovou kôrou a práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládovo-pistáciový chlebíček
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 200 g čokolády na varenie
  • 200 g masla
  • 4 vajíčka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 75 g hladkej múky
  • 125 g najemno nasekaných pistácií (lieskovce, mandle, vlašské orechy...)
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy

Čokoládu rozpustite spolu s maslom vo vodnom kúpeli. Vajíčka ušľahajte s cukrom dohladka a postupne k nim zašľahávajte čokoládovú hmotu. Nakoniec pomaly primiešajte múku a nasekané pistácie. Hladké cesto vylejte do vymazanej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebíček. Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte približne 30 minút. Hotový chlebíček vyklopte a dozdobte práškovým cukrom, čokoládovou polevou alebo ho servírujte s ovocím, zmrzlinou či šľahačkou. Pred servírovaním rozkrájajte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

tiramisu.png puding.png pena.png
Falošné Tiramisu Domáci puding Toblerone pena

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 333
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 461
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 263
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 301
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 918
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 446
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 090
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 78 890
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 242
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 17 261
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 643
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 238
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 132
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 383
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 512
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu