Dezerty pre maškrtné jazýčky

Ako to vyzerá, keď sa snúbi krása s chuťou? Vyskúšajte naše nevšedné dezerty z rúry, ktoré urobia i z neskúsenej kuchárky zdatnú cukrárku...

(Zdroj: Isifa)

Ako to vyzerá, keď sa snúbi krása s chuťou? Vyskúšajte naše nevšedné dezerty z rúry, ktoré urobia i z neskúsenej kuchárky zdatnú cukrárku...

Trené mini bábovky s malinami
Suroviny na 4 porcie

  • 75 g zmäknutého masla
  • 75 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 vajíčka
  • 150 polohrubej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 125 ml mlieka
  • 75 g mrazených malín
  • 4 PL malinového džemu
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formičiek

Zmäknuté maslo vymiešajte vareškou dohladka s práškovým a vanilínovým cukrom. Postupne, po jednom, vmiešavajte žĺtky a striedavo primiešavajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Nakoniec zľahka primiešajte sneh z bielkov. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tukom a múkou vymažte a vysypte štyri šálky alebo formičky, na dná rozdeľte rovnomerne čiastočne rozmrazené maliny a džem. Na ovocie navrstvite po lyžičkách hladké cesto, formičky naukladajte do plechu na pečenie naplneného horúcou vodou a vložte ho do rúry. Pečte 30 - 40 minút. Hotové bábovky vyklopte a dozdobte práškovým cukrom a malinami.

Tip: Či je cesto prepečené, vyskúšajte pomocou drevenej špajdle. Ak je v strede surové a na vrchu už prihára, prikryte ho alobalom. Tento recept môžete pripravovať i v parnej rúre.


Ryžový nákyp s malinovým sirupom a pusinkami
Suroviny na 4 porcie

  • 130 g guľatozrnnej ryže
  • 500 ml mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 100 g mrazených malín
  • 150 ml malinového sirupu
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 3 žĺtky

Na snehové pusinky:

  • 150 g krupicového cukru
  • 3 bielky
  • 2 PL citrónovej šťavy

Ryžu dobre premyte. V hrnci ju zmiešajte s mliekom, priveďte do varu a stiahnite plameň. Za občasného premiešania varte približne 20 - 30 minút, kým nie je ryža mäkká. Nakoniec pridajte do ryže cukor, premiešajte, kým sa nerozpustí, a odstavte. Medzitým rozmixujte mrazené maliny s malinovým sirupom. Žĺtky vidličkou rozšľahajte so smotanou a vmiešajte ich do napoly vychladnutej ryže. Tú rozdeľte do štyroch zapekacích misiek alebo šálok, do stredu každej porcie urobte jamku a vlejte tam za lyžicu malinovej zmesi. Rúru predhrejte na 150 stupňov. Nakoniec vyšľahajte bielky na sneh, pridajte cukor a citrónovú šťavu, ušľahajte dotuha sneh a za pomoci cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou naneste na jednotlivé porcie niekoľko pusiniek. Nákyp pečte približne 15 - 20 minút, kým pusinky nechytia zlatistý nádych. Servírujte preliate zvyšnou malinovou zmesou.


Kokosovo-citrusový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 100 g kryštálového cukru
  • 140 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 80 g masla
  • 60 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 2 limetky
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie misky

Na omáčku:

  • 250 ml vriacej vody
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • 2 PL citrónovej šťavy

Rúru predhrejte na 160 stupňov. V miske zmiešajte cukor, múku, prášok do pečiva a strúhaný kokos. V rajnici rozpustite maslo, pridajte mlieko, vajíčko, kôru a šťavu z dobre umytých limetiek. Tekutú zmes vmiešajte do sypkej a hotové cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej zapekacej misy. Vo vriacej vode rozpustite cukor, primiešajte limetkovú a citrónovú šťavu a opatrne po lyžiciach polievajte cesto omáčkou. Pečte približne 30 minút. Pred servírovaním šťavnatý nákyp dozdobte citrónovou kôrou a práškovým cukrom.


Čokoládovo-pistáciový chlebíček
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 200 g čokolády na varenie
  • 200 g masla
  • 4 vajíčka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 75 g hladkej múky
  • 125 g najemno nasekaných pistácií (lieskovce, mandle, vlašské orechy...)
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy

Čokoládu rozpustite spolu s maslom vo vodnom kúpeli. Vajíčka ušľahajte s cukrom dohladka a postupne k nim zašľahávajte čokoládovú hmotu. Nakoniec pomaly primiešajte múku a nasekané pistácie. Hladké cesto vylejte do vymazanej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebíček. Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte približne 30 minút. Hotový chlebíček vyklopte a dozdobte práškovým cukrom, čokoládovou polevou alebo ho servírujte s ovocím, zmrzlinou či šľahačkou. Pred servírovaním rozkrájajte.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

tiramisu.png puding.png pena.png
Falošné Tiramisu Domáci puding Toblerone pena

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 392
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 447
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 171
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 707
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 289
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 171
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 061
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 007
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 743
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 644

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Málo tu oslavujeme to dobro, čo na Slovensku bolo, je a bude

Možno to zle vidím; možno Slovákom budú tieto slová znieť trochu pateticky alebo prehnane.

KOMENTÁRE

SNS neodíde. Nikto na ňu nečaká

V prípade predčasných volieb by sa SNS nemuselo dostať do vlády.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.